Gość: zupek IP: 193.30.160.* 04.01.08, 11:47 w jakich godzinach pracuje sie w KE? czy czeste sa przypadki dlugiego zostawania po godzinach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mczapl Re: Godziny pracy IP: 136.173.162.* 04.01.08, 11:54 Zwykle pracuje sie w godzinach 8:30-17:30. Nadgodziny zaleza od charakteru pracy, kalendarza pracy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Godziny pracy IP: *.cec.eu.int 04.01.08, 13:11 w KE nie ma nagdodzin. (Chyba, że pracuje się na stanowisku asystenckim - do AST3). ============= Art. 55. regulaminu pracowniczego Urzędnicy aktywnie zatrudnieni pozostają zawsze w dyspozycji swojej instytucji. Normalny tygodniowy czas pracy nie przekracza 42 godzin, zaś dzienny czas pracy ustalany jest przez organ powołujący. [...] W sytuacjach spowodowanych nagłą potrzebą służby lub z powodów wynikających z przepisów bezpieczeństwa urzędnik może być zobowiązany do pozostawania w gotowości w miejscu pracy lub w miejscu zamieszkania poza normalnymi godzinami pracy. [...] ============ W praktyce bardzo często się zdarza (zalezy to od konkretnej dyrekcji), że jeszcze po osiemnastej mnóstwo ludzi siedzi w pracy. Inna rzecz, ze przychodzą krótko po dziewiątej. No i jest przerwa na lunch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpt Re: Godziny pracy IP: *.brutele.be 04.01.08, 14:44 Z wlasnego doswiadczenia: nigdy nie wychodze przed 18.30, koledzy siedza do 20- 21 czasami. Wszystko zalezy od charakteru pracy. Jesli jest sie zaleznym od informacji z np. Gabinetow Komisarzy- siedzi sie dluzej, jesli pracuje sie np. w archiwach- wszyscy ida do domu ok. 16.30. radze szczerze zapytac o czas pracy (podczas interview) i ewentualnie wytlumaczyc zaleznosci rodzinne (male dzieci, etc.)- to nie bedzie niespodzianek. generalnie- do instytucji przychodzi sie PRACOWAC, wiec niepowinno nikogo dziwic, ze czasem nalezy zostac dluzej- jak wszedzie. No i "s nowom godom"- pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Godziny pracy IP: *.217.151.79.coditel.net 04.01.08, 18:22 w KE są nadgodziny - odbierasz je sobie jako wolne po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Godziny pracy 04.01.08, 19:50 no wlasnie Kaja, chyba sobie naodbieralas, bo chcialem dzis pod Twoim czujnym okiem stworzyc nowa mape na rok 2008 a tu kolezanki Kaji w ogole nie ma w pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Godziny pracy IP: *.access.telenet.be 04.01.08, 21:30 W KE mozesz sobie odebrac w ramach flexi max 15 nadgodzin miesiecznie i to nie zawsze,bo jak trafisz na....HoU to mozesz miec po 25-30 nadgodzin i brak mozliwosci odbioru...To zalezy od miejsca i ludzi...Chyba najwiecej nadgodzin ,,robia,, pracujacy w gabinetach i bezposrednio przy HoU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Godziny pracy IP: *.217.151.79.coditel.net 05.01.08, 10:52 zadzwon w poniedzialek do poludnia... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_ameryka Re: Godziny pracy 06.01.08, 12:25 Nadgodzin nie ma. Oczywiscie moze sie zdarzyc tak ze trzeba bedzie troche popracowac, ale wierz mi, predzej trafisz 6tke w totka niz zostaniesz dluzej. Ci co siedza to maja problem z tzw "work efficency" - dlatego siedza. Moze jak by skrocili kawe czy lancze czy olali surfowanie po internecie to by wyszli o czasie. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Godziny pracy IP: *.access.telenet.be 06.01.08, 14:20 Wprowadzasz ludzi w blad...Albo nie znasz na 100% realiow pracy w komisji...Sa miejsca,gdzie pracuje sie a nie tylko chodzi na kawe czu lunch i to wiecej niz myslisz...Sa .....beznadziejni szefowie,ktorzy potrafia wczesniej wyjsc z pracy i o 18.59h dzwonic do swojej sekretarki z zapytaniem o telefony (czytaj poprostu sprawdzaja i szukaja haka...) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_ameryka Re: Godziny pracy 06.01.08, 15:52 Przykro mi, ale mijasz sie z prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Godziny pracy 06.01.08, 17:26 jest takie stare madre przyslowie: na glupie pytanie, glupia odpowiedz i reakcje An oraz kapitana tylko to potwierdzaja. Do pytajacego: w Komisji pracuje kilkadziesiat tysiecy osob w kompletnie roznych jednostkach organizacyjnych, ktorych praca sie czesciowo diametralnie od siebie rozni. Dlatego nie ma czegos takiego, jak "generalne" nadgodziny w calej Komisji An: to co opisujesz jest z pewnoscia rzeczywistoscia w TWOIM unicie, w innym moze byc 100% inaczej Kapitan: jak masz prace, w ktorej jestes zalezny od inputu innych osob, to zadna organizacja ci nie pomoze, bo jak przez pol dnia bedziesz czekal na papiery do opracowania, to nie pozostanie ci nic innego jak picie kawy i surfowanie w internecie. I jak wreszcie dostaniesz papiery o godz. 1500 powiedzmy, ktore trzeba przekazac dalej w ten sam dzien, to bedziesz siedzial do godz, 19 czy 20 czy chcesz czy nie. Ale na pewno nie jest to regula´zdarzajaca sie codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Godziny pracy IP: *.access.telenet.be 06.01.08, 18:04 No i byly bardzo madrze napisal....choc ja znam wiele sekretarek (najczesciej sekretarki HoU,pracujace w kabinetach i SG) ktore tak jak ja MUSZA ,,robic,, nadgodziny.Czesto zle jest widziane ich odbieranie.Srednio mialam miesiecznie ok 30 nadgodzin,co wcale nie bylo adekwatne do pracy tylko byl obowiazek siedzenia od godziny x do godziny y. Wszystko zalezy od "ludzkiego" szefa i atmosfery w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: Godziny pracy 10.01.08, 22:39 No to ja rozwinę wypowiedzi kolegów i koleżanek. W Komisji można pracować w dwuch trybach: 1 Klasyczne godziny pracy: od 8:45 do 12:30 - lancz - od 13:45 do 17:30. W tym systemie nie ma nadgodzin (przynajmniej AD nie mają). Jak sie siedzi dłużej to się siedzi dłuzej. 2. Tzw Flexitime. Pracuje sie srednio 7,5 godz. dziennie. Kazdego dnia trzeba przyjsc przed 9:30 (np. o 8:52) i wyjść po 16:30 (np. o 19:12). W ciągu dnia trzeba zrobić przynajmniej 30 min przerwy na lancz i nie wolno pracować dłużej niż 10 godzin. Czas pracy jest rejestrowany i na koniec miesiąca podlicza się wszystkie godziny, dzieli przez liczbe dni pracy i jesli wychodzi wiecej to mozna je odebrac jako wolne w nastepnym miesiacu. Aby je odebrac potrzebna jest zgoda szefa, ktory uzna, ze nadgodziny powstaly w wyniku duzej ilosci pracy a nie serfowania po internecie. Mozna tak dostac maksymalnie 15 godz (czyli dwa dni) wolnego w miesiacu. Pracownicy Komisji sami decyduja (przynajmniej teoretycznie), w ktorym trybie pracuja. To czy sie pracuje wiecej niz 7,5 godz dziennie czy nie zalezy od Unitu, stanowiska oraz organizacji pracy (swojej i innych). Pracownicy finansowi oraz prawnicy zwykle maja duzo intensywnej pracy. Kapitan Ameryka obija sie caly dzien i nawet kawa jest dla niego zbyt duzym wyzwaniem wiec wczesnie wychodzi. Byly Eurokrata co jakis czas probuje sie dodzwonic do kolezanki a ja czytam slownik ortograficzny wiec dluzej siedzimy. A jak komus szef da robote o 17:31 to przed 17:32 trudno wyjsc. Pozdrawiam, Epsotek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgoniam2 Re: Godziny pracy IP: 82.177.111.* 11.01.08, 12:47 Ojej! To ja rezygnuję. Tu mam to samo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgoniam2 Re: Godziny pracy IP: 82.177.111.* 11.01.08, 12:50 Miałam na myśli, że rezygnuję z przeprowadzki bo to samo mam w PL. Oj to chyba odpocznę dopiero na emeryturze, a tu tyle lat roboty przede mną. A tu w PL tak krążą pogłoski, że tam się nie pracuje. Się dałam nabrać he he! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stazysta Re: Godziny pracy IP: *.iweb.pl 11.01.08, 13:30 A moze ktos wie jak wygladaja godziny pracy stazystow w KE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Godziny pracy IP: *.access.telenet.be 11.01.08, 15:00 Pewnie te pogloski rozpowiadaja tacy specjalisci unijni jak paw czy kapitan :-) Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: Godziny pracy 11.01.08, 20:15 Zasadniczo stazysci maja takie same godziny pracy jak urzednicy czyli od 8:45 do 12:30 i od 13:45 do 17:30 ale tolerancja dla nich bywa wysoka. Podkreslam, ze bywa bo jesli jakis Unit zleca im duzo wlasnej roboty to pewnie i oczekuje, ze ja zrobia a jesli tylko pisza jakis ladny raport (np. przydatny do ich doktoratu) to nikt nic nie powie jesli im sie przerwa na lancz przedluzy albo przyjda o 9:15. W koncu sa na stazu a nie w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś