Dodaj do ulubionych

Balcerowicz musi dostać ten stołek!

15.05.07, 11:31
www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/05/11/AR2007051102068.html
Rząd powinien niezwłocznie podjąć się lobbingu na rzecz jednego z najwybitnieszych współczesnych Polaków!
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! 15.05.07, 11:54
      nie no co ty gadasz, samoobrona musi ksztalcic ludzi, kazio jest bez
      wazniejszego zajecia i obecny szef nbp dalby sobie napewno rade
    • stefanmichnik Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! 15.05.07, 19:25
      m77381 przez Ciebie oplulem monitor kawa......ostrzegaj ze wstawiasz mocny
      humor!
      • m77381 Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! 15.05.07, 20:05
        Stefanie! Czy ty nie widzisz, ze staram sie zrehabilitować w twoich oczach po
        tym jak wkleiłem artykuł tego <a
        href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=62396343&a=62420993"> 'wnuka
        sowieckiego agenta' </a> Ramoneza w wydaniu LMD po persku(a nie arabsku, ale
        oczywiście wiesz, że to jest spora różnica)? Już nie wiem jak ci można się
        przypodobać...tamten artykuł napisał 'wnuk sowieckiego agenta' czyli logiczne,
        ze tez agent... i jeszcze kłamie pies w żywe oczy!...rozumiem, ze musiałeś mi
        brzydko odpalić, ale liczyłem, ze chociaż opinia pana Moisesa Naima ci się
        spodoba ...reakcjonista jak trza! Antychavezowiec? A jakże! Krytykuje Amerykę za
        to, że jeszcze nie najechała na Wenezuelę? Krytykuje!
        No to co ja mam wkleić, żebyś nie opluł monitora? (jeżeli lcd to be gentle)

A swoja drogą ...to chcesz powiedzieć, ze nie zaliczyłbyś L.B. choćby do
        pierwszej 100 najwybitniejszych Polaków?! Podkreslam NAJWYBITNIEJSZYCH
        ...gradacje trzeba zachować...ciebie zaliczyłbym do 'wybitnych'. ;)
        ...czy też może chodzi ci o to, że nie zaliczyłbyś go Polaków?
        • stefanmichnik Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! 15.05.07, 20:21
          nie zaliczylbym go do wybitnych Polakow poligloto. i tyle. reszta jest
          projekcja ( Twoja)
          • Gość: kontraktowiec Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! IP: *.upc.chello.be 15.05.07, 21:05
            pewnie Stefciu Twoja lista najwybitniejszych Polakow ograniczalaby sie do
            Gwiazdy, Walentynowicz, Macierewicza, Jasinskiego i Giertycha ;-)
            No ewentualnie Wojtyle (teczki mu sie juz pewnie nie "znajdzie"
            bo zza grobu ciezko krytykowac rzad fachowcow z Edgarem i Jarem na czele)

• m77381 Przemiany - wersja bez L.B. 15.05.07, 21:13
            ...Balcerowicz nie musiał odejść, bo nikt go nie dopuścił ...

AD 1989...przewodniczący Rady Konsultacyjnej W.J. wysłuchał błagań członka tejże
            rady M.G. żeby dobre stosunki z ZSRR były imperatywem, bez względu na przemiany
            wewnątrz, dlatego też podczas obrad okrągłego stołu PZPR nie pozwoliła na
            powołanie do przyszłego rządu JEDNOSCI ludzi 'nieodpowiednich', czyli takich,
            którzy mogliby zagrozić wiecznemu sojuszowi z ZSRR i poderwać bardzo dobre
            stosunki gospodarcze z krajem do którego PGR'y sprzedają najwięcej dotowanego
            jedzenia ...

Ad 2007 ... Rumunia weszła do EU ... w związku z tym rząd Polski został zmuszony
            do podpisania niekorzystnej umowy o readmisji, w wyniku czego tysiące Polaków,
            żebrzących na ulicach Bukaresztu, zostało z dnia na dzień deportowanych do
            Kraju, a raczej do "wspólnego obszaru Polski, Rosji, Białorusi, Ukrainy, i
            Uzbekistanu'.
            Wiadomości z prasy:
            Giełda - rubel (czyli wspolna waluta w/w obszaru) znowu stracił wobec € (ed. co
            sie przejmowac ...i tak nic do UE nie sprzedajemy).
            Poziom bezrobocia wzrosł do 0.00003%
            PGR'y przejely wiekszość gruntow chlopow w ramach reformy rolnej, ktorej czescia
            byla 'komasacja gruntow'. Przywodca buntow chlopskich A.Lepper został skazany na
            20 lat Sybiru za podżeganie przeciwko Radzie Panstwa.

W prasie podziemnej jakis Balcerowicz opublikował kolejny artykul, i jak
            obłąkany wciaż tłumaczy, ze w 1989 trzeba bylo szybko zerwac z obecnym systemem
            gospodarczym i nie sluchac jakichs dziwnych typow o koniecznosci przemian
            gospodarczych droga ewolucyjna ze szczegolna 'wrazliwoscia spoleczną'. To wedlug
            jego bredni otworzyłoby Polsce szanse integracji z UE ...moze nie w najblizszej
            perspektywie, ale za jakies 20 lat ...razem z zachodnia czescia Ukrainy, ktora
            ostatnio buntuje sie przeciwko prohibicji i kodeksowi
            Hammurabiego...wprowadzonemu w calym obszarze z inicjatywy wladz PRL, pod
            pretekstem 'odnowy moralnej' NARODOW WSPOLNEGO OBSZARU....
            • stefanmichnik Re: Przemiany - wersja bez L.B. 15.05.07, 21:30
              a co sie stalo z innym czlonkiem rady konsultacyjnej Krzysztofem Skubiszewskim?
              Tez wyslugiwal sie "czlowiekom honoru" towarzyszowi Jaruzelskiemu i
              Kiszczakowi? Czy Olus "Zawsze kretacz" zaklada ruch na rzecz demokracji?

Ja wiem ze ciezko jest stawic czola faktowi ze mierny ekonomista nawrocony z
              marksizmu ktorego rodzime publikatory przedstawiaja jako wcielenie osoby
              boskiej, jest w gruncie rzeczy sredniej klasy profesorem, ktory w normalnym
              kraju zrobilby rzetelna kariere na lokalnym uniwersytecie a nie wybitnym
              ekonomista. No ale niestety trzeba sie z tym pogodzic moi mili
              • kontraktowiec Re: Przemiany - wersja bez L.B. 15.05.07, 23:22
                oczywiscie tak bylo
                ale wskaz mi ekonomistow ktorzy do marksizmu z pracach naukowych sie nie
                odwolywali do marksizmu w czasach PRL
                ale jak sam wspomniales on sie nawrocil

z tego co pamietam kiedys sprawdzano magisterki ekonomistow kandydatow na
                prezydenta i jedynym nie odwolujacy sie do marksizmu-leninizmu byl Olechowski.
                Pasuje Ci?
                ;-))
              • kontraktowiec trzy nazwiska 15.05.07, 23:25

• kontraktowiec Re: trzy nazwiska 15.05.07, 23:29
                  Stefanie prosze o 3 nazwiska znacznie lepszych ekonomistow niz L.B.
                  moze Bozyk i Kolodko?? ;-))
                  • stefanmichnik Re: trzy nazwiska 15.05.07, 23:45
                    nie ma nie ma niestety nie ma. wszystko wtorne i nijakie. a kiedys mielismy
                    grabskiego...ech szkoda gadac!:)
                    • kontraktowiec Re: trzy nazwiska 16.05.07, 00:04
                      wiec jak sie nie ma co sie lubi .,,
                      zreszta grabskiego tez nazywano poczatkowo
                      idiota ekonomicznym a atak na jego osobe byl znaczny
                      i sam zobaczysz na emeryturze ze historia oceni LB jak WG
                      • Gość: mczapl Moje trzy nazwiska IP: 136.173.162.* 16.05.07, 09:21
                        To moze ja sie wtrace jako ekonomista do rozmowy dwoch politologow ;)

Zgodze sie ze Stefanem, ze Polska nie miala szczescia do wybitnych swiatowych
                        ekonomistow. Tych mielismy w historii 0 (slownie: zero).
                        Co do ekonomistow wybitnych sposrod tych, ktorych mielismy, Grabskiego wymienic
                        trzeba koniecznie, szczegolnie za reforme finansow i wprowadzenie zlotego (choc
                        mozna mu zarzucic, ze zbyt silna zlotowka oslabiala konkurencyjnosc polskiej
                        gospodarki), oprocz tego mozna wymienic Oskara Langego (ktory mial szanse stac
                        sie Keynesem, ale nie zyl w USA oraz spoznil sie ze swoja teoria o kilka lat),
                        jak rowniez Balcerowicza za to, ze byl pierwszym ekonomista, ktoremu udalo sie
                        przetransformowac gospodarke centralnie planowana w wersji komunistycznej w
                        gospodarke wolnorynkowa (lecz oczywiscie nie obylo sie to bez dosc duzych
                        kosztow spolecznych).

Co do Bozyka, to wolalbym sie nie wypowiadac bardzo zle o swoim profesorze, a
                        co do Kolodki, to wolalbym sie nie wypowiadac o jego mniemaniu o sobie...

• Gość: jp Re: Moje trzy nazwiska IP: *.xdsl.easynet.be 16.05.07, 11:09
                          Dzieki mczapl za klaryfikacje. Moim zdaniem Balcerowicz jest wybitnym
                          praktykiem, a nie teoretykiem. To go odroznia od calej polskiej (pod)klasy
                          politcznej ze nie wsluchiwal sie nigdy w sondaze, a realizowal program oparty
                          na solidnej teorii eknomicznej. I to jest jego wartosc i rowniez dlatego go
                          wyborcy (szczegolnie wyborcy naszej wspanialej koalicji)nie lubia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka