Dodaj do ulubionych

do demonsbaby

23.09.10, 14:35
mam takie pytanie, za odpowiedź będę b.wdzieczna, jeśli znajdziesz czas i chęć: czy były mąż ma prawo sam przestać płacić alimenty, jesli syn przerwał naukę? była taka sytuacja, ze syn przestał się uczyć i jego ojciec sam z siebie przestał płacić alimenty. teraz jednak syn sie uczy ale ex wyjechał do innego miasta, zmienił komórkę i nie mamy możliwości skontaktowania się. syn ma 20 lat ale alimenty przysługują chyba do 24 roku zycia, o ile się nie mylę?
Obserwuj wątek
    • demonsbaby Re: do demonsbaby 23.09.10, 14:44
      nie jestem biegłym z KRiO, ale popytam, poszukam. O ile wiem nauka, kształcenie w trybie dziennym (nie zaocznie) również obejmuje obowiązek alimentacyjny pomimo ukończenia 18r życia. To, że przerwał naukę teoretycznie jest uzasadnieniem dla uchylania się od obowiązku alimentacji, ale nie jestem pewna czy tutaj nie musi zajść związek formalno - prawny czyli wniesienie do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego . Nie wiem czy wyznacznik wiekowy - tj. 24 lata jest pewny, zdaje się do zakończenia kształcenia, chyba, że powód ukończył 25r życia (sprawdzę).
      Natomiast na dzień obecny zostaje ci fundusz alimentacyjny, jeśli dochód (niestety przy funduszu ma znaczenie) na os. w rodzinie nie przekracza pięciuset złotych z hakiem.
      jak znajdę coś mądrego to się tym podzielę ...
      Jaka jest możliwość odnalezienia ojca przez komornika w miejscu jego przebywania? Gdzie jest jego stały meldunek? Czy masz możliwość wskazania pracodawcy?
      • demonsbaby ok na razie mam tyle 23.09.10, 14:54
        z pewnością kryterium wiekowe nie ma znaczenia, ale usamodzielnienie się dziecka. Oczywiście sąd kieruje się przy orzekaniu w kwestii zniesienia (a więc ten formalno - prawny związek zachodzi) alimentów rozsądkiem i realnością potrzeb - czyli unikanie usamodzielnienia czy też celowe "przeciąganie nauki" nie pozostaje bez znaczenia. Jeżeli bylibyście zgodni co do zaprzestania obowiązku alimentacyjnego jako rodzice dziecka - nie musi z kolei ten prawny związek (czyli orzekanie sądowne) zachodzić.
        Więcej poczytaj tutaj bo ta sytuacja jest chyba adekwatna.
        Warto też poczytać wydane już orzecznictwa w podobnych sprawach - czyli obowiązkach alimentacyjnych i ich ustaniu
      • malwa200 Re: do demonsbaby 24.09.10, 12:09
        tutaj mnie dobiłaś. syn chodzi do szkoły zaocznej
        • demonsbaby nie rozpędzaj się 24.09.10, 12:17
          Stój. Z czego wynika kwestia zaoczności kształcenia? Nie dostał się na tryb dzienny, nie miał możliwości powrotu / inne niezależne? - przeczytaj dokładnie fragment, który ci poleciłam
          "....obowiązek rodziców dostarczania środków utrzymania i wychowania trwa dopóty, dopóki dziecko nie zdobędzie, stosownie do swoich uzdolnień i predyspozycji, kwalifikacji zawodowych, czyli do chwili usamodzielnienia się, i to niezależnie od osiągniętego wieku (art. 133 § 1 k.r.o.)...Jeżeli np. czas pobierania nauki wydłuża się nadmiernie poza przyjęte ramy, gdy studiujący nie czyni należytych postępów w nauce, nie zdaje egzaminów i za swej winy powtarza lata nauki w szkole lub na uczelni oraz nie kończy jej w okresie przewidzianym w programie, a ze względu na wiek i ogólne przygotowanie do pracy może ją podjąć, rodzice nie są obowiązani do alimentowania pełnoletniego dziecka. Obowiązek ten może natomiast istnieć w sytuacji, gdy takie dziecko w pierwszym roku po ukończeniu szkoły średniej podjęło tymczasową pracę zarobkową w celu uzyskania preferencji w przyjęciu go na studia - po pierwszym niepowodzeniu w tym względzie - a jego dotychczasowe kwalifikacje nie zapewniają mu odpowiedniego poziomu życia.Zamiar podwyższenia kwalifikacji zawodowych przez pełnoletnie dziecko pracujące zawodowo także nie zawsze będzie rodzić obowiązek dostarczenia mu środków utrzymania przez rodziców. Istotne znaczenie powinna tu mieć okoliczność, czy dotychczasowe przygotowanie zawodowe i nabyte wcześniej kwalifikacje pozwalają w pełni na samodzielne, regularne zarobkowanie, a więc na pokrycie własnych środków utrzymania."
          Nie musisz (zaznaczony fragment) interpretować tylko w odniesieniu do podjęcia pracy po szkole średniej - bo główne znaczenie może mieć tutaj "niepowodzenie" w nauce i próba usamodzielnienia, a potem powrót możliwy, ale tylko w trybie zaocznym. Czy twój syn ma z czego się utrzymać? Czy ojciec wniósł sądownie zniesienie alimentów?
          • malwa200 Re: nie rozpędzaj się 24.09.10, 12:29
            mój syn nie ma sie z czego utrzymać, ja go utrzymuję i jest mi potwornie cieżko.ojciec nie wniósł do sądu o ustanie alimentacji, sam przestał płacic. a fakt, ze syn uczy sie teraz zaocznie wynika z jego lekceważenia szkoły, nagminnego wagarowania i niemożności wg niego-usiedzenia w szkole przez tyle godzin codziennie
            • demonsbaby Re: nie rozpędzaj się 24.09.10, 12:32
              odezwij się na gazetowy, to ci wyjaśnię o co chodzi.
              • malwa200 Re: nie rozpędzaj się 24.09.10, 12:54
                demonsbaby napisała:

> odezwij się na gazetowy, to ci wyjaśnię o co chodzi.

Bardzo bym chciała ale niestety, w domu nie mam neta (nie mam za co) a w pracy mi sie nie otwiera (blokada)ale wiesz, co, może napisz mi na gazetowego a ja u koleżanki przeczytam
    • demonsbaby jeszcze coś 23.09.10, 15:43
      rodzice ojca / dziadkowie lub rodzeństwo żyje / jest uchwytne? Możesz najpierw zadzwonić, że ojciec dziecka jest proszony o kontakt z tobą w kwestii alimentacji na dziecko się kształcące. Jeżeli odmówią podania namiarów lub temat zostanie olany - uprzedź ich, że poszukasz go przez komornika, a jeśli to jest niemożliwe, syn założy ponownie sprawę o alimenty (jako, że już nie musisz go reprezentować) z zaświadczeniem niemożliwej egzekucji komorniczej tyt. uzyskania renty alimentacyjnej od rodziców ojca.
      Kiedyś go w trybie komorniczym poszukiwałaś?
    • demonsbaby więcej o egzekucji komorniczej 24.09.10, 08:55
      Na podstawie prawomocnego wyroku z klauzulą wykonalności, możesz zwrócić się do właściwego terytorialnie komornika o wszczęcie postępowania egzekucyjnego. Pamiętaj, że renta alimentacyjna jest uprzywilejowana i ma pierwszeństwo nad wszystkimi wierzytelnościami dłużnika.
      Wyegzekwowanie długu leży w trzech płaszczyznach: z wynagrodzenia za pracę lub z konta oszczędnościowego, z posiadanych nieruchomości oraz posiadanych ruchomości.
      I teraz:
      - jeżeli egzekucja ma dotyczyć wynagrodzenia za pracę / rachunku bankowego / innych wierzytelności oraz nieruchomości - składasz wniosek do komornika właściwego terytorialnie ze względu na adres zamieszkania (mówi się co prawda o zameldowaniu stałym, ale w praktyce jest to adres pobytu);
      - jeżeli egzekucja ma pochodzić z ruchomości posiadanych przez dłużnika to wówczas właściwy terytorialnie jest komornik w miejscu / miejscowości, w którym ruchomości dłużnika się znajdują.
      Zatem nie bez znaczenia pozostaje ustalenie pobytu. Jak to wykonać? Otóż problemem w kwestii urzędniczej - jest ustawa o ochronie danych osobowych i wydział ewidencji ludności w miejscowości (w której przebywa) może odmówić udostępnienia takiego adresu zameldowania czasowego /stałego.
      Wynika to z postępowania cywilnego, (art.126KPC) gdzie musi być oznaczona siedziba stron).

Od czego zacząć?
      1) jeżeli wyczerpałaś prywatnie wszystkie możliwości ustalenia jego pobytu, składasz pisemny wniosek z uzasadnieniem (powołując się na przeszkodę formalno - prawną w postaci oznaczenia siedziby dłużnika, określoną art. 126 Kodeksu postępowania cywilnego, w ramach wszczęcia komorniczego postępowania egzekucyjnego) do Wydziału Ewidencji Ludności w miejscowości, w której przebywa ojciec. Ponieważ syn jest pełnoletni i nie musisz występować w jego imieniu - taki wniosek składa syn wraz z uzasadnieniem konieczności oznaczenia siedziby do wszczęcia egzekucji alimentacyjnej). Tutaj ma prawo urzędnik odmówić - powołując się na zapis ustawy o ochronie danych osobowych - ale ta sama ustawa w art. 23 ma brzmienie:
      "Art. 23.
      1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
      1) osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie
      dotyczących jej danych,
      2) jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku
      wynikającego z przepisu prawa,

3) jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest
      jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem
      umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą,
      4) jest niezbędne do wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla
      dobra publicznego,
      5) jest to niezbędne dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych
      przez administratorów danych albo odbiorców danych, a przetwarzanie
      nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą.
      2. Zgoda, o której mowa w ust. 1 pkt 1, może obejmować również przetwarzanie
      danych w przyszłości, jeżeli nie zmienia się cel przetwarzania.
      3. Jeżeli przetwarzanie danych jest niezbędne dla ochrony żywotnych interesów
      osoby, której dane dotyczą, a spełnienie warunku określonego w ust. 1 pkt 1 jest
      niemożliwe, można przetwarzać dane bez zgody tej osoby, do czasu, gdy uzyskanie
      zgody będzie możliwe.
      4. Za prawnie usprawiedliwiony cel, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, uważa się w
      szczególności:
      1) marketing bezpośredni własnych produktów lub usług administratora danych,
      2) dochodzenie roszczeń z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej ..."
      Zatem we wniosku oprócz 126 KPC powołać się na zapis art. 23 ust. 1 pkt. 2, który mówi o postępowaniu w przepisie prawa cywilnego - wykorzystanie na cel wykonalności zapisu art. 126 Kodeksu postępowania cywilnego. Załącz do tego kopię wyroku sądowego.

Jeżeli tu nadal będzie ściana i dojdzie do nadinterpretacji przechodzicie (twój syn) do punktu 2:
      2) składacie wniosek pisemny do "wyższej instancji" a więc wydziału MSWiA (dawniej centralne biuro meldunkowe / adresowe) tutaj adresy - wniosek ma takie samo brzmienie jak wniesione do ewidencji ludności wraz z załącznikami oraz odpowiedzią odmowną (pisemną). Tutaj należy wnieść wpłatę za udostępnienie takiej informacji - sprawdź w jakiej wysokości, ale chyba max 50zł. - i chyba tą kopię wpłaty / potwierdzenia wpłaty/ załączyć do pisma.
      Jeżeli i to okaże się bezskuteczne (a szczerze wątpię), to:

3) sąd rejonowy, terytorialnie właściwy dla zamieszkania syna i wniosek o ustanowienie kuratora dla dłużnika celem możliwości zachowania zapisu art. 126KPC. gdzie wniosek o ustanowienie kuratora wynika z art. 143 kodeksu postępowania cywilnego. "Art. 143. Jeżeli stronie, której miejsce pobytu nie jest znane, ma być doręczony pozew lub inne pismo procesowe wywołujące potrzebę podjęcia obrony jej praw, doręczenie może do chwili zgłoszenia się strony albo jej przedstawiciela lub pełnomocnika nastąpić tylko do rąk kuratora ustanowionego na wniosek osoby zainteresowanej przez sąd orzekający."

I tyle z tego co sama rozumiem / wiem.
      • demonsbaby Re: więcej o egzekucji komorniczej 24.09.10, 10:28
        demonsbaby napisała:
        (dawn
        > iej centralne biuro meldunkowe / adresowe) tutaj adresy - wniosek ma takie samo brzmienie jak wniesione
        > do ewidencji ludności wraz z załącznikami oraz odpowiedzią odmowną (pisemną).
        > Tutaj należy wnieść wpłatę za udostępnienie takiej informacji - sprawdź w jakie
        > j wysokości, ale chyba max 50zł. - i chyba tą kopię wpłaty / potwierdzenia wpła
        > ty/ załączyć do pisma.
        a dokładnie wygląda to tak wraz ze wzorem wniosku do pobrania
        www.mswia.gov.pl/portal/pl/381/32/#udost%C4%99pnianie%20danych
        • malwa200 Re: więcej o egzekucji komorniczej 24.09.10, 12:13
          Boże, w takim razie muszę zapomnieć o alimantach. młody uczy sie zaocznie a do pracy nie pójdzie bo robi dopiero teraz średnie (jest w trzeciej klasie), więc zadnego zawodu nie ma. kuźwa, a ja juz nie mogę końca z końcem związać. załamka!!!!!!!!!
          • demonsbaby NO przecież NIE 24.09.10, 12:18
            malwa200 napisała:

> Boże, w takim razie muszę zapomnieć o alimantach. młody uczy sie zaocznie a do
            > pracy nie pójdzie bo robi dopiero teraz średnie (jest w trzeciej klasie), więc
            > zadnego zawodu nie ma. kuźwa, a ja juz nie mogę końca z końcem związać. załamka
            > !!!!!!!!!

Tytułem niemożliwości usamodzielnienia przez brak zawodu - ma prawo się dokształcać. Pytam czy ojciec ma sądowne zniesienie (wyrok prawomocny) alimentów?
            • malwa200 Re: NO przecież NIE 24.09.10, 12:31
              sadowego nie ma. chyba, ze ma a ja o tym nie wiem. a zniesienie mogłoby nastąpić bez udziału na rozprawie syna? bo z tego, co wiem, to syn nie dostał z sądu zadnego wezwania na taką rozprawę
          • nowy99 Coś znalazłam... 24.09.10, 12:21
            Z encyklopedii prawnej: Obowiązek alimentacyjny rodziców wobec dzieci trwa tak długo, jak długo dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać (jeżeli dziecko studiuje - aż do ukończenia studiów w zwykłym czasie).
            • malwa200 Re: Coś znalazłam... 24.09.10, 12:32
              a jak sąd stwierdzi, ze np. syn uczy sie zaocznie wiec ma możliwosć podjecia pracy. a, ze nie ma zawodu-to moż np. kopać rowy?
    • nowy99 Re: do demonsbaby 24.09.10, 12:50
      Hmmm. Wbiłam teraz w Google: alimenty na dziecko uczące się zaocznie i powyskakiwały jakieś linki. W jednym ktoś odpowiadając na takie zapytanie powołał się na to, co Ci zacytowałam. Po prostu syn musiałby uzasadnić, że nie ma pracy tj. wpierw zarejestrować się w Urzędzie pracy. A czy on uczy się tylko w wekendy? Bo jeśli tak, to trudno odeprzeć fakt, że jakąś pracę podjąć może w tygodniu. No, ale jeśli uczy się w szkole np. po południu, chociażby tylko raz w tygodniu, w piątek, to już z podjęciem regularnej pracy może mieć problem - nie spróbuje poszukać przez Urząd pracy, a tam pewnie mu wielu pracodawców odmówi, z racji właśnie tego piątku (często nauka zaoczna obejmuje piątek). I wtedy będzie miał dowody na brak środków z racji niechęci do przyjęcia go do pracy. A to stawia go w pozycji takiej jak w zacytowanym fragmencie: nie ma środków do samodzielnego utrzymania się - tak bym po prostu popróbowała. I o ile z otrzymaniem alimentów z funduszu może (nie wiem czy tak jest) być trudniej z takim uzasadnieniem, o tyle może gdybyś znalazła adresik do ojca, jego pracy - tak by można było wysłać mu pozew, sędzina może uznać na korzyść syna, jeśli ojciec nie będzie się mocno sprzeciwiał (w myśl zasady, że prywatne pieniądze sądu tak nie obchodzą jak państwowe z funduszu).
      Ale teraz to tylko syn ,jako że jest już pełnoletni, może występować z pozwem o alimenty na siebie.
      • nowy99 Re: do demonsbaby 24.09.10, 12:54
        I jeszcze... A tak w ogóle to dlaczego nie może syn czy Ty, w jego imieniu poprosić ojca o jakąkolwiek regularną pomoc, bo jest Wam ciężko a syn się uczy i chciałby się wykształcić...
        Dlaczego ludzie nie dogadują się jak ludzie? Może jesteście w stanie wojny. Ale może okrytej kurzem czasu, może czas na przełamanie wrogości, na wyciągnięcie ręki. Ojcu, przeca to człowiek, może zrobi się żal swego dziecka, może ruszy go sumienie...
        No nie wiem jak się lepiej dogadać w takich układach.
        • malwa200 Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:17
          wiem, że tak byłby lepiej ale z eksem sie nie da. to wojskowy typ z klapkami na oczach. syna miał w dupie cały czas, przez co syn tak go znienawidził, ze zmienił nazwisko na moje (ja też wróciłam do panieńskiego po rozwodzie). cały czas sie tylko kłócili a kiedyś wręcz pobili. rozmowa z eksem mniej więcej wyglądała tak:
          j-ja
          e-eksmąż
          j: czy mógłbyś choć raz pójść na wywiadówkę bo ja wyjeżdzam na szkolenie?
          e:nie mogę
          j:dlaczego? przecież to maturalna klasa, trzeba wpłacić na studniówkę i dowiedzieć sie czy młody nie wagaruje
          e:powiedziałem, ze nie a dlaczego-dlatego, ze nie mam ochoty. koniec tematu.i wyłaczł się

Inna rozmowa:
          j:idź, proszę z synem do lekarza bo ja sie wiecznie nie mogę zwalniać, szef ma tego juz dosyć, masz teraz wolne od pracy
          e:nie pójdę, sama idź
          j:dlaczego wszystko mam robiś sama. to też Twoje dziecko!
          e:jesteś matka to sama załatwiaj

Mało tego, kiedyś syn próbował popełnić samobójstwo i wylądował w szpitalu, pojechałam natychmiast ale na szczęście zrobili mu tylko płukanie żołądka, dzwoniłam, zeby ex przyjechał do tego szpitala bo miał samochód (ja nie), powiedział, że nie przyjedzie bo nie ma czasu. takze dogadanie z nim jest całkowicie niemożliwe
      • malwa200 Re: do demonsbaby 24.09.10, 12:56
        no właśnie, uczy sie tylko w soboty i niedziele dwa razy w miesiącu. w UP z tego co wiem, jest zarejestrowany./ tylko gdzie znaleźć pracę nie mając żadnego zawodu?
        • nowy99 Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:02
          Myślę, żę z tym co już macie możecie spróbować i napisać taki ludzki pozew o tym, żę jest zarejestrowany od... i nie ma pracy, że nie ma żadnego zawodu, bo ta nauka zaoczna dotyczy szkoły średniej a nie studiów (gdzie już ludzie mają np. zrobione technika), taka prośba o alimenty choć do końca tej średniej, zresztą i tak dalej nie zasądzą.
          Zobaczycie co sąd na to, a sprawy o alimenty są bezpłatne więc nic nie szkodzi nasmarować ten pozew.
          Dobrze jednak by było wskazać adres lub choć nazwę firmy pracy ojca, bo sąd dłuuuugo będzie go wpierw szukał o ile w ogóle będzie czynił realne o to starania.
          • malwa200 Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:18
            a ma prawo takich starań nie czynić?
          • demonsbaby sąd nikogo szukać nie będzie 24.09.10, 13:36
            nowy99 napisał:

> Dobrze jednak by było wskazać adres lub choć nazwę firmy pracy ojca, bo sąd dłu
            > uuugo będzie go wpierw szukał o ile w ogóle będzie czynił realne o to starania.

a przynajmniej nie na podstawie pozwu o rentę alimentacyjną. Art. 126KPC - dopełnienie formalności z par.2

od początku
            1.Czy wyrok w sprawie alimentów jest ograniczony w swojej wykonalności DATĄ WYGAŚNIĘCIA POSTANOWIENIA SĄDU? Zakładam, że nie.
            2. Ponieważ (zakładam) ostatnie / aktualne orzeczenie sądu było skierowane do ciebie - wynika to jedynie z reprezentowania syna, który w czasie orzekania nie był pełnoletni, a więc w dużym skrócie nie był zdolny do podjęcia czynności prawnych. Tyle, że sąd orzekał na jego rzecz (osobę, prawa).
            3. Komornik właściwy terytorialnie działa na podstawie wniosku wniesionego oraz wyroku prawomocnego dostarczonego wraz z wnioskiem. Który to wniosek w dużym skrócie obejmuje: dane dłużnika, dane wnioskodawcy, na podstawie czego ma ścigać dłużnika, z czego ma wypłacać rzeczoną kwotę, gdzie ma ją wypłacać. Reszta, uzasadnienia go nie interesują.
            4. Jeżeli ojciec sądownie zniósł obowiązek alimentacyjny to tylko to jest podstawą do nie wszczęcia egzekucji komorniczej. Czyli komornik odstąpi od tej czynności - o czym poinformuje wierzyciela (syna), na okoliczność wyroku prawomocnego znoszącego ten obowiązek.
            5. Jeżeli taki wyrok zapadł nawet zaocznie (w co nie chcę mi się wierzyć), to wówczas syn występuje do sądu o rentę alimentacyjną. I tam zapadną decyzje w oparciu o art. 133 KRiO - czy ma prawo żądać czy nie.
        • demonsbaby masz 24.09.10, 13:08
          prawomocny wyrok alimentacyjny???? To na jego podstawie działaj / syn ma działać
        • puellapulchra Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:08
          Hipermarkety, McDonalds i inne sieciowe restauracje, pizzerie. Nie potrzeba miec zawodu, by przyjeli.
          Pogoń młodego do pracy, juz nie tylko ze wzgledu na pieniadze, ale na jego samego - rozleniwia sie, przyzwyczaja, ze ktos da mu jesc, da na ciuchy i na piwo z kolegami. Zadna praca nie hanbi, zwlaszcza ta w trakcie ksztalcenia.
          Pozdrawiam
          • malwa200 Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:23
            kiedy on nie chce! albo mówi, ze pójdzie a nie idzie! i tak dzień za dniem a ja wciaż na debecie.mam juz dosć tego!!! jak mówie, ze albo ma iść do pracy albo się wyprowadzać-to on, ze z tymi alimentami lepiej załatwić bo pracy nie ma. jak każę mu napisać list do dziadkó w sprawie alimentów od jego syna, to gada, ze do pracy pójdzie! a nie idzie! teraz jeszcze dodatkowy kłopot bo PZU przysłało pismo, ze syn 30 września ma odebrać polisę na życie, którą założyłam mu jak był mały, z myślą, że bedzie to jakieś wsparcie jak będzie np. studiował lub sie żenił. teraz młody nie ma pieniędzy, odbierze polisę i albo wyda ją roczna na stancję (zeby uniknąć mego zrzędzenia) albo rozpieprzy na bzdety typu pizza, piwo, ciuchy
            • demonsbaby Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:53
              a w razie pozwu czy też zniesienia i powołania go jako powoda lub pozwanego - taka argumentacja - sędziego położy pod ławę i nakryje się togą.
              Zobacz jak wygląda pozew o zniesienie / uchylenie - czyli marne szanse, żebyś o tym się nie dowiedziała.
              wzór
              • malwa200 Re: do demonsbaby 24.09.10, 14:04
                nie otwiera mi się (net ograniczony) ale dziekuję
    • kammik Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:31
      Nie ma prawa sam zaprzestac płacenia alimentów, potrzebny jest do tego sądowne orzeczenie. Z aktualnym orzeczeniem dot. alimentów podreptać do komornika i wyegzekwować zaległość.
      • malwa200 Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:46
        a słyszeliście o takim przypadku, żeby pobierajacy alimenty czyli dziecko nie było wzywane do sądu w sprawie zniesienia alimentacji?
        • demonsbaby Re: do demonsbaby 24.09.10, 13:48
          wątpliwe. nie mniej jeśli się sprawa odbyła bez jego udziału, jako osoba na rzecz, którą orzekano - powinna dostać powiadomienie.
        • demonsbaby 5 kroków po kolei masz 24.09.10, 13:50
          tu
          a jak zdobyć adres masz tam
        • kammik Re: do demonsbaby 24.09.10, 15:26
          Nie ma takiej możliwości, ZAWSZE jest wzywane, bo jest stroną w sprawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka