Gość: Wiesia IP: *.ec.europa.eu 28.07.10, 14:32 Czy wyniki z Cast maja byc na koniec lipca czy cos mi sie pomylilo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sa Re: CAST- kiedy wyniki ? IP: *.ec.europa.eu 30.07.10, 14:46 jest koniec lipca - sa wyniki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EU Czy na listach umieszczali wszystkich...? IP: *.pse.pl 30.07.10, 15:13 co dostali 15 i wzwyż? Czy tylko tyle ile jest "Estimated number of posts available" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesia Re: Czy na listach umieszczali wszystkich...? IP: *.ec.europa.eu 30.07.10, 15:21 Na listach sa wszyscy, ktorzy maja 15 i wiecej czyli tlumy (nalezy sie domyslac) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EU Re: Czy na listach umieszczali wszystkich...? IP: *.pse.pl 30.07.10, 15:26 No czyli nie ma sie czym podniecac... i szukac po znajomych pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesia Re: Czy na listach umieszczali wszystkich...? IP: *.ec.europa.eu 30.07.10, 15:49 Dokladnie tak. Na listach sa straszne tlumy ale lepiej oczywiscie byc na tej liscie niz nie byc bo bez Casta ostatnio wcale nie chca zatrudniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CB 100 % IP: *.chello.pl 30.07.10, 15:59 Wiem że to bez znaczenia, ale ile mieliście pkt ? Ja osobicie 23(8+15), liczyłam na 10/10 z 1-szej części ale to nic... Odpowiedz Link Zgłoś
klee Re: 100 % 31.07.10, 14:09 Ja 14+7 i jestem sobą rozczarowany, zwłaszcza wynikiem części matematycznej właśnie, bo z reguły uzyskuję w niej 100% poprawnych odpowiedzi. A przystąpiłaś do fakultatywnego testu w języku ojczystym? Pytam, bo z niecierpliwością wyczekuję, kiedy stanie się standardem. Z tego miałem 12/12 i jeszcze sporo czasu mi zostało. Coraz dziwaczniejsze się to wszystko robi. Rzeczywiście, po zapowiedziach, w których inaczej niż dotychczas, nie pojawiła się minimalna wymagana liczba punktów, można było się spodziewać, że tym razem będzie to prawdziwy konkurs i zakwalifikuje się określona grupa osób, które uzyskały najlepsze wyniki, a nie dowolnie liczna grupa z określoną liczbą punktów. Jednak nie. No i skąd to 50%? Mnie się zawsze wydawało, że 2/3 wymagane do zaliczenia to standard na egzaminach. Uważam też, że zeszłoroczny test był sensowniejszy, bo w przypadku sekretarki kompetencje do pracy w biurze są nieodzowne, więc warto sprawdzić chociaż w przybliżeniu ich poziom. A i podstawowa wiedza o UE na pewno się przyda. Bez niej praca takiej sekretarki będzie mniej efektywna. Chociaż nie wiem, może przesadzam. Wszak po jakimś czasie każdy się wdroży. Gorzej jednak kiedy ten czas będzie równy trwaniu kontraktu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EU Re: 100 % IP: 195.184.83.* 01.08.10, 10:39 Ja mialem 16+10, ale to i tak wynik jest malo istotny. Odpowiedz Link Zgłoś
klee Re: 100 % 01.08.10, 11:56 A jaki z fakultatywnej części po polsku? Co o niej w ogóle myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EU Re: Czy na listach umieszczali wszystkich...? IP: *.pse.pl 30.07.10, 16:24 A czy z tego datebasu będzie zatrudniała tylko Komisja czy tez inne instytucje i agencje??? Bo w ogłoszeniu jest napisane, ze tylko Komisja, a w informacji z wynikami ze datebase bedzie udostepniony rowniez innym agencjom i instytucjom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CK Re: Czy na listach umieszczali wszystkich...? IP: *.chello.pl 01.08.10, 15:13 Wszystkich co mieli w sumie => 50 %, czyli zapewne ok. 3/4 wszystkich zdających ........ Odpowiedz Link Zgłoś
klee Rozbieżność 01.08.10, 15:56 Może ona stąd, że zapotrzebowanie zgłosiła Komisja, ale lista, skoro już jest, zostanie udostępniona wszystkim instytucjom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm... Re: Rozbieżność - nie w porzadku IP: 88.147.12.* 02.08.10, 19:30 tak, tylko w takim razie powinno to byc uwzglednione w notice of competition. nie mozna tak sobie zmieniac zasad po fakcie. a co z ludzmi, ktorzy myslac, ze nabor po tym Cascie moze byc tylko do Komisji na 3 lata, nie przystapili do niego, bo juz w Komisji pracuja i prawie wykorzystali ten limit? Odpowiedz Link Zgłoś
klee Re: Rozbieżność - nie w porzadku 02.08.10, 23:16 Myślisz, że to zmiany? Nie wiem, może lista rzeczywiście jest tylko dla Komisji, ale napisali o instytucjach, ogłaszając wyniki, bo korzystali z szablonu (albo że chodzi w domyśle o instytucje, których dotyczył konkurs). Trzeba by EPSO zapytać, kto ciekaw. Odpowiedz Link Zgłoś
klee Korekta 04.08.10, 12:20 Wczorajsza korespondencja: Please note that the following sentence in the letter which contains your results: "Access to this database will be given to European Institutions, Offices and Agencies, who will select and invite for interview candidates who best fit their requirements." should read as: "Access to this database will be given to the European Commission, who will select and invite for interview candidates who best fit their requirements." This change is made to reflect the conditions set out in the Call for expression of interest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casablanca Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 05.08.10, 11:48 no pieknie, EPSO znowu wykazalo sie profesjonalnoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebiko Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 27.08.10, 13:03 EPSO zaznaczylo to juz w ogloszeniu, tzw CALL, ze zatrudnienie bedzie w Brukseli, Luksie i Isprze.... wiec pomylka byla w pierwszym liscie dot wynikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 27.08.10, 09:11 Dostep do tej listy maja tez inne instytucje. Wlasnie otrzymalam propozycje pracy w Komitecie Regionow. Odpowiedz Link Zgłoś
atram7 Re: Korekta 27.08.10, 11:59 Good news! Zosia w jakiej dziedzinie jak mozna zapytac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 27.08.10, 12:09 FGII sekretariat tylko Odpowiedz Link Zgłoś
atram7 Re: Korekta 27.08.10, 12:38 Zosia a jestes w Brukselii, czy gdzies indziej? Jak sie z Toba skontaktowali - telefonicznie, czy przez e-maila? Powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 27.08.10, 12:45 Jestem w Brukseli i w dodatku juz pracuje w komisji dlatego nie przyjelam propozycji bo jest mniej interesujaca niz to co mam. Napisali na prywatnego maila. Zawsze tak robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Korekta IP: 109.129.159.* 29.08.10, 12:33 Zdalam ostatniego CASTA FGIII, a poniewaz pracuje w Komisji jako FGII chcialam zmienic grade. Okazalo sie, ze musze zdac egzamin zawodowy (w moim przypadku z finansow). Kadry powiedzialy mi, ze dotyczy to wszytskich z Cast 2010. Podobno zmienil sie regulamin. Czy ktos cos widzial na stronach epso? Albo wie cos wiecej na ten temat? Niby oczywiste, wczesniej dziwilam sie, ze tylko preselekcja i juz, ale dziwny jest brak jakichkolwiek informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilak wakaty IP: 109.129.12.* 30.08.10, 11:11 Sluchajcie, czy po zdaniu CAST, w celu uzyskania posady, lobbuje sie tak samo jak po konkursach, czy instytucje same sobie wybieraja? Czy istnieje jakis wykaz/lista wakatow, na ktore aktualnie przyjmuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesia Re: wakaty IP: *.ec.europa.eu 30.08.10, 14:53 Listy wakatow CAST nie ma. Mozna lobbowac, listy laureatow CAST sa bardzo duze, malo kto sie pewnie doczeka propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: wakaty IP: *.chello.pl 30.08.10, 20:32 Czy będzie jakaś oficjalna lista osób, które zaliczyły testy ? Czy też podstawą do lobbowania się jest mail od EPSO z wynikami z 31.07 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re:rekrutacja IP: 91.194.202.* 31.08.10, 10:24 A dlaczego tak uwazasz?Ja wiem od kolezanki,ktora zajmuje sie w jednej dyrekcji naborem AC,ze wkrotce beda poszukiwac nowych AC,bo wielu koncza sie kontrakty 3 letnie.Najczesciej nabor wyglada w ten sposob,ze jest zapotrzebowaanie na AC w danym dziale.Osoba z HR odpowiedzialna za rekrutacje wyszukuje w bazie danych kilku kandydatow AC odpowiadajacych profilowi (jezyk,doswiadczenie-wpisuje w aplikacje do tego przeznaczona,zapomnialam nazwy).Czasem sekretarka danego unitu ma dostep do tego programu i to ona wyszukuje potencjalnych kandydatow.Wytypowanym osobom proponuje sie rozmowe i wybiera najodpowiedniejszego kandydata.Czasem o wolnym wakacie mozna dowiedziec sie od znajomych,czasem dzieki spontanicznej aplikacji (akurat "spontan"HoU lub HR otrzymal kiedy to wlasnie kogos poszukuja).To w krotkim czasie jest 5 egzamin na cast i zawsze do list mieli dostep wylacznie ludzie rekrutujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diegobxl Re: Korekta IP: *.68-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.08.10, 20:42 Brak jakichkolwiek informacji nie jest dziwny. To po prostu EPSO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesia Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 31.08.10, 09:21 Lista jest dostepna dla instytucji ale nie jest publikowana na stronie Epso i Epso o tym mowi wyraznie. Wystarczy napisac, ze sie jest laureatem konkursu, mozna podac jakies referencje tego konkursu. Oni i tak sprawdza potem czy sie jest na tej liscie czy nie (jak beda zainteresowani oczywiscie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 03.09.10, 11:11 A w moim DG chca zeby do CV dolaczac list potwierdzajacy z EPSO bo rzekomo nie maja dostepu do bazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesia Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 03.09.10, 11:16 To nikt nie ma dostepu do tej listy ? Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Korekta IP: 91.194.202.* 03.09.10, 11:19 Wszyskie HR oraz wiele AST HoU i dyrektorow ma dostep do bazy danych ERL. Moze chca potwierdzenia bo w ERL jest tysiace nazwisk,a na potwierdzeniu jest od razu numer kandydata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 03.09.10, 11:46 Ja wyznaje teorie spiskowa. Moze chca w ten sposob poznac wyniki? A dostep musza miec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 03.09.10, 11:19 Dopytalam w kadrach. Ten egzamin to pytania zawodowe podczas rozmowy kwalifikacyjnej, nie ma sie wiec chyba czym przejmowac. Przeciez tego typu pytania sa zadoawane podczas kazdej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Korekta IP: *.45-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 01.09.10, 22:11 Staralam sie o prace w Komitecie Regionow i wczoraj dostalam odpowiedz, ze lista CAST 2010 jest ograniczona do Komisji. Moze zaproponowali Ci prace z poprzedniego CASTa? Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Korekta IP: *.ec.europa.eu 02.09.10, 09:05 Dziwne. Jestem co prawda na innych listach CAST ale nie wydaje mi sie zeby chodzilo o stara liste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Korekta IP: *.45-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.09.10, 13:06 Cytuje: "Niestety nie możemy wziąć Pani pod uwagę przy wyborze kandydatów, ponieważ Pani lista jest zarezerwowana dla Komisji." Dostalam te odpowiedz przedwczoraj z CoR. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś