g.czarkowska Ksiądz rezygnuje. Szczypińska idzie do sądu 16.09.09, 15:55 Ja też przyjaźnię się z księdze od kilku dobrych lat, ale z tego powodu nie chodzę po nocy z butelką wina, nie klękam przed nim by pocałować go w rękę wreszcie ksiądz nie daje mi kwiatow, ani nie przesadza z komplementami. Nie zapominamy,ze przede wszystkim jesteśmy kobietą i mężczyzną i przekroczenie tej cienkiej granicy jest bardzo proste. Sprawa pani posłanki jest śmieszna, gdyż to wlasnie jej partia zabiega o katolickie morale w pełnym tego słowa znaczeniu:) Nie można sobie Bogiem gęby wycierać, bo to jest obłuda niestety. A ksiądz , no coż zostanie jak zwykle ukarany, nie za to co robi, tylko za to,ze sie dał złąpać, a dobro parafian to slogany.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Milosc nie zna granic.Kto za zniesieniem celibatu? 16.09.09, 16:04 Celibat (łac. caelebs - bez żony, samotny) – forma życia polegająca na dobrowolnym zrezygnowaniu z wchodzenia w związek małżeński. Praktykowany jest w wielu religiach, m.in. u kapłanów i zakonników niektórych Kościołów chrześcijańskich i buddyzmu. Kazdy ma do tego prawo. Pani Szczypinska byla szczesliwa a jej przyjaciel rowniez. Ja osobiscie nie widze problemu. Problemem jest prawo kanoniczne. PYTAM was serdecznie.Kto jest za zniesieniem celibatu dla ksiezy w kosciele katolickim? Współczesne prawo kanoniczne Kościoła katolickiego zezwala na wyświęcanie żonatych mężczyzn na prezbiterów (księży) w trzech przypadkach: w katolickich Kościołach wschodnich, wśród księży innych wyznań (np. anglikańskich, starokatolickich, ewangelickich),którzy zmienili wyznanie na rzymskokatolickie (w przypadku Kościołów, których sukcesji apostolskiej Stolica Apostolska nie uznaje, wiąże się to z powtórnymi święceniami) w wyjątkowych przypadkach Kościoła prześladowanego (np. w Czechosłowacji i ZSRR). W Kościele katolickim dozwolone są święcenia żonatych mężczyzn na diakonów stałych, jednak po śmierci współmałżonki nie mogą oni wstąpić w ponowny związek. Przed przystąpieniem do stanu duchownego muszą również spełniać warunki zawarte w kanonach Kodeksu Kanonicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kloda-wa u ha ha ha 16.09.09, 16:10 "a swoim zachowaniem nigdy nie dałam pretekstu, by opisywać je w taki sposób, w jaki to uczyniła gazeta "FAKT". W tych artykułach zostało naruszone moje dobre imię jako posła na Sejm RP oraz moja godność. Informuję, że w trybie pilnym składam do sądu pozew o ochronę mojego dobrego imienia i moich dóbr osobistych." proponuję kwiatek w zęby i do sądu... Tylko po co ? Nie lepiej zaprosić sędziego na nocne tetate w hotelu ??... Oczywiście tetate oznacza nocne rozmowy o powstaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Ksiądz rezygnuje. Szczypińska idzie do sądu 16.09.09, 16:27 No proszę bardzo! A przecież są kraje w których wirujący derwisze cieszą się wielką estymą! Cóż co kraj to obyczaj, tylko derwisze podobni! Odpowiedz Link Zgłoś
wieczyslaw124 Ksiądz rezygnuje. Szczypińska idzie do sądu 16.09.09, 16:27 Brukowiec specjalizuje się w takich sprawach.Ma czytelników od dzieci po babcie 80 letnie.Żyją one plotami.Poprzez takie zachowanie redaktorów Faktu brukowiec nigdy nie splajduje.U kogoś pod lasem widzicie.U siebie natomiast nie.Wstyd narodzie plociuchów i żądnych sensacji.Za Wasze pieniadze się nie spotykali!!!.Wara Wam od życia osób prywatnych.To są ich sprawy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
g.czarkowska Re: Ksiądz rezygnuje. Szczypińska idzie do sądu 16.09.09, 16:52 Droga Pani, Ploty to jedno , a normy obyczajowe to drugie. Nie wiem czy słyszałą pani o grzechu zgorszenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Ksiądz rezygnuje. Szczypińska idzie do sądu 16.09.09, 16:56 "wieczysław124" , ci zakochani to wg ciebie są osoby prywatne ? eee ,publiczne na 200 % www.faktyimity.pl/News/ObjectId/2297/Default.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Ksiądz rezygnuje. Szczypińska idzie do sądu 16.09.09, 16:41 Więc ta biedna Jola jest większą idiotką, niż natura zezwala lub/i była nawalona lub/i na prochach. Byłem pewien (i tak to skomentowałem wtedy na forum), że urządziła ten kiepski cyrk dla ocieplenia wizerunku, zorganizowała sobie jakiegoś koleżkę, do którego nikt o nic nie może się przyczepić (inna sprawa: skąd takiego wziąć?)i zaprosiła fotografa z "Faktu". Ale skoro tak, no to jestem bezradny - ręce opadają :(. A w sądzie nie ma żadnych szans. Odpowiedz Link Zgłoś
pollack5 W sądzie, jak to w sądzie 16.09.09, 18:13 Zapytają, czy weszli do hotelu i czy zamknęli za sobą drzwi. Co tam robili nie ma już żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Do katolików. Macie wolna wolę. Oto wasi pasterze. 16.09.09, 19:40 To wy jesteście odpowiedzialni za wasze wybory. Ups... To nie wy wybieracie. Wybierają za was książęta kościoła, biskupi. A wy jeno jak trzoda do pasania i strzyżenia... Żal mi was. Odpowiedz Link Zgłoś
kuntonajnofsze że też taki szmatławiec jak 'fakt' 17.09.09, 11:48 jeszcze istnieje, a w dodatku ma moc wpłynąć na czyjąś decyzję zrezygnowania z parafii, ja nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenkamaria Ksiądz rezygnuje. Szczypińska idzie do sądu 18.09.09, 11:04 Oto "wspaniały" przykład na wyrobienie sobie zdania kim są na prawdę księża, wielce moralizujący i odpuszczacze win i kim są politycy, którym wydaje się,że są nietykalni i prawo-rządni.Pogonić to wszystko w jasną cholerę i trzy razy się zastanowić, zanim się kogoś wybierze czy komuś zaufa. U mnie w bloku "nietykalny" duchowny taką sobie szykuje "samotnię", że całymi dniami wytrzymać się nie da od walenia młotem i warczenia wiertarami.Nie wystarcza już skromny pokoik? Administracja ze strachu nabrała wody w usta. Pączuszek Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Ksiądz rezygnuje. Szczypińska idzie do sądu 24.09.10, 13:55 Rozumuję tak: Jeśli immunitet chroni posłankę 24 (a nawet 25) godzin na dobę to o jakiej prywatności tu mowa?! Chce prywatności - proszę bardzo, w zamian immunitet chroniący w zakresie prac związanych z funkcją. I tak powinno być! Wtedy np. żaden frędzel nie czepiał by się tram.. tzn. konwoju, stawiał na wezwanie sądu... W ogóle czasami myslę, że jesten jedynym frajerem bez immunitetu: posłowie i poślice mają, prokuratury mają, sędzie mają, pracownicy IPN-u (pewnie nie wszyscy) mają, ministry i wicki - mają a jeszcze jest rzesza immuniteto (jak by ich nazwać?), o której nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś