Dodaj do ulubionych

Prawnicy-jak samopoczucie po egzaminie?

IP: *.maast1.lb.home.nl 31.03.07, 13:00
mnie wcale nie wydawal sie latwy. test byl dosyc trudny i mimo ze mimimum na pewno bede mial to nie
bedzie to super wspanialy wynik. ciekawe czy wystarczy do przejscia do nastepnego etapu. no i te
tematy esejow. nic z prawa rynku wewnetrznego, nic z procedur przed ETS-em... Wielka
improwizacja :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: lawyer Re: Prawnicy-jak samopoczucie po egzaminie? IP: *.4-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.03.07, 15:12
      Latwizna, przynajmniej dla kogos kto ma za soba 1.5 roku pracy w White & Case
      • Gość: L. Re: Prawnicy-jak samopoczucie po egzaminie? IP: *.aster.pl 31.03.07, 15:58
        @ lawyer:
        jeśli (jeszcze) pracujesz w white & case, to dlaczego w ogóle zdajesz na urzędnika?

co do tematu
        test troszkę mnie zaskoczył, ale raczej pozytywnie :]
        po prostu orzeczeń w zasadzie nie było, co wyszło mi na dobre.
        Trzeba było jednak mieć wiadomości ogólne (inaczej niż w teście dla Rumunów i
        Bułgarów), ale na szczęście nieco jeszcze pamiętałem, więc jakoś sobie poradziłem.
        Głównym minusem testu to jednak pytania dotyczące głosowania (jednomyślnie,
        kwalifikowaną większościa).
        I było też pytanie o art. z pomocy publicznej dla Państw, który to art. w wersji
        polskiej brzmi inaczej niż w angielskiej- ciekawe czy ktoś się na to złapał.
        Podsumowując test- specjalnie trudny nie był (bardzo dobra znajomość traktatów
        plus wiedza ogólna zaczerpnięta z książki nieprzygotowującej do admission test
        plus wiedza z prawa instytucjonalnego w zupełności wystarczają na ok 35 punktów)

Jeśli chodzi o esej to znowu wyszło, że przynajmniej dwa pytania są z prawa
        isntytucjonalnego i tak na prawdę pod tym kątem wystarczy pouczyć się bardzo
        porządnie prawa instytucjonalnego.
        Dla mnie jednak było problemem to, że zgodnie z instrukcjami do memo trzeba było
        w nim napisać argumenty i konkluzje w odniesieniu do eseju, co wskazywałoby, ze
        esej tez powinien być w tym duchu, aczkolwiek w temacie który wybrałem (tj.
        zawieranie um. międz. przez WE) nie wiem za bardzo o jakie argumenty i na rzecz
        jakiej tezy miałbym wysnuć, toteż skupiłem się raczej na opisaniu całego
        zagadnienia.

obaczymy już za parę miesięcy
      • Gość: milhaus wow! IP: *.maast1.lb.home.nl 31.03.07, 17:15
        1,5 roku w White & Case! O rany, jaki ty musisz byc madry!
        • kapitan_ameryka Re: wow! 31.03.07, 18:32
          Taaa, on tak tam pracowal jak ja jestem Papiezem. Moze mial jakas umowe
          zlecenie, albo staz? Jedno jest pewne, jak by pracowal i do tego bylby "kims"
          tzn dobry, to po pierwsze w zyciu by nie zdawal espo, a po drugie firma by go
          nie "zwlonila" a zaplacila dobra kase zeby zostal. Np przypadek mojego kolegi.
          Zona zdala na epso, a on pracowal jako Associate w jednej z "duzych" firm.
          Chcial odejsc, ale firma zaproponowala mu stanowisko w firmie w Brukseli. Ot
          tak wygladaja fakty w takich firmach hehehe... No ale coz, snic kazdy moze...
          niech wiec sni.
          • wiksadyba1 Re: wow! 01.04.07, 23:09
            Nie chcę, żeby wyglądało na to, że tym razem ja się czepiam, ale skoro zwracasz
            uwagę na konieczność dokładnego uzasadnienia tez stawianych w jakże frapującej
            dyskusji nt. prawdziwości wypowiedzi jednego z powyższych forumowiczów, to muszę
            zauważyć, że Tw. argumentów rzeczywistość nie potwierdza do końca. Otóż znam
            kilka przypadków pracowników "sieciówek" (w tym o stażu daleko dłuższym niż 1.5
            roku) zdających egz. EPSO:) Co więcej, znam nawet przypadek przejścia jednej z
            takich osób do krajowej administracji publicznej:))))) Różnie bywa:)
            • Gość: niepiszacy jakie pytania IP: *.upc.chello.be 02.04.07, 02:16
              a jakie byly pytania?
              • Gość: milhaus Re: jakie pytania IP: *.maast1.lb.home.nl 02.04.07, 08:59
                tematy esejow: zawieranie umow miedzynarodowych przez Wspolnote; niedyskryminacja kobiet i
                mezczyzn; wlasciwa podstawa prawna dla aktu wspolnotowego i unijnego

• wiksadyba1 Re: Prawnicy-jak samopoczucie po egzaminie? 01.04.07, 01:27
        Gość portalu: lawyer napisał(a):

> Latwizna, przynajmniej dla kogos kto ma za soba 1.5 roku pracy w White & Case

To od kiedy w White & Case przerabia się m.in. kwestie równoupawnienia kobiet i
        mężczyzn w prawie UE, czy zawieranie przez Wspólnoty traktatów
        międzynarodowych??:)))
        • kapitan_ameryka Re: Prawnicy-jak samopoczucie po egzaminie? 01.04.07, 15:44
          wiksadyba1 napisał:
          > To od kiedy w White & Case przerabia się m.in. kwestie równoupawnienia kobiet
          i
          > mężczyzn w prawie UE, czy zawieranie przez Wspólnoty traktatów
          > międzynarodowych??:)))

Hmmm, troche przesadziles. Jak chciales mu dowalic to bylo przemyslec temat, bo
          te kwestie akurat sie przerabia w takich firmach. Ostatnio "ich" prawnicy biora
          takie sprawy po to zeby np zaistniec w mediach w Polsce (i nie tylko), gdzie
          jak wiadomo reklama uslug prawnych jest zabroniona.

Moze przemysl temat i sprobuj jeszcze raz? co?
          • wiksadyba1 Re: Prawnicy-jak samopoczucie po egzaminie? 01.04.07, 23:05
            kapitan_ameryka napisał:

> wiksadyba1 napisał:
            > > To od kiedy w White & Case przerabia się m.in. kwestie równoupawnienia ko
            > biet
            > i
            > > mężczyzn w prawie UE, czy zawieranie przez Wspólnoty traktatów
            > > międzynarodowych??:)))
            >
            > Hmmm, troche przesadziles. Jak chciales mu dowalic to bylo przemyslec temat, bo
            >
            > te kwestie akurat sie przerabia w takich firmach. Ostatnio "ich" prawnicy biora
            >
            > takie sprawy po to zeby np zaistniec w mediach w Polsce (i nie tylko), gdzie
            > jak wiadomo reklama uslug prawnych jest zabroniona.
            >
            > Moze przemysl temat i sprobuj jeszcze raz? co?

1. Kolega "lawyer" nie potrzebuje chyba pełnomocnika w postaci innego
            forumowicza, nawet o tak barwnym loginie, jeśli pracuje w W&C:)
            2. Przerabia się jakieś szeroko rozumiane "te tematy"? Czy z tego wynika, że
            jedna osoba z nieomal nieskończenie wielu tematów prawniczych, które nie wchodzą
            w ogóle w zasadniczy zakres działalnosci kancelarii, ale które kancelaria ta
            może z tych czy innych względów wziąć na siebie, przerabiała akurat te 3, które
            były na egzaminie:) Nie jest to wykluczone. Chociaż jest coś takiego, jak
            rachunek prawdopodobieństwa.

Ale ja tylko pytałem:) Być może tak rzeczywiście jest. "Lawyer" jest tu
            kompetentny, żeby ewentualnie odpowiedzieć (vide1):)

3. Jeśli chodzi o konkrety, to hm...mam oględnie mówiąc stosunkowo dobre
            wiadomości na temat tego, czym zajmował sie W&C. Fakt że jakieś 2 lata temu.
            Niewykluczone, że masz rację. Wprawdzie jak na razie ich wykaz publikacji na
            stronie internetowej tego nie potwierdza:)
        • Gość: lena Re: Prawnicy-jak samopoczucie po egzaminie? IP: *.ds4.univ.gda.pl 09.04.07, 20:09
          hej!
          czy macie jakies mozesz supersprawdzone stronki www w wersji polskojezycznej o
          rownouprawnieniu kobiet i mezczyzn?
          poszukuje do pracy licencjackiej ale jak na razie znajduje same orzeczenia...

pzdr
    • Gość: milhaus prosze o odpowiedzi na temat ;-) IP: *.maast1.lb.home.nl 01.04.07, 21:31
      choc fajnie sie sledzi wasze wzajemne przekomarzanie sie
      • Gość: antylawyer Re: prosze o odpowiedzi na temat ;-) IP: *.cec.eu.int 03.04.07, 17:28
        hmm, szkoda, ze go tego loljera juz nie ma. szukam osoby, ktora tam pracuje.
        Moze by mi powiedzial, czy nadal tam robi.
      • Gość: karolinosz Re: prosze o odpowiedzi na temat ;-) IP: 212.243.143.* 03.04.07, 17:45
        samopoczucie raczej tylko na poziomie ok. uwazam, ze test byl raczej trudny i
        tylko szczesliwym zbiegiem okolicznosci udalo mi sie strzelic te 50 % i mam
        nadzieje, ze to do sprawdzenia eseju wystarczy :) esej pisalam na 2 temat.

Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: milhaus Re: prosze o odpowiedzi na temat ;-) IP: *.maast1.lb.home.nl 03.04.07, 18:07
          ja z kolei martwie sie o jakosc eseju. wiem ze zrobilem pare bledow i nie wyczerpalem tematu (tez
          pisalem na temat 2), ale mam nadzieje ze wystarczy zeby przejsc do ustnego... oby!
          • karolinosz Re: prosze o odpowiedzi na temat ;-) 04.04.07, 08:18
            mysle, ze wiekszosc z nas obawia se bledow w eseju, ale mam nadzieje, ze i tak,
            biorac po uwage, ze nas tak niewielu jest, beda bardziej wyrozumiali...
            Pozdrawiam i trzymam kciuki.
            • Gość: L. Re: prosze o odpowiedzi na temat ;-) IP: *.aster.pl 09.04.07, 22:24
              No tak, ale skąd wiadomo, że nas jest tak niewielu?
              ktoś wspominał, że w Brukseli było 2000 osób (no chyba że egzamin w Brukseli nie
              dotyczył tylko naszego konkursu, tzn administratorów w czterech dziedzinach), a
              jeśli to jest prawda, to uwzględniając jeszcze liczbę osób zdających w Krk oraz
              nieznaną mi liczbę w pozostałych państwach, to wyglądałoby, że do II etapu w
              każdej dziedzinie przeszło w zasadzie maximum...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka