Dodaj do ulubionych

Ciąża w Belgii a prawo pracy-do kogo po rzetelne..

IP: *.164-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.12, 12:50
informacje? Actiris czy Capac może mi poradzić jak i kiedy poinformowac pracodawce? Co w przypadku zatrudnienia w zaawansowanej ciąży? Jaka instytucja w Brukseli moze mi dac szczegółowe informacje na temat moich praw? Nie należę do żadnych związków. Dzięki za tipy. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: Ciąża w Belgii a prawo pracy-do kogo po rzete IP: *.access.telenet.be 25.10.12, 21:36
      Zagladnij na www.belgia.net tam znajdziesz odpowiedzi,a jak nie znajdziesz to rzuc haslo na pewno dostaniesz odpowiedz.Actiris to brukselskie biuro pracy (odpowiedznik Forem i VDAB) ,ktore malo pomaga, no oprocz wysylania na kursy czy gonienia tych co sa dlugo na bezrobotnym,aby szukali pracy.CAPAC to takie gratisowe zwiazki zawodowe i pewnie mogliby ci pomoc,ale tam wiecznie spiesza sie.Predzej czegos dowiesz sie w RVA/ONEM
      www.rva.be/home/MenuFR.htm
      i tu jeszcze ciekawy link z odnosnikami
      vlex.be/tags/droits-de-la-femme-enceinte-2371618
      • Gość: gosc Re: dostac pracę w ciąży IP: *.164-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.10.12, 10:48
        Dziękuję. Chodzi o to, że jestem w 5 miesiącu i dostałam pracę, w administracji, w dużej korporacji, ale pracodawca nic jeszcze nie wie. Nie wiem, kiedy teraz mam im powiedzieć. Potrzebuję tej pracy.
        • Gość: tez ciezarna Re: dostac pracę w ciąży IP: *.dyn.as47377.net 26.10.12, 15:54
          tez nie wiem kiedy i jak powiedziec pracodawcy, bo jestem zatrudniona na krotki projekt i nie zdaze go dokonczyc.
          Z tego co czytalam masz obowiazek najpozniej powiadomic pracodawce 7 tygodni przed terminem porodu (9 jesli to ciaza mnoga). Tu info na ten temat:
          www.securex-mutualite.be/fr/revenus-de-remplacement/employeur.html
          Tu masz troche wiecej info z mutualité, tez cos jest o prawie pracy:
          www.mutsoc.be/Mutsoc/MeDocumenter/Brochures/Petite-enfance/Demarches-grossesse-naissance.htm

• Gość: anbxl Re: dostac pracę w ciąży IP: *.access.telenet.be 26.10.12, 19:06
            Pamietam,ze w instytucjach zatrudniali dziewczyny nawet w widocznej ciazy.Ale tu jest polityka pro rodzinna.Prywaciak a wiec i koroporacje.... hhhmmm jak nie pyta to nie mow (sama rozumiesz to nie jest wg mnie do konca oki,ale skoro potrzebujesz tej pracy to mysl najpierw o sobie)
          • Gość: gosc Re: dostac pracę w ciąży IP: *.164-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.10.12, 18:25
            Dzięki! Brzmi dobrze. To zaswiadczenie dla pracodawcy, to nie wiem, czy ma być jakiś specjlany druk czy doktor sobie wypisze coś tam? Szukam dalej informacji...uff.
            • Gość: tez ciezarna Re: dostac pracę w ciąży IP: *.dyn.as47377.net 29.10.12, 08:19
              Najlepiej powiadomic listem poleconym dolaczajac do niego kopie zaswiadczenia od lekarza z planowanym terminem porodu. Ja przynajmniej tak zrobie, ale chyba dopiero jak ciaza bedzie wyraznie widoczna, na razie nie mam ochoty sie przyznawac :/

Tylko tez prawo jest takie, ze od momentu jak powiadomisz pracodawce, obejmuje cie specjalna ochrona, nie mozna cie zwolnic itp. wiec tez lepiej za dlugo nie czekac!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka