IP: *.10.15.vie.surfer.at 29.11.06, 11:04
niedawno zrobilam test. lepiej sie ludzie uczcie nowosci. np. tego, o co
chodzi w art. 16 dyrektywy o uslugach. tragedia!
Obserwuj wątek
    • amberka2 Re: pytania 29.11.06, 18:18
      a w jakiej dziedzinie zdawalas? prawo czy ekonomia?
      • Gość: kasia Re: pytania IP: *.10.15.vie.surfer.at 29.11.06, 21:45
        administracja publiczna. ale pewno nie zdam. sama sobie jestem winna. trzeba
        bylo przysiedziec.
        • mojzeszowicz Re: pytania 30.11.06, 13:39
          Gość portalu: kasia napisał(a):

> administracja publiczna. ale pewno nie zdam. sama sobie jestem winna. trzeba
          > bylo przysiedziec.

Ja bym tak Kasiu nie przesadzal, czy zdasz czy nie. Badz dobrej mysli, bo w
          koncu jedno pytanie to nie tragedia.
    • Gość: gosc Re: pytania IP: *.227-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.11.06, 22:39
      Prosze, to jest powazne forum! Art 16 Dyrektywy o Uslugach to sa pod-sta-wy!
      • Gość: kasia Re: pytania IP: *.10.15.vie.surfer.at 29.11.06, 23:36
        latwo sie nabijac, jak sie samemu nie mialo takiego pytania. jak sie siedzi w
        domu, to mozna sobie zobaczyc w internecie, o co w tym artykule chodzi. ale jak
        sie siedzi na egzaminie... ty wiesz, gosciu, czy w tym artykule kieruja sie
        Anerkennungsprinzip, Ursprungslandsprinzip, Nicht-Diskriminierungsprinzip czy
        tez czyms zupelnie innym (sorry za bombardowanie niemieckim, ale niech sobie
        teraz madrala radzi).
        • byly_eurokrata Re: pytania 30.11.06, 06:58
          Nigdy nie czytalem tej dyrektywy, ale jak sie sledzi na biezaco prase, to
          wiadomo, ze w calej tej dyrektywie pi razy oko chodzilo o jedna sprawe: czy
          pracownicy z zzagranicy musze sie stosowac w danym kraju do szeroko pojetych
          norm socjalno-zarobkowych czy nie. Wiec nawet nie wiedziac, co jest w art. 16 z
          gory wiadome, ze nie moze to byc Herkunftslandsprinzip. Nie wiem, jakie byla 4
          odpowiedz, ale na pewno mozna bylo w ciagu tych 20 sekund wydedukowac, ktora
          odpowiedz z 2 w ogole wchodzacych w rachube jest bardziej prawdopodobna.

Ktos tu kiedys powiedzial, ze na tych egzaminach wychodzi, kto przez ostatnie 1-
          2 lata czytal gazety czy nie. I ta osoba chyba miala duzo racji.
          • Gość: Emilia2006 Re: pytania IP: *.cec.eu.int 30.11.06, 08:51
            Oj masz racje byly.

I wlasnie dobrze ze sa takie pytania gdzie trzeba troche pomyslec bo wykuc sie
            na pamiec imion kotow komisarzy to kazdy glupi potrafi.
            • ala_501 Re: pytania 30.11.06, 09:09
              Za "wykuć się na pamięć imion kotów komisarzy" masz u mnie złotą czcionkę!
              Śmiałam się z tego do rozpuku.
            • byly_eurokrata Re: pytania 30.11.06, 09:32
              Emilia, imiona kotow to chyba jakas nowa pula pytan, dotychczas wystarczylo
              znac ulubiony kolor skarpetek Barozy ;-)
          • Gość: gosc Re: pytania IP: *.cec.eu.int 30.11.06, 11:12
            PUDLO! Pudelko! W Art 16 chodzi o Herkunftslandsprinzip!
            • Gość: do goscia Re: pytania IP: *.upc.chello.be 30.11.06, 11:19
              sie zastanawiam czemu tylko w polskiej stalej reprezentacji do conseil sa nominowani z zona z corka synem itp...
            • Gość: ona Re: pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 11:35
              babel fish podpowiada- zasada kraju pochodzenia

to dziwne bo wg mnie ostatnie ustalenia w spr dyrektywy uslugowej wlasnie byly
              o tym, ze nie bedzie przepisow kraju pochodzenia (np. placy minimalnej wg
              polskich przepisow np. dla hydraulikow polskich pracujacych we Francji) tylko
              przepisy kraju, w ktorym usluga jest swiadczona

ustalono, ze bedzie tylko swobodny przeplyw uslug i chyba na tym stanelo, ale
              musze sobie odnlezc ten art 16
              • Gość: ona voila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 11:43
                and above all the rule of the "freedom to provide services" (Art. 16).

www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/056-5209-044-02-07-909-20060210IPR05171-13-02-2006-2006-false/default_en.htm
            • byly_eurokrata Re: pytania 30.11.06, 13:20
              drogi gosciu, czy pudlo czy nie, to zalezy, jak bylo sformulowane pytanie.
              Jedyna kontrowersja tej dyrektywy byla kwestia czy stosowac
              Herkunftslandprinzip (wersja pierwotna) czy nie.
              Wersja ostateczna mowi, ze nie.
              Wiec jesli bylo pytanie "o co chodzilo w kontrowersyjnej debacie nt. art. 16"
              to odpowiedzia bedzie "Herkunftslandprinzip

Jelsi bylo natomiast pytanie: na jakiej zasadzie opiera sie dyrektywa.

To raczejnie moze byc "Herkunftslandsprinip"

Ale to wszysytko niewazne, dyskusja byla o tym, czy trzeba znac art. 16 na
              pamiec zeby odpowiedziec na pytanie czy nie. Otoz osoba bedaca w miare na
              biezaca z wydarzeniami europejskimi odpowie na to pytanie bez znajomosci
              konkretnych paragrafow dyrektowy
              • Gość: gosc Re: pytania IP: *.cec.eu.int 30.11.06, 15:49
                Prosze bardzo, z postu Kasi, jakie miala odpowiedzi do wyboru:

O co chodzi w Art 16:
                "Anerkennungsprinzip, Ursprungslandsprinzip, Nicht-Diskriminierungsprinzip czy
                tez czyms zupelnie innym" (Kasia nie zapamietala czwartej opcji).

Odpowiedz brzmi wiec "Ursprungslandprinzip" czy jak kto woli "Country of
                origin". Tak brzmi nawet sam tytul tego artykulu po angielsku, jezeli ktos zada
                sobie trud by sprawdzic.
                • arise4 Re: pytania 30.11.06, 16:05
                  Gość portalu: gosc napisał(a):

> Prosze bardzo, z postu Kasi, jakie miala odpowiedzi do wyboru:
                  >
                  > O co chodzi w Art 16:
                  > "Anerkennungsprinzip, Ursprungslandsprinzip, Nicht-Diskriminierungsprinzip czy
                  > tez czyms zupelnie innym" (Kasia nie zapamietala czwartej opcji).
                  >
                  > Odpowiedz brzmi wiec "Ursprungslandprinzip" czy jak kto woli "Country of
                  > origin". Tak brzmi nawet sam tytul tego artykulu po angielsku, jezeli ktos
                  zada
                  >
                  > sobie trud by sprawdzic.

No dobrze, ale ten artykul 16 zmienial sie i nie mowi sie juz o "kraju
                  pochodzenia", ale "o swobodzie swiadczenia uslug" wszystko zalezy od daty !
                  Wedlug mnie pytanie to ma spore szanse na anulowanie, bo glosowanie po drugim
                  czytaniu mialo miejsce chyba 15 listopada. Chyba, ze bylo sformulowane w ten
                  sposob: "Ktora z zasad art.16 projektu Dyrektywy Uslugowej wzbudzila najwiecej
                  kontrowersji ? "
                • Gość: ona w art. do dyrektywy czy do projektu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:39
                  nie znam niemieckiego,a dyskusja mnie interesuje
                  co oznacza Herkunftslandsprinzip? bo babel F tlumaczy to jako kraj pochodzenia

The Parliament re-named Article 16 of the draft, where the country of origin
                  principle is laid down in the Commission's draft, into "Freedom to provide
                  services" (a term taken from the legal foundation in the Treaty of Rome).
                  Member states are asked to "ensure free access to and free exercise of a
                  service activity within [their] territory".
                  www.euractiv.com/en/innovation/services-internal-market/article-132241
                  • Gość: byly_eurokrata Re: w art. do dyrektywy czy do projektu ? IP: *.eplus-online.de 30.11.06, 16:57
                    Herkunftslandsprinzip = the country of origin
                    principle
    • arise4 Re: pytania 30.11.06, 11:29
      Gość portalu: kasia napisał(a):

> niedawno zrobilam test. lepiej sie ludzie uczcie nowosci. np. tego, o co
      > chodzi w art. 16 dyrektywy o uslugach. tragedia!

A tak na powaznie, podali date ? Czy chodzi, czy chodzilo ? Bo to akurat bardzo
      wazne. Niemieckiego nie znam, wiec propozycje odpowiedzi nie moga mnie
      naprowadzic. Trzymaj sie !
      • Gość: Mi Re: pytania IP: *.access.telenet.be 30.11.06, 13:27
        Ja tez dzisiaj zdawalam. Pytania unijne jak zawsze - czesc banalnych (agencje,
        traktaty), czesc troche kosmicznych (ktore ryby wchodza do kwot polowowych),
        ogolnie ok, wiadomo ze nie da sie odpowiedziec na wszytskie dobrze. Co do
        numericala i verbala... troche malo czasu. Na ogol nie mam problemu z
        verbalami, ale tym razem zjadly mi wyjatkowo duzo czasu. Numericale zwykle sa
        dla mnie trudniejsze, a tym razem okazaly sie proste, tylko troche czasu braklo
        na ostatnie pytanie (przez tego verbala..) Aha, no i daja zwykle kalkulatory,
        markery i plastikowe tabliczki tez dzialaja dobrze! Powodzenia!
        • Gość: mm Re: pytania IP: *.acn.waw.pl 30.11.06, 15:49
          W Belgii daja zwykle kalkulatory, w Wawie sa w kompach. I gdzie tu
          rownouprawnienie i dziejowa sprawiedliwosc? ;)))
          • jakubsky Re: pytania 30.11.06, 17:00
            pokazuje Ci to tylko gdzie jest cywilizacja a gdzie afryka
            • Gość: mm Re: pytania IP: *.acn.waw.pl 30.11.06, 19:26
              Czyzbys sugerowal, drogi Jakubsky, ze "Afryka" ma kalkulatory w kompach, zeby
              jej latwiej nie bylo?
        • nina2711 Re: pytania 30.11.06, 16:00
          Czasu wystarczyło, w Cast 25 pytania były trudniejsze. Numerical był tym razem
          łatwiejszy, na verbalu było m. in. pytanie dot. Arystotelesa. Na I części były
          m. in. TENs, First Instance Court, co-decision. Pozdr.
          • franzi77 Re: pytania 30.11.06, 17:40
            Czesc mam takie male praktyczne pytanie. Z tego co wiem to pytania numeryczne sa
            na koncu a ja wolalabym wlasnie od nich zaczac. Czy jest jakas mozliwosc
            "sortowania", tzn. zeby jednym kliknieciem myszki sprawic ze numeryczne beda na
            poczatku:) pewnie nie...:( czy ktos z Was probowal zaczac od numerycznych? Duzo
            czasu sie traci zeby przejsc na koniec testu nie odpowiadajac na verbale (do
            ktorych mam nadzieje potem wrocic)?
          • Gość: gosia Re: pytania IP: *.chello.pl 01.12.06, 11:59
            Moze gdzies sie juz to pytanie przewinelo, wiec przepraszam, jak sie powtarzam:
            czy verbale na komputerze zawieraja teksty z tematyki unijnej, czy raczej
            ogolnorozwojowej, czyli tak, jak to bylo w testach przed 2003 rokiem (np. tekst
            o jedwabnikach przedzacych jedwab, czy tez empatii).Testy z kilku ostatnich lat
            zawieraly teksty dotyczace pracy instytucji unijnych. Sadzac jednak po tekscie
            o Arystotelesie, mogla sie zmienic tematyka verbali.Bede wdzieczna z info!
            • Gość: ona Re: pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 12:15
              a jakie to ma znaczenie?
              nalezy brac pod uwage TYLKO info zawarte w tekscie

ja mialam cos o ruinach, cos o badaniach genet
              • Gość: gosia Re: pytania IP: *.chello.pl 01.12.06, 13:12
                dzieki. generalnie znaczenia moze i nie ma, bo liczy sie sama umiejetnosc
                wyciagania wnioskow z tekstu i to, co w tym tekscie jest, ale ja przynajmniej
                wole wiedziec jakiej tematyki i jakiego slownictwa oczekiwac.
                • Gość: ona Re: pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:25
                  ja zdawalam kiedys verbala w swoim 2-gim jezyku obcym-czyli tym, ktory znam
                  srednio, ale nie biegle i jakos nie mialam pb
                  nie wstawiaja tam jakis wyszukanych zwrotow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka