Dodaj do ulubionych

Zameldowanie w Brukseli + oplaty

IP: *.cec.eu.int 12.10.05, 17:14
Witam,

Mam pewien problem - jestem stazysta w KE, wymajmuje pokoj u pewnej kobiety
(typowy przyklad maison de maitre). Zarowno belgijska ambasada, jak i "Stage
Comitee" kazali sie zameldowac w gminie niezwlocznie po przybyciu. Problem w
tym, ze moja wlascicielka wolalaby mnie nie meldowac, gdyz wiaze sie to z
wiekszymi wydatkami dla niej (podatki lokalne, wywoz smieci etc.), ktore
oczywiscie zmuszona bedzie przerzucic (pod postacia zwiekszonego czynszu) na
mnie.

Czy ktos z Was wie, ile moga wynosic takie oplaty miesiecznie? Jakie bylyby
konsekwencje niezameldowania sie?

Z gory dziekuje za wszlekie rady!

Pozdrawiam,

Wojtek
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: Zameldowanie w Brukseli + oplaty IP: *.242.81.adsl.skynet.be 12.10.05, 22:43
      A ja ci radze nic nie mowic wlascicielce i zameldowac sie dla twojego dobra
      tymczasowo,a ona chrzani to bedzie gdzies ok 20-30 euro rocznie,a ty przeciez
      bedziesz krocej,pewnie boi sie zeby nie placic od ciebie podatku,ale zarabia na
      tobie to i musi przestrzegac prawo
      • tomi_22 deportacja do PL... 12.10.05, 22:48
        :)))

A na powaznie, nic, wyobrazasz sobie, ze sluzby imigracyjne oleja rzesze
        nielegalnego maroko i polowy afryki w BXL zeby zajac sie w sumie legalnym
        Polakiem? Daj se spokoj, bo ci baba czynsz podwyzszy i tyle.
        • anbxl Re: deportacja do PL... 12.10.05, 23:06
          Spoko niedlugo wybory(aby jak najszybciej bo mam kolowrotek i chce byc na
          liscie:-)))i juz pan minister zaczyna cos przebakiwac o regularyzacji-mam
          nadzieje ze tym razem to nie przejdzie,a legalny pobyt ci sie nalezy
          • tomi_22 ty o wyborach a ja na powaznie... 12.10.05, 23:12
            Z tym podwyzszeniem czynszu... Powaga. Siedz cicho!
    • Gość: jodza Re: Zameldowanie w Brukseli + oplaty IP: *.cec.eu.int 14.10.05, 15:58
      No i chlopakowi z mozgu wode robicie - zero pomocy.... jeden pisze swoje a Tomi
      swoje na przekor.... ja niestety nic nie wiem na temat oplat zwizanych z
      podatkiem itp po rejestracji,ale ja bym sie zarejestrowala
      • tomi_22 Re: Zameldowanie w Brukseli + oplaty 14.10.05, 16:02
        i placila np czynsz o 50 euro wiecej? Wiesz stazysta w KE dostaje 800 cos tam
        euro na miesiac... 50 to raczej duzo.
    • Gość: Texas Re: Zameldowanie w Brukseli + oplaty IP: *.cec.eu.int 14.10.05, 16:07
      Wydaje mi sie, ze jezeli zarejestrujesz kontrakt, ktory z nia podpisales, to
      nawet jesli oplaty wzrosna, ona nie ma prawa podwyzszyc Ci czynszu w okresie,
      na ktory opiewa umowa najmu.

Pzdr:)
    • Gość: Ekonomist(k)a umowa zobowiazuje IP: *.cec.eu.int 14.10.05, 17:25
      > oczywiscie zmuszona bedzie przerzucic (pod postacia zwiekszonego czynszu) na
      > mnie.
      Nie wiem jaka masz umowe, ale jesli okresla ona okres wynajmu i kwote czynszu
      [oraz poszczegolne koszty dodatkowe (np. woda, ogrzewanie itp)] - nie widze,w
      jaki sposob wlascicielka moglaby czynsz zwiekszyc.

Tylko na marginesie: ja na samym poczatku wynajmowalam lokum na 2 miesiace i
      sie nie meldowalam, bo uznalam, ze na tak krotki czas to bezcelowe. Jak do tej
      pory nie mialam z tego tytulu zadnych problemow.

I czy jestes pewien, ze stazysta musi sie sam meldowac w gminie? Pracownikom
      instytucji takie rzeczy chyba zalatwia DG ADMIN?
      • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.cec.eu.int 18.10.05, 12:53
        hej
        nie przejmuj sie meldowaniem, nie bedziesz pierwszym ani ostatnim, ktory tego
        nie zrobi i NIC ci z tego tytulu w praktyce nie grozi.

ja chcialam byc w porzadku i teraz zaluje, bo dzieki zameldowaniu w czasie
        stazu nie dostalam przywileju zakupow bez vat'u...
        • tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 15:33
          A od Kiedy stazysci moga kupowac bez VATu?
          • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.cec.eu.int 18.10.05, 15:50
            od wtedy kiedy byli stazysci zostaja pracownikami komisji... wystarczy pomyslec
            • tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 15:51
              Co ty gadasz? Ok, rozumiem, staz zamienilas na prace. Wiec skoro praca to i
              inne warunki oraz przywileje...
              • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.cec.eu.int 18.10.05, 16:03
                powiedz to belgom, oni rozumuja inaczej ;-)
                • tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 16:17
                  A po co masz mowic to belgom? VAT free shopping daje ci Komisja nie Belgowie!!!

Wg ciebie, ten co mieszka w Belgii nie moze kupic auta vat free, mebli etc...

Sorry, ale gdzies sie gubisz :)
                  • sil.bi Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 16:20
                    Tomi, kolezanka sie nie gubi: jesli przed podjeciem pracy w Komisji byla juz
                    zameldowana w Belgii, mozliwosc odliczania VATu jej nie przysluguje. Sad but
                    true, jak spiewal James Hetfield.
                    • tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 16:28
                      Znowu nie kumam dleczego ludzie BXL wybieraja ;P Zero benefitow etc...
                      • asiunia.lux Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 16:30
                        Tomi, akurat w tym przypadku u nas jest tak samo.....
                        • tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 16:34
                          No domyslam sie, mi chodzilo o cos "innego" ;)
                          • asiunia.lux Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 16:35
                            auta?
                            • tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 16:36
                              Nie :)
                              • asiunia.lux Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 16:38
                                To nie.
                  • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.214.50.15.coditel.net 18.10.05, 18:26
                    tomi, zanim kolejny raz wypowiesz sie w tak kategoryczny sposob na dany temat,
                    radze ci sprawdzic fakty... po prostu glupio wychodzi...

otoz przywilej vat'u dostajemy od min finansow belgii, a nie od komisji. w lux
                    najprawdopodobniej od min fin lux. komisja jest jedynie wylacznym
                    interlokutorem miedzy nami, a ministerstwem. i tyle. a samochod i tak sobie
                    kupie. nawet bez vat'u. ;-)))

• tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 18:28
                      Tak, ale to jest umowa miedzy Komisja a Balgia, ty nie masz nic do tego :)

BTW - znam jedna instytucje co prawda w Luxie, gdzie nawet jak sie mieszka w
                      Luxie to ma sie takie same przywileje jak inni :)
                      • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.214.50.15.coditel.net 18.10.05, 18:33
                        sure, ale to z min fin dostaje odmowe, a nie z komisji :-)
                  • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.214.50.15.coditel.net 18.10.05, 18:32
                    tomi, i bardzo nie lubie kiedy wmawia mi sie cos czego nie powiedzialam. chyba
                    niewiele osob to lubi...

poza tym stwierdzam u ciebie objawy choroby urzedniczej: problem z uwolnieniem
                    sie od oklepanych schematow, cos poza norma jest atakowane jako nielogiczne.

;-))))
                    • tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 18:41
                      Zara zara, ja sie opieralem na swoich doswiadczeniach z pewnej instytucji. To
                      tyle. To co powiedzialas przyjmuje do wiadomosci jako normalna informacje.
                      • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.214.50.15.coditel.net 18.10.05, 18:46
                        a juz myslalam, ze poobrzucamy sie blotem... :-(((

spoko, troche zazdroszcze tym co kupuja bez vat'u, ale trudno. czulam przez
                        skore, ze przeprowadzka do belgii nic dobrego mi nie przyniesie... no i
                        prosze :-)

ale co tam, idzie zima, czas naostrzyc narty :-)
                        • tomi_22 Re: umowa zobowiazuje 18.10.05, 18:50
                          A tak naprawde to nie ma czego zazdroscic. Zeby naprawde "odczuc" zakupy vat
                          free to trzeba by kupic rzeczy za troche euro. Zakladajac, ze kupujesz i IKEA i
                          zaczynasz od ZERA i masz mieszkanie do 100m2 to byc moze oszczedzisz 2000 euro.
                          Czy to duzo. Tak i nie. Tak wiec nie ma czego zalowac.
                          • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.214.50.15.coditel.net 18.10.05, 18:54
                            tu wlasnie jest bol tomi, poniewaz:

- mam ponad 140m² i mieszkanie bylo puste (doslownie)
                            - nie kupuje w IKEI (zdecydowalam sie na ladne i trwale meble)
                            - na samochodzie jaki kupujemu oszczedzilibysmy prawie 10 tys €...

tak wiec porazka ;-)
                            • Gość: g Re: umowa zobowiazuje IP: *.214.50.15.coditel.net 18.10.05, 18:55
                              przesadzilam z tymi 10 tys € na samochodzie, byloby jakies 7 tys oszczednosci,
                              to wciaz duzo... bu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka