Dodaj do ulubionych

ospa, jak smarować?

29.04.13, 20:29
Mój prawie 3latek ma ospę, smarujemy mu krostki gencjaną na wodzie (te wyglądające gorzej) oraz Tanno-Hermalem (te łagodniejsze), mam tylko wątpliwości: czy fioletem mam smarować każdorazowo te krostki, które już były posmarowane czy tylko nowe?
Obserwuj wątek
    • aniaolawa Re: ospa, jak smarować? 29.04.13, 20:37
      Gencjana się trochę ściera,więc poprawiałam codziennie, bo naprawdę pomaga. Do tego smarowałam gencjaną każda choćby najmniejszą lekko zaczerwienioną kropkę, to wtedy krosta nie rosła. I to jest ważne. Odkażałam całe ciało w wodzie z odrobiną nadmanganianu potasu. Akurat miałam jeszcze małą wanienkę więc szybko udało mi się na chwilę dziecko tam włożyć. Tanno i innych jakiś pudrów nie stosowałam , bo skóra nie oddycha i kiepsko się goją krosty , szczególnie te które już urosły za bardzo. To sprawdziłam na sobie. Jak ciężka postać , to można na receptę Haviran podać. Ale nie mam jakiegoś zdania konkretnego , na ile by było gorzej , gdybym nie podała. U synka ospa była tydzień po zapaleniu płuc , więc stąd ten heviran.
      • fantomka44 Re: ospa, jak smarować? 29.04.13, 21:51
        Wywal zatykacza i smaruj wszystko gencjaną dwa razy dziennie - przede wszystkim pojawiające się punkciki, żeby się nie rozwijały.
        Gencjana na spirycie ciało, na wodzie twarz i delikatne miejsca.
        • aloen Re: ospa, jak smarować? 29.04.13, 22:12
          no właśnie chyba tak zrobię
          a długo się gencjana zmywa z ciała?
          • fantomka44 Re: ospa, jak smarować? 30.04.13, 09:43
            Nie martw się tym, bo najważniejsze ładne gojenie się krost. Ja mając z synek ospę smarowałam się cała gencjaną (po przetestowaniu na twarzy jak okropnie działają zatykacze) i szybko zeszło.
          • shellerka Re: ospa, jak smarować? 30.04.13, 14:54
            niedługo. u nas wystarczyły dwa porządne mycia po zaprzestaniu smarowania. bo dziecko kąpaliśmy normalnie w trakcie choroby i świeżo umytą smarowaliśmy codziennie gencjaną. to znaczy kropki smarowaliśmysmile
            • aloen Re: ospa, jak smarować? 01.05.13, 00:15
              dzięki! nie martwię się kropkami tylko zastanawiam się kiedy zejdąsmile, póki co nieźle, właściwie wszystko odkażone i zasuszone, nic nie pęka, nie leje się, więc chyba ok.
              • aloen a do kiedy smarować? 03.05.13, 20:22
                dobra, teraz kolejne pytaniesmile, do kiedy mam smarować gencjaną? Widać, że są już w większości zasuszone strupki, niektóre większe, niektóre mniejsze, nie zauważyłam, żeby coś odpadło. Czy mam smarować do momentu aż strupki zaczną odpadać czy dłużej? Nie widzę, żeby syn się drapał, kiedy właściwie najbardziej swędzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka