Dodaj do ulubionych

problem z dostarczaniem przesylek TNT

IP: 74.63.112.* 13.02.12, 11:15
Witajcie,
Sama juz nie wiem czy cos sie zmienilo od tego roku jezeli chodzi o dostarczanie paczek przez poczte TNT.
Zazwyczaj jak byla przesylka i mnie nie bylo w domu to zostawiali awizo, ze paczka do odebrania na poczcie.
A w tym roku juz dwa razy znalazlam swoja paczke w glownym holu budynku, przy domofonach, w miejscu ogolnie dostepnym dla wszystkich.
Cale szczescie, ze to nie Polska i paczki jakims cudem wytrzymaly nieruszone do 18 i dotarly do moich rak.
Ale jestem w szoku.
Czy cos sie w Belgii zmienilo w tym roku, ze nie dostaraczaja przesylek do rak wlasnych? Isc skladac reklamacje?
Sama juz nie wiem co robic, ale bardzo to dziwne.
Obserwuj wątek
    • Gość: nie Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: *.14-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.02.12, 11:29
      nie.

Skadze.
      Po prostu za krotko jestes w Belgii, ze Cie jeszcze takie rzeczy dziwia.
      • Gość: Magdalena Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: 74.63.112.* 13.02.12, 12:02
        czyli co? ze to jest tutaj norma?
        a co w przypadku kiedy ktos inny wezmie ta przesylke (orzeciez leza w miejscu ogolnie dostepnym). Kto wtedy za to odpowiada? Czy wtedy to przepada?

wiec w takim razie na nic bedzie zalenie sie na poczcie?
        • Gość: zawracanie d... Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: *.fbx.proxad.net 13.02.12, 13:46
          spytaj u źródła www.tnt.com/feedback/feedbackInitial.do?navigation=1&respLang=fr&respCountry=be
          • Gość: Magdalena Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: 74.63.112.* 13.02.12, 14:03
            moze i dla Ciebie zawracanie dupy ale gdy czekasz na przesylke z zawartoscia warta 250 euro i znajdujesz ja w miejscu ogolnie dostepnym to chyba nie jest smieszne

poczekamy, moze kiedys Ciebie spotka takie szczescie i nie ujrzysz swojej paczki... bedzie smiesznie, co? i pewnie nie polecisz na poczte??? bo to przeciez zawracanie dupy
            I tego Ci polskim zwyczejem zycze :)
            • Gość: niestety Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: *.fbx.proxad.net 13.02.12, 15:10
              Dlatego z szczera chęcią pomocy podałem link do ODPOWIEDZIALNYCH za ten fakt
              w razie problemów NIKT z tego forum nie da ani grosza za ewentualna stratę
              a odpowiednie ubezpieczenie przesyłki trzeba załatwić z TNT i o cudo maja nawet telefon (w linku) to można i pisać i dzwonić
              • Gość: anbxl Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: *.access.telenet.be 13.02.12, 18:04
                ja mialam taka historie,ze cd room "przyszedl" z USA za specjalna dodatkowa oplata na poczte.Poczte w mojej wsi zlikwidowali i jej obowiazki przeja glupek prowadzacy od kilku miesiecy press shop we wsi. To on powinien dac listonoszowi awizo,aby u niego odebrac cd.Nie dal... my mielismy pretensje do kolesia w USA,ze zaplacilismy mu wiecej za dobry transport,on twierdzil ze wyslal,poczta (maz dzwonil) twierdzila,ze w ksiazce nie ma wpisu.I tak po miesiacu cd "wrocilo" do USA. Oczywiscie po nitce do klebka.... i debil tlumaczyl sie,ze ma za duzo pracy,bo zona mu zachorowala i sam prowadzi press shop....reklamacja i cd zostalo ponownie wyslane do znajomych,doszlo w ciagu tygodnia
                Inny przypadek z TNT sprzed kilku lat-czesc do pc,tez z USA, sledzilismy przebieg transportu i nic....Po dochodzeniu okazalo sie,ze niby odebralismy przesylke i nawet podpisalismy tylko zlodziej nawet nie potrafil podpisac sie,bo napisal nazwisko z bledem. Tu byl zwrot
                W ostatni czwartek-koles z TNT dzwoni do drzwi i.... pyta czy nie moge wziasc przesylki dla sasiadow.... 3 domy obok,bo jemu nie chce sie jeszcze raz przyjezdzac. Stwierdzilam,ze nie znam tych ludzi i nic za nikogo nie podpisuje
                Na twoim miejscu zlozylabym reklamacje
                • Gość: zoe Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: *.ec.europa.eu 14.02.12, 14:52
                  czekam z utesknieniem na wjazd niemieckiej poczty na lokalny rynek po liberalizacji :-)

Btw, anbxl wspomniala o specjalnej oplacie za przesylke z USA.
                  Spotkalo mnie to kiedys, tzn ksiazki oblozone 0% clem z USA otrzymalam dopiero po zaplaceniu 8,71 eur za "CLO" do rak pani na poczcie. Po naprawde dlugich poszukiwaniach , info na jakims portalu federalnym wyjasnilo ze to "clo" to tzw"droit de minution" - czyli stala oplata w tej wysokosci za wypelnienie przez poczte deklaracji celnej. Sam fakt ze produkt nie jest clem oblozony z oplaty nie zwalnia...
                  Okazuje sie ze jedni te 8 eur placa a inni nie (nadal mowa o towarach bezclowych) i nikt potrafi wyjasnic dlaczego. Tak jakby od humoru osoby na poczcie zalezalo czy tylko spojrzy na zawartosc i paczke wyda , czy wypelnia druczek celny i za to zazada dodatkowej oplaty ...
                  • Gość: Magdalena Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: 74.63.112.* 14.02.12, 16:01
                    wielkie dzieki za pomoc
                    na razie jestem tutaj kilka miesiecy i sporo rzeczy mnie zaskakuje ale to co TNT robi to totalna porazka
                    dzis przyszla druga paczka na ktora czekalam i oczywiscie jak wczorajsza zostala pozostawiona przez kuriera TNT w holu glownym budynku... dzieki temu, ze mamy mila pania sprzatajaca wziela ona paczke do siebie i jest bezpieczna i czeka na moj odbior
                    ale moja zlosc jest nadal w szczycie, jak mozna doreczac przesylke pozostawiajac jak w ogolnie dostepnym dla wszystkim miejscu???
                    wiec ostrzegam przed TNT post, napisalam do nich z reklamacja (formularz on-line), wysle tez list zwykly, niestety nie mozna do nich dzwonic, gdyz... nie ma podanego numeru na ich stronie, jedynie droga listowna, a numery wyszperane w necie nie dzialaja...

zreszta teraz jak bede cos zamawiac to bedzie szlo na meza firme, tam nawet nie maja gdzie pozostawic paczki, musza wejsc do budynku a w budynku jest tylko jedna firma :)
                    ale bede sie ich wystrzegac jak ognia
                    dzieki jeszcze raz za pomoc :)
                    • Gość: ja Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: *.14-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.02.12, 19:09
                      > na razie jestem tutaj kilka miesiecy i sporo rzeczy mnie zaskakuje ale to co TNT robi to totalna porazka

- no to widac, ze jestes tutaj dopiero od kilku miesiecy ;) Przeciez TNT nie robi nic innego niz pozostala czesc dostawcow - po prostu dostosowaali sie do poziomu rynku. Czemu mieliby sie wysilac?

jak mozna doreczac przesylke pozostawiaja
                      > c jak w ogolnie dostepnym dla wszystkim miejscu???
                      - eeee ... nie jest zle. Nie zostawili jej na przyklad na deszczu :)

napisalam do nich z reklamacja (formularz on-lin
                      > e), wysle tez list zwykly,
                      - list zwykly jest najlepsza metoda zeby nie otrzymac odpowiedzi. W Belgii reklamacje sklada sie listem poleconym - najlepiej za potwierdzeniem odbioru

niestety nie mozna do nich dzwonic, gdyz... nie ma p
                      > odanego numeru na ich stronie, jedynie droga listowna, a numery wyszperane w ne
                      > cie nie dzialaja...
                      - jak myslisz - niechcacy tak jest? :)

• Gość: stwierdzam nostalgia IP: *.fbx.proxad.net 15.02.12, 10:30
                    Gość portalu: zoe napisał(a):

> czekam z utesknieniem na wjazd niemieckiej poczty na lokalny rynek po liberali
                    > zacji :-)
                    te stare dobre czasy 39-45........
    • cannella Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT 13.02.12, 21:50
      Myślę, że reklamacja niewiele da. Trzeba się trochę wczytać w regulaminy firm kurierskich. Nie pamiętam, która firma dostarczała moje przesyłki, ale na pewno mieli zapis, że o ile przesyłka nie wymaga poświadczenia odbioru / dopłaty, to kurier może zostawić ją w miejscu, które uzna za bezpieczne. W moim przypadku to były różne wersje (przy takich samych opcjach przesyłki i podobnej wartości): w holu wejściowym (każdy może sobie wejść), za drzwiami na klatkę schodową (ktoś musi otworzyć domofonem), pod drzwiami mieszkania, było też awizo, że paczka do odebrania u tego i tego sąsiada albo że zapraszamy na poczte, albo że zapraszamy do Diegem. Zdarzyło się też podobnie jak w PL - w domu ktoś był, ale pan kurier wolał od razu samo awizo zostawić. A, no i dla sprawiedliwości - zdarzyło się też, że pan kurier przyjechał dodatkowo poza wyznaczonym okienkiem, bo chciał nam zaoszczędzić wycieczki do Diegem.
      • Gość: Magdalena Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: 74.63.112.* 14.02.12, 16:04
        Cannella,
        ale co w przypadku gdy pozostawiona w holu budynku (zreszta co to za bezpieczne miejsce....) paczka zostanie ukradziona... takiego zapisu, co w przypadku glupoty kuriera juz nie ma w regulaminie
        zreszta co to za pozostawianie paczki "gdzies tam"
        zreszta szukalam szczegolowego regulaminu TNT post i ni ma.... jaka firma takie zasady
        • Gość: hallo Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: *.fbx.proxad.net 15.02.12, 09:25
          Może koleżanka potrzebuje adres do DOBREGO okulisty bo wszystkie informacje są podane w linku kilka postów wyżej łącznie z telefonem ........
          • Gość: Magdalena Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: 67.159.36.* 15.02.12, 14:50
            okulisty - moze byc nawet kiepski - powinien dac rade - potrzebujesz Ty, gdyz TNT a bpost to dwie rozne firmy!!!!
          • Gość: Magdalena Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: 67.159.36.* 15.02.12, 15:06
            aaa sorki... o to Ci chodzilo (www.tnt.com/feedback/feedbackInitial.do?navigation=1&respLang=fr&respCountry=be)

tylko ze mi chodzi o TNT post a nie TNT express - to nie jest ta sama firma
            jak znajdziesz numer do "TNT post" (tylko oddzialu w Belgii a nie w Honolulu...) to ja w nagrode wybiore sie do tego okulisty ;)
    • Gość: ann Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: *.ec.europa.eu 15.02.12, 10:21
      heheh to i tak nie tak zle - ostatnio jakis gosc pisal, ze mieszka w domu i u niego kurier wrzuca przesylke za plot i ona tak sobie lezy na trawniku i na deszczu az ktos wroci do domu. Wez sobie teraz zamow np. komputer :))))
      Dlatego wszystkie moje zakupy robie w Niemczech, Belgia jest 100 lat za reszta swiata jesli chodzi o poziom uslug i mysle, ze jeszcze dlugo sie to nie zmieni.
    • marekggg Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT 15.02.12, 14:24
      DPB nie jest o wiele lepsza - zostawili niby pudelko z kamera u sasiada - dowiedzialem sie dopiero jak zadzwonilem do sprzedawcy. Wyslali mi kopie kwitku, oczywiscie sasiad nic nie wiedzial. Zlozylem reklamacje i firma wyslala jeszcze raz. DPB ma podobno w warunkach ze moze zostawiac przesylki u sasiadow
      Pare lat temu zamawialem opony - kurier zostawil kwit, prawie niezytelny - opony znalazlem w koncu w pomieszczeniu w piwnicy z miernikami elektrycznymi.
      Dobre doswiadczenie mialem zato z UPS i DHL - co prawda przejechalem sie do Diegem, ale to samochodem w sobote raptem 10-15 minut zajmuje.
      • Gość: Magdalena Re: problem z dostarczaniem przesylek TNT IP: 67.159.36.* 15.02.12, 14:58
        widze, ze Wy takze macie "mile" doswiadczenia, no coz, pozostaje sie przyzwyczaic i zamawiac z track & trace albo jak ja bede robic - na firme meza :)
        ale numer z pozostawieniem przesylki w jakims pomieszczeniu w piwnicy jest moim numerem 1 :)

jestem ciekawa co kurierzy wypisuja na kwitach - w dostarczeniu, podpisuja sie za nas? pisza, ze dostarczone do rak odbiorcy?
        moze orientuje sie ktos co w przypadku kiedy przesylka pozostawiona "gdzies tam" nie dotrze w nasze rece, nie odnajdziemy jej u jakiegos sasiada/w piwnicy, czy wtedy firmy kurierskie biora za to odpowiedzialnosc?

jestem ciekawa czym mnie jeszcze ten kraj zaskoczy
    • Gość: Krasnal clearance fee - bpost IP: 74.63.112.* 23.02.12, 15:13
      a to jest jeszcze lepsze przy zamawianiu ze Stanow czy Japonii itp. Jak ostatnio dostalem przesylke ze Stanow warta 36 euro, wiedzialem, ze bedzie Vat i clo, czyli jakies 9-10 euro, ale co tam za odebranie z urzedu celnego bpost policzylo sobie dodatkowo 11 euro.
      Zlodzieje, w sumie place za przesylke, od wysylajacego do mnie do domu, i gdzies to mam co oni z nia robia. Jak pozostaje w urzedzie celnym bo trzeba placic clo i vat, ok, niech dadza znac to sobie po nia podjade, a tak... bpost bez mojej zgody ja odbiera i kaze placic, a ma juz zaplacpone za przesylke
      Do tego przychodzi taki listonosz i krzyczy przez domofon ze 21,.. jest do zaplacenia, tez mi ciekawostka i co on mysli, ze ja zlece z kasa i zaplace? a gdzie bede miec rachunek?

Zreszta te clearance fee's to jest wielka porazka i zapewne nie jest to zgodne z prawem.
      Wiec radze uwazac jak sie cos zamawia spoza EU bo mozna sie niezle rozczarowac.

Ps. czuje sie troche lepiej bo inna paczka o wiekszej wartosci uniknela wszystkich oplat :)

zaplata listonoszowi
      • Gość: Krasnal Re: clearance fee - bpost IP: 74.63.112.* 23.02.12, 15:22
        orientujecie sie czy to jest legalne? Czy bpost moze pobierac dodatkowa oplate ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka