Gość: gosc IP: *.gazeta.pl 13.04.04, 10:27 Gdybym sam nie miał pracy, to chetnie bym pojechał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kiepski [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 10:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 82.199.157.* 13.04.04, 10:45 Tak Tak 2,4 a 3,2 tysiecy zl. Tak tak obiecanki cacanki a potem placz i zgrzytanie zebow. Nie jade tam bo to tylko wielkie zludzenie na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oldboy Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 10:59 Polak jeszce nie wyjechał, a już wie, że go uszukają. Szkoda, że mam 54 anie 45 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabin Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.ca.astound.net 14.04.04, 06:42 Po]lij Michnika, Urbana, Kwacha, Gieremka, Kuronia, Holzera itd. To nie Polacy, a więc pojadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata POLACY TO ŚMIERDZACE LENIE IP: *.chello.pl 14.04.04, 19:46 JEDYNIE CI CO JUZ PRACOWALI NA ZACHODZIE, NIE WAZNE W JAKIEJ BRANZY, WIEDZA,ZE ZEBY COS MIEC TRZEBA CHAROWAC..NIC ZA DARMO LENIUCHY !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaacky Re: POLACY TO ŚMIERDZACE LENIE IP: *.net-serwis.pl 28.04.04, 21:55 Kto ty jesteś, kto cię spłodził? Jakie masz prawo, by mówić tak o Polakach, skoro pewnie przez całe swoje dzieciństwo i młodośc jadłaś polski chleb, na który pewnie ciężko pracowali twoi rodzice? Mówiąc krótko: Won! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Jaka szkoda, że na razie śmierdzi tylko Agata. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.05.04, 00:02 Jaka szkoda, że na razie śmierdzi tylko Agata. A śmierdząca kobieta to najgorsze co człowiek może sobie wyobrazić. Całe szczęście, że na forum jej smród nie przenosi się łączami. Odpowiedz Link Zgłoś
nieczytamgazetywybiorczej Re: POLACY TO ŚMIERDZACE LENIE 19.06.04, 00:21 witam więc śmierdzący leniu. Ja nie czuję się śmierdzącym leniem. Skąd ten pomysł, że wszyscy Polacy to śmierdzące lenie? Pewnie znasz to z autopsji - siedzisz sam w domu cały dzień, nic nie robisz, również nie myjesz się... no i to właśnie tak śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Veronetta a ty moze jestes duzo lepsza IP: *.chello.pl 12.08.04, 00:05 .Jestes taka sama jak cala reszta tylk0gadac potrafisz i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent Re: a ty moze jestes duzo lepsza IP: *.taconic.net 12.08.04, 21:35 Ja chetnie bym pojechal.Znam angielski i grecki. Niestety jestem za stary. Denerwuje mnie ciagle ta gorna granica wieku. Pytam co zrobic z ludzmi powyzej tej granicy ? Przeciez wielu jest takich i z wiekszym doswiadczeniem niz mlodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nommo Re: POLACY TO ŚMIERDZACE LENIE 26.09.04, 12:19 Co ty nie powiesz ja mam prace 16 km od domu, zarabiam 5 zl brutto na godzine i robie od 8 do 18 godzin na dobę. Po odliczeniu dojazdów i zapłaceniu rachunków wychodzę na ZERO a przecież jeszcze trzeba jeść prawda ?? Więc zmieniam pracę bo ja za takie pieniądze to pracował nie będę. Zwłaszcza za taką pracę. Ciężka praca nie jest mi obca ale co Ty możesz o niej wiedzieć ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 13.04.04, 11:13 To świetnie, zostań w kraju to ja będę miał większą szansę dzięki Tobie :) Ludzie jak ja kocham Polaków, nie muszę się obawiać konkurencji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axiorek Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.microchip.ltd.pl 14.04.04, 20:53 Poczytaj artykuł dokładniej - jak wół pisze że ten pan ma za dużo latek na koncie, dlatego nie może ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZARABIAJ ZARABIAJ IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 13.01.05, 10:17 KLIKNIJ W TEN LINK I WSZYSTKIEGO SIĘ DOWIESZ traffic2day.com/index.php? p=1&ref=angello72 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania [...] IP: *.k-raj.com.pl 13.04.04, 11:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siusiak [...] IP: 65.198.229.* 13.04.04, 18:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 11:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 207.191.236.* 13.04.04, 16:20 Nawet jedna z tzw.Agencji jak pisze "zapewnia opieke Agenta" powinno byc Alfonsa. Czy Polacy nie chca pracowac? W tym tygodniu odbeda sie Targi Pracy w Lodzi. Przyjada przedstawiciele angielscy. Takie same zawody. O zadnych oplatach od bezrobotnych nikt nie wspomina. To oni maja placic wlasnie bezrobotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siusiak Kiepski, nie wiem facet, o czym piszesz, ale... IP: 65.198.229.* 13.04.04, 18:30 z jednym na pewno sie zgadzam! Ruskie sa duzo ladniejsze od Polek (niestety...)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikita Ach ten Cypr! IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 13.04.04, 21:36 Mieszkalam na Cyprze i studiowam. Bylo Fajnie, ale racje maja Ci, ktorzy maja pewne obawy. Czasami wydawalo mi sie, ze jestem w kraju okupowanym przez Rosjan:) A powaznie - wiele razy zostalam zle potraktowana przez Cypryjczykow - tylko dlatego,ze blondynka. A jak blondynka - to napewo Ruska, a jak Ruska - to napewno panna z kabaretu czy tez jakiejs innej cichociemnej instytucji. A jak plynnie mowisz po angielsku, to jestes na pewno Angielka, one tez przyjezdzja, zeby je Cypryjczycy przelecieli! Nie wiedzialam, ze tam tak jest i na poczatku mojego pobytu zmeczona tlumaczeniem, ze Polka z Polski (a tak w ogole to dla tych ignorantow Polska byla republika Zwiazku Radzieckiego)itd, przytaknelam, ze Rosjanka dla swietego spokoju i natychmniast mnie ktos sprowwadzil na ziemie:) Kraj piekny, klimat super - szkoda, ze nie mialam sponspra, bo chetnie bym tam jeszcze pomieszkala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 11:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
eurazja Re: Ach ten Cypr! 23.04.04, 22:26 Nikita błagam o kontakt!!!!!!!!!!!!!! jade do pracy na cypr pod koniec czerwca, potrzebne mi są jakieś bliższe info praktycznie o wszystkim od cen i stosunku cypryjczyków do obcokrajowców na tym co koniecznie ze sobą zabrać kończąc, POMÓŻ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szki5@wp.pl Re: Ach ten Cypr! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 15:57 czcsc mam prosbe Jak szukac pracy na cyprze tak zeby nie dac sie zrobic w ciula? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia9@pf.pl Re: Ach ten Cypr! IP: *.devs.futuro.pl 25.06.04, 20:42 WITAM TU ZUZIA. JEST PRACA NA CYPRZE JAK CHCESZ JECHAĆ TO DZWOŃ DO MNIE.JA SIĘ WYBIERAM ZA JAKIEŚ 15 DNI.TEL 505477390 LUB (091)4841976.BILET KOSZTUJE JAKIES 1000 ZŁ ALE SIĘ OPŁACA. JA CHCE SPRÓBOWAĆ błagam napisz do mnie albo zadzwon bo nie mam z kim jechać a sama się boje.jestem ze szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
askafurmanska Re: Ach ten Cypr! 10.06.04, 11:12 Witaj, a jak kształtują się ceny za jedzenie, tzn za ile euro tam można w miarę normalnie żyć???Gdybys mogla napisac na komorke 505017317 lub maila ffaska@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Ach ten Cypr! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 13:59 chcialbym sie dowiedziec pare rzeczy zanim zdecyduje sie powazniej zainteresowac wyjazdem do pracy na Cypr..czekam na kontakt z Twojej strony ...moj nr GG - 8071800 (gdyby mnie nie bylo zostaw wiad ze to Ty) lub pod nr 608672877 ....z gory Ci dziekuje i licze ze sie odezwiesz...pozdrawiam Kuba (konin) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Ach ten Cypr! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 14:00 aha i jeszcze moj mail Drozdzu@konin.lm.pl ...jeszcze raz dzieki ..papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorcia Re: Ach ten Cypr! IP: *.chello.pl 20.12.04, 02:16 hej Nikita Mozesz podac mi adres albo nazwe collegu w ktorym studiowalas noi czy ciezko na tych studiach??? ja mieszkam i pracuje na Cyprze od maja 2004 i chcialabym tu zaczac edukacje wiem o Intercollege ze jest strasznie drogi a z reszta to nie wiem jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: Szukam kolezanki do pracy IP: *.chello.pl 20.12.04, 02:39 hej wyjezdzam do pracy na Cypr pod koniec stycznia Szukam kolezanki ktora zdecyduje sie wyjechac ze mna zapewniam prace w Wesolym Miasteczku z zamieszkaniem i wyzywieniem pensja ok.13 zl za godzine oprócz tego mozna dorabiac (liczne prace dorywcze) Na Cyprze spedzilam 4 miesiace i znam bardzo dobrze tamte zwyczje i kulture Poprostu kolezanka ktora byla ze mna przyjedzie dopiero w czerwcu na Cypr a ja nie chce byc tam sama szukam przyjaciolki na wspolne imprezki itp. :) oferty skladac na doda664@wp.pl ok pozdrawiam i czekam na emaile i spieszcie sie :) (mam 21 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: Szukam kolezanki do pracy IP: *.chello.pl 20.12.04, 02:45 aha i zapomnialam dodac ze prace zapewniam na 100% do konca pazdziernika 2005 a potem jak co to tez cos mozna znalezc(pracy mnostwo, az sami chodza i prosza o pracownikow) ja wyjezdzam na 5 lat :) jak interesuja was krotkie wyjazdy ok da sie zalatwic A cena biletu 580 zl noi na pierwsze dwa tygodnie trzeba miec jakies okolo 300zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: Szukam kolezanki do pracy IP: *.chello.pl 03.01.05, 16:31 dzieki za swoje oferty juz znalazlam osobe ktora ze mna jedzie wylatujemy 22 stycznia Jakby ktos z was mial jakies pytania to pisac na moj email doda664@wp.pl i do zabaczenia na cyprze odzywajcie sie jak tam juz wyladujecie Odpowiedz Link Zgłoś
cadamc Kiepski, co Ty pieprzysz 13.04.04, 22:57 Tak sie sklada ze pracowalem w wielu krajach i dzieki temu duzo podrozowalem ostatnich 30 lat. I tak rowniez sie sklada ze jakos w zadnym kraju nie zauwazylem aby "Nowi Ruscy" byli ta najbogatsza grupa zwiedzajacych. Wlasnie wrocilem z podrozy po kilku krajach Azji i zal dupe sciskal jak ogladalem "Nowych Ruskich" ktorzy zasuwali z workami pelnymi zakupow. Ale byly to zakupy wszelkich bubli na handel. W Pathaya (Tajlandia) nie spotkalem Ruskiego w Beer Bar czy GO-Go Show. Cos chyba Ci sie tez popieprzylo z tymi studentami. Nie przecze ze ich nie ma, ale nie gadaj ze sa gorsze od innych. Ooooo i jeszcze jedne. Jak nie chcesz spotykac Ruskich na swojej drodze to proponuje Hong Kong. Tam ich nie ma bo po prostu za drogo i nie ten towar w sklepach, za to kurwy rosyjskie mozesz wynajac za HK$ 1,000 za noc. Nie przerazaj sie ta cena, to tylko US$ 100 i mozesz bez gumki jak tak lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basman Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.intergeo.pl / 80.51.253.* 13.04.04, 23:02 No to szkoda, że nie jestem fajną laską.... Miałbym łatwiej... A tak to moge być bagażowym albo sprżataczem, albo czyścicielem basenów... To juz wolałbym się pieprzyć za kase ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 12:01 a skad to twoje jednotorowe myslenie? faceci tez dupy daja:-)Kariera stoi przed toba otowrem - doslownie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL ! Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.06.04, 21:40 aaaaaaaaahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikos Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 24.48.38.* 14.04.04, 03:53 Aco ty tam robiles kiepski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 30.06.04, 21:53 Chcę jechać na Cypr do pracy w hotelu , jednak nie jest to takie łatwe jak wszyscy mówią, dałam swoje cv do pośrednika(zarejestrowanego) jeszcze w maju i jakoś do tej pory nie otrzymałam konkretnej ofery, poza jedną gdzie kazano mi czekać na kontrakt parę dni, mówiono że praca jest pewna i aktualna,po czym zwodzili mnie 3 tygodnie aż okazało się że oferta jednak nie jest już aktualna, dalej muszę czekać chyba w nieskończonośc aż coś znajdą, gdzie ta praca o której tyle się mówi??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powracająca Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 10:40 byłam tam m-c temu, słyszałam same negatywne opinie, ludzie płacili po 700zł do polskiego biura za pośrednictwo, a tam na miejscu znowu płacili,tym razem 200euro. Niektóre dziewczyny czekały 1,5 tygodnia na pracę. jadąc pracować do tzw. kafeterii, musisz mieć super wygląd, dekolt i koniecznie goły brzuch na wieszchu, acha i szpilki. i uważać aby napewno trafić do kafeterii jako kelnerka a nie k...a. jak trafisz na szefa ok,to spoko.ale większość z nich liczy na coś więcej. Natomiast starsze babki są wysyłane na cypr jako opiekunki, tam te stare baby nie dają im jeść i traktują jak psy, a te im dupy wycierają,słuchając niektórych kobiet chce się płakać!! A grecy zacofani totalnie a uważają się za najmądrzejszy naród świata! a jak zobaczą u polki np. fajny telefon komórkowy to szooook!!! skąd polke stać na taaaaki telefon!! myślą że my tu jak ruskie,albo gorzej, w lepiankach żyjemy!! pajace!!! Mnie namówiła znajoma /słabo znana/ na wyjazd i zaraz jej ciotusia prace załatwiła a mnie zostawiła na lodzie. Trafiłam to tzw. hotelu bez nazwy -warunki tragedia!!! karaluchy na ścianach. Zabrałam walizy i zwiałam /bo miałam adres polki która tam mieszka/ u niej się zatrzymałam i wiałam do Polski. Całe szczęście że nie zapłaciłam kasy do tego biura. Były tam naloty policji greckiej /bo one załatwiają prace nielegalnie/ każą jeszcze polkom sprzątać swoje biuro, jak czekałam ponad tydzień na pracę. TAkże dziewczyny, przestroga!!! jedździe jeśli macie pewną pracę lub naprawdę ZAUFANĄ osobę tam na miejscu!! Dla facetów jeszcze trudniej o pracę. Pozdrowienia dla szma..y z Ludwika, która mnie tak wyrolowała /1500zł poszło w błoto/ pozdrowienia Agniesiu, puszcz.j się dalej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gary 50% zdolnych do pracy Polaków dostaje zasiłki IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 11:03 różnego rodzaju, to po co wyjeżdżać do pracy. Mamy przecież państwo opiekuńcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tow1sekr Na Cyprze jest fajnie. 13.04.04, 11:07 Cypr to piękne miejsce. Super układ, że ludzie z Polski mogliby tam zdobywać pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
azja74 Zasiłki? Jakie zasiłki? 14.04.04, 06:46 Chyba sam nie wiesz co to znaczy byc na zasiłku...Mamy 1350 zł. na miesiąc, na 4 osoby. Nie należy mi się nawet zasiłek rodzinny na dzieci bo w 2002 roku mieliśmy o 400 zł. więcej ...a do naliczenia zasiłku potrzebne są wsteczne dochody... i nikogo nie obchodzi, że teraz mąż nie ma pracy, nie ma też prawa do zasiłku... Zasiłki mają ci co kombinują, że samotnie wychowują dzieci! Tymczasem konkubent pracuje na czarno, nie mieszka bynajmniej osobno! Za to łoży na utrzymanie rodziny, a i zasiłek rodzina dostanie bo ma obrotną mamusię! a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aś Re: Zasiłki? Jakie zasiłki? IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 14.04.04, 11:09 jestem samotną matką, w życiu nie wzięłam nawet grosza zasiłku (alimentów nie dostaję), a wiesz dlaczego? Bo wolę ruszyć dupsko zamiast siedzieć, płakać że nie ma pracy i łazić do opieki żeby zapłacili za prąd i dali talony do sklepu. No i oczywiście narzekać, że za mało dają... Jestem młoda i mam dwie zdrowe ręce, czasami bywało niesamowicie ciężko, ale jakoś daję radę. Od lat pracuję non-stop, w różnych miejscach - starałam się cały czas robić cokolwiek, czasami niezłe biuro a czasem sklep i sprzątanie - ale podobno żadna praca nie hańbi, prawda?? Niedawno dostałam naprawdę fajną pracę, bardzo się o nią starałam i chodziłam za nią kilka miesięcy; nie, to nie jest tak, że po prostu miałam szczęście - ja się naprawdę postarałam. I staram się dalej, poszłam na studia, kupuję samochód, jest dobrze. I o to chodzi w życiu, żeby zawalczyć a nie wciąż czekać na to, co ktoś ci da. A gdybym nie miała pracy albo miała kiepską- to do tego Cypru pofrunęłabym choćby balonem. I na tym polega problem tego kraju - nasza mentalność jest zabójcza, chore aspiracje monarchistyczne, ciągle nam źle i wszystkiego mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: 50% zdolnych do pracy Polaków dostaje zasiłki IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 12:09 Nie 50% tylko około 10% i wcale nie są z tego zadowoleni. Gary najwyraźniej nie wie nic o zasiłkach dla bezrobotnych w naszym kraju. Poza tym żadna radość z faktu braku perspektyw własnego rozwoju, awansu, jutra... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda13 Re: 50% zdolnych do pracy Polaków dostaje zasiłki 16.04.04, 13:24 Bo Gary nic nie wie nt zasiłków w Polsce ale tak to bywa jak przeczytało się jeden artykuł we Wprost czy Neewsweek'u i w żaden sposób nie wysiliło się szarych komórek żeby sprawdzić czy to prawda. Teraz zagadka dla Garego - jestem bezrobotna i nie pobieram żadnego zasiłku to jestem 101 procentem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bec Pośrednicy, czyli 'Łowcy głów' IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 11:12 W cywilizowanym świecie pośrednik bierze pieniądze od tego, kto poszukuje pracowników, a nie od potencjalnych pracowników. W Polsce jest dokładnie odwrotnie. Nic więc dziwnego, że, po kilku negatywnych przykładach - vide - praca w Hiszpanii - można z góry założyć - że 'coś tu nie jest do końca w porządku'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Pośrednicy, czyli 'Łowcy głów' IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 11:15 RODACY !!! TO SUPER OKAZJA !!! JECHAC DO ROBOTY I JESZCZE ZA NIA PLACIC !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek.K. Re: Pośrednicy, czyli 'Łowcy głów' IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 11:22 Nie bedzie cypryjczyk plul nam w twarz! jeszcze tak zle nie jest, by czlowiek byl zmuszony do, za przeproszeniem - nauki jakiegos, qrna jezyka, czy co? na flache jabola zawsze sie skads znajdzie. w razie czego ukradnie, ale dla cypryjczyka robic nie bedziem. zreszta powiedzila przewodniczacy, ze da po 900 zloty, wiec niech sie te cypryjskie buraki na palme schowaja, a my na naszego jabola wlasnym sprytem, a nie jakas tam, nie przymierzajac - praca (bue!) zarobimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Pośrednicy, czyli 'Łowcy głów' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 11:52 BA! firma FOSTER - jeden z linków w artykule - żąda już za samo przyjęcie CV kaucji 200zł!!!!!!! Nosz k...a za co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANG Re: Zachlanni posrednicy... IP: 129.81.192.* 13.04.04, 16:51 Potwierdzam to co pisze "bec". W krajach takich jak USA, czy Kanada zazwyczaj to pracodawca placi agencjom posrednictwa! P.S. Poza tym, te planowane 6-miesieczne "szkolenia" to takze cosik dziwnego... Odpowiedz Link Zgłoś
fredd2 6 m szkolenie - rozwiązanie zagadki.... 13.04.04, 17:00 > 6-miesieczne "szkolenia" > to takze cosik dziwnego... Piszą, że w czasie szkolenia otrzymuje się kieszonkowe, czyli tak: pracujemy od połowy maja do połowy listopada, za kieszonkowe. W listopadzie jest po sezonie i wypad:) A szkolenie do zmywania, polega na "praktycznej nauce zawodu" - no chyba, ze planuja zajęcia teoretyczne z Budowy i Funkcjonowania MOPa;) Cóż, myśleli, że jestesmy banda baranów, paru cwaniaków naopowiadało bzdur głupawej dziennikarce i mysleli, ze nabiją sobie kasę kosztem ciemnych Polaczków. Ot, odpowiedzi i komentarze na tym forum swiadczą, że nie udało się> Polak potrafi liczyc, potrafi myśleć. PS. Działalność tych "pośredników" kwalifikuje sie do prokuratury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domel Re: 6 m szkolenie - rozwiązanie zagadki.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 02:09 Kurfa dupy sie wam nie chce ruszyc do pracy i szukacie jakiegos haczyka. Boicie sie wyjsc z domu i oddalic sie na wiecej nic 100 metrow. Do pracy....rodacy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kw13 Ale nonsens IP: 169.207.178.* 13.04.04, 23:45 Powiedz to dziesiatkom tysiecy kobiet ktore musza zaplacic agencjom pracy za znalezienie roboty ...Pisze oczywiscie o polonijnych agencjach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANG Re: Ale nonsens... IP: 129.81.192.* 14.04.04, 03:24 Sorry... nie pomyslalem o tych "polonijnych" kombinatorach! Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 artykul informacyjny czy reklamowa broszurka? 13.04.04, 11:28 "wyksztalceni, komunikatywni, znajacy jezyki obce". Juz widze tych naszych budowlancow. Tak sie sklada, ze tez zadrza mi sie dorabac za granica. Znajomosc jezykow naszych fachowcow czesto nie wykracza poza k... i h... A slabe wykszalcenie naszego spoleczenstwa jest rzecza powszechnie znana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: artykul informacyjny czy reklamowa broszurka? IP: *.uni.lodz.pl 20.04.04, 12:16 to nie zart, kumpel byl w usa, kiedy jakas madralina amerykanka dowiedziala sie ze kolo pochodzi z polski, powiedziala? hm, to wy musicie tam jesc psy, kolo na to? jak to? no przeciez jestescie sasiadami mongolii. niezupelnie, mowi kolega, dosyc daleko nam do mongolii, niemozliwe mowi wyksztalcona amerykanka z dyplomem uniwersytetu, myslalam ze te dwie wysspy sa kolo siebie pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 13.04.04, 11:36 a propos artykułu... coś tu jest nie tak, bo w okolicy, w której mieszkam większość ludzi _chce_ pojechać na zachód do pracy. Tylko jakimś cudem owi pracodawcy nie mogą ich zatrudnić Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Polacy to lenie IP: *.mofnet.gov.pl 13.04.04, 11:39 Potwierdz sie spostrzezenie poczynione jakis czas tem, ze w Polsce jest spora grupa chetnych dop pracy inaczej, ktorzy bardzo chetnie beda pracowac, ale tylko wtedy, gdy beda zarabiac duze pieniadze i do tego sie nic nie narobia, czyli tzw. nierobow darmozjadow, na ktorych ja musze wykldac ze swoich ciezko i uczciwie zarobionych pieniedzy (jak to w Polsce). W USA ci chetni by pracowali, albo z glodu zdychali. Niech zyje polski socjalizm!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cudzoziemiec Re: Polacy to lenie IP: 62.77.180.* 13.04.04, 11:52 O to widac jak to sie chce ludzia pracowac umia tylko narzekac i nic im sie nie oplaca w tym kraju nie ma biedy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jxhsajcvd Re: Polacy to lenie IP: *.gdynia.mm.pl 06.02.05, 13:06 Hmm, no wiesz ... moze i masz racje, ale jest jedno ale... mentalnosc musi sie zmienic a to troszke potrwa. Musisz wiedziec, ze przez otwarciem granic ludzie wyjezdzali, ale nie na taka skale i nie mowilo sie o tym tak glosno. Kazdy taki wyjazd ma swe dobre i zle strony. czasem faktycznie jest oszustwo a czasem sie udaje ale to zalezy i tez chyba od tego na kogo trafi. jeden szybo zadziala inny usiadzie opusci rece i zacznie plakac.Podejzewam, ze to sie zmieni z czasem ale musi troszke wody uplynac, ludzie musza sie nauczyc. juz sie slyszy, ze polacy juz nie daja soba tak pomiatac jak w momencie otwarcia granic, bo duzo przekretow wyszlo na jaw. a co do jezykow obcych to moge powiedziec jedno z wlasnego doswiadczenia ( a dogadam sie w czterech jezykach) Rzadna szkola nie nauczy ciebie perfect obcego jezyka, da jedynie podstawy, To ze czesc potrafi a czesc nie to zalezy od wielu czynnikow, takich jak przede wszystkim checi, ale i czestotliwosc mozliwosci porozumiewania sie w danym jezyku, zycie tak naprawde uczy obcego jezyka,jezeli tylko masz podstawy to sie za granica doszlifuje. A w szkole nauczyciel za ucznia pomysli i podpowie, a kiedy musisz sam... to szybciej sie nauczysz bo trzeba glowka pomyslec i szybciej do niej wchodzi:) To taka moja rada z doswiadczenia w nauce obcych jezykow. papa pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!! No jak tak myślą w min.finansów to już koniec.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 11:59 ciężko zarobione uczciwie pieniądze... W mofnecie powinni być urzędnicy z misją pracy dla kraju... Nie patrząc na własne korzyści i płace... Rozumiejący to co czytają a nie powtarzający ogólne schematy... i po co wam te wszystkie analizy skoro i tak myślicie tylko o tym by "ukrócić" Polski Socjalizm, napchać kasy dla siebie i żyjecie mitem WSPANIAŁEJ AMERYKI. gdzie wszystko jest najlepsze, gdzie ludzie mają cool life... jak nie pracujesz w min. finansow to sorry, rozpedzilem sie jak tak to jestes prostak i ignorant z wysoką średnią ocen. Więcej wie nierób i darmozjad spod sklepu z alkoholem....ehhh karierowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Polacy to lenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 15:05 Na razie proponuje zwolnić z roboty pana Misia co zamiast pracować w swoim ministerstwie, łazi po forach w godzinach pracy. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANG Re: Polacy to lenie (jestes tego pewien "Misiu"?) IP: 129.81.192.* 13.04.04, 20:37 Czy ty "Misiu" nie jestes czasem jednym z budowniczych tego "polskiego socjalizmu"? P.S. Mieszkam od dawna w USA i jestem gotow ci zareczyc - nie wszyscy tutaj ciezko pracuja, a pokoje w hotelach czyszcza glownie (nielegalnie przebywajace) Meksykanki... P.S. Przyjrzyj sie blizej tym "cudownym" ofertom z Cypru - zbyt wiele pachnie tutaj kombinatorstwem i checia wyludzenia pieniedzy od naiwnych (lub zdesperowanych...)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariunio Nie jada, bo nie znaja angielskiego IP: *.elisa-laajakaista.fi 13.04.04, 12:07 To wcale nie takie trudne, by zgadnac dlaczego jest tak malo chetnych do pracy na Cyprze. Oferowane stanowiska to pokojowki, kucharki/rze sprzatacze itp, a ludzie z takimi kwalifikacjami w Polsce to najczesciej nie mowia po angielsku. A jak juz mowia, to na pewno nie musza szukac pracy na Cyprze za 3-4 tys, bo w Polsce moga dostac wiecej... W Polsce ciagle szuka sie ludzi z angielsim, niekoniecznie do sprzatania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs HA HA HA brawo IP: 195.215.5.* 13.04.04, 12:21 Jeszcze niedawno czytalem skomlenia biednych ludzi, ze wszystkie kraje EU zamykaja rynek pracy dla nas. A tu masz, jeden sie prosi o Polakow, i dupa, nikt nie chce jechac. A moze myslicie, ze 3 tys zl to za malo, ze Niemiec da nam 8 tys zl, co ? Milych marzen :o)) snijcie sobie dalej, a tymczasem Slowacy zgarna cala kase z Cypru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Polacy nie chcą pracować, chyba że im się tą prace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 12:53 pod nos podstawi. Polacy są chętni do pracy ale tylko w swoim mieście, a co do angielskiego poziom znajomosci u ludzi wykształconych też jest krytyczny, Nie tylko u sprzątaczek itp. Dlatego przesiew jest na wstępie. A co do kasy którą trzeba wyłożyć: no cóż, jeżeli chodzi o wyjazd zawsze jest potrzebna jakaś kasa chociażby na kaucje! Ja nie obawiałabym sie aż tak o nalot Polaków na państwa zachodnie sądzac po większości wypowiedziach Polacy wolą siedzieć na swoich śtarych śmieciach, to co że bez pracy, albo z źałosną, zawsze można ponarzekać i "powspółczuć" innym którzy muszą odwalać brudną robote za granicą. Ja za tą prace kupuje mieszkanie więc możecie mi współczuć........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Polacy nie chcą pracować, chyba że im się tą IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.04, 13:16 Gość portalu: Ania napisał(a): > pod nos podstawi. > Polacy są chętni do pracy ale tylko w swoim mieście, a co do angielskiego > poziom znajomosci u ludzi wykształconych też jest krytyczny, Nie tylko u > sprzątaczek itp. > Dlatego przesiew jest na wstępie. A co do kasy którą trzeba wyłożyć: no cóż, > jeżeli chodzi o wyjazd zawsze jest potrzebna jakaś kasa chociażby na kaucje! > Ja nie obawiałabym sie aż tak o nalot Polaków na państwa zachodnie sądzac po > większości wypowiedziach Polacy wolą siedzieć na swoich śtarych śmieciach, to > co że bez pracy, albo z źałosną, zawsze można ponarzekać i "powspółczuć" innym > którzy muszą odwalać brudną robote za granicą. Ja za tą prace kupuje mieszkanie > > więc możecie mi współczuć........ ***************** A to z innymi euronacjami jest tak dobrze pod względem znajomości języków obcych? Nie rozśmieszaj mnie. Kaucja za podanie do pracy? Od bezrobotnego? A później biuro pośrednictwa rozmyje się, jak sen jakiś złoty, albo agencja turystyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Polacy nie chcą pracować, chyba że im się tą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 17:26 Po co kaucja? Jeżeli pracodawca pokrywa koszty związane z zatrudnieniem to kaucja jest dla niego zabezpieczeniem, że po wjeździe do kraju będzie miał pracownika. Kaucja jest zwracana po skończeniu kontraktu-dla jasności. A co do wiarygodności biur, zawsze jest jakieś ryzyko. Moj niepokój wzbudziłoby biuro które bierze sobie za dużo. Często jednak opłaty biletów, ubezpieczenia czy ewentualną kaucję pokrywasz sam. Wtedy w momencie niewywiązania sie z umowy nie zwracają kaucji . Odpowiedz Link Zgłoś
fredd2 Oświeć mnie 13.04.04, 17:33 Jakie koszty ponosi pracodawca???? I dlaczego kaucję pobiera pośrednik. Ktoś tu napisał, że Foster bierze 200 zł "kaucji" za samo przyjęcie CV - toż to przewał grubymi nićmy szyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Oświeć mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 22:02 Pracodawca ponosi koszty związane z procesem rekrutacyjnym (na tych samych zasadach jak w Polsce selekcja kandydatów, rozmowy kwalifikacyjne, póżniej przy bardziej specjalistycznej pracy zwykle przeprowadzane jest szkolenie itd. ) Kaucja jest zabezpieczeniem dla niego jak pisałam a pośrednik nie pobiera kaucji tylko pracodawca. Nie znam firmy Foster, chociaż wiem z ich strony internetowej, że za pośrednictwo biorą ogromne pieniądze. Nie spotkałam się jeszcze z ofertą pracy gdzie nie byłby wymagany chociażby minimalny wkład własny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Oświeć mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 15:40 > Kaucja jest zabezpieczeniem dla niego jak pisałam a pośrednik nie pobiera > kaucji tylko pracodawca. Tym bardziej jest to dziwne - jeżeli ktoś szuka pracownika również powinien liczyć się z kosztami, tak jak pracownik z opłatami za bilet itp... a skoro pracodawca nie chce takich kosztów ponieść to jak można takiemu zaufać i liczyć na uczciwy zarobek? Tymczasem jak wynika z artykułu chętnych jest niewielu więc nie rozumiem przed kim się chcą bronić... > Nie spotkałam się jeszcze z ofertą pracy gdzie nie byłby wymagany chociażby > minimalny wkład własny. Jasne... tylko dlaczego taki duży?? Próbowałem rozmawiać z częstochowską firmą Poltrop która również prowadzi rekrutacjię - chciałem dojechać tam na własną rękę - oczywiście nie ma takiej możliwości. Podobnie z załatwianiem na własną rękę tłumaczeń, słowników (w cenę w tej firmie były takie bzdety wliczone... :). Toć wycieszka na Cypr kosztuje 500 zł. W sumie cena takiej wyprawy była by 2x mniejsza (w firmie 2080zł) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Oświeć mnie IP: 213.17.181.* 14.04.04, 15:55 > Nie spotkałam się jeszcze z ofertą pracy gdzie nie byłby wymagany chociażby > minimalny wkład własny. To dziwne ze sie nie spotkalas, bo ja na rozmowy rekrutacyjne w Polsce chodze za darmo. I nikt nie kaze sobie placic za laskawe wpuszczenie do pokoju czy wydrukowanie CV. Gdzies Ty tej pracy szukala ze tylko wydawac musialas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Oświeć mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 18:34 Naiwnością byłoby sądzić ze żadnych kosztów nie poniesiesz w związku z podjęciem pracy za granicą (chyba że jesteś wysokiej klasy specjalistą bardzo poszukiwanym na rynku pracy) Co cią tak dziwi, że nie płacisz za rozmowy rekrutacyjne w Polsce? Pomyśl kto ponosi ten koszt... Nie tylko wydawałam, zarabiałam też. "Najtaniej" jeżeli już to szukać na własną ręke przez internet, co nie zwalnia cię z poniesienia kosztów przejazdu, trzeba też liczyć się z kasą "na początek" na mieszkanie i wyżywienie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Już Cię oświecam IP: *.gdynia.mm.pl 14.04.04, 21:03 Pleciesz takie banialuki, że aż dziw bierze, że ktoś Cię do pracy przyjął. Kaucja może stać się zyskiem pracodawcy lub jest swoistym kredytem. Koszty przejazdu poszukującego pracy nie stają natomiast takim zyskiem. Prawo unijne (i nie tylko) ewidentnie zabrania pobierania jakichkolwiek zadatków, zaliczek, opłat i kaucje od przyszłego pracownika. Koniec i kropka. Mało tego. Część firm poszukujących specjalistów zwraca koszty rozmów rekrutacyjnych (dojazd, posiłek, nocleg - w przypadku zamiejscowego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Już Cię oświecam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 23:36 > > > Pleciesz takie banialuki, że aż dziw bierze, że ktoś Cię do pracy przyjął. Zyj sobie dalej w słodkiej nieświadomości > > Kaucja może stać się zyskiem pracodawcy lub jest swoistym kredytem. Kaucja jest zwracana po kontrakcie, jaki zysk dla pracodawcy? > Koszty przejazdu poszukującego pracy nie stają natomiast takim zyskiem. > > Prawo unijne (i nie tylko) ewidentnie zabrania pobierania jakichkolwiek > zadatków, zaliczek, opłat i kaucje od przyszłego pracownika. Koniec i kropka. Koniec kropka i nigdzie nie wyjedziesz! > > Mało tego. Część firm poszukujących specjalistów zwraca koszty rozmów > rekrutacyjnych (dojazd, posiłek, nocleg - w przypadku zamiejscowego). Zgadza się część i zgadza się że specjalistów A ty marudz dalej...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyprus O TAKIE OPŁATY ANIU CI CHODZIŁO? IP: *.sis-net.sistbg.net 18.04.04, 20:10 Ostatnio media podały wiadomość ze biedni Cypryjczycy czekają na Polskich pracowników a ci jak to powiada jedna z wielu wybitnych osobowości Polskiej sceny politycznej Pan Wałęsa "ani be ani me ani..." Na dodatek jak się zdenerwują to zatrudnią innych! Chcecie znać prawdę? Turystyka została rozjechana walcem, ale organizatorzy przeżyli. Aby utrzymać się na powierzchni wpadli na pomysł, aby turystów zastąpić Wami. Pokusa jest ogromna! Tym, którzy nie słyszeli śpieszę donieść, iż Cypryjczycy przygotowali dla Polaków kilka tysięcy miejsc pracy. Taka informacja dla biur turystycznych jest dosłownie "manna z nieba". Oczywiście jest kilka problemów. Prawo zabrania pobierania prowizji za załatwienie pracy. Sposób na to jest prosty. Pracodawca zgłasza się do pośrednika i prosi na przykład o pomoc domową. Biuro pośredniczące otrzymuje od pracodawcy 100 CYP prowizji + pracodawca wykupuje bilet lotniczy w tymże biurze dla pracownika za $250. Następnie w biurze zjawiacie się Wy. Teraz w zależności od pazerności firmy płacicie od 1500 PLZ niby za bilet lub do €600 za koszta organizacyjne, bilet, spotkania, testy itp. W żadnym przypadku nie jest to oplata za pośrednictwo pracy (pytanie do przedstawicieli Temidy, czy aby na pewno?). Teraz policzmy, 200$+250$ + prowizja od biletu + koszta organizacyjne. Co Wam wyszło?!!! W turystyce nie istnieją takie zyski od osoby!!!!! A teraz najlepsze niektóre firmy pobierają wpisowe, co jest zwykłym BANDYTYZMEM!!!! Cala ta zabawa to lepsze niz. jakąś zakichana piramida. Zapytacie, dlaczego? Dlatego ze tu niema tyle miejsc pracy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niektóre biura ambitnie pieją że po 400 osób wyślą a ja się pytam gdzie? Do pracy w hotelach? Chcecie żebym Wam napisał jak cudownie rozwija się turystyka po wojnie w Iraku, ciągle trwającym konflikcie w Izraelu i 2 latach kryzysu w sektorze turystycznym na Cyprze?!! Bójcie się Boga dziennikarze, bo ludzi macie za nic! Nie wspominając o szefach biur. Przerażające jest to że jak to bywa od wieków oberwą najbiedniejsi. Chciałbym abyście wszyscy zamieszkali na Cyprze! Tutaj jest praca, ale nie tyle ile chcieliby organizatorzy wyjazdów. Zresztą niektórzy z nich zacierają ręce będąc w błędnym przeświadczeniu, iż cala zabawa będzie trwała latami. Zapytajcie ich, jakie doświadczenie posiadają, co do współpracy z tym krajem. Ja mogę już teraz Wam powiedzieć ze żadnego! Nigdy wcześniej nie słyszałem o tych firmach czy fundacjach, aby z kimkolwiek tu pracowały a możecie mi wierzyć że wiem, co pisze! Nie jestem żadnym prorokiem ale możecie być pewni że o Cyprze usłyszycie jeszcze wiele razy. Robert (dyr. Biura Podróży na Cyprze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: O TAKIE OPŁATY ANIU CI CHODZIŁO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 14:06 zainteresowala mnie bardzo Twoja wypowiedz , gdyz zastanawiam sie nad wyjazdem...prosze Cie o kontakt moj nr GG to 8071800 , mail Drozdzu@konin.lm.pl ....ewentualnie sms pod nr 608672877 Z gory Ci dziekuje i licze na odpowiedz ..pozdrawiam Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: O TAKIE OPŁATY ANIU CI CHODZIŁO? IP: *.arcor-ip.net 03.12.04, 21:08 Tam nie ma zadnej pracy,no chyba ze bedziemy umilac turystkom czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siusiak maruda, nie wqrwiaj Ani, bo mam na nia ochote! IP: 65.198.229.* 13.04.04, 18:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: maruda, nie wqrwiaj Ani, bo mam na nia ochote IP: *.arcor-ip.net 03.12.04, 21:10 Siusiak wez sie za marude,Ania jest moja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakpl Re: Polacy nie chcą pracować, chyba że im się tą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 22:38 Pani redaktor chyba pomyliły się funkcje bo to ca napisała to nie artykuł a reklama firm które mam wrażenie szukają łatwego zarobku na bezrobotnych i naiwnych. Bo skąd ma bezrobotny zdobyć taką kasę jak nie ma co do gara włożyć. Może Pani redaktor poświęci mi swe wynagrodzenie za napisanie laurki dla pośredników abym mógł się ubiegać o tę pracę, chętnie to przyjmę a tak w ogóle to Pani chyba nigdy nie szukała pracy a tym bardziej za granicą. Może jak P. redaktor Michnik za pisanie takich bzdur wywali Panią na bruk zrozumie Pani ile szkody poczyniła Pani bezrobotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ilid Re: HA HA HA brawo 27.03.05, 21:53 Cypr nie tyle sie otwiera, ile skamle o ludzi do pracy. Sezon od marca do listopada, deneszi problema sie gdzies zaczepic, ale problema jak wyzyc za 400 funtow na miesiac. Wydaje sie, ze to tyle kasy, ale tutaj litr mleka to 4-5 zl, ceny skacza na poziom londynski niemalze (Anglicy zreszta nabijaja i to niezle). Mieszkanie (wlasny pokoj w domu wynajmowanym z czworka znajomych) przyzwoite to dopiero za trzecim podejsciem w ciagu 10 miesiecy i z rachunkami jak bedzie 120 funtow to bede szczesliwa. Bez samochodu jestes jak bez reki, transport publiczny praktycznie tu nie istnieje. Wciaz mnie zadziwia, jak Cypriots nie potrafia uszanowac solidnego i odpowiedzialnego pracownika, gdzie nie spojrzysz (chyba ze masz szczescie pracowac bezposrednio dla Anglika na przyklad). Wycisna Cie jak cytrynke, potraktuja jak wycieraczke do butow, a potem chca przedluzac kontrakt bo oni "really appreciate your work". Ale przyjechac jednak warto, bo nie ma wyscigu szczurow, nawet jak zawalasz z robota to zwlaszcza w sezonie nikt cie nie zwolni bo nie ma nikogo na twoje miejsce. Ma sie wiec jednak troche czasu i sposobnosci spokojnie rozejrzec po swiecie, nawiazac kilka kontaktow i probowac powrocic do cywilizacji na nieco lepszych juz warunkach. Moja rada: 1. nie korzystac z agencji, aplikowac bezposrednio, nawet jechac bezposrednio na miejsce i zwlaszcza teraz od razu do hotelu, z miejsca przyjmuja i zapewniaja zakwaterowanie, to starcza na poczatek, 2. jak najszybciej usamodzielnic sie z mieszkaniem, uniezaleznic sie od firmy, jak zmieniasz pracodawce to przynajmniej nie ladujesz od razu na sofie u znajomego czy na plazy, 3. negocjowac kontrakt, nie zgadzac sie jak potulna owieczka na punkt o karze pienieznej za zlamanie przedwczesne kontraktu, bo jak juz nerwowo nie wytrzymasz i chcesz sie zwijac to ci jeszcze doloza tysiac funtow za zlamanie umowy i lezysz, najlepiej to nie dawac im zadnych punktow do zaczepienia odnosnie tzw. kosztow zatrudnienia - transport, kupia ci business class i za 4 h watpliwej przyjemnosci lotu CyprusAirlines jest sie udupionym, uniezaleznic sie szybko z mieszkaniem, w miare mozliwosci zalatwic sobie jakis srodek transportu (np. z kolega z pracy), trzymac ich krotko, bo to im zalezy bardziej. A prawda taka, ze i Slowacy i Czesi na jednym wozku z nami jada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karaluch Mały Cypr daje pracę a IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 12:44 wielka Polska nie. Coś mi tu nie gra. Niestety , ale nasi wszyscy dotychczasowi "włodarze" to banda niedouków. Polacy są zmuszeni tułać się po świecie za chlebem i np.na Cyprze czyścic kible po Turkach i innych nacjach. I mamy być z tego dumni ? Całkowita paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Mały Cypr daje pracę a IP: *.eimg.pl / 195.205.16.* 13.04.04, 13:03 wydaje Ci się, że czyszczenie kibli po Turkach jest czymś znacznie gorszym niż czyszczenie kibli po np. Szwajcarach czy Polakach? jak nie ma pracy w Polsce, a jest gdzie indziej, to moim zdanie kibel jest kibel, nie ważne kto tam narobił. Byłem kiedyś w sytuacji, że musiałem sprzątać toalety, dziś wcale się tego nie wstydzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karaluch Re: Mały Cypr daje pracę a IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 13:12 Imałem się różnych prac. I dlatego wiem, że czyszczenie kibli mi nie odpowiada. Może Tobie tak ... Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Mały Cypr daje pracę a 13.04.04, 16:02 o moj Boze! powinni nam placic za sam fakt bycia Polakami! w koncu to mysmy te wojne...! te powstania...! moze powinnismy stworzyc liste prac, ktore nie uwlaczaja naszej godnosci narodowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Zmien nick na ada69 i praca na Cyprze gwarant IP: *.arcor-ip.net 03.12.04, 21:13 Ada lepiej na 696 tak tez dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
strangerwawa Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 13.04.04, 12:56 A który bezrobotny ma odłożone 200 dolków na "promocyjny" wyjazd? Ja jestem robotny i tyle nie podłożę przez 5 lat!!!!!!!!! Myśleć ludzie kurna myśleć, a nie sie dziwić, że nikt sie nie zgłasza?! Banda baranów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 13.04.04, 16:08 Jakim cudem mozesz byc bezrobotny w Warszawie?... Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 16.04.04, 16:42 ada68 napisała: > Jakim cudem mozesz byc bezrobotny w Warszawie?... Wyobraz sobie, ze wbrw temu co sadza niektorzy w Warszawie praca tez nie lezy na ulicy, a pracodawcy nie czatuja na przyjezdzajacych na Centralnym. Choc niewatpliwie bezrobocie jest mniejsze, ale to nie znaczy ze nie ma go wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredd Uwaga oszuści! Nie dajcie się nabrać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 13:00 Czemu nikt o tym nie pisze w tym artykule, pośrednik zgodnie z polskim i unijnym prawem nie może pobierać ŻADNYCH opłat od poszukujacego pracy. ten characz 200 - 600 E to przewał. I co to za bzdury z 6 miesięcznym szkoleniem. ^ miesiecy szkolenia zeby być barmanem lub kelnerem. I te 6 miesięcy upłynie akurat na jesieni. cypryjczycy potrzebuja nas po sezonie czy jak. LIPA LIPA - Ludzie nie dajcie sie oszukac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Zwykła reklamówka IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.04, 13:24 Gość portalu: Fredd napisał(a): > Czemu nikt o tym nie pisze w tym artykule, pośrednik zgodnie z polskim i > unijnym prawem nie może pobierać ŻADNYCH opłat od poszukujacego pracy. ten > characz 200 - 600 E to przewał. ***************** Mam tylko jedną uwagę - piszemy: haracz. Z całą reztą się zgadzam. Czy GW sprawdziła wiarygodnośc tych wszystkich pośredników? Czy weźmie na siebie odpowiedzialność za ewentualne wystawienie ludzi do wiatru? Bo Fredd ma rację z bezprawnym pobieranie opłat za pośrednictwo od potencjalnego pracobiorcy. Pisaliście sami o tym w ostatnich latach wielokrotnie. I teraz co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KibicP. Czy ja wiem czy to taka okazja??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 13:08 Moim zdaniem nie ma co przesadzać. Kto może wyjechać - osoba "starsza", czyli w wieku około 40 lat ma ułożone jakoś życie tutaj, ma rodzinkę, dzieci i inne takie tam, może w danej chwili nie ma pracy i perspetywy są kiepskie, ale zawsze są, bo przypomnijmy - 2000pln zarobku na Cyprze nie bardzo ją przekonają do rzucenia wszystkiego... Drugi wariant - załóżmy, że jest to osoba "młoda" czyli około 25 lat, nie ma dzieci, nie ma zobowiązań, nie ma żony, perspektywy na pracę w Polsce ma na pewno większe niż ten "40" czy "45" latek... poza tym ludzie młodzi teraz jeżdżą po świecie i wiedzą gdzie ile za co można zarobić, sam byłem 3 razy w Stanach i powiem szczerze, że jakbym wyjeżdżał to wolałbym w Stanach nawet na czarno pracować niż za 2000pln na Cyprze! Wiem, niektórzy powiedzą, że wybrzydzam, ale taka jest prawda, co potwierdza mało zgłoszeń na te prace na Cyprze! Ja osobiście gdybym nie miał perspektyw innego wyjazdu, nie mam dzieci, żony i nie miałbym pracy w Polsce to pewnie i bym skorzystał, ale tak jak już powiedziałem, ciężko się rozstać ze wszystkim za 2000pln miesięcznie - a trzeba też doliczyć wydatki ponoszone tam na mijescu, też tanio nie jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Czy ja wiem czy to taka okazja??? 13.04.04, 16:13 Pewnie, bo w Stanach pieniadze leza na ulicach...zawsze to lepiej pozebrac w ambasadzie o wize, a potem byc "polish cleaning lady" albo robolem na czarno i mieszkac w piwnicy, niz wyjechac legalnie tam, gdzie naprawde nas chca... Ciekawe jak dlugo jeszcze mit o "Ameryce" bedzie pokutowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myslacy Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 216.233.76.* 13.04.04, 13:25 No tak jak nazisci zydow na madagaskar a polakow dzisiaj na cypr, tylko jestem ciekaw kto macza w tym palce by wyludnic Polske? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KibicP. No i jeszcze nasze cechy narodowe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 13:36 Czemu nie mamy zaufania do biur podróży i innych pośredników??? Przecież to nie Niemiec czy Cypryjczyk na w dupkę rucha, tylko nasz kochany rodak, Polak. To sami sobie stworzyliśmy taki kraj, gdzie o dziwo 95% ludzi jest normalnych i godnych szacunku, lecz te pozostałe 5% dresiarzy i politycznych łapówkarzy tworzy nam "renomę" za granicą!!! Pojedzie 10 Polaków do Niemiec, jeden się nachleje i burdę zrobi i znowu będzie, że cała Polska to bandyci i pijacy... Generalizowanie jest niekorzystne dla nas w takich sytuacjach, ale tak się buduje opinię... no i jeszcze efekt "pierwszego wrażenia"!!! Pozdrawiam normalnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonatan Re: No i jeszcze nasze cechy narodowe... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.04.04, 13:54 ja chetnie wyjade ale jest bariera jezykowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: No i jeszcze nasze cechy narodowe... IP: *.arcor-ip.net 03.12.04, 21:15 Zrobmy Cypr w Polsce,niech oni przyjada robic na nas u nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yvona podejrzane... IP: *.rivrw5.nsw.optusnet.com.au 13.04.04, 13:59 ...no wlasnie, ktos tu wspomnial juz na forum, nie pomne kto, ze szkolenie jest co najmniej podejrzane, kto to widzial 6 miesiecy szkolenia, toz to farsa, gora miesiac i juz najgorszy matol wszystko wie (za przeproszeniem matolow); zawody faktycznie jakby "podstawowe" u nas zazwyczaj bez angielskiego, no, ale nie czepiajmy sie.... dalej, tak kaucja - dla wielu ludzi nie do przeskoczenia, rozumiem, ze chca sie zabezpieczyc przed "niezdecydowanymi" ale sadze ze bezprawnie; i ostatni "kwiatek" - foto CALEJ SYLWETKI - po co, pytam sie????? czy to szkola modelingu??? po co kucharzowi piekna sylwetka??? rozumiem, ze foto tradycyjne, no bo to juz niejako norma, ale zeby zaraz cala sylwetka???? to jest tzw. "face discrimination" niezgodna z prawem; jedyna mysl jaka sie nasuwa, to agencja towarzyska, niestety, gdybym nawet myslala o wyslaniu papierow (a myslalam przez moment) to to "zdjecie sylwetki" by mnie odwiodlo od tego skutecznie; no i jeszcze maly drobiazg - wszystko pieknie, ale jak te zarobki maja sie do kosztow zycia na miejscu? no i milutko, wyzywienie i zakwaterowanie na miejscu gratis, ale sa ludzie ktorzy maja dosyc zycia w tzw. hotelu robotniczym, chca sobie sami gotowac/szykowac, i w zwiazku z tym nieco wiecej zarobic; kolejna uwaga - na jednej ze stron, zdaje sie Foster, napisano, ze minimalna gwarantowana placa to 600$, po czym radosnie przedstawiane oferty opiewaja na zarobki typu 500/550$, i gdzie tu logika, Polak nie taki glupi, zeby czytac nie umial, wiec podejrzenia kwitna; teraz male wyjasnienie - ja jestem raczej ze zwolennikow wyjazdow wszelkich rowniez zarobkowych i zdobywania doswiadczenia zawodowego, no, ale to wszystko jest albo zaje... scie niezorganizowane, albo podejrzane..... pozdrawiam i mam nadzieje, ze jednak moje podejrzenia sa bezpodstawne, Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: podejrzane... 13.04.04, 16:21 Bo, prosze pani, na zachodzie zwracaja uwage na wyglad zewnetrzny...w turystyce nie trzeba byc od razu modelem, ale trzeba wygladac sympatycznie i byc w miare sprawnym fizycznie (czyli np: nie byc grubym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANG Re: niestety... podejrzane! IP: 129.81.192.* 13.04.04, 17:03 A szczegolnie chude i o "sympatycznym wygladzie" powinny byc panie, ktore sprzataja pokoje, lub zmywaja talerze w kuchni! P.S. Opowiadzasz "Ado" bajki... Wiele razy w USA, czy w Kanadzie widywalem, np. grube kelnerki! Chyba, ze na tym Cyprze chodzi o "turystyke" dla jakis "specjalnych" gosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: York Re: niestety... podejrzane! IP: *.sympatico.ca 13.04.04, 17:44 Zgadza sie! To jakies jajo z kolcem. Ada68 jest niepoprawna optymistka :-). Pierwszy raz slysze, zeby dolaczac zdjecie calej figury do resume. I ta kaucja ze szkoleniem 6 miesiecznym w tak prostych zawodach. Przeciez przy rozmowie wstepnej na miejscu w kraju, mozna ustalic bez zdjec i kaucji czy dana osoba jest odpowiednia czy nie. Kaucje ostatecznie mozna potracic z pierwszej lub stopniowo z kolojnych wyplat. Caly ten artykul jednostronny bardzo jest, jak reklama wczasow za jeden usmiech. Dlacze nic wiecej nie napisano dlaczego juz azjatow nie chca. Moze azjatki sie przejadly, moze zabardzo ulegle. Turek lubi troche foch zanim skonsumuje, wiecej ma wtedy satysfakcji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia Re: niestety... podejrzane! IP: 213.207.139.* 08.02.05, 17:38 ja jestem aktualnie na cyprze juz praktycznie od dwoch miesiecy i nie mam na co narzekac, mialam cholernie duzo szczescia, bo natrafilam na zajebistego goscia, ktory odebral mnie z lotniska, a nastepnie znalazl mi robote. a co do tego, jak sie tu znalazlam, to przez itc, wyslalam aplikacje mailem, rozmowa przez telefon, a potem to juz sie odezwal ten gosci z cypru. na nic sie nie ogladalam, spakowalam walizeczki i w droge i jest zajebiscie.jak ktos chcialby pogadac blizej o cyprze, jak tu jest, jakiws namiary itd. bardzo chetnie zaprzaszam ect333@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yvona Re: podejrzane... IP: *.rivrw5.nsw.optusnet.com.au 13.04.04, 17:41 nieprawda, wlasnei z "zachodu" mam przyklad, gdzie rekrutanci nie dobierali pod wzgledem urody, a mogli (specyfika stanowiska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: podejrzane... IP: *.arcor-ip.net 03.12.04, 21:16 Najwazniejsze jest bzykanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powracająca Re: podejrzane... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 10:44 taaaak, była gruba dziewczyna to ją nieźle poniżany w tym biurze pracy. Biuro mieści się w Atenach, na placu Omoni,II piętro. Właścicielką jest greczynka Lukija i taka zdzi.ra polka. Uważajcie na to biuro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: podejrzane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:05 hej czytam to i smiac mi sie chce. Co wy tu za bzdury piszecie. ja bylam pol roku na Cyprze, w Pafos.bylo fajnie, poznalam wielu Polaków.Oczywiscie od razu podczas poznania nowych rodakow padalo pytanie ile zarabiasz , no i dziwo kazdy mial najlapiej i nie wadomo jakie wielkie napiwki.Raz bylam w Limasol spotkalam tam 2 Polki , ktore pracoaly w oblesnej spelunie, no i byly raczej paniami do towarzystwa ale im to odpowiadalo bo jak mowily mialy za to kupe szmalu a i tak nikt sie nie doiwe poi powrocie do kraju. moim zdaniem duzo polakow wali na Cypr bo chce miec mimo pracy fajne wakacje, i poprzez prace koszty tych wakacji sie zwaracaja. Poza tym nikt nie chce juz polakow w Angli a takie gadanie ze na Cyprze jest syf to poprostu forms zniechcecenia rodakow do wyjazdu na wyspe- jak mniejsza konkurencja to latwiej znalesc prace, ktorej jest sporo, wiec dziwi mnie zachowanie ludzi ze jak sie sparza w jednym miejscu pracy to od razu wracaja, Odpowiedz Link Zgłoś
emka300 Re: podejrzane... 14.03.05, 09:43 Nie pisałam tego aby ludzi zniechęcić,wszędzie jest dobrze i źle. Dzielę się moim doświadczeniem z pobytu tam, trzeba mieć trochę kasy aby mieć pewność powrotu i nie liczyć na nieciekawych znajomych, ot tyle.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikos Re: podejrzane... IP: 24.48.38.* 14.04.04, 03:46 Nawiazujac do fostera, nie radze, wyjazdzale za ich posrednictwewm na W&T, cala oferta przez nich przedstawiona miala sie nijak do tego co zastalem na miejscu, i dzialo sie tak wieloma ludzmi, wiec jesli foster macza w tym swoje lapy to musi to byc jakis przekret... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doinformowany NIE MARTW SIE ...KURSEM IP: *.sis-net.sistbg.net 18.04.04, 20:28 nikt cie tam nie bedzie męczyl kursem przez 6 mies.... bo tyle on trwa oficjalnie a w rzeczywistosci trwa 6 ale dni :) a potem juz jest tylko praca praca a po godzinach ...tez praca. Zapomniałas dodac ze przez te 6 mies zarobki nie sa 500 ale 300$! Czyli po podliczeniu kosztow przelotu i innych opłat manipulacyjnych po tym połrocznym okresie harowki jestes juz na czysto tzn zaczynasz od 0 (słownie ZERA)..i przy odrobinie szczescia moze zaczac zarabiac pod warunkiem ze oczywiscie sie spodobasz bo w umowie wyraznie napisane jest ze pracodawca ma prawo zwolnic pracownika nawet juz po miesiacu jesli nie odpowiada jego wymaganiom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez Iwona Re: podejrzane... ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 11:01 Ja tam nic nie wiem na temat 6 miesiecznych szkolen. Moze chodzi o konkrakt na 6 miesiecy a szkolenie jest jego czescia??? Trzeba czytac uwazniej. Poza tym zdjecia calej sylwetki jest wymagane wszedzie - nawet przy wyjazdach do Anglii. Chyba ze jedziesz jako robol na budowie, to rzeczywiscie mozesz sobie darowac, bo i tak cie nikt tam nie bedzie ogladal. Ale szef kuchni musi miec rowniez prezencje, jesli pracuje w 5-gwiazdkowym hotelu. W przypadku dziewczyn dobra prezencja to podstawa. Zaden Cypryjczyk nie zatrudni brzydkiej kelnerki, nawet jesli bedzie pracowala na pelnych obrotach. Zreszta podobnie jest w Polsce ... kto zatrudni nawet w zwyklej knajpie brzydka kelnerke, ktora ma krzywe nogi??? Moze i lepiej ze nie jedziesz, bo mysle ze moglabys sie mocno rozczarowac albo nie daj Boze zgorszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 13.04.04, 16:16 Drogi Myslacy (inaczej)! To wszystko wina cyklistow i spisek masonow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.client.comcast.net 13.04.04, 17:20 Mysle ze glupi Kwasniewski ma taki pomysl na zyskanie glosow publiki. Wsyle mlodych ludzi, wiec zmniejszy sie w PL bezrobocie, a moze przy okazji ktos wroci i przywiezie troche pieniedzy ze soba. Nie wazne jak to bedzie zarobione - prostytucja, sprzatanie czy inne roboty. A czy w PL mowi sie o tworzeniu miejsc pracy w POLSCE? Kto bedzie placil emerytury Kwasniewskiemu i innym starym dziadkom za 10-15 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 12:16 jak to kto, Agora Michnik SA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiin5@yahoo.co.uk Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.04, 13:00 Najwazniejsze pytanie brzmi: Dlaczego wiedzac o tym ze idzie wyz demograficzny nie stworzono w Polsce miejsc pracy?! Mlodzi Polacy powinni wyjechac - taki jest czas tych czasow, moze za 2,3 5 lat bedzie lepiej. Ale teraz? Moja dziewczyna pracuje w urzedzie, skoczyla prawo i studiuje podyplomowo. W miejscyu jej pracy sa tylko kierownicy (w nieograniczonej ilosci staly personel, ktory przez polska transformacje przeszedl niezruszony - domunuje wyksztalcenie zawodowe i srednie oraz mlodzi ludzie na stazach lub robotach publicznych po studiach. Nie moga zrobic tej starej bandzie nic, dostaja 450- 600 zl na reke miesciecznie. A jak sie nie podoba - to won. A jak sie podoba - to tez won, bo staz nie konczy, a jak sie nie przelecialo starej baby na biurku to awans jest niemozliwy. Pracowalem rok w Anglii - Tam w kazdej chwili moge powiedziec szefowi - dziekuje, juz nie jestem zainteresowany praca. I pojsc do nastepnej. A u nas pszychoza - kogo zwolnia, ten ma przerabane. A najmniej martwia sie mlodzi - ich nie chce sie zatrudbniac, wiec nie maja sie czego obawiac. ALbo jeszcze cos lepszego - propozycje pracy za darmo. Praktyka to sie nazywa. Ja rozumiem, ze wolontariat jest szlachetny - sam sie nim zajmowalem. Ale jest ok dla 15-17 latkow, a nie dla magistra kontynuujacego nauke za 5000 rocznie!!! Polska siegnela dna pod wzgledem tworzenia miejsc pracy. Wiec sytuacja narodu jest taka a nie inna. A wina nie obarczajmy polityykow - to my, Polacy ich wybralismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 81.210.22.* 13.04.04, 13:45 Myślę, że byłoby dobrze dotrzeć z tą informacją do szerszego grona, ponieważ większość potencjalnie zainteresowanych jest de facto nie uświadomiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.04.04, 13:59 szkoda ze wczesniej juz spierdzielilem do niemiec, na cyprze by nie bylo zle, ludzie jak mozecie to spierdalajcie, zaoszczedzicie sobie zdrowia i uzerania sie z pojebami typu jankowski lepper gedrych, niech oni zostana i dogladaja majatku narodowego bo jak dojda do wladzy to juz nikt nigdy w Polsce nic nie zapierdoli i wszystkim bedzie o wiele wiele lepiej. Zdupcajcie poki czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 12:34 na Cyprze chcą płacić 1000 usd z tego płacisz dojazd,jedzonko i zakwaterowanie więc może zostanie nam ze 300 dolców ja nie widzę tu zarobków godnych pracy za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 13.04.04, 16:24 To bezrobotni nie zagladaja do biur posrednictwa pracy...? Bo to zdaje sie tam byly ogloszenia...znaczy tak naprawde wcale tej pracy nie szukaja...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Tysiące Polaków oszukanych pracą na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 14:07 za dwa miesiące pewnie będą pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Tysiące Polaków oszukanych pracą na Cyprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 14:23 GW...zajmuje sie werbunkiem głupich i naiwnych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Tysiące Polaków oszukanych pracą na Cyprze IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 22.04.04, 22:16 Podpisuję się pod tym stwierdzeniem. Szkolenie przez pół roku na sprzątaczki,czyścicieli, pomocników itp?, czyli nazwijmy po imieniu - praca za kieszonkowe (pół-darmo) przysługujące "szkolonemu".Oczywiście z tego"zarobku" należy opłacić koszty szkolenia i koszty towarzyszące całemu przdsięwzięciu i półroku mają cię drogi frajerze, a później fora ze dwora.Radzę także bardzo dobrze przyjrzeć się firmom pośredniczącym w tym procederze... Polacy jednak na szczeście nie są tacy głupi (mam nadzieję):( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasart całą prawda o naszym bezrobociu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 14:27 nic dodać nic ująć to cała prawda o naszym bezrobociu ... jest praca nie chcą - należy wprowadzić roboty publiczne dla pobierających zasiłek to całe nasze bezrobocie zniknie jak za dotykiem czarodziejskiej różdżki. Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: całą prawda o naszym bezrobociu 13.04.04, 16:26 Bardzo dobry pomysl! Np:zbieranie smieci, sprzatanie ulic, etc Cokolwiek, ale nie dawac pieniedzy za darmo...ciekawe, jakie wtedy byloby bezrobocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrw-ny Re: całą prawda o naszym bezrobociu IP: *.escom.net.pl 15.04.04, 21:16 ..ok 68 wszystko w porządku niech będzie to jakakolwiek praca , ale za godziwe pieniądze.... ja mogę zbierać śmieci i przez 12 godzin dziennie - tylko powiedz czy będziesz to robic za 500 złotych mając rodzine na utrzymaniu? ok- za 500 złotych to jest 5 dni pracy , a co dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda13 Re: całą prawda o naszym bezrobociu 16.04.04, 13:31 ada68 napisała: > Bardzo dobry pomysl! Np:zbieranie smieci, sprzatanie ulic, etc Cokolwiek, ale > nie dawac pieniedzy za darmo...ciekawe, jakie wtedy byloby bezrobocie... Już obecnie funkcjonuje coś takiego. Proszę bardzo idź do swojego Urzędu Pracy - poszukaj pokoju w którym zajmują się pracami interwencyjnymi, robotami publicznymi i dowiedz się o możliwość "załapania" się na cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: całą prawda o naszym bezrobociu IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 23.06.04, 01:08 Warto jechać z Bratniakiem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: całą prawda o naszym bezrobociu IP: *.arcor-ip.net 03.12.04, 21:19 Maruda uwazaj siusiak Cie szuka,dostaniesz w zeby za podwalanie sie do Ani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 212.108.135.* 13.04.04, 14:28 Piszę z Cypru Północnego. Nie słuchajcie tych dziwaków co biadolą! Jak lubicie słońce i najpiękniejsze plaże na Morzu Śródziemnym to przyjeżdżajcie! Do Północy wciąż się trudniej dostać. Ci z Greckiej części mówią, że Turcy to okupanci i kłamią, że na Północy bieda dzieci głodują i takie tam. A sytucja ekonomiczna jest duuuuuuuużo lepsza niż w takiej oto Polsce. Pracyję w IT i jest super. Tureccy Cypryjczycy to obiboki i nie trzeba ciężko pracować, żeby wyrabiać swoje, a warunki do pracy są dobre. Opalać się można nawet w cieniu! Weźcie mocny krem bo nawet w kwietniu można się poparzyć od słońca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 81.210.73.* 13.04.04, 17:06 Czesc Marcin!! Czy móglbys napisac do mnie na priv?? Chcialbym sie dowiedziec czegos blizszego o pracy w IT na Cyprze!! mój email: krzysiek.m@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.ssmb.com 14.04.04, 16:50 kolego jesli mozna prosci napisz do mnie na k-przyby@o2.pl Bardzo uprzejmie proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasja Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.bielsko.msk.pl 14.04.04, 23:06 Bardzo proszę o info na temat pracy w IT na Cyprze... Pracuję w tej branży w Polsce za takie grosze że człowiek już zaczyna mieć tego dosyć! Pozdrawiam kaszmir@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: termit Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.labs.wmid.amu.edu.pl 20.04.04, 14:11 jestem zainteresowany wyjazdem do pracy na Cypr w okresie wakacji letnich.Moze napisałbys mi co i jak ...jak z praca jak z wyjazdem zyciem na cyprze itd Dzieki z góry moj mail: termit2@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.fantex.pl 27.04.04, 17:07 będę wdzięczna, jeśli napiszesz trochę więcej o warunkach życia i pracy na Cyprze, taktak@o2.pl, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia9@pf.pl Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.devs.futuro.pl 25.06.04, 20:52 WITAM TU ZUZIA. JEST PRACA NA CYPRZE JAK CHCESZ JECHAĆ TO DZWOŃ DO MNIE.JA SIĘ WYBIERAM ZA JAKIEŚ 15 DNI.TEL 505477390 LUB (091)4841976.BILET KOSZTUJE JAKIES 1000 ZŁ ALE SIĘ OPŁACA. JA CHCE SPRÓBOWAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MTX Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 213.17.163.* 18.06.04, 13:06 Ja takze pracuje w IT tyle ze w Wawie. Podalbys kontakt do siebie bo mam pare pytan odnoscie IT na Cyprze. Jesli to mozliwe oczywiscie. fragman@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia9@pf.pl Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.devs.futuro.pl 25.06.04, 20:51 WITAM TU ZUZIA. JEST PRACA NA CYPRZE?mozesz załatwić prace dla studentki albo 2 prosz mój numer 505477390 Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 13.04.04, 14:30 Rozumiem że przy stopie bezrobocia na Cyprze 3.5% jest zapotrzebowanie na gastarbeiterów, ale hmm... coś mi to za różowo wygląda i z lekka zalatuje smrodkiem. Po pierwsze: "wpisowe", po drugie takie kwiatki jak zdjęcia całej sylwetki też wyglądają podejrzanie. Najlepszym rozwiązaniem jest najprędzej pojechać tam i samemu poszukać bez pośredników. A przy okazji... 500USD/miesiąc wcale nie jest takim kokosem jak na pracę "na eksporcie". Nie sądzę aby utrzymanie się tam było tańsze niż u nas na miejscu... Dla tych co mają nóż na gardle IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
wroc1 Nie wolno pobierać haraczy za pośrednictwo 13.04.04, 14:43 To raz a teraz przyjrzyjmy się pobierającym haracze 1.Nazwa firmy: Stowarzyszenie Integracyjne Studentów FOSTER Województwo: MAZOWIECKIE Adres: 03-017 Warszawa ul. Cieślewskich 56D Telefon: 022/ 8540561 Data wprowadzenia do rejestru: 06-02-2003 Upoważnienie (ważne do dnia): 17-12-2004 (tylko do grudnia)!!!! 2. Fundacja Nasza Szkoła, tel. (0-81) 747 94 08, e-mail: fundacja@naszaszkola.pl Nie ma uprawnień!!! 3. Nazwa firmy: Biuro Doradztwa i Organizacji LABOR Centrum Edukacyjne Województwo: ŚLĄSKIE Adres: 43-400 Cieszyn ul. Borecka 1 Telefon: 033/ 8582241 Data wprowadzenia do rejestru: 06-02-2003 Upoważnienie (ważne do dnia): 01-08-2004 tylko do siepnia. 4. 5Ms, tel.: (0-22) 827 48 27, www.5ms.com.pl Nie ma upranień. 5. Biuro Zawodowej Promocji Absolwentów UW , tel. (0-22) 55 20 763, www.biurokarier.uw.edu.pl Nie ma uprawnień. Są to ponoć wybrane firmy. Nieźle. Większość to firmy koguciki. Wszystkie dane wzięte z www.praca.gov.pl/index.php? page=posrednictwo&status=1b Odpowiedz Link Zgłoś
wroc1 I jeszcze jedno - oficjalnie nie ma takich ofert!! 13.04.04, 15:01 www.praca.gov.pl/index.php?page=ofpracy Przedmit oferty: Nabór na rozmowy kwalifikacyjne Branża: Gastronomia i Hotelarstwo Państwo: Niemcy Szczegóły ... Przedmit oferty: Nabór kandydatów do pracy w charakterze pracowników-gości w zawodach gastronomicznych i hotelarskich Branża: zawody hotelarskie i gastronomiczne Państwo: Niemcy Szczegóły ... Przedmit oferty: Informacja o wstrzymaniu rekrutacji do Norwegii Branża: Służba zdrowia Państwo: Norwegia Szczegóły ... Przedmit oferty: Praca w domu opieki dla pielęgniarki Branża: Opiekuncza Państwo: Szwajcaria Szczegóły ... Przedmit oferty: IPP - Internationales Parlamentspraktikum Branża: Praktyki w Parlamencie Państwo: Niemcy Szczegóły ... Przedmit oferty: oferta pracy nr 50/13 w Hiszpanii dla stolarza artystycznego Branża: Rodzaj pracy: stolarz artystyczny Państwo: Hiszpania Szczegóły ... Przedmit oferty: oferta pracy nr 17/10 w Hiszpanii dla montera konstrukcji metalowych Branża: Metalowa Państwo: Hiszpania Szczegóły ... Przedmit oferty: Weterynarz w Niemczech Branża: Weterynarz Pracownik Gość Państwo: Niemcy Szczegóły ... Czyli należy się raczej cieszyć, że nie ma zainteresowania tą "ofertą". Widać nie jesteśmy takim durnym narodem jak się niektórym zdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nightskn Re: Nie wolno pobierać haraczy za pośrednictwo!!! IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.04, 05:17 Czesc! Dzieki za to info. A coz, sie spodziewac po nieuczciwych agencjach posredniczacych :) W wiekszosci to oszusci. 'Szefowie' tych agencji sa typkami, ktorzy naprawde chcieliby sie szybko oblowic - dodajmy - nie wysilajac sie zbytnio. To naprawde dobry biznes :) P.S. (Tak na marginesie, czytalem twoje komentarze odnosnie artykulu dot. polskiej polityki i Kulczyka. Powodzenia w optyce!) Odpowiedz Link Zgłoś
marynka Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze ...? 13.04.04, 14:54 Naprawdę??? Ten artykuł - bardzo zresztą pobieżny - powinien mieć inny tytuł: "Praca na Cyprze - polscy pośrednicy też by chcieli zarobić!" Niestety, autorka nie podaje kompletnych informacji. Sprawdzałam na internetowych stronach pośredników - nie ujawniono prawdziwych i ukrytych kosztów wyjazdu, pośrednictwa, oferownych wstępnie warunków pracy. Dlaczego? Prawdopodobnie dlatego, że stereotyp "głupszego" Polaka bardziej autorce odpowiada. To taka narodowa mentalność - lepiej ponarzekać, pomarudzić ... Trochę dziwi ta wybiórczość, jednostronność, tym barziej, że dzienikarkę (w tym wypadku chyba blondynkę) powinna obowiązywać rzetelność oraz obiektwizm przedstawianych inforamcji. A tak zostało, że ... Polacy do niczego się nie nadają i choć bezrobocie wokół "aż kwitnie", to pracy się boją! Ech, Pani Aneto, więcej profesjonalizmu, więcej sprawdzonych informacji, mniej półprawd!!! Nie każdy czytający sam może zweryfikować jakość i prawdziwość prezentowanych treści! A tak na marginesie - nie wszyscy w "Wyborczej" działają wybiórczo! W innym artykule dotyczącym konrowersyjnego wyroku na polickiego dziennikarza, ujawnia się kierujące nim intencje. To dobrze, szkoda tylko, że tak późno! Pozdrawiam, Mariola, była-dziennikarka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maverick Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.04.04, 15:16 Tu nie chodzi o to,że ludzie nie chcą wyjechać do pracy - tu chodzi o to,że trzeba od razu wyłożyć kasę . Mało było takich naciągaczy.????? A wyjazd do Hiszpanii jakiś czas temu na truskawki.Ministerstwo,legal,itp. Ci co wrócili przywieźli po parę euro. Niech pojadą pierwsze osoby, zobaczą jak to jest naprawde,i ściągną innych. Mało to Polaków pracuje na zachodzie - z kilkaset tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 15:24 To jakaś lipa byłem w Warszawie w pośredniaku, dzwoniłemdo biura promocji UW i koła naukowego politologii nic tam nie słyszeli. Urzędy pracy kierują do fundacji nasza szkoła, gdzie nikt nie odbiera telefonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 15:33 Oj kolego nabrałeś się jak dziecko. Tu chodzi nie o pracę, ale o propagandę. GW usiłuje lansować tezę, że pracy w UE jest dużo, tylko nasi głupi są i nie chcą jechać. Co z tego, że w Polsce pobieranie opłata za pośrednictwo od szukających pracy bezrobotnych jest nielegalne. Przecież nawet tu na serwerze gazety, bezrobotni też muszą płacić za przeglądanie ofert pracy. Nikt się tu takimi duperelami jak prawo czy prawdziwośc oferty ( szkolenie do mycia kibli 6 miesięcy hehe) nie przejmuje. Najważniejsze jest z góry założona TEZA. Odpowiedz Link Zgłoś
saintloup Przepraszam, że nie na temat, ale.. 13.04.04, 15:25 ..czy ktos pracował już na Cyprze? Jak traktowani sa Polacy przez cypryjskich pracodawców? Jakie sa warunki zakwaterowania? Czy to nie pomyłka autorki artykułu z tymi opłatami dla pośredników? Bo jeżeli tak, to czy taki proceder nie jest karalny? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezor Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.cable.ubr03.enfi.blueyonder.co.uk 13.04.04, 15:31 Typowe dla polaczka - pomarudzic ale jak cos jest to sie nie zglosic :) Gdyby ktos chcial ta prace to moze pojechac, ale po co? Przeciez mozna narzekac ze nie ma pracy :) Wypchajcie sie ludzie, mam nadzieje ze sie wam ta polska zawali kiedys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 15:49 > Gdyby ktos chcial ta prace to moze pojechac, ale po co? Przeciez mozna narzekac ze nie ma pracy :) yhy... pożyczysz 2080zł. Bardzo chętnie pojadę. Odpowiedz Link Zgłoś