Dodaj do ulubionych

SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ?

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.12.04, 23:14
Poszukuje rodaków którzy pracują,pracowali lub bedą pracować w
Szwajcarii.Chętnie wymienię się doswiadczeniami ,informacjami itp itd.Zamierzam
znaleźć jakąś pracę w hotelarstwie,gastronomii lub budownictwie.Czekam na odzew
"szwajcarów".......:)
Obserwuj wątek
    • Gość: max Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 10:38
      Tez chętnie bym tam pojechał szykam jakis kontaktów. Podobno praca jest i to
      dobrze płatna tylko język to jest problem
      • Gość: robby Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.adslplus.ch 20.01.05, 20:29
        max wlasnie ze z praca jest najwiekszy problem!!ale niczego nie przekreslam!
        Zycze wam powodzenia
      • Gość: Grzegorz Roziel Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.05, 23:10
        Znam jezyk niemiecki szzukam pracy
      • Gość: levarkinson Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.05, 23:28
        jestem zainteresowany pracą. mój e mail to levarkinson wp.pl. jestem studentem
        3 roku awf-u we wrocławiu studia zaoczne.pozdrawiam
    • Gość: Marta Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:50
      Witam.W niedługim czasie wychodzę za mąż za Szwajcara. W związku z tym sama
      rozglądam się za pracą. Z moich obserwacji wynika, że praca jest, i to nieźle
      płatna w przeliczeniu na złotowki. Jako, że nie znam żadnego z języków
      urzędowych Szwajcarji, operuję tylko językiem angielskim, pracy będę
      poszukiwala w firmie międzynarodowej, gdzie na początek bedę dogadywala sie
      wlaśnie w języku angielskim. Myślę, ze z dyplomem polskiej uczelni mam szanse
      na dobrą pracę, i nie będzie to z pewnościa "mycie garów". Proponuję zacząc
      poszukiwać pracy w genewie (sama od tego zacznę. Genewa to miasto, gdzie jest
      więcej firm miedzynarodowych, niż rodzimych. Z róznych opinii wiem, że Polacy
      są postrzegani jako narodowość bardzo pracowita i rzetelna. Także jeśli szukasz
      pracy to polecam Genewę.
      • Gość: Robby Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.adslplus.ch 20.01.05, 22:12
        Dobrze paltna praca w przeliczeniu na PLN!!Tak ale biorac pod uwage ceny
        utrzymania,popdatki i inne sprawy to zostanie ci niewiele!Ale lepiej niz w
        Polsce zapewne!!Pozdrowionka
        • Gość: gg Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.05, 23:01
        • Gość: gg Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.05, 23:01
      • Gość: Jan Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.75.203.62.cust.bluewin.ch 21.01.05, 19:33
        Formalnie to dwie rzeczy sa istotne: szukanie pracy oficjalnie (tzn. ma sie
        prawo pobytu i pracy) i szukanie pracy na czarno. I jedno i drugie nie jest
        obecnie proste z uwagi na sytuacje gospodarcza i bezrobocie (jest wbrew pozorom
        coraz wiecej tzw. "working poor" mieszkancow Szwajcarii) oraz sytuacje
        polityczna (np. obawa przed naplywem sily roboczej z nowych krajow Unii
        Europejskiej). Dla pracodawcow zatrudniajacych na czarno dochodzi dodatkowo
        ryzyko bardzo wysokich kar (policyjne kontrole, zwlaszcza na budowach oraz w
        rolnictwie sa przeprowadzane coraz czesciej).

Aby znalezc prace nalezy miec odpowiednie kwalifikacje oraz znac dobrze
        jezyki "obce" (w Szwajcarii obowiazuja 4 oficjalne jezyki + dialekty
        niemieckie).
        Angielski to moim zdaniem zbyt malo (dodatkowo jeszcze niemiecki, wloski lub
        francuski), zarowno przy szukaniu pracy oficialnej jak i na czarno. Firmy
        miedzynarodowe zatrudniaja z reguly ludzi ze znajomoscia min. 3 jezykow.
        Dotyczy to rowniez Genewy, gdzie nie jest tak latwo bez znajomosci
        francuskiego. Nawet u personelu w restauracjach lub hotelarstwie nie jest
        niczym nadzwyczajnym dobra znajomosc 2-3 jezykow...

Uznawanie polskich uczelni i dyplomow to dodatkowa przeszkoda. Z reguly trzeba
        robic nostryfikacje dyplomu (chyba, ze ma sie bardzo techniczne wyksztalcenie i
        sporo szczescia). Nostryfikacja tzn. zdanie pewnych egzaminow i to w jezyku
        tutaj obowiazujacym (niestety ale angielski jest w tym przypadku tylko "nice to
        have"). Znam rodakow po studiach w Polsce, ktorzy zaczynali tutejsza "kariere"
        prawie od "mycia garow" lub roznoszenia gazet i uczyli sie jezyka, aby sprostac
        tutejszym wymaganiom...

Mimo to powodzenia w szukaniu pracy!
        • Gość: Robby Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.adslplus.ch 21.01.05, 21:13
          Janku a Ty mieszkasz przypadkiem w Bern?pozdrowionka
          • Gość: Jan Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.71.203.62.cust.bluewin.ch 22.01.05, 14:27
            Tak, mieszkam w Bern (od ponad 20 lat).
            A Ty gdzie mieszkasz?
      • Gość: Marta Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:25
        Ja wcale nie powiedziałam, że będzie łatwo, nigdzie nie jest łatwo z pracą, ani
        w Polsce ani też w Szwajcarii. To prawda trzeba mieć dobre kwalifikacje i
        doswiadczenie zawodowe, znać jęki obce, jeśli chodzi o Szwajcarię-najlepiej
        cztery. Ale drogi Janku, jak się czegoś bardzo chce i dąży do tego, to nie ma
        możliwości żeby nie wyszło. Trzeba tylko troszkę nad sobą popracować. Idąc do
        pracy w jakiejkolwiek części Szwajcarii, mam świadomość tego, ze będę musiała
        nauczyć się jezyka rodzimego, inaczej być nie może.
        Polacy to zdolni i inteligentni ludzie, z bardzo dużym potencjałem, szkoda
        tylko, że są tak zakompleksieni i nie wierzą we własne możliwości!!!!!!!!!!
        • Gość: Jan Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.71.203.62.cust.bluewin.ch 22.01.05, 15:14
          Owszem, sa i rodacy z kompleksami i bez wiary w siebie... Z takimi cechami
          charakteru jest ciezko o "przebicie" sie, zwlaszcza za granica (bo z
          bezinteresowna pomoca jest raczej cienko)...

Moim zdaniem nie jest wskazane udzielac porady z jazda do Genewy, chyba ze jest
          konkretna praca u konkretnej firmy. Skutki tego typu porad dla szukajacych
          pracy koncza sie czesto na wycieczce i rozczarowaniu.
          W Genewie jest duzo obcokrajowcow (np. Afrykanczycy), ktorzy biegle znaja
          franzuski (->konkurecja o prace "na czarno"). Zakladam, ze ten Temat na forum
          otworzyla osoba z zamiarem pracy na czarno...

Powodzenia.

P.S. Osobiscie nie musze "troszke nad soba popracowac", ja to mam dawno poza
          soba.
          • Gość: Robby Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: 62.167.221.* 22.01.05, 16:42
            do Janka-ja mieszkam od ponad pieciu lat w kantonie Solothurn.

Do Marty-Marta,ajnek ma racje!!Uwierz mi!!pozatym Szwajcaria nie jest krajem
            jednolitym i np.W genevie mozesz zarobic mniej niz w kantonach
            niemieckich,np.Zurich a w Tessin z reguly najmniej!Jednak utrzymanie sie tam
            jest tansze niz na polnocy!Tak ,ze radze Ci wysluchac osob ktore maja wiecej
            doswiadczenia!Ale probuj jak Ci sie uda to moje GRATULACJE..!

Pozdrowionka dla Was obu
            • Gość: Pik Re: Robbego i Jana........... IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 22.01.05, 18:30
              Pisze do Was (Szwajcarów)ponieważ byłbym skłonny zamienić kilka słów o pracy
              i życiu w Szwajcarii.Post założyłem z myślą o pracy legalnej.Pracowałem juz
              jkilka lat w Niemczech ale przyznam że Szwajcaria bardziej by mi
              odpowiadała.Znam jęz.niemiecki i angielski.Odezwijcie się na maila
              :ebigpol@gazeta.pl. Danke .....
              • Gość: taki sobie gosc Re: Robbego i Jana........... IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.05, 00:26
                jezdze co tydzien lub dwa do szwajcari i powiem jedno jest tam pieknie ,kolega
                pracuje w DHElu i zarabia na nasze 20tys zl
                paliwo benzyna 3,60zl ropa 4,20,autostrada wineta na rok 120zl, mcdonalds,30zl
                zestaw.
                pozdrawiam
                • Gość: porownanie Re: Robbego i Jana........... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 23.01.05, 07:11
                  Gość portalu: taki sobie gosc napisał(a):

> jezdze co tydzien lub dwa do szwajcari i powiem jedno jest tam pieknie ,kolega
                  >
                  > pracuje w DHElu i zarabia na nasze 20tys zl
                  > paliwo benzyna 3,60zl ropa 4,20,autostrada wineta na rok 120zl, mcdonalds,30zl
                  > zestaw.
                  > pozdrawiam

W drogiej Kaliforni mam 1.80$/galon benzyny (1.50 zl za litr) autostrady za
                  darmo, McDonalds 2.95-3.95$ za zestaw (9 zl - 12 zl)

To tak dla porownania ze Szwajcaria
                  • Gość: taki sobie gosc Re: Robbego i Jana........... IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 19:57
                    no i czym sie podniecasz?? mnie by wołami nie zaciagli do tego glupiego kraju
                    jakim jest USA ktory powoli opanowuje wszystkie kraje .
              • Gość: Jan Re: Robbego i Jana........... IP: *.67.76.83.cust.bluewin.ch 23.01.05, 13:59
                Skoro znasz niemiecki i angielski to mozesz znalezc bardzo wiele informacji (w
                kilku jezykach) bezposrednio przez Internet. Jest wiele stron np. panstwowych,
                kantonalnych, regionalnych, gminnych itd. odnosnie wielu tematow. Do tego
                dochodzi prasa i ogloszenia o pracy. Praktycznie kazda firma ma swoja strone w
                Internecie, gdzie jest opisany profil firmy oraz czesto informacje odnosnie
                rekrutacji pracownikow (-> Jobs/Open Positions). Jesli sa wolne miejsca pracy
                (zwykle sa opisane wymagania i potrzebne kwalifikacje) to mozna wyslac CV przez
                Internet. Szybko sie zorientujesz jak wyglada sytuacja w Twojej branzy lub
                ogolnie gospodarczo-spoleczna.

Istotne jest posiadanie prawa pobytu i prawa pracy. Otrzymanie tego jest
                trudne. Tylko bardzo specjalistyczne zawody (tzn. nie ma fachowcow w
                Szwajcarii) daja realna szanse na otrzymynie czasowego prawa pobytu/pracy.
                Firma zatrudniajaca takiego pracownika musi wystapic z tego typu wnioskiem...

Jest obecnie prowadzona polityczna dyskusja na temat naplywu sily roboczej z
                nowych krajow EU, ale moim zdaniem potrwa to kilka lat zanim obecne restrykcje
                zostana zniesione. Poczytaj w Internecie...
                • Gość: Marek Re: Robbego i Jana........... IP: *.server.ntli.net 23.01.05, 21:38
                  W drogiej Kaliforni mam 1.80$/galon benzyny (1.50 zl za litr) autostrady za
                  darmo, McDonalds 2.95-3.95$ za zestaw (9 zl - 12 zl)

To tak dla porownania ze Szwajcaria"

a, to swietnie. A ile zarabiasz? Ile tych zestawikow Macdo kupisz za Twa pensje?
                  ile litrow paliwa?
                  Nie porownuj USA do CH. Mimo wielkosci kraju, Stany nie dorastaja do piet
                  Szwajcarii pod wzgledem poziomu zycia, bezpieczenstwa i kultury. Chyba tam
                  nigdy nie byles, bo wyjechales w 1982 i nie ruszyles tylka stamtad.
                  Mit Ameryki mnie smieszy. American dream, bala bla...
                  Ale dobrze, Ci sie to podoba
                  • Gość: taki sobie gosc Re: Robbego i Jana........... IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 20:03
                    popieram Szwajcari to jest najładniejszy kraj w europie z wysoka kultura ,nie
                    mozna porownac tego do USA bo to jakby porownanie mercedesa do poloneza tym sie
                    zajedzie i tym tylko w jakim konforcie
          • Gość: Marta Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 21:51
            do Janka - jeśli to nie problem dla Ciebie - czy mogę zadać Ci jedno pytanko???
            Mieszkasz w Szwajcarii, czy możesz mi powiedzieć jak się tam znalazłeś???
            • Gość: Jan Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.229.62.81.cust.bluewin.ch 25.01.05, 13:21
              Marta,
              pisanie o sobie na forum jest moim zdaniem niewskazane (lepiej bilateralnie i
              bez "publiki")...
              Do Szwajcarii przyjechalem przed latami (przypadek), mieszkalem wczesniej w
              innym kraju (nie w Polsce)...
              Nie jestem regularnym czytelnikiem forum.

FYI (prywatne) strony o Szwajcarii:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10270www.fruga.net/BF/viewforum.php?f=1
              • Gość: Jan Linki o Szwajcarii IP: *.229.62.81.cust.bluewin.ch 25.01.05, 13:31
                Jeszcze raz linki bo "carrage return/line feed" po drodze "zanikl"...

FYI (prywatne) strony o Szwajcarii:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html ?f=10270

www.fruga.net/BF/viewforum.php? f=1
        • Gość: Robby Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.adslplus.ch 24.01.05, 21:53
          a jak Ty tu trafilas Marta??
          • Gość: Marta Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:25
            :( Niestety jeszcze nie trafiłam do Szwajcarii na stałe, póki co, spędzam tam
            swój wolny czas, oczywiscie jeśli pozwala mi na to moja sytuacja materialna.
            (wspominaliście, że zycie w Szwajcarii nie jest tanie i łatwe -ja oczywiście
            nie zaprzeczam)
            Ale po studiach, wybywam z Polski, przynajmniej na jakiś czas.

A tak wogóle...to pewnego pieknego dnia szłam sobie ulicami miasta...i zaczepił
            mnie ten, dzięki któremu mogłam poznać najwspanialszy zakątek świata.

Wychodzę za mąż, ale nie myślcie, ze bedzie mi łatwo, bo poznalam frajera,
            który zrobi ze mnie księżniczkę. Zawsze utrzymywałam się sama, i nie zamierzam
            tego zmieniać.
        • Gość: e Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.dclient.hispeed.ch 26.01.05, 11:24
          Jak przyjechalam do Szwajcarii to tez bylam pewna, ze Polak to sobie poradzi
          bardzo szybko. Jezyka uczylam sie bardzo ambitnie 1,5 roku, a potem zaczelam
          szukac pracy. Dodam, ze mam wyksztalcenie wyzsze, znam kilka jezykow obcych i
          mialam doswiadczenie z Polski. W koncu, gdy juz przestalam liczyc na
          zatrudnienie, po przeszlo 3 latach szukania, dostalam prace w miedzynarodowej
          firmie na rewelacyjnym stanowisku. Z mojego doswiadczenia wiem, ze z jezykiem
          angielskim dostaja tu prace prawie wylacznie Anglicy. Przynajmniej przy obecnym
          stanie rynku pracy. Wyjscie za maz za Szwajcara da Ci lepszy status niz Polki z
          mezem Polakiem pracujacym w CH. Warto miec rowniez jakies doswiadczenie z
          Polski, bo polski absolwent bez znajomosci ma tu marne szanse. No i trzeba
          pamietac, ze przed nami Polakami stoi kolejka zlozona ze Szwajcarow, obywateli
          starej UE, Amerykanow, o preferowaniu mezczyzn przed kobietami nie wspomne.
          Nie zniechecaj sie jednak. Zycze Ci sukcesu, szybszego niz w moim przypadku.
          e
    • Gość: Robby Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.adslplus.ch 24.01.05, 21:03
      no to akurat prawda,co do mojego porzednika!!jest yu naprawdepieknie!!a pozatym
      to jeden z kolegow napisal ze ktos tu zarabia 20tys na miesiac!!Mozliwe ale
      zapewne jest jakims fachowcem z dobrym dyplomem!!
      tak do wyjasnienia dodam ze 1kilo wolowiny kosztuje ponad 110zl!!!!
      Pozdrowionka
      • Gość: expat 20k zl/mies - Ktos tu znacznie przesadza.. IP: *.lib.nd.us 26.01.05, 01:28
        Akurat tak sie sklada, ze kilka razy na rok jestem w Szwajcarii i sie troche
        orientuje co do dochodow. 20k zl mies to 5000 euro - tyle to ma dobry lekarz,
        Niemiec, pracujacy w Szwajcarii. Takiej sumy brutto nie zarabia ponad 3/4
        Szwajcarow. Wbrew pozorom, Szwajcarzy wcale nie sa milionerami, nie maja po 5
        zlotych kart kredytowych w kieszeni, nie jezdza Mercedesami klasy S, nie nosza
        szwajcarskich zegarkow na reku i nie sa obwieszeni bizuteria. Panstwo nie
        rozdaje zasilkow za darmo. A co do rzekomego 20 tys zl w DHL - nastepnym razem
        prosze sie zastanowic, zanim sie glupote palnie na Internecie. Personel firmy
        DHL rowniez to czyta.
        • Gość: Robby Re: 20k zl/mies - Ktos tu znacznie przesadza.. IP: 194.230.126.* 26.01.05, 21:11
          Bravo!!W koncu ktos kto wie co sie dzieje!LUDZIE w Szwajcarii nie ma kasy na
          ulicach!!!
        • Gość: taki sobie gosc Re: 20k zl/mies - Ktos tu znacznie przesadza.. IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 23:56
          madralo u nas w DHLu zarabiaja po 6 -8tys chopcy to tam ile maja zarabiac?? 3
          tys zl na nasze nie jezdza sklasa?? gdzie ty jezdzisz do szwajcari chyba do
          tey polskiej , Ferrari porsche non stop maybachy gdzie to jezdzi?? w
          warszawie?? czlowieku pomysl zanim cos napiszesz ,ps, a gdzie niemcy maja
          salony maybacha??
          pod szwajcarskimi granicami ,jak nie wiesz to nie pisze bzdur.
          • Gość: Robby Re: 20k zl/mies - Ktos tu znacznie przesadza.. IP: *.adslplus.ch 31.01.05, 21:45
            czlowieku co Ty wogole piszesz??Widac jak sie znasz na tutejszych warunkach!!!
            • Gość: ogrodnik Re: 20k zl/mies - Ktos tu znacznie przesadza.. IP: 195.136.186.* 01.02.05, 17:25
              pracuje w austri i dowiedziałem sie że w szwajcari za tą samą prace dostane
              więcej jade w ciemno planowany wyjazd kwiecień i powiem wam jedno zawsze
              pracuje się tam gdzie chleb jest najdroższy jak wam nie pasuje zapraszam na
              ukraine tam jest tani i wołowina też pa.
    • jp_78 Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? 02.02.05, 13:36
      Hej, bylam w Szwajcarii rok czasu.Oczywiscie byla to praca na czrno. Nikogo nie
      zatrudnia inaczej. Zarobilam na studia i wrocilam ale pracowalam w stajni przy
      koniach. Praca bardzo ciezka ale wyszlam na swoje. Jezyk jest potrzebny bo
      szwajcarzy to narod ktory traktuje wszystkich obcokrajowcow szczegolnie 'ze
      wschodu' jak ludzi gorszego gatunku i nie znajac jezyka mozna wiele stracic.
      Zycze powodzenia i wytrwalosci. Ja swoje przeszlam i jezdze tam regularnie ale
      tylko w odwiedziny do znajomych.
      • Gość: niko## Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: 83.17.28.* / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 20:26
        cze ile można przy tych koniach zarobić?
        • jp_78 Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? 03.02.05, 15:26
          na czarno mozna otrzymac od 1500 frankow szwajcarskich czyli na nasze ok 3 tys
          ale to bylo pare lat temu. Podejrzewam ze teraz wiecej. Niektorzy nawet
          wyciagali po 3000 frankow szwajcarskich.
          Najlepiej u prywatnej osoby z mala stajnia. Sa tez duze osrodki, masowo
          zatrudniaja i mniej placa ale trzeba byc na miejscu zeby sie o mniejszych
          dowiedziec. Czasami ktos ma po 3,4 koniki i nie ma czasu sie nimi zajac i
          potrzebuje wtedy pomocy ale trzeba miec choc minimalne pojecie.
          Pozdrawiam
    • Gość: niko## Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: 83.17.28.* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:37
      dzienki za info za tyle dam sie sponiewierać.
      • kir2 Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? 07.02.05, 18:40
        Mną poniewierali przy zwierzakach za 25 Eur /12-14H w Niem. ale słabo było z
        językiem.teraz obcinam kwiatki wokól domów robię oczka wodne itd za 80/100
        eur/10 h(-utrzymanie)i do zwierzaków nie wracam bo narobi się człowiek za marne
        grosze
        • Gość: adam33 Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:04
          słuchaj daj namiary,jesli mozesz jak załatwic taka prace nawet przy
          zwierzetach.Bede bardzo wdfzieczny adambrozyna@interia.pl.z gory dziekuje
    • Gość: Marcin Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 12:49
      Szukam pracy w Szwajcarii
      • Gość: kamil Re: SZWAJCARIA-SZANSA NA PRACĘ ? IP: *.174.62.81.cust.bluewin.ch 25.02.05, 12:12
        nie tylko Ty;]
        mieszkam chwilowo u rodziny w szwajcarii w st gallen... jestem z zawodu
        technikiem informatykiem, niemiecki znam dosc dobrze, ale mimo tego nie jest mi
        tu latwo... pozdrawiam wtkich polskich szwajcarow ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka