Dodaj do ulubionych

urlop macierzynski

IP: *.72-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.01.07, 19:34
Czytam Staff Regulations jako TEMP-to-be i rzednie mi mina..Nie od razu,ale
juz o tym mysle, planujemy zalozyc rodzine.Jakie sa szanse dostania duzszego
urlopu macierzynskiego niz 20 weeks?przez 3 dalsze miesiace moge dostawac 800
euro, i to jest jedyne wyjscie?leave on personal grounds jest bezplatny,tak?
I co znaczy koncowa czesc zdania "an official shall be entitled to up to 6
months of parental leave WITHOUT BASIC SALARY FOR EVERY CHILD".."

Mamy, macie jakies doswiadczenie w walce o nieoddawanie maluszka do zlobka?

Obserwuj wątek
    • Gość: Sofi Re: urlop macierzynski IP: *.238-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.01.07, 20:25
      Nie rozumiem cie za bardzo, a ile bys chciala czasu spedzic w domu dostajac 100%
      pensji?
      20 tygodni to malo?
      I jakiej walce? jest Staff Regulations, jest czarno na bialym napisane ...
      Nie, nie jest to jedyne wyjscie - mozesz np. wrocic na pol etatu w wtedy
      dostawac np. 2500. Tez niedobrze?
    • Gość: tito Re: urlop macierzynski IP: *.upc.chello.be 06.01.07, 00:10
      macierzynski - 20
      porod - 2
      max oszczedzony urlop 30d + 12d = 8,5
      = 30 = pol roku

potem albo zlobek albo rodzicielski czyli 1000 plus ubezpieczenie
      no albo pol-etatu

to jest to czym dysponujesz

btw. ja bede z moja mala 2 miesiace od lutego a potem do zloba, gdy bedzie miala skonczone 5 miesiecy
      • Gość: tito korekta; 30 = 7,5 miesiaca... IP: *.upc.chello.be 06.01.07, 09:25
        • Gość: mum-to-be Re: korekta; 30 = 7,5 miesiaca... IP: 193.191.131.* 06.01.07, 21:11
          Dzieki za info Tito!to brzmi o wiele bardziej optymistycznie!
          • kasiabru Re: korekta; 30 = 7,5 miesiaca... 07.01.07, 09:10
            niestety nie ma innego wyjscia. Ale te 20 tygodni to tez dobrze. Ja wzielam
            jeszcze dodatkowy miesiac na przyzwyczajenie dziecka do zlobka. W razie
            problemow zawsze jestem dyspozycyjna.
            I nie zakladaj od razu, ze bedziesz chciala zostac z dzieckiem przez caly rok.
            Z doswiadczenia wiem, ze praktyka weryfikuje nasze podejscie. Pol roku tez moze
            byc calkiem ok.
            • Gość: mum-to-be Re: korekta; 30 = 7,5 miesiaca... IP: *.clerens.com 10.01.07, 15:56
              Jak milo byc zrozumianym!Dzieki za odp!
              Kasiu, a na jakiej zasadzie wzielas dodatkowy miesiac?
              • Gość: mama Re: korekta; 30 = 7,5 miesiaca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:16
                mi zabrali 4 tyg macierzynskiego bo bylam na zwolnieniu przed porodem i to zwol. zostalo odliczone od urlopu. (ciaza zagrozona, urodzilam 5 tyg przed czasem :( po macierz. biore full parental - 6 miesiecy na dziecko
                • ella111 Re: korekta; 30 = 7,5 miesiaca... 12.01.07, 16:57
                  Hm, a jakbys byla na tym zwolnieniu przez np. 10 tygodni to by Ci zabrali 10
                  tygodni z macierzynskiego? Czy jest jakis limit? Dziwne te przepisy.
                  • Gość: mama Re: korekta; 30 = 7,5 miesiaca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 14:38
                    moga zabrac max 6 tyg
      • ella111 Re: urlop macierzynski 17.01.07, 08:50
        a skad te dwa tygodnie na porod? To nie jest special leave dla ojca?
    • Gość: al Re: urlop macierzynski IP: *.oami.europa.eu 12.01.07, 16:08
      Jesli chodzi o kase to sprawa wyglada nastepujaco:
      - jezeli wezmiesz parental leave bezposrednio po maternity, wowczas przez
      pierwsze 3 miesiace dostaniesz 1121,28 € (art. 42a staff reg.). Zaoszczedzone
      wakacje mozesz wziac po tych 3 miesiacach wychowawczego i potem na kolejne 3
      miesiace parental leave, w ciagu ktorych bedziesz dostawac 840.97 € (sa to
      stawki na 2007). Dla singli wyzsza kwota wyplacana jest przez caly czas
      przebywania na wychowawczym, a poza tym maja prawo do 12 miesiecy na kazde
      dziecko, ktore nie ukonczylo 12 lat.
      - ponadto w trakcie parental leave otrzymuje sie tez dependent child allowance:
      316.11 € (2007) i pre-school allowance: 50.36 do konca sierpnia 2007, 67.16 €
      od wrzesnia oraz school allowances (jezeli ktos ma dzieci w wieku szkolnym)
      - podczas parental leave, instytucja placi tez skladki ubezpieczeniowe za
      urzednika. W trakcie CCP (leave on personal grounds), jezeli chcesz byc
      ubezpieczona musisz sama placic, ale przynajmniej jest taka mozliwosc.

Jesli chodzi o wakacje to musisz uwazac, zeby na koniec roku nie zostalo Ci
      wiecej niz 12 dni, bo mozesz je stracic jezeli twoj szef nie zgodzi sie na
      przeniesienie wiekszej liczby. Zeby sie zgodzil musisz go przekonac, ze nie
      wykorzystalas ich ze wzgledu na duza liczbe obowiazkow (intrest of service).
      Powodem nie moze byc przebywanie na zwolnieniu lekarskim lub urlopie
      wychowawczym.
      "You are reminded that the carry-over of annual leave entitlements from the
      current to the following calendar year is limited to a maximum of 12 days. A
      higher number of days can only be carried over if it is established that you
      were unable to take them during the current calendar year because of
      necessities of the service."-Masz to na intracommie.
      - Po urodzeniu dziecka dostaje sie tez jednorazowe becikowe ok. 200€
      - dla podratowania budzetu domowego mozna liczyc na "annual travel" w polowie
      roku
      Powodzenia.
      Pozdrawiam, A.
      • Gość: mum-to-be Re: urlop macierzynski IP: *.156-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.01.07, 22:39
        Wielkie dzieki Al.
        Wszystko co piszenie, niby sie wie,ale jednak praktyczne informacje sa zawsze
        cenniejsze (i jasniejsze:)!)
        • Gość: tito a kiedy bedzie malenstwo? IP: *.europarl.eu.int 16.01.07, 10:11
      • Gość: ona Re: urlop macierzynski IP: *.cust.tele2.be 16.01.07, 21:21
        Wielkie dzieki, al! Ciesze sie ogomnie, ze ktos zamiescil tyle praktycznych
        informacji!
        Mam jeszcze inne pytanie do mlodych rodzicow. Ile w Bxl placi sie za zlobek?
        Slyszalam, ze to procent wynagrodzenia, ale pytanie czy od brutto czy od netto
        i czy pobieraja od obojga rodzicow? Jeden rodzic w Komisji, drugi w sektorze
        prywatnym. Dziekuje z gory za krotkie informacje!
        • Gość: klodetta Re: urlop macierzynski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 23:27
          płaci sie niecałe 10 % wynagrodzenia netto. liczy sie to równiez od pensji
          drugiego rodzica, nalezy wtedy dostarczyc jego zaswiadczenie o zarobkach
          • Gość: mama Re: urlop macierzynski IP: *.cec.eu.int 17.01.07, 09:04
            to zalezy od zlobka/opiekunki. Mam w tym wzgledzie niejakie doswiadczenie i
            nigdy nie placilam procenta od pensji (tak sie placi napewno w zlobku
            komisyjnym - 9% i w zlobkach gminnych). Zlobki/gardiennes prywatne czesto same
            ustalaja wysokosc platnosci, jest to srednio jakies 400-450 euro miesiecznie,
            czyli przy naszych wysokich dosc pensjach to raczej oplacalne wyjscie.
            • ella111 Re: urlop macierzynski 17.01.07, 09:17
              tes tyle placilam (ok. 450) w gminnym.
            • Gość: planujaca mama Re: urlop macierzynski IP: *.cec.eu.int 17.01.07, 17:47
              Mam jeszcze pytanie: czyli komisyjny zlobek wezmie z mojej komisyjnej pensji
              NETTO 9 % oraz z mojego meza pracujacego w prywatnym sektorze rowniez 9 %??? To
              juz bylaby przesada! Chyba sie z nim rozwiode i zostane samotna matka...
              • kasiabru Re: urlop macierzynski 18.01.07, 03:07
                biora 9% od wspolnych dochodow obojga rodzicow. Niestety. Czyli wychodzi czasem
                wiecej niz w zlobku belgijskim.

Ja sie wlasnie wypisalam z listy w zlobku komisyjnym i posylam mojego malucha
                do zlobka gminnego. Jest blizej i przyjazniej. Jak bede miala zastrzezenia to
                byc moze go zmienie. Wychodzi 23EUR na dzien i maja miesiac urlopu w wakacje.
                Komisyjny zlobek ma te przewage, ze jest otwarty caly rok a zamkniety w dni
                wolne w instytucjach.
                • ella111 Re: urlop macierzynski 18.01.07, 08:55
                  Nikt nie wie co z tymi dwoma tygodniami urlopu? Czy to dla matki czy dla ojca?

Dla informacji, zlobek gminny w ktorym bylo moje dziecko byl otwarty caly rok.
                  To pewnie od gminy zalezy.
                  • ella111 Re: urlop macierzynski 18.01.07, 09:03
                    ella111 napisała:

> Nikt nie wie co z tymi dwoma tygodniami urlopu? Czy to dla matki czy dla ojca?
                    >
                    > Dla informacji, zlobek gminny w ktorym bylo moje dziecko byl otwarty caly
                    rok.
                    > To pewnie od gminy zalezy.

Poprawka, pomylilo mi sie, to nie byl zlobek tylko prégardiennat, co do zlobka
                    to nie wiem.
                  • kasiabru Re: urlop macierzynski 18.01.07, 17:09
                    matka ma 20 tygodni maciezynskiego a tata 2.
                    • Gość: - Re: urlop macierzynski IP: *.cec.eu.int 18.01.07, 17:20
                      wedlug prawa belgijskiego czy "komisyjnego"?
                      • kasiabru Re: urlop macierzynski 18.01.07, 17:57
                        Komisyjnego.
                        Po belgijsku mama 3 miechy a tata 2 tygodnie.
                • Gość: tito przedszkole czy zlobek IP: *.upc.chello.be 19.01.07, 00:40
                  23 euro to chyba za przedszkole a nie za zlobek? Ile mam malenstwo? Skonczone 2,5?
                  • Gość: kasiabru zlobek IP: *.upc.chello.be 19.01.07, 15:02
                    a malenstwo ma 4,5 mies. Moze za przedszkole bedzie tyle samo, bo szwagier tyle
                    wlasnie placi za swoja coreczke, 2,5 roku.
      • Gość: Poinformowana Re: urlop macierzynski IP: *.consilium.eu.int 18.01.07, 11:44
        Z tym przenoszeniem ponad 12 dni na następny rok za zgodą szefa to, wlasnie sie
        dowiedzialam, nie jest to mozliwe, jesli laczy sie to z urlopem macierzynskim
        lub wychowawczym.
        Niestety.
        Kobiety rodzace w pozniejszej czesci roku sa pod tym wzgledem poszkodowane. W
        tym ja.
        Buuu!
        • konstancja16 Re: urlop macierzynski 18.01.07, 17:04
          trzeba rodzic na poczatku roku. styczniowe dzieci sa najlepsze, wiem co
          mowie. ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka