m77381 15.05.07, 11:31 www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/05/11/AR2007051102068.html Rząd powinien niezwłocznie podjąć się lobbingu na rzecz jednego z najwybitnieszych współczesnych Polaków! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekggg Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! 15.05.07, 11:54 nie no co ty gadasz, samoobrona musi ksztalcic ludzi, kazio jest bez wazniejszego zajecia i obecny szef nbp dalby sobie napewno rade Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! 15.05.07, 19:25 m77381 przez Ciebie oplulem monitor kawa......ostrzegaj ze wstawiasz mocny humor! Odpowiedz Link Zgłoś
m77381 Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! 15.05.07, 20:05 Stefanie! Czy ty nie widzisz, ze staram sie zrehabilitować w twoich oczach po tym jak wkleiłem artykuł tego <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=62396343&a=62420993"> 'wnuka sowieckiego agenta' </a> Ramoneza w wydaniu LMD po persku(a nie arabsku, ale oczywiście wiesz, że to jest spora różnica)? Już nie wiem jak ci można się przypodobać...tamten artykuł napisał 'wnuk sowieckiego agenta' czyli logiczne, ze tez agent... i jeszcze kłamie pies w żywe oczy!...rozumiem, ze musiałeś mi brzydko odpalić, ale liczyłem, ze chociaż opinia pana Moisesa Naima ci się spodoba ...reakcjonista jak trza! Antychavezowiec? A jakże! Krytykuje Amerykę za to, że jeszcze nie najechała na Wenezuelę? Krytykuje! No to co ja mam wkleić, żebyś nie opluł monitora? (jeżeli lcd to be gentle) A swoja drogą ...to chcesz powiedzieć, ze nie zaliczyłbyś L.B. choćby do pierwszej 100 najwybitniejszych Polaków?! Podkreslam NAJWYBITNIEJSZYCH ...gradacje trzeba zachować...ciebie zaliczyłbym do 'wybitnych'. ;) ...czy też może chodzi ci o to, że nie zaliczyłbyś go Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! 15.05.07, 20:21 nie zaliczylbym go do wybitnych Polakow poligloto. i tyle. reszta jest projekcja ( Twoja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowiec Re: Balcerowicz musi dostać ten stołek! IP: *.upc.chello.be 15.05.07, 21:05 pewnie Stefciu Twoja lista najwybitniejszych Polakow ograniczalaby sie do Gwiazdy, Walentynowicz, Macierewicza, Jasinskiego i Giertycha ;-) No ewentualnie Wojtyle (teczki mu sie juz pewnie nie "znajdzie" bo zza grobu ciezko krytykowac rzad fachowcow z Edgarem i Jarem na czele) Odpowiedz Link Zgłoś
m77381 Przemiany - wersja bez L.B. 15.05.07, 21:13 ...Balcerowicz nie musiał odejść, bo nikt go nie dopuścił ... AD 1989...przewodniczący Rady Konsultacyjnej W.J. wysłuchał błagań członka tejże rady M.G. żeby dobre stosunki z ZSRR były imperatywem, bez względu na przemiany wewnątrz, dlatego też podczas obrad okrągłego stołu PZPR nie pozwoliła na powołanie do przyszłego rządu JEDNOSCI ludzi 'nieodpowiednich', czyli takich, którzy mogliby zagrozić wiecznemu sojuszowi z ZSRR i poderwać bardzo dobre stosunki gospodarcze z krajem do którego PGR'y sprzedają najwięcej dotowanego jedzenia ... Ad 2007 ... Rumunia weszła do EU ... w związku z tym rząd Polski został zmuszony do podpisania niekorzystnej umowy o readmisji, w wyniku czego tysiące Polaków, żebrzących na ulicach Bukaresztu, zostało z dnia na dzień deportowanych do Kraju, a raczej do "wspólnego obszaru Polski, Rosji, Białorusi, Ukrainy, i Uzbekistanu'. Wiadomości z prasy: Giełda - rubel (czyli wspolna waluta w/w obszaru) znowu stracił wobec € (ed. co sie przejmowac ...i tak nic do UE nie sprzedajemy). Poziom bezrobocia wzrosł do 0.00003% PGR'y przejely wiekszość gruntow chlopow w ramach reformy rolnej, ktorej czescia byla 'komasacja gruntow'. Przywodca buntow chlopskich A.Lepper został skazany na 20 lat Sybiru za podżeganie przeciwko Radzie Panstwa. W prasie podziemnej jakis Balcerowicz opublikował kolejny artykul, i jak obłąkany wciaż tłumaczy, ze w 1989 trzeba bylo szybko zerwac z obecnym systemem gospodarczym i nie sluchac jakichs dziwnych typow o koniecznosci przemian gospodarczych droga ewolucyjna ze szczegolna 'wrazliwoscia spoleczną'. To wedlug jego bredni otworzyłoby Polsce szanse integracji z UE ...moze nie w najblizszej perspektywie, ale za jakies 20 lat ...razem z zachodnia czescia Ukrainy, ktora ostatnio buntuje sie przeciwko prohibicji i kodeksowi Hammurabiego...wprowadzonemu w calym obszarze z inicjatywy wladz PRL, pod pretekstem 'odnowy moralnej' NARODOW WSPOLNEGO OBSZARU.... Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: Przemiany - wersja bez L.B. 15.05.07, 21:30 a co sie stalo z innym czlonkiem rady konsultacyjnej Krzysztofem Skubiszewskim? Tez wyslugiwal sie "czlowiekom honoru" towarzyszowi Jaruzelskiemu i Kiszczakowi? Czy Olus "Zawsze kretacz" zaklada ruch na rzecz demokracji? Ja wiem ze ciezko jest stawic czola faktowi ze mierny ekonomista nawrocony z marksizmu ktorego rodzime publikatory przedstawiaja jako wcielenie osoby boskiej, jest w gruncie rzeczy sredniej klasy profesorem, ktory w normalnym kraju zrobilby rzetelna kariere na lokalnym uniwersytecie a nie wybitnym ekonomista. No ale niestety trzeba sie z tym pogodzic moi mili Odpowiedz Link Zgłoś
kontraktowiec Re: Przemiany - wersja bez L.B. 15.05.07, 23:22 oczywiscie tak bylo ale wskaz mi ekonomistow ktorzy do marksizmu z pracach naukowych sie nie odwolywali do marksizmu w czasach PRL ale jak sam wspomniales on sie nawrocil z tego co pamietam kiedys sprawdzano magisterki ekonomistow kandydatow na prezydenta i jedynym nie odwolujacy sie do marksizmu-leninizmu byl Olechowski. Pasuje Ci? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kontraktowiec Re: trzy nazwiska 15.05.07, 23:29 Stefanie prosze o 3 nazwiska znacznie lepszych ekonomistow niz L.B. moze Bozyk i Kolodko?? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: trzy nazwiska 15.05.07, 23:45 nie ma nie ma niestety nie ma. wszystko wtorne i nijakie. a kiedys mielismy grabskiego...ech szkoda gadac!:) Odpowiedz Link Zgłoś
kontraktowiec Re: trzy nazwiska 16.05.07, 00:04 wiec jak sie nie ma co sie lubi .,, zreszta grabskiego tez nazywano poczatkowo idiota ekonomicznym a atak na jego osobe byl znaczny i sam zobaczysz na emeryturze ze historia oceni LB jak WG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Moje trzy nazwiska IP: 136.173.162.* 16.05.07, 09:21 To moze ja sie wtrace jako ekonomista do rozmowy dwoch politologow ;) Zgodze sie ze Stefanem, ze Polska nie miala szczescia do wybitnych swiatowych ekonomistow. Tych mielismy w historii 0 (slownie: zero). Co do ekonomistow wybitnych sposrod tych, ktorych mielismy, Grabskiego wymienic trzeba koniecznie, szczegolnie za reforme finansow i wprowadzenie zlotego (choc mozna mu zarzucic, ze zbyt silna zlotowka oslabiala konkurencyjnosc polskiej gospodarki), oprocz tego mozna wymienic Oskara Langego (ktory mial szanse stac sie Keynesem, ale nie zyl w USA oraz spoznil sie ze swoja teoria o kilka lat), jak rowniez Balcerowicza za to, ze byl pierwszym ekonomista, ktoremu udalo sie przetransformowac gospodarke centralnie planowana w wersji komunistycznej w gospodarke wolnorynkowa (lecz oczywiscie nie obylo sie to bez dosc duzych kosztow spolecznych). Co do Bozyka, to wolalbym sie nie wypowiadac bardzo zle o swoim profesorze, a co do Kolodki, to wolalbym sie nie wypowiadac o jego mniemaniu o sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Moje trzy nazwiska IP: *.xdsl.easynet.be 16.05.07, 11:09 Dzieki mczapl za klaryfikacje. Moim zdaniem Balcerowicz jest wybitnym praktykiem, a nie teoretykiem. To go odroznia od calej polskiej (pod)klasy politcznej ze nie wsluchiwal sie nigdy w sondaze, a realizowal program oparty na solidnej teorii eknomicznej. I to jest jego wartosc i rowniez dlatego go wyborcy (szczegolnie wyborcy naszej wspanialej koalicji)nie lubia. Odpowiedz Link Zgłoś