Dodaj do ulubionych

tlumaczenie dokumentow

IP: 217.124.81.* 07.01.05, 10:44
Jescze raz chce sie upewnic - czy dokumenty na tluamcza dla Rady maja byc
tlumaczone przez tlumacza przysieglego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Epsiaczka Re: tlumaczenie dokumentow IP: *.aster.pl 07.01.05, 11:04
      Czesc ama,
      ja od lutego zaczynam w Radzie jako tlumacz i znam kilka osob, ktore tez tam
      beda pracowac, poza tym pytalam o to osobiscie, tzn. telefonicznie, bedac w
      Brukseli p. Gauthe, ktory zajmuje sie nami i on mi powiedzial, ze dokumenty tj.
      akt urodzenia (skrocony), zaswiadczenie o niekaralnoscie, zaswiadczenie stalego
      zameldowania i ewent. swiadectwa pracy (jesli wczesniej nie przysylalas,
      chociaz w ogole nie sa one konieczne - nie bylo takiego wymogu w naszym
      konkursie) maja byc przetlumaczone przysiegle (oprocz dyplomu, ktorego oryginal
      mozesz przywiezc ze soba na poczatku pracy i oni sobie porownaja).
      Ja przetlumaczylam we wlasnym zakresie i dalam tlumaczowi przysieglemu do
      sprawdzenia i uwierzytelnienia. A potem wyslalam zeskanowane tlumaczenia z
      pieczatkami mailem. Kilkanascie stron (przysieglego) wynioslo mnie ok. 300 zl.
      czyli lepiej zrobic samemu i uwierzytelnic, bo jak ci bedzie sam tlumaczyc, to
      bulniesz dwa razy wiecej. A sprawdzenie i uwierzytelnienie to polowa stawki
      (29,20+VAT dzielone na dwa).Pozdrawiam
      • ama5 Re: tlumaczenie dokumentow 09.01.05, 18:13
        czesc Epsiaczka!
        Ja zaczynam w radzie jako tlumacz od marca, wiec sie na pewno poznamy :)
        W koncu zadzwonilam tam tez i mi p. Gauthe z kolei powiedzial ze przetlumaczyc
        mam tylko akt urodzenia i zameldowanie, tak wiec wiecej nic nie robie. Ja mysle
        ze tak naprawde to nic nie mamy obowiazku tlumaczyc, bo wszystkie jezyki unii
        sa oficjalne, no ale oni polskiego biedni nie rozumieja wiec juz zeby im od
        poczatku nie podpadac i zeby bylo szybciej to niech maja.
        Dzieki Ci w kazdym razie za porady i do zobaczenia :))
    • Gość: Pablos Re: tlumaczenie dokumentow IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.05, 14:10
      Widać co kraj, to obyczaj... Komisja w Lux w ogóle nie wymaga tłumaczeń. Ja co
      prawda podpiąłem swoje, ale zostało to przyjęte jako gest kurtuazji. Inni po
      prostu przedstawili polskie dokumenty i cześć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka