Dodaj do ulubionych

konkurs AD5 2011

IP: *.blich.krakow.pl 08.01.11, 16:21
Witam, ktoś z forumowiczów startuje w tym roku? Skąd bierzecie testy do przygotowań? Ja pościągałem z netu wszystkie istniejące darmowe testy, ale łyknę je do końca miesiąca i nie wiem co dalej. Znacie jakieś polskie/angielskie książki z testami psychometrycznymi i przede wszystkim metodologią rozwiązywania ich?
Będziecie kupować Ultimate EU testbook 2011? Poprzednia edycja była warta swojej ceny?
Obserwuj wątek
    • Gość: Do zenona Re: konkurs AD5 2011 IP: 109.128.5.* 08.01.11, 18:21

Czy mieszkac w Belgii ? Jak nie, to prosze podaj twojego mejla i wysle ci wiadomosci na priva.
      • Gość: zenon Re: konkurs AD5 2011 IP: *.blich.krakow.pl 09.01.11, 00:38
        prof.zenon@buziaczek.pl
        dziękuję z góry!

mieszkam jeszcze w Polsce.
    • rys.kolargol Re: konkurs AD5 2011 10.01.11, 10:41
      > łyknę je do końca miesiąca i nie wiem co dalej
      Lyknij browara.
      I wyluzuj.

> Będziecie kupować Ultimate EU testbook 2011?
      Nie.

> Poprzednia edycja była warta swojej ceny?
      Nie.

Zeby nie bylo ze rzucam goloslowne porady - nie kupowalem zadnych ksiazek, lyknalem tylko troche darmowych materialow testow probnych z netu, potem lyknalem browara, wyluzowalem i zdalem, wiec wiem co mowie.
      • zenonez Re: konkurs AD5 2011 10.01.11, 23:46
        spoko stary, jesteś wyluzowanym koleżką skaczącym sobie co weekend na splifa do Amsterdamu, sukces sam do Ciebie lgnie i ogólnie jest fest. ale widzisz, ja też chciałbym sobie móc na tego lolka co weekend podskoczyć, a egzaminy są trudne, więc Twoje pier******* o d*** mi jest rozbić.

no więc test book? czy nie test book?

• buwybaw Re: konkurs AD5 2011 11.01.11, 09:28
          ja kupielm dosc duzo ksiazek, Testbook rowniez, w sumie wydalem ok 400 euro na materialy na wszystkie etapy, chcialem miec wlasne ksiazki gdzie moglem robic dodatkowe notatki. Nie jest to wiele zwazywszy ze to zaledwie 10% jednej pensji AD5.
          Robilem tylko jeden konkurs w zyciu, tylko raz sie przygotowywalem i sie udalo.
          polecam stronke www.kent.ac.uk/careers/psychotests.htm. Ale takich jest wiele w sieci za darmo.
          Powodzenia!
          • zenonez Re: konkurs AD5 2011 11.01.11, 18:18
            Gratuluję! Liczyłem na taką odpowiedź... w takim razie sprzedaj mi je w formie jaką masz lub możliwości zrobienia ksera. Zwróci Ci się uczciwa porcja inwestycji, choć jeśli zarabiasz 4k euro + nie będzie to już tak fascynująca suma. Mam siostrę i szwagra pracujących w Komisji / Parlamencie, myślę że mi pomogą i spotkają się z Tobą, jeśli się zgodzisz.

Pozdrawiam!

Mój mail to prof.zenon@buziaczek.pl
        • rys.kolargol Re: konkurs AD5 2011 11.01.11, 11:16
          Oj stary, z tym nastawieniem to nie pololkujesz sobie w Amsterdamie, mowie ci... Lepiej szybko rozbij o d*** (dywan?) moje pier**** (pierniki?) to moze ci ulzy, bo tylko to ci chyba zostalo w ramach odreagowania stresu zycia. Pozdrowienia dla zestresowanego Zenoneza sle jak zwykle usmiechniety Rys!
          (PS. Serio, nie wydawaj wiecej niz 20 euro na zadne ksiazki i inne smieci bo sobie zdasz szybko sprawe, ze nie bylo warto. Test book, 10% pensji, my ass, jak to mowia Amerykanie...)
          • zenonez Re: konkurs AD5 2011 11.01.11, 18:24
            Jestem pokojowy Bracie. Po prostu próbuję sobie załatwić tu coś, na czym mi zależy od ludzi, którym kiedyś też zależało i udało im się, a Ty mi zaśmiecasz wątek.

Jeśli masz jakąś broszurkę za 2e, która okaże się fajna, dam 1e.

Idź w pokoju.
    • Gość: xxx Re: konkurs AD5 2011 IP: *.ec.europa.eu 11.01.11, 18:27
      Mysle, ze warto.

Na tym forum jest mnostwo genialnych osob, ktore w ogole sie nie uczyly: po prostu, jak Pan Jezus, Brad Pitt czy Leo Messi byly do pewnych rzeczy predestynowane. Jest tez mniejszosc, jak ja, ktora co prawda zdawanie ma dawno za soba, ale zainwestowala naprawde sporo czasu i troche pieniedzy w przygotowania. Znam tez takich, ktorzy rzeczywiscie przygotowywali sie z rozna rzetelnoscia i zdawali po 3 czy 4 razy. Jedni zdali, inni nie.

Niestety, problem jest inny. Jak rozumiem, Twoj egzamin jest normalna konkurencja z kandydatami z calej 27-ki. Olbrzymia wiekszosc tych genialnych mlodziencow i przeuroczych urzedniczek, ktorzy komentuja Twoje pytanie nie zdalaby egzaminu, na ktory Ty sie porywasz. Z tego co pamietam, ostatnio bylo jakies 55 tys kandydatow na 300 miejsc.

Nie chce Cie zniechecac ale znam pare bardzo dobrych osob ze starej 15-ki, po najlepszych europejskich i amerykanskich uniwersytetach, pracowitych, bystrych, z paroletnim stazem w Komisji i nawet nie doszli do ostatniego etapu. Na komentarze, na tym forum patrz z przymrozeniem oka: my nie zdawalismy tak ciezkich egzaminow jakie Ciebie czekaja. Chociaz wiekszosc z nas udaje, ze bylo inaczej.

Biorac pod uwage te 3,5 miliona kilo kandydatow, latwiej jest dostac dzisiaj staz w Goldman Sachs jezeli w przyszlosci myslisz o powaznej kasie albo ciekawe doktoranckie stypendium w US czy UK (jezeli interesuja Cie, co daj Boze, inne rzeczy:). Bruksela nie jest ani wielka kasa, ani urokliwym miastem, ani towarzyskim rajem. Ludzie mieszkaja tu z roznych przyczyn. Sa tacy, ktorzy faktycznie nie widza zycia poza kariera urzedniczo-polityczna. I znakomicie - jesli jest to ich pasja, niech to realizuja. Ale wiekszosc, nie chce po poprostu stracic komfortu stabilnosci, zreszta nie nadaje sie za bardzo juz do niczego innego. A jesli, jak w przypadku, nowej 12-ki, dostala sie tutaj troche tylnimi drzwiami, to juz na pewno nie bedzie z tego rezygnowac.

Problem jest taki, ze przed Toba o wiele wieksze wyzwanie. Warto? Sprobowac, na pewno ale nie przejmuj sie zanadto jak Ci sie nie uda. Sa ciekawsze miejsca. Ale studiuj pilnie! Powodzenia!

xxx

• buwybaw Re: konkurs AD5 2011 11.01.11, 20:57
        Mysle ze to jeden z niewielu rzeczowych i obiektywnych postow. To prawda, w tej chwili dostac sie na urzednika jest neizwykle trudno. moze za jakis czas, czesc ludzi da sobei spokoj i liczba kandydatow sie zmniejszy. zreszta sam fakt ze zarejestrowalo sie ok 52k a do egzaminow przystapilo "tylko" 27k juz o czyms swiadczy.
        Sam mimo tego ze mialem bardzo wysoka punktacje ze wszystkich etapow, nei wiem czy bym zdal konkurs dla EU27, gdyz jest naprawde wielu dokonalych ludzi ze starej unii. W dodatku, wiele krajow jak np. DE albo UK, organizuja niezwykle intensywne szkolenia dla kandydatow a polacy niestety musza teraz liczyc tylko na siebie.
        Jesli nie miales okazji brac udzialu w konkursach dla polakow to jak najbardziej zachecam ci abys probowal teraz. ale jesli juz brales udzial w kilku poprzednich konkursach to musisz byc swiadomy ze teraz te dla EU27 to istna rzeznia. I tu wcale nei chodzi o to jak dobry uniwersytet skonczyles i czy masz PhD, etc. Jedno z drugim ma niewiele wspolnego odnosnie samego konkursu.
        powodzenia
        EU testbook 2010 moge ci przekazac neiodplatnie. pozostale ksiazki chcialbym zatrzymac na pamiatke, duzo ze man przeszly :)
        • zenonez Re: konkurs AD5 2011 11.01.11, 22:30
          Fantastycznie, napisz proszę do mnie maila żebyśmy umówić się co do szczegółów.

Dziękuję z góry i czekam na odzew -)
          • Gość: edi Re: konkurs AD5 2011 IP: *.ec.europa.eu 12.01.11, 10:50
            Pracuj a sie uda!!! Mi pomogla strona eutests.eu (adres chyba sie zmienil ale zostaniesz automatycznie przekierowany na nowy). Serwis jest platny ale, wg mnie, bardzo dobry. Bardzo duzo testow, materialow, etc. Nie sluchaj pie...frustratow na forum! Jezeli chcesz zdac konkurs, to sie dobrze przygotuj! Wiadomo ze statystycznie wyglada to nieciekawie, ale olej to i napieraj!!! Zycze Ci powodzenia!!! Chcesz, mozesz!!!
            • Gość: edi Re: konkurs AD5 2011 IP: *.ec.europa.eu 12.01.11, 10:56
              I faktycznie, tak jak pisze powyzej xxx, mi udalo sie zdac konkurs dla Polakow (takie wejscie troche na krzywy ryj) - moze merytorycznie to ten sam poziom trudnosci, ale nigdy nie bylo az tylu kandydatow zeby jeden blad eliminowal z kolejnej rundy. Ty targasz sie na wieksze wyzwanie - jak sie uda, to bedziesz mogl trzymac glowe bardzo wysoko. Ja sie nie uda, to sprobujesz jeszcze raz i sie uda!!! Powodzenia!!! Zobacz tez na scribd.com (sa tam czasem jakies pliki z testami). Wiem ze EIPA organizuje kursy - zobacz na ich strone, moze maja cos za friko.
              • zenonez Re: konkurs AD5 2011 12.01.11, 15:15
                dzięki Przyjacielu, sprawdzę to po pracy.
                • easygwiazda Re: konkurs AD5 2011 12.01.11, 18:26
                  A mi sie chlopaki bardzo podoba jak sie fajnie poprztykaliscie ale tak jakby jednak z klasa:) i bez ciezarowki gnoju:)) Nie tak jak zdarza sie to innym. ...

A dobra rada to taka zeby jak najbardziej cisnac, nie swieci garnki lepia, prawda jest ze paru chuckow norrisow jest tutaj ktorzy za przeproszeniem jednym kopnieciem.. ale to a) stara gwardia b) inne konkursy c) nie ta konkurencja...
                  W pierwszym etapie w ogole nie bedzie sie liczyc narodowosc.. niestety bardziej szczescie.. i pare trikow ktorych warto sie nauczyc w sprawie testow.. tego chyba glownie ucza te rozne firmy.. jezeli konkurs sie nie zmienil to i ja moge podpowiedziec. zmienil sie? preselekcja znaczy sie? mnie jeden trik taki juz totalnie desperacki ale jednak logiczny jak pomyslec po 7 latach od pierwszego konkursu ktos poowiedzial:) sama nie wpadlam:)

• rys.kolargol Re: konkurs AD5 2011 13.01.11, 10:16
        Ech, zostalem chyba wywolany do tablicy poprzez aluzje do Pana Jezusa i Bradzia Picia (milo sie znalezc w tak doborowym towarzystwie), wiec sie jeszcze raz odezwe...

Najpierw pan zenonez - ja ci nic nie zasmiecam, po prostu wyrazam swoja opinie. To, ze akurat nie zgadza sie ona z twoimi oczekiwaniami, no coz, tough luck (jak to mowia moi ulubieni Amerykanie).

A do pana xxxa - zgadzam sie z ocena Brukseli jako niezbyt ciekawego miejsca do zycia, ale nie do konca zgadzam sie z tym, ze latwiej dostac sie do Goldmana, nawet na staz. (Chyba, ze patrzymy na to tylko statystycznie przez pryzmat liczby kandydatow vs. liczby dostepnych miejsc, ale jak wiadomo sa klamstwa, cholerne klamstwa i statystyka).

Jak najbardziej trzeba zainwestowac czas i wysilek w przygotowanie sie do testow, ale niekoniecznie musi to za soba pociagac wydatek kilkuset euro. Uwazam wrecz, ze to grube marnotrawstwo. Mowiac o niewydawaniu ani centa na materialy, mowilem zupelnie serio. O lyknieciu testow z netu, browara i wyluzowaniu - tez :-)

I na koniec podpisuje sie obiema rekami pod tym, ze sa ciekawsze miejsca, zarowno do pracy jak i do mieszkania, niz euromachina i Bruksela.

Teraz moge odejsc w pokoju, amen.
    • zenonez Re: konkurs AD5 2011 18.01.11, 17:35
      BUWYBAWIE kochany, odezwij się, moja mama jedzie w niedzielę do bxl na 2 tygodnie i mogłaby odebrać od Ciebie co zechciałbyś mi przekazać.

Za wszystko zapłacę lub skseruję i oddam. No chyba że bardzo chcesz oddać ten Testbook 2010, spróbuję się przemóc i wezmę :-)

prof.zenon@buziaczek.pl
      2m.michalik@gmail.com
    • nor-a Re: konkurs AD5 2011 19.01.11, 11:06
      Spójrz na linki poniżej. Mam nadzieję, że Ci się przydadzą. Warto zrobić kilka testów (zwłaszcza w języku w którym będziesz zdawać), ale raczej dla spokoju sumienia. Testy psychometryczne (podobnie jak AC) są tak pisane, żeby sprawdzić naturalne zdolności, motywację i potencjał mózgu. Tego niespecjalnie można się wyuczyć powtarzaniem.

Życzę powodzenia wszystkim zdającym
      Linki
      www.psychometricadvantage.co.uk/
      www.aptitudeonline.com/
      www.psychometric-success.com/

Zajrzyj też na Amazona. Fajne są pozycje Philipa Cartera i Kena Russella. Obaj zajmują się pisaniem testów psychometrycznych.
      • zenonez Re: konkurs AD5 2011 19.01.11, 16:18
        Super, dziękuję Ci bardzo. Szczególnie za tych 2 autorów, stwierdziłem właśnie ostatnio że rozsądnie będzie, równolegle z rozwiązywaniem testów, zapoznać się odrobinę z teorią ich konstruowania, tak żeby nie tylko potrafić je rozwiązywać, ale także rozumieć mechanizm.
    • nor-a Re: konkurs AD5 2011 19.01.11, 12:27
      www.shl.com/TryATest/TakeaTest/Pages/TakeaTest-English.aspx
      Jeszcze ta stronka.
    • pilsudczykk Re: konkurs AD5 2011 07.04.11, 21:58
      Witam!

Czy ktos zna stronki z takimi testami w jezyku polskim?
      Poniewaz bede zdawal 3/4 testu po polsku, a 1/4 (ostatnia czesc) i AC w jezyku niemieckim!
      Z gory wielkie dzieki!
    • Gość: Janusz Re: konkurs AD5 2011 IP: *.net.stream.pl 08.05.11, 12:10
      A czy jeśli już znajdę zaproszenie na AC w Brukseli, to czy ja mam sobie tam sam dolecieć, zapłacić za hotel i być szczęśliwy że udzielono mi tej łaski i pozwolono przystąpić do następnego etapu rekrutacji ?
      • Gość: john Re: konkurs AD5 2011 IP: 88.147.11.* 08.05.11, 16:13
        Januszu, JEŚLI zostaniesz zaproszony do AC, to również dostaniesz informacje o zwrocie kosztów,
        ale pozwól wyszukać mi ta informacje dla ciebie:
        europa.eu/epso/apply/on_going_compet/reimburse/index_en.htm
    • led54 Re: konkurs AD5 2011 17.05.11, 11:06
      kto juz zdawal testy na AD 2011- jak to wyglada w tym roku? czy faktycznie wszystko jest po polsku z wyjatkiem verbali - jakas taka cisza zalegla czyzby nikt jeszcze nie podchodzil do testow
      • Gość: _ Re: konkurs AD5 2011 IP: *.58-183-91.adsl-static.isp.belgacom.be 17.05.11, 14:07
        Zdawałem wczoraj. Wszystko jest po polsku z wyjątkiem ostatniej, czwartej części.

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka