Dodaj do ulubionych

Praca w Basingstoke - czy ktos cos wie????

26.10.04, 10:03
Witam!

Mam mozliwosc wyjechania do pracy w Basingstoke (60 mil na poludnie od
Londynu). Praca w magazynie jako Order Picker (co to jest?). Czy ktos z was
wie moze lub pracowal w tym miescie. Prace zalatwia posrednik, firma Merit
Recruitment. Czy prawda jest, ze w miescie oddalonym 100 km od Londynu
wystarczy na jedzenie 50 funto, a za 50 funtow tygodniowo mozna tam wynajac
mieszkanie????

Jezeli ktos cos wie, prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • deadeasy Order Picker 26.10.04, 10:34
      To osoba, ktora wyszukuje kolejne zamowienie z listy, idzie do magazynu,
      znajduje towar na odpowiedniej polce (czasem musi uzywac specjalnego
      wozka/podnosnika) i transportuje pakiet to dystrybutorni (czesto kladzie tylko
      na tasmociag).
      • fan_ameryki Re: Order Picker 26.10.04, 11:10
        Aha, wielkie dzieki za odpowiedz. Sluchaj a czy to sie wiaze z naprawde duzym
        dzwiganiem. Tzn. jakie to sa ciezary bo ja paczki wiecej niz 80 kg nie podniose
        np. wiec sam nie wiem czy bede sie nadawal.

pozdr.

deadeasy napisała:

> To osoba, ktora wyszukuje kolejne zamowienie z listy, idzie do magazynu,
        > znajduje towar na odpowiedniej polce (czasem musi uzywac specjalnego
        > wozka/podnosnika) i transportuje pakiet to dystrybutorni (czesto kladzie
        tylko
        > na tasmociag).
        • deadeasy Re: Order Picker 26.10.04, 12:16
          Watpie, jesli paczki beda tak ciezkie to dadza Ci wozek widlowy albo jakies
          inne urzadzenie. Tutaj raczej przestrzegaja Health&Safety bo jak nie to by
          musieli placic pracownikom chorobowe ;) za ponadwyrezane plecy.
          Sama bylam na prze-nudnym kursie "Manual Handling" - uuuuaaaaa! Zasnac
          mozna ;) Ile mozna sluchac o podnoszeniu pudelka....
          • fan_ameryki Re: Order Picker 26.10.04, 12:25
            He he, a to dobre. A ty caly czas pracujesz w Anglii? Bo jesli tak to moze
            moglabys mi powiedziec czy te 50 funtow to rzeczyiwiscie moze wystarczyc na
            jedzenie, czy sa tam w ogole jakies przerwy na jedzenie w robocie? Dzieki za
            dotychczasowe odpowiedzi :-)
            • deadeasy Re: Order Picker 26.10.04, 13:11
              Przerwy na jedzenie sa, tylko ich dlugosc moze byc rozna. Kiedys pracowalam w
              biurze w firmie drukarskiej na kompletnym zdupiu. 10min jazdy samochodem w
              jedna strone do najblizszego supersamu. Przerwa obiadowa - 30 min wiec nie
              mialam za duzo czasu zeby z wozkiem po sklepie poszalec i zjezc co kupilam.
              Teraz mam godzine i jest super. Palacze maja tez swoje piec minut na
              papieronie.
              Jak pracowalam w drukarni to przyjezdzal van z kanapkami ale to bylo zdzierstwo
              (£3/£4 za kanapke i chrupki). Zaklady zawyczaj maja albo stolowki (czasem
              obiad mozna kupic za £1.50/£2 - zadne rarytasy ale brzuch sie napelnia) albo
              kantyny bez zarcia. To ostatnie wyglada to jak wieksza kuchnia z paroma
              stolami. Jest lodowka, mikrofalowka, czajnik i toster. Najtaniej jest
              przyniesc wlasne jedzenie (kupione labo zrobione) i odgrzec w mikrofali.
              Podejrzewam ze u Ciebie tez bedzie gdzie zad posadzic :) Niektore firmy takze
              instaluja dystrybutory (platna - kawa/herbata/zimne napoje/slodycze/chrupki) i
              butle z darmowa woda.
              Co do cen...to kurcze nie pamietam ile co kosztuje. Chleb 60p (ale sa i
              tansze). Zarcie gotowe do odgrzania w mikrofali/piekarniku £2 w gore. Ide w
              przerwie obiadowej na miasto to sie zorientuje w podstwaowych produktach OK?
              :)
              • fan_ameryki Re: Order Picker 26.10.04, 13:39
                Super, wielkie dzieki za informacje. A czy bylas moze kiedys w tym Basingstoke?
                Wiem gdzie to jest na mapie ale nie wiem czy jest to totalna dziura czy calkiem
                spoko miejsce. Jakbys jeszcze mogla mi powiedziec za ile mozna mniej wiecej w
                miescie oddalonym 100km od Londynu (takim jak Basingstoke) realnie wynajac
                mieszkanie z jedna sypialnia, bo ceny w internecie strasznie sie roznia.
                Jeszcze raz dzieki :-)
                • Gość: aśka Re: Order Picker IP: *.tpsa.techsys.pl 26.10.04, 14:20
                  Gdzies na forum ktos napisal, ze jak umiesz gtowac to 20£ wystarczy, jak nie
                  umiesz to 50/£;)
                  Wiec warto zabrac ksiazke kucharska;)
                • deadeasy Re: Order Picker 26.10.04, 14:47
                  Niestety nie mam pojecia jak jest w Basingstoke bo nigdy tam nie bylam. Ja w
                  ogole na poludnie sie nie zapuszczam (kiedys do Hungerford jezdzilam ale to
                  tyle). Wizytuje tylko pd-zach (Kornwalia). :)
                  Tu na forum jest sporo ludzi z poludnia wiec na pewnio Ci ktos udzieli jakichs
                  sensownych informacji na temat mieszkan, ja to sobie moge "gdybac" :)

Ale! Zrobilam sobie edukacyjna wycieczke do Tesco (i tak szlam po ciastka dla
                  biura). No wiec:
                  niefirmowa wodka 70cl - £7.53
                  chleb foremkowy maly - 50p
                  chleb Tesco kwadratowy krojony - 44p
                  chleb "markowy" kwadratowy krojony - 87p
                  dzem Tesco - 62p
                  Coca-cola firmowa 2litry - £1.33
                  Cola Tesco 2litry - 50p
                  bekon 250g - £2.18
                  frytki morozone 2.2kg - £2
                  mieso mielone (wolowina) 250g - 57p, 500g - 98p
                  gotowe danie: steak pie (mrozony) 800g - £2.06
                  gotowe danie: kurczak w sosie 345g - £2.80 (byla oferta buy 1 get 1 free)
                  gotowe danie: pikantne skrzydelka 730g - £3.11
                  gotowe danie: pizza (miesna) - £3.11
                  caly kurczak swiezy 1.65kg - £3.54, 1.95kg - £4.16
                  ser Edam 244g - £1.07
                  ser Cheddar 578 - £2.36
                  ser topiony (caly krazek) Krowa Smieszka - 80p
                  maslo 250g - 72p
                  maslo roslinne FLora 500g - 96p
                  mleko 0.5l - 31p/36p (zaleznie od tlustosci)
                  makaron 1kg - 62p
                  ryz 1kg - 90p
                  sosy do gotowania (tylko miecho wrzucic) od 99p do £1.46
                  herbata 80 torebek - 84p
                  kawa 300g - £2.58
                  ziemniaki 2.5kg - £1.99
                  papier "sralny" 4 rolki - £1.69/£1.89

Niektore artykuly spozywcze mozna dostac taniej np: w Kwik Save (chyba teraz
                  Safeway). Kosmetyki (szampony, dezodoranty itp) oraz proszki do prania w Home
                  Bargain.
                  :)

PS: ciastka *byly* bardzo smaczne ;)

• fan_ameryki Re: Order Picker 26.10.04, 15:29
                    Czizas, strasznie mi pomoglas, ze tez chcialo ci sie to wszystko wypisywac:-
                    )))) Naprawde wielkie dzieki, jak juz bede kilka miesiecy w tej Anglii to az
                    sie pofatyguje do Liverpoolu, zeby cie na kawe zaprosic. Powaznie wielkie
                    dzieki :-) Mam tylko jeszcze jedno pytanie (postaram sie aby bylo to juz
                    ostatnie). O co chodzi z tym NIN i mniej wiecej po jakim czasie mozna go
                    dostac. Bo ja bede jechal na kontrakt i powiedziano mi, ze wplacam tylko 50
                    funtow jakiegos Home Office a NIN dostane pozniej, tylko nie wiem kiedy. A to
                    jest podobno potrzebne aby otrzymac stalo prace. A co sadzi Pani Ekspert?
                    Oddaje glos do studia :-)
                    • xiv Re: Order Picker 26.10.04, 16:03

troche rzeczy masz napisane w FAQu w mojej sygnaturce

ceny mozesz tez sprawdzic na www.tesco.com

KwikSafe juz nie ma (nie wiem co sie stalo) a Safeway zostal kupiony przez
                      Morrisons

Tansze sklepy teraz to ASDA, Aldi i Lidl
                      • deadeasy Re: Order Picker 26.10.04, 16:12
                        > Tansze sklepy teraz to ASDA, Aldi i Lidl
                        True... i jeszcze Netto

Z tym Kwik-iem to dziwna historia bo u nas jeszcze stoi i trzyma sie dzielnie
                        (ciagle jako Kwik-Save). Pewnie o nim zapomnieli ;)
                    • deadeasy Re: Order Picker 26.10.04, 16:09
                      Halo? Halo? raz-raz, raz-dwa-trzy-trzy, proba mikrofonu

Nie pamietam dokladnie jak to bylo z moim NIN. Szlam do biur i wypelnialam
                      formularze przed tym jak podjelam prace (moja sytuacja byla nieco inna). Z
                      tego co wiem to zaraz po podjeciu pracy idzie sie do biur Social Security i
                      wypelnia podanie. Dowiedz sie gdzie jest Twoje lokalne biuro (Job Centre na
                      poczatek, tam beda wiedziec gdzie mozesz Sobie zalatwic NIN, czasem mozna u
                      nich jak nie ma Social Security biura w danym miescie).

Bardziej rzetelna informacja tutaj:

www.inlandrevenue.gov.uk/nic/ynino.htm
                      www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/ni_number.asp
                      Laczymy sie z wozem transmisyjnym ;)

• fan_ameryki Re: Order Picker 26.10.04, 16:14
                        Ok, mam juz jako takie pojecie (powiedzmy). Grunt, ze bede mial zatrudnienie na
                        poczatku:-) Chcialbym podziekowac wszystkim tym, ktorym chcialo sie udzielic mi
                        odpowiedzi na nurtujace mnie pytania, a oczywiscie w szczegolnosci nieocenionej
                        pannie Deadeasy :-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka