jolkak11 04.11.09, 07:15 brak krzyży to także pogwałcenie praw człowieka!!! Niech juz lepiej zajmują się tam sprawami nie należącymi do kwestii sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa1-23 W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 07:49 Wersja prawniczej "poprawności politycznej". W obliczu obcych należy wyrzec się wszelkich śladów tożsamości,historii itd. A potem kretyni wyznający zasady tej poprawności zdziwią się powstawaniem partii, grup nacjonalistycznych lub faszystowskich. Bo najprostszym sposobem ich wyhodowania jest duże przegięcie w sprawach, które DECYDUJA o naszym samopoczuciu i samoocenie. I udawanie, że Europa nie posiada historii, przybysze o obcej religii i prymitywnych zwyczajach są nam równi ... itd. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:05 ewa1-23 napisała: > Wersja prawniczej "poprawności politycznej". W obliczu obcych należy wyrzec się > wszelkich śladów tożsamości,historii itd. A potem kretyni wyznający zasady te > j poprawności zdziwią się powstawaniem partii, grup nacjonalistycznych lub fasz > ystowskich. ***************************** Sęk w tym, że w krajach takich, jak Polska czy Włochy poprawność polityczna jest równoznaczna z akceptacją krzyży we wszelkich możliwych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig W szkołach krzyże wieszać należy 04.11.09, 09:27 Jeżeli przeszkadza ci w czymś krzyż, to oznacza, że jesteś nietolerancyjny oraz ksenofob i chrystianofob. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: W szkołach krzyże wieszać należy 04.11.09, 15:18 jazmig napisał: > Jeżeli przeszkadza ci w czymś krzyż, to oznacza, że jesteś > nietolerancyjny oraz ksenofob i chrystianofob. **************************** Przeszkadza mi krzyż jako symbol terroru psychologicznego prowadzonego przez kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad historia 04.11.09, 11:16 Historia uczy, że pojęcie "symbolu tolerancji, wolności religijnej " nie odnosi się do krzyża chrześcijańskiego. I tyle. A może - aż tyle. --- Trzeba było pozostać przy rybie. Odpowiedz Link Zgłoś
ynko124 Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 07.11.09, 17:27 > Wersja prawniczej "poprawności politycznej". W obliczu obcych należy wyrzec się > wszelkich śladów tożsamości,historii itd. Miejscem na krzyz jest kosciol a nie szkola. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 07:59 Zyjemy w demokratycznym panstwie a w takim panstwie sie glosuje. Wobec tego rodzice z danej szkoly powinni zaglosowac w tejze sprawie i po krzyku. Beda chcieli miec krzyze, to krzyze beda, nie to nie. Rozumuje ze ta kopnieta Finka jest w duzej mniejszosci ale poniewaz w demokracji wiekszosc ma racje wiec ta pani powinna dostosowac sie do demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:52 Najlepiej głosuje się przez referendum. W ważnych i ideologicznych sprawach powinno decydować referendum. No , ale to już ci się nie podoba zapewne, bo jest anonimowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tentutaj Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 20:32 Rozumiem, że jak większość zagłosuje za kastrowaniem debili, to poddasz się zabiegowi bez protestów. Sorry za język ale nie wytrzymałem i dostosowałem się do Twojego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:20 Krzyż "symbolem toleancji, wolności religijnej"?! Dawno takiego "odwracania kota ogonem" nie słyszałem...tyle zła co pod tym znakiem kościoła rzymskokatolickiego popełniono, przez 1700 lat jego panowania w Europie i na innych kontynentach... Zaczyna powoli tolerancja w Europie wchodzić w coraz większe obszary. I bardzo dobrze. Każdy ma prawo do swojego światopoglądu...katolicy także. Ale to oznacza że jedna religia nie może narzucać swoich symboli wyznaniowych ludziom o innych wyznawanych wartościach...krzyż w szkole to symbo nacisku. Wystarczy zaglądnąć do polskich szkół w mniejszych miastach, porozmawiać z dziećmi i ich rodzicami o innym wyznaniu niż r-k lub niewierzących... Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:43 Krzyż jest symbolem śmierci i ucisku. W żadnym wypadku tolerancji i praw człowieka. Czy ktos zna jakąkolwiek inicjatywę państwa z krzyżem w godle, która miałaby poprawić los uciskanych ?. No np. zainicjowanie walki o prawa kobiet, prawa człowieka i obywatela, wolności religijnej, o zniesienie niewolnictwa, równośc wobec prawa ?. Odpowiedz Link Zgłoś
franz.joseph Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 05.11.09, 00:01 pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Szwajcarii Odpowiedz Link Zgłoś
joanelle Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:43 Wszechobecność krzyży w polskiej przestrzeni publicznej sprawia, że jako ateistka czuję się elementem niepożądanym w naszym podobno neutralnym światopoglądowo kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
dryfek W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:24 Od lat uważam, że krzyże nie powinny wisieć w miejscach publicznych do których przychodzą i z nich korzystają ludzie różnych wyznań. Szczególnie wieszanie krzyża w szkole i Urzędach powinno być zabronione. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, aby krzyże wisiały w szkołach KATOLICKICH do jakiej chodziłam, jednak w szkołach publicznych, gdzie uczęszczają dzieci różnych wyznań i religii, to już od młodych lat pokazywanie swojej wyższości nad innymi wyznaniami i przez to brak szacunku do ludzi wyznających inną wiarę niż KK .... zazanaczam, że jestem katolikiem, nie fanatykiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
michal-3-0 W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:37 Szanowni dyskutanci. Jeżeli macie zdrowy rozsądek i resztki odwagi to przyznacie, że w naszym kraju im więcej symboli religijnych tym więcej hipokryzji, obłudy, grzechu. W murach kościelnych już dawno nie mieszka Bóg tam panuje mamona, pycha, rozpasanie, tam ksiądz jest ważniejszy od Boga. W sejmie gdzie na czołowym miejscu wisi krucyfiks, co się dzieje, nie ma posła z którego ust nie leje się kłamstwo - chyba że tych ust nie otwiera. W urzędach państwowych krzyże i korupcja - łamanie podstawowych praw tych maluczkich obywateli. Całe życie publiczne przesiąknięte jest "miłością bliźniego" w wersji Tadeusza Rydzyka. Czas obudzić rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
pacodegen Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:46 przestań o tej korupcji, to nudne, sami się tą korupcją egzaltujemy, CBA ją podsysa, więc trochę rozsądku, co do reszty zgadzam się w pełni. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:59 Kiedy było inaczej ?. Kiedy nie było tej hipokryzji i obłudy ?. Nawet nasza literatura sprzed lat o tym mówi. Kiedy bóg był ważniejszy od księdza, no bo chyba nie wtedy, kiedy dobrodzieja po łapkach się całowało ?. Mój dziadek jeszcze to pamięta i wkurzało go to nawet jako małego chłopaka. No, a jeszcze wcześniej ksiądz był ważniejszy nawet od władzy panstwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
saretest W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:42 GW sie pełną gębą cieszy, gazeta dla ówstecznionych wyznawców lewactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pacodegen W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:42 oczywista oczywistość, tylko dla kogo w kraju nietolerancji i braku szacunku!?! Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:49 Jak zwykle półprawdy. Oczywiście moim zdaniem - mimo, że uważam się za katolika - w miejscach publicznych symboli religijnych nie należy wieszać. Podobnie jak symboli innych religii. Ale krzyz nie jest symbolem tylko kościoła katolickiego! Zupełnie inna sprawa, ze na rozprzestrzenianie sie w Europie bezrozumnego, opartego na pierwotnych instynktach, fanatycznego muzułmanizmu trzeba znaleźć jakiś sposób. Jeśli zasady koraniczne muzułmanom odpowiadają, to niech stosują je na własnym terenie, a nie przenoszą ich do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 08:54 NO TAK,zbliza sie milenium ,to kazdy bedzie chcial powalczyc o wladze;)zgodnie z Biblią Chrystus wybral nieco inny symbol dla swojej obecnosci,troche traci pycha to cigale przepychanie sie KK w biegu do wladzy.Gdzies pisze ,ze wtore przyjscie Pana jest skierowane wyłacznie do tych co mają krzyz na scianie? ot,kultura i tolerancja narodu ,który sam sie wybral,a nie został wybrany,ale co mnie to wszystko obchodzi....;) Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Komuna znad Wisły przeniosła się do Strasburga? 04.11.09, 08:57 Wszystko na to wskazuje, skoro sędziom nie odpowiada krzyż albo ochrona przed zabójstwem najbardziej bezbronnych. Przypominają się lata osiemdziesiąte, kiedy młodzież walczyła z komunistami o prawo do krzyża w miejscu swej nauki. Z każdym dniem katolicy stają się najbardziej uciskaną i dyskryminowaną grupą w Europie. I sami są sobie winni, bo mimo, że są większością, pozwalają na najdziksze aberracje zboczeńców. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb byłem za młody 04.11.09, 09:19 rychoku napisał: > Wszystko na to wskazuje, skoro sędziom nie odpowiada krzyż Skąd wiesz co im przeszkadza? Prywatnie się nie wypowiadali. Mnie kryż nie przeszkadza, ale w miejscach prywatnych. Szkoła to nie miejsce na pokazywanie przynależności do takiej organizacji. > albo ochrona przed zabójstwem najbardziej bezbronnych. Co z ochroną przed niechcianą ciążą? > Przypominają się lata osiemdziesiąte, kiedy młodzież walczyła z > komunistami o prawo do krzyża w miejscu swej nauki. Ja nie walczyłem o żadne prawo do krzyża, a o wolność i godność. Teraz mam kaca, bo wtedy wspierałem Kościół, a byłem za młody żeby zorientować się co kombinują. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Re: byłem za młody 04.11.09, 09:49 lmblmb napisał: > rychoku napisał: > > > Wszystko na to wskazuje, skoro sędziom nie odpowiada krzyż > > Skąd wiesz co im przeszkadza? Prywatnie się nie wypowiadali. Mnie kryż nie > przeszkadza, ale w miejscach prywatnych. Szkoła to nie miejsce na pokazywanie > przynależności do takiej organizacji. > > > albo ochrona przed zabójstwem najbardziej bezbronnych. > > Co z ochroną przed niechcianą ciążą? > > > Przypominają się lata osiemdziesiąte, kiedy młodzież walczyła z > > komunistami o prawo do krzyża w miejscu swej nauki. > > Ja nie walczyłem o żadne prawo do krzyża, a o wolność i godność. Teraz mam kaca > , > bo wtedy wspierałem Kościół, a byłem za młody żeby zorientować się co kombinują > . > > 1. Ja tych sędziów nie posądzam o aż tak wielką hipokryzję, żeby publicznie zaprzeczali swoim prywatnym poglądom. 2. Nie ma czegoś takiego, jak niechciana ciąża - poza przypadkami gwałtu, ale od tego jest Kodeks Karny. Widzę, że w kwestii poczęcia wykazujesz braki wiedzy. Już Boy pisał, że w tym cały jest ambaras, aby dwoje chciało naraz. 3. Jak pisał Dmowski, katolicyzm nie jest jakimś dodatkiem do polskości, lecz należy do jej istoty. Bez krzyża, Bez Chrystusa i Jego Kościoła świętego, nie ma Polski. Jest to prawda, którą głosili nasi najwięksi rodacy. Co zostałoby z Polski, z kultury polskiej, gdybyśmy wyrzekli się np. księdza Kopernika, Mickiewicza, Kard. Wyszyńskiego, św. Stanisława, Sienkiewicza, św. Maksymiliana, ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Dmowski ... 04.11.09, 10:14 Ten pan nie jest dla każdego autorytetem. Racje ma co do naszych wielkich ludzi ale co do tego ma religia? Powiedziałbym inaczej: Bez krzyża, Bez Chrystusa i Jego Kościoła świętego, Polska byłaby lepsza. Religia jest sprawą prywatną, tacy politycy jak Dmowski robili karierę na populistycznych hasłach... Dlatego takich polityków zupełnie nie szanuję bo bazują na najniższych instynktach by się wybić. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: Dmowski ... 04.11.09, 10:20 > Polska byłaby lepsza. Wątpię czy byłaby. Może jako nazwa geograficzna na podobnej zasadzie jak nazwy stanów amerykańskich pochodzą czasami od słów indiańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Dmowski ... 04.11.09, 10:24 venedin napisał: > Wątpię czy byłaby. Może jako nazwa geograficzna na podobnej zasadzie > jak nazwy stanów amerykańskich pochodzą czasami od słów indiańskich. Wreszcie wiadomo, czemu Indianie nie oparli się Europejczykom. Nie byli katolikami. Fascynujące. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: Dmowski ... 04.11.09, 10:34 > Wreszcie wiadomo, czemu Indianie nie oparli się Europejczykom. Nie byli > katolikami. Gdyby byli katolikami może protestanccy Amer`ykanie by ich tak nie wyrzynali. Choc nigdy nie wiadomo. W Meksyku w kazdym razie Indianie przetrwali. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Gdyby biali byli prawdziwymi chrześcijanami 04.11.09, 10:43 to by uszanowali Indian i ich wierzenia. Ale byli po prostu chamami z krzyżem na piersi; takie krzyże właśnie wiszą dziś w szkołach. Oznaczają hańbę i tylko to. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: Gdyby biali byli prawdziwymi chrześcijanami 04.11.09, 10:44 Tu nie o wierzenia szło ale o ziemię której koloniści potrzebowali. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Gdyby biali byli prawdziwymi chrześcijanami 04.11.09, 10:53 venedin napisał: > Tu nie o wierzenia szło ale o ziemię której koloniści potrzebowali. Oczywiście. I dlatego dziwię się, czemu mieszasz do spraw politycznych aktualne wyznanie religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: Gdyby biali byli prawdziwymi chrześcijanami 04.11.09, 10:56 > .. dziwię się, czemu mieszasz do spraw politycznych aktualne > wyznanie religijne. Bo zyjemy w postmodernizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Re: Gdyby biali byli prawdziwymi chrześcijanami 04.11.09, 10:49 mikewodzowski napisał: > to by uszanowali Indian i ich wierzenia. > Ale byli po prostu chamami z krzyżem na piersi; takie krzyże właśnie wiszą dziś > w szkołach. Oznaczają hańbę i tylko to. > Poszanowanie bliżniego nie polega na utwierdzaniu go w błędach. Wręcz przeciwnie. Miłość bliżniego wymaga podzielenia się z nim prawdą. A że diabeł lubi przebierać się w ornat i zasłaniać krzyżem, to prawda. Żeby daleko nie szukać, żydowska "Gazeta" święciswoje pomieszczenia i wydaje dodatki z Madonnami, by zwodzić naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Oj Panie... 04.11.09, 11:08 To grzech pychy wmawiać komuś ze jego wierzenia są błędne. Potem zaś go karać, terroryzować, torturować i ukatrupić to następne grzechy. Czy na tym polega poszanowanie bliźniego? Jaki to Bóg tak chce? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Oj Panie... 04.11.09, 11:26 >Potem zaś go karać, terroryzować, torturować i ukatrupić to następne grzechy. Udowadniasz teze na podstawie skrajnosci i wynaturzenia z przeszlosci ? Przeciez nawet Kosciol przyznal sie ze Inkwizycja i jej metody byly bledne i niewlasciwe. O czym wiec mowisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: Oj Panie... 04.11.09, 11:39 Odpowiadam na poprzedni post. Poczytaj to znajdziesz nawiązanie. Poza tym nie chodziło o inkwizycje a nawracanie Indian przez eksterminację. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Gdyby biali byli prawdziwymi chrześcijanami 04.11.09, 12:44 No , ale dzielenie się tą najprawdziwszą prawdą za pomocą szubienic , na których wieszano po 13 Indian w imię pana naszego i 12 apostołów , to lekka przesada. A ponoć słowo boże ma przeogromną siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Re: Dmowski ... 04.11.09, 10:37 mikewodzowski napisał: > Ten pan nie jest dla każdego autorytetem. > Racje ma co do naszych wielkich ludzi ale co do tego ma religia? > Powiedziałbym inaczej: Bez krzyża, Bez Chrystusa i Jego Kościoła świętego, > Polska byłaby lepsza. > Religia jest sprawą prywatną, tacy politycy jak Dmowski robili karierę na > populistycznych hasłach... Dlatego takich polityków zupełnie nie szanuję bo > bazują na najniższych instynktach by się wybić. > > Cóż, jak w starym kawale o góralu zapisującym się do partii: każdy ma swoich znajomych/autorytety, i wybacz, ale jednak wymienione przeze mnie osoby są dla mnie większymi autorytetami, niż ty. Swoją drogą, to komiczna sytuacja, gdy karły, które żadnymi dokonaniami pochwalić się nie mogą, usiłują zaszkodzić olbrzymom, których zasługi są nie do przecenienia. Ale na tym właśnie karłowatość karłów polega, że własnej śmieszności nie dostrzegają. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Ktoś ma problemy z rozmiarami. 04.11.09, 10:53 Olbrzymy, karły ... u la,la. Nie zamierzam być autorytetem, ale komentować mogę chyba? Pan Dmowski to hobbit moralny i ideologiczny :) Olbrzymem bul na przykład Mahatma Gandhi, bardzo skromny człowiek przy okazji :) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: byłem za młody 04.11.09, 10:22 rychoku napisał: > 3. Jak pisał Dmowski, katolicyzm nie jest jakimś dodatkiem do > polskości, lecz należy do jej istoty. Bez krzyża, Bez Chrystusa i > Jego Kościoła świętego, nie ma Polski. Jest to prawda, którą > głosili nasi najwięksi rodacy. Jest twoja prawda, moja prawda i gó..no prawda. To też powiedział wielki Polak. Ty po chamsku mnie obrażasz, ale cóż, nawet nie rozumiesz, że to robisz. Typowy katol. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Re: byłem za młody 04.11.09, 10:43 rs_gazeta_forum napisał: > rychoku napisał: > > 3. Jak pisał Dmowski, katolicyzm nie jest jakimś dodatkiem do > > polskości, lecz należy do jej istoty. Bez krzyża, Bez Chrystusa i > > Jego Kościoła świętego, nie ma Polski. Jest to prawda, którą > > głosili nasi najwięksi rodacy. > > Jest twoja prawda, moja prawda i gó..no prawda. To też powiedział wielki Polak. > Ty po chamsku mnie obrażasz, ale cóż, nawet nie rozumiesz, że to robisz. Typowy > katol. Wielkie dzięki za wzór kultury dyskusji i lekcję miłości bliżniego - z takich wzorów i lekcji nie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: byłem za młody 04.11.09, 10:56 rychoku napisał: > Wielkie dzięki za wzór kultury dyskusji i lekcję miłości bliżniego - > z takich wzorów i lekcji nie skorzystam. Rozumiem, że jak zaczynasz obrażać innych oczekujesz od nich nadstawienia drugiego policzka. Coś ci się pomyliło, chyba nawet wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Dawno temu i nieprawda 05.11.09, 00:23 rychoku napisał: > 2. Nie ma czegoś takiego, jak niechciana ciąża Niechciana ciąża to każda, która nie jest zaplanowana. Jak nie ma pokoju dla dziecka i dobrych oszczędności, to ciąża jest niechciana. > 3. Jak pisał Dmowski, katolicyzm nie jest jakimś dodatkiem do > polskości, lecz należy do jej istoty. Brednie. Polskość jest czymś zupełnie innym. > Bez krzyża, Bez Chrystusa i Jego Kościoła świętego, nie ma > Polski. To teraz nie ma Polski? > Jest to prawda, którą głosili nasi najwięksi rodacy. Ale to nieprawda. Mam to powtarzać tylko dlatego, że przedwojenny polityk to mówił? Za takie powtarzanie można iść do więzienia, i ci co mają problem ze sztywną prawą ręką już się przekonali. > Co zostałoby z Polski, z kultury polskiej, gdybyśmy wyrzekli się > np. księdza Kopernika, Bosz... Kopernik był biskupem, nie księdzem. > Mickiewicza, Tego proponuję od razu wykreślić z kultury. In absentia. Nie mogę znieść tego gościa. > Sienkiewicza, św. Maksymiliana Nie znam św. Stanisława i Maksymiliana, na pewno wnieśli spory wkład do światowego postępu i nauki, zapewne są tak samo znani jak Marie Curie, Wajda, Polański, Michał Urbaniak i cała masa ludzi, którzy najczęściej byli ateistami, nieproporcjonalnie często pochodzenia żydowskiego. Tak, kolego, to Żydzi zrobili więcej dla Polski niż twój św. Maksymilian, kimkolwiek on był (ha, może chodzi o Kolbego? Tak, ten to jest znany, ale z antysemickich tekstów). Odpowiedz Link Zgłoś
azeta7 Profanacja krzyża !!! 04.11.09, 09:24 Racja, bo spójrzmy co dzieje się "pod" tym krzyżem...Czy młodzież jest inna? Spokojniejsza? Mądrzejsza? Ani trochę. Zwyczajowo rozrabiają, ćpają, kpią z nauczycieli... A krzyże te, jak również ustawiane na płotach, przy drogach, w rowach, NIE SĄ POŚWIĘCONE !!! Uważam - jako katolik, że to jest lekcewazenie wiary, profanacja świętego krzyża, takie stawianie, wieszanie skrzyżowanych drewienek. Myślę, że tym powinien zająć się nie tyle Parlament Europejski, a prawdziwy Kościół! Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Od zawsze tak powinno być. 04.11.09, 09:25 Niech symbole religijny będą w miejscach kultu. W szkołach po co? Po upadku komuny w szkołach pojawiły się krzyże bo wreszcie można było je powiesić. Kosciół był przeciwwagą dla PRLu ale te czasy już minęły. Teraz mamy państwo świeckie i żadnych symboli religijnych nie powinno być w szkole; albo wszystkie albo żaden. Tyle ze po co? Powinno wisieć godło lub flaga. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: Od zawsze tak powinno być. 04.11.09, 10:13 Krzyże na kosciołach też zabierają przestrzeń publiczną. Dodatkowo programy redakcji katolickiej sa wyróżnione w publicznej TV. Dlaczego nie ma redakcji programów islamskich ? Jedyną dominującą religią powinna dziś być poprawność polityczna przywożona z Zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski >>> 04.11.09, 10:34 Ja uważam ze jeśli ktoś praktukuje jakaś religie to robi to dla siebie. Nie obnosi się z tym na zewnątrz, nie epatuje symbolami. Tak to zachowują eis mela dzieci; krotko mówiąc chwalą się tym co mają ... To jest właśnie różnica między praktykowaniem religii (czyli przynależnością do określonej instytucji) a wewnętrznym praktykowaniem duchowości. Przynależność do instytucji nie jest zła, ale staje się taka gdy jest to cel nadrzędny ... Symbole religijne na świątyniach są ok, tam powinny być. Promowanie w telewizji publicznej jednej religii jest niedopuszczalne bo dyskredytuje inne. Chyba ze mamy do czynienia z panstwem wyznaniowym, widać tak jest ... Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: >>> 04.11.09, 10:43 > Symbole religijne na świątyniach są ok, tam powinny być. Nie przeszkadza ci że jak idziesz ulicą dużą część widoku nieba zajmuje krzyż na kosciele ? Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: >>> 04.11.09, 10:47 Nie. Komuś ten krzyż jest potrzebny i ja to szanuję, ale nich on będzie tylko tam - w miejscu kultu. Nie poprzeszkadzałoby mi gdyby to był wielki półksiężyc czy Gwiazda Dawida. :) Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: >>> 04.11.09, 10:52 > Nie. > Komuś ten krzyż jest potrzebny i ja to szanuję, ale nich on będzie tylko tam - > w miejscu kultu. Jakie to miejsce kultu jesli to przestrzeń publiczna - widok widoczny z wielu miejsc w mieście. Jest to nawet bardziej natretne niż krzyż w klasie - w koncu w przestrzeni zamknietej , dziecko w koncu zawsze można przepisac do szkoły ateistycznej a z chodzwnia po miescie nie da się zrezygnowac. > Nie poprzeszkadzałoby mi gdyby to był wielki półksiężyc czy Gwiazda Dawida. :) Półksięzyc też powinienieś napisać z wielkiej litery bo inaczej widać tu preferencję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: >>> 04.11.09, 11:05 > Półksięzyc też powinienieś napisać z wielkiej litery bo inaczej > widać tu preferencję ;) Fakt, klawiatura mi się omsknęła. Moje zainteresowania duchowe to raczej Buddyzm. Nie preferuje wiec żadnych symboli religijnych, nie są mi potrzebne. > Jakie to miejsce kultu jesli to przestrzeń publiczna - widok > widoczny z wielu miejsc w mieście. Jest to nawet bardziej natretne > niż krzyż w klasie - w koncu w przestrzeni zamknietej , dziecko w > koncu zawsze można przepisac do szkoły ateistycznej a z chodzwnia po miescie nie da się zrezygnowac. Chyba lekko przesadzasz. Rozumiem ze mogą Ci się nie podobać krzyże w przestrzeni publicznej ale budowanie kościołów w lasach aby nikt się nie przeraził widokiem krzyża to absurd. Wtedy popadniemy w drugą skrajność a tego chyba nikt nie chce. Wtedy katolicy powiedzą ze są dyskryminowani i biedą mieć rację. Dla kazdego jest miejsce w naszym pięknym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: >>> 04.11.09, 11:29 > Dla kazdego jest miejsce w naszym pięknym kraju. Dla każdego ? Chciałbyś tu zmieścić 6 mld ludzi ? To juz chyba jednak przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: :) 04.11.09, 11:49 Niestety, ostatnie wolne tereny są tylko w kosmosie. No może jeszcze Antarktyda dałaby sie spolonizować. Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 09:26 Jeżeli jakaś kobieta, bo nie jej dziecko, ma uraz na punkcie krzyża, to po prostu powinna sie leczyć, a nie zmuszać wszystkich do ustępowania jej jednej. Włochy to nie jest państwo muzułmańskie, więc zakaz wieszania krzyży w klasach, salach szpitalnych itp jest nie tylko niesłuszny, ale jest objawem nietolerancji i ksenofobii, którą z takim zapałem zwalcza całe lewactwo. Skoro żąda się od chrześcijan tolerancji dla homoseksualistów i ich wyczynów, to należy stosować tolerancję w drugą stronę. ETPC lansuje nietolerancję i ateizm. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 10:04 jazmig napisał: > Jeżeli jakaś kobieta, bo nie jej dziecko, ma uraz na punkcie > krzyża, to po prostu powinna sie leczyć, a nie zmuszać wszystkich > do ustępowania jej jednej. Ta "jakaś kobieta" nie ma urazu na punkcie krzyża, tylko narzucania jej swoich poglądów i ciasnej obyczajowości przez osoby takie jak ty. Oczywiście nie musicie jej ustępować, a zamiast "leczenia" zastosować jakieś bardziej tradycyjne metody, stosik, palik czy inny krzyżyk. Odpowiedz Link Zgłoś
leniuch102 Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 10:39 "2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym." Zastosowanie orzeczenia Trybunału w Polsce łamałoby jej konstytucję. No i zasady demokracji przy okazji. Bo niby z jakiej racji jedna baba ma dyktować reszcie szkoły co ma być na ścianie? Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 10:51 leniuch102 napisał: > "2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują > bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i > filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu > publicznym." > > Zastosowanie orzeczenia Trybunału w Polsce łamałoby jej > konstytucję. Nie, gdyż swoboda wyrażania w życiu publicznym prywatnych poglądów nie oznacza dowolnego ich manifestowania, w szczególności poprzez zawłaszczanie tej przestrzeni dla wyrażania poglądów jednej sekty. Innym przykładem jest plucie na te krzyże. > No i zasady demokracji przy okazji. > Bo niby z jakiej racji jedna baba ma dyktować reszcie szkoły co ma > być na ścianie? Współczesna demokracja nie opiera się tylko na prawie większości, ale także na poszanowaniu praw człowieka. W szczególności decyzje większości nie mogą tych praw jednostki łamać. Odpowiedz Link Zgłoś
leniuch102 Re: Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 11:10 rs_gazeta_forum napisał: >swoboda wyrażania w życiu publicznym prywatnych poglądów nie oznacza > dowolnego ich manifestowania, w szczególności poprzez zawłaszczanie tej > przestrzeni dla wyrażania poglądów jednej sekty. To wyczyn, żeby w jednym zdaniu zademonstrować pogardę, agresję i głupotę, Tobie się udało. Zacznijmy od głupoty. W jaki sposób krzyż na ścianie "zawłaszcza" klasę lekcyjną? Sprawdź w słowniku "zawłaszcza", zanim użyjesz. Równie dobrze mógłbym napisać, że facet z czerwoną flagą, widzianą z każdego punktu rynku "zawłaszczył" ten rynek swoją "manifestacją" i dlatego nie ma do niej prawa. Pominę już fakt, że klasa, szkoła i nauczyciele opłacani sa przez obywateli, którzy od zawsze ten krzyż wieszali i życzą go sobie na tych ścianach, o jakim "zawłaszczaniu krzyżem" więc tu mowa. Jako pogardę i agresję odczytałem określenie Kościoła jako sekty. Nawet Gomułka nie miał wątpliwości, że Polska zaczęła się wraz z chrztem. Ale żeby o tym wiedzieć musiałbyś mieć zielone pojęcie o historii. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 11:37 leniuch102 napisał: > Zacznijmy od głupoty. W jaki sposób krzyż na ścianie "zawłaszcza" > klasę lekcyjną? Sprawdź w słowniku "zawłaszcza", zanim użyjesz. > Równie dobrze mógłbym napisać, że facet z czerwoną flagą, widzianą > z każdego punktu rynku "zawłaszczył" ten rynek swoją "manifestacją" > i dlatego nie ma do niej prawa. To, że nie czujesz głupoty tego, co piszesz, nie znaczy, że jej tam nie ma. Gdybyś wcześniej tej przestrzeni krzyżem nie zawłaszczył, nie wrzeszczałbyś na widok jego zdejmowania. Facet z czerwoną flagą na czas manifestacji zawłaszcza rynek, ale jest to czas ograniczony i ma on obowiązek z tego rynku zejść po manifestacji. Szkoła nie jest też rynkiem, czego widać nie wiesz. > Pominę już fakt, że klasa, szkoła i nauczyciele opłacani sa przez > obywateli, którzy od zawsze ten krzyż wieszali i życzą go sobie na > tych ścianach, o jakim "zawłaszczaniu krzyżem" więc tu mowa. Rzeczywiście powinieneś pominąć ten fakt, bo jest też opłacana przez tych, którzy tego krzyża sobie nie życzą. Ale nie pominąłeś, czyli skłamałeś. > Jako pogardę i agresję odczytałem określenie Kościoła jako sekty. To twój problem, że chciałbyś wyróżnić swój kościół spośród innych wierzeń. Ale powyższe dobrze ilustruje po co ci są potrzebne krzyże w salach szkolnych. > Nawet Gomułka ... To rzeczywiście autorytet. > nie miał wątpliwości, że Polska zaczęła się wraz z chrztem. Ale > żeby o tym wiedzieć musiałbyś mieć zielone pojęcie o historii. To zdanie pokazuje doskonale, dlaczego religia w szkole jest wręcz szkodliwa. Wychowuje polaków-katolików, a nie Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
leniuch102 Re: Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 11:55 rs_gazeta_forum napisał: > > Pominę już fakt, że klasa, szkoła i nauczyciele opłacani sa przez > > obywateli, którzy od zawsze ten krzyż wieszali i życzą go sobie na > > tych ścianach, o jakim "zawłaszczaniu krzyżem" więc tu mowa. > > Rzeczywiście powinieneś pominąć ten fakt, bo jest też opłacana przez tych, > którzy tego krzyża sobie nie życzą. Ale nie pominąłeś, czyli skłamałeś. Jeśli już w żaden inny sposób nie potrafisz nawiązać kontaktu z rzeczywistością przeczytaj np. mały rocznik statystyczny 2009. Wtedy zrozumiesz, że wkład aktywnych, żałośnie nielicznych ateistów, w budowę szkół jest marginalny i pomijalny. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 12:37 Ilu mamy ateistów to zapewne okaże sie w najblizszej przyszłości. Na pewno rocznik statystyczny nie jest źródłem miarodajnym, bo zakłada że katolikiem jest każdy ochrzczony, a ja wiem choćby z własnego srodowiska, że tak nie jest. Ciekawe jaki byłby wynik referendum w tej i w innych ideologicznych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 13:30 maura4 napisała: > Ilu mamy ateistów to zapewne okaże sie w najblizszej przyszłości. > Na pewno rocznik statystyczny nie jest źródłem miarodajnym, bo > zakłada że katolikiem jest każdy ochrzczony, a ja wiem choćby z > własnego srodowiska, że tak nie jest. Ciekawe jaki byłby wynik > referendum w tej i w innych ideologicznych sprawach. Masz oczywiście rację, ale nie o to przecież chodzi, kto co w jakim procencie finansuje. Prawa człowieka nie zależą od pieniędzy. W tym akapicie chodziło mi o podkreślenie dwulicowości tego "przedstawiciela większości" - pisze, że pisząc nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
yankes1968 Re: Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 22:07 "klasa, szkoła i nauczyciele opłacani sa przez obywateli, którzy od zawsze ten krzyż wieszali i życzą go sobie na tych ścianach" Naucz się człowieku pisać za siebie -w liczbie pojedynczej. Ja jestem obywatelem i sobie tych krzyży nie życzę, jak i pozostałe 10% bezwyznaniowej ludności w tym kraju absurdów. Odpowiedz Link Zgłoś
leniuch102 Re: Konstytucja RP wypowiada się jednoznacznie 04.11.09, 22:25 yankes1968 napisał: > Naucz się człowieku pisać za siebie -w liczbie pojedynczej. Ja jestem > obywatelem i sobie tych krzyży nie życzę, jak i pozostałe 10% > bezwyznaniowej ludności [ironia] Yep, i chrzanić pozostałe 90% i ich śmieszną konstytucję. [/ironia] > w tym kraju absurdów. wciąż piszesz o moim kraju, Polsce, czy już o jakimś swoim kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Art. 53.4 04.11.09, 17:09 leniuch102 napisał: > Zastosowanie orzeczenia Trybunału w Polsce łamałoby jej konstytucję. ***************************** Ta sama Konstytucja mówi: Art. 53.4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole , przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób. Orzeczenie Trybunału byłoby więc w pełni zgodne z przesłaniem zawartym w Konstytucji RP. Jest jeszcze inny punkt: Art. 48. 1. Rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Wychowanie to powinno uwzględniać stopień dojrzałości dziecka, a także wolność jego sumienia i wyznania oraz jego przekonania. 2. Ograniczenie lub pozbawienie praw rodzicielskich może nastąpić tylko w przypadkach określonych w ustawie i tylko na podstawie prawomocnego orzeczenia sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
leniuch102 Re: Art. 53.4 04.11.09, 22:30 maruda.r napisał: > leniuch102 napisał: > > > Zastosowanie orzeczenia Trybunału w Polsce łamałoby jej konstytucję. > > ***************************** > > Ta sama Konstytucja mówi: > Art. 53.4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej > sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole , przy czym nie może > być naruszona wolność sumienia i religii innych osób. > > Orzeczenie Trybunału byłoby więc w pełni zgodne z przesłaniem zawartym w > Konstytucji RP. Zgadza się, byłoby gdyby Trybunał wypowiedział się o nauczaniu religii w szkole. Ale tego nie zrobił. Przykro mi, wyszedłeś na durnia ze szkoły ctrl-c, ctrl-v bez rozumienia prostego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Art. 53.4 05.11.09, 05:30 leniuch102 napisał: > Ale tego nie zrobił. Przykro mi, wyszedłeś na durnia ze szkoły ctrl-c, ctrl-v > bez rozumienia prostego tekstu. ******************************* No to zdecydowanie Ty wyszedłeś na durnia nie rozumiejąc prostego tekstu i próbując oszukiwać forum jednym przepisem z Konstytucji. Doradzam sumienne przyjrzenie się zacytowanemu przepisowi. Odpowiedz Link Zgłoś
leniuch102 Re: Art. 53.4 05.11.09, 06:23 > > Ale tego nie zrobił. Przykro mi, wyszedłeś na durnia ze szkoły ctrl-c, ct > rl-v > > bez rozumienia prostego tekstu. > > ******************************* > > No to zdecydowanie Ty wyszedłeś na durnia nie rozumiejąc prostego tekstu i > próbując oszukiwać forum jednym przepisem z Konstytucji. Okej, jestem durniem wymachującym Konstytucją, "oszukam" forumowiczów raz jeszcze: Art. 25. 1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione. 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm Czujcie się oszukani. Odpowiedz Link Zgłoś
gilus84 Re: Art. 53.4 18.11.09, 10:19 leniuch102 napisał: > Okej, jestem durniem wymachującym Konstytucją, "oszukam" forumowiczów raz jeszc > ze: > > Art. 25. > > 1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione. > > 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w > sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, > zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. > > www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm > > Czujcie się oszukani. Dolaczam sie do prosby o czytanie ze zrozumieniem! Po 1 - zgodnie z tym przepisem bezstronne maja pozostac wladze, a wlasnie wladze decyduja o tym co dzieje sie w szkolach! Wieszajac tam krzyze, nie pozostaja bezstrone. Po 2 - Komu ma byc zapewniona swoboda? Obywatelom, a nie wladzom. Dlatego mozesz sobie nosic krzyz na szyi, ale nie wieszac go w klasie, bo to po prostu nie nalezy do Twoich kompetencji, tylko do kompetencji szeroko rozumianego panstwa, ktore jak slicznie i niechcacy zauwazyles ma byc bezstronne!. P.s. Sorki za brak polskich literek. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Art. 53.4 05.11.09, 09:49 > Doradzam sumienne przyjrzenie się zacytowanemu przepisowi. maruda chetnie przeczytalbym jednak wyjasnienia dla leniucha, jakos samo "doradzam przyjrzenie " nie przekonuje mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mkulaga1987 Re: ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 12:00 jestem agnostykiem i mi krzyże w szkołach nie przeszkadzają a tą panią właśnie wysłałbym na leczenie ew. jeśli trzeba to również na stosik... Nie wszyscy ateiści/agnostycy są tak chorzy:) Pozdrawiam zdroworozsądkowców(nie mylić z lewackimi psychopatami ze Strasburga) Odpowiedz Link Zgłoś
pansloik Re: ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 12:33 Ulubiony oręż walczącego ateisty: stos. Trzeba być rzeczywiście wyzutym z umiejętności myślenia, skoro atakuje się wiarę. Przy całym dobru jaki ludzkości dali ludzie wierzący w ramach Kościoła, jak można porównywać incydentalne upadki ludzi związanych z kościołem katolickim i to wiele wieków temu. A po drugie, skoro Boga nie ma, to dlaczego tak zajadle z nim walczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 10:25 > Skoro żąda się od chrześcijan tolerancji dla homoseksualistów i ich > wyczynów, to należy stosować tolerancję w drugą stronę. W tolerancji oczywiście najbardziej istotne jest kto decyduje co będzie tolerowane. Bo że nie można tolerować wszystkiego to oczywiście. Zawsze są to rzeczy przez kogoś wskazane do tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 11:10 venedin napisał: > W tolerancji oczywiście najbardziej istotne jest kto > decyduje co będzie tolerowane. Bo że nie można tolerować > wszystkiego to oczywiście. Zawsze są to rzeczy przez kogoś > wskazane do tolerancji. Nie do końca zgadzam się z takim skrótem myślowym. Ten "kto" reprezentuje nas jako społeczeństwo, a więc także nasze poglądy na temat tego, co może i co powinno być tolerowane. Istotnym osiągnięciem cywilizacji europejskiej jest akceptacja praw jednostki, wcześniej niedocenianych, teraz ujmowanych w różne karty praw, i mających NADRZĘDNE znaczenie nad uchwałami większości. Nasza cywilizacja w gruncie rzeczy tym właśnie różni się od tak nieufnie (i słusznie w tej mierze) traktowanej kultury muzułmańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Re: ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 11:27 To nie jest rzecz do zgadzania się a po prostu obserwacja. To co jest tolerowane zalezy do tego kto wyznacza co ma być tolerowane. Romowie tradycyjni toleruja małżeństwa dzieci, a inni pochody homoseksualistów. Są to rózne rodzaje tolerancji o różnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 11:39 venedin napisał: > To nie jest rzecz do zgadzania się a po prostu obserwacja. A to już twój problem, że obserwujesz świat wycinkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Re: ETPC lansuje nietolerancję i ateizm 04.11.09, 16:13 teizm lansowac mozna to i ateizm mozna!i sralizm tez!Panstwo to instytucja dla wszystkich a nie dla wiekszosci obywateli! Odpowiedz Link Zgłoś
schaffhausen W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 09:26 To niech ta pani wroci do kraju swego pochodzenia-do prymitywnych drwali,upijajacych sie do nieprzytomnosci najlepiej tania wodka z Polski,kraju zasciankowej kultury i Biafry ducha! Odpowiedz Link Zgłoś
amelie2 W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 09:27 Belgijskie szkoły zakazują uczennicom noszenia muzułmańskich chust, które zasłaniają włosy. - Trzeba w Polsce zakazać symboli religijnych w instytucjach państwowych, w tym w szkołach. Byłoby to zgodne z konstytucją i zdrowym rozsądkiem, a jednocześnie polscy fundamentaliści mogliby zostać trochę wyhamowani w swoich coraz bezczelniejszych żądaniach. My wolnomyśliciele (co nie oznacza, że niewierzący w Boga) mamy teraz podstawę prawną do zdecydowanych wystąpień przeciw narzucania ludziom jedynie słusznej ideologii - czytaj: średniowiecznych doktryn i dogmatów kościoła Rzymsko-katolickiego Odpowiedz Link Zgłoś
was2000 W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 10:07 pojedzcie do jakiego kolwiek muzułmańskiego kraju i za samą myśl przeciwną ich religii by was ukamieniowali !!! a w innych krajach np włoszech (w których mieszkam)sa traktowani jak swiete krowy dzieciom nie muzułmanskim w szkołach daja na obiad dziadoskie jedzenie że dzieci nic nie jedza a jako iż muzłmanie nie jedza wszystkiego to im nic tylko dogadzaja do dupy !! , i pozwalają podnośic obużenie ze krzyże powinny być usuniete z szpitali chrzescijanskich ,szkół itp ,jak im nie pasuje to niech wypie...ją tam gdzie ich nie ma !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 10:33 "dziadoskie" to jest twoje grafomaństwo, bez składu i bez sensu. Wróć do szkoły, może nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
onzemigacz Re: W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 10:59 Autorytet katolicki hahaha!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Hipokryzja po włosku! 04.11.09, 10:17 "krzyż to nieodłączny element historii Włoch, symbol tolerancji, wolności religijnej oraz wartości konstytucyjnych" - zapewne pod postacią Świętej Inkwizycji - chyba się przekręcę... Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Hiszpania dala odpowiedz lewakom i lewatywkom 04.11.09, 10:25 opinia-pollpressagency napisała: > Gw adasia kurcypedry nie moze usiedziac na czterych literach O, kolega ma powazny problem ze sobą. Nie potrafi powstrzymać się od inwektyw. > bo te szkoly reprezentuja najwyzszy poziom merytoryczny i moralny. Zwłaszcza moralny kolego - ileż to ja widziałem nastoletnich "urszulanek"-cichodajek > To samo dzieje sie w Polsce najbardziej katolickim kraju swiata w > ktorym kocha sie O.dr. Rektora Zalozyciela T. Rydzyka, Ja nie kocham, on nie kocha, o i pani nie kocha. A doktor z niego, jak z koziej d... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
onzemigacz W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 10:54 I bardzo słusznie.Bo krzyż nie jest symbolem ponad religijnym symbolem.Jestem ateistą i dla mnie krzyż mnie znaczy nic.Więc po co ma wszędzie być i psuć inną sztukę. Podpis:Biedny polski emeryt. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony-ruski-pedal przyjedzia taki tłuk z Finladii 04.11.09, 11:17 do Włoch i walczy z nową ojczyzną i jej tradycjami, nie podobają sie krzyze to wynocha z powrotem Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado W miejscach publicznych krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 11:18 Symbolami RP jest flaga i godlo. Wieszanie krzyza w miejscach publicznych poza miejscami kultu rownowazne jest zmuszaniu obywateli panstwa do akceptacji sila narzuconego wyznania. Podobnie nielegalne byloby wieszanie czerwonej flagi poza lokalami nalezacymi do SDL i innych post-komuchow. Ja odrzucam religie, a mam prawo korzystac ze szpitala, szkol publicznych. Nikt nie ma prawa wiazac moich praw z akceptacja religii chrzescijanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 11:23 >Ja odrzucam religie, a mam prawo korzystac ze szpitala, szkol publicznych. A dlaczego nie odrzucasz swiat katolickich i nie manifestujesz checi pracy w te dni ? Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 11:39 dobre sobie :) widać, co tak zwani katolicy cenią sobie najbardziej, wolne w Święta :) Zainicjujmy obywatelsko Święto Zimowe i Świeto Wiosny , przecież to na podstawie przesileń kościół r-k ustalił swoje kluczowe obchody, nie? Poganie już obchodzili te świeta. A Kościół sprytnie je przechwycił. steady_at_najx napisał: > >Ja odrzucam religie, a mam prawo korzystac ze > szpitala, szkol publicznych. > > A dlaczego nie odrzucasz swiat katolickich i nie manifestujesz checi > pracy w te dni ? > Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 15:27 > dobre sobie :) > widać, co tak zwani katolicy cenią sobie najbardziej, wolne w Święta :) Widac ze albo nie rozumiesz tresci pisanej albo w wypowiedziach zawsze znajdujesz taki sens jaki sama bys chciala rozumiec. Nie wiem co gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 13:05 Katolickie ?. Boże Ciało, Wniebowzięcie ?. Myślisz, że chodzi w procesjach ?. No , bo chyba nie masz na myśli pogańskich grudniowych i wiosennych, zaanektowanych przez katolicyzm z powodu niemożności ich wytrzebienia ?. Katolicy nawet święto zmarłych ustanowili sobie inaczej niż poganie ( 1.11) na 13 maja. Tylko nie miał kto obchodzić i zawłaszczyli pogańskie dziady. Nawet Matki Boskiej Zielnej zanim stało się katolickim, było pogańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 15:33 No ale co z tego. Zadalem proste pytanie. A jestes druga osoba ktora odpowiada w stylu "a u was bija murzynow" czyli od dupy strony. Skoro jest przeciwny temu wyznaniu to dlaczego w protescie nie pracuje w katolickie swieta ? Bo wygodnie ? Twoja odpowiedz jest w stylu "Nie podoba ci sie zielona sciana ? Ale przeciez kiedys byla brazowa" Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 15:47 co za argumentant :) przyznaje, w dni wolne od pracy ustanowione po to by czcic katolickie swieta, nie pracuje. zaznaczam, ze Boze Narodzenie i Wielkanoc, jesli nawet uznamy, ze przejely swieta poganskie droga jakiejs tam kulturowej ewolucji, to nie sa to swieta *katolickie* tylko *chrzescijanskie*, a to duza roznica. Nie-katolik czy przeciwnik katolicyzmu moze byc chrzescijaninem! (jakos kraje gdzie katolicyzm jest mniejszoscia nie posiadaja krzyzy w szkolach panstwowych) A nie pracuje, bo panstwo ustanowilo dzien wolny od pracy, a nie dlatego ze swieto katolickie. Wolalabym w swieto katolickie isc do pracy. Niestety nie ma co oczekiwac ze beda ustanowione jakiekolwiek 'nie-katolickie' dni wolne od pracy, by naszym oczekiwaniom wyjsc naprzeciw :) Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 15:53 A nie pracuje, bo panstwo ustanowilo dzien wolny od pracy, a nie dlatego ze swieto katolickie. Wolalabym w swieto katolickie isc do pracy No wlasnie o tym mowie, czemu nie protestujesz oburzona ze ktos narzuca Ci dzien wolny od pracy ? Mimo Twojej woli ? Przeciez masz prawo wtedy pracowac ? I to narzucaja przeciez katolicy. Dlaczego nie zbierasz podpisow? Nie zakladasz watkow na forum ? Nie organizujesz manifestacji z kolegami ktorzy sa podobnego zdania ? Powiem Ci - zwykle dlatego ze ta "niechec" konczy sie na plotkach miedzy znajomymi i oburzeniu w postach na forum. Takie to wlasnie "oburzenie" :D Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 16:52 Ma protestować przeciw temu, że jest oazja do odpoczynku, do zabawy, spotkań z przyjaciółmi i rodziną ?. No chyba oszalałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 17:01 a ja nie mieszkam w Polsce i z katolickich swiat nie mam zadnego pozytku :/ ale za to sa Bank Holidays, bez wzgledu na religie, i nikt mi tutaj odpoczynku nie wypomina :) > Ma protestować przeciw temu, że jest oazja do odpoczynku, do zabawy, > spotkań z przyjaciółmi i rodziną ?. No chyba oszalałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 21:22 > Ma protestować przeciw temu, że jest oazja do odpoczynku, do zabawy, > spotkań z przyjaciółmi i rodziną ?. No chyba oszalałeś. To skladajcie petycje o swoje wlasne swieta.. Przeciez swieta chrzescijanskie zabieraja wam wolnosc decydowania kiedy macie pracowac ? Czyz nie ? To wam nie przeszkadza ?? Ciekawe. To sie nazywa obluda. Krzyz zdjac bo to chrzescijanie nam narzucaja. Swieta ? Alez oczywiscie bo mamy prawo korzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 22:43 ja ze swiat tak zwanych chrzescijanskich nie korzystam bo mieszkam poza katolicka Polska. Ja mam Festiwal Przesilenia Zimowego :) i zadnych petycji skladac o to nie musze. choc lacze sie w bolu z zsekularyzowanymi mieszkancami Polski, ktorzy musza sie meczyc z KK na rozne sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 05.11.09, 09:44 > ja ze swiat tak zwanych chrzescijanskich nie korzystam bo mieszkam poza > katolicka Polska Czyli nie mieszkasz, Ciebie nie dotyczy ale na polskim forum o sprawach dziejacych sie w Polsce wypowiadasz ? No tak bo jestes Polka... Tylko wiesz skoro tam mieszkasz to nie narzucaj ludziom w Polsce swojego toku. Rob to na miejscu :D Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 16:50 Może dlatego, że wszystkie zakłady pracy pozamykane, no oprócz tych co muszą ?. Moze dlatego, że niby czemu nie ma sobie w tych dniach odpocząć , spotkać się z rodziną i przyjaciółmi. Może świętować to co dzieje się rzeczywiście w tym czasie - wydłużanie sie dnia i odradzanie się przyrody. Tak jak czynili to nasi przodkowie. No a ty więcej tak nie argumentuj,jak nie chcesz wypracowaań na temat pochodzenia świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: W miejscach publicznych krzyży wieszać nie na 04.11.09, 15:39 >Nawet Matki Boskiej Zielnej zanim stało się katolickim, było pogańskim. Czyli co? MBZ bylo swietem pogan ? To oni wierzyli w MB ? Bo z tej wypowiedzi tak wynika.... Argumenty cos sie rozjezdzaja. To ze swieta chrzescijanskie zostaly datowane w swieta poganskie mialo byc symbolem wlasnie zmiany kraju poganskiego w chrzescijanski i bylo celowym symbolicznym dzialaniem. Z Twojej odpowiedzi wynika, ze swieta poganskie byly wolnym dniem od pracy.... Najpierw staly sie chrzescijanskimi pozniej zostaly wolnymi, kolejnosc jest taka. Tylko wciaz powraca pytanie. Dlaczego niewierzacy nie protestuja przeciwko dniom wolnym ? Nie uraza ich to ze nie daja im pracowac w te dni ? Przeciez to narusza ich wolnosc wyboru ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski święta 04.11.09, 16:00 MBZ nie było świętem pogańskim. etno-art.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=42 Natomiast Wielkanoc i Boże Narodzenie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Re: święta 04.11.09, 16:18 a tu sie nie zgodzę. z nazwy MBZ moze i pogańskie nie jest i nie było, ale przecież przejęło tradycję modłów i obchodów związanych z kultem płodności, zbiorów, itd. występujących kilka razy do roku i to w roznych kulturach, np. (rzymskie Luperkalia (w lutym), celtyckie Beltaine (w kwietniu), święto Kupały (w czerwcu, jak 'Św. Jana') i Lammas (wlasnie w sierpniu jak dzisiejsze MBZ) > MBZ nie było świętem pogańskim. > etno-art.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=42 > > Natomiast Wielkanoc i Boże Narodzenie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: święta 04.11.09, 16:25 >> przecież przejęło tradycję modłów i obchodów związanych z kultem płodności Mozesz wytlumaczyc w jaki sposob przejelo te tradycje ? Bo ja raczej zwiazku nie widze... No ale moze widzisz lepiej wiec wytlumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Re: święta 04.11.09, 16:53 no w taki sposób, że ludzie byli przyzwyczajeni, że swieto plodnosci sie obchodzi w sierpniu. wiec kiedy wprowadzono chrzescijanstwo, zamiast wprowadzac nowe daty i powody do swietowania, kosciol po prostu je 'przetlumaczyl' na swoje potrzeby i np boginie plodnosci zostaly zastapione Maria. Pomniejszych bogow zastapiono swietymi. ale po co ja sie mam powtarzac? czepiasz sie faktow, o ktorych sobie mozna poczytac albo w publikacjach naukowych albo w internecie. Polecam 'Modern paganism in world cultures: comparative perspectives', autor M. Strmiska, dostepne na Google Books. > >> przecież przejęło tradycję modłów i obchodów związanych z > kultem płodności > > Mozesz wytlumaczyc w jaki sposob przejelo te tradycje ? Bo ja raczej > zwiazku nie widze... No ale moze widzisz lepiej wiec wytlumacz. > Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: święta 04.11.09, 21:29 no w taki sposób, że ludzie byli przyzwyczajeni, że swieto plodnosci sie obchodzi w sierpniu. wiec kiedy wprowadzono chrzescijanstwo, zamiast wprowadzac nowe daty i powody do swietowania, kosciol po prostu je 'przetlumaczyl' na swoje potrzeby i np boginie plodnosci zostaly zastapione Maria. Pomniejszych bogow zastapiono swietymi. Sprowokowalem ta odpowiedz i jej sie spodziewalem. Wybacz ale wiekszego gniota dawno nie czytalem. A poparcie tej teorii gniotem wyprodukowanym przez jakiegos goscia w postaci ksiazki (nawet jako "publikacje naukowa") wcale nie zmniejsza gniotowatosci. Na swiecie istnieje wiele ksiazek bedacych calkowitymi porazkami, ktore pozwalaja udowodnic dowolna teze. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski ok. 04.11.09, 16:30 Tak naprawdę każde dzisiejsze święto ma "stary" odpowiednik. Święta starożytne (nie lubię słowa pogańskie bo oznacza wieśniaka) miały swój konkretny sens związany z astrologią. Nie były jak dziś (oraz wieków parę temu)wymyślonymi na potrzeby instytucji; co koniec końców doprowadziło do tego ze traktujemy je jako dzień wolny i tyle :) Straciliśmy mistyczne połączenie z naturą. Wieszamy symbole a nie wiemy po co ... a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka W szkołach krzyży wieszać nie należy 04.11.09, 11:34 jak tak sobie czytam te posty, mądre i mniej mądre, myślę o jednej sprawie: teraz jest precedens. jeśli znajdzie się ktoś, komu krzyże naprawdę przeszkadzają w szkołach, może zacząć dochodzić swoich praw sądownie - i jeśli polskie sądy go oleją, może złożyć skargę do Strasburga, która prawie na pewno będzie rozpatrzona pozytywnie. Nie mieszkam w Polsce, nie mam dzieci, więc nie mam motywacji, he he, ale będę kibicować temu, co się przeciwko Świętemu Kościołowi R-K wystąpić poważy :) Krzyże do szkół katolickich. W szkołach państwowych neutralność wyznaniowa! (np. religioznawstwo zamiast katolickiej katechezy). Odpowiedz Link Zgłoś