Gość: vicomte de Valmont IP: *.aster.pl 20.09.06, 18:23 Jaki odsetek osób z list rezerwowych znajduje pracę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
byly_eurokrata Re: Jaki odsetek osób z list rezerwowych znajduje 20.09.06, 18:26 To jest pytanie w stylu: "ilu absolwentow wyzszych uczelni znajduje prace" roznie, jak lista miala liczyc 110 osob, a znalazlo sie na niej 50 osob, to kazdy Ale zdarza sie, ze lista miala liczyc np. 50 osob, zdalo 20 i do dzis niekorzy nie maja pracy.Generalnie trudno powiedziec. Ale jedno jest pewne: nie wszyscy, jesli lista rezerwowa jest wypelniona w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff errata IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 18:26 Etat nie prace, pracy nie znajduje nikt bo w EU sie nie pracuje. Ale mozna tam miec etat. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: errata 20.09.06, 18:28 paw, nie przesadzaj, bo nawet taka zbedna unia wymysli czasem dyrektywe, ktora moze sie przydac zwyklemu czlowiekowi np. przy szukaniu pracy. I nie kazdy, kto "ma prace" w sektorze prywatnym, naprawde pracuje, tam tez maja etaty, szczegolnie w wielkich koncernach typu Daimler-Benz itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: errata IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 18:33 alez panie kolego, niegdy nie twierdzilem, ze w wielkich korporacjahc nie ma 'wiez z kosci sloniowej' czy zwyklych pasozytow. Alez sa ale opinie o eu mzona sobie wyrobic na postawie uczestnikow szacownego forum: a) przyszli bo nie chce im sie pracowac (popatrz na jakakolwiek dyskusje)i susznie ale czemu z tego robic od razu misje?! b) maja pewien etat do konca zycia co nie zmusza do jakiejkolwiek pracy nad wlasnymi umijetnosciami c) sam pisales zeby nie pracowac nobo administracja i tak nie bedzie oszczedzac na sobie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: errata 20.09.06, 18:41 w duzych firmach prywatnych na podstawie ukladow zbiorowych tez nie mozna nikogo zwolnic po 15 latach pracy ich administracje pracuja dokladnie tak samo albo nawet gorzej niz unijne Chyba paw masz jakis przestarzaly model czlowieka "produktywnego" = kowala, hutnika albo szewca, ktory wytwarza cos konkretnego. Unijny urzednik odpowiedzialny za rozliczanie delegacji, tez musi zrobic na dzien iles tam wnioskow, to nie jest tak, ze przez caly dzien moze sobie pic kawe, nawet jesli tak zartobliwie mowimy tlumacz tez musi zrobic iles stron dziennie, sproboj przepisac na komputerze BEZBLEDNIE 6 stron A4, zachowujac dokladnie format itd. Zobaczysz ile ci zajmie samo przepisywanie, bez myslenia. A wracajac do instytucji prywatnych; za kazdym razem, jak jestem w polsce w banku, w telekomunikacji itd. to az dech mi w piersi zapiera, ze ta prywatna dzialnosc jest taka energiczny, zorientowana na klienta i efektywna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: errata IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 18:55 > w duzych firmach prywatnych na podstawie ukladow zbiorowych tez nie mozna > nikogo zwolnic po 15 latach pracy > ich administracje pracuja dokladnie tak samo albo nawet gorzej niz unijne mowimy o hutach czy przemysle samochodowym - tiwc to co sie zwija i przenosci co ChRL czy Mexyku czy do Ruminii. > Chyba paw masz jakis przestarzaly model czlowieka "produktywnego" = kowala, > hutnika albo szewca, ktory wytwarza cos konkretnego. mam jak najberdziej nowoczeny obraz produktywnosci ale niezle mnie szewcem ubawiles ;) > Unijny urzednik odpowiedzialny za rozliczanie delegacji, tez musi zrobic na > dzien iles tam wnioskow, to nie jest tak, ze przez caly dzien moze sobie pic > kawe, nawet jesli tak zartobliwie mowimy to co tu osoby robis caly dzien roboczy na forum? czyz nie musza pracowac 9- 17:30? z 30min na lunch. ALe obaj wiemy, ze TAK NIE JEST. > tlumacz tez musi zrobic iles stron dziennie, sproboj przepisac na komputerze > BEZBLEDNIE 6 stron A4, zachowujac dokladnie format itd. > Zobaczysz ile ci zajmie samo przepisywanie, bez myslenia. sadzac z tlumaczen niektorzy nie mysla w rzeczy samej ;) BTW powiedz mi jak to mzoliwe, ze znam epsow ktorzy buduja domki, samemu, koordynujac kazde przywozke materialow (nobo architekt ZA DROGI). A robia to kiedy, no kiedy? 9-17 > A wracajac do instytucji prywatnych; za kazdym razem, jak jestem w polsce w > banku, w telekomunikacji itd. to az dech mi w piersi zapiera, ze ta prywatna > dzialnosc jest taka energiczny, zorientowana na klienta i efektywna he he i maja 2 letnie opoznienie w wystawieniu rachunku jak administracja EU ze swoimi dokumantami? ekhm smiem watpic mimo, ze wielkie koncerny za minimalna place zatrudnia sie 'biuralistki'. To i tak sie robia to co od nich zalezy SZYBCIEJ niz ktokolwiek w EU. BO w EU robota nie zajac no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vicomte de Valmont a łatwiej jest dla A7 czy A5? IP: *.aster.pl 20.09.06, 18:44 chyba w przypadku naszej listy AD/4/4 gdzie polowa ludzi juz pracuje w KE, i tylko bedzie sie upgrade'ować powinno być OK Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Prawie wszyscy 21.09.06, 15:14 Takim optymistycznym tekstem odpowiem na twoje pytanie. Oczywiście piszę tylko o jednej liście, którą zbadałem. To lista EPA z EPSO/A/8/03. Dla niej robiłem statystyki i w Komisji i Parlamencie zatrudnionych jest jakieś 80% ludzi, którzy się na tej liście znaleźli. A są jeszcze inne instytucje i organy Unii. No i parę koleżanek mogło zmienić stan cywilny z nazwiskami (właściwie to znam nawet jednego takiego kolegę) co sprawia, że ich nie mogłem policzyc. Więc sądzę, że zatrudnieni zostali już prawie wszyscy (tak pod 90%) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Prawie wszyscy 21.09.06, 17:38 epsotek, nie wiem, czy rekrutacja z 2003 r. jest taka reprezentatywna, na tamtach konkursach chyba nigdzie nie byl wypelniony limit list rezerwowych i poza tym byla polityczna koniecznosc przyjmowania ludzi z narodowego klucza. Mam kolezanke w pracy, Niemke, zdala w zeszlym roku konkurs dla tlumaczy, nie pamietam, ile miala liczyc lista rezerowowa, ale gdzies ok. 50-60 osob, zdala faktycznie polowa i z tej polowy polowa jeszcze nie dostala zadnej oferty a lista wazna jest do konca tego roku. Wiec roznie moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: Prawie wszyscy 21.09.06, 19:50 Zasadniczo to ja też nie wiem czy ta lista jest reprezentatywna i dlatego właśnie podkreśliłem, że opieram się tylko na niej (tylko ją dobrze znam). Ale akurat lista EPA została wypełniona z nawiązką tzn. przyjęto o 8 osób więcej niż planowano (wedle zasady, że dostają się wszyscy, którzy mają wynik równy z tym który miał ostatni dla którego starczyło miejsc) więc tu nie ma sytuacji, że potrzeby były większe niż się udało zrekrutować ludzi jak na liście na stanowiska sekretarskie. No i warto podkreślić, że właśnie teraz nastąpiło duże przyśpieszenie w zatrudnianiu ludzi z NMS. Tylko w wakacje (a to sezon urlopowy) i na początku września zatrudniono więcej osób z tej listy niż w jakikolwiek wcześniejszy miesiąc a przecież zaczeli już zapraszać ludzi z nowych list (kilka takich znam). Więc ja propaguję optymizm bo mam wrażenie, że klimat polityczny jest teraz bardziej sprzyjający niż przez ostatnie dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemas_ue Re: Prawie wszyscy IP: *.cust.tele2.be 21.09.06, 22:38 " (...) bo mam wrażenie, że klimat polityczny jest teraz > bardziej sprzyjający niż przez ostatnie dwa lata." bingo, Kallas oglosil szlaban na rekrutacje osob z "pietnastki" w DG, ktore nie maja wypelnionych "norm" dla nowych krajow Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Prawie wszyscy 21.09.06, 22:45 o tych szlabanach to ja slysze przynajmniej od 1,5 roku, ale mimo wszystko zawsze sie znajduja sie wakaty dla francuskich albo wloskich sekretarek .... Odpowiedz Link Zgłoś
przemas_ue Re: Prawie wszyscy 22.09.06, 19:52 jw pisalem pewna ilosc DG ma te limity wyrobione, wiec moze zatrudniac z pietnastki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Prawie wszyscy IP: *.76-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.09.06, 20:16 A ja dzis slyszalam,a potem tylko potwierdzilo sie u innych,ze wlasnie teraz bedzie spory nabor,bo juz maja,albo raczej znaja budzet na przyszly i kolejne lata,no i znowu beda miejsca na temporow,a to bardziej interesujace jak kontraktowi,ale dla jakich panstw czy tylkonowej 10 czy wszystkich to nie wiem,bo info jest od forumowiczki a potwierdzone przez Wlocha Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Prawie wszyscy 22.09.06, 20:21 projekt budzetu jest przedkladany we wrzesniu, trzeba wyszukac, tam powinny byc szczegolowo wyszczegolnione siatki stanowisk, po co spekulowac, stanowiska temporary beda prawdopodobnie w pierwszym rzedzie dla Rumunii i Bulgarii, nie nalezy o tych panstwach zapominac, jak sie slyszy o nowych stanowiskach! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Prawie wszyscy 22.09.06, 20:45 ja tam jako tlumacz nie bardzo znam sie na cyfrach i matematyce, ale na moj chlopski rozum wychodzi, ze wydatki na Auxiliary and contract staff beda 2 roku 2007 ZMNIEJSZONE o ok. 1,5 mln euro w Komisji. Ale niech jakis "biegly ksiegowy" sprawdzi, bo ja sie moge mylic: rubryka: XX 01 02 01 01 eur-lex.europa.eu/budget/data/P2007_VOL4/EN/nmc-titleN1000C/nmc-chapterN10015/index.html#N10015 Subitem XX 01 02 01 01 — Auxiliary and contract staff Appropriations 2007- 60 630 000 € Appropriations 2006 - 62 047 000 € Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Prawie wszyscy 22.09.06, 20:53 jezscze jedno: The new posts for 2007 are part of the overall increase of 3 960 new staff over a transitional period from 2003 to 2008 in line with a Commission estimate made in 2002. That estimate covers enlargement-related needs for the accession of the 10 new Member States in May 2004. The new posts for 2007 are also a part of the overall increase of 850 new staff over a transitional period from 2006 to 2009 for the enlargement to Bulgaria and Romania Ale temu sprzeciwia sie niby skapa prezydencja finska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: david Re: Prawie wszyscy IP: 88.147.10.* 22.09.06, 22:31 francuskich rozumiem ale czemu wloskim??? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Prawie wszyscy 23.09.06, 09:00 bo panstwa romanskie plus grecja celuja w nepotyzmie, to jest znany fakt Odpowiedz Link Zgłoś