jakubsky 28.10.06, 15:42 www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3707981.html no comments Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pav a jakie doswiadczenie mieli IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 15:53 JK Bielecki zanim zostal premierem? a p. Onyszkiewicz min Obrony? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: a jakie doswiadczenie mieli 28.10.06, 16:14 drogi paviu, pan Onyszkiewicz byl wykladowca na Oksfordzie, to juz samo w sobie wiecej znaczy, niz ukonczenie jakiejs moskiewskiej uczelni wojskowej. Mialem okazje do osobiscie poznac podczas jego pierwszej wizyty w charakterze ministra obrony w Niemczech i zrobil doskonale wrazenie, a nalezy pamietac, ze bylo to krotko po upadku tzw. bloku wschodniego, kiedy po obu stronach bylej zelaznej kurtyny panowala jeszcze duza rezerwa wobec drugiej strony. Dla mnie to byla niezla fucha, nie musialem nic tlumaczyc, bo on gadal ze wszystkimi swobodnie po angielsku. Potem podczas mojej krotkiej kariery unijnej widywalem go kilka razy w Parlamencie Europejskim, zawsze otoczony jakas grupka ludzi. To jest czlowiek o wysokiej kulturze osobistej, swietnym wyksztalceniu i nie oszolom, tylko bardzo rzeczowy czlowiek. Wiecj takich, a mnie Lepperow i Giertychow, a w Polsce bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: a jakie doswiadczenie mieli IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 16:28 > drogi paviu, pan Onyszkiewicz byl wykladowca na Oksfordzie to ma byc doswiadczenie do kierowania armia?!!! buhahaha to ze mowil jedynie po angielsku to ma byc jedyne kryterium?!!! <LOL> chlopie armie to nie epso gdzie wystarczy jkeims jezykiem mowic ani recepcje w hotelu gdzie jezykow musisz znac wiecej niz w epso ;) > to juz samo w sobie wiecej znaczy, niz ukonczenie jakiejs moskiewskiej uczelni wojskowej > a niby dlaczego? wiesz ile programow polski zbrojeniowcyh zabily jego delikatnie mowia nieprzemyslane decyzje?!!! np. iryde na sile chcial kupowac zlom byle zachodni... aha i sam widzialem wywiad w BBC na temat pilotow ktorzy uciekali z armii. Pan Onyszkiewicz mowil ze malo znaja angielski wiec niech ida. Dziennikarze dodali komentarz: ze minister nie bardzo zdaje sobie sprawe ile wyksztalcenie pilota kosztuje czasu i probuje robic dorba mine do zlej gry;D Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: a jakie doswiadczenie mieli 28.10.06, 16:46 spodziewalem sie takiej odpowiedzi po tobie paw: mowi po angielsku, ale nie ma nic do powiedzenia. Otoz generalnie: w tzw. okrzeplych demokracjach na czele resortu obrony stoi zawsze CYWIL, na tym polega cywilna kontrola sil zbrojnych. W Niemczech np. nie bylo jeszcze na czele resortu obrony chyba ministra, ktory by w ogole byl w wojsku w ramach zasadniczej sluzby wojskowej. Co do moskiewskich uczelni wojskowych: stara gwardia komunistyczna w MONie utrzymuje mit profesjonalizmu tej uczelni. Jakbys sie znal troche na temacie, to bys wiedzial, ze swego czasu polscy mlodzi absolwenci West Pointu byli zatrudniani w wojsku na stanowiskach typu szef bocznicy kolejowej w Bemowie Piskim, bo stara gwardia bala sie ich wiedzy i generalnie nowego. Dlatego tez wykolegowala swego czasu Radka S., ktory jest jedynym czlonkiem rzadu popisowskiego, ktory zasluguje w moich oczach na respekt. Paw, ja sie akurat bardzo dobrze znam na sprawach tego resortu, wiec nie wygrasz tutaj ze mna w dyskusji. Bez wzgledu na to, ile kosztowalo wyksztalcenie pilota, jego dymisja za brak znajomosci angielskiego jest 110% sluszna. Poza tym, jesli WP stac na pozbywanie sie z wojska WSZYSTKICh mlodych absolwentow zachodnich uczelni wojskowych (sprawa byla glosnia swego czasu w prasie, nawet w resortowej wojskowej, bo ten mlody porucznik absolwent West Pointu przegonil w rankingu wiekszosc Amerykanow, po paru miesiacach dostal zwolnienie z MONu i BLYSKAWICZNIE znalazl o wiele lepsza prace w sektorze prywatnym, gdzie tacy ludzie sa na wage zlota) Wiec nie pieprz trzy po trzy za przeproszeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: a jakie doswiadczenie mieli IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 16:53 > Paw, ja sie akurat bardzo dobrze znam na sprawach tego resortu, wiec nie > wygrasz tutaj ze mna w dyskusji. jesli min obron yjest obywatel UK a obywatel RFN ma ggleboko wiedze na temat resortu owego nie mam nic wiecej do doaanie w tej kwestii. > Bez wzgledu na to, ile kosztowalo wyksztalcenie pilota, jego dymisja za brak > znajomosci angielskiego jest 110% sluszna owszem lektorat angielskiego to pare tysiecy a pilot kosztuje pare milionow. Widze na kosztach znasz sie jak reszta owego (nie)rzadu. Wiesz trageria Polsk i to to ze albo WASALE musza sie ksztalcic w Moskie albo WP. No nie od razu widac kto wydaje rozkazy babanon w bulandzie? > Dlatego tez wykolegowala swego czasu Radka S., ktory jest jedynym czlonkiem > rzadu popisowskiego, ktory zasluguje w moich oczach na respekt. a dlaczego, bo mowie po angielsku? czy ze letka raczka wysyla 1k polskich zolnierzy na koszt polskiego podatnika zeby bronic interesow USA? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: a jakie doswiadczenie mieli 28.10.06, 17:14 Gość portalu: pav napisał(a): > > Paw, ja sie akurat bardzo dobrze znam na sprawach tego resortu, wiec nie > > wygrasz tutaj ze mna w dyskusji. > > jesli min obron yjest obywatel UK a obywatel RFN ma ggleboko wiedze na temat > resortu owego nie mam nic wiecej do doaanie w tej kwestii. > No tak, masz racje, Radek S. w rzeczywistosci nazywa sie Mordechaj Meisemann a ja jestem podwojnym agentem Abwehry, ktora przetrwala II wojne swiatowa i pod przewodnictwem Sturmbannführerki Eriki S. spotyka sie sie potajemnie raz w miesiacu w tajnym bunkrze urzedu kanclerskiego, zeby omowic najnowsze mozliwosci rozkladu panstwa polskiego od srodka i dokonania 4 rozbioru Polski. Takich bzdur to nawet Stefan M. by tu nie wymyslil. > owszem lektorat angielskiego to pare tysiecy a pilot kosztuje pare milionow. > Widze na kosztach znasz sie jak reszta owego (nie)rzadu. - to nie jest kwestia lektoratu angielskiego, tylko motywacji tych ludzi, ktorzy czesciowo wcale nie chcieli sie uczyc tego jezyka. I ciagle nie wyjasnia sprawy, dlaczego resort zwolnil mase swietnie wyksztalconych ludzi ze znajomoscia tego jezyka? Moze dlatego, zeby byli lepsi? Taka sugestia tylko. To jest taka sama argumentacja jak w MSW, ze trzeba bylo zostawic agentow bezpieki, bo to niby profesjonalisci.... > Wiesz trageria Polsk i to to ze albo WASALE musza sie ksztalcic w Moskie albo > WP. No nie od razu widac kto wydaje rozkazy babanon w bulandzie? - kazde panstwo natowskie wysyla jakis tam drobny promil swoich podoficerow i oficerow na szkolenia do panstw partnerskich, to normalna procedura. Wszyscy piloci niemieccy np. odbywaja szkolenie w Stanach, bo w Niemczech nie ma takich oobszernych pustych przestrzeni, gdzie bez ryzyka dla ludnosci mozna przeprowadzac ryzykowne loty szkoleniowe. > a dlaczego, bo mowie po angielsku? czy ze letka raczka wysyla 1k polskich > zolnierzy na koszt polskiego podatnika zeby bronic interesow USA? - nie badz smieszny, minister MON sam nigdzie nikogo nie wysyla, robi to rzad RP, tam zglaszaj te obiekcje. Przeciez pan K. to niby taki patriota. Jego ziomek Romek G. jeszcze wiekszy. I jakos sie temu nie sprzeciwiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: a jakie doswiadczenie mieli IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 17:28 byly naprawde tak slabnie ci myslenie. Radek Sikorski ma obywatelstwo UK a ty jestes obywatelem RFN. pl.wikipedia.org/wiki/Rados%C5%82aw_Sikorski przeczytaj zanim zaczniesz cos pisac ok? ;D Skor tak iobaltany jestes w ministerstwach wyjatkowo dobrze kryjesz fakt ze zadne pansto sobie konkurenta hodowac nie bedzie. W koncu mocarstwami glupki nei rzadza. Ale zawsze o odrobine autonomii mozna powalczyc. Niestety nie z towim nastawianiem. A wtedy na zachodzie jestesmy chwaleni bo ktoz by zbieral borowk iw Szwecji albo myl gary w UK? otake Poske sie walczylo take sie ma. > sprawy, dlaczego resort zwolnil mase swietnie wyksztalconych ludzi ze > znajomoscia tego jezyka? Moze dlatego, zeby byli lepsi? Taka sugestia tylko. moze byli a mzoe nie byli. umiesz to ocenic merytorycznie? > Tojest taka sama argumentacja jak w MSW, ze trzeba bylo zostawic agentow > bezpieki, bo to niby profesjonalisci.... oo na bezpiece tez sie znasz? i WIESZ kt o jest profesjonany szpion? no tak ogladalea A-team w niemieckiej telewizorni wiec masz przygotowanie merytoryczne jak reszta rzadow solidarnosciowych ;) > - kazde panstwo natowskie wysyla jakis tam drobny promil swoich podoficerow i > oficerow na szkolenia do panstw partnerskich, to normalna procedura. Wszyscy > piloci niemieccy np. odbywaja szkolenie w Stanach, bo w Niemczech nie ma takich > > oobszernych pustych przestrzeni, gdzie bez ryzyka dla ludnosci mozna > przeprowadzac ryzykowne loty szkoleniowe. Nie piszemy o tym samym - RFN mimo wszystko ma duzo swobode dzialania. Polska idzie n smyczy. Teraz WP jest tylko i wylacznie zanegowaniem Moskwy i nieczym innym. Taki wplyw hollywood na umysly solidaruchow. > - nie badz smieszny, minister MON sam nigdzie nikogo nie wysyla, robi to rzad > RP, tam zglaszaj te obiekcje. Przeciez pan K. to niby taki patriota. Jego > ziomek Romek G. jeszcze wiekszy. I jakos sie temu nie sprzeciwiaja. ale Radke mogl zaprotestowac no nie? podac sie do dymisji? mogl ale nie zrobil. Wiec za to go szanujesz. dodatkowo 1) to pokazuje kto wydaje rozkazy w Polsce - urzednik z USA 2) rzad K. jest i tak pierwszym rzadem w PL, ktory probuje o interesy polskie dbac. wiec jest poprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav errata IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 17:30 Radek mial obywatlestwo UK co eni zmienia mojej opinii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: errata 28.10.06, 17:45 drogi Pawiu, ja po raz kolejny musze zwrocic uwage na fakt, ze moje DRUGIE obywatelstwo wysuwane jest ciagle na pierwszy plan, podobnie jak DRUGIE obywatelstwo Radka. Obywatel polski jest w mysl prawa polskiego traktowany WYLACZNIE jako obywatel polski, bez wzgledu na to, ile ma dodatkowych obywatelstw. Pan K. opracowal nowy projekt ustawy o obywatelstwie polskim, ktora fakt ten jeszcze specjalnie podkresla i expressis verbis zezwala obywatelom polskim na posiadanie drugiego obywatelstwa. Sa panstwa, np. Australia, gdzie co przynajmniej polowa obywateli ma drugie obywatelstwo (glownie brytyjskie, ale tez czesto greckie, portugalskie i maltanskie). Nigdzie to nie jest problemem, tylko oczywiscie znowu w Polsce, dla mnie to jednak jakis przejaw pewnej ksenofobii. Paw wyobraz sobie, ze ja pracuje w rzadowej agencji federalnej, w ktorej obcokrajowcy z panstw czlonkowskich EU maja status dozywotniego niemieckiego urzednika panstwowego. Powiem wiecej, moja kolezanka z biura obok, jest Rosjanka, jako tlumaczka ma zawodowo dostep do dokumentow czesciowo poufnych i tez nikt jej z tego powodu nie robi klopotow. Wiec zastanow sie troche nad ta polska mania przesladowcza, bo to prawie jak w enerdowie bylym u ciebie, kto mial wujka za granica nie mogl byc nauczycielem WF w liceum, bo moze on zdrajca jakis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: errata IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 17:51 > drogi Pawiu, ja po raz kolejny musze zwrocic uwage na fakt, ze moje DRUGIE > obywatelstwo wysuwane jest ciagle na pierwszy plan, podobnie jak DRUGIE > obywatelstwo Radka. > Obywatel polski jest w mysl prawa polskiego traktowany WYLACZNIE jako obywatel > polski, bez wzgledu na to, ile ma dodatkowych obywatelstw. Pan K. opracowal > nowy projekt ustawy o obywatelstwie polskim, ktora fakt ten jeszcze specjalnie > podkresla i expressis verbis zezwala obywatelom polskim na posiadanie drugiego > obywatelstwa. siur i ludzi z 2 obywatelstwem tak latwo sie dopuszcza do tajemnic wojskowych? ciekawe czy USA czy ChRL czy Rosja jako kraje niepodlegle tez takie kwiatki sobie zrobie...Strasznie ksenofobiczne panstwa to tez UK, Francja czy RFN. twoje RFNowskie gdania o "polskiej xenofobii" jest smieszne bo resortem obrony w RFN nie kieruje obywatel UK. Wiec walcz najpierw z ksenofobia w RFN co nie? Ja mowie o resorcie obrony. Zapewne tlumacze tez musza miec jakies poziomy sec clearance no nie? > Paw wyobraz sobie, ze ja pracuje w rzadowej agencji federalnej, w ktorej > obcokrajowcy z panstw czlonkowskich EU maja status dozywotniego niemieckiego > urzednika panstwowego siur i masz pelen dostep do najtajniejszych akt RFN? Mim twych zapenien smiem watpic. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: errata 28.10.06, 17:59 paw, jeden argument: skoro ja bylem osobiscie przy rozmowach pana Onyszkiewicza jako tlumaczz ramienia strony niemieckiej, to jacys dziwni ci niemcy, nikt mnie przed wizyta nie wezwal na rozmowe, wobec kogo ja wlasiciwie bede lojalny jako obywatel polski rowniez Rozumiesz teraz moj zarzut o ksenofobii? Tutaj w mojej calej karierze zawodowej nikt jeszcze nigdy nie wysunal cienia takich zastrzezen, na tym forum natomiast to w ciagu 3 dni juz kolejny zarzut, ze ja mam obywatelstwo RFN, wiec trzymam strone niemcow. Mnie to sie akurat rzuca w oczy, bo czuje sie jak polak drugiej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: errata IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:06 byly_eurokrata napisał: > paw, jeden argument: skoro ja bylem osobiscie przy rozmowach pana Onyszkiewicza > > jako tlumaczz ramienia strony niemieckiej, to jacys dziwni ci niemcy, nikt mnie > > przed wizyta nie wezwal na rozmowe, wobec kogo ja wlasiciwie bede lojalny jako > obywatel polski rowniez byly - Onyszkiewicz na pie..ch mowil duzo o tajemnicach wojskowych? czy ja sie myle i byla to pogawdeka oficjalno grzecznosciowa. To o to chodzi. > Rozumiesz teraz moj zarzut o ksenofobii? Tutaj w mojej calej karierze zawodowej > a bylem urzednikiem majacym dostep do tajemnic/ wiec nie confidential tylko classified. I jak wazne te tajne byly (nowe strategie wojenne? dokumentacje nowych technoliggi wojskowych?) > nikt jeszcze nigdy nie wysunal cienia takich zastrzezen, na tym forum natomiast to w ciagu 3 dni juz kolejny zarzut, ze ja mam obywatelstwo RFN, wiec trzymam strone niemcow. Mnie to sie akurat rzuca w oczy, bo czuje sie jak polak drugiej kategorii. > tu nie mowimy o Polakach cczy Niemcach. Mowimy o suwerennosci. Ty akurat masz bardzo specyficzny pogald na role Polski - niech zbieraja borowki, niech obywatele innych panstw u nich rzadza i niech sie ciesza ze kraje EU daje im sprowadzac tanie auta. Ja jestem obawiam sie tutaj po przeciwnej stronie barykady ze wzgledu na przekoanania. Twoje obywatelsto zostal ouzyte jako przyklad,ze w Pl kazdy z zachodu mzoe robic co sie zywnie podoba - wg ciebie susznie wg mnie to = 0 autonomii. Po prostu psy lancuchowe. I jak sie maja Polacy tacy ja jja czuc jak im sie ciagle wypomina zrob to zrob tamto to moze damy ci prace przy zmywaku. Ja niestety nie ma duszy niewolnika. > > Rozumiesz teraz moj zarzut o ksenofobii? Tutaj w mojej calej karierze zawodowej > > nikt jeszcze nigdy nie wysunal cienia takich zastrzezen, na tym forum natomiast > > to w ciagu 3 dni juz kolejny zarzut, ze ja mam obywatelstwo RFN, wiec trzymam > strone niemcow. Mnie to sie akurat rzuca w oczy, bo czuje sie jak polak drugiej > > kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: errata 28.10.06, 18:09 no coz, to byla jakby nie bylo pierwsza wizyta polskiego minstra obrony w Niemczech w ogole. Ale nie o to chodzi, w Niemczech nikt nie wymienia mojego pierwszego (polskiego) obywatelstwa w kontekscie zagrozenia mojej lojalnosci do pracodawcy. Ty natomiast w druga strone to sugerujesz. Stad moje zdanie o polskiej ksenofobii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: errata IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:15 chlopie je mowie o tym ze obywateli innych panstw nie dopuszcza sie do tajemnic panstwa. Tak ja ciebie nie dopuszcza sie do tajemnic RFN. To wyraz ksenofobii czy dbannia o swoje interesy? Przypomij mi, prosze, jakie obywatelstwo ma min obrony RFN? frsnuskie? a Fancji? obywatelstwo UK? a min obrony UK? wegierskie? no prosze jak Europa sie jednoczy no nie? czy tez xenofob to mieszkaniec europy wchodniej, ktory jest za suwerennoscia swojego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: errata 28.10.06, 18:18 o ile dobrze pamietam, pierwszy minister oborny Lotwy byl bylym wysokim oficerem armii amerykanskiej z podwojnym obywatelstwem, na Litwie bylo chyba podobnie. To wcale nie taki ewenement. Myslisz, ze jak ktos ma drugi paszport w szufladzie, to automatycznie bedzie kablowac do swojego kraju? Kablowac mozna bez drugiego paszportu. Smieszne to jakies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavik nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:26 skoero to takei nowoczesne czemu min obrony USA nie ma obywatelstwa lotewskiego? smieszne co? czekma na odpowiedz. moaj znasz: poziom autonomii krajow EE jest rowny 0. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: nadal czekam na odpowiedz 28.10.06, 18:31 Polska to nie USA A przy okazji: glownym specem od polityki zagranicznej i obronnej byl np. Kissinger, obywatel niemiecki, albo taki jeden Zbysiu Brzezinski, byly obywatel polski. Myslisz ze Zbysiu B. nie mial dostepu do tajnych informacji, bo byl pierwotnie z Polski?....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:48 > Polska to nie USA wlasnie o tym pisze - USA jest panstwem suwerennym > A przy okazji: glownym specem od polityki zagranicznej i obronnej byl np. > Kissinger , obywatel niemiecki, byl obywatelem iemiecekim ale nie Niemcem - tak jak czesc rodziny moja mamusi miala obywatelstwo niemieckie ale niemcami nie byli ;) > albo taki jeden Zbysiu Brzezinski, byly obywatel > polski. Myslisz ze Zbysiu B. nie mial dostepu do tajnych informacji, bo byl > pierwotnie z Polski?....... a czemuz z Polsk wyjechal mozesz mnie oswiecic? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: nadal czekam na odpowiedz 28.10.06, 18:55 aha, ale teraz juz podwojne obywatelswo u nich sie nie liczy. U Radka S. i u mnie natomiast tak. Ciekawa dwoistosc rozumowania. Jak u pana K. Co jest prawem a co bezprawiem decyduje ja, a nie Trybunal Konstytucjny. Henry K. do dzis mowi po angielsku z tak mocnym akcentem niemieckim, ze nawet ja go slysze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 19:00 oj byly tego sajtu nie posadzisz o antysemityzm ? www.jtf.org/israel/israel.arab.moderates.part.two.htm Kissinger nie byl Niemcem tylko niemieckim obywatelem. Pewne nacje maja wieksza sile nacisku, szczegolnie w USA. a 2 obywatelstwa min obrony dotyczyly kodgios w Europei czy Azji ostanich 220 lat? ;) ksenofoby Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: nadal czekam na odpowiedz 28.10.06, 19:08 no tak, znowu Izrael wszystko nam wyjasnia. Nie chce mi sie szuka, ale wazniejszym od ministra obrony, ktory pelni funkcje tylko pare lat, sa wysoko postawieni wojskowi. I albo szefem sztabu generalnego w USA, albo jakims z naczelnych dowodcow zostal ostatnio imigrant z kraju pozaueropejskiego, bez koligacji izrealskich. Jakos nie bylo mimo to problemu, ze bedzie kablowal do Panamy czy innego Pernambuco, skad pochodzi. Nawet Amerykanie nie maja takiej paranoi jak ty, dlatego ciagle wybuchaja afery z chinskimi naukowcami o podwojnym obywatelstwie, ktorzy przekazuja wszystko do Pekinu, ale mimo to nie ma formalnego zakazu ich zatrudniania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 19:11 > no tak, znowu Izrael wszystko nam wyjasnia a czytales linka czy znow udajesz,ze nei wiesz o co chodzi? ;) " Nawet Amerykanie nie maja takiej paranoi jak ty, dlatego ciagle wybuchaja afery z chinskimi naukowcami o podwojnym obywatelstwie, ktorzy przekazuja wszystko do Pekinu, ale mimo to nie ma formalnego zakazu ich zatrudniania " jak to chinczycy przekazuja? jestes ksenofobem ! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: nadal czekam na odpowiedz 28.10.06, 19:16 1. Ile bylo przypadkow prawomocnego skazania obywateli polskich z podwojnym obywtelstwem za szpiegostwo na rzecz panstw obcych? 2. Czy fakt posiadania podwojnego obywatelstwa automatycznie oznacza niebezpieczenstwo nielegalnego prezkazywania tajnych danych? Jakbys sie znal na tym bizniesie, to bys wiedzial, ze zwykle uzaleznienie od alkoholu, dziwek, hazardu, mlodych chlopcow itd. stanowi w tym kontekscie o wiele wieksze niebezpienstwo niz podwojny paszport 3. Ile bylo przypadkow prawomocnego skazania chinczykow o podwojnym obywatelstwie za szpiegostwo na rzecz chin? 4. Dlaczego USA mimo to nie zakazuja chinczykom z podwojnym obywatelstwem pracy w agencjach rzadowych? Pomysl troche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: nadal czekam na odpowiedz IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 19:27 oczyiscie ty znasz sie an tym i WIESZ jakei sa odpowiedzi na te pytania prawda? 1) przypomne ze dyskusja dotyczyla min obrony i ludzie pracujacych w administracji tych krajow. 2) Chinscy naukowcy pracowali, o ile pamietam. nie dla agend rzadowych tylko z ramienia uniwerkow przy grantach rzadowych. A to duzoa roznica 3) to ze ktos lubi dziwk iczy wode to jzu jest ryzyko ale jak sie ma 2 obywatelstwa to ryzyko jest zwiekszone. 4) Obcy agenci? najslynniejszym byl Kuklinski ale nie byl skazany. pomysl czemu? pracowal dla nowego pana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Co do tajemnic wojskowych 28.10.06, 18:16 Zupelnie zapomnialem, ze w Polsce funkcjonuje przeciez miedzynarodowy sztab NATO skladajacy sie z z obywateli polskich, niemieckich, dunskich, lotewskich, litewskich i estonskich. Oni pracuja w mieszanych wydzialach sztabowych i sila rzeczy musza sie wymieniac narodowymi tajemnicami wojskowymi, bo ten sztab od przyszlego roku przejmie kierownictwo na operacja w Afganistanie. Chyba sami zdrajcy tam musza pracowac. Paw, sorry, ale masz tak smieszne 19-wiecznie wyobrazenie o "tajemnicach", ze nie ma sensu dyskutowac. Takich miedzynarodowych sztabow jest pelno. Nawet sceptyczni Francuzi maja eurokorpus wspolnie z Niemcami w Strasburgu. Wedlug twoich teorii oni w ogole nie powinni miec kontaktu ze soba, bo mogliby sie przeciez nawzajem szpiegowac..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Co do tajemnic wojskowych IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:25 byly sam masz smieszne wyobrazenie 20wiecznych eurojelopow: wspolny korpus to nie technologie nowych broni tylko operacyjna praca wojskowych w ramach korpusu. I rozkazy dla Francuzow i ich tajne instrukcje niekoniecznie musza byc oglaszane innym. Wspolen sa rzeczy niezbedne do wspopracy. Jesl inei slyszales o poziomach utajnienie tym gorzje dla ciebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Co do tajemnic wojskowych 28.10.06, 18:30 moze poprosze o przyklad polskich supernowoczesnych broni, ktore moglyby pasc lupem szpiegow? "Tajne instrukcje" w zakresie czego? Sojusz broni sie przed zagrozeniami z zewnatrz, a nie przed zagrozeniami ze stroyn panstw sojusznicycz. WSPOLEn dowodzenie powazna operacja wojskowa w warunkach realnego zagrozenia (Afganistan) wymaga wymiany informacji na wysokim poziomie. A ze kazde panstwo narodowe ma jeszcze jakies informacje tajne, who cares (przynajmniej ze strony panstw sojuszniczych). Do ich "wykradania" nie jest potrzebny minister obrony z podwojnym paszportem. Wystarcza do tego staromodne metody w postaci korzysci materialnych stosowane np. przez wywiad rosyjski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Co do tajemnic wojskowych IP: *.3-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.10.06, 18:43 > moze poprosze o przyklad polskich supernowoczesnych broni, ktore moglyby pasc > lupem szpiegow? po zabiciu przez Onyszkiewicza naszych progrmow jedynie offset technologii np.izraelskich (MESCO) przez niemieckimi turkami nadal ma sens > WSPOLEn dowodzenie powazna operacja wojskowa w warunkach realnego zagrozenia > (Afganistan) wymaga wymiany informacji na wysokim poziomie. A ze kazde panstwo > narodowe ma jeszcze jakies informacje tajne, who cares (przynajmniej ze strony > panstw sojuszniczych). Do ich "wykradania" nie jest potrzebny minister obrony z > > podwojnym paszportem. Wystarcza do tego staromodne metody w postaci korzysci > materialnych stosowane np. przez wywiad rosyjski ciesze sie ze chlopcy z CIA tylk odowiaduja sie o stanie przecinika czytajac GW. Jak ty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: a jakie doswiadczenie mieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:57 byly_eurokrata napisał: > No tak, masz racje, Radek S. w rzeczywistosci nazywa sie Mordechaj Meisemann a > ja jestem podwojnym agentem Abwehry, ktora przetrwala II wojne swiatowa i pod > przewodnictwem Sturmbannführerki Eriki S. spotyka sie sie potajemnie raz w > miesiacu w tajnym bunkrze urzedu kanclerskiego, zeby omowic najnowsze > mozliwosci rozkladu panstwa polskiego od srodka i dokonania 4 rozbioru Polski. Ja tylko chciałem zauważyć, że 4. rozbioru już się nie da dokonać. Piąty co najwyżej, choć oczywiście nie zalecam, bo to się mimo wszystko źle kończy dla zaborców. Odpowiedz Link Zgłoś