Dodaj do ulubionych

podatek z cypru

IP: *.netway.com.cy / *.netway.com.cy 16.04.05, 19:01
witam szanownych rodakow!
od stycznia do marca pracowalem w Polsce, w kwietniu 2004 zaczalem pracowac
na Cyprze - umowa o prace. Zarabiam tu jednak tak malo, ze tu nie musze
placic podatkow, moj szef tez mi to potwierdzil i nie dostalem od niego
zadnego pit'a za 2004 rok. czy ktos mi potrafi powiedziec, czy musze zlozyc
zeznanie podatkowe za cypr, na jakim formularzu, jaka metoda mam go naliczac?
czy bede placil podatek w naszym kraju?
pozdrawiam, michal.
Obserwuj wątek
    • Gość: jakrob Re: podatek z cypru IP: 194.203.128.* 17.04.05, 13:15
      W/g umowy z Cyprem obowiazuje metoda rozliczenia tzw. wylaczenia z progresja. Na
      nasze - jezeli miales w roku podatkowym dochod w Polsce i na Cyprze, to do
      dochodu polskiego dodajesz dochod cypryjski (przeliczony na zlote w/g kursu w
      Twoim banku lub NBP z dnia wyplaty) i obliczasz wspolczynnik za pomoca ktorego
      obliczasz podatek. PIT-36, w objasnieniach do niego (broszurce) jest metoda
      obliczenia owego wspolczynnika. Powinno wyjsc cos tam do doplaty do podatku
      zaplaconego w Polsce, ale to zalezy tez od tego, czy korzystasz z jakichs ulg i
      odliczen. Moze tak wyjsc, ze nie bedziesz nic doplacal. Natomiast jezeli nie
      masz zadnych dochodow w kraju, nie rozliczasz sie (na przyszlosc :-) ).
      • Gość: michal Re: podatek z cypru IP: *.netway.com.cy / *.netway.com.cy 17.04.05, 21:31
        dziekuje wielce za info!!
        jestem architektem i wiem, ze ten zawod ma max. 50% kosztow uzyskania
        przychodu, czyli moj podatek moze byc o 50% nizszy niz by to wychodzilo. nie
        wiem tylko czy tak tez jest w przypadku umowy o prace czy tylko umowy o dzielo
        albo zlecenie (tu wiem, ze tak jest na 100%).
        Nie wiem tez jak zrobic aby to, co placilem na Cyprze za mieszkanie odliczyc
        od podatku, pod co to moge podciagnac? poza tym czy nie wiesz moze, jakie
        dokumenty mam przedstawic w us, bo z cypru nie mam nic poza umowa z pracy, moj
        pracodawca mi mowi, ze nie musze placic na cyprze wiec i nie musze w polsce,
        skad on to moze jednak wiedziec. na pewno nie dal mi zadnego pita i nic do
        polski nie posylal.
        skad jednak ty wiesz, ze bede mial ,,cos tam do doplaty'' a nie np. cale 20%?
        pozdrawiam -
        michal.
        • Gość: jakrob Re: podatek z cypru IP: 194.203.128.* 18.04.05, 12:51
          kiedys sie rozliczalem w ten sposob i tak mi wychodzilo, ze troche doplacalem.
          To wynika z obliczenia owego wspolczynnika. Z tym, ze mialem normalna umowe o
          prace, standardowe odliczenia. Niuansow typu umowa o dzielo niestety nie znam,
          nie wiem, jak to sie rozlicza. Od pracodawcy powinienes dostawac jakies "paski
          wyplaty" (payslipy), i na ich podstawie udokumentowac dochod, oczywiscie w
          przypadku, gdy US Cie wezwie, bo z PITem nie masz obowiazku ich wysylac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka