Dodaj do ulubionych

pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek)

10.01.11, 09:57
nie bardzo sie orientuje w systemie edukacyjnym w BE, a Wy na pewno bedziecie umieli mi pomoc. chodzi o dzieci w wieku w wieku 2 i 5 lat - czy oboje beda chodzili juz do maternelle, czy dla mlodszaka musze szuklac zlobka? jak jest z zapisami (na ile wczesniej trzeba sie orientowac?)? czy jest oddzial przedszkolny w szkole europejskiej? no i czy problemem byloby dolaczenie do grupy w srodku roku - np. na wiosne? bede wdzieczna za wszelkie wskazowki. oczywiscie chodzi mi i o szkoly/przedszkola publiczne i prywatne? a moze macie cos konkretnego godnego polecenia?
z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: rozpacz Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) IP: *.fbx.proxad.net 10.01.11, 10:21
      wałkowany

szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=
      • halohalohalo Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) 10.01.11, 10:33
        umiem poslugiwac sie wyszukiwarka, gdybym znalazla odpowiedzi na te pytania, to bym ich nie zadala, ale oczywiscie dziekuje za wskazowke.
        dla mnie kluczowe jest, czy dzieciaki moga dolaczyc do grup w ciagu roku szkolnego i na ile wczesniej musze ich zapisac (i jak w tym kontekscie roznaia sie inst. prywatne od publicznych). gdyby ktos jednak mogl i chcial poswiecic mi moment, bede wdzieczna :)
        • Gość: anbxl Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) IP: 91.194.202.* 10.01.11, 10:51
          Pewnie,ze w wyszukiwarce nie znajdziesz szczegolow i info tobie potrzebnych.Ale specyfika tego forum jest krytyka,bo wielu zapomnialo jak sami tu szukali info przed przyjazdem...
          A wiec w miare mozliwosci sprobuje odpowiedziec na twoje pytanie
          Wszystko zalezy od twojej sytuacji-rozumiem,ze przyjezdzasz do pracy w instytucjach.Wowczas masz pierwszenstwo otrzymania miejsca w instytucjonalnym zlobku i przedszkolu (w Belgii jest troche inaczej-najczesciej przedszkola sa od 2.5 roku do 5 lat przy szkolach).Jezeli chodzi o miejsca w zlobkach to jest o nie trudno (czy to w zlobkach prywatnych czy panstwowych czy unijnych-sluzbowych).Jezeli przyjezdzasz z mezem/partnerem,ktory na poczatku nie bedzie pracowal to nie masz szans na miejsce w unijnym zlobku.Jezeli jeszcze przed przyjazdem zadeklarujesz (znam takie przypadki) ze na poczatku bedziesz samotna matka (bo np twoj maz/partner dalej przez jakis czas bedzie pracowal za granica),porozmawiasz z asystentka socjalna to miejsce z tzw rezerwy musi znalezc sie.Podobnie jest z przedszkolami.Jezeli chodzi o unijne to latwiej tam o miejsce jak w unijnym zlobku,bo wielu rodzicow daje dzieci do belgijskich przedszkoli.Jezeli chodzi o belgijskie zlobki czy dobre przedszkola to czesto miejscetrzeba rezerwowac nawet z kilkuletnim wyprzedzeniem.Juz teraz sa specjalne spotkania informacyjne dla rodzicow chcacych zapisac dzieci do szkol/przedszkoli/ zlobkow europejskich na rok 2011/12,ale ty nie mozesz o tym wiedziec.Oczywistym jest,ze jak zaczynasz prace w srodku roku to musza przyjac twoje dzieci-zawsze maja miejsca rezerwowe dla takich przypadkow.Radze tobie juz teraz nawiazac kontakt z odpowiednim serwisem w OIB i ewentualnie z asystentka socjalna twojego przyszlego pracodawcy,aby otrzymac informacje i uzgodnic szczegoly.Nie jestes pierwsza ani ostatnia w takiej sytuacji.POWODZENIA
          • Gość: rozpacz Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) IP: *.fbx.proxad.net 10.01.11, 11:48
            oj anbxl znowu niektórzy dopadną ciebie za to i tamto .......... a sami nawet nie sugerują czegokolwiek

ty tu streściłaś sporo rzeczy ( poświęcając twój czas ) tzn ze poszczególne elementy można było znaleźć w rożnych postach dlatego podałem wyszukiwarkę
            lecz niestety autorka nie jest nowa w bxli
          • Gość: . sprostowania IP: 109.128.53.* 13.01.11, 16:50
            .Podobnie jest z prz
            > edszkolami.Jezeli chodzi o unijne to latwiej tam o miejsce jak w unijnym zlobku
            > ,bo wielu rodzicow daje dzieci do belgijskich przedszkoli.

tam jest latwiej o miejsce dlatego, ze urzednikom miejsce w przeszkolu europejskim sie po prostu nalezy i wynika ze stosownych przepisow, a nie z powodu ktory podala anbxl. Gdyby szkoly europejskie mogly odmowic przyjecia dziecka, nie byloby problemu przeludnienia w szkolach.

Jezeli chodzi o belgi
            > jskie zlobki czy dobre przedszkola to czesto miejscetrzeba rezerwowac nawet z k
            > ilkuletnim wyprzedzeniem.
            w zlobkach miejsce z kilkuletniim wyprzedzeniem??? A skad mam wiedziec kiedy urodzi sie dziecko - przeciez moze za rok, a moze i za piec ...

Co do szkoly eur - tak - jak najbardziej w trakcie roku mozesz dolaczyc. Wez pod uwage ze szkola znajduje sie w Ukkle czyli na zadoopiu dolnym :) Ale za to pani przedszkolanka jest zajefajna ...

• Gość: Ela Re: sprostowania IP: 91.181.243.* 13.01.11, 19:43
              Anbxl, znowu troche fantazji puscila.
              Do kazdego przedszkola publicznego nabor jest po kazdych feriach, przerwach w roku szkolnym.
              Ale ja zmienialam przedszkole dziecku z dnia na dzien, w srodku tygodnia.
              Po prostu u nas dzieci brakuje i przedszkola staja na rzesach, zeby zdobywac kolejne dzieci.
              Do zlobka zapisalam dziecko 17 sierpnia, 28 juz poszlo.
              Bylo to 2 lata temu.
              W Belgii, wiec nie pisz jakis historyjek, ktorymi karmia nas media.
              Owszem, sa miejsca w Belgii, gdzie chetnych mnostwo, ale to nie jest regula.
              Zeby bylo ciekawiej,to jeszcze tylko dodam, ze rodziny Flamandzkie, ktore wyjechaly z Belgii na kontrakty ekspackie kiedy wracaja do swoich rodzinnych domow na wakacje, wypoczynek posylaja dzieci do tutejszych szkol/przedszkoli.
              Takich dzieci w grupie mojego syna jest 3.
              Niedlugo on bedzie 4, zapewniono mnie,ze bedzie mogl przychodzic na zajecia szkolne kiedy bedzie przebywal w Belgii, ot tak dolaczy do klasy na kilka dni.

Pozdrawiam z Brugii. To tez Belgia i tylko godzine pociagiem do Brukseli;-)

• Gość: anbxl Re: sprostowania-do Eli IP: *.access.telenet.be 13.01.11, 23:41
                "Anbxl, znowu troche fantazji puscila"
                I ty wiesz,bo znasz szkoly i przedszkola w Brugge :-)Akurat ja tez moge porownac dobre szkoly/przedszkola VL w BXL i okolicach i w Brugge.I moje dzieci zycie zmusilo do naglej zmiany szkoly/przedszkola na cale 4 miesiace wlasnie na szkole i przedszkole w Brugge.Oczywiscie,ze nie bylo ZADNYCH problemow,aby z dnia na dzien poszly do szkoly i przedszkola uznawanych za naj (de frères SFX),bo jak sama wiesz w Brugge jest duzo szkol i "niz demograficzny" od wielu lat.Inaczej jest w tzw "dobrych" przedszkolach w BXL i okolicy.Np u mnie na wsi kolezanka nie zapisala na czas corki do 1 klasy przedszkolnej.Byla na liscie rezerwowej i dopiero po 2 miesiacach znalazlo sie miejsce.Ale skad ty to mozesz wiedziec?
                2/wiem,ze to moze brzmi nielogicznie,ale sa w BXL zlobki,gdzie rodzice planujac narodziny (poczatek ciazy) zapisuja dziecko do zlobka.Nawet niektore zlobki zadaja kaucji
                • Gość: Ela Re: sprostowania-do Eli IP: 91.181.243.* 14.01.11, 11:36
                  Anblx, ale nie rob afery z tego, ze niektore zlobki zadaja kaucji, bo kaucje tudziez wpisowe,to sie w wielu miejsach placi. Bezzwrotne:-)
                  Ja np. placilam za godzine zlobka 11 funtow 5 lat temu na angielskiej prowincji i tez musialam dlugo czekac na miejsce. I tez placilam bezzwrotne wpisowe.
                  Piszesz post o sytuacji w calej Belgii, a opisujesz sytuacje dotyczaca Brukseli i niektorych miejsc w Antwerpii!
                  Dodajesz do tego bzdury o zapisie na kilka lat przed poslaniem dziecka do zlobka, opanuj sie, bo to sie kupy nie trzyma.
                  Dla Brukseli jest alternatywa w tym kraju i wcale nikogo nie namawiam na przeniesienie sie do Brugii.
                  Ot czasami ta alternatywa kosztuje, ja place ponad 20 euro za jeden dzien zlobka, znam osoby pracujace dla Instytucji, ktore mieszkaja w naszym regionie, ktore stwierdzily ze to za duzo i dowoza ponad 100 km dzieci do zlobkow instytucji. A potem tworza moze takie historie jak ta Twoja, o tym, ze ciasno, nie ma miejsc, pewnie brudno i nie 3 minuty od biura. I moze jeszcze jako przykrywka dla swojego skomstwa tworza historie o tym,ze tutaj dostanie miejsca w zlobku panstwwym, prywatnym, u niani ktora dziecmi zajmuje sie w domu graniczy z cudem.
                  Popytaj sie ludzi jak walcza o miejsca w zlobkach, przedszkolach w Warszawie.
                  I jak maja sie oplaty za prywatne zlobki/przedszkola do zarobkow i ile moga sobie rodzice odliczyc od placonych podatkow za legalna prywatna opieke nad dzieckiem.
                  Wtedy stwierdzisz, ze jadnak tak zle tutaj nie jest.
                  Tylko wczoraj wyjelam z plecaka starszaka 4 broszury o roznych polkoloniach. Za 120 euro za tydzien dzieciak moze poszalec na pokoloniach na plazy, na tenisie, na konikach, na innych tematycznych zgrupowaniach. Przejzyj oferte w Polsce,w duzych miastach, wiesz jaki problem maja ludzie z dziecmi, kiedy sa ferie? Zorganizowanych, nawet prywatnych opiek na ten czas ciagle malo.
                  A tutaj - no wedlug mnie luksus. Moge sobie dzieci przy bibliotece miejskiej zostawic w swietlicy, zaplace za godzine niecale euro, a sama pojsc zrobic zakupy.
                  Resumujac, tak moga byc problemy, tak przedszkola,zlobki sa pelne, ale to nie koniec swiata,tym bardziej,ze pracujacym w instytucji opieke zlobkowa nad dzieckiem MUSZA zapewnic.

• kiniox Re: sprostowania-do Eli 14.01.11, 12:22
                    > Ot czasami ta alternatywa kosztuje, ja place ponad 20 euro za jeden dzien zlobk
                    > a, znam osoby pracujace dla Instytucji, ktore mieszkaja w naszym regionie, ktor
                    > e stwierdzily ze to za duzo i dowoza ponad 100 km dzieci do zlobkow instytucji.

Nie bardzo rozumiem, co piszesz. 20 euro za dzień to jest prawie darmo w porównaniu do ceny żłobka komisyjnego czy parlamentarnego.

Określenie Anbxl "na kilka lat naprzód" jest oczywistą przesadą. Natomiast NIE jest przesadą, że np. do żłobka parlamentarnego trzeba zapisać dziecko natychmiast po zobaczeniu dwóch kresek na teście, jeśli chce się mieć jakiekolwiek szanse na miejsce.

>tym bardziej,ze pracujacym w instytucji opieke zlobkowa nad dzieck
                    > iem MUSZA zapewnic.

Stwierdzenie, że osobom pracującym w instytucjach opieka żłobkowa MUSI być zapewniona jest zwyczajnym kłamstwem. Mam nadzieję, że wynika to z Twojej niewiedzy, a nie z celowego wprowadzania ludzi w błąd. Co innego opieka przedszkolna i szkolna, a co innego żłobkowa (0-4 lata). Jeśli nie dostaniesz miejsca w żłobku PE albo KE (co ostatnio coraz częściej się zdarza), to jest wyłącznie twój problem. Każdego rodzica już przy składaniu wniosku o miejsce uprzedzają, że musi sobie jednocześnie szukać innego rozwiązania na wszelki wypadek. I niestety, wielu moich znajomych w ostatnim roku odeszło z kwitkiem.
                    • eg.olsen Re: sprostowania-do Eli 14.01.11, 16:28
                      Potiwerdze (zapewne wiedze ogolu), ze ze zlobkami Komisyjnymi sa problemy. Rubryka "prosze podac przewidywana date urodzin" jest jak najbardziej (a przynajmniej byla) w formularzu ubiegania sie o miejsce.

Dosc popularnym rozwiazaniem wsrod rodzicow jest wysylanie ich do przedszkola belgijskiego na 3-3,5 roku - a potem przenoszenie do szkoly w Uccle. W przedszkolach czesto przyjmuja od 2 i pol lat (pod warunkiem ze dziecko sie nadaje) do tzw klasy wstepnej "accueil" - a potem 3 lata przedszkola (1er, 2eme, 3eme maternelle) i szkola.
                      Jako przedszkole moge polecic Notre Dame de Grace (Av. Chant D'Oiseau, 1150). Podobno podstawowka tez jest swietna, choc my zdecydowalismy sie na Uccle (i mamy mieszane uczucia).
                      Pozdrowienia
                      Acha, jak bys chciala wiecej szczegolow to maila gazetowego czytam, ale z rzadka (1-2 razy w miesiacu).
                  • Gość: anbxl Re: sprostowania-do Eli IP: 91.194.202.* 14.01.11, 15:19
                    Elu,akurat moja przewaga wiedzy w tym temacie jest taka,ze znam BARDZO DOBRZE zycie i w Brugge (w l1991-2007 mieszkalam tam 3 krotnie) i w BXL oraz jej okolicach.VL szkoly i europejskie zlobki znam rowniez z drugiej strony,nie tylko jako rodzic,ale pracownik.Nigdy osobiscie nie mialam kontaktow z polskimi i angielskimi zlobkami czy szkolami,ale to nie temat tego watku.Nigdzie nie napisalam,ze tu jest zle.Jest poprostu inaczej.Inaczej jest rowniez w BXL i okolicach (gdzie ciagle jest sporo dzieci i o miejsca nawet we VL tzw LEPSZYCH szkolach czy zlobkach jest bardzo trudno.Zawsze mozesz sama przekonac sie o tym dzwoniac np do St Pieters-Jette lub KAK Koekelberg.A inaczej jest w Brugge.Pewnie,ze tam duzo latwiej znajdziesz miejsce w panstwowym zlobku czy u onthaalmoeder jak w BXL i okolicach.Jednak bylam zaskoczona,ze poziom nauczania niby najlepszej szkoly w Brugge byl duzo nizszy jak w wiejskiej panstwowej szkole kolo Brukseli.I ten west vlaamse taal -niestety nie tylko dzieci mowia miedzy soba,ale i nauczyciele podczas lekcji nie mowia ABN.Nigdzie nie napisalam,ze tutejsze zlobki sa brudne czy ciasne-TU jest inaczej jak w PL.
                    Nie wiem jak dlugo mieszkasz w Brugge,ale super,ze nazywasz to miasto swoim regionem.Ja choc niczego mi tam nie brakowalo wolalam okolice Brukseli.Ok,dojazdy do pracy do BXL nie sa az takie uciazliwe,bo ja czasem dluzej jade 13 km. Choc mialabys stamtad meza,rodzine,przyjaciol to NIGDY nie bedziesz "echte bruggeling".Jezeli o tym zapomnisz to tobie lub twoim dzieciom zawsze ktos przypomni.NIE POLECAM Brugge do zamieszkania na stale,na wycieczki -jak najbardziej
    • halohalohalo Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) 10.01.11, 12:04
      anxbl dzieki za pomoc.
      a co do bycia 'nowym' czy 'nie-nowym' - uprzejmie informuje (choc wydaje mi sie, ze to byla co najmniej niestosowna uwaga), ze od kilku lat jestem w PL.
      ze tez sie chce niektorym posiwecac sowj czas na pisanie kasliwych uwag... jestem naprawde pod wrazeniem.
      • Gość: Di halohalohalo Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) IP: 109.128.212.* 10.01.11, 14:59
        Polecam ci szkole (ex-Athénée Royal, a teraz nazwa Crommelynck) w Woluwé-Saint-Pierre (1150 Bruksela)

education.skynet.be/ar-crommelynck-fon
        Kliknij na "maternelle"

Super, na przeciwko "Centrum sportowego i basen gminy Woluwé-Saint-Pierre"

www.sportcity-woluwe.be/
        www.woluwe1150.be/Accueil_en.cfm
        www.woluwe1150.be
        • halohalohalo Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) 10.01.11, 18:35

Dzieki za linka!
          • Gość: tynika Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) IP: *.mobileinternet.proximus.be 14.01.11, 19:01
            a na takim zdoopiu, czyli w uccle rzeczywiscie zlobkow brak. wiem, bo u kolezanki w domu obok otwiera sie zlobek. w wynajmowanym domu. widzialam jak wyglada w srodku ( zajrzalysmy z kolezanka, kiedy jej ekipa remontowa robila tam male przerobki) : strome , waskie schody, male pokoiki i kuchnia "amerykanska" wielkosci 1.5 x 1.5 m2. w sam raz do podgrzewania sloiczkow gerbera w mikrofali. i ma sie tam zmiescic 18 dzieci! gmina wydala pozwolenie, bo zlobkow w uccle brakuje i jest to priorytet. a ze nie ma gdzie zaparkowac ? kto by sie tym przejmowal?

moje dziecko poszlo do przedszkola ( zlobek mialo w domu ;-) francusko-jezycznego w okolicach palu chatelain. przestalo mowic, taki to byl szok. male pomieszczenia w XIX-wiecznej kamienicy. jadalnia w suterynie. na plac zabaw dzieci chodzily pare ulic dalej ( czterolatki) w krotkich spodenkach przy temperaturze 10 stopni i w deszczu.

za duzy przeskok cywilizacyjny - dziecko zostalo w domu. ;-)

obejrzalam jeszcze pare innych przedszkoli w okolicach ixelles. dobily mnie toalety na zewnatrz ... moze ixelles to tez zadoopie, a moze i cala bruksela...

szukaj nianki ( jakby co, moge polecic) i zapisz starsze dziecko do przedszkola w szkole europejskiej.

• Gość: anbxl Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) IP: *.access.telenet.be 14.01.11, 23:36
              tynika i to jest wlasnie ta innosc....Tak jest w wielu miejscach nie tylko w Bxl,ale calej Belgii.Tutaj juz od narodzin dziecka nie przejmuja sie.Tu jest "zimne" wychowanie.To normalne,ze dzieci prawie o kazdej porze roku chodza w skarpetach (nie rajtuzach).Co do prywatnych zlobkow to mysle,ze tutaj wszystko jest pod scisla ochrona nadzorujacych je instytucji (ONE,K&G)Jednym z wymogow jest to,ze na 6 i pol dziecka musi byc jedna opiekunka :-)
              www.kindengezin.be/Professioneel/Kinderopvang/Kinderdagverblijfstarten/Medewfaqstek.jsp
              Pewnie,ze dzieci w prywatnych zlobkach nie beda mialy takich warunkow jak w zlobkach instytucji,gdzie sa specjalne sale do zajec ruchowych,muzycznych czy plastycznych i specjalisci te zajecia prowadzacy.Dzieciaki uwielbiaja te zajecia.Specjalne,osobne menu np dla wegetarianow czy muzulmanow,staly nadzor personelu medycznego.Dla tych,ktorzy nie maja szans na miejsce w intytucyjnym zlobku alternatywa sa tzw onthaalmoeder,fr mère d'accueil.Te "nounou" pracuja pod scisla kontrola ONE lub K&G.Opiekuja sie min 3 dzieci.Od tego roku zmienil sie ich status. Wczesniej pracowaly jako niezalezne,teraz sa "employe". W niektorych gminach i dzielnicach (gdzie nie ma zlobkow panstwowych ) onthaalmoeders wspolpracuja /pracuja dla ocmw.
              Oto K&G podaje 93 adresy w BXL (moze komus przydadza sie)
              www.kindengezin.be/Themas/Kinderopvang/opvangzoeken/opvangadressen.jsp
              • Gość: Po francusku Re: pytanie organizacyjne (przedszkole/zlobek) IP: 109.128.57.* 15.01.11, 01:59

SIEGE SOCIAL

ONE (Office de la Naissance et de l'Enfance)
                Chaussée de Charleroi 95
                1060 Bruxelles
                Tél : (02) 542.12.11
                Fax : (02) 542.12.51
                E-mail : info@one.be

www.one.be
                www.one.be/index.php?id=354

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka