Dodaj do ulubionych

formalnosci w Belgii, zmiana karty special na belg

IP: 88.147.27.* 12.06.11, 19:54
Od czego zaczac jesli chce sie szukac pracy w Belgii (malzonek epsa)? W dziale przywilejow powiedziano mi, ze zwrot karty specjalnej trwa 3-4 tygodnie, zanim dotrze ona do ministerstwa. daja tymczasowo jakis papier, ze sie oddalo. Czy trzeba czekac ten miesiac, zanim zlozy sie o belgijska? Czy z tym zaswiadczeniem mozna szukac pracy (obywatel kraju spoza Unii)? Co z mutuelle, oni pewnie beda chcieli ktoras z tych kart? Pracodawcy podobno wymagaja karty SIS... I bledne kolo sie zamyka. Jak to najszybciej zalatwic?
Dzieki za jakiekolwiek info
Obserwuj wątek
    • Gość: woczekiwaniuanbxl Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na IP: *.fbx.proxad.net 12.06.11, 23:06
      wszechwiedząca osoba pojawi się tu i powie jak trzeba działać
      nie wiem czego ona nie wie
      • Gość: anbxl do fx. IP: *.access.telenet.be 13.06.11, 10:49
        a ja wiem co ty wiesz-wszystkich odsylasz do google,a tu twoja madrosc konczy sie,bo tam tego nie znajdziesz
        • Gość: nostradamus Re: do fx. IP: *.fbx.proxad.net 13.06.11, 14:12
          to była zapowiedz tylko przypuszczalnego przybycia osoby która mogłaby odpowiedzieć na nurtujące pytania autorki wątku a tylko przez przypadek taka osoba się znalazła i w czym problem bo na niektóre pytania odpowiedzi już są w 1000x na googlu gdzie mozna je znaleźć szybciej niż pisząc tu pytanie
    • Gość: limetka Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na IP: *.107-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.06.11, 00:28
      Przede wszystkim powinniscie sie dowiedziec, czy twoj maz potrzebuje pozwolenia na prace.
      Tak bardzo ogolnie, majac specjalne ID mozna szukac pracy i zapisac sie w urzedzie pracy, chociaz podobno inaczej patrza na tych ze specjalnym ID (ktos mi opowiadal z wlasnego doswiadczenia) wiec lepiej miec to belgijskie. Ile trwa wymiana, nie mam pojecia.
      Jesli twoj malzonek jest z kraju spoza UE, najprawdopodobniej bedzie mu potrzebne pozwolenie na prace, i to moze byc dla niego najwiekszy problem, a nie karta sis czy ID. Wszystko zalezy od profilu twojego meza, jesli znajdzie prace i pracodawcy bedzie zalezalo, pracodawca sam moze wystapic o pozwolenie na prace dla twojego meza. Byc moze jako malzonkowi obywatelki z UE to twojego meza odnosza sie jakies specjalne przepisy, tego wszystkiego powinniscie sie dowiedziec.
      Co do mutuelle, to dopoki twoj malzonek nie znajdzie pracy, bedzie wisial na twojej komisyjnej kasie chorych i nie bedzie mogl zapisac sie do lokalnej kasy chorych i nie bedzie mial tez karty SIS, ale karta Sis nie jest potrzebna do szukania pracy. Pracodawca nie bedzie jej wymagal, komisyjne ubezpieczenie wystarczy, a wraz z rozpoczeciem pracy zawodowej twoj malzonek bedzie mogl zapisac sie do belgijskiej mutuelle i karte sis otrzyma.
      Na pewno na forum sa osoby, ktore juz to przerabialy i moze sie odezwa.
      Powodzenia!
      • Gość: w kropce Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na IP: 88.147.16.* 13.06.11, 10:34
        no ale przeciez w/g dyrektywy 38/2004 malzonkowie obywateli Unii Europejskiej pracujacych w innych krajach czlonkowskich, korzystajacych ze swobody przemieszczania sie pracownikow maja takie same prawa jak ich malzonkowie z UE?? Jesli pracowalabym np. w Anglii to on by zadnego pozwolenia na prace nie potrzebowal z racji tego, ze ja moge tam pracowac bez ograniczen i on tez jako moj malzonek. A moze w Belgii jest inaczej? Tez co chwile znajduje jakies strony z tym ich pozwoleniem na prace, ale to nie powinno miec zastosowania do nas, tym bardziej, ze okres przejsciowy sie skonczyl a my jako epsy i ich rodziny nie podlegamy zadnym ograniczeniom immigracyjnym??
        W kazdym razie dobra wiadomosc, ze nie potrzeba karty SIS do szukania pracy. On na razie nie jest tu ubezpieczony, bo do niedawna byl ubezpieczony w innym kraju, gdzie pracowal wiec o nic dla niego stad nie prosilam. Teraz juz tam nie pracuje i nie jest ubezpieczony, ale zeby sie tu ubezieczyc potrzebny jest papier z tutejszego urzedu pracy, ze szuka pracy i jest tu zarejestrowany, ale nie wiem, co tam z kolei jest potrzebne oprocz karty o ile specjalna wystarczy... pewnie karta SIS?
    • Gość: Do kropce Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na IP: *.71-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.06.11, 08:02
      See : Bureau de liaison Bruxelles-Europe (BLBE)

www.blbe.be/default.asp?V_LANG_ID=5
      Ce bureau rend service aux étrangers qui viennent s'installer à Bruxelles et leur propose des dossiers sur toutes les démarches administratives à accomplir.

Avenue d'Auderghem 63, 1040 Bruxelles, 02/280.00.80

www.blbe.irisnet.be

• Gość: w kropce Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na IP: 88.147.16.* 13.06.11, 10:49
        no dzieki, bede musiala go tam wyslac, albo sama sie przejde. chociaz najlepiej przetestowac w praktyce, czyli spytac w urzedach, w ktorych bedzie wszystko zalatwial bo przepisy sobie a zycie sobie.
        • Gość: anbxl Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na IP: *.access.telenet.be 13.06.11, 10:53
          nie mysle-te przepisy nie zmieniaja sie tak czesto,a wiec w urzedach je znaja.
    • tuhanka Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na 13.06.11, 10:27
      Wprawdzie nie znam szczegółowo przepisów belgijskich, ale z praktyki mogę powiedzieć, że żona mojego znajomego, urzędnika UE, Rosjanka, nie potrzebowała pozwolenia na osiedlenie i pracę, którą zaczęła prawie od razu po przeprowadzce do Brukseli. Nie miała co prawda specjalnej karty identyfikacyjnej, tylko od razu była na warunkach belgijskich. Jednak jedno jest pewne: współmałżonek urzędnika UE, obywatela polskiego (a obywateli polskich nie dotyczą żadne ograniczenia na rynku pracy) ma pełne prawo do pracy w Belgii. Nie wiem, niestety, jakie dokumenty trzeba przedłożyć, ale jest to czysta formalność.
      • Gość: w kropce Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na IP: 88.147.16.* 13.06.11, 10:45
        czyli zlozyla tylko o belgiska karte a co z wiza? nie jest potrzebna? Ktos kiedys pisal ze pierwsza belgijska ID jest prowizoryczna i nie mozna wyjezdzac z Belgii przez 5 miesiecy az do czasu dostania tej wlasciwej.
        • Gość: anbxl Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na IP: *.access.telenet.be 13.06.11, 10:52
          tuhanka ,tylko ze jak wiemy obie O miala ulatwiony start nazwijmy to profesjonalny z wielu powodow (przyjechala z D gdzie juz byla pracownikiem naukowym)
          Do k- mysle,ze takie informacje otrzymasz wlasnie w biurze brukselskim ewentualnie w unicie Welcome w HR, a nawet na eps
          • Gość: Do anbxl Private IP: *.71-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.06.11, 12:26

Anbxl,
            Nie jestes dzis w Scherpenheuvel ?
            Pozdro.
          • tuhanka Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na 13.06.11, 14:02
            Owszem, była pracownikiem naukowym (gwoli ścisłości w Austrii, nie w Niemczech), ale to nie oznaczało przyznania jej automatycznego prawa pobytu i praca w Belgii. To dostała jako żona obywatela polskiego. Jedyne ułatwienie, które miała, to fakt, że mając prawo pobytu w innym kraju Schengen, mogła wjechać bez dodatkowych wiz na terytorium Belgii. Prawo do pracy w tym wypadku jednak nie zostało przeniesione z Austrii, bo to każdy kraj odrębnie przyznaje. Jednak małżonkowie obywateli UE (z ograniczeniami wynikającymi z okresów przejściowych) mają taki sam dostęp do rynku pracy jak ich unijny współmałżonkowie. To jest zasada generalna.
            Pozdrawiam.
            • tuhanka Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na 13.06.11, 14:07
              Znalazłam ciekawą prezentację na ten temat tutaj:

www.avcb-vsgb.be/.../LesejourdescitoyensdelUnionetdesmembresdeleurfamille.pdf
              • jorn Re: formalnosci w Belgii, zmiana karty special na 16.06.11, 20:59
                Z mojej praktyki mogę powiedzieć, że z otrzymaniem karty ID belgijskiej po oddaniu specjalnej nie powinno być problemów. Byłem kiedyś AT, po skończeniu kontraktu musiałem oddać specjalna kartę. Co prawda dostałem zaświadczenie, że kartę musiałem oddać, ale w morzu papierów nawet tego nie zauważyłem i bylem przekonany, że żadnego papieru nie mam. W urzędzie gminy mimo to wydali mi belgijską kartę bez problemu wierząc mi na słowo.

Co do podjęcia pracy, to nie jest łatwo, bo belgijskie firmy cudzoziemców nie lubią zatrudniać (nawet teraz grubsza afera się z tego zrobiła), a wykręcić się łatwo mogą, bo zawsze mogą powiedzieć, że kandydat nie jest perfekcyjnie dwujęzyczny (fr/nl). W końcu pracy nie znalazłem, ale udało mi się wrócić do komisji jako CA.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka