IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:24
Witam. Mam załatwioną pracę w Niemczech przy szparagach. Do szparagó jadę po raz pierwszy. Chciałbym aby ktoś doradził mi na co sie nastawić i co ze sobą zabrać żeby ułatwić sobie życie. Umowę mam prawie na 3 miesiące. Proszę o opinie ludzi z doświadczeniem w tej pracy. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: SZPARAGI IP: 62.111.139.* 30.01.05, 12:47
      jak możesz to napisz mi jak sobie załatwiłeś(aś)tą robote przez jakieś biuro bo
      ja też bym chciał coś takiego dorwać jak możesz to napisz mi na mó adres e-
      mail:grigorikr24@poczta.onet.pl
      • Gość: laska Re: SZPARAGI IP: 80.50.48.* 02.02.05, 22:34
        mam taka sama prosbe- napisz mi jak znalazles/ zaltwiles sobie ta prace jesli
        mozesz, dzieki pozdro
        laska7floorball@o2.pl
    • olek-niemcy Re: SZPARAGI 30.01.05, 13:13
      Jesli juz jedziesz to zabierz ze soba odziez na lato i pozna jesien.
      Szparagi zbiera sie 2 razy dziennie.
      Do poludnia(wczesnie) i po poludniu.
      Takze z rana jest mrozno po poludniu moze byc goraco.
      Wez ,co najwazniejsze KALOSZE(tylko troche wieksze bo jak Ci dadza
      to za male albo za duze lub przechodzone).
      Szparagi zbiera sie bez wzgledu na pogode!!!!!!!!!!
      Pamietaj szparag rosnie 12cm na dobe(jak bambus)!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      No i najwazniejsze cwicz sklony(przewaznie bole w kregoslupie).
      No i oczy ,musisz zerwac szparag ktory "chce" wyjsc,jak pieczarka.
      Czyli taki ktorego jeszcze nie widac na powierzchni(taki jest najlepszy i
      najdrozszy w skupie i sprzedazy).
      Jesli zauwazysz na ziemi pekniecie to znaczy ze tutaj "chce"
      wyjsc szparag(ziemia jest przyklepywana zeby lepiej bylo widac).
      Jesli opuscisz taki szparag to po poludniu wyjdzie z ziemi
      i bedzie mial fioletowy lepek(taki jest w cenie odpadu).
      Takze uwazaj i miej oczy szeroko otwarte.
      Najgorzej kiedy jest wysyp (zacznie sie gdzies w I polowie maja)
      wtedy bedziesz chodzi na "czworaka".
      Troche to straszne ale takie sa uroki szparagow (i nie sa tanie kilo ok.10€).
      Apropo gdzie sie wybierasz jaki land???????

• Gość: ktos Re: SZPARAGI IP: *.tragedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:15
      Jak juz ktos napisal wyszukujesz szparagi nim wyjda z ziemi, potem odgarniasz
      dwoma palcami ziemie wokol tego szparaga na glebokosc ok. 10-15 cm i wycinasz go.
      Jesli jestes nieprzyzwyczajony to te bedziesz zrywal paznokcie. Na palce naklada
      sie takie gumowe kondomy dlugosci pol palca, bauer powinien to dawac, ale moj
      raz to robil, innym razem nie. Chyba nawet nie ze wzgledu na oszczednosci, po
      prostu twardym facetom nie jest to potrzebne. Ja kupowalem w Polsce rekawice
      gumowe, obcinalem palce i mialem te oslonki.
      Druga sprawa to czapka od slonca. Odziez przeciwdeszczowa i gumowce dawal i to
      porzadne, ale czapka to twoja sprawa. Szparagi najlepiej rosna gdy pali slonce,
      pracowalem wtedy po 12 - 14 godz i latwo wtedy o jakis udar nawet.
      • Gość: mirbas podziele sie zarobkiem za zał.pracy,, szparagowej" IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 21:41
        oddam częśc zarobku za odstąpienie,bądz załatwienie pracy przy
        szparagach.Jestem otwarty na uczciwe propozycje.Poważnie traktuje to co pisze i
        o takie propozycje prosze.
        kontakt mirbas@op.pl
    • Gość: vatel Re: SZPARAGI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:45
      Dzięki za odpowiedzi i cenne uwagi. Wiem że to nie wakacje, ale dla kasy pewnie warto. takie sprawy jak komdomy na palce to dobra wskazówka. Ktoś kto tego nie robił by na to nie wpadł. Co do landu to zapomniałem gdzie jadę :) ale się dowiem. Załatwił mi to kolega, zupełnie po znajomości bo bauer ma raczej niewielkie pole i z tego co wiem to jedzie tam ok 8-10 osób i to podobno wystarcza. W takim razie zabieram dobre kalosze, komdomy na palce, rękawiczki gumowe, odzież ciepłą i zimną, czapkę lub kapelusz. Zaczynam ćwiczyć skłony i dowitaminizowanie organizmu bo pewnie rarytasów się nie je. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to ciągle czekam (nie jestem chłopem z pola i pewnie sporo się pomecze żeby się dostosować do warunków) Za wszystkie serdecznie dziękuję. Co myślicie o dobrym płaszczu przeciwdeszczowym? Przyda się? Jak śmigasz na kolanach to jakie spodnie najlepsze, a może bez?
      • Gość: gość Re: SZPARAGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 14:48
        Jeździłam przez 5 lat (Grishaim).Weź sobie leki na krzyże ,tylko nie te bez
        recepty,rękawiczki takie szmaciane,bo jak jest ciepło to w gumowych nie
        radze.Ja brałam również maść gojącą jednego roku miałam odgniot od noża,jeżeli
        nie przyda się tobie to może komuś innemu.Jeździłabym nadal tylko osoba która
        była naszym polskim szefem potrzebowa nowych twarzy bo zazałatwienie pracy
        brała 700 zł.Wtedy wymieniła 60 osób a wszystkich Polaków tam pracowało 250.W
        małych grupach jest super.Powodzenia każdemu pierwszy raz jest ciężko.
    • Gość: vatel Re: SZPARAGI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:53
      W sumie to z tym pytaniem o płaszcz to troche przesadziłem :) Na bank się przyda. Pozostaje sprawa spodni, jakie najlepsze? Wogóle to jak dawaliście radę? Totalna poniewierka, czy da się wytrzymać?
      • olek-niemcy Re: SZPARAGI 30.01.05, 23:37
        Wez ze soba dres i krotkie spodenki (np.bermudy).
        Fajnie bedziesz wygladal w tym stroju i w kaloszach :)))
        Tak po tygodniu to walnij sobie cwiartke bo zglupiejesz.

• Gość: gosc Re: SZPARAGI IP: *.76.classcom.pl 31.01.05, 00:35
          a zarobki ja się kształtują????
        • Gość: vatel Re: SZPARAGI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:18
          hehe, chyba dostosuje się do tej rady z ćwiartką. Pracowałeś gdzieś za granicą oprócz pola ze szparagami? Jeśli tak to jak wyglada porównanie tych prac. Gdzie fajnie, gdzie fatalnie? Ktoś pytał o zarobki...jakieś 4,8E na godzine
          • olek-niemcy Re: SZPARAGI 31.01.05, 20:33
            Pracowalem na szparagach ale niecale 3 tygodnie i to za kolege
            bo musial szybko wyjechac do kraju,ale to bylo 10 lat temu.
            Bauer ktory mial to pole (12 Hektarow)zatrudnial tylko
            Polakow (bylo nas ok.25).
            Obecnie co wiem to dokupil jeszcze 10 Hekt. , Polacy nadal tam pracuja
            bo widze ich w sezonie na polach.
            Ale to byla tylko 1 i ostatnia moja praca na polu.
            Pracuje w innej dziedzinie(nie rolnictwo).
            • Gość: vatel Re: SZPARAGI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:47
              aha, no na 3 tygodnie to bym ze spokojem jechał :) ale na 3 m-ce to boje się o swoje zdrowie. Właściwie moją najwiekszą obawą jest strona fizyczna, tzn. nie chciałbym wracać po 2 tygodniach z powodu przegranej walki z bólem, zmęczeniem, czy wyczerpaniem. Tego chyba jednak nie da się przewidzieć. Jeśli ktoś kiedyś był na takim wyjeżdzie dłużej i może opisać czy biali ludzie wyrabiają taką pracę i ilu wraca z powodu zaorania wcześniej to proszę o opinie.
    • Gość: DOBRE RADY Re: SZPARAGI IP: *.access.telenet.be 01.02.05, 22:59
      moim zdaniem powinienes zamowic sobie kregoslup na zmiane z dostawa na miejsce
      i u kowala dwie nakladki na palce i krem z dobrym filtrem cobyś się nie spiekl
      na taja
      • olek-niemcy Re: SZPARAGI 02.02.05, 00:42
        Tu mozesz zobaczyc jak to wyglada:
        www.isoplan.de/aid/2003-4/images/s05_saison.jpg
        • Gość: vatel Re: SZPARAGI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 17:09
          hmm pole jak pole.nawet spodziewalem sie gorszego widoku, ale pewnie wybrali takie ładniejsze zdjecie. No cóż zastanowie sie jeszcze co zrobic z tym wyjazdem. Kasa kusi, warunki nie za bardzo
          • olek-niemcy Re: SZPARAGI 02.02.05, 17:53
            JEDZ bo bedziesz zalowal do konca zycia.
            To musisz przezyc.......
            Bedziesz mial co opowiadac kumplom,wnukom........
            • Gość: gość Re: SZPARAGI IP: *.lublin.mm.pl 08.02.05, 19:31
              widziałam ludzi pracujących przy szparagach,jeśli w Polsce nie pracujesz ciężko
              fizycznie to lepiej się nie wybieraj koszmar
          • Gość: autor Re: SZPARAGI IP: 212.244.168.* 02.02.05, 19:21
            dobry nóz do ciecia to podstawa nie ne siłe bo mozna sie
            napracowac ......lewej reki palce moga bolec bo trzeba je
            odgrzebywac to zalezy jaka ziemie maja kopce....ogólnie dobra
            robota
            • Gość: niko## Re: SZPARAGI IP: 83.17.28.* / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 20:21
              jedz na szparagi a później otwórz w Polsce klub masochistyczny zaproś tam
              znajomych podgrzej temperature do 35stopni każ im z ziemi zbierać puzle i
              wrzeszcz gema-gema tak właśnie wyglądają szparagi najwięcej zarobisz jak pada
              deszcz wszyscy piją drą sie fakują bauera a na drugi dzień z bolącą głową
              idziesz do pola i udajesz że wszystko w pożądku przez 12godz. nie powiem że po
              deszczu ziemia śmierdzi jak plac rybny w Iraku Życze powodzenia i niedaj sie
              okraść uważaj na wszystkich.cze
              • Gość: Gość Re: SZPARAGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 14:53
                Pisze jeszcze raz to samo bo dodałam moją wypowiedź między wcześniejszymi i nie
                wiem czy ją znajdziesz.Jeździłam przez 5 lat (Grishaim).Weź sobie leki na
                krzyże ,tylko nie te bez
                recepty,rękawiczki takie szmaciane,bo jak jest ciepło to w gumowych nie
                radze.Ja brałam również maść gojącą jednego roku miałam odgniot od noża,jeżeli
                nie przyda się tobie to może komuś innemu.Jeździłabym nadal tylko osoba która
                była naszym polskim szefem potrzebowa nowych twarzy bo zazałatwienie pracy
                brała 700 zł.Wtedy wymieniła 60 osób a wszystkich Polaków tam pracowało 250.W
                małych grupach jest super.Powodzenia każdemu pierwszy raz jest ciężko.
    • Gość: vatel Re: SZPARAGI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 21:24
      no proszę,powiało optymizmem.Wszystkim bardzo dziękuję za bezcenne rady.Koniec języka za przewodnika ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka