Gość: Arwydd IP: *.bulldogdsl.com 02.02.07, 08:37 Kto jeszcze gra dalej w tej jakze enigmatycznej dziedzinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JS Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.u.itsa.pl 02.02.07, 08:56 Jestem z Tobą. Zaczynam się również zastanawiać jak się przygotować do pisemnego bo na przykładowe testy i casy z lat poprzednich nie mamy cos liczyć:- ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: AD/60/06 - Field 4 IP: 195.47.201.* 02.02.07, 09:08 macie pomysl z czego sie przygotowywac? W Mikroekonomii to jeszcze pare pozycji jest dostepnych, ale w business administration to chyba zaczna sie schody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.180-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.02.07, 18:08 Moze popatrzcie w tutejszych bibliotekach przy uniwersytecie,bo wiem,ze u mnie w pracy ludzie konczyli wlasnie taki kierunek studiow,tylko nie wiem czy w Belgii czy w Anglii czy w USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlota Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.aster.pl 02.02.07, 20:53 Ja tez do przodu:) i rowniez wybralam micro i BA. Zdajecie w Krakowie? Ja wolalabym w Wawie, ale tym razem nie ma co liczyc, ze moze bedzie za duzo chetnych i dodadza nowa lokalizacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maugolek Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.Red-83-38-113.dynamicIP.rima-tde.net 02.02.07, 21:46 i ja proponuje przejrzec jeszcze raz official journal z opisem stanowiska i wedlug tamtych punktow poszukac literatury. zakres wiedzy spory, zreszta, co maja powiedziec ci z prawa? Nie ma co narzekac. Tak sobie kombinuje, ze case moglby dotyczyc propozycji rozwiazania problemu, jaki napotyka przedsiebiorca - opis sytuacji, jakies sprawozdania finansowe, cos policzyc, jakis grafik wysmarowac.. nie wiem, strzelam teraz. to chyba pierwszy konkurs w BusinessAdministration, czy sie myle? pozdrav m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwydd Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.bulldogdsl.com 02.02.07, 22:48 Mnie martwi nie tyle case - z pewnoscia da sie go wysmarowac - co test wyboru. Ja co prawda studiowalam business administration, ale juz tyyyyle lat temu, zreszta niby jak mialabym sie przygotowac do egzaminu obejmujacego 5 lat studiow? W kazdym razie zakladam - poprawcie mnie jesli sie myle - ze nie bedzie zadnych pytan na tescie w typie tych z preselekcji. A jesli chodzi o miejsce egzaminu to preselekcje zdawalam w Londynie, a teraz nie ma go do wyboru i jak sobie pomysle, ze na egzamin musze leciec gdzies za granice i ile z tym sie wiaze zachodu to mi sie wrecz odechciewa... No i na koniec marca mam juz oplacony wyjazd na narty - slowem motywacje mam zerowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilla Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.181-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.02.07, 23:16 Podobno egzamin jest 30 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwydd Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.bulldogdsl.com 03.02.07, 16:16 A czy egzamin bedzie jednego konkretnego dnia, czy mozliwych bedzie kilka dat do wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonimka Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.chello.pl 06.02.07, 11:11 czy ktos ma jakis pomysl na dobra ksiazke, zeby sie przygotowac do tego konkursu? Mam wrazenie, po analizie duties w OJ, ze duzo pytan stricte mikroekonomicznych nie bedzie, w zwiazku z tym, czy ktos ma jakas ksiazke do BA godna polecenia? myslicie, ze wystarczy miec tylko 50% z obu czesci, zeby przejsc dalej? czy jest w naszym fieldzie wieksza konkurencja? nie orientujecie sie kiedy sa/beda oglaszane przez EPSO statystyki ile osob przeszlo do kolejnego etapu? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: AD/60/06 - Field 4 06.02.07, 11:57 nie orientujecie sie kiedy sa/beda > oglaszane przez EPSO statystyki ile osob przeszlo do kolejnego etapu? w moim konkursie (dla tlumaczy) EPSO absolutnie nie chcialo podawac zadnych danych miedzy etapami, nawet jak sie do nich napisalo maila z pytaniem. Odpisywali, ze podczas toczacego sie konkursu nie podaja takich informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwydd Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.bulldogdsl.com 06.02.07, 22:03 Nie wierze, ze istnieje 'ksiazka do BA' - to przeciez szerokie pojecie, wymagajace kilku lat studiow, ze nie da sie tej wiedzy upchnac do jednej ksiazki. I zakladam, ze pytan mikroekonomicznych bedzie sporo - a zycie pokaze kto mial lepsze przeczucia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwydd Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.bulldogdsl.com 02.04.07, 23:42 No i jakie wrażenia po egzaminie? Który temat pisaliście? Ja temat czwarty, nawet nieźle mi poszedł, ale co z tego, skoro pewnie MCQ nie przejdę :) No ale nie ma się co dziwić, przejrzałam jedynie książkę z mikro, a studia skończyłam tyyyyle lat temu, że wiele nie pamiętałam... No ale przynajmniej żadnego stresu nie było :) Jakby ktoś miał odpowiedzi do testu a to chętnie bym przejrzała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.pronet.lublin.pl 03.04.07, 18:27 Muszę przyznać, że spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Oparłam się o opis stanowiska i uczyłam się o kontroli wewnętrznej, zarządzaniu ryzykiem, MSSF i MSRSP. Nie ruszałam mikroekonomii.Na szczęście w pracy mam kontakt z funduszami strukturalnymi i coś nagryzmoliłam na pierwszy temat. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.pronet.lublin.pl 03.04.07, 20:49 Trochę poszperałam w temacie testu a i wydaje mi się że prawidłowe są następujące odpowiedzi: 1-a 2-c 3-b 4-a 5-d 6-? 7-d 8-? 9-c 10-b 11-b 12-? 13-d 14-c 15-d 16-a 17-d 18-d 19-b 20-d 21-d 22-b 23-c 24-b 25-c 26-b 27-a 28-a 29-a 30-a 31-a 32-? 33-b 34-d 35-c 36-d 37-b 38-d 39-d 40-? nie na wszystkie pytania udało mi się coś znaleźć. Chętnie dowiem się też co myślicie na temat odpowiedzi które wykombinowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwydd Re: AD/60/06 - Field 4 IP: *.bulldogdsl.com 04.04.07, 23:26 Hej Asiek, Dzieki za odpowiedz. Ja niestety nie mialam czasu na dokladne poszukanie odpowiedzi (i nie wiem czy w ogole bede miala - praca, praca, praca i male dziecko!), wiec tylko kilka moich refleksji na temat odpowiedzi, ktore z kolei mnie wydaja sie prawidlowe: 6-b 30-d (wszystkie odp swietnie pasuja) 37-d (na moj rozum: mowa o marginal cost, a ten sie analizuje tylko przy wzroscie produkcji) 40-d Odpowiedz Link Zgłoś