Dodaj do ulubionych

Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-)

IP: 212.190.74.* 22.09.06, 15:00
Zainspirowana watkiem o ciuchach, chociaz poczatek watku byl chyba o czym
zupelnie innym - postanowilam was zapytac, co epsom wypada nosic, a czego
nie? Jakie marki lubicie, kupujcie i dlaczego. A jakich byscie nie kupili.
Zaczne od siebie, ze nie kupuje w H&M, ZARA, C&A nie dlatego, ze tam tanie
szmaty i nie wypada, tylko dlatego, ze ubrania tam mi sie generalnie nie
podobaja i nie ma zabardzo w czym wybierac.
Lubie natomiast Espri poniewaz cena jest adekwatna do jakosci.
Jakie marki sa fajne i nie tak strasznie drogie?
Obserwuj wątek
    • ella111 Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 15:08
      wypada to co sie komu podoba, nie slyszalam o zadnym dress code.
    • Gość: gosc Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.access.telenet.be 22.09.06, 15:10
      W Belgii nie ma sklepow godnych uwagi polskich snobow.
      Naprawde ubierasz sie w te szmaty z Esprit? (szyja je razem ze szmatami dostepnymi w H&M czy C&A- w
      Bangladeszu,Chinach czy Turcji).
      • Gość: Kasia Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: 212.190.74.* 22.09.06, 15:19
        Zadalam normalne pytania, troche zartem, a ty od razu z takimi tekstami.
        Tak, ubieram Espri, bo sa niedrogie, gatunkowo calkiem dobre i pasuja do mojego
        stylu. A ty w czym chodzisz?
        • la_bourse Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 15:30
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Tak, ubieram Espri, bo sa niedrogie, gatunkowo calkiem dobre i pasuja do mojego
          >
          > stylu.

Jezeli Esprit pasuje do Twojego stylu, to na pewno bedzie Ci odpowiadal styl
          'Rue blanche'.
          • ella111 Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 15:38
            rue blanche fajna ale ceny inne niz esprit...
            no i to marka belgijska a wszystko co belgijskie to chyba do niczego?
            ;-)
            • la_bourse Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 15:46
              ella111 napisała:

> rue blanche fajna ale ceny inne niz esprit...

Inne ale lepiej kilka rzeczy, ktore lubie niz pelna szafa a "nie mam sie w co
              ubrac" :-)

> no i to marka belgijska a wszystko co belgijskie to chyba do niczego?
              > ;-)

A kto by tam az tak daleko wnikal... ? ;-)
              • ella111 Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 15:49
                swieta racja, mam nadzieje ze kiedys dorosne do tego zeby stosowac te zasade w
                praktyce bo na razie mam szafe pelna szmat w stylu "nie mam w co sie ubrac".
      • Gość: Sofi Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.cec.eu.int 22.09.06, 15:22
        (szyja je razem ze szmatami dostepn
        > ymi w H&M czy C&A- w
        > Bangladeszu,Chinach czy Turcji).

___ he, he - znajdz mi takie, ktorych obecnie tam nie szyja. Ja probowalam ;)
        • kapitan_ameryka Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 15:26
          Gość portalu: Sofi napisał(a):

> (szyja je razem ze szmatami dostepn
          > > ymi w H&M czy C&A- w
          > > Bangladeszu,Chinach czy Turcji).
          >
          > ___ he, he - znajdz mi takie, ktorych obecnie tam nie szyja. Ja probowalam ;)

Hehehe, to ja znam lepszy przypadek. Jakis czas temu, calkiem nie dawno, do
          sieci H&M trafila partia towaru z metkami DG, Boss itp. Okazalo sie, ze
          fabryka "na wschodzie" nie pamietam dokladnie gdzie, pomylila sie
          przy "metkowaniu".

Co z tego wynika? Ze "szmaty" za 100,200 i 300 euro sa szyte w tym samym
          miejscu i z tego samego materialu co te za 30,40 i 50 Euro.

Hehehe. Smierc frajerom i metkowca. Tu wlasnie wychodzi wasza "wsiowosc"
          i "malomiasteczkowosc".
          • Gość: Kasia Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: 212.190.74.* 22.09.06, 16:41
            Ja mysle, ze jednak roznic tanich i drogich ubran jest widoczna golym okiem.
            Moze nie zawsze, ale czesto. Widac to np po nitkach, ktore odstaja nieraz na
            kilka centymetrow. Drogie ubrania maja jednak inne wykonczenie. Niestety
            troszke:-) za malo zarabiam, zeby wydawac na bluzeczki po 100 lub wiecej euro.
            Do dziewczyn, nosicie spodnice czy wolicie spodnie. Ja lubie i to i to i nosze
            naprzemian spodnice innego dnia spodnie. Ale duzo zalezy tez od mojego nastroju.
            • asiunia.lux Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 17:20

>nosicie spodnice ?

Nie, bo mam krzywe nogi.
            • Gość: mk Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.acn.waw.pl 22.09.06, 20:27
              Rany, rozmowa ludzi siedzacych w temacie... "inaczej".
              Wygalda na to , ze niektorzy, jak Kapitan Ameryka, w zyciu nie mieli w rekach
              dobrych ubran. Stad przekonanie, ze marki popularne i ekskluzywne sa tej samej
              jakosci. Szkoda gadac.
          • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 17:13
            > Hehehe. Smierc frajerom i metkowca. Tu wlasnie wychodzi wasza "wsiowosc"
            > i "malomiasteczkowosc".

Noszenie ciuchow markowych dla metki, i to tak, zeby te metke bylo widac, to na
            pewno objaw swego rodzaju malomiasteczkowego nowobogactwa, ale kapitan nie
            zawsze jest tak, ze w H&M sprzedaja to samo, co np. u Bossa, bo to widac i po
            materiale (100% poliester vs. 100% bawelna wzgl. welna) i po wykonczeniu. Ja
            stostuje w miare mozliwosci zasade, ze kupuje ciuchy markowe zawsze wtedy jak
            jest cos w moim rozmiarze w przecenie, bez wgzledu na to, czy az tak potrzebuje
            czy nie.
            W ten sposob udalo mi sie juz wielokrotnie kupic spodnei Bossa, Camela itd za
            cene spodni z C&A.
            Szczegolna roznice w jakosci widac albo czuc w tanich koszulach: albo ocieraja
            gdzies w kolnierzyku, albo sa jakos zle skrojone albo cos jeszcze.

Ale odchyly na plus i na minus zdarzaja sie wszedzie: i w tanich sklepach i w
            drogich. Trzeba podchodzic do tego zdroworozsadkowo a nie ideologicznie.

PS
            Mam do dzis jedna koszulke polo z H&M, ma chyba z 10 lat i trzyma sie, chetnie
            ja zakladam na podroz, bo jest bardzo wygodna.....
        • Gość: MM Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.cec.eu.int 22.09.06, 15:39
          Najwyrazniej probowalas w zbyt tanich sklepach kochaniutka.
          • Gość: jedna pani Sofi ma racje IP: *.cec.eu.int 22.09.06, 15:53
            niestety. Tylko HAUT jest oryginalny. Reszte szyja bidne male chinki. I ja to
            kupuje, bo jeden sweterek to 5 ziarenek ryzu. 100 sweterkow to moze bedzie mala
            miska. W ten sposob karmie nienakarmionych.

• Gość: Sofi Nawet nie trzeba isc do sklepu, zeby sie tego IP: *.cec.eu.int 22.09.06, 16:03
            dowiedziec.

Co ty myslisz ze nie publikuja takich informacji?

A w sklepie po czym rozpoznajesz, kto to szyje - po odciskach palcow?

Wiesz, ja nie jestem tak zmanierowana - mnie tez niektore polskie marki
            odpowiadaja i wcale sie nie przejmuje ze nikt w Bxli nie wie, co to jest CARRY
            • Gość: aeki Re: Nawet nie trzeba isc do sklepu, zeby sie tego IP: *.cec.eu.int 22.09.06, 17:00
              ja staram sie kupowac drozsze rzeczy, ale uwazam zeby nie bylo widac metek, czy
              napisow na cala piers albo plecy.
      • Gość: - X - Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: 87.65.186.* 25.09.06, 16:48
        Big Star :) albo celio, z reszta i tak wiekszosc z was ma bezguscie co chodzi
        o "ciuchy", jak belgowie :(
    • jakubsky Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 22.09.06, 18:11
      a wiesz dlaczego nie nosze Levisow???
      bo w na moj rozmiar nie szyja

nie szmata zdobo jakubskiego, ale Jakubski szmate
      • Gość: anbxl Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.76-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.09.06, 18:47
        Ella to nie prawda,ze belgijskie ciuchy sa do niczego,bo to wlasnie antwerpscy
        modysci sa najlepsi na swiecie....Popatrz na rozne konkursy
        Pracujac w C&A jako floor manager(troche dawno to bylo,ale bylo)mialam okazje
        poznac ich tajniki i naprawde sprzedaja kombinowane szmaty szyte przez dzieci
        na koncu swiata np w Laosie,Bangladeszu,a potem to idzie przez Tajlandie i
        Chiny-od tego czasu nawet w Sixty nie kupie NIC
        I chyba podobnie jest w H&M i tym podobne
        Osobiscie wole cos markowego,ale nie dla marki tylko dla jakosci,ale teraz to
        moja corka przesciga wszystkich,bo dookola tylko marki sie licza
        TomyHilfiger,Esprit,abc,bigbergs (sorry jak zle napisalam)i pare innych.Dlatego
        zeby temu sprostac mam swoje tipy-kupuje na soldach w INNO i na Louize,w dod na
        rue lidekerke,w outlet we VL i Niemczech
        • chuck_norrris [...] 22.09.06, 20:22
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: anbxl Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.76-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.09.06, 22:33
            oj chyba kiepsko z twoim angielskim,ale skoro tak chcesz wiedziec- bylam z-ca
            kierownika pietra-odziez dziecieca i clockhouse najwiekszego C&A oraz
            odpowiadalam za tzw vip room (na gorze jest jakby drugi sklep dla vipow -
            najwiecej klientow ze wschodnich ambasad)i wlasnie stamtad ucieklam (tak
            dokladnie,bo to ciezka praca a w 2002 floor manager na reke mial 1195euro)w tym
            nadgodziny i praca w soboty)do tymczasowej pracy w UE
            • Gość: Holania Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.aster.pl 22.09.06, 22:41
              Ludzie siedzicie w tej Belgii, blisko Paryżewa i nie wiecie jakie marki nosić?
              Go to Antwerpia do sklepu Dries Van Noten lub Margieli (belgijscy projektanci) -
              to są ciuchy dopiero, a nie jakieś tam HMy i inne wianki. Poza tym idźcie do
              Les Mallores na pchli targ w weekemd - tam dopero się ubierzecie we vintage
              itp. A bijou jaka.... No.... pozdrawiam
        • chuck_norrris nie dam sie, sprzataczce 23.09.06, 21:31
          Bo po polsku "floor manager" to sprzatacza i koniec.

Tak wiec, wynika ze tam sprzatala.
    • Gość: mihau Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: 62.235.207.* 23.09.06, 01:42
      a jak wygląda sprawa z butami? Kupujecie w sklepie, czy robicie na zamówienie?
      No i sprawa krawatów, jakiego węzła używacie, żeby był wystarczająco "markowy" ?

• Gość: anbxl Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.77-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.09.06, 09:00
        hahahaaaa sorry mihau ale to chyba typowo polskie i wcale mnie nie dziwi,ze co
        niektorzy eurokraci np Wlosi ktorzy slyna z dobrego gustu i stylu-oczywiscie
        nie generalizujac smieja sie z mlodych polskich epsow,ze przychodza do pracy
        jak na wlasny slub....Dalej smiem twierdzic,ze Polki maja wiecej gustu w tej
        dziedzinie jak nasi rodacy...Bez uogolnien oczywiscie...Ale jak widze takiego
        lalusia-wlosy na zel,kilo sztucznej opalenizny,koszula swiecaca,gajerek z
        marynarka,lakierki tylko ze...albo zapomnial sie rano umyc,albo tak sie spocil
        to booofffff
      • Gość: TOTO Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.upc.chello.be 23.09.06, 09:06
        Qu'est-ce qui se passe dans vos têtes ?
        Vous vous rendez comptes des bêtises que vous écrivez sur ce site?
        Êtes vous plus préoccupés par vos chaussures ou par ce que vous ferai dans
        votre vie ?
        Bande d'imbéciles !
        Allez d'abord travailler dans le privé et vous vous rendrez compte de votre
        simplicité !!! Vous ne méritez pas tout ce que l'Europe vous paye !
        Heureusement on gagne plus dans le privé mais je pourrais gagner encore plus si
        je payait moins de taxes !
        • kapitan_ameryka [...] 23.09.06, 12:01
        • Gość: anbxl Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.77-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.09.06, 14:44
          C'est un forum,ou on ecrit en polonais,mais t'as tout à fait raison...Une
          petite remarque-beaucoup de gens de ce forum ne connaissent pas vraie belge
          realite...Dommage
          • Gość: mczapl Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.dsl.scarlet.be 23.09.06, 15:51
            Je suis d'accord avec anbxl.
            • kapitan_ameryka Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 15:57
              Bedziesz tanczyl jak ci ktos zagra? Daj spokoj, i pokaz mu co napisalem! I tak
              cenzura slowna a la GW zadzialala. Wiec o co chodzi?
            • Gość: anbxl Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.77-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.09.06, 19:26
              Wielkie dzieki modzeratorze,traktuje to jak komplement :-)))
    • Gość: M Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 09:44
      Podobaja mi się bluzki (koszulowe) firmy JACQUELINE RIU i takie mam,
      bluzeczki ,żakiety i kilka spódniczek mam firmy Orsay i KappAhl, bluzki
      RESERVED a buty z firmy EKSBUT (producent z Mławy) buty modne wygodne, miękka
      skórka kupiłam niedawno tylko 160zł niedrogie ale są naprawdę piękne takie
      jakich właśnie szukałam.
      • Gość: Agniecha Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.upc.chello.be 23.09.06, 10:02
        czy wy idziecie na parade mody, czy do pracy? Smeszy mnie to wasze
        przechwalanie sie ciuszkami i napchanym portfelem. Za chwile zaczniecie
        polemowac na temat majteczek i slipkow, bo przeciez nie wypada "prawdziwemu
        epso" ubierac nie markowych. Rety, czy wszystkim juz uderzylo do glowy? Nie
        macie inteligentnych tematow do obgadania?
        • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 12:08
          agniecha, prawie wszystkie wymienione tu dotychczas marki sa przecietne a nie
          zadne haute couture. Dlatego smieszna jest w sumie tez Twoja uwaga, bo jakby
          ktos w Polsce na forum sie pytal, czy lepsze sa garnitury Wolczanki czy
          Vistuli, to przyjelabys to pytanie za zupelnie normalne, tutaj natomiast sie
          podniecasz, ze ludziom woda sodowa do glowy strzelila. Te wszystkie Esprit,
          Zary, HM itd. to jest wlasnie poziom Vistuli, czasem maja dobre rzeczy, czasem
          do d...,ale to nie sa drogie ciuchy z pokazow mody w Mediolanie, wiec wyluzuj
          troche
          • corky1 Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 12:16
            Uwaga Agniechy wcale nie jest śmieszna. Śmieszy mnie natomiast to przepychanie
            się czy epsowi wypada pokazać się z metką HM, czy lepiej z czymś haute couture.
            To tylko świadczy o zakompleksieniu niektórych ludzi, którzy muszą się
            dowartościować przez "ometkowanie".
            • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 12:29
              Dla mnie jest smieszna, bo nikt tu nie mowi o haute couture. Nikt na tym forum
              jeszcze nie stwierdzil, ze do pracy chodzi tylko w Bossie, bo w innych rzeczach
              nie wypada.

Moim zdaniem tu chodzi o inny problem, zwykly brak tolerancji do zachowań
              odróżniających się od własnych.
              Nie czarujmy się, większość epsoów polskich nie była krezusami w Polsce, tylko
              zwykłymi szarakami. Teraz dostają godne pensje. Jedni cieszą się tym, że
              wreszcie ich stać na wejście do sklepu i spontaniczne kupienie sobie rzeczy,
              która im sie spodoba. Czyli maja powiedzmy bardziej konsupmcyjny styl życia.
              Inni - może nauczeni latami wyrzeczeń - oszczędzają każdy grosz, bo chcą np.
              kupić jak najszybciej dom.

I teraz jedni spoglądają na drugich z wyższością/niechęcią/dezaprobatą. I to
              jest śmieszne, a nie fakt wydawania pieniedzy na droższe czy tańsze ciuchy.
              • corky1 Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 12:42
                Nikomu nie bronię kupowania drogich rzeczy. To nie moje pieniądze, więc nic mi
                do tego. Nie uważam też, że opinia Agniechy jest wyrazem brakiem tolerancji.
                Dla mnie brakiem tolerancji jest wyśmiewanie się z osób, które kupują ubrania w
                CA. Może komuś to wystarcza i w imię tolerancji (wielkie słowo) powinniśmy to
                uszanować? Natomiast zgadzam się z Tobą, że śmieszne jest spoglądanie na siebie
                z "wyższością/niechęcią/dezaprobatą".
                Zresztą jak rozumiem post Kasi miał być w założeniu prowokacją i wielu się na
                to dało złapać, co świadczy o liczbie postów. Ja niestety też...
        • Gość: mihau Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: 62.235.207.* 23.09.06, 15:08
          Ależ tak właśnie miało brzmieć następne pytanie! Czyżby nikt nie zwracał uwagi
          na metki w bieliźnie? i ponawiam pytanie o rodzaj węzła w krawacie, oczywiście
          "markowego" węzła ?
          • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 15:57
            Ja do dzis musze prosic kogos, zeby mi krawat zawiazal, bo sam jestem do tego
            za glupi.
            Pamietam, jak przyjechalem do Niemiec, to mialem w akademiku za sasiada
            prawdziwego Anglika, studenta Oxfordu, ktory byl na wymianie studenckiej.
            On nie mogl pojac, ze ktos nie umie wiazac krawata, 3 dni probowal mnie nauczyc
            i potem zrezygnowal.....
            Hehe, Polak potrafi sfrustrowac nawet Oxfordowca (Eneko, chiba dobrom
            koncufktem wybralem?;-)
            • Gość: Agniecha Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.upc.chello.be 23.09.06, 22:34
              Eurokrato, dlaczego mam sie podniecac? Po prostu uwazam za kompletna bzdure ta
              bieganine za orginalnymi metkami i cale te przechwalanie.Co kogo obchodzi czy
              jakis lalus ubierze Bossa czy C&A? Jesli jest nadetym d....., to takim
              pozostanie nawet w markowym garniturze.
              Wybacz, ale ja sie nie powstydze ponosic skarpetek z Wibry, tylko dlatego, ze
              kosztuja 1€.I co, moze nie wypada??? Bo jak ktos tak teraz powie, to ja
              odpowiem, ze mam to w nosie i juz :o)
              • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 22:43
                Ty ciagle nie rozumiesz, o co chodzi. Tu nie chodzi o PRZECHWALANIE. Jak bylem
                studtentem, to tez sie ubieralem w C&A i w H&M. Do dzis prywatnie lubie dresy i
                adidasy i wcale sie tego nie wstydze. Ale do pracy nie poszedlbym w ciuchach
                H&M, bo uwazam, ze takowe tam nie pasuja.
                Poza tym Agniecha, porownajnym do zywnosci: mozna kupowac byle jaki chleb
                zapakowany w folii w supermarkecie albo isc do piekarni, bo sie lubi dobre i
                chrupiace buleczki. Jesli ktos powie, ze chodzi co sobote pol kilometra do
                piekarni po bulki zamiast po pakowany chleb do Zabki na rogu, to tez sie
                przechwala?
                To jest kwestia percepcji, a takowa jest zupelnie rozna, bo zalezy od filozofii
                zyciowej.
                Ale z ponizsza uwaga zgadzam sie w 100%
                "jakis lalus ubierze Bossa czy C&A? Jesli jest nadetym d....., to takim
                > pozostanie nawet w markowym garniturze."

Ale to zdanie mozna uzupelnic: jak sie ubierze w tanie ciuchy, to takowe jego
                charakteru tez nie zmienia....;-)
                • Gość: Agniecha Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.upc.chello.be 23.09.06, 22:48
                  Alez oczywiscie, ze rozumiem: kazdy stroj na kazda okazje i ja tez ubralabym
                  cos lepszego do biura...........ale po co caly ten szum??? Tego nie rozumiem. i
                  nie wmowisz mi, ze nie ma w tym wszystkim odrobiny przechwalania! Poza tym
                  zagladnij do postu TOTO, mimo iz napisal/a po francusku, to wiele mial racji.
                  • Gość: anbxl Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.77-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.09.06, 23:09
                    Aga pewnie,ze toto mial 100proc racji,bo te jak piszesz nadete dupki,a jest tu
                    takich wielu nie znaja tutejszych belgijskich realiow,gdzie rowniez po studiach
                    na panstwowym wikcie np tlumacze we VG maja netto 1600euro,a ich hoofd czyli
                    dyrektor dzialu glownego sekretariatu i tlumacz z 35 letnim doswiadczeniem ma
                    netto 2000euro,ale coz co niektorzy tu zapomnieli jak wol cieleciem byl...
                    Co do Wibry,tez zdarzalo mi sie kupowac jakis ciuszek dla
                    dzieci,ale...wycofalam sie wlasnie ze wzgledu na jakosc,bo po 2-3 praniach to
                    jest szmata,a markowy ciuch mozesz prac wiele,wiele razy i jest oki-to
                    wyprobowalam w praktyce i dlatego wole markowe i dobre proszki-wzgledy
                    ekonomiczne
                    • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 23:31
                      > na panstwowym wikcie np tlumacze we VG maja netto 1600euro,a ich hoofd czyli
                      > dyrektor dzialu glownego sekretariatu i tlumacz z 35 letnim doswiadczeniem ma
                      > netto 2000euro,

Anbxl, dobrze ze to piszesz, w Niemczech jest bardzo podobnie, ale oni i tak
                      nie uwierza, bo przeciez pensja 3900 euro netto na A5 step 1 to jest
                      niesprawiedliwosc dziejowa i tak w ogole zadne wielkie halo i w ogole Unia sie
                      powinna cieszyc, ze jasniepanstwo laskawie sie zgodzilo pracowac za tak niedzne
                      pieniadze.
                      • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 23.09.06, 23:41
                        szef sekcji w niemieckiej sluzbie publicznej, w najwyzszej grupie
                        zaszeregowania (odpowiednik unijnego A9 *5), w wieku 53 lat otrzymuje
                        - > 3523.45 € netto (czyli mniej niz epso A5 po bezposrednio po studiach)
                        albo
                        --> 4914.37 € brutto.

• Gość: anbxl Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.77-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.09.06, 08:40
                          Tak i dlatego wcale sie nie dziwie,ze co niektorzy nie przepadaja tu za
                          eurokratami.W brukselskim Streekrant (deze week in Brussel)z tego tygodnia jest
                          calostronicowy artykul nt expats rowniez swiezych eurokratow ze wschodu
                          Europy,gdzie autor napisal min,ze nie chca uczyc sie tutejszych jezykow,bo
                          mysla,ze z angielskim sa juz pepkami swiata i pobyt w BXL czesto traktuja (jak
                          co niektorzy z forum)jako 2-3 letnia przygode zycia...Bylo jeszcze,ze mlode
                          kobiety sa w przewadze i ze szukaja mezow,partnerow,ale wybor jest kiepski :-))
                          Byly bardzo dobrze wiem,ze w D zarabia sie duzo lepiej jak w Belgii,ale jeszcze
                          jeden przyklad oficer PR (press)z 4 letnim doswiadczeniem na tym stanowisku ma
                          brutto we VG 2375euro,a wiec dobra rada cieszcie sie tym co macie....
                          • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 24.09.06, 10:32
                            ...pobyt w BXL czesto traktuja (jak
                            co niektorzy z forum)jako 2-3 letnia przygode zycia...

Wbrew temu, co tu niektorzy pisza, ze w Polsce tez mozna tyle zarobic (ciagle
                            czekam na przyklad swiezego absolwenta wyzszej uczelni w Poslce, ktory by tam
                            zarabial bez doswiadczenia zawodowego powiedzmy nie 16 a 8 tys. zlotych
                            miesiecznie za 38-godzinny tydzien pracy), nie wierze, ze beda wracac po 2
                            latach, bo jak ktos sie przyzwyczai do beztroskiego zycia na dobrych zarobkach
                            to nie wroci do polskiej niepewnosci (z reguly). Podczas mojej przygody
                            brukselskiej mialem kolezanke w biurze obok, ktora od pierwszego dnia pracy
                            mowila o powrocie za 5 lat. Z tego co slysze, teraz o powrocie nie ma zadnej
                            mowy, szuka domu do kupienia i predzej sciagnie rodzine z Polski na miejsce niz
                            sama tam wroci. Bo do czego? Do 2 tys. zl. pensji?
                    • Gość: M Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 07:29
                      ktos napisał:
                      <markowy ciuch mozesz prac wiele,wiele razy i jest oki-to
                      > wyprobowalam w praktyce i dlatego wole markowe i dobre proszki-wzgledy
                      ekonomiczne>

Dokładnie właśnie o to chodzi ja tez juz nie raz przekonałam się o tym ze
                      sprawdzona markowa odzież jest praktyczniejsza (ale na pewno nie H&M)
                      a nie zaraz że nadęte dupki.Ja kupuje tylko dobre i ładne rzeczy bo nie stać
                      mnie na to żeby mieć badziewie które za chwile trzeba wyrzucić do kosza albo
                      przeznaczyć na szmatę do mycia podłogi.
                      • Gość: Agniecha Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.upc.chello.be 24.09.06, 12:32
                        Droga M, "nadete dupki" to nie do wszystkich, tylko do tych naprawde nadetych :)
                        Bo nie potepiam kupowania czegos markowego, ale fakt przechwalania sie tym. A
                        to juz inna sprawa.
                        Co do badziewia, to ja tez nie mam na tyle kasy, aby kupowac non-stop, bo
                        znowoz musialam wyrzucic do kosza. wiec tez jestem "za" posiadaniem paru
                        naprawde dobrych ubran, ktore przetrzymuja wiele pran.
                        • sil.bi Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 24.09.06, 12:45
                          Właśnie przeczytałam ten wątek i jestem zażenowana tematem i poziomem dyskusji.
                          Gdyby jakiś outsider zupełnie przypadkiem natknął się na te wpisy, to chyba
                          włosy by mu dęba stanęły, jakimi bzdurami zajmuje się szanowne eurokractwo plus
                          epsy-wanna be. Wstyd panie i panowie.
                          • Gość: M Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 14:24
                            <Wstyd panie i panowie>

wstyd to kraść
                            • byly_eurokrata Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 24.09.06, 14:28
                              Gość portalu: M napisał(a):

> <Wstyd panie i panowie>
                              >
                              > wstyd to kraść

jak wstyd? A po co się składa lewe wnioski na zapomogi na niby rodziców w
                              biedzie albo kupuje lekarstwa dla rodziny na koszt unijnej kasy chorych? Ty
                              jakiś dziwak jest, to żaden wstyd, to normalka. Sie kombinuje jak sie moze
                            • kapitan_ameryka Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 24.09.06, 16:22
                              Gość portalu: M napisał(a):

> <Wstyd panie i panowie>
                              >
                              > wstyd to kraść

Wstyd to krasc i dac sie zlapac.
                              • Gość: anbxl Re:kapitan IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.09.06, 16:39
                                kapitan poraz x ukazujesz swoj cynizm.Czasem naprawde ja (i nie tylko )
                                zastanawiam(y)sie czy ty naprawde tak myslisz,czy jestes sobie takim malym
                                prowokatorkiem
                          • Gość: Kasia Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: 212.190.74.* 25.09.06, 11:26
                            Dziwna ta twoja krytyka. Mysle, ze tu mozna porozmawiac o wszystkim a
                            niekoniecznie tylko o konkursach, wynikach egzamonow i o epsiej pracy. Czesto
                            pojawiaja sie tu fajne watki polityczne jak i cos na wesolo. Dlaczego nie?
                            A dyskusja jak dyskusja, czesto odbiega od tematu glownego. Mysle, ze bardziej
                            zenujace sa dyskusje z udzialem paw_dady lub Kapitana_ameryka. IMHO

I moj watek wcale nie byl prowokacja jak ktos mi zarzucil, chcialam tylko
                            rozpoczac dyskusje na luzny temat. Dziekuje.
                            • kapitan_ameryka Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 25.09.06, 11:52

> Mysle, ze bardziej
                              > zenujace sa dyskusje z udzialem paw_dady lub Kapitana_ameryka. IMHO

Doktorze, MYSLI, czyli bedzie zyc.

A co do twojej IMHO - dzieku Bogu, malo kto sie z nia liczy.
                            • sil.bi Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 25.09.06, 11:54
                              1. Skoro mozna tu porozmawiac o wszystkim,to mozna tez skrytykowac,na co
                              wlasnie sobie pozwolilam czytajac niektore kuriozalne wypowiedzi.
                              2. Ja nie zarzucalam Ci prowokacji.
    • Gość: paff EPSO tania elegancja na topie IP: *.adslplus.ch 25.09.06, 11:37
      tak trzymac !
    • jakubsky Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 25.09.06, 12:07
      takie a jakich sie dobrze czujemy
      to ze innym sie nie podobaja ciuchy a jakisch chodzimy na codzien, to inna
      sprawa i kwestja gustu, zas o tym podobno sie nie dyskutuje.
      Inna sprawa - odzienie jakie wkladamy na siebie jak przenikamy w mury pracy. dla
      jednych garniak jest szczytem finezji, a dla innych jest podstawa dobrego
      samopoczucia i pozytywnej atmosfery.
    • Gość: ja Dress code IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:28
      czy w instytucjach faktycznie trzeba się ubierać?
      mam na mysli uniformy? czy szefowie daja do zrozumienia, zeby ubierac sie w
      okreslony sposob?

ja jako abnegatka (slowa matki) musze byc na luzie, byle dobrej jakosci, dzis
      bluza esprit, proste spodnie mexx, sportowe buty reebok, choc jestem raczej
      wierna ecco, b. lubie bojowki, ale ostatnie zdarlam, a nowych nie widze w
      sklepach bo moda minela

nie prasuje, choc góry musze miec bawelne 100%, jak zdaze zatrzymac pralke
      przed wirowaniem, to jest ok, jak nie, to troche gorzej

no, powiedzcie eurokraci, ze nie musicie nakladac zakietow, garsonek (juz sama
      nazwa jest paskudna) i innych koszmarkow

• jakubsky Re: Dress code 25.09.06, 16:42
        provocatorue
        • Gość: ja Re: Dress code IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:43
          provocator ue?
      • Gość: ja Re: Dress code IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:51
        zapomnialam o sweterku troll, kt wlasnie nakladam, zeby nie bylo , ze
        niewolnica marek, na wyprzedazy kupiony, pewno za 30-40zl

pogoda piekna , ale zaczyna sie robic chlodno
        powoli szykujemy sie do wyjscia
        • Gość: SNOBSTWO [...] IP: *.cec.eu.int 26.09.06, 11:31
          • Gość: zenek z puszczy Re: glupie snoby jestescie wszyscy IP: *.cust.tele2.lu 26.09.06, 11:33
            Mocno powiedziane. A co chcesz przez to powiedziec?
          • Gość: mczapl Za burte IP: 212.190.74.* 26.09.06, 12:09
            Mily pracowniku Komisji,

Twoj post zostal usuniety za zlamanie pkt 4 naszego regulaminu. Powinienes
            dostac rowniez nagane za krzykactwo (zgodnie z netykieta piszemy duzymi
            literami gdy chce na kogos nawrzeszczec).
            Od siebie moge dodac, iz uogolnianie tez nie jest zbyt dobrze widziane,
            szczegolnie uogolnianie w oszczerstwach.
            Co do stron pozytywnych, to chcialbym ci podziekowac za brak wulgaryzmow.
            Mam nadzieje, ze innych twoich postow nie bede musial kasowac.

pozdrawiam,

mczapl.
    • Gość: stuzia Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.cec.eu.int 26.09.06, 13:55
      TOTO i Agniecha paskudnie znizyli cala rozmowe, na tak luzny temat, na dno.
      Kilka kwiatkow tylko dolalo oliwy do ognia...Nie mozna sobie o ciuchach pogadac
      bo jest sie "eurokrata"??????????????
      HA HA HA...please...

Kasia, temat fajny tylko sam tytul (co "WYPADA" nosic) troche wplynal na zle
      zrozumienie postu przez niektore osoby.

Wracajac do tematu, to przyznam, ze lubie sobie kupic czasami
      jakis "snobistycznie markowy gadzecik", ciuchy jakie kupuje zaleza od stanu
      mojego portfela na dana chwile. Zagladam wiec ze sprawiedliwa czestotliwoscia
      do H&M, C&A, Zary, Esprita jak i Deni Cler czy Max Mary.

Kazdy ma swoj styl, jedni wygladaja bosko i stylowo w ciuchach wyszperanych w
      second hand-ach a inni tandetnie, odziewajac sie od stop do glow w brokatowe
      CD, D&G i (o zgrozo) Versace.

Tylko o co byla ta awantura????
      :-DDDD
      • Gość: M Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 14:03
        dokładnie , mi tez popsuli humortą swoją krytyką, pozostał mały niesmak
      • sil.bi Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) 26.09.06, 14:22
        Nie mozna sobie o ciuchach pogadac
        >
        > bo jest sie "eurokrata"??????????????
        > HA HA HA...please...

Stuzka,czuje sie poniekad wywolana przez Ciebie do tablicy,chociaz to nie ja
        jestem autorem awantury:-). To jasne,ze nie ma nic zlego w rozmawianiu o
        ciuchach i wiesz doskonale,ze ja tez lubie o nich czasem pogadac (tudziez o
        okularach;-)), ale to,co mi sie wydalo w tym watku wrecz niesmaczne,to
        przerzucanie sie metkami, markami i wszechobecne udowadnianie sobie,kim sie nie
        jest. Nie jestem w stanie zrozumiec, po co ludzie pisza publicznie, jakich
        firm spodnie wkladaja co rano na tylek i czemu wola buty Prady niz Deichmanna;-
        ). Wedlug mnie to czysta 'lanserka' i tyle.
        • Gość: sklepowa Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.cec.eu.int 26.09.06, 14:29
          nie ma to jak byc SNOBEM, ja nosze tylko Chanel,haha, CHANEL i PRADA, alescie
          glupi ludzie niekotrzy, to WSZYSTKO jest robione w Chinach, tylko dla
          niektorych snobow jest 100 razy drozej bo lubia miec czym sie pochwalic , zebys
          sobie podniesc swoja wartosc, SNOBY ,
        • Gość: stuzia do sil Siiiiil!!! IP: *.cec.eu.int 26.09.06, 14:42
          Heeeej, cos Ty! Twoj post zrozumialam w 100% i wiem doskonale co mialas na
          mysli!
          Wlasie Twoj post mnie "zmobilizowal" pozytywnie, celowo nie na niego
          odpowiedzilam ale na ten pierwszy, Kasi, aby moja odpowiedz byla do wszystkich
          i ogolna no i pojawila sie na koncu.
          Chodzilo mi o to , ze mozna sobie pogadac o szmatkach a tu niektorzy (dluuugo
          przed Twoim wpisem) zrobili z tego wielkie halo i faktycznie po ochnastym
          poscie rozmowa zrobila sie niesmaczna i wygladala jakby epsy zajadle bily sie o
          metki na ciuchach a reszta (glownie nie-epsy) probowala ich w mniej lub
          bardziej elegancki sposob sprowadzic na ziemie.
          I tu znowu sie z Toba zgadzam, dla outsidera to szok moze byc...

> Nie jestem w stanie zrozumiec, po co ludzie pisza publicznie, jakich
          > firm spodnie wkladaja co rano na tylek i czemu wola buty Prady niz
          Deichmanna;-

Bo Ty wlasnie jestes inna :-)))) i za to:
          luv u!

• sil.bi Re: Siiiiil!!! 26.09.06, 15:06
            Buzka kochana:-).
    • ms100 Oczywiscie ze tylko CTMy... 26.09.06, 14:31
      Kazdy szanujacy sie Eurokrata i kazda szanujaca sie Eurokratka nosza tylko CTMy
      czyli Community Trade Marks ((((-; polecam baze danych, kazdy znajdzie jakas
      marke dla siebie:

oami.europa.eu/CTMOnline/RequestManager/de_SearchBasic?transition=start&source=Log-in.html&language=en&application=CTMOnline

W Alicante nie da sie wytrzymac w zakiecie w pracy - jaka strefa klimatyczna
      taki dress code (-;

Pozdrowienia z Alicante!
    • tymiankowo bezsensowna ta dyskusja 26.09.06, 14:52
      dyskusja o markach i metkach, to dyskusja poniekad o gustach (choc tez jak
      wynika z niektorych postow o snobizmie).
      a jak wiadomo de gustibus non est disputandum
      Ja dalabym sobie spokoj. Jest wiele ciekawszych tematow.
      • Gość: paff Re: bezsensowna ta dyskusja IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 15:02
        no to widzisz gdznie niby chcesz pojsc - wlasnie tam. Nie tylko bedziesz
        musiala (prsja spoleczna) nosic metki ale zeby na metki ubraniowe oszczedzic
        bedziesz jadla metke. O!
        • tymiankowo Re: bezsensowna ta dyskusja 26.09.06, 21:06
          to, ze chce, jeszcze nie swiadczy o tym, ze sie uda. Pewnie raczej nie, bo
          zarobiona jestem*. A wiesz jakie typy na uczelni mozna spotkac? Albo w NGOsach,
          fundacjach, firmach? Kazde miejsce ma swoja specyfike, a ja mam chyba
          szczescie, bo udaje mi sie przyjaznic i naprawde fajnymi i ciekawymi ludzmi.

*tak wiem, pisaniem postow na forum

• Gość: paff Re: bezsensowna ta dyskusja IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 21:10
            > A wiesz jakie typy na uczelni mozna spotkac?
            tu akurat calkiem dobrze wiem...

> Kazde miejsce ma swoja specyfike
            ehkm dokladni o tym pisze. Wierzysz naprawde, ze tu spotkasz elyte? ktora
            kupuje odpowiednie metki i depserack owalczy o 200Euro doplaty za nic? no to
            szczesciw w poszukiwania ciekawych ludziskow zyce ;)
            • Gość: Agniecha Re: bezsensowna ta dyskusja IP: *.upc.chello.be 26.09.06, 21:18
              Stuzia, USMIALAM sie z Ciebie! Niby, ze zepsulam "konwersacje"? Szkoda slow, na
              taka glupote...
              • stuzia Re: bezsensowna ta dyskusja 27.09.06, 00:13
                Gość portalu: Agniecha napisał(a):

> Stuzia, USMIALAM sie z Ciebie!

Ciesze sie bardzo, ze jednak Twoj belkot nie poszedl na marne i ze mialas tez
                troche zabawy.

PS. A po watku na temat gumy do zucia nawet uwazalam Cie za osobke z
                charakterem, a Ty tylko lubisz tak pomacic zwyczajnie... no i o takich wlasnie
                nie-epsach mowilam. Ehhh....
            • tymiankowo Re: bezsensowna ta dyskusja 26.09.06, 21:33
              "Wierzysz naprawde, ze tu spotkasz elyte"

mam inne hobby od poszukiwania elit. Malo tego, nie wierze, ze cos takiego w
              ogole istnieje. Wierze w jednostki, a nie kasty.
              • Gość: P.Aff Re: bezsensowna ta dyskusja IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 23:50
                wiem wiem hobby to ciezka praca dlatego chcesz do EU - jak sie dostaniesz zmien
                imie na EU.Genia ;)
      • kaszub_kaszub Re: bezsensowna ta dyskusja 26.09.06, 21:26
        Blagam, napiszcie, ze piszacy nt tych szmatek, metek itd robia to zamiast
        ogladania telewizji w domu. Bo naprawde nie chce mi sie wierzyc, ze mozna pisac
        o takich pie..ch w czasie pracy. Rozumie o sporcie, dobrej kawie i o paru
        innych istotnych sprawach, ale do cholery marnujecie kase podatnikow
        (jakkolwiek banalnie to brzmi) na pierdoly o szmatach???
        Obciach...
        • Gość: carrefour Ja ubieram sie w Carrefourze:)))))) IP: *.cec.eu.int 27.09.06, 11:24
          HAHA, ubieram sie w Carrefourze, bo tam mi sie najbardziej ciuchy podobaja, i
          jest tanio, a inni niech sobie kupuja w Chanel jak chca sie dowartosciowac,
          hahaha:)))
          • Gość: ja Re: Ja ubieram sie w Carrefourze:)))))) IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 27.09.06, 12:08
            A moze ci od Chanel nie chca sie dowartosciowac ? Moze im sie po prostu tak
            podoba, jak tobie ciuchy z Carrefoura ?

W tym wzgledzie kazdy robi co chce, a wzgledny jest tylko gust albo jego brak.
    • kapitan_ameryka jakies konkuzje? 27.09.06, 18:30
      No to bylo pierdu pierdu, teraz czas na jakies podsumowanie. Jesli jakies byc
      moze...
      • Gość: M Re: jakies konkluzje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 20:30
        Liczyłam na to że dowiem sie ciekawostek na temat firm dobrych
        i jeszcze lepszych od tych które znam i mam te ich metki.
        Dobrze jest wymienić się takimi informacjami bo mozna się czegoś nowego
        dowiedzieć (najbardziej interesują mnie buty) ale przeliczyłam się
        • kapitan_ameryka Re: jakies konkluzje? 27.09.06, 20:49
          No i sama sobie odpowiedzialas ile warte jest to gadanie o firmach i metkach.
          Gadaja, gadaja a zapomnieli o butach. Co z tego ze maja torebki LV (nawiasem
          mowiac, niedawno w Polsce widzialalem takie do nabycia w... kwiacarni za 30zl
          sztuka), co z tego ze maja super hiper - watpliwe jednak - ciuchy jak nie maja
          dobrych butow. To mowi samo za siebie.

Ps
          Wszystko co markowe i z wielkimi literami na piersi lub plecach to... podroby,
          kazdy to wie. A zreszta wystarczy sie na stadion przejsc. Aha i zaloze sie ze
          ci co krzycza o tych markach wlasnie tam sie ubieraja - jak odwiedzaja rodzinne
          strony (w koncu moga sobie kupic, bo wczesniej to i na to ich nie bylo stac)
          hahaha!
          • byly_eurokrata Re: jakies konkluzje? 27.09.06, 21:10
            kapitan, nie wiem o jakich stadionach mowisz. Ja jako koneser adidasa old
            school wielokrotnie probowalem kupic jakas podrobe produktow adidasa, ktore sa
            juz niedostepne na rynku autentycznym. Jakos mi sie nie rzucilo w oczy, zeby na
            stadionach sprzedawali w ogole podroby adidasa, nie mowiac juz o dobrych
            podrobach, ktorych nie mozna rozpoznac na pierwszy rzut oka.
          • emilia2006 Re: jakies konkluzje? 27.09.06, 23:16
            Wlasnie wlasnie.
            Moja babcia i mama zawsze mnie uczyly ze but u kobiety musi byc jak najlepszej
            jakosci.

Nie wiem jak inni ale moim zdaniem Bruksela jest dosc uboga jesli chodzi o
            zakup dobrych butow i nie mowie tu o takich egzemplarzach od 500 EUR z gore
            tylko takich normalnych za 50 czy 100.
            Na to konto ide spac.
            • Gość: mala Re: jakies konkluzje? do bylego! IP: *.220-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.09.06, 00:17
              o takie stadiony chodzilo :)) www.jarmark.damis.pl/dynamiczne/index.html
              • Gość: mala Re: jakies konkluzje? do bylego! encore IP: *.233-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.09.06, 11:01
                w Asterixie-misja Kleopatra, byl taki mniej wiecej text w pl wersji: 'Slowianie
                zwykli robic zakupy na stadionach' bardzo zabawne to bylo, podobnie jak caly
                film z monia b. w roli glownej
    • Gość: gertych Re: Jakie marki wypada nosic, a jakie nie? :-) IP: *.crowley.pl 27.09.06, 23:00
      super watek oby tak dalej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka