Dodaj do ulubionych

Konkurs dla Polakow - Administrators

IP: 62.189.127.* 26.02.09, 09:54
Czy konkurs ktory ma byc rozpisany dla Polakow w drugiej polowie
2009 pod nazwa "Administrators - PL" bedzie konkursem z European
Public Administration???? W tym samym terminie jest jeszcze jeden
konkurs dla EU27 - jednak w tym przypadku jest to sprecyzowane ze
konkurs jest z public administration.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 193.178.209.* 22.04.09, 13:29
      Czym roznia sie konkursy dla EPA / Auditors / Micro-Business
      Administration?
      Ktory przyciaga najwiecej kandydatow (jest najlatwiejszy? ) ? ktory
      najmniej? - w przeszlosci.
      Zakladajac, ze wiekszosc studiow na uczelniach ekonomicznych jest
      dosc ogolna i dotyka wszystkiego...
      • Gość: mba Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 22.04.09, 13:34
        ostatnio najlatwiej bylo zdac economie lub business adm., prawniczy
        byl trudny, a epa to juz byla prawdziwa rzeznia
    • Gość: kaja Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.217.146.33.coditel.net 22.04.09, 18:50
      jak Administrators - to generalnie dość ogólnie trzeba to traktować

acha - najmniej bywa tam, gdzie trzeba mieć doświadczenie (AST3) i tam gdzie
      potrzebują specjalistów (np. audyt)
      • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 193.178.209.* 23.04.09, 11:44
        To jest egzamin na AD i jest to rozroznienie tak jak wyzej.... wiec
        trzeba bedzie wybrac przy zapisie... Czy EPA jest
        bardziej "humanistyczne" niz np Mirco/BA? Mam wrazenie, ze przy
        ostatnim konkursie bylo baaaardzo duzo kandydatow w EPA niz w innych
        kategoriach.... (wiadomo, ze Law nie wliczamy, Economics tez moze
        jest bardziej jasne... ale EPA/Micro/Audyt....?)
        • Gość: kaja Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 23.04.09, 14:56
          moze byci tak - jak zrobili na wewnętrznym - ze czesc pisemna
          zawiera wiele tematow z kilku dziedzin, wybierasz 1 i piszesz

a tak swoja droga - business administration i EPA sa bardzo blisko
          siebie, jesli chodzi o problematyke
          • Gość: xxx Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.177-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.04.09, 15:32
            z zalozenia EPA jest najtrudniejsza bo kazdy z kazdym dyplomem moze
            isc na konkurs jak sa juz pod jakis dyplom robione jest duzo latwiej.
            Teraz najlatwiejszy w sensie ilosci kandydatow na miejsce jest AST3
            ekonomia/statystyka, 53 osoby sie zglosily na chyba 41
            miejsc....wiec wystarczy naprawde zdac.
            • Gość: pytanie Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 91.179.244.* 28.04.09, 20:37
              A ja mam nastepujace pytanie. W rozpisce planowanych konkursow, jest
              napisane, ze pierwszy etap konkursu dla Polakow (testy komputerowe)
              bedzie juz w lipcu 2009, a kolejny (pisemny) dopiero w pazdierniku
              2010. Czy ktos sie orientuje skad tak wielka rozbieznosc czasowa?
              Dzieki!
              • Gość: xxx Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.57-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.04.09, 00:45
                faktycznie niezla rozbieznosc szczegolnie jak juz wiedzy o EU nie
                bedzie w 2010 a na tym etapie jeszcze bedzie. napisali maj, bo
                ostatnio maja giga obsowy ze sprawdzaniem dokumentow no i musza
                jakos 'wypelnic' sobie czas czekajac na pierwsze nowe konkursy
              • Gość: EPS Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 62.189.127.* 29.04.09, 09:45
                Preselekcja ma byc w lipcu; a egazmin pisemny w maju 2010. Nie wiem
                skad wzial sie Tobie "pazdziernik". Tak czy inaczej 10-miesieczne
                oczekiwanie pomiedzy etapami jest smiechu warte.
                • Gość: ja Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 30.04.09, 14:08
                  Mysle,ze jest to zwiazane z planowanymi konkursami AD w 2010 dla
                  wszystkich krajow. Chca dla nich i dla nas zrobic wspolna czesc
                  pisemna (II etap) a jednoczesnie uniemozliwic nam wziecie udzialu w
                  dwoch egzaminach - tzn tym w 2009, ktory niebawem oglosza i tym w
                  2010 dla wszystkich krajow. Troche nieladne to w stosunku do CZ i PL
                  kandydatow.
                  • Gość: xxx Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.139-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.04.09, 22:50
                    to bylo by mi cieszko zrobic bo jak nie sa ogloszone razem z
                    dopiskiem ze albo tu albo tu, to nie dadza rady czego takiego
                    zrobic. Ale zgodze sie ze jak by stary planning to cos takiego bylo
                    z tym konkursem i tym dla eu 27.
                    • Gość: xxx Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.210-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.05.09, 09:59
                      zdecydowanie epos wyglada jak kobieta z PMSem...teraz zamienili maj
                      na grudzien...wiec jak widac jest to bardzo elastyczna tableka z
                      datami ktora mozna zmienic kiedy sie chce. Notabene w lewym gorynym
                      rogu jest data i godzina kiedy cos ktos zmienil i widac ze to z 20
                      marca bylo zmieniane kiedy indziej. Ja bym sie nie przejmowala tylko
                      sie szykowala na te daty ktore sa bardziej realne.
                      • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 91.176.143.* 03.05.09, 13:38
                        Chyba rzeczywscie tebelka ulega czestym modyfikacjom. Gdy opublikowano ja w marcu, pierwszy etap (CBT) byl zaplanowany na pazdziernik, a teraz raptem przeskoczyl na lipiec. Moze lepiej poczekajmy wiec do ogloszenia konkursu i wtedy zobaczymy kiedy beda kolejne etapy.
                  • Gość: eurokratka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 04.05.09, 12:02
                    Czy mozna sie zglosic na dwa konkursy opublikowane w odstepie
                    tygodnia? chodzi mi o Data protection, zeszly tydzien, plus ten dla
                    Polakow ktory ma byc opublikowany w tym tygodniu? nie bedzie
                    problemu?
                    • Gość: kaja Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 04.05.09, 13:54
                      jeżeli nie ma żadnych zapisów, że nie mozna - to można
                  • napiszdomnieszybko Re: Konkurs dla Polakow - Administrators 18.05.09, 15:15
                    cześć,
                    skąd wiadomo, ze w 2010 będzie kolejny otwary konkurs?
    • tuhanka Konkurs dla administratorow ogloszony 06.05.09, 00:10
      eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2009:104A:SOM:PL:HTML
      • Gość: Krystyna 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.access.telenet.be 06.05.09, 07:31
        • tuhanka Re: 27 osob na administracje publiczna tylko 06.05.09, 08:39
          Faktycznie niezbyt duzo, ale i tak warto sprobowac :) W najgorszym razie zawsze
          jest to trening przed innymi konkursami, ktore tu i owdzie sie pojawiaja :)
        • Gość: gosc Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.cec.eu.int 06.05.09, 09:43
          ja dziekuje to bedzie pewnie ze 100 osob na miejsce
          • byly_eurokrata Re: 27 osob na administracje publiczna tylko 06.05.09, 09:48
            jak mowia nasi bracia Czesi: to se ne vrati, ze beda konkursy na 150 osob tylko dla Polakow. Cos takiego bylo wyjatkowa szansa porozszerzeniowa, teraz juz nie ma letko ;-)
            • Gość: niecierpliwy Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.cec.eu.int 06.05.09, 10:46
              Konkurs ogloszony jest w OJ, ale na stronie epso jeszcze nie. Jak
              myslicie, kiedy bedzie mozna sie zaczac zapisywac?
            • Gość: stef Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: 62.189.127.* 06.05.09, 10:53
              ja pierdziu! ale rzeznia! trzeba bedzie chyba nauczyc sie nawet
              rozmiarow buta kazdego z komisarzy zeby zdac. no nic!
              • Gość: Krystyna Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.cec.eu.int 06.05.09, 10:59
                Rozmiar buta to za malo. Beda jeszdcze pytania co sie dzisiaj
                komisarzowi przysnilo i co zjadl na sniadanie.
                • tuhanka Re: 27 osob na administracje publiczna tylko 06.05.09, 11:25
                  Najpierw szanowna komisja egzaminacyjna musialaby poznac
                  odpowiedzi ;) Naprawde, co poniektorzy przesadzaja. Nie bedzie
                  latwo, to jest pewne, ale jestem przekonana, ze bedzie
                  merytorycznie :)
                  • Gość: xxx Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.cec.eu.int 06.05.09, 15:48
                    egzamin merytoryczny? to nie wiem jak by go musieli wymyslic. nie ma
                    takiej mozliwosci. Rzeznia bedzie kompletna, prawnicy maja tylko
                    podane na tacy.
                    A swoja droga czesi maja 10 miejsc, a nas jast tak jak by 4x wiecej
                    a tylko mamay 27... nie wiem z czego to wynika?
                    • Gość: rada Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.cec.eu.int 06.05.09, 15:56
                      Z tego wynika ze jak nie masz konkretnego zawodu (prawnik,
                      ekonomista) tylko skonczyles inne malo przydatne studia jak Mickey
                      Mouse europeistyke lub politologie to wez sie do nauki juz bo takich
                      jak ty bedzie wielu i wiekszosc odpadnie na pierwszym etapie.

Ja stawiam na EPA na poczatek okolo 1500 do 2000 osob:)) Czyli jest
                      to juz dosc powazna konkurencja.
                      • Gość: do rady Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.cec.eu.int 06.05.09, 17:31
                        sorrki bardzo powazne i konkretne zawody niestety beda konkurowaly z
                        tym mickey mouse i innymi podobnymi. raczej inzynier nadal sie
                        zalicza do konkretnego zawodu.....
                    • Gość: hipoliciak Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.elartnet.pl 10.05.09, 21:35
                      tak z ciekawosci - co prawnicy maja podane na tacy i dlaczego?
                      • Gość: ags Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.ultimo.pl 11.05.09, 15:35
                        jako debiutant (zainteresowany tym najnowszym konkursem dla
                        administratorów PL) mam prosbę o opinię, z czego są pytania dla
                        prawników? czy to potem - jak sie juz jakoś uda dostać do pracy -
                        rzutuje, z jakiego konkursu ktoś się dostał (czym się różni praca
                        prawników od epa?). No i z czego się uczyć na prawników, z czego na
                        epa? z góry dziękuję!
                        • Gość: hipoliciak Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.elartnet.pl 12.05.09, 11:57
                          przypuszczam ze pytania dla prawnikow sa z prawa europejskiego ;) ale watpie
                          zeby Ci tu ktos udzielil jakiejkolwiek konkretnej i przydatnej informacji w tej
                          sprawie bo wiesz - w koncu jest konkurencja i kazdy chce sie dostac :)

a co do tego czy konkurs rzutuje na prace - owszem. przeczytaj official journal
                          z ogloszeniem i bedziesz miala jasnosc w kwestii przyszlych obowiazkow jako
                          administrator (epa) i prawnik.
                          • Gość: ags Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.lanet.net.pl 14.05.09, 22:32
                            wow, dzięki za konstruktywną odpowiedź.
                            a skoro się boisz konkurencji, to czemu zamiast się uczyć, marnujesz
                            czas na takie komentarze? chyba wychodzi z Ciebie "małość" -
                            myślisz, że jak każdy te cenne informacje zachowa w tajemnicy, to
                            wygra? ja mam nadzieję, że zwycięży lepszy i tego Ci życzę.
                            • Gość: hipoliciak Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.elartnet.pl 15.05.09, 18:58
                              moja odpowiedz byla bardzo konstruktywna bo napisalem Ci jaka jest
                              rzeczywistosc. wloz wysilek i sama wyszukaj potrzebne informacje, podobnie jak
                              ja kiedys. przyda Ci sie taka umiejetnosc w przyszlej pracy eurourzednika :)

w kwestii uwag ad personam:
                              a) nie boje sie zadnej konkurencji a zwlaszcza takiej, ktora nie wie z czego i
                              czego sie uczyc :)
                              b) wlasciwie to z Ciebie cos teraz wyszlo ale nie powiem co bo okazalbym sie
                              taki sam :)
                              • Gość: ags Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.ultimo.pl 05.06.09, 14:36
                                masz rację, przepraszam, chyba cię to jednak dotknęło. ale nadal
                                dziwi mnie, że zadajesz sobie trud, żeby zajrzeć na forum, czytać
                                czyjes pytania i odpowiadać na nie bez sensu. po prostu - po co,
                                skoro pytającemu to nie pomoże?
                                co do wyszukiwania, to włożyłam sporo wysiłku, żeby znaleźć
                                informacje z różnych źródeł, w tym wysiłek, że zapytać pytanie
                                także na forum, gdzie - zakładam - odpowiadają ludzie, którzy mają
                                praktyczne doświadczenia. oficjalne ogłoszenia, strony internetowe
                                ue, publikacje prasowe itp. dawno przejrzałam, a tu chciałam to
                                zweryfikować. tyle. nie łudziłam się, że ktoś odwali za mnie robotę.

p.s. i ktoś był w stanie mi odpowiedzieć konstruktywnie (ps.
                                prawnik), a jego rzeczywistość była nieco odmienna od twojej...
                        • Gość: prawnik Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.cec.eu.int 12.05.09, 15:07
                          A ja pomoge troche:

jezeli bedzie test z wiedzy specjalistycznej to musisz wiedziec
                          podstawowe orzeczenia, glowne rozporzadzenia i dyrektywy (numery,
                          nazwy), podstawy prawa. Testy nie sa nastawione na odsiew bo i tak
                          na tym etapie nie ma za wielu kandydatow ;-)
                          Dostac 50% bylo raczej latwo ale zeby zablysnac i zdobyc z 80% to
                          juz trzeba znac szczegoly...

Co do pisemnego - zawsze byl esej z fundamentow prawa UE np (nie
                          pamietam dokladnych sformulowan):

omow wyjatki od swobodnego przeplywu osob
                          rowne traktowanie
                          zawieranie umow miedzynarodowych

Egzamin dla prawnikow jest trudny i nie rekomenduje go komus bez
                          magisterki z tego tematu albo specjalistycznych studiow (chociaz
                          znam tez dobrych prawnikow po stypendiach zagranicznych ktorzy
                          polegli)
                          Esej musi byc dobrze napisany od strony merytorycznej ale liczy sie
                          bardzo pokazanie ze potrafisz myslec, wnioskowac i laczyc informacje
                          (ostatecznie to egzamin na AD)
                          No a ustny - poczytaj posty z poprzednich lat- bylo ciezko...
                          • Gość: ags Re: 27 osob na administracje publiczna tylko IP: *.lanet.net.pl 14.05.09, 22:25
                            dzięki. nie brzmi to jakoś super optymistycznie, ale może tak musi
                            byc.
                            rozumiem, że ty już pracujesz jako prawnik unijny - a praca
                            przynajmniej satysfakcjonująca?
                            pozdr
      • Gość: nowa Re: Problem z kontem EPSO... IP: *.sciences-po.fr 06.05.09, 13:32
        Jak klikam na moje konto EPSO to pojawia mi sie "An Error occurred"... Wam udalo
        sie juz zapisac?
        • Gość: gosc Re: Problem z kontem EPSO... IP: *.cec.eu.int 06.05.09, 13:42
          Niestety nie. Na koncu komunikatu jest
          napisane "competition_does_not_exist", wiec pewnie w systemie
          jeszcze nie wszystko gra.
          • tuhanka Re: Problem z kontem EPSO... 06.05.09, 14:25
            Pamietam, ze przy ktoryms z ostatnich konkursow, chyba asystenckim
            (sprawdzalam to dla kogos, bo mnie to juz szczesliwie nie dotyczy),
            dopiero nastepnego dnia po publikacji komunikatu w Dzienniku
            Urzedowym uruchomili mozliwosc rejestracji. Sugeruje zatem uzbroic
            sie w cierpliwosc i poczekac do jutra.
            • Gość: Feerie Re: Problem z kontem EPSO... IP: *.fbx.proxad.net 06.05.09, 21:27
              A czy fakt zgloszenia sie do konkursu teraz czy za 3 tygodnie cos
              zmienia? Tak pytam bo to moje pierwsze zgloszenie. Dzieki za
              odpowiedz
              • tuhanka Re: Problem z kontem EPSO... 06.05.09, 22:18
                Nic nie zmienia, byleby zdążyć przed podanym w ogłoszeniu terminem, w tym
                wypadku bodaj 9 czerwca.
                • Gość: Feerie Re: Problem z kontem EPSO... IP: 213.31.11.* 07.05.09, 09:13
                  Dzieki Tuhanka :)
    • tuhanka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators 07.05.09, 00:26
      Można się już rejestrować, ale polecam uzbrojenie się w cierpliwość, jest dużo
      do wypełniania i niestety CV automatycznie się nie kopiuje do nowej aplikacji,
      trzeba na nowo wpisywać, więc warto sobie zgrać, aby łatwiej było kopiować :)
      Poza tym rubryki o motywacji itp. Przyznam, że tego jeszcze nie wypełniałam, tę
      rubrykę jako jedyną zostawiłam sobie na deser - na dzień następny :)
      • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 07.05.09, 08:19
        Rzeczywiscie trzeba uzbroic sie w cierpliwosc. Po wypelnieniu
        wszystkich rubryk (ufffff), okazalo sie, ze nie moge aplikacji
        zatwierdzic, bo jest jakis blad w systemie. Zaczyna sie... :)
        • tuhanka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators 07.05.09, 08:59
          Coz, mnie nie wszystkie skrypty dzialaly przy wypelnianiu doswiadczenia
          zawodowego... zachcialo im sie szacowac dlugosc doswiadczenia zawodowego, a
          automat oczywiscie nie dziala jak trzeba, bo po co! I w sumie dziwi mnie to, ze
          nie mozna dotychczasowego cv w profilu zaladowac, tylko od nowa trzeba
          wprowadzac. Chyba programista sie lenil i nie chcialo mu (jej) sie jeszcze
          dopisac czegos uzytecznego do aplikacji :)
          • Gość: dzida Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 62.189.127.* 07.05.09, 12:26
            Zadziwia mnie ze przy ostatnim konkursie dla prawnikow bylo az 140
            miejsc a na liscie rezerwowej bylo jedynie ok 60!!! Teraz jest 45
            wiec na rezerwowke wrzuca pewnie 2, no gora 3 osoby ;-)
            • kasiabru Re: Konkurs dla Polakow - Administrators 07.05.09, 17:34
              Podobno byli kiepscy kandydaci...
              • Gość: dzida Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 62.189.127.* 07.05.09, 17:49
                EPSOwe srutututu :-) Powodzenia! Wie ktos ile osob zapisalo sie na
                ostatni konkurs dla polskich prawnikow? Ten w 2006.
                • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.fbx.proxad.net 09.05.09, 00:41
                  Ale ilosc niekoniecznie przechodzi w jakosc. Jezeli wtedy ludzie nie
                  spelniali wymagan, a kwota Polakow nie zosnaly osiagniete, te
                  miejsca wroca w nastepnych konkursach, np. w obacnym, gdzie miejsc
                  dla prawnikow jest zdecydowanie wiecej niz wszystkich innych.
                  Czytalam artykol w prasie zachodniej o tym, ze preferencja przy
                  rekrutacji ludzi z listy idzie do nowych czlonkow Unii, ale tych
                  jest wzglednie malo, bo niewielu przeszlo przez sito rekrutacji.
                  Stad wniosek: miejsca beda!
                  • Gość: watpie Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.access.telenet.be 09.05.09, 10:08
                    moim zdaniem, ktos kto nie pracuje w instytucjach moze juz sobie
                    darowac trudy.... dobre czasy kiedy brano wszystkich sie juz
                    skonczyly, po co sie meczyc i stresowac, co najwyzej powisicie sobie
                    na listach ze zludna nadzieja ze cos sie uda. nie zapominajcie tez
                    ze to konkurs wewnetrzny ma pozapelniac kwoty dla NMS.
                    • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.fbx.proxad.net 09.05.09, 14:21
                      Co to sa NMS? Czy konkurs wewnetrzny obejmuje rowniez pracownikow
                      czasowych? Jezeli konkurs wewetrzny pozapelnia kwoty
                      administratorow, to powinni byc potrzebni asystenci i stad nowe
                      konkursy, czyz nie?
                      • Gość: watpie Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.access.telenet.be 10.05.09, 18:21
                        NMS- new member states, konkurs wewnetrzny jest na wszystkie kategorie poza AD7,
                        rowniez AST i tak, biora w nim udzial pracownicy czasowi, chociaz nie wszyscy,
                        ale to juz temat na osobna dyskusje.
                    • Gość: mo Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 95.160.182.* 16.05.09, 19:59

to ciekawe co piszesz.dzieki.
                • Gość: tez prawniczka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.winn.cable.ntl.com 06.06.09, 01:35
                  cos kolo 340, nie pamietam dokladnie
    • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.32.69-86.rev.gaoland.net 09.05.09, 01:14
      A wiadomo moze, czy waznosc obecnie aktualnych list zostanie
      przedluzona. Wobec nowych zasad przeprowadzania konkursow moze nie
      beda mieli zamiaru mieszac "jakosci kandydatow". Z drugiej strony
      nie byloby to sprawiedliwe ze wzgledu na fakt, ze obecnie
      przedluzono nawet listy z konkursow z lat 2003 i 2005 czyli bylaby
      czesc kandydatow, ktorzy mieli wiecej czasu na znalezienie pracy w
      porownaniu do tych, ktorzy przystapili do konkursu 3 lata temu.
      Czy jest sens zapisywac sie na kolejny konkurs, jezeli obecnie wjest
      sie juz na liscie .... Dziekuje z gory za opinie
      • Gość: do goscia Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.147-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.05.09, 15:34
        jesli lista jest z OMS i byla zablokowana i.e.2003 to moze byc
        przedluzona chociaz wiekszasc z nich zostala juz wykozystana. jezeli
        sa to nasze listy ale nie ta ostatnia to jezeli faktycznie jest pare
        osob na niej ktore albo nikomu nie odpowiadaja, albo niechca
        przyjechac to moga juz byc nie przedluzone.
        Jezeli jestes z 2006 to ja bym sobie darowala bo wiekszosc bedzie
        zatrudniona w najblizszym czasie, pomijam ze juz bardzo duzo osob
        jest zatrudnionych
    • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Ekonomia IP: *.dsl.scarlet.be 11.05.09, 20:01
      Skończyłem Zarządzanie i Marketing. Czy ten kierunek kwalifikuje sie
      jako "dyplom w dziedzinie ekonomii"?
      • Gość: kaja Re: Konkurs dla Polakow - Ekonomia IP: *.cec.eu.int 12.05.09, 12:18
        i na Economics i na Microeconomics/Business Administration sie nadaje
        • Gość: ja Re: Konkurs dla Polakow - Ekonomia IP: *.brutele.be 17.05.09, 13:58
          Jestes tego pewna, ze ekonomia wchodzi w gre? W wymaganiach bowiem oczekuja
          dyplomu z ekonomii a nie z zarzadzania, chociaz wedlug mnie to sa studia
          ekonomiczne.Jednakze EPSO jak juz cos opublikuje to trzyma sie tego scisle i nie
          wiem czy zaakceptuje dyplom z zarzadzania.
          • Gość: kaja Re: Konkurs dla Polakow - Ekonomia IP: *.217.146.33.coditel.net 17.05.09, 15:45
            przeczytaj obowiązki w opisie konkursu dokładnie - podchodzi pod zarządznie, bo
            na pewnonie pod finanse ani stosunki międzynarodowe
            • Gość: FIB Re: Konkurs dla Polakow - Ekonomia IP: *.brutele.be 17.05.09, 18:08
              czyli po Finansach i Bankowosci nie mozna na Ekonomie? albo na Micro?
              • Gość: kaja Re: Konkurs dla Polakow - Ekonomia IP: *.217.146.33.coditel.net 17.05.09, 18:59
                lepiej wtedy na Financial Management lub Audit
                • Gość: n Re: Konkurs dla Polakow - Ekonomia IP: *.232-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.05.09, 20:11
                  Na micro mozna napewno. Jestem po fibie i zdalem konkurs na mikro.
          • galgo Re: Konkurs dla Polakow - Ekonomia 25.05.09, 13:49
            akceptuje akceptuje, mozesz smialo zdawac Ekonomie po Zarzadzaniu.
    • Gość: modraszka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators PILNE IP: 95.160.182.* 17.05.09, 20:30
      Pilnie prosze o podpowiedz: czy przy wypelnaianiu tych tabelek na zgloszenei do
      AD 5 EPA podawac podstawowke? Jesli tak, to ART der Schulbildung jaki a byc???
      JAk pisze Grundausbildung, to mi sie na czerwono swieci. Oni tam w EPSO chca
      zebysmy tylko liceum i studia podali czy tez wlasnie te podstawowke???
      Dziekuje.
      • tuhanka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators PILNE 17.05.09, 22:45
        Ja podałam tylko ukończone kierunki studiów wyższych. Innymi słowy, ten poziom
        wykształcenia, który odpowiada profilowi konkursu (notabene, kiedy kilka lat
        temu startowałam na AST, podałam też szkołę średnią - głównie ze względu na
        języki; podstawówki nigdy nie podawałam).
        • Gość: modraszka Re: Konkurs dla Polakow -do tuhanka IP: 95.160.182.* 17.05.09, 23:32
          Tuhanka, dzieki, a Ty to juz tam pracujesz pewnie, co? Tak bym tez chciala, zeby
          mi sie udalo, jestem poczatkujeaca jesli chodzi o EPSO. Zdawalam teraz na AST 1
          dla sekretarek, ale who know, moze mam jakies szanse na AD5. Tylko czy to nie
          jest tak, ze te 27 miejsc to akurat na obecnych pracujacych wUE asciarzy akurat
          jest? Pozdrowienia!!!
          • tuhanka Re: Konkurs dla Polakow -do tuhanka 18.05.09, 15:28
            Tak, jestem już urzędnikiem, ale oczywiście nie chciałabym całe życie być
            asystentką, skoro skończyłam studia wyższe. Idąc normalną ścieżką kariery,
            miałabym na pozycję AD szanse może za kilkanaście lat i konkurs wydaje dobrą
            okazją do próby szybszego awansu :) Nie powiedziałabym, że to 27 miejsc to tylko
            dla ludzi z wewnątrz. Oczywiście, jak jesteś w środku, to jest łatwiej, w tym
            sensie, że wiesz jak to wszystko funkcjonuje, nie jest to sucha teoria.
            Ale...każdy ma szansę :) Powodzenia!
            • napiszdomnieszybko Re: Konkurs dla Polakow -do tuhanka 18.05.09, 16:08
              mam pytanie, czy na 2010 rok planowany jest konkurs dla Polaków?
              • Gość: 2009 Re: Konkurs dla Polakow -do tuhanka IP: *.brutele.be 18.05.09, 19:02
                jak widzisz teraz sie odbywa konkurs dla Polakow.
            • napiszdomnieszybko Re: Konkurs dla Polakow -do tuhanka 21.05.09, 11:48
              mam do Ciebie pytanie, możesz polecić mi jakies materiały, z których
              warto jest się przygotowywac do konkursu na AD?
              • Gość: jestes z kosmosu? Re: Konkurs dla Polakow -do tuhanka IP: *.211-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.05.09, 13:59
                Skad ty sie urwalas? Pytania zadajesz przedszkolne na roznych watkach, ale i ten
                twoj adres "napiszdomnieszybko" chyba z kosmosu. No, ale za to sie wyrozniasz
                zgodnie z podstawowa zasada w marketingu.
                • napiszdomnieszybko Re: Konkurs dla Polakow -do tuhanka 22.05.09, 09:21
                  wyróżniam sie odwagą zadawania pytań
                  Ty natomiast bezczelnością i pieniactwem
                  pozdrawiam
                  • Gość: sceptyk Re: Konkurs dla Polakow -do tuhanka IP: 80.50.132.* 26.05.09, 10:58
                    Zadawanie pytan na tematy, na ktore odpowiedz mozna znalezc przegladajac pare
                    linkow na stronie epso i oczekiwanie, ze wszyscy rzuca sie odpowiadac i pod
                    nosek podsuwac odpowiednie informacje, jest przejawem lenistwa i arogancji, a
                    nie zadnej odwagi...
      • Gość: grzesiek Re: Konkurs dla Polakow - Administrators PILNE IP: *.cec.eu.int 26.05.09, 09:57
        A po MBA to w ktorej dziedzinie myslicie ze najlepiej startowac?
        • Gość: wujas Re: Konkurs dla Polakow - Administrators PILNE IP: 62.189.127.* 26.05.09, 10:39
          na dyrektora wielkiej miedzynarodowej spolki ;-)
        • Gość: MBA Re: Konkurs dla Polakow - Administrators PILNE IP: *.cec.eu.int 26.05.09, 10:40
          Mikroekonomia - poprzednio bylo zreszta najlatwiej zdac
          • galgo Re: Konkurs dla Polakow - Administrators PILNE 26.05.09, 11:17
            ja slyszalam ze makro byla o wiele latwiejsza
            w sumie pewnie zalezy jak dla kogo
            • Gość: gosc udalo Wam sie wybrac termin preselekcji? IP: *.cor.europa.eu 03.06.09, 14:33
              wypelnilam wszystkie pola, zatwierdzilam kandydature(otrzymalam nr)
              ale w ktorym miejscu mozna wpisywac miejsce i date zdawania
              preselekcji?

Od razu przyznaje sie, ze nie zdazylam przeczytac instrukcji, ani JO
              • Gość: xyz Re: udalo Wam sie wybrac termin preselekcji? IP: *.cec.eu.int 03.06.09, 15:27
                to dopiero po zakonczeniu zapisow. Dostaniesz info na maila, ze
                zapisy sie zaczynaja i sam sobie wybierzesz date i godzine.
                • Gość: gosc k zapisow IP: *.cor.europa.eu 03.06.09, 15:29
                  masz na mysli tzw. deadline- chyba 9/06?
                  czy tez koniec czyjegos, np.mojego zapisu-dostaje potwierdzenie na
                  email i jakis link do terminu preselekcji

mysle, ze to 1-sze, bo napisali, ze do konca mozna zmieniac domeny
                  • Gość: Idi Amin Re: k zapisow IP: 167.202.221.* 04.06.09, 12:07
                    Zapisy dopiero otworzą.
                    Z Waszego doświadczenia - na kiedy mniej więcej zaplanują
                    preselekcje? Sierpien czy wczesniej?
                    • Gość: ag Re: k zapisow IP: *.acn.waw.pl 04.06.09, 12:34
                      Na stronie EPSO w indicative planning:
                      europa.eu/epso/doc/epso_planning_en.pdf
                      jest napisane, ze testing (czyli pre-selekcja) bedzie miala miejsce pomiedzy 7 a
                      25 lipca 2009. Pierwszy raz podchodze do selekcji EPSO, wiec nie wiem jak to
                      wyglada w praktyce. Czy te daty, ktore sa tam wymienione to wlasnie ten czas
                      kiedy mamy spodziewac sie pre-slekcji?
                      • Gość: porazka Re: k zapisow IP: *.brutele.be 04.06.09, 23:40
                        jakiej odpowiedzi sie spodziewasz? piszesz "preselekcja bedzie miala miejsce
                        pomiedzy 7-25 lipca" i jednoczesnie pytasz czy to wtedy wlasnie mamy sie jej
                        spodziewac....
                        • Gość: ludzaca sie Re: k zapisow IP: 91.176.142.* 06.06.09, 09:43
                          Ale skoro sa to daty jedynie "indicative", to moze jest szansa, ze
                          jeszcze sie zmienia i pierwszy etap sie opozni. Czy mial ktos juz
                          takie doswiadczenie, ze zapowiadana data zostala zmieniona na
                          pozniejsza (oczywiscie nie mowie o wynikach, ktore zawsze sie
                          spozniaja:)? Mysle, ze kazdy przystepujacy do tego konkursu ludzi sie,
                          ze przeniosa pierwszy etap na wrzesien, tak jak bylo to pierwotnie
                          planowane, bo lipiec juz tuz tuz... :(
                          • Gość: cecylia Re: k zapisow IP: *.29.241.231.coditel.net 06.06.09, 09:55
                            Teraz jest troche inaczej bo pierwszy etap jest outsourcingowany
                            firmie zewnetrznej ktora dziala w miare sprawnie wiec oni spokojnie
                            moga przeprowadzic ten egzamin w lipcu i sierpniu.
    • mondraszka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators KSAP 05.06.09, 14:21
      Zdajecie tez do KSAPu?
      • tuhanka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators KSAP 06.06.09, 01:40
        Nie, zdawałam 4 lata temu i starczy :) Teraz się z Brukseli nie ruszam :)
        • Gość: ktoś Re: Konkurs dla Polakow - Administrators KSAP IP: *.fbx.proxad.net 08.06.09, 11:03
          Uwolniona od ofermatego życia to spokojnie można
          przeżyć..........................;););)
    • Gość: Maciek Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 13:01
      Podali dzisiaj ile jest kandydatow na poszczegolne kierunki. Dzielac to przez
      liczbe laureatow widac, ze na APE sa 52 osoby na 1 miejsce, na prawo 8 na 1, na
      ekonomie 7, na MBA 10 i na Audyt 6.

Nie zdziewie sie jak za chwile bedzie korekta. Pewnie zmniejsza liczbe lauretaow
      jesli chodzi o 4 ostatnie kierunki poniewaz po pierwszym etapie odpada tylko
      "polowa" osoby. Juz tak zrobili w podobnym konkursie ogloszonym 2 lata temu

Administrateurs Administration publique européenne
      PL - Nombre de candidatures : 1.394/27=52
      CZ - Nombre de candidatures : 553/10=55

Administrateurs: Droit
      PL - Nombre de candidatures : 349/45=8
      CZ - Nombre de candidatures : 136/13=11

Administrateurs: Economie
      PL - Nombre de candidatures : 197/28=7
      CZ - Nombre de candidatures : 52/4=13

Administrateurs: Micro-économie / Business Administration
      PL - Nombre de candidatures : 165/17=10
      CZ - Nombre de candidatures : 54/3=18

Administrateurs: Audit
      PL - Nombre de candidatures : 159/29=6
      CZ - Nombre de candidatures : 54/11=5
      • Gość: wujas Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 62.189.127.* 15.06.09, 13:07
        czy taki info znalazles na swoim epso-profilu? ja nic nie mam.
        dzieki.
        • Gość: gosc Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.acn.waw.pl 15.06.09, 13:15
          EPSO- Apply here- Ongoing competitions - Administrators

• Gość: wujas Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 62.189.127.* 15.06.09, 13:20
            hmmm, u mnie ciagle nie ma. pod konkursami dla PL/CZ sa puste pola.
            sprawdze pozniej. dzieki za info
          • Gość: wujas Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 62.189.127.* 15.06.09, 13:22
            zagadka rozwiazana - wyniki sa jak jezyk strony zmieni sie na FR.
            epsotastic!
      • Gość: Julka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.acn.waw.pl 15.06.09, 13:19
        A tak z ciekawosci (jesli jeszcze pamietasz) o ile zmniejszono liczbe koncowych
        laureatow? Poki co rzeczywiscie wyglada to zachecajaco, tylko 8 osob na 1
        miejsce na prawo np. Dzieki za odpowiedz!
        • Gość: wujas Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: 62.189.127.* 15.06.09, 13:33
          liczy jest ciagle ta sama ale na 100% bedzie obnizona - bedzie to
          robione stopniowo na kazdym etapie wg wynikow kandydatow. szkoda
          ludzi na epie - 52 glow na miejsce! fiu fiu!
          • Gość: F Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 15.06.09, 15:02
            Nareszcie bedzie jakas sensowna konkurencja:)

Zdajacym radze intensywnie cwiczyc testy preselekcyjne bo tu padnie
            90% albo wiecej.
            • Gość: spoko Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 15.06.09, 15:29
              No nie przesadzajmy :). Przy AD/60/06 zapisalo sie ok. 1800 osob, z
              czego na pre-selekcji pojawilo sie nieco ponad 1200. Teraz pewnie
              bedzie tak samo. No i pewnie, jak zwykle niezaleznie od ilosci
              kandydatow, potrzeba bedzie 75%, zeby przejsc. Podniecac sie
              bedziemy w przyszlym roku, jak oglosza pierwszy od dlugiego czasu
              konkurs EPA na AD5 dla EU27 i wtedy to dopiero bedzie 50000
              kandydatow, jak nie wiecej.
      • Gość: do Macka Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 19:16
        Maciek, co ty masz na mysli, mowiac, ze "zmniejsza liczbe laureatow"? Co sie
        stalo 2 lata temu?
        Teraz oglosili, ze chca 45 prawnikow. Jezeli 45 dobrych osob dojdzie do
        ostatniego etapu, chyba wszystkie stana sie laureatami, prawda? Tak mi sie
        wydaje. Owszem sa konkursy, gdzie wylaniaja mniej laureatow, niz wynika z
        zalozenia. Jednak przyczyna jest brak dobrych ludzi - tak przynajmniej tlumaczy
        EPSO. Takie bylo tez wyjasnienie Komisji w przypadku poprzedniego konkursu dla
        Polakow. A moze jest jakas inna ukryta polityka?
        Tak czy owak, mnie akurat cieszy, ze jest tak malo kandydatow na prawo. Moze mi
        sie wreszcie uda.
        • Gość: nowa Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.acn.waw.pl 15.06.09, 20:20
          Znalazlam to w historii tego forum (dot.konkursu sprzed 2 lat):

Bylo: EPSO/AD/60/06 — PL, EPA 660, LAW 630, Economics 435, Business 435
          Bedzie: EPSO/AD/60/06 — PL, EPA 405, LAW 390, Economics 260, Business 260

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=49804258&a=49804258
          Tak bylo, a jak bedzie teraz, okaze sie. Z tego co gdzies przeczytalam pamietam,
          ze okreslona pula laureatow nie musi byc koniecznie wyczerpana, jezeli beda
          slabi kandydaci to po prostu wybiora mniej.
          • Gość: statystyk Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.cec.eu.int 16.06.09, 09:26
            Bylo tak: zarejestrowalo sie na EPA ok 1800 osob, na preselekcji
            pojawilo sie ok 1250, po pre-selekcji wyloniono ok 660, po pisemnym
            ok. 220, a po oralu bylo 83 na liscie.
    • Gość: Maciek Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 17:52
      Podali ze:

Mozna rezerwowac miejsca od 23/06/2009 do 06/07/2009
      Testy beda miedzy 07/07/2009 a 30/07/2009
      • Gość: Maciek Re: Konkurs dla Polakow - Administrators IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 18:41
        Po ponizszym ostrzezeniu EPSO widac ze niektorzy niezle kombinowali zeby byc
        laureatem konkursu. Teoretycznie zakladajac 10 kont epso moznabylo podejsc 10
        razy do tstow na komputerze. Ciekawe...Nie wpadlem na to.

Commencez votre candidature en ligne. Rappel de la procedure et des documents
        necessaires.

* Si vous avez déjà un "compte EPSO" (précédemment intitulé "dossier EPSO"),
        vous devez le réutiliser pour le présent concours.
        * Si vous n'avez pas encore de compte EPSO, vous devez le créer avant
        d'enregistrer votre candidature *.

Veuillez toutefois noter que vous ne pouvez avoir qu'un seul compte EPSO.

Cas d'exclusion liés à l'inscription:

Si, à un stade quelconque de la procédure, EPSO constate que vous avez introduit
        vos données dans votre compte EPSO en usant d'artifices et/ou que vous avez créé
        plusieurs comptes EPSO, ce qui vous a permis :

- de vous inscrire à plusieurs concours / domaines / filières / options /
        profils publiés en parallèle;

- de participer plusieurs fois aux tests d'accès pour un même concours ou pour
        plusieurs concours / domaines / filières / options / profils publiés en parallèle;

- de participer aux épreuves écrites de plusieurs concours / domaines / filières
        / options / profils publiés en parallèle

votre inscription sera/vos inscriptions seront exclue(s) de la procédure de
        sélection.

Il vous sera notamment demandé, dans l'acte de candidature électronique, de
        déclarer sur l'honneur que vous répondez aux conditions d'admission (en cochant
        la case correspondante). Vous serez également invité à détailler les raisons qui
        ont motivé votre candidature pour ce concours. Cette partie de l'acte de
        candidature relative à votre motivation servira d'élément de discussion lors de
        votre entretien avec le jury de concours.

Avant de commencer votre inscription en ligne, nous vous recommandons vivement
        d'avoir à portée de main toutes les pièces justificatives dont vous aurez besoin
        (diplômes et, le cas échéant, attestations relatives à l'expérience
        professionnelle) afin de pouvoir compléter rapidement l'acte de candidature
        électronique.

Lorsque vous aurez dûment complété votre acte de candidature, vous devrez le
        soumettre par voie électronique en le validant par un mot de passe. Ce faisant,
        vous certifiez que les informations encodées sont véridiques. Si vous souhaitez
        modifier votre acte de candidature après l'avoir validé, vous pouvez le faire
        jusqu'à la date de clôture des inscriptions électroniques. Il vous faudra à
        nouveau le soumettre par voie électronique en entrant votre mot de passe. Tant
        que votre acte de candidature n'a pas été validé par un mot de passe, il pourra
        être sauvegardé mais ne sera pas considéré comme valablement enregistré et ne
        pourra donc pas être pris en considération pour le concours auquel vous postulez.

* Pour ce faire, vous devez disposer d'une adresse email valable.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka