Dodaj do ulubionych

ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej?

IP: 213.200.213.* 10.03.10, 23:04
Wiem, ze dla urzednikow nie kosztuje nic. Chodzi mi jednak o
kategorie 3, to znaczy 'wszyscy inni'. Czy ktos bardziej biegly
moglby mnie poinformowac ile kosztuje rok nauki na poziomie szkoly
podstawowej, a ile na poziomie przedszkolnym? Bede bardzo wdzieczna!

I jeszcze jedno pytanie - czy dzieciom 'contract agendts' nauka w
szkole europejskiej przysluguje za darmo?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: czytacz Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 94.252.118.* 10.03.10, 23:54
      nie wszyszcy wiedza ze te szkoly maja wlasne strony www

www.eursc.eu/index.php?id=6
    • Gość: czytacz Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 94.252.118.* 11.03.10, 00:00
      aha to tez :

www.eursc.eu/index.php?id=20
      www.eursc.eu/index.php?l=2
      www.eursc.eu/index.php?l=3
      niestety po polsku nie znalazlem.......
      • Gość: mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 212.203.114.* 11.03.10, 09:48
        Dziekuje za linki. Bylabym wdzieczna jeszcze za informacje, czy ceny
        podane pod kategoria 3 sa to ceny za semestr/ trymestr? Nie wiem
        jaki jest system w Szkole Europejskiej - bylabym wdzieczna za
        informacje przez ile (2 - 3?) powinnam pomnozyc te sumy, zeby wyszla
        mi oplata roczna?

I jesli ktos wie o contract agents i czy ich dzieci chodza do tej
        szkoly za darmo, tez bylabym wdzieczna za te informacje (osobno).
        • Gość: contract agents Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.cec.eu.int 11.03.10, 11:20
          Contract Agents za darmo- ale kontrakt na minimum rok;
        • Gość: kaja Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.cec.eu.int 11.03.10, 14:47
          ceny podane są opłatami rocznymi, które mozna rozłożyc na 3 raty (co
          tez jest tam na pewno napisane, tylk trzeba się wczytać)
          contract agent to również pracownicy instytucji i ich dzieci maja
          takie same prawa jak dzieci permanent officials; to samo tyczy się
          temporary agents i END
          • Gość: mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 212.203.114.* 11.03.10, 14:51
            bardzo dziekuje za informacje.
            Swoja droga jestem w lekkim szoku ze oplata za nauke w Szkole
            Europejskiej w Brukseli jest tansza niż oplaty za nauke w prywatnym
            przedszkolu w Warszawie (w przypadku dwojki dzieci)....
            • Gość: tez mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.cec.eu.int 11.03.10, 17:06
              Nie wiem czemu sie dziwisz.
              Szkola Europejska niczym sie nie ma do zadnej szkoly prywatnej.
              Jest to kolchozik podobny do szkol panstwowych.

Dla wiekszosci eurokratow to jedyna opcja bo na szkoly prywatne typu
              British School czy ISB ich nie stac. Ale sa osoby kotre wysylaja
              swoje dzieci do renomowanych szkol lokalnych, niektorych tanszych
              ale bardzo dobrych prywatnych i tez lokalnych ale do tego trzeba
              znac lokalne jezyki.

• Gość: mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 213.200.213.* 11.03.10, 19:45
                to cudownie! Bo wlasnie w Warszawie planowalam dziecko poslac do
                normalnej publicznej szkoly za rogiem. Zmeczona 4 latami w prywatnym
                przedszkolu gdzie za dwojke dzieci place 2600 zl miesiecznie (!!!) i
                gdzie 6-latki zaczynaja sie martwic ze nie maja skarpetek firmy
                adidas....
                Ale tak sie zlozylo, ze moj pracodawca chce mnie w Brukseli, a ja
                chcialabym dzieciom oszczedzic stresu i poslac je do polskojezycznej
                szkoly/przedszkola, a ze bede za to wszystko placic o 40% mniej niz
                placilam w Warszawie to naprawde zachwyca mnie niebotycznie! :)
                • Gość: mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 213.200.213.* 11.03.10, 19:55
                  a, nie gniewaj sie 'tez mamo', ale troche mnie smieszy stwierdzenie,
                  ze urzednika europejskiego na cos nie stac... :)
                  jesli juz zapomnieliscie, to srednia pensa w Polsce wynosi 2500 zl
                  netto. A w Brukseli srednia pensja w sektorze pozarzadowym na
                  przyklad wynosi 2500 euro netto.
                  Warto sie cieszyc tym, co masz urzedniku europejski, bo 'prawdziwy
                  swiat' ma troche gorzej :)
                  • Gość: Ojciec Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.190-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.03.10, 20:03
                    Oj masz racje napewno. Stac jest na wiele i wiekszosc z nas jest za to
                    wdzieczna.

ALE nie sadze ze stac nas na wszystko i napewno nie wszystkich tu.

Masz racje 2500 euro to dosc dobre pieniadze w porownaniu z Polska.
                    Faktem jest natomiast to ze szkola miedzynarodowa kosztuje mniej wiecej 20
                    000 euro na rok. Wiec na to bardzo wielu urzednikow nie jest stac. A wiec
                    to co powiedziala osoba wczesniej wcale nie mija sie z prawda.
                • Gość: Ojciec Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.190-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.03.10, 19:58
                  No to prawie ze trafilas w dziesiatke.
                  Szkoda ze 4 lata sie musialas meczyc z tym prywatnym przedszkolem za 2600.
                  Odczuwam jakis dysonans bo nawet tu bylo bardzo duzo dyskusjii na ten
                  temat i ogolna opinia jest taka ze polskie panstwowe przedszkola to raj w
                  porownaniu z Belgia.
                  Co do szkol europejskich to mozesz sie troche zawiesc. Sa to szkoly masowe
                  owszem, ale markowe ciuchy i najnowoczesniejsze gadzety to podstawa. A na
                  to akurat jest wiekszosc rodzicow stac. Na pocieszenie to powiem ze ten
                  problem zaczyna sie raczej pod koniec szkoly podstawowej. Przynajmniej to
                  zauwazylem w przypadku moich dzieci.
                  • Gość: Tez ojciec Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.92-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.03.10, 08:26

Szkola europ. to jest dobra dla dziecka "head of unit" lub "direktor" lub
                    "europosel", ktorzy zarabiaja w KE i w EP, poza 12.000 netto / mies.

Jestes asystentka (tzn. sekretarka), to twoje dziecko moze byc traktowane jak
                    "biedne".... I to, caly problem !

A niektore belgijskie szkoly sa SUPER i wcale nie drogie. Dziecko potrzuje sie
                    lepiej i bedzie w normaln. zyciu.
                    Nawet ludzie z Polskiej Ambasady wysylaja do belgijskich szkol.
                    • Gość: tata Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.29.254.2.coditel.net 12.03.10, 09:02
                      Nie wiem skad takie odczucia
                      Wystarczy porownac liczbe polskich HoU i dyrektorow z liczba dzieci
                      w klasach polskiej sekcji.
                      A europoslow, ktorzy przeniesli sie do Brukseli z rodzinami mozna
                      policzyc na palcach jednej reki.

A co wazne, szkola w Uccle (tylko tam jest polska sekcja) jest
                      przepelniona i szanse na przyjecie dziecka kogos z zewnatrz (tzn.
                      nie z instytucji) sa minimalne.
                      • Gość: zdziwiona przepelniona??? IP: 94.252.118.* 12.03.10, 09:54
                        Jakies 10 let temu przyechaly dzieci z Luksemburga gdzie chodzily do szkoly
                        panstwowej w podstawowce (w klasach bylo po kilkanascie uczniow)poniewaz mieli
                        znajomosc jez niemieckiego to dostaly sie do sekcji niemieckiej a tu ok 30
                        uczniow w klasach a w innych sekcjach jeszcze wiecej.

Europejska szkola jest przydatna tylko do celow jezykowych dla ludzi co
                        planoja powrot do swojego kraju i nie chca zmieniac metod szkolnictwa
                        • Gość: tez mama szkoly prywatne-europejska IP: *.cec.eu.int 12.03.10, 10:47
                          Ciesze sie ze sa tez inne glosy w dyskusji bo z ostatniej odpowiedzi
                          mamy w moim kierunku wialo lekko niesmakiem.

Przed przyjazdem bo Brukseli pracowalam dla pracodawcy ktory oplacal
                          czesne moich dzieci w szkole miedzynarodowej z systemem IB.
                          Generalnie w takich szkolach sa dzieci ludzi bardzo dobrze
                          sytuowanych. Wiele z tych dzieci i ich rodzin znalam - conajmniej 20
                          do 40 rodzin. I nigdy ale to nigdy nie odczulam ze dzieci sa
                          rozpieszczane, ze jedyne wartosci to te materialne itp. Wrecz
                          przeciwnie,co kto nosil i co kto mial nie mialo wiekszego znaczenia
                          i nie gralo wcale wiekszej roli niz w kontekscie normalnej szkoly
                          panstwowej. Moze dlatego ze skarpetki adidas to nie jest "big
                          deal".

Co do szkoly, to dobra prywatna szkola oferuje o wiele wiecej niz
                          szkola panstwowa lub europejska.

Pewnie zapytasz dlaczego w takim razie tu zdecydowalam sie na
                          europejska?

Oto powody:

-Nauka jezykow obcych jest ich duzym atutem a mi zalezy na tym zeby
                          dzieci mowily i pisaly biegle w kilku jezykach.
                          -Moje dzieci sa dosc uzdolnione i zyciowo zaradne wiec radza sobie w
                          roznych sytuacjach.
                          - Szkola jest dla mnie 20 000 euro tansza na rok a majac dwoje
                          dzieci to juz 40 000. W kontekscie kilku czy kilkunastu lat sa to
                          dosc znaczace pieniadze ktore moge inaczej zagospodarowac: czesc na
                          oplate tego wszystkiego czego szkola nie zapewnia, a czesc na
                          przyszlosc moich dzieci.

To tak w skrocie a temat jest znacznie szerszy.
                          • Gość: mama Re: szkoly prywatne-europejska IP: 212.203.114.* 12.03.10, 13:39
                            Nie bardzo wiem, ktora czesc z moich odpowiedzi na Twoj wpis uwazasz
                            za niesmaczne?

Czy moze te, ze urzednicy zarabiaja duzo i smiesznie brzmi, ze ich
                            na cos nie stac? Nadal uwazam ze to prawda. Pracuje dla organizacji
                            z biurem w Brukseli, gdzie srednia pensja specjalisty to 2200-2500
                            euro netto. Tyle bede tez dostawac po przeniesieniu do Brukseli. I w
                            porownaniu do cen szkol (przedszkoli) w Warszawie, nadal uwazam, ze
                            Szkola Europejska jest tania. Wiem rowniez, ze NIKT w Komisji nie
                            zarabia mniej niz 2500 euro netto (po doliczeniu dodatkow) i nadal
                            utrzymuje, ze przy takich zarobkach stac urzednikow na wiecej, niz
                            wielu innych 'smiertelnikow' pracujacych w Brukseli.

Czy moze niesmaczna byla uwaga o adidasie? Szczerze mowiac, zmeczona
                            jestem snobistycznymi rodzcami. Moze polskie spoleczenstwo to
                            wyjatkowy przypadek i rodzice dzieci z prywatnych przedszkoli
                            warszawskich reprezentuja wyjatkowo snobistyczne srodowisko tych co
                            to sie wlasnie dorobili i musza sie pochwalic. Ostatnio przy
                            wybieraniu szkol dla naszych przedszkolnych dzieci ciagle
                            slysze: "Boze, moje dziecko nie wiadomo czy sie dostanie do tej czy
                            tamtej renomowanej szkoly prywatnej i skonczy w panstwowej, z TYMI
                            dziecmi z osiedla'. Jako ze ja od razu zaplanowalam wyslac dziecko
                            do panstwowej szkoly, zreszta sama taka konczylam i zyje, troche
                            jestem zniesmaczona wlasnie tymi uwagami snobistycznych rodzicow
                            dzieci noszacych skarperki adidasa (i debatujacych o swoich
                            skarpetkach podczas zajec sportowych w przedszkolu).

Jesli czyms Cie urazilam 'tez mamo', to przepraszam, nie bylo to
                            moja intencja. Ciekawa jestem z czym w moich pogladach sie nie
                            zgadzasz....

• Gość: anbxl Re: szkoly prywatne-europejska IP: *.access.telenet.be 12.03.10, 19:18
                              "Wiem rowniez, ze NIKT w Komisji nie
                              zarabia mniej niz 2500 euro netto (po doliczeniu dodatkow) i nadal
                              utrzymuje, ze przy takich zarobkach stac urzednikow na wiecej, niz
                              wielu innych 'smiertelnikow' pracujacych w Brukseli"

Masz ZLE WIESCI...jest wielu tutejszych AC i interimaire,ktorzy
                              zarabiaja mniej niz 2500€ netto.Zwiazki walcza,aby to zmienic...
                              Moje dzieci nie sa poliglotami...wrecz przeciwnie-maja jak to mowia
                              umysly scisle.Od zawsze byly 3 jezyczne.Takich dzieci tutaj sporo i
                              uwierz nie ma zadnych trudnosci...Piszesz o snobizmie,a ja wlasnie z
                              twoich postow taki wyczuwam....Skoro ci sie nie nalezy szkola
                              europejska to po co nalegac?Znam wielu (nie tylko Polakow),ktorzy
                              zrezygnowali ze szkoly europejskiej na rzecz tutejszych
                              szkol.Uwazali,ze owszem w szkole europejskiej jezyki sa na lepszym
                              poziomie jak w innych szkolach (co jest logiczne),ale przedmioty
                              scisle nie.Tak jak ktos napisal-dzieci chlona jezyki przebywajac w
                              danym srodowisku jak gabki.Inna sprawa ze tzw dobre tutejsze szkoly
                              np w BXL tez robia selekcje (najpierw po nazwisku,potem
                              rezultatach,testach dzieci i miejscu pracy rodzicow.A wiec pewnie
                              pomimo ... tez nie masz szans...zycze powodzenia
                        • Gość: Malibu Re: przepelniona??? IP: 87.66.198.* 12.04.10, 11:21
                          Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :-)
                          Pewnie w szkole prywatnej za 20k rocznie ucza wszystkiego dobrze,
                          ale oprocz jezykow w Szkole Europejskiej ucza swietnie przedmiotow
                          scislych: polecam podane juz przez mnie wyniki badan:
                          www.europarl.europa.eu/activities/committees/studies/download.do?
                          language=pl&file=23712
                          Raczej nie wydaje mi sie, zeby belgijskie szkoly uczyly lepiej od
                          Szkoly Europejskiej, no chyba, ze zalozymy, iz Eurokraci to idioci,
                          ktorzy wsadzaja codziennie swoje pociechy do autobusow jadacych do
                          SE zamiast korzystac z "wybitnych", belgijskich szkol publicznych...
                      • Gość: tryton Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 91.86.2.* 12.03.10, 11:27
                        przepełniona, owszem, ale ie sekcja polska
                        • Gość: mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 212.203.114.* 12.03.10, 13:45
                          Wlasnie dostalam informacje ze szkoly w Uccle ze w tym roku w ogole
                          dzieci z grupy 3 (czyli osob ktore nie sa pracownikami instytucji
                          unijnych) nie beda przyjmowane do szkoly europejskiej.

Czyli w dalszym ciagu mam problem, bo chcialam uniknac posylania
                          dzieci do szkoly, gdzie musza sie uczyc w jezyku, ktorego w zyciu
                          nie slyszaly. A tym bardziej przenoszeniu ich pozniej do szkoly
                          europejskiej, gdybym przypadkiem jednak dostala w KE prace na
                          podstawie ktorejs z tych trzech list rezerowych, na ktorych 'wisze'
                          od jakiegos czasu.....Ech...

Jesli ktos ma jakas rade dla mnie to bylabym wdzieczna....
                          • Gość: Tez mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.cec.eu.int 12.03.10, 14:08
                            Jesli juz jakis czas wisisz i nic sie nie dzieje to nie jest dobry
                            znak.

Generalnie nie bedac juz w instytucjach pozyskanie pozycji HoU lub
                            AD5 w obecnym klimacie jest bardzo ciezkie.

Jesli natomiast jestes AST3 lub szczegolnie AST1 to owszem
                            przenoszac sie do Bruklseli twoje szanse moga lekko pojsc w gore ale
                            tez bez przesady. Na AST1 warto miec i n EN i FR.

A pensja o ktorej mowisz dla miejscowych jest OK. Bedac natomiast
                            expatem to za bardzo nie zaszalejesz.

Przemysl natomiast kwestie szkoly dzieci. Piszesz ze sa jeszcze w
                            wieku przedszkolnym. Jesli Twoje dzieci sa zdolne i nie maja jakichs
                            specyficznych trudnosci w nauce to jest to doskonaly wiek na
                            rzucenie je na gleboka wode. Po roku a mksimum dwoch latach bede
                            swietnie sobie radzic w szkole francuskiej czy flamandzkiej.

Edukacje polska moga kontynuowac w placowce przy ambasadzie i tym
                            sposobem beda na bierzaco z programem szkoly polskiej.

W kazdym razie zycze powodzenia.
                            • Gość: mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 212.203.114.* 12.03.10, 14:19
                              Dziekuje za dobre slowa.
                              Jestem troche w kropce z tym wszystkim.

Co do szkoly - moje obawy wynikaja stad, ze dzieci juz sa
                              dwujezyczne bo tata nie jest Polakiem. I teraz takie dwujezyczne
                              dzieci rzucac na trzeci jezyk? Co prawda moj szesciolatek czyta juz
                              biegle (najchetniej ksiazki 'naukowe', gardzi bajkami 'dla dzieci')
                              i w ogole jest prymusem w swoim przedszkolu, ale i tak sie tego
                              troche boje... Czy jest tu ktos na tym forum kto sam mial taki
                              przypadek lub zna przypadek dzieci dwujezycznych wrzuconych do
                              szkoly np. flamandzkiej?

A co do list rezerwowych - niestety to nie AST.... Jednak nie
                              porzucam nadziei, ze kwoty narodowosciowe trzeba bedzie w koncu
                              wypelnic i sie w ostatniej chwili zalapie :)
                              • Gość: ad5 Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 91.180.174.* 12.03.10, 15:01
                                kwoty sa juz powypelniane
                                • Gość: mama Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 212.203.114.* 12.03.10, 15:10
                                  nie na wszystkie kategorie sa powypelniane, listy AD5 (jeszcze) nie
                                  mam w swojej kolekcji :)
                            • Gość: Malibu Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 87.66.198.* 12.04.10, 11:35
                              " to jest to doskonaly wiek na rzucenie je na gleboka wode" -
                              najlepiej z kamieniem uszyi. Dziecko to nie przedmiot czlowieku.

"Edukacje polska moga kontynuowac w placowce przy ambasadzie i tym
                              sposobem beda na bierzaco z programem szkoly polskiej." - rozumiem i
                              doceniam istnienie szkoly polskiej przy ambasadzie, ale porownywanie
                              jej ze Szkola Europejska nie ma sensu. Ponadto jako dziecko na pewno
                              marzylbym o sobotnim zrywaniu sie rano, by pojsc do szkoly...
                      • Gość: Malibu Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 87.66.198.* 12.04.10, 11:14
                        Polska sekcja w Uccle jest "niedociazona".
                  • Gość: tez Ojciec Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 88.147.15.* 12.03.10, 16:56
                    am dwojke dzieci w szkole europejskiej i nie zauwazylem aby markowe
                    ciuchy i najowoczesiejsze gadżety to podstawa. w klasach moich
                    dzieciaków sa dzieci zarówno polskich HoF jak i innych wysokich
                    funkcjonariuszy unijnych i nie sa dziecmi uwazających za lepsze.
                    wiekszym problemem jest mała liczebność sekcji polskiej a co za tym
                    idzie trudności w zaistnieniu w miedzynarodowym srodowisku. w szkole
                    jest bardzo duzo Franacuzów, Hiszpanów, Wlochów uwazających sie zza
                    lepsze społeczenstwo.
                    • Gość: inny ojciec Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: *.brutele.be 13.03.10, 08:42
                      Potwierdzam, najbardziej cool to sa Francuzy, a Polacy na drugim
                      miejscu- od konca przed Wegrami. Takie info dostalem od corki, ktorej
                      sie marzy Iphone, zeby zablysnac- przed Francuzami jak sie domyslam.
                      • Gość: tez Ojciec Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 88.147.15.* 13.03.10, 15:43
                        jaka liczebnosc sekcji takie miejsce w spolecznosci szkolnej. by byc
                        cool trzeba mec conajmniej 2-3 pary converse na nogach lub kozaczki
                        a'la grenlandia z firmowym znaczkiem na piecie,chlopcy zas
                        obowiazkowo kurtke Super dry, do tego I'pod ze sluchawkai nausznymi
                        Polskie dzieci w converse jeszcze chodza, I'pody tez prawie wszyscy
                        maja (secondary), ale pozostale elementy bycia cool nie odpowiadaja
                        im chyba zbytnio. Ja bym nie kupil dziecku Iphone'a
              • Gość: Malibu Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 87.66.198.* 12.04.10, 11:16
                Wszystko zalezy od sekcji: w polskiej dzici jest malo, wice tego
                "kolchozu" sie nie czuje...
                • nor-a Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? 12.04.10, 12:44
                  Ciekawe to opracowanie. Czy ma Pan(i) inne materiały tego typu? Byłabym na
                  prawdę wdzięczna.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  • Gość: Malibu Re: ile kosztuje rok nauki w szkole europejskiej? IP: 136.173.162.* 19.04.10, 10:49
                    Sporo materialow jest na stronie szkoly: www.eeb1.com/
                    Pozdrawiam
    • Gość: Malibu Link do niezaleznego studium o SE + moj komentarz IP: 87.66.198.* 12.04.10, 11:10
      Witam i podaje link do streszczenia studium o SE (po PL):
      www.europarl.europa.eu/activities/committees/studies/download.do?language=pl&file=23712
      Prosze nie pisac (jeden z postow ponizej), ze poziom przedmiotow
      scislych jest na niskim poziomie. Dla mnie wyniki badan sa
      jednoznaczne. Nie wiem skad wynika slaba opinia o SE wsrod Polakow,
      ale jest to przyczyna tego, iz polska sekcja jest nieliczna. Moja
      teoria jest taka, ze wielu nastolatkow wyrwanych ze swojego
      srodowiska w Polsce przez rodzicow po prostu ma naturalne problemy z
      adaptacja (nie ma znaczenia dokad rodzice ich wyrwali, czy do Lux,
      czy gdzies w ramach Polski). Nietety ich negatywne opinie
      przerzucajace te problemy adaptacyjne na szkole zrobily wiele zlego.
      Kazda szkola ma plusy i minusy, ale nie przesadzajmy - SE w
      porownaniu ze szkolami publicznymi ma swietna infrastrukture i
      pieniadze. Polscy nauczyciele sa swietni (w BXLi specjalna osoba do
      korepetycji, basen, itd), a nauka polskiego to przywilej - niestety
      postrzegany przez wielu rodzicow jako wada. Znam 3 absolwentow tej
      szkoly i wszyscy sa wdzieczni rodzicom za to, ze ich tam wyslano.
      Wspomniany wyzej cytat: "Poza nauczaniem języków obcych Szkoły
      Europejskie cechują się także ponadprzeciętnym (w porównaniu z
      krajowymi systemami edukacji w UE, zgodnie z analizą Eurydice)
      poziomem nauczania przedmiotów ścisłych (biologii, chemii i fizyki).
      Jest to bez wątpienia przyczyną tego,że liczba absolwentów, którzy
      wybrali studia wyższe w tych dziedzinach, przewyższa europejską
      średnią, zwłaszcza w przypadku dziewcząt."
      • Gość: STOP STOP na forum, please. Jest zalob IP: 109.128.182.* 12.04.10, 13:25

Czy mozecie takie pytanie napisac za tydzien ?
        W tym tygodniu, respekt, jest zaloba narodowa i miedzynarodowa !!
        • consilium Re: STOP na forum, please. Jest zalob 12.04.10, 18:52
          >
          > Czy mozecie takie pytanie napisac za tydzien ?
          > W tym tygodniu, respekt, jest zaloba narodowa i miedzynarodowa !!

A nawet międzygalaktyczna!
          Nie bardzo rozumiem, czemu skoro taki Olechowski czy Rydzol nie mogą
          powstrzymać się od mielenia ozorem dla korzyści politycznych, życie
          na forum miałoby zamrzeć. Czyżby jakaś kampania tu się toczyła? Czy
          mamy się zasklepić w sobie i jak ostatni hipokryci uważać, że to
          najczarniejszy dzień naszego życia? Przestać pić, jeść, spać i
          wypróżniać się? Czy wam towarzyszu STOP lekko nie odbija?
          • nor-a Re: STOP na forum, please. Jest zalob 13.04.10, 07:43
            Consylium, popieram.
            Hipokryzja co niektórym uszami i nosem wyłazi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka