Dodaj do ulubionych

Kierownik kolonii będzie reformował stocznie

28.10.06, 15:42
www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3707981.html
no comments
Obserwuj wątek
    • Gość: pav a jakie doswiadczenie mieli IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 15:53
      JK Bielecki zanim zostal premierem? a p. Onyszkiewicz min Obrony?
      • byly_eurokrata Re: a jakie doswiadczenie mieli 28.10.06, 16:14
        drogi paviu, pan Onyszkiewicz byl wykladowca na Oksfordzie, to juz samo w sobie
        wiecej znaczy, niz ukonczenie jakiejs moskiewskiej uczelni wojskowej. Mialem
        okazje do osobiscie poznac podczas jego pierwszej wizyty w charakterze ministra
        obrony w Niemczech i zrobil doskonale wrazenie, a nalezy pamietac, ze bylo to
        krotko po upadku tzw. bloku wschodniego, kiedy po obu stronach bylej zelaznej
        kurtyny panowala jeszcze duza rezerwa wobec drugiej strony. Dla mnie to byla
        niezla fucha, nie musialem nic tlumaczyc, bo on gadal ze wszystkimi swobodnie
        po angielsku.
        Potem podczas mojej krotkiej kariery unijnej widywalem go kilka razy w
        Parlamencie Europejskim, zawsze otoczony jakas grupka ludzi. To jest czlowiek o
        wysokiej kulturze osobistej, swietnym wyksztalceniu i nie oszolom, tylko bardzo
        rzeczowy czlowiek. Wiecj takich, a mnie Lepperow i Giertychow, a w Polsce
        bedzie lepiej.
        • Gość: pav Re: a jakie doswiadczenie mieli IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 16:28
          > drogi paviu, pan Onyszkiewicz byl wykladowca na Oksfordzie

to ma byc doswiadczenie do kierowania armia?!!! buhahaha to ze mowil jedynie po
          angielsku to ma byc jedyne kryterium?!!! <LOL> chlopie armie to nie epso gdzie
          wystarczy jkeims jezykiem mowic ani recepcje w hotelu gdzie jezykow musisz znac
          wiecej niz w epso ;)

> to juz samo w sobie wiecej znaczy, niz ukonczenie jakiejs moskiewskiej
          uczelni wojskowej
          >

a niby dlaczego?

wiesz ile programow polski zbrojeniowcyh zabily jego delikatnie mowia
          nieprzemyslane decyzje?!!! np. iryde na sile chcial kupowac zlom byle
          zachodni...

aha i sam widzialem wywiad w BBC na temat pilotow ktorzy uciekali z armii. Pan
          Onyszkiewicz mowil ze malo znaja angielski wiec niech ida. Dziennikarze dodali
          komentarz: ze minister nie bardzo zdaje sobie sprawe ile wyksztalcenie pilota
          kosztuje czasu i probuje robic dorba mine do zlej gry;D
          • byly_eurokrata Re: a jakie doswiadczenie mieli 28.10.06, 16:46
            spodziewalem sie takiej odpowiedzi po tobie paw: mowi po angielsku, ale nie ma
            nic do powiedzenia.

Otoz generalnie: w tzw. okrzeplych demokracjach na czele resortu obrony stoi
            zawsze CYWIL, na tym polega cywilna kontrola sil zbrojnych. W Niemczech np. nie
            bylo jeszcze na czele resortu obrony chyba ministra, ktory by w ogole byl w
            wojsku w ramach zasadniczej sluzby wojskowej.

Co do moskiewskich uczelni wojskowych: stara gwardia komunistyczna w MONie
            utrzymuje mit profesjonalizmu tej uczelni. Jakbys sie znal troche na temacie,
            to bys wiedzial, ze swego czasu polscy mlodzi absolwenci West Pointu byli
            zatrudniani w wojsku na stanowiskach typu szef bocznicy kolejowej w Bemowie
            Piskim, bo stara gwardia bala sie ich wiedzy i generalnie nowego.
            Dlatego tez wykolegowala swego czasu Radka S., ktory jest jedynym czlonkiem
            rzadu popisowskiego, ktory zasluguje w moich oczach na respekt.
            Paw, ja sie akurat bardzo dobrze znam na sprawach tego resortu, wiec nie
            wygrasz tutaj ze mna w dyskusji.
            Bez wzgledu na to, ile kosztowalo wyksztalcenie pilota, jego dymisja za brak
            znajomosci angielskiego jest 110% sluszna. Poza tym, jesli WP stac na
            pozbywanie sie z wojska WSZYSTKICh mlodych absolwentow zachodnich uczelni
            wojskowych (sprawa byla glosnia swego czasu w prasie, nawet w resortowej
            wojskowej, bo ten mlody porucznik absolwent West Pointu przegonil w rankingu
            wiekszosc Amerykanow, po paru miesiacach dostal zwolnienie z MONu i
            BLYSKAWICZNIE znalazl o wiele lepsza prace w sektorze prywatnym, gdzie tacy
            ludzie sa na wage zlota)

Wiec nie pieprz trzy po trzy za przeproszeniem
            • Gość: pav Re: a jakie doswiadczenie mieli IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 16:53
              > Paw, ja sie akurat bardzo dobrze znam na sprawach tego resortu, wiec nie
              > wygrasz tutaj ze mna w dyskusji.

jesli min obron yjest obywatel UK a obywatel RFN ma ggleboko wiedze na temat
              resortu owego nie mam nic wiecej do doaanie w tej kwestii.

> Bez wzgledu na to, ile kosztowalo wyksztalcenie pilota, jego dymisja za brak
              > znajomosci angielskiego jest 110% sluszna

owszem lektorat angielskiego to pare tysiecy a pilot kosztuje pare milionow.
              Widze na kosztach znasz sie jak reszta owego (nie)rzadu.

Wiesz trageria Polsk i to to ze albo WASALE musza sie ksztalcic w Moskie albo
              WP. No nie od razu widac kto wydaje rozkazy babanon w bulandzie?

> Dlatego tez wykolegowala swego czasu Radka S., ktory jest jedynym czlonkiem
              > rzadu popisowskiego, ktory zasluguje w moich oczach na respekt.

a dlaczego, bo mowie po angielsku? czy ze letka raczka wysyla 1k polskich
              zolnierzy na koszt polskiego podatnika zeby bronic interesow USA?

• byly_eurokrata Re: a jakie doswiadczenie mieli 28.10.06, 17:14
                Gość portalu: pav napisał(a):

> > Paw, ja sie akurat bardzo dobrze znam na sprawach tego resortu, wiec nie
                > > wygrasz tutaj ze mna w dyskusji.
                >
                > jesli min obron yjest obywatel UK a obywatel RFN ma ggleboko wiedze na temat
                > resortu owego nie mam nic wiecej do doaanie w tej kwestii.
                >
                No tak, masz racje, Radek S. w rzeczywistosci nazywa sie Mordechaj Meisemann a
                ja jestem podwojnym agentem Abwehry, ktora przetrwala II wojne swiatowa i pod
                przewodnictwem Sturmbannführerki Eriki S. spotyka sie sie potajemnie raz w
                miesiacu w tajnym bunkrze urzedu kanclerskiego, zeby omowic najnowsze
                mozliwosci rozkladu panstwa polskiego od srodka i dokonania 4 rozbioru Polski.
                Takich bzdur to nawet Stefan M. by tu nie wymyslil.

> owszem lektorat angielskiego to pare tysiecy a pilot kosztuje pare milionow.
                > Widze na kosztach znasz sie jak reszta owego (nie)rzadu.
                - to nie jest kwestia lektoratu angielskiego, tylko motywacji tych ludzi,
                ktorzy czesciowo wcale nie chcieli sie uczyc tego jezyka. I ciagle nie wyjasnia
                sprawy, dlaczego resort zwolnil mase swietnie wyksztalconych ludzi ze
                znajomoscia tego jezyka? Moze dlatego, zeby byli lepsi? Taka sugestia tylko. To
                jest taka sama argumentacja jak w MSW, ze trzeba bylo zostawic agentow
                bezpieki, bo to niby profesjonalisci....

> Wiesz trageria Polsk i to to ze albo WASALE musza sie ksztalcic w Moskie albo
                > WP. No nie od razu widac kto wydaje rozkazy babanon w bulandzie?
                - kazde panstwo natowskie wysyla jakis tam drobny promil swoich podoficerow i
                oficerow na szkolenia do panstw partnerskich, to normalna procedura. Wszyscy
                piloci niemieccy np. odbywaja szkolenie w Stanach, bo w Niemczech nie ma takich
                oobszernych pustych przestrzeni, gdzie bez ryzyka dla ludnosci mozna
                przeprowadzac ryzykowne loty szkoleniowe.

> a dlaczego, bo mowie po angielsku? czy ze letka raczka wysyla 1k polskich
                > zolnierzy na koszt polskiego podatnika zeby bronic interesow USA?
                - nie badz smieszny, minister MON sam nigdzie nikogo nie wysyla, robi to rzad
                RP, tam zglaszaj te obiekcje. Przeciez pan K. to niby taki patriota. Jego
                ziomek Romek G. jeszcze wiekszy. I jakos sie temu nie sprzeciwiaja.
                • Gość: pav Re: a jakie doswiadczenie mieli IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 17:28
                  byly naprawde tak slabnie ci myslenie. Radek Sikorski ma obywatelstwo UK a ty
                  jestes obywatelem RFN.

pl.wikipedia.org/wiki/Rados%C5%82aw_Sikorski
                  przeczytaj zanim zaczniesz cos pisac ok? ;D

Skor tak iobaltany jestes w ministerstwach wyjatkowo dobrze kryjesz fakt ze
                  zadne pansto sobie konkurenta hodowac nie bedzie. W koncu mocarstwami glupki
                  nei rzadza. Ale zawsze o odrobine autonomii mozna powalczyc. Niestety nie z
                  towim nastawianiem.

A wtedy na zachodzie jestesmy chwaleni bo ktoz by zbieral borowk iw Szwecji
                  albo myl gary w UK? otake Poske sie walczylo take sie ma.

> sprawy, dlaczego resort zwolnil mase swietnie wyksztalconych ludzi ze
                  > znajomoscia tego jezyka? Moze dlatego, zeby byli lepsi? Taka sugestia tylko.

moze byli a mzoe nie byli. umiesz to ocenic merytorycznie?

> Tojest taka sama argumentacja jak w MSW, ze trzeba bylo zostawic agentow
                  > bezpieki, bo to niby profesjonalisci....

oo na bezpiece tez sie znasz? i WIESZ kt o jest profesjonany szpion? no tak
                  ogladalea A-team w niemieckiej telewizorni wiec masz przygotowanie merytoryczne
                  jak reszta rzadow solidarnosciowych ;)

> - kazde panstwo natowskie wysyla jakis tam drobny promil swoich podoficerow i
                  > oficerow na szkolenia do panstw partnerskich, to normalna procedura. Wszyscy
                  > piloci niemieccy np. odbywaja szkolenie w Stanach, bo w Niemczech nie ma
                  takich
                  >
                  > oobszernych pustych przestrzeni, gdzie bez ryzyka dla ludnosci mozna
                  > przeprowadzac ryzykowne loty szkoleniowe.

Nie piszemy o tym samym - RFN mimo wszystko ma duzo swobode dzialania. Polska
                  idzie n smyczy.

Teraz WP jest tylko i wylacznie zanegowaniem Moskwy i nieczym innym. Taki
                  wplyw hollywood na umysly solidaruchow.

> - nie badz smieszny, minister MON sam nigdzie nikogo nie wysyla, robi to rzad
                  > RP, tam zglaszaj te obiekcje. Przeciez pan K. to niby taki patriota. Jego
                  > ziomek Romek G. jeszcze wiekszy. I jakos sie temu nie sprzeciwiaja.

ale Radke mogl zaprotestowac no nie? podac sie do dymisji? mogl ale nie zrobil.
                  Wiec za to go szanujesz.

dodatkowo
                  1) to pokazuje kto wydaje rozkazy w Polsce - urzednik z USA
                  2) rzad K. jest i tak pierwszym rzadem w PL, ktory probuje o interesy polskie
                  dbac. wiec jest poprawa.

• Gość: pav errata IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 17:30
                    Radek mial obywatlestwo UK co eni zmienia mojej opinii ;)
                    • byly_eurokrata Re: errata 28.10.06, 17:45
                      drogi Pawiu, ja po raz kolejny musze zwrocic uwage na fakt, ze moje DRUGIE
                      obywatelstwo wysuwane jest ciagle na pierwszy plan, podobnie jak DRUGIE
                      obywatelstwo Radka.
                      Obywatel polski jest w mysl prawa polskiego traktowany WYLACZNIE jako obywatel
                      polski, bez wzgledu na to, ile ma dodatkowych obywatelstw. Pan K. opracowal
                      nowy projekt ustawy o obywatelstwie polskim, ktora fakt ten jeszcze specjalnie
                      podkresla i expressis verbis zezwala obywatelom polskim na posiadanie drugiego
                      obywatelstwa.
                      Sa panstwa, np. Australia, gdzie co przynajmniej polowa obywateli ma drugie
                      obywatelstwo (glownie brytyjskie, ale tez czesto greckie, portugalskie i
                      maltanskie). Nigdzie to nie jest problemem, tylko oczywiscie znowu w Polsce,
                      dla mnie to jednak jakis przejaw pewnej ksenofobii.
                      Paw wyobraz sobie, ze ja pracuje w rzadowej agencji federalnej, w ktorej
                      obcokrajowcy z panstw czlonkowskich EU maja status dozywotniego niemieckiego
                      urzednika panstwowego. Powiem wiecej, moja kolezanka z biura obok, jest
                      Rosjanka, jako tlumaczka ma zawodowo dostep do dokumentow czesciowo poufnych i
                      tez nikt jej z tego powodu nie robi klopotow. Wiec zastanow sie troche nad ta
                      polska mania przesladowcza, bo to prawie jak w enerdowie bylym u ciebie, kto
                      mial wujka za granica nie mogl byc nauczycielem WF w liceum, bo moze on zdrajca
                      jakis
                      • Gość: pav Re: errata IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 17:51
                        > drogi Pawiu, ja po raz kolejny musze zwrocic uwage na fakt, ze moje DRUGIE
                        > obywatelstwo wysuwane jest ciagle na pierwszy plan, podobnie jak DRUGIE
                        > obywatelstwo Radka.
                        > Obywatel polski jest w mysl prawa polskiego traktowany WYLACZNIE jako
                        obywatel
                        > polski, bez wzgledu na to, ile ma dodatkowych obywatelstw. Pan K. opracowal
                        > nowy projekt ustawy o obywatelstwie polskim, ktora fakt ten jeszcze
                        specjalnie
                        > podkresla i expressis verbis zezwala obywatelom polskim na posiadanie
                        drugiego
                        > obywatelstwa.

siur i ludzi z 2 obywatelstwem tak latwo sie dopuszcza do tajemnic wojskowych?
                        ciekawe czy USA czy ChRL czy Rosja jako kraje niepodlegle tez takie kwiatki
                        sobie zrobie...Strasznie ksenofobiczne panstwa to tez UK, Francja czy RFN.

twoje RFNowskie gdania o "polskiej xenofobii" jest smieszne bo resortem obrony
                        w RFN nie kieruje obywatel UK. Wiec walcz najpierw z ksenofobia w RFN co nie?

Ja mowie o resorcie obrony. Zapewne tlumacze tez musza miec jakies poziomy sec
                        clearance no nie?

> Paw wyobraz sobie, ze ja pracuje w rzadowej agencji federalnej, w ktorej
                        > obcokrajowcy z panstw czlonkowskich EU maja status dozywotniego niemieckiego
                        > urzednika panstwowego

siur i masz pelen dostep do najtajniejszych akt RFN? Mim twych zapenien smiem
                        watpic.

;)

• byly_eurokrata Re: errata 28.10.06, 17:59
                          paw, jeden argument: skoro ja bylem osobiscie przy rozmowach pana Onyszkiewicza
                          jako tlumaczz ramienia strony niemieckiej, to jacys dziwni ci niemcy, nikt mnie
                          przed wizyta nie wezwal na rozmowe, wobec kogo ja wlasiciwie bede lojalny jako
                          obywatel polski rowniez

Rozumiesz teraz moj zarzut o ksenofobii? Tutaj w mojej calej karierze zawodowej
                          nikt jeszcze nigdy nie wysunal cienia takich zastrzezen, na tym forum natomiast
                          to w ciagu 3 dni juz kolejny zarzut, ze ja mam obywatelstwo RFN, wiec trzymam
                          strone niemcow. Mnie to sie akurat rzuca w oczy, bo czuje sie jak polak drugiej
                          kategorii.
                          • Gość: pav Re: errata IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:06
                            byly_eurokrata napisał:

> paw, jeden argument: skoro ja bylem osobiscie przy rozmowach pana
                            Onyszkiewicza
                            >
                            > jako tlumaczz ramienia strony niemieckiej, to jacys dziwni ci niemcy, nikt
                            mnie
                            >
                            > przed wizyta nie wezwal na rozmowe, wobec kogo ja wlasiciwie bede lojalny
                            jako
                            > obywatel polski rowniez

byly - Onyszkiewicz na pie..ch mowil duzo o tajemnicach wojskowych? czy ja
                            sie myle i byla to pogawdeka oficjalno grzecznosciowa. To o to chodzi.

> Rozumiesz teraz moj zarzut o ksenofobii? Tutaj w mojej calej karierze
                            zawodowej
                            >

a bylem urzednikiem majacym dostep do tajemnic/ wiec nie confidential tylko
                            classified. I jak wazne te tajne byly (nowe strategie wojenne? dokumentacje
                            nowych technoliggi wojskowych?)

> nikt jeszcze nigdy nie wysunal cienia takich zastrzezen, na tym forum
                            natomiast to w ciagu 3 dni juz kolejny zarzut, ze ja mam obywatelstwo RFN, wiec
                            trzymam strone niemcow. Mnie to sie akurat rzuca w oczy, bo czuje sie jak
                            polak drugiej kategorii.
                            >

tu nie mowimy o Polakach cczy Niemcach. Mowimy o suwerennosci. Ty akurat masz
                            bardzo specyficzny pogald na role Polski - niech zbieraja borowki, niech
                            obywatele innych panstw u nich rzadza i niech sie ciesza ze kraje EU daje im
                            sprowadzac tanie auta.

Ja jestem obawiam sie tutaj po przeciwnej stronie barykady ze wzgledu na
                            przekoanania. Twoje obywatelsto zostal ouzyte jako przyklad,ze w Pl kazdy z
                            zachodu mzoe robic co sie zywnie podoba - wg ciebie susznie wg mnie to = 0
                            autonomii. Po prostu psy lancuchowe.

I jak sie maja Polacy tacy ja jja czuc jak im sie ciagle wypomina zrob to zrob
                            tamto to moze damy ci prace przy zmywaku. Ja niestety nie ma duszy niewolnika.

>
                            > Rozumiesz teraz moj zarzut o ksenofobii? Tutaj w mojej calej karierze
                            zawodowej
                            >
                            > nikt jeszcze nigdy nie wysunal cienia takich zastrzezen, na tym forum
                            natomiast
                            >
                            > to w ciagu 3 dni juz kolejny zarzut, ze ja mam obywatelstwo RFN, wiec trzymam
                            > strone niemcow. Mnie to sie akurat rzuca w oczy, bo czuje sie jak polak
                            drugiej
                            >
                            > kategorii.
                            • byly_eurokrata Re: errata 28.10.06, 18:09
                              no coz, to byla jakby nie bylo pierwsza wizyta polskiego minstra obrony w
                              Niemczech w ogole. Ale nie o to chodzi, w Niemczech nikt nie wymienia mojego
                              pierwszego (polskiego) obywatelstwa w kontekscie zagrozenia mojej lojalnosci do
                              pracodawcy. Ty natomiast w druga strone to sugerujesz. Stad moje zdanie o
                              polskiej ksenofobii.
                              • Gość: pav Re: errata IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:15
                                chlopie je mowie o tym ze obywateli innych panstw nie dopuszcza sie do tajemnic
                                panstwa. Tak ja ciebie nie dopuszcza sie do tajemnic RFN.

To wyraz ksenofobii czy dbannia o swoje interesy?

Przypomij mi, prosze, jakie obywatelstwo ma min obrony RFN? frsnuskie? a
                                Fancji? obywatelstwo UK? a min obrony UK? wegierskie?

no prosze jak Europa sie jednoczy no nie? czy tez xenofob to mieszkaniec europy
                                wchodniej, ktory jest za suwerennoscia swojego kraju?

• byly_eurokrata Re: errata 28.10.06, 18:18
                                  o ile dobrze pamietam, pierwszy minister oborny Lotwy byl bylym wysokim
                                  oficerem armii amerykanskiej z podwojnym obywatelstwem, na Litwie bylo chyba
                                  podobnie. To wcale nie taki ewenement. Myslisz, ze jak ktos ma drugi paszport w
                                  szufladzie, to automatycznie bedzie kablowac do swojego kraju? Kablowac mozna
                                  bez drugiego paszportu. Smieszne to jakies.
                                  • Gość: pavik nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:26
                                    skoero to takei nowoczesne czemu min obrony USA nie ma obywatelstwa
                                    lotewskiego? smieszne co?

czekma na odpowiedz.

moaj znasz: poziom autonomii krajow EE jest rowny 0.
                                    • byly_eurokrata Re: nadal czekam na odpowiedz 28.10.06, 18:31
                                      Polska to nie USA

A przy okazji: glownym specem od polityki zagranicznej i obronnej byl np.
                                      Kissinger, obywatel niemiecki, albo taki jeden Zbysiu Brzezinski, byly obywatel
                                      polski. Myslisz ze Zbysiu B. nie mial dostepu do tajnych informacji, bo byl
                                      pierwotnie z Polski?.......
                                      • Gość: pav Re: nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:48
                                        > Polska to nie USA
                                        wlasnie o tym pisze - USA jest panstwem suwerennym

> A przy okazji: glownym specem od polityki zagranicznej i obronnej byl np.
                                        > Kissinger , obywatel niemiecki,

byl obywatelem iemiecekim ale nie Niemcem - tak jak czesc rodziny moja mamusi
                                        miala obywatelstwo niemieckie ale niemcami nie byli ;)

> albo taki jeden Zbysiu Brzezinski, byly obywatel
                                        > polski. Myslisz ze Zbysiu B. nie mial dostepu do tajnych informacji, bo byl
                                        > pierwotnie z Polski?.......

a czemuz z Polsk wyjechal mozesz mnie oswiecic?
                                        • byly_eurokrata Re: nadal czekam na odpowiedz 28.10.06, 18:55
                                          aha, ale teraz juz podwojne obywatelswo u nich sie nie liczy. U Radka S. i u
                                          mnie natomiast tak. Ciekawa dwoistosc rozumowania. Jak u pana K. Co jest prawem
                                          a co bezprawiem decyduje ja, a nie Trybunal Konstytucjny.

Henry K. do dzis mowi po angielsku z tak mocnym akcentem niemieckim, ze nawet
                                          ja go slysze.
                                          • Gość: pav Re: nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 19:00
                                            oj byly tego sajtu nie posadzisz o antysemityzm ?

www.jtf.org/israel/israel.arab.moderates.part.two.htm
                                            Kissinger nie byl Niemcem tylko niemieckim obywatelem. Pewne nacje maja wieksza
                                            sile nacisku, szczegolnie w USA. a 2 obywatelstwa min obrony dotyczyly kodgios
                                            w Europei czy Azji ostanich 220 lat? ;) ksenofoby
                                            • byly_eurokrata Re: nadal czekam na odpowiedz 28.10.06, 19:08
                                              no tak, znowu Izrael wszystko nam wyjasnia.

Nie chce mi sie szuka, ale wazniejszym od ministra obrony, ktory pelni funkcje
                                              tylko pare lat, sa wysoko postawieni wojskowi. I albo szefem sztabu generalnego
                                              w USA, albo jakims z naczelnych dowodcow zostal ostatnio imigrant z kraju
                                              pozaueropejskiego, bez koligacji izrealskich.
                                              Jakos nie bylo mimo to problemu, ze bedzie kablowal do Panamy czy innego
                                              Pernambuco, skad pochodzi.
                                              Nawet Amerykanie nie maja takiej paranoi jak ty, dlatego ciagle wybuchaja afery
                                              z chinskimi naukowcami o podwojnym obywatelstwie, ktorzy przekazuja wszystko do
                                              Pekinu, ale mimo to nie ma formalnego zakazu ich zatrudniania.
                                              • Gość: pav Re: nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 19:11
                                                > no tak, znowu Izrael wszystko nam wyjasnia

a czytales linka czy znow udajesz,ze nei wiesz o co chodzi? ;)

"
                                                Nawet Amerykanie nie maja takiej paranoi jak ty, dlatego ciagle wybuchaja afery
                                                z chinskimi naukowcami o podwojnym obywatelstwie, ktorzy przekazuja wszystko do
                                                Pekinu, ale mimo to nie ma formalnego zakazu ich zatrudniania
                                                "

jak to chinczycy przekazuja? jestes ksenofobem !
                                                • byly_eurokrata Re: nadal czekam na odpowiedz 28.10.06, 19:16
                                                  1. Ile bylo przypadkow prawomocnego skazania obywateli polskich z podwojnym
                                                  obywtelstwem za szpiegostwo na rzecz panstw obcych?

2. Czy fakt posiadania podwojnego obywatelstwa automatycznie oznacza
                                                  niebezpieczenstwo nielegalnego prezkazywania tajnych danych? Jakbys sie znal na
                                                  tym bizniesie, to bys wiedzial, ze zwykle uzaleznienie od alkoholu, dziwek,
                                                  hazardu, mlodych chlopcow itd. stanowi w tym kontekscie o wiele wieksze
                                                  niebezpienstwo niz podwojny paszport

3. Ile bylo przypadkow prawomocnego skazania chinczykow o podwojnym
                                                  obywatelstwie za szpiegostwo na rzecz chin?

4. Dlaczego USA mimo to nie zakazuja chinczykom z podwojnym obywatelstwem pracy
                                                  w agencjach rzadowych?

Pomysl troche
                                                  • Gość: pav Re: nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 19:27
                                                    oczyiscie ty znasz sie an tym i WIESZ jakei sa odpowiedzi na te pytania prawda?

1) przypomne ze dyskusja dotyczyla min obrony i ludzie pracujacych w
                                                    administracji tych krajow.

2) Chinscy naukowcy pracowali, o ile pamietam. nie dla agend rzadowych tylko z
                                                    ramienia uniwerkow przy grantach rzadowych. A to duzoa roznica

3) to ze ktos lubi dziwk iczy wode to jzu jest ryzyko ale jak sie ma 2
                                                    obywatelstwa to ryzyko jest zwiekszone.

4) Obcy agenci? najslynniejszym byl Kuklinski ale nie byl skazany. pomysl
                                                    czemu? pracowal dla nowego pana ;)
                              • byly_eurokrata Co do tajemnic wojskowych 28.10.06, 18:16
                                Zupelnie zapomnialem, ze w Polsce funkcjonuje przeciez miedzynarodowy sztab
                                NATO skladajacy sie z z obywateli polskich, niemieckich, dunskich, lotewskich,
                                litewskich i estonskich. Oni pracuja w mieszanych wydzialach sztabowych i sila
                                rzeczy musza sie wymieniac narodowymi tajemnicami wojskowymi, bo ten sztab od
                                przyszlego roku przejmie kierownictwo na operacja w Afganistanie.
                                Chyba sami zdrajcy tam musza pracowac.
                                Paw, sorry, ale masz tak smieszne 19-wiecznie wyobrazenie o "tajemnicach", ze
                                nie ma sensu dyskutowac. Takich miedzynarodowych sztabow jest pelno. Nawet
                                sceptyczni Francuzi maja eurokorpus wspolnie z Niemcami w Strasburgu. Wedlug
                                twoich teorii oni w ogole nie powinni miec kontaktu ze soba, bo mogliby sie
                                przeciez nawzajem szpiegowac.....
                                • Gość: pav Re: Co do tajemnic wojskowych IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:25
                                  byly sam masz smieszne wyobrazenie 20wiecznych eurojelopow: wspolny korpus to
                                  nie technologie nowych broni tylko operacyjna praca wojskowych w ramach korpusu.

I rozkazy dla Francuzow i ich tajne instrukcje niekoniecznie musza byc
                                  oglaszane innym. Wspolen sa rzeczy niezbedne do wspopracy.

Jesl inei slyszales o poziomach utajnienie tym gorzje dla ciebie ;)
                                  • byly_eurokrata Re: Co do tajemnic wojskowych 28.10.06, 18:30
                                    moze poprosze o przyklad polskich supernowoczesnych broni, ktore moglyby pasc
                                    lupem szpiegow?
                                    "Tajne instrukcje" w zakresie czego? Sojusz broni sie przed zagrozeniami z
                                    zewnatrz, a nie przed zagrozeniami ze stroyn panstw sojusznicycz.

WSPOLEn dowodzenie powazna operacja wojskowa w warunkach realnego zagrozenia
                                    (Afganistan) wymaga wymiany informacji na wysokim poziomie. A ze kazde panstwo
                                    narodowe ma jeszcze jakies informacje tajne, who cares (przynajmniej ze strony
                                    panstw sojuszniczych). Do ich "wykradania" nie jest potrzebny minister obrony z
                                    podwojnym paszportem. Wystarcza do tego staromodne metody w postaci korzysci
                                    materialnych stosowane np. przez wywiad rosyjski
                                    • Gość: pav Re: Co do tajemnic wojskowych IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:43
                                      > moze poprosze o przyklad polskich supernowoczesnych broni, ktore moglyby pasc
                                      > lupem szpiegow?

po zabiciu przez Onyszkiewicza naszych progrmow jedynie offset technologii
                                      np.izraelskich (MESCO) przez niemieckimi turkami nadal ma sens

> WSPOLEn dowodzenie powazna operacja wojskowa w warunkach realnego zagrozenia
                                      > (Afganistan) wymaga wymiany informacji na wysokim poziomie. A ze kazde
                                      panstwo
                                      > narodowe ma jeszcze jakies informacje tajne, who cares (przynajmniej ze
                                      strony
                                      > panstw sojuszniczych). Do ich "wykradania" nie jest potrzebny minister obrony
                                      z
                                      >
                                      > podwojnym paszportem. Wystarcza do tego staromodne metody w postaci korzysci
                                      > materialnych stosowane np. przez wywiad rosyjski

ciesze sie ze chlopcy z CIA tylk odowiaduja sie o stanie przecinika czytajac
                                      GW. Jak ty ;)

• Gość: Ex_Eneko_ex post Re: a jakie doswiadczenie mieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:57
                  byly_eurokrata napisał:

> No tak, masz racje, Radek S. w rzeczywistosci nazywa sie Mordechaj Meisemann a
                  > ja jestem podwojnym agentem Abwehry, ktora przetrwala II wojne swiatowa i pod
                  > przewodnictwem Sturmbannführerki Eriki S. spotyka sie sie potajemnie raz w
                  > miesiacu w tajnym bunkrze urzedu kanclerskiego, zeby omowic najnowsze
                  > mozliwosci rozkladu panstwa polskiego od srodka i dokonania 4 rozbioru Polski.

Ja tylko chciałem zauważyć, że 4. rozbioru już się nie da dokonać. Piąty co
                  najwyżej, choć oczywiście nie zalecam, bo to się mimo wszystko źle kończy dla
                  zaborców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka