IP: 80.54.45.* 25.07.06, 14:12
A co powiecie na liczbę "rezerwowych" na liści dla informatyków. Naliczyłem
18 nazwisk, a było miejsce dla 95 osób !! (a i tak Polaków jest zdecydowanie
najwięcej)
Ja zastanawiam się nad tym fenomenem od czasu jak ktos podał na forum, że
tylko 65 osób zdało preselection.
Możliwe hipotezy w kolejności prawdopodobieństwa:
1.Słaba "reklama" konkursu
2.Zbiory informatyków i osób zainteresowanych UE sa rozbieżne (z bardzo
niewielkimi wyjątkami)
3. Kwota rzędu 3,5 kEuro to za mało by skusić informatyka
4. Egzaminy były bardzo trudne. Dałem to prawie na końcu bo o ile pisemny i
ustny jest mocno subiektywny to w preselection wystarczyło trafic połowę
punktów - ja np. nie miałem pojęcia o kilku dziedzinach z IT na preselection.
5. Zbyt wysokie wymagania wstępne. Według mnie cały system selekcji był
idealny dla świeżo upieczonych tysięcy studentów informatyki. Pobieżna
znajomość różnych zagadnień informatycznych, znajomość języka - tego chyba
uczą na takich studiach ?(Pytam się bo za moich czasów to takich studiów nie
było ;-))
Jedynie mogliby miec problem z egzaminem pisemnym - bo ustny to tylko
specyficzna umiejętność.

P.S.
Mam zaproszenie na Interview do Luxa tylko muszę zmienić termin - nie chca mi
dac urlopu.
Obserwuj wątek
    • Gość: - X - Re: AST/3/04 IP: *.59-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.07.06, 14:37
      No to przes 4 dni udajesz ze jestes chory, na piaty dzien idziesz do lekaza po
      zwolnienie i dostajesz 4dni chorobowego i zdrowy jestes w Luxie :)

• Gość: Trian Re: AST/3/04 IP: 80.54.45.* 25.07.06, 14:51
        Jakby była sprawa na końcu noża - np. byłby to egzamin, to tak musiałbym
        zrobić. Pracuje tu jednak od wielu lat i wolałbym, zeby nie wspominano mnie
        jako "tego co zostawił po sobie wielki bałagan".
        Mam nadzieję,że np. tydzień opóźnienia nie wpłynie na moje szanse.

Motto
        Zostawiaj za sobą przyjaciól jak idziesz w górę - mogą się przydać jak będziesz
        spadał.
    • Gość: Katoda Ltd Re: AST/3/04 IP: 217.30.157.* 25.07.06, 14:46
      A skąd wytrzasnąłeś listę AST/3/04 ? Na stronach EPSO jakoś nie mogę jej
      namierzyć, z innych konkursów są a z tego nie...

RomanS
      • Gość: - X - Re: AST/3/04 IP: *.59-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.07.06, 14:49
        Musial bys sie cofnac 2 lata do tylu on opisywal wlasnie ten przypadek to jest
        z 2004 o ile sie nie myle ;)
        • Gość: Katoda Ltd Re: AST/3/04 IP: 217.30.157.* 25.07.06, 14:53
          Założyłem (chyba dobrze) że przedpiśca mówił o konkursie EPSO/AST/3/04-ALL -
          wyniki z tego konkursu zostały ogłoszone 30 maja b.r. - więc po co mam się cofać
          do 2004 roku ?
      • Gość: Trian link do listy. IP: 80.54.45.* 25.07.06, 14:53
        europa.eu.int/epso/laureats/res-list-ast-3-04-inf_en.pdf
        • Gość: Katoda Ltd Re: link do listy. IP: 217.30.157.* 25.07.06, 14:56
          Dzięki :-D data listy dzisiejsza, czyli pewno dlatego jeszcze jej nie ma na
          europa.eu.int/epso/laureats/liste_en.htm
          • Gość: Trian Re: link do listy. IP: 80.54.45.* 25.07.06, 15:00
            Właśnie tam jest !! Patrz na AST.
            • Gość: Katoda Ltd Re: link do listy. IP: 217.30.157.* 25.07.06, 15:02
              Cholerny cache przeglądarki albo cholerne proxy w moim LANie :/ Jest,
              faktycznie, a ja ciągle oglądałem nieaktualną stronę.
    • Gość: Trian Re: AST/3/04 IP: 80.54.45.* 25.07.06, 15:07
      Żeby nie było że nie umiem liczyć - nazwisk jest 28. Co w niczym nie zmienia
      reszty uwag.
      • Gość: marcin Re: AST/3/04 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:54
        wydaje mi się, że nie ma tu nic do dziwnego. W każdym konkursie EPSO po
        preselekcji odpada spory odsetek osób, a później na pisemnym i ustnym kolejne
        osoby. Na przykład w konkursie na prawników na ustnym odpadło 50% osób, a skoro
        doszli do tego etapu, to na pewno nie byli to "przypadkowi" kandydaci. Jak
        widać z wyników naszego konkursu nie jesteśmy wyjątkiem. Dziwić może jedynie
        mała ilość zgloszonych osób (ok. 500) i jeszcze mniejsza ilość tych co
        przystąpili (optycznie to było ok. 50%). Swoją drogą wymagania "wstępne" były
        dość wysokie, bo 2 lata temu chcieli kandydatów z 5 letnim doświadczeniem po
        studiach, czyli dzisiejsi conajmniej 32-latkowie. Takie osoby w naszej branży
        najczęściej mają już ugruntowane pozycje a w UE mają zaczynać od najniższego
        stopnia. Dla mnie najważniejsze będzie jaką pracę mi zaoferują, bo jeśli ma to
        być zaglądanie pod biurko i "naprawianie myszek" to zostaje, ale jak to bedzie
        coś ciekawego i rozwijającego to OK.

przy okazji gratuluję zaproszenia na pierwsze interview. Mam nadzieje, że
        podzielisz się z nami wrażeniami
        • Gość: Trian Re: AST/3/04 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.06, 12:26
          O ile pamiętam trzeba albo maturę i 5 lat doswiadczeń albo studia kierunkowe- a
          to zdecydowanie poszerza ilość potencjalnych kandydantów.
          Jeżeli zaś chodzi o ugruntowaną pozycję to zgaduję, że piszesz to z perpektywy
          warszawskiej. Ja w swoim mieście znam dziesiątki naprawdę znakomitych
          specjalistów IT pracujących za kwoty rzędu 1500-2000 zł i nawet ich nikt po
          ramieniu nie poklepie bo na jego miejsce czai się armia bezrobotnych
          absolwentów i pracujących w szarej strefie.
          Z tym najniższym stopniem to chyba nie koniecznie musi tak być, że zaczynamy od
          czyszczenia myszek. Przypuszczam, że jednak dobierają sobie ludzi na podstawie
          ich dotychczasowych doświadczeń i kwalifikacji. Takie przynajmniej odniosłem
          wrażenie w rozmowie z moim (mam nadzieję) przyszłym pracodawcą. Co oczywiscie
          nie znaczy, że dostaniemy wyższe stanowiska (co dla mnie akurat ma drugorzędne
          znaczenie - no może poza finansami).
          Bardzo się niecierpliwię kiedy mi wyznaczą nowy termin interview. Mam nadzieję,
          że przełożenie nie jest dla nich dużym problemem. Nagorsze jest to ciągłe
          czekanie: na wyniki poszczególnych testów, interview później ofertę itd. a na
          koniec jeszcze mam 3 miesiące wypowiedzenia. Zaczynam źle to znosić a co gorsza
          również moja żona zaczyna w sobie budzić obawy. Chciałbym już po prostu tam być.
          • Gość: marcin Re: AST/3/04 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 12:45
            >O ile pamiętam trzeba albo maturę i 5 lat doswiadczeń albo studia kierunkowe- a
            >to zdecydowanie poszerza ilość potencjalnych kandydantów.

sprawdziłem jeszcze raz w OJ. matura + 3 lata lub studia i niezależnie od opcji
            dodatkowo 5 lat doświadczeń ( czyli ci po maturze mogą mieć troszke mniej, ale
            dziś nie mniej niż 30 ;)

z tą myszką to oczywiście przesadziłem, ale sam wiesz o co mi chodzi -
            satysfakcja z wykonywanej pracy czasem ważniejsza niż pełniejszy portfel.

> również moja żona zaczyna w sobie budzić obawy. Chciałbym już po prostu tam
            być

w takim razie trzymam kciuki i powodzenia. Byc może za pare miesięcy uda nam
            się siąść przy piwku w jakimś Lux-barze ;)

pzdr

marcin
            • Gość: marcin zapomniałem jeszcze dodać, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 12:47
              pisze z perspektywy śląskiej :-)

pzdr

marcin
            • Gość: Trian. Re: AST/3/04 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.06, 13:22
              Masz rację. Nie doczytałem (i tak mam -naście lat doświadczenia ;-) )
              To rzeczywiście zmienia zupełnie krąg osób zainteresowanych. Jednak dużo
              trudniej zdecydować się na wyjazd mając pracę ukończone studia i te choćby trzy
              lata więcej na karku. Tymniemniej będę propagował pomysł brania udziału w
              następnym takim konkursie wśród znajomych (nie będą już konkurencją !?). Im nas
              więcej tym lepiej (zwłaszcza w Luxie).
              Właśnie dostałem nowy termin interview - zgodny z miją prośbą. :-)
              PIWO - jesteśmy umówieni !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka