Dodaj do ulubionych

Mąż nie chce dziecka

23.03.20, 23:35
Jesteśmy prawie rok po ślubie. Mój mąż bardzo chciał dziecka jednak później zmienił zdanie. Ostatnio okazało się ze jestem w ciąży. On wcale się nie ucieszył, nie interesuje go nic co jest związane z ciąża i dzieckiem. Ostatnio powiedział mi ze ma nadzieje ze po ciąży schudnę bo dla niego wygląd jest ważny. Ostatnio bardzo źle się czuję, a On w niczym mi nie pomaga i o nic nie mogę Go prosić. Chciałam z nim porozmawiać o dziecku to powiedział że porozmawiamy jak będzie większe bo teraz to bez sensu. Ostatnio zobaczyłam, że przeglądał strony internetowe ,,jak wyglada poronienie” , ,, w którym miesiącu dochodzi do poronienia „ itd Zrobiło mi się bardzo przykro, rozpłakałam się ale nie powiedziałam mu o tym. Myśle, że mąż mnie nie kocha i chciałby abym poroniła. Jego zachowanie nie pozwala mi na to aby cieszyć się ciąża. Jestem załamana :(
Obserwuj wątek
    • 71tosia Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 01:08
      Dlaczego zmienil zdanie, cos sie stalo w waszym zwiazku? Czasami ludzimi (takze kobiety) targają rozne i bardzo sprzeczne uczucia na wiesc ze zostana rodzicami, u jednych wizja zmian budzi eksyctacje u innych panike, że sobie nie poradzą, że bedzie wiecej obowiazkow, miej swobody ze dojada problemy fiansowe, dodatkowa odpowiedzialnosc etc. Moze sprobuj go mimo wszystko angazowac w przygotowania do narodzin, tak by poczul sie za dziecko bardziej odpowiedzialny? Ale przede wszystkim skup sie na dziecku, sprobuj sie cieszyć ciaza, kompletować wyprawkę, gadac z przyjaciolkami, rodzina, sprobuj od nich dostac troche wsparcia. Nie marnuj zbyt wiele czasu na rozpamiętywanie zachowania meza. Moze sie zmieni po urodzeniu dziecka?
    • aqua48 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 11:35
      Dlaczego nie możesz męża o nic poprosić? Czemu Ci nie pomaga? to jego obowiązek. Na hasło że chciałby byś schudła po ciąży bo wygląd jest dla niego ważny odparłabym chyba że chciałabym żeby zmądrzał, bo dla mnie mądrość partnera jest bardzo ważna.
      Nie płacz, przestań na jakiś czas rozmawiać z mężem o dziecku, nie wspominaj o nim, o planach z nim związanych, natomiast wymagaj od męża zdecydowanie pomocy w sytuacjach gdy jej potrzebujesz. Pamiętaj o jednym - dla kobiety mimo rozmaitych obaw i problemów ciąża jest bardziej naturalna, dla niedojrzałego jeszcze mężczyzny może to być sytuacja zupełnie z kosmosu w której nie potrafi się odnaleźć. Pocieszające jest, że spora część takich mężczyzn potem dałaby się za własne dziecko pokroić :):) Serdecznie życzę by i z Wami tak było. Uszy do góry, daj mężowi czas na oswojenie się z nową rolą, ale nie pozwalaj by odsunął się w tym czasie od CIEBIE.
    • heniek.8 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 12:06
      no ciekawe jak to będzie po ciąży, czy schudniesz
      • aqua48 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 13:20
        heniek.8 napisał:

> ciekawe jak to będzie po ciąży, czy schudniesz

To nie ma znaczenia Heniu. Związek w którym partnerzy szanują i kochają się jedynie za ściśle określony wygląd nie ma żadnego sensu.
        • heniek.8 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 13:34
          dla mnie to jest wątek trollowy bo są ferie

a zagadnienie jest ciekawe - niektóre panie mówią "przytyło mi się trochę w ciąży", sprawdzamy dokładniej a ta ciąża była w latach 80-tych:)
          • eliksir_czarodziejski Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 14:20
            Ty oczywiście jesteś piękny, szczupły i wysportowany. To że wszystkie rozumy pozjadales to już w sumie wiadomo od dawna. No "ideal" normalnie...
            • heniek.8 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 14:24
              nie wiem o co ci chodzi
              jestem mały, gruby i łysy
          • aqua48 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 16:16
            heniek.8 napisał:

> dla mnie to jest wątek trollowy bo są ferie

Nie ma ferii.

> niektóre panie mówią "przytyło mi się trochę w cią
            > ży", sprawdzamy dokładniej a ta ciąża była w latach 80-tych:)

No i?
            Niektórym kobietom po ciąży i karmieniu piersią zmienia się sylwetka, nabierają krągłości, innym wypadają włosy, lub mają trudno usuwalne rozstępy, albo nadmiar skóry, która po ciążowym rozciągnięciu nie wraca do poprzedniego stanu, mimo powrotu do poprzedniej wagi, kolejne muszą włożyć mnóstwo wysiłku i pracy by wrócić do wagi sprzed ciąży, a jeszcze innym powrót do wyglądu sprzed ciąży nie sprawia żadnego problemu. Wszystko to się zdarza.
            • heniek.8 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 16:30
              aqua48 napisała:

> Nie ma ferii.

jak zwał tak zwał, jest przerwa w nauce umożliwiająca uczniom spędzanie czasu na forum

> Niektórym kobietom po ciąży i karmieniu piersią zmienia się sylwetka, nabierają
              > krągłości, innym wypadają włosy, lub mają trudno usuwalne rozstępy, albo nadmi

no właśnie niektóre wracają, inne nie, wcale nie winię ich za to bo te szczupłe są zazwyczaj bez żadnego wysiłku - ot zje dwa pierogi i nie może dokończyć trzeciego, a te grube zjedzą sześć i jeszcze by coś zjadły więc nie stoi za tym zazwyczaj jakaś wielka cnota i dlatego to jest dla mnie takie ciekawe która schudnie a która nie :)
            • alpepe Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 16:59
              Nie, one się zwyczajnie zapuszczają i mają na wszystko wywalone.
              • heniek.8 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 17:07
                alpepe napisała:

> Nie, one się zwyczajnie zapuszczają i mają na wszystko wywalone.

niektóre pewnie tak, myślą "jestem w ciąży to będę się objadać słodyczami" nie widząc tego że w przyszłości każdy dekagram trzeba będzie zrzucić

ale też różnica pomiędzy człowiekiem grubym a chudym może tkwić w tym że ten chudy szybciej się najada i kieruje swoją uwagę na inne rzeczy, a ten gruby jest ciągle nienajedzony, mimo że obaj używają tyle samo "silnej woli"
                • aqua48 Re: Mąż nie chce dziecka 25.03.20, 17:54
                  heniek.8 napisał:

> niektóre pewnie tak, myślą "jestem w ciąży to będę się objadać słodyczami" nie
                  > widząc tego że w przyszłości każdy dekagram trzeba będzie zrzucić

Hmm a co myśleć o facetach którzy opijają się piwskiem i objadają golonką oraz chipsami nie widząc tego, że zapychają sobie tętnice i hodują bardzo nieapetycznie wyglądające brzuchy..

• heniek.8 Re: Mąż nie chce dziecka 25.03.20, 20:06
                    aqua48 napisała:

> Hmm a co myśleć o facetach którzy opijają się piwskiem i objadają golonką oraz
                    > chipsami nie widząc tego, że zapychają sobie tętnice i hodują bardzo nieapetycz
                    > nie wyglądające brzuchy..

no co mamy myśleć? że są prosiakami :)
    • madhouse90 Re: Mąż nie chce dziecka 24.03.20, 12:24
      Zabierz go na wizytę do lekarza na USG. Prawie każdy facet to wzrokowiec, więc jak zobaczy, usłyszy bijące serce itd. może trochę go ruszy. Z drugiej strony z tego krótkiego opisu wychodzi strach przed nieznanym u Twojego męża. Myślę, że to trzeba przepracować, bo po porodzie też może nie być wcale lepiej. Ty się możesz trzymać jakoś, bo będziesz zajęta dzieckiem 24h/dobę. A mąż może czuć się odtrącony, co nawet może prowadzić do męskiej depresji poporodowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka