Dodaj do ulubionych

Podatek po saksach

IP: 194.203.128.* 09.03.05, 13:43
Wyraznie widac, ze obowiazujace przepisy premiuja emigracje. Oczywiscie
emigrowac beda ludzie mlodzi, potrafiacy sie dostosowac, podjac ryzyko. I to w
czasie, kiedy biadoli sie o problemach demograficznych Polski i starzeniu sie
spoleczenstwa. Okreslenie miejsca zamieszkania nie jest jasne i jest tu duze
pole do kombinowania, co staje sie, czy moze nawet juz jest, specjalnoscia
Polakow. Jezeli mlody czlowiek bez rodziny wyjezdza i zadeklaruje, ze wyjezdza
na stale, urzednik nie jest w stanie mu udowodnic, ze jest inaczej. A czy sa
przewidziane jakies kary, jezeli temu mlodemu czlowiekowi sie nie powiedzie,
bedzie za bardzo tesknil za Ojczyzna i po np. dwoch latach zdecyduje sie
wrocic? A jezeli ktos ma rodzine, ale nie moze jej utrzymac, bo nie ma pracy i
obrazony na Polske wyjezdza za praca, z zamiarem pozostania tam na stale, ale
rodzina nie chce emigrowac i tu zostaje, a on tam pracuje, dobrze zarabia,
przylatuje do kraju na urlopy i weekendy. Co wtedy? Jak urzednik go
sklasyfikuje? Rodzina jest tu, ale praca, od ktorej zalezy jego i rodziny
egzystencja jest tam! Gdzie jest wiec jego centrum interesow zyciowych?
Urzednik powie - tu gdzie rodzina! Co wiec delikwent robi? Rozwodzi sie i
prosi o zasadzenie jak najwyzszych alimentow. Itd. itp. Boze, przeciez to
paranoja. Kiedy w koncu zaczna karac (nie tylko politycznie) tych, ktorzy
tworza idiotyczne prawo. Panstwo jest silne prawem ergo - jakie prawo, taki
szacunek do panstwa...
Obserwuj wątek
    • Gość: farmer Re: Podatek po saksach IP: 217.153.136.* 09.03.05, 16:34
      A niech ktoś mi powie jak to jest jeśli pracowałem 3 mc. w Angli i suma jaką
      zarobilem nie przekroczyła najniższego progu podatkowego w Angli i nie podlaga
      opodatkowaniu tam ,to czy w kraju musze się z tego rozliczyc czy nie ???
      • Gość: ela Re: Podatek po saksach IP: *.gl.digi.pl 09.03.05, 17:10
        Dzwoniłam w identycznej sprawie do US. Pani w informacji odpowiedziała mi z
        oburzeniem; tu cytat: "A skąd ja mam o to wiedzieć?!"
        • Gość: Danka Re: Podatek po saksach IP: *.customer.m-online.net 16.03.05, 14:37
          Super /oferty/
          pryczkowski.topcities.com/biznesOglosz/praca.html
        • Gość: forest Re: Podatek po saksach IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.05, 04:52
          pie..się
      • Gość: andre Re: Podatek po saksach IP: *.slowiki.one.pl / *.one.pl 11.03.05, 10:28
        jeśli zarobiłileś mniej brutto niz dieta 30 euro x42 =1260 wogóle nie zaczynasz wyliczenia podatku jesli przekroczyłeś w/w kwotę trzeba ja przeliczys na złotówki po kursie NBP w dniu zapłaty i porównujesz kwote czy jest wieksza od podatku zapłaconego po przeliczeniu tez na złote jesli zapłaciłeś wiecej tez nic nie składasz w Polsce
      • Gość: uciskany podatnik Re: Podatek po saksach IP: *.range81-153.btcentralplus.com 10.04.05, 16:51
        uwierz mi musisz!!!!! zajżyj na stronę www.wcip.pl trochę tam wyjaśniają , ale
        osobiście dowiadywałem się w wielu miejscach i zawsze ta sama interpretacja
        musisz . nie ma co wielkie oszustwo i tyle!!! ja tam chyba z angli nie wracam.
        jak sobie policzyłem to mi wyszło 7000 zł do dopłaty w polsce za 2004 rok.nikt
        nie bierze pod uwagę że podatki w angli są niższe i inne są progi podatkowe. i
        zczego tu płacić jak się mieszka w anglii , wynajmuje mieszkanie, kupuje
        jedzenie , trawelki, itp. a na koniec z pieniądzy które ci zostają opłacasz
        polskie podatki. ZOSTAJESZ GOŁY I WESOŁY !! co za kraj , a tak pięknie miało
        być po wstąpieniu do unii europejskiej, praca za granicą i wogóle. hromolić ten
        system !!!!!!!
      • Gość: gość Polecam przeczytać następujacą publikację IP: *.natpool.mwn.de 03.05.05, 09:51
        Polecam artykół www.wcip.pl/publikacje_content.php?id=42, dotyczy nie
        tylko Holandii
    • Gość: RR Re: Podatek po saksach IP: 5.5R* / 62.6.139.* 09.03.05, 20:05
      Niestety artykul ten pozostawia dalej wiele niejasnosci. Czy kwoty zaliczek na
      podatek dochodowy zaplacony za granica mozna odliczac od zaliczek, ktore nalezy
      zaplacic w Plosce, czy mozna zrobic to tylko na etapie rozliczenia rocznego. Z
      czesci opisowej artykulu wynika, ze nalezy placic zaliczki 19% i dopiero w
      rozliczeniu rocznym uzyskac zwrot ewentalnej nadplaty. Zamieszczony przyklad
      obrazuje cos wrecz odwrotnego! Gdyby podazac za zaleceniem autorki "podatnicy
      muszą za każdy miesiąc wpłacić zaliczkę na podatek dochodowy w wysokości 19
      proc", "to, co nadpłaciliśmy, odzyskamy po złożeniu zeznania rocznego w polskim
      urzędzie skarbowym" to opisywany pan Kowalski powinien te 367.70 zl zaplacic
      jako zaliczke polskiemu US, a dopiro potem przy rozliczeniu rocznym je odzyskac.
      nie wiem wiem skad konkluzja "Stąd z up. Kowalskiego podatek do zapłaty w
      Polsce nie wystąpi"? Poza tym 19% od dochodu w Holandii to tylko zaliczka.
      Jezeli ten dochod po dodaniu do dochodu w Polsce spowoduje przesuniecie sie do
      kolejnego progu podatkowego, to sytuacja sie jeszcze bardziej skomplikuje. Poza
      tym przyklad dotyczy czlowieka pracujacego stosunkowo krotko, za stosunkowo
      kiepskie pieniadze, wiec koszt uzyskania przychodu (ryczaltowy a nie
      procentowy) w jego wypadku bardzo znacznie zmniejsza dochod.
    • Gość: RR ciag dalszy IP: 5.5R* / 62.6.139.* 09.03.05, 20:14
      Dalej bez odpowiedzi pozostaje szereg pytan. Co to znaczy "bank z ktorego
      korzysta". Jezeli osoba pracujaca za granica dostaje wynagrodzenie na konto
      tamtejszego banku, a nastepnie jego czesc przelewa na rachunek dewizowy w
      polskim banku, po czym z dewizowego na zlotowkowy - to z kurs ktorego banku
      nalezy skorzystac. Kursy kupna walut w polskich bankach sa korzystniejsze dla
      podatnika (dochod wychodzi mnieszy) niz sredni kurs NBP. Tak na prawde )z calym
      szacunkiem dla sezonowych robotnikow budowlanych) to gra o duze pieniadze
      dotyczy ludzi pracujacych kilka miesiecy na dobrze oplacanych stanowiskach.
      Wowczas wartosc 30 diet staje sie symboliczna, zaczynaja sie natomiast klopoty
      z przechodzeniem do kolejnych progow pregresji. Artykul nie wyjasnia jak
      rozliczyc sie pracujac w UK, gdzie rok podatkowy (odmiennie niz w Polsce) trwa
      od 1 kwietnia do 31 marca - jak ktos ma w angielskiej skarbowce jakos doplate
      lub nadplate roczna to kiedy (w jakim roku) to wykazac w Polsce?
    • Gość: RR ciag jeszcze dalszy IP: 5.5R* / 62.6.139.* 09.03.05, 20:24
      (przepraszam, ze w odcinkach ale jak napisalem za jednym zamachem to nie
      chcialo wyslac)
      Kolejna sprawa to ubezpieczenie zdrowotne (National Insurence) - w UK nie
      odlicza sie tego od kwoty podatku tak jak w Polsce. Czy wiec w polskim zeznaniu
      rocznym, mozna to odliczyc od sumy naleznego podatku? Ci ktorzy osiagaja dochod
      w Polsce lwia czesc analogicznej kwoty odliczaja od podatku (podkreslam
      podatku, a nie dochodu). Kolejna sprawa, ze umowa miedzy PRL (tak tak -
      zatwierdzona jeszcze przez Jablonskiego0 zawiera szereg sytuacji wyjatkowych,
      gdy podatek placi sie tylko w kraju uzyskania przychodu (czyli tylko w UK).
      jednym z nich jest sytuacja, gdy pensja jest wyplacana z "jakichkolwiek
      funduszy publicznych, za prace na rzecz rzadu lu samorzadu UK". Wielu polakow
      pracuje w brytyjskiej sluzbie zdrowia. Brytyjski Natinal Haelth system jest w
      caloci panstwowy, oplacany z publicznych funduszy i podlegly (poprzez
      stosownego ministra) premierowi - vide obrazki z Izby gmin gdzie blair tlumaczy
      sie obficie z kolejek do zabiegow ortopedycznych. Czy w takim razie pensja z
      NHS podlega podatkowi tylko w UK. Kto ma to rozstrzygnac? A jak sie poroznie z
      US w Polsce w tej kwestii to kto jest upowazniony do dawania wykladni omow
      miedzynarodowych?
    • Gość: starycynik Re: Podatek po saksach IP: *.lr.centurytel.net 09.03.05, 23:21
      W 1955 jak ktos popracowal za granica to byl zdrajca obozu proletariuszy i
      zajmowalo nim sie UB, lepiej bylo nie wracac. W 2005 nazwa sie to US, tez
      lepiej nie wracac. Historia kolem sie toczy.
      • Gość: liza Re: Podatek po saksach IP: *.e-wroc.com 10.03.05, 20:38
        up.
        • Gość: IZUNIA NL IP: 195.116.194.* 19.03.05, 09:50
          PRACOWAŁAM W NL I NAJCHĘTNIEJ BYM TEGO PODATKU NIE PŁACIŁA! DORADCA PODATKOWY Z
          RENOMOWANEJ FIRMY DORADCZEJ Z WARSZAWY DORADZA ABY ZŁOŻYĆ W US NIP-3 O TYM IŻ W
          2004 NIE BYŁAM REZYDENTEM POLSKI, JEDNAK MAM PEWNE WĄTPLIWOŚCI. CZY KTOŚ MOŻE
          ZNA JESZCZE INNY SPOSÓB NA OMINIĘCIE TEJKRETYŃSKIEJ REGULACJI?
    • Gość: emigrant Re: Podatek po saksach IP: 207.134.94.* 20.03.05, 09:40
      Co ty sie martwisz, czlowieku, zyj swoje zycie i nie przejmujs sie co
      urzedniczy w Pomrocznej akurat chca zrobic, oni sie beda zmieniali i za kazdym
      razem bedzie inny przepis. Rob swoje pieniadze i radze nie wracaj do kraju bo
      zmarnujesz zycie...
    • Gość: PATRIOTA Re: Podatek po saksach IP: *.borg.vg / *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 21:48
      to jest właśnie nasza kochana p......... Polska cała !
      • Gość: wawik Re: Podatek po saksach IP: *.man.ats.pl 11.04.05, 12:26
        w każdym "wytłumaczeniu" jest inaczej , o kiedy odlicza się koszty uzyskania (
        102,25) , a gdzie ulga roczna 530,08 zł.
        A jak to się ma, gdy us zagraniczny oddaje potracony podatek.
        kto mi na to odpowie, bo nasze panie w skarbówce napewno nie.
        one nic a nic nie wiedzą, tylko potrafią w błąd człowieka wprowadzić
    • Gość: Kate Re: Podatek po saksach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 12:52
      Zamierzam wnet wyjechac do UK na pol roku. W Polsce nie zarobilam w tym ani
      poprzednim roku ni zlotowki. Czy bedac w UK > 183 dni, bede mogla uniknac
      placenia podatku w Polsce, jako rezydent podatkowy w UK ? Zakladam, ze wowczas
      zwrot podatku w UK nie wchodzi w rachube - caly zaplacony tax zostaje w
      Wielkiej Brytanii, polski US nie dostaje ani grosza.

• Gość: Tata Re: Podatek po saksach IP: *.acn.waw.pl 11.04.05, 15:11
      "Jeśli ktoś wyjeżdża do innego kraju z zamiarem pozostania tam na stałe, to
      rozlicza się za granicą. Jednak przed takim wyjazdem należy rozliczyć się w
      Polsce z dotychczasowych dochodów."
      Z tego wynika, ze mam lapac swoj PIT za to co zarobilem w tym roku w PL i isc
      sie rozliczyc i zadeklarowac potem zmiane miejsca zamieszkania?

Tata
      • Gość: wawik Re: Podatek po saksach IP: *.man.ats.pl 12.04.05, 14:44
        dzisiaj w Rzeczpospolitej są odpowiedzi na pyt. dot. podatku od zabobków
        zagranicznych.
        Można odliczyć sobie podwyższone koszty uzyskania przychodu ok.1533,84 zł,
        (roczna) i oczywiście ulge i zapłacone za granicą kwotę na powszechne
        ubezpieczenie społeczne ( pierszeństwo przepisów unijnych przed polskimi, w
        których nie ma o tym mowy )
        Ale jak to jest z tym czynnym żalem, gdy po powrocie nie zapłaciło sie zaliczki
        na pdof w us w Polsce, gdy nie miało sie w Polsce dochodów, tylko przez 2 mies.
        pracowało w Anglii (wakacje)czy ta zaliczka obowiązuje, gdy ma się zarobki w
        Polsce i za granicą, czy też bez względu na to. tego nie moge nigdzie znaleść.
        Może ktoś z was mnie oświeci.
        • Gość: magduś Re: Podatek po saksach IP: 82.177.86.* 14.04.05, 20:49
          Prawdopodobnie słowo zaliczka znaczy to samo co podatek odciagany od pensji
          przez zagranicznego pracodawce, tak mi powiedziała pani w urzedzie skarbowym
          ale czy to prawda to sie okaze jak sie rozlicze z fiskusem...
          • Gość: dyzurna a co z irlandia IP: *.anteny.biz / 80.85.231.* 15.04.05, 21:57
            mam pytanie od 1.01,2004 przez 4 miesiace pracowalam w polsce, od maja do
            grudnia pracowalam w irlandi (nadal tu jestem) z moich zarobkow wynika z tak
            zwanego P 60, iz nie zaplacilam zadnego podatku. co w takiej sytuacji powinnam
            zrobic? rozliczyc sie tylko z tych 4 miesiecy pracy w polsce, juz sama nic z
            tego nie wiem :( bardzo prosze o wskazowke.......
            • Gość: jakrob Re: a co z irlandia IP: 194.203.128.* 17.04.05, 13:19
              Jezeli pracowalas w Republice Irlandii, to podpowiedz jest w watku "podatek z
              Cypru", bo umowy z tymi krajami sa takie same. Natomiast jezeli w Irlandii
              Polnocnej, to inna sprawa...
    • Gość: Aleksandra Re: Podatek po saksach IP: 212.103.237.* 19.04.05, 12:04
      W pelni popieram i tez zachodze w glowe: Kto wymyslil takie prawo, zupelnie
      oderwane od rzeczywistosci, niczego nie rozwiazujace, a jedynie prowadzace do
      absurdow?
      • Gość: gośćxx Re: Podatek po saksach IP: *.man.ats.pl 20.04.05, 13:57
        absurd i tępota i to ogromna, ale i tak podatek w Polsce trzeba zapłacic i to
        duży i jak tu żyć jak prawo w Polsce zmienia się jak w kalejdoskopie i nic nie
        mozna sobie normalnie zaplanować.
        a propos , czy wszyscy będa się rozliczali, bo jak nikt to "oni" musieli by cos
        z tym zrobić
      • Gość: pavloo Kto wymyślił prawo???? IP: *.system.szczecin.pl 01.05.05, 10:39
        Ano tacy ludzie po zawodówkach, średnich prywatnych uczelniach i jakiś
        wieczorowych studiach....

Kłania się LPR, Samoobrona, PIS, PO , SLD...

Ludzie... SPRAWDZAJCIE na KOGO głosujecie...

Wykształcenie, wykształcenie + doświadczenie....
    • Gość: Wkur... Re: Podatek po saksach IP: *.access.as9105.com 20.04.05, 23:32
      A co z oplata do home ofice 50 funtow czy moge odliczyc od podatku.
    • Gość: a Zaliczki do zapłacenia w polskich urzędach skarbow IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 01.05.05, 11:54
      skoro do Urzędu skarbowego w Polsce należy oddać różnicę między podatkiem
      zapłaconym w Holandii a odprowadzonym w Polsce- dlaczego zaliczkę na podatek w
      Polsce oblicza się od całości przychodów w Hoalndii-(urzędy w Polsce zakładaja
      w ten sposób ,że w Holandii nie zapłacono ani jednego euro podatku!!!)? Kwota
      zaliczek do zapłacenia w Polsce to absurd wyymyślony przez naszych posłów i nic
      na ten temat temat nie ma w Konwencji między Polska a Niderlandami.
      Załóżmy, że ktoś pracował w Hoalndi w kwietniu 2 tygodnie, zarobił 541 euro
      (minus posatki w Holandii,minus ubezieczenie społeczne, minus koszt mieszkania,
      minus zaliczka na jedzenie)Do Polski przywiózł 170 euro =około 790 zł. W Polsce
      musi odprowadzić zaliczkę na poczet podatków, od kwoty przychodu W Holandii
      (541 euro X 4,65= 2515,65 zł, 2515,65 zł X 19% = około 480 zł ). Do Polski
      przywiózł 790 zł, zaliczki w Polsce musi zapłacić 480 zł, zostanie mu 310 zł
      (!!!!).
      WNIOSKUJĘ O ZMIANĘ PRZEPISU W TEJ SPRAWIE!!! Zaliczkę powinno się liczyć od
      1/10 kwoty zarobionej w Holandii (Urząd skarbowy jedynie na tym by zyskał, bo
      ludzie wpłacali by te zaliczki)nawiązując do wczesniejszego przykładu -
      zaliczka wyniosła by wtedy 48 zł, a nie 480 zł.

Inna sprawa to koszty uzyskania przychodów- takie same jak dla osób
      zarabiających w Polsce - można odliczyć sobie miesięcznie 102 zł (!).Kwota ta
      dla osób pracujących za granicą powinna wynosić 300 euro miesiecznie (około
      1300zł), bo taki jest koszt przejazdów i zakwaterowania (nie wliczam tu kosztów
      wyżywienia).
    • Gość: adam Re: Podatek po saksach IP: *.wmc.net.pl 05.05.05, 17:47
      No to zapłaciłem podatek w UK i teraz muszę zapłacić haracz w Polsce??? Krótko
      mówiąc wszyscy powinniśmy pracować na czarno!
      Nie ma podwójnego opodatkowania????
      • Gość: bartosz Re: Podatek po saksach IP: 195.70.71.* 06.05.05, 19:30
        Ja pracuje na czarno. Jaki problem?. Pieprze rejestracje w Home Office.Tak czy
        inaczej nikt sie o nia nie upominal.Znam kilku polakow ktorzy zrobili to samo.
        Moze ktos mi powie czy beda tego jakies konsekwencje w Polsce? O Anglie sie nie
        martwie.
        • Gość: Paul Re: Podatek po saksach IP: *.range217-44.btcentralplus.com 02.07.05, 02:27
          Konsekwencje beda takie, ze jesli zapragniesz kiedys zostac w Anglii i zdobyc
          tu prawa inne, niz nielegalnego imigranta, nikt nie wezmie Twojej aplikacji o
          stala rezydenture, czy tez passport pod uwage.
          Jesli tu nie wiedza, ze nie legalnie pracujesz, to tym bardziej w Polsce

Autoryzowany Doradca Immigracyjno-Biznesowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka