Dodaj do ulubionych

budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam

IP: *.brutele.be 09.11.10, 14:47
Na fali roznych informacji o brukselskich remontach ostrzegam przed Andrzejem Wadolowskim - ma zarejestrowana dzialalnosc budowlana w Brukseli. Zrujnowal mi dom i nie rozliczyl sie z wielotysiecznej zaliczki , po czym zostawil budowe i mnie w niej.
To przypomnienie o ostroznosci.
Obserwuj wątek
    • Gość: czytojest? Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.fbx.proxad.net 09.11.10, 15:19

sites.google.com/site/europracownicy/Home/remonty
    • Gość: anbxl Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: 91.194.202.* 09.11.10, 15:25
      Oj wielu takich tutaj....Wiele razy slyszalam od znajomych,nie tylko Polakow,ze jakas polska zlota raczka "zrujnowala dom" i zniknela.Kiedys polecilam przyjaciolce osobe rekomendowana na eps liscie,a pozniej musialam wstydzic sie.Niedawno 2 kolezanki mialy takich "polskich specjalistow" i tez byly niezadowolone.Nawet flamandzki sitkom "Kampioenen" podlapal temat i w jednym z odcinkow bylo o polskich "zlotych raczkach". A wiec czy czasem nie taniej (bo i tak pozniej trzeba placic podwojnie) wziasc tutejsza firme z referencjami i wieloletnim doswiadczeniem? Zawsze mozesz (i uwazam,ze powinienes) zlozyc skarge tu
      statbel.fgov.be/fr/litiges/plaintes/Ou_comment_introduire_plainte/plainte_en_ligne/index.jsp
      Na 100% dostaniesz odpowiedz po przeprowadzonej ankiecie.W miedzy czasie moga poprosic ciebie o uzupelnienie dossier.Byc moze gosciu ma balagan w papierach,dokumentach i moze miec sporo klopotow i konsekwencji wlacznie z zamknieciem biznesu
      • kiniox Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam 11.11.10, 15:22
        Akurat krytykowanie polskich "złotych rączek" leży w belgijskim interesie, więc specjalnie bym się tym nie przejmowała. Lepsze mam doświadczenia ze specjalistami z Polski, niż z Belgii, zwłaszcza jeśli chodzi o ich pracowitość, profesjonalizm i inteligencję. Od Belgów (kiedy już w końcu przyszli) zwykle słyszałam "ale jak to?", "inaczej się nie da", albo "nigdy o tym nie słyszałem". Natomiast ostrożnym przy doborze pracowników trzeba być zawsze i dobrze, że ktoś ostrzega przed partaczami i oszustami bez względu na ich narodowość.
        • Gość: anbxl Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: 91.194.202.* 11.11.10, 16:38
          W przeciwienstwie do ciebie NIGDY nie mialam problemow z tutejszymi specjalistami (nie mylic ze zlotymi raczkami).Tylko w ostatnim czasie naprawialam bojler i pralke.Pralka na gwarancji a za naprawe bojlera trzeba bylo zaplacic+ zaplata za dojazd.Sporo,ale wiem,ze mam spokoj na 3 lata,na tyle jest gwarancja.A jak wzielabym zlota polska raczke to jaka mam gwarancje,ze za miesiac,trzy bedzie ok.Mialam jedno super zle doswiadczenie z garazem RENAULT na Anderlechcie,ale na szczescie trafilam do innego garazu i serwis byl perfect
          • Gość: rudy Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: 62.189.127.* 11.11.10, 17:47
            moje doswiadczenia z belgijskimi specjalistami sa kiepskie - od insalatorow (nie zlote raczki ale pracownicy firm) po mechanikow samochodowych w autoryzowanych warsztatach. o pomoc wole prosic polakow - tych polecanych na forum lub eps liscie.
          • Gość: Zek Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.ec.europa.eu 12.11.10, 09:56
            Ann, nie mowi sie 'na Anderlechcie', tylko 'w Anderlecht'.
            Co do tutejszych specjalistow - na dorobienie klucza trzeba czekac ok. miesiaca, na przeglad roweru tez jakis miesiac- to jest kompletne wariactwo! Nie wiem z czego to wynika bo wedlug danych wydajnosc pracy jest tu nadal duzo wyzsza niz w PL, a zalozenie dzialalnosci gospodarczej latwiejsze..moze to jest problem lokalny- brukselsko-walonski tumiwisizm, wydaje mi sie ze we Flandrii jest jednak lepiej
            • Gość: anbxl Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: 91.194.202.* 12.11.10, 14:12
              Ja dorabiam klucze u Marokanczyka i to "od reki" za 2€ na Abatuarze w niedziele.Wlasnie u niego,bo wiem,ze zrobi dobrze w przeciwienstwie do Master Minute,przeglad roweru tez robie "od reki" w Decathlon-ie-tanio i szybko.Jak widzisz obie te rzeczy robie w BXL,choc tu nie mieszkam.Byc moze po stronie VL wszystko idzie sprawniej,ale moim zdaniem wszystko zalezy od ludzi.A ty moze miales pecha lub nie za bardzo wiedziales gdzie udac sie....
              • Gość: Belgofan Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.118-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.11.10, 19:17
                Klucz o zarejestrowanym wzorze tez u marokanca dorabiasz? Szacun....
            • Gość: zoe Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.ec.europa.eu 30.11.10, 16:41
              Gość portalu: Zek napisał(a):

> Ann, nie mowi sie 'na Anderlechcie', tylko 'w Anderlecht'.

W JEZYKU POLSKIM w konstrukacjach gdzie wystepuje nazwa dzielnicy miasta w miejscowniku, używamy przyimka "na"
              na Woli
              na Kabatach
              na Jezycach

i nie ma powodu aby nie powiedziec po polsku :
              na Chelsea, na Pilmico, na lewym brzegu ( Rive Gauche), na Saint Gilles, na Anderlecht czy na Woluwe S-L.
              Jesli cie to razi brzmieniowo zawsze mozesz uzywac : w gminie Anderlecht lub dzielnicy Anderlecht .

• kiniox Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam 03.12.10, 12:52
                Na Śródmieściu podoba mi się najbardziej :)
    • Gość: USLUGI Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.dsl.scarlet.be 11.11.10, 22:22
      poziom uslug w brukseli i belgii jest fatalny. ten kraj wkrotce runie z powodu duzej fali kolorowych emigrantow, ktorzy obciazaja budzet pobieraniem zasilkow. zamiast zagonic ich do pracy, to rodza po 5 dzieci i biora zasilki. zero asymilacji.
      wlasnie z powodu zlego traktowania klienta, wszystkie wieksze zakupy (TV, komputer itd) staram sie robic w polsce, by dac zarobic polakom. wole tez zaplacic tu na miejscu polskiej ekipie, godziwe pieniadze, ale tez od razu stawiam twarde warunki.
      z belgami w ogole sie nie uzeram, bo ich standardowa odpowiedz to ze sie nie da, a potem udaja ze inaczej sie umawialismy. zeby sie klocic trzeba dobrze znac jezyk!
      • Gość: Belgofan Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.ec.europa.eu 12.11.10, 09:07
        Hehe, zaraz przyleci anbxl i bedzie dowodzic, ze sie mylisz, ze w belgii jest cudownie a na wszystkie bolaczki jest jedno rozwiazanie: zapisz sie do test achats a potem do zwiazkow. A w ogole to ciesz sie, ze nie jestes murzynem albo cyganem (bo ten to ma dopiero prze....ane).

:)))))))))))))
        • Gość: anbxl Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: 91.194.202.* 12.11.10, 09:47
          belgofan ja nie latam....tylko tak jak ty i wszyscy inni mam prawo do wlasnego zdania,ktore wyrazam w sposob "cywilizowany" w przeciwienstwie do ciebie.Nie mowie,nie pisze,ze Belgia jest naj i super,ale mieszkam tu sporo lat (wczesniej mieszkalam tez w innych krajach,nie tylko w PL) i mam na pewne sprawy swoje zdanie na podstawie wlasnych doswiadczen. Pewnie kiedys na poczatku lat 90 Polacy pracowali tu dobrze we wszystkich dziedzinach,nie mieli wyjscia,musieli utrzymac sie.Teraz i to od wielu lat jest nas tak duzo,ze to normalne,ze w wiekszym gronie znajda sie cwaniacy,partacze,kombinatorzy,ktorzy nie patrza na jakosc uslug i marke tylko na zarobek.Ktos wczesniej napisal,ze bierze doswiadczonych ludzi poleconych na eps.A przeciez stamtad ktos wzial poleconego budowlanca,ktory wzial duza zaliczke,popsul robote i znikna.Pamietam jak dziewczyna pisala na eps,ze osoba ,ktora polecala tego goscia byla jego siostra.Moje 2 kolezanki z bylego unitu zatrudnily tez takich polecanych na eps robotnikow i.... obie zalowaly.Robota spieprzona,kolesie znikali,nie przychodzili na czas.Jedna to nawet bala sie,ze ja pobija albo podpala jej dom. Jezeli chodzi o belgijskie firmy to tez sa partacze,ale wiele szanujacych sie i swoja marke nie moze sobie pozwolic na przekrety.Czasem dziwi mnie jak na eps ludzie szukaja zlotych raczek do naprawy pralki,bojlera czy ogrzewania.No coz ja nauczona doswiadczeniem wole wiecej zaplacic i miec gwarancje.
          Do poprzednika-nie znasz tutejszych jezykow potrzebnych do wyklocania sie, krytykujesz innych emigrantow tutejszych,a ty kim jestes?zazdroscisz im?Zapewniam ciebie,ze tu w Belgii zlote czasy,kiedy to kazdy emigrrant dostawe kase z socjalu dawno skonczyly sie
          • Gość: ja Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.fbx.proxad.net 12.11.10, 10:45
            ale zrobiłaś opis belgofana a raczej foba
          • Gość: Belgofan Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.ec.europa.eu 12.11.10, 10:49
            Hehe... a nie mowilem? :))))

Jestes chyba jedyna ktora broni tych nieudacznikow.... Przypomnij sobie ostatnia dyskusje o STIBie, jakos nie zabieralas glosu :)))

No i jeszcze to:

"belgijskie firmy szanujace sie i swoja marke"

to brzmi jak "czeska marynarka wojenna"

:))))
            • Gość: anbxl Re: do belgofana IP: 91.194.202.* 12.11.10, 14:20
              to jest forum EUROPRACOWNICY,a lista eps ma swoje prawa,a wiec proponuje nie pisac o tym co tam dzieje sie....Ty chyba naprawde nudzisz sie skoro sprawdzasz w ktorym temacie na eps pisze a w ktorym nie....
              Co do STIB czy lepszych i gorszych resto to nie sa moje tematy.W przeciwienstwie do ciebie nie mam monopolu w kazdym temacie i obecnie mam full pracy.Ale odpowiem ci....pare lat temu korzystalam z uslug STIB od czasu do czasu.Czesto 10 przejazdowki blokowaly sie,mialam kilka po kilka niewykorzystanych biletow.Napisal jeden mail,drugi,skargi-zero odpowiedzi.Wowczas oddalam sprawe wlasnie do test-achats i po 2 miesiacach otrzymalam 10 x 10przejazdowek i list z przeprosinami.Obecnie moge pisac poematy nt DE LIJN.Co najmniej raz-dwa w tygodniu pisze do nich skargi i wspolczuje moim dzieciom.Ostatnio zaproponowali gratis miesieczne przejazdowki (dzieci maja roczne bilety).Mysle,ze DE LIJN na przedmiesciach BXL wiele gorzej wywiazuje sie ze swoich zobowiazan jak STIB.I dlatego ja wole korki i moj samochod.Wystarczy info...
              • Gość: , do an IP: 109.128.84.* 14.11.10, 15:31
                "to jest forum EUROPRACOWNICY,a lista eps ma swoje prawa,a wiec proponuje nie pisac o tym co tam dzieje sie..."

zaraz, zaraz - nie poznaje - strofujesz sama siebie? No w koncu to Ty zaczelas pisac o tym co 3 lata temu bylo poruszane na eps-liscie ...
          • Gość: Belgofan Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.ec.europa.eu 12.11.10, 11:02
            Aaaaa... jeszcze a propos "porzadnych belgijskich firm", ktore to jakoby polecasz zamiast 'polskich zlotych raczek'.

Tez mi sie schrzanil jakis czas temu bojler (byl na gwarancji) - woda lala sie ciurkiem na podloge. Zadzwonilem do "porzadnej belgijskiej firmy" na emergency line i co? Wyznaczono mi date randez-vous na za tydzien (sic!).

Kady, kto pomieszkal w tym 'kraju' dluzej niz pare miesiecy moze podac ci pare tuzinow takich przykladow.
            • Gość: do belgofana o nierobach i nieudacznikach IP: *.fbx.proxad.net 12.11.10, 11:12
              za co ci płacą ??? za pisanie na forach ?

napisać tu gdzie (niby)pracujesz ? i kim jesteś ? posłuży do awansu lub powrotu do kraju ?

• Gość: Belgofan Re: o nierobach i nieudacznikach IP: *.ec.europa.eu 12.11.10, 11:23
                Grozisz mi?

:)
                • Gość: do belgofana Re: o nierobach i nieudacznikach IP: *.fbx.proxad.net 12.11.10, 12:31
                  stwierdzam tylko ........DD
            • Gość: anbxl Re: do Belgofana IP: 91.194.202.* 12.11.10, 14:28
              A ja mam wrazenie czytajac twoje posty,ze jestes wszystko wiedzacym czlowiekiem majacym pecha tu w Belgii.A moze to problemy jezykowe,bo robotnicy tutejsi mowia w tutejszych jezykach,a nie po angielsku.Po co meczyc sie....A tak przy okazji,wlasnie moja szefowa-Greczynka przez przypadek opowiedala mi,ze musi wziasc wolne po poludniu,bo zatrudnila Polaka za 10€/h i ten juz dawno powinien skonczyc malowac mieszkanie,a przedluza prace o tydzien.Znajac podobne przypadki radze wszystkim umawiac sie na konkretna prace i za konkretne pieniadze.Spisac umowe na papierze,zeby potem nie bylo rozczarowan,bo sa przedluzania czasowe
              ps. Ja tez czekalam na przyjazd specjalisty od bojlerow az 3 dni,ale to normalne,pewnie w PL jest podobnie.Jezeli jeszcze raz bedziesz mial problemy to polecam www.junkers.be/
              • Gość: Belgofan Re: do Belgofana IP: *.118-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.11.10, 19:15
                An, w tym topiku jedyna osoba zachwalajaca belgijski rynek 'uslug' jestes ty (oraz ta donosicielska menda, piszaca z Proxad.net). Wszyscy inni wyrazaja sie na ten temat krytycznie. Wszyscy maja pecha? Przejzyj na oczy An... To ze wyszlas za belga i bedziesz w tym smiesznym kraju mieszkac do konca (swojego lub belgii), nie sprawia ze mozesz przestac byc obiektywna.
    • greentea2 Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam 12.11.10, 22:09
      Ja moglabym ksiazke napisac na temat belgijskich uslug i polskich fachowcow. Niedawno jedna z uslug zakonczyla sie prawnikiem, no nie dosc, ze nie zrobili dobrze roboty to jeszcze chcieli od nas wiecej kasy wyciagnac.
      Powiedzcie mi jeszcze dlaczego Belgowie tak strasznie klamia? Potrafia na poczekaniu wymyslac rozne bzdety w dodatku bardzo nieumiejetnie, dzieci robia to lepie, ale tak czy siak nie moga sie powstrzymac.
      • Gość: Proponuje Polecam tekst à propos "loi Breyne" w Belgii. IP: *.99-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.11.10, 23:40
        www.immoweb.be/en/pages/page.cfm?page=Construction_breyne.htm&mycurrent_section=Global
        • Gość: makler Re: Polecam tekst à propos "loi Breyne" w Be IP: *.fbx.proxad.net 13.11.10, 00:08
          znam ciekawe lecz dotyczy tylko komplenej budowy domu
    • Gość: oszukana, Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.brutele.be 14.11.10, 13:51
      Dyskusja troche odbiegla od tematu. Ostrzezenie przed niesolidnym Wadolowskim (powiazanym rodzinnie z jedna z pracowniczek UE, siostra Beata Dabrowska). Niezly biznes rodzinny, nie?
      Przy belgijskim systemie prawnym, kosztach prawnikow, a przede wszystkich szansach egzekucji moze lepiej niech dziala system wczesnego ostrzegania...
      • Gość: Do mczapl Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: 109.128.125.* 14.11.10, 14:19

Do moderatora.

Uwazam ze podawanie nazwisk na forum jest nie eleganckie.
        Jak Pan Michal (moderator) uwaza ?

Ja rowniez, mialem tragedie z PL-pracownikamy i moj dom jest w ruinie. Ale nazwizka nie podaje na forum.
        • Gość: . Pan Michal IP: 109.128.84.* 14.11.10, 15:29
          niestety nie uwaza i ostatnio nie ma zwyczaju kasowac postow, w ktorych nruszane sa personalia nawet na prosby skierowane do niego mailowo.
          Tak wiec nie liczylbym na odzew.
          • Gość: anbxl dane osobowe,mod i oszustwo IP: *.access.telenet.be 14.11.10, 16:49
            1/michal zawsze SAM podejmuje decyzje czy powinien usunac post czy nie.Nie zawsze mnie to odpowiadalo,bo to najczesciej moje personalia tu byly podawane i to bez powodu.Mod w miare mozliwosci reaguje pomimo,ze czesto jest bardzo daleko i nie ma dostepu do netu.On nie tylko ma to forum,ale i swoje zawodowe i prywatne zycie.Jestem pewna,ze wkrotce zareaguje.Sama jestem przeciwna ujawnaniu danych osobowych na wszelkiego rodzaju forach.One sa po to,zeby pisac pod nickami,ktore sobie obralismy.Nie jest tajemnica poliszynela,ze wielu z nas pracujacych w BXL czy Lux zna sie osobiscie lub przynajmniej z widzenia,sympatyzuje ze soba mniej lub bardziej...Ale ja uwazam,ze kazdy normalny czlowiek pozostanie przy nicku nawet jezeli nie zgadza sie z opinia przeciwnika.W tym watku to jest SUPER WYJATEK,gdyz wychodzi na to,ze to chodzi o tego cwaniaka i jego siostre,o ktorym wspomnialam we wczesniejszym poscie.Oj wielu znajomych na niego "nacielo sie".Dobrze,ze ostrzegacie,aby na okradl innych,ale nie podawalabym personaliow siostry,bo pewnie jej rola konczy sie na zareklamowaniu jegio uslug (pewnie juz tego nie robi).Oszukana i inni zwiazani z tym oszustem-uwazam,ze powinniscie zjednoczyc sie i wspolnymi silami odzyskac kase.Jezeli masz ochote,prosze odezwij sie do mnie na priva

do belgofana-jeszcze raz-nie wiem z jakimi belgijskimi specjalistami miales kontakt,ale mysle,ze nie chcialbys byc na miejscu tych ludzi poszkodowanych przez naszego cwaniaka rodaka
        • Gość: niestety Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.fbx.proxad.net 14.11.10, 19:28
          najlepiej nie podawać kto oszukuje bo to przeszkodzi w dalszym oszukiwaniu
    • Gość: oszukana Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam IP: *.brutele.be 14.11.10, 17:00
      Decyzja nalezy do moderatora.

Natomiast uwazam, ze niektore zachowania (ekstremalne) powinny byc pietnowane i powinien dzialac system wczesnego ostrzegania w danej spolecznosci. Na prawde sady nie sa chyba tutaj rozwiazaniem sytuacji.

Bardzo chetnie przeczytalabym personalia innych osob/firm, przed ktorymi warto sie chronic.
      Dlaczego mamy ich chronic? - pytanie retoryczne. Dlaczego mamy sie zachowywac 'elegacko"? Czy to nie jest naiwnosc, dzieki ktorej stajemy sie latwiejsza ofiara dla podobnych osob?

Pozdrawiam wszystkich remontujacych!!! A temat jest do rozwazenia moze ale pozostawiam go innym.
    • zakdep Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam 11.02.20, 09:23
      Masz nakaz zapłaty, a mimo to nadal nie odzyskałeś swoich wierzytelności? Specjalizuję się w windykacji karnej, swoją skuteczność opieramy na działaniach prokuratury. Sięgamy do spraw sprzed 5-15 lat. Przejmujemy sprawy po bezskutecznych egzekucjach komorniczych, sprawy przedawnione. Windykacja na koszt dłużnika. Prowizja tylko za sukces. Aby poznać szczegóły zadzwoń 517-921-326
    • monika24l Re: budowlaniec: Andrzej Wadolowski - ostrzegam 31.03.20, 13:44
      Praca Zdalna dla Każdego - Nowy biznes 0nline, Zarobki ponad 20.000zł miesięcznie, hit roku 2020, wysokie i stałe dochody, praca zdalna wystarczy smartfon lub laptop, teraz każdy może tak zarabiać, zapisz się bezpłatnie tu: zarabianiezdalne.pl
      Od razu po zapisaniu otrzymasz system do zarabiania, który pozwoli Ci jeszcze dziś zarobić pierwsze pieniądz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka