kkkkota Applebaum przestanie pisać, jeśli Sikorski zost... 11.02.10, 12:04 Kolejna kobieta ,która "musi" zrezygnowac z siebie na rzecz kariery swojego mężusia. Na pewno więc nie zagłosuję na sikorskiego ani na komorowskiego tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol polsko-izraelski prezydent?fuck....... 11.02.10, 12:21 no to będziemy teraz psem łańcuchowym USA i Izraela.brrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
johniii Applebaum przestanie pisać..a Co to kogo obchodz?i 11.02.10, 12:26 p.Sikorski i p. Komorowski to opcie najgorsze z mozliwych, to reprezentanci PO - skompromitowanej partii aferzystow. Jaki Polak na nich zaglosuje? - albo prostak pod wplywem TVN24 i Szkla kontaktowego, albo po prostu ktos, kto bardzo zle zyczy Polsce i Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Applebaum przestanie pisać..a Co to kogo obch 11.02.10, 12:44 johniii napisał: > p.Sikorski i p. Komorowski to opcie najgorsze z mozliwych, to > reprezentanci PO - skompromitowanej partii aferzystow. > Jaki Polak na nich zaglosuje? - albo prostak pod wplywem TVN24 i > Szkla kontaktowego, albo po prostu ktos, kto bardzo zle zyczy Polsce > i Polakom. -------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
johniii Re: Applebaum przestanie pisać..a Co to kogo obch 11.02.10, 12:54 12.12a1 napisał: > johniii napisał: > > > p.Sikorski i p. Komorowski to opcie najgorsze z mozliwych, to > > reprezentanci PO - skompromitowanej partii aferzystow. > > Jaki Polak na nich zaglosuje? - albo prostak pod wplywem TVN24 i > > Szkla kontaktowego, albo po prostu ktos, kto bardzo zle zyczy Polsce > > i Polakom. > ------------------------------------------------------------------- - Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright przysiegal, jak siegal; jak dostal to przestal. 11.02.10, 12:36 Jak brat zostanie prezywzdetem, to ja nie bede premierem, zadeklarowal byly kolega Sikorskiego. jak to mowia - PiS sucks. Odpowiedz Link Zgłoś
fogelka Re: przysiegal, jak siegal; jak dostal to przesta 11.02.10, 12:51 Cieszę się, że ktoś oprócz mnie o tym publicznym przyrzeczeniu p. Kaczyńskiego pamięta. Oczywiście nie zostało ono dotrzymane i pan Jarosław Kaczyński był premierem mimo, że jego brat był prezydentem. Tak sobie zakpili z Polaków. I WŁAŚNIE DLATEGO NIGDY WIĘCEJ NIE BĘDĘ GLOSOWAĆ NA PIS, BO MNIE OSZUKALI! Zaufałam im i głosowałam na nich, a oni zakpili i dali dowód, że nie dotrzymują swoich zobowiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus To brzydkie coś pierwszą damą? 11.02.10, 12:49 Nigdy! :DDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8778 Applebaum przestanie pisać, jeśli Sikorski zost... 11.02.10, 12:49 Po co się tak zsekurujesz, jeszcze nie zostałeś wybrany. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Applebaum przestanie pisać, jeśli Sikorski zo 11.02.10, 13:24 Radek Sikorski Defense Minister, later Foreign Minister, of Poland, former Fellow, American Enterprise Institute a po naszemu Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 a ja sobie nie życzę żeby Zydówka została 11.02.10, 13:00 pierwszą damą.. do Żydów nic nie mam ale po pierwsze ich chwalebny wkład w czasch bezpieki w mordowaniu wybitnych przywódców i tych zwykłych szeregowych bohaterów Polski podziemnej mi jakoś spokój mąci a po drugie jak wiadomo Żydzi reprezentują wyącznie interesy innych Żydów nie utożsamiając się z żadnym państwem gdzie osiedli... no i czy aby Panu Radkowi w główce się na wyrost nie pomieszało..? Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Re: a ja sobie nie życzę żeby Zydówka została 11.02.10, 13:07 jedna Żydówka jest królową polski / niejaka Maryja / a Pani Sikorska jest obywatalka US , tylko "pochodzenia".... a u nas w Polsce połowa narodu jest "pochodzenia".... Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: no tyż racja... 11.02.10, 14:33 wejsunek11 napisał: > dobra uwaga. No cos ty? Przeciez w Polsce... nie ma monarchii :) Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: a ja sobie nie życzę żeby Zydówka została 11.02.10, 13:59 I, na szczęście że, ta "połowa" istnieje to jakoś się nam ta.... Serenissima, na powierzchni trzyma ! Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: a ja sobie nie życzę żeby Zydówka została 11.02.10, 18:21 No to zalozcie sobie spowrotem Monarchie, obierzcie ta zydowska Miriam Krolowa Polski i bijcie jej poklony co niedziela w kazdym kosciele kraju. Co zreszta juz robicie. nawet to dobry pomysl, musze leciec i go opatentowac. System kraju kanclerski a permanentna glowa panstwa. Oszczedzi sie na wyborach prezydenckich i na pensji dla lokatora Palacu Namiestnikowskiego. Git bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re:Czyli hasło Lecha K. 12.02.10, 00:30 mam czyste ręce i żonę Polkę. Dyskutantom gratuluję przezorności. Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Applebaum jeśli Sikorski 11.02.10, 13:02 Nawet jak Sikorski nie zostanie prezydentem to i tak powinna przestac pisac. A Sikorski niech lepiej wybierze z trzech jeden paszportow. Ojczyzna jak matka jest tylko jedna. Osobiscie wolalbym aby nadal ganial po Afganskich wertepach z aparatem Zorki 5, gdzie mu tam w prezydenty isc. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Applebaum jeśli Sikorski 11.02.10, 20:11 Sikorski ma tylko jeden paszport: polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 Internauci!!! Doda na Prezydenta... zróbmy numer.. 11.02.10, 13:03 i PIS owi i Donaldowi....Doda ma łeb na karku czym świadczy jej stan konta... tylko durnie twierdzą ,że jest głupia.. Odpowiedz Link Zgłoś
kkkkota Re: Internauci!!! Doda na Prezydenta... zróbmy nu 11.02.10, 13:22 Jak chcesz zrobic ten numer? Ja sie mogę przyłączyc , bo nie ma na kogo głosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz jak już palma to do końca; wybieramy dodę 12.02.10, 00:12 a nie jakieś półśrodki typu sikorski... Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: Internauci!!! Doda na Prezydenta... zróbmy nu 11.02.10, 13:39 wejsunek11 napisał: > i PIS owi i Donaldowi....Doda ma łeb na karku czym świadczy jej > stan konta... tylko durnie twierdzą ,że jest głupia.. I tu sie zgadzam. Doda na prezia a Kononowicz na premiera albo odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 Radek... zamień tego koszmara na młodą laskę 11.02.10, 13:06 to na Ciebie zagłosuję.. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 książka tej Pani o kresach 11.02.10, 13:11 jest książką okiem Żydowskim nie okiem Polaka.... przeczytajcie ..zobaczycie.. swoją drogą ładnie i składnie napisana... acz w podtekstach jest ta Żydowska pogarda dla innych narodów.. jak mawiał Begin w Knessecie..inne narody są po to żeby narodowi wybranemu służyć... Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: książka tej Pani o kresach 11.02.10, 13:40 A ja się zapytowuję "jakim okiem" ma ta Pani Kresy widzieć ? I tak, w porównaniu z innymi żydowskimi autorami, napisała z dużym taktem i zrozumieniem relacji polsko-żydowskich. Pominęła temat wzajemnych mordów i żydowskiej kolaboracji z sowietami. Tym niemniej uważam, że Apllebaum mogfłaby zostać żoną polskiego prezydenta (albo najlepiej sama nim być) gdyby p. Sikorski nie był kabotynem i, w sprawach międzynarodowych IGNORANTEM ! Może nie takim jak jego (poza Kwaśniewskim) poprzednicy, ale zawsze to ignorant i pajac. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: książka tej Pani o kresach 11.02.10, 15:37 "Borderlands"- doskonala ksiazka i ja ja mam w biblotece. To travelogue z charakterem, przyblizyla Anglikom sprawy czesci Europy naowczas in zupelnie nie znanej. Mnie sie wydaje, ze Applebaum przyblizyla problemy tej wieloetnicznej krainy nie tylko okiem zydowskim ale wlasnie wieloetnicznym. Tak wiec pudlo. Zreszta Pani Ministrowa Sikorska nie powinna podlizywac sie holocie jw, ktora i tak jako Swinskie Ryje na meza nie zaglosuje a jej talentu intelektualnego nie doceni. Wystarczy, ze lojalnie powstrzyma sie od komentowania spraw, ktorymi malzonek sie zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: książka tej Pani o kresach 11.02.10, 16:23 Ksiazki "Borderlands" nie znam; znam natomiast jej "Gulag", za ktora to rzecz dostala nagrode Pulitzera. Anne Applebaum to rzetelny dziennikarz, historyk. A co sie tyczy stosunku do Polski - ze swieca szukac bardziej przyjaznie do Polski nastawionych pisarzy. Aczkolwiek nie mozna zaprzeczyc, ze pisarzy zyczliwych wobec Polski wcale nie brak: Norman Davis, Timothy Garton Ash, Lynne Olson... Odpowiedz Link Zgłoś
smartiniees Re: książka tej Pani o kresach 11.02.10, 16:46 przeciez ona jak siedzi w tej puszczy czy lesie w dworku na odludziu, to co wie o sprawach pl czy ue? z tv? z prasy? radek jej opowiada i donosi czy jakkolwiek by tego nie nazwać, to jak szpiegowska afera jakaś, agatha christie.... jak przeczytałam ze ona jest korespondentem, pisze o sprawach ue do us to mi sie włos na głowie zjezył... jak mozna..... amerykanka bez polskiego obywatelstwa żona polskiego ministra...msz... Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: książka tej Pani o kresach 11.02.10, 18:04 Ja sam nie czytalem jej Gulagu, zbyt dla mnie to stresujace. Borderlands- p. Radek biegal wowczas za absztyfikanta(o czym p. Anna lojalnie wspomina). Czy doplenil wowczas wiedze Autorki czy nie, trudno powiedziec. Ksiazka byla rewelacja a ja sam np o Kuropatach nic nie wiedzialem wtedy i Applebaum pierwsza mi o tej mordowni opowiedziala w swym tekscie. Trzeba pamietac, ze to rasowa dziennikarka i ze bedac w Londynie pisywala do malego ale opiniotworczego pisma The Spectator. Miala nawet nadzieje objac tam komende a rozczarowanie zawodowe zapewne sprawilo, ze zwiazala swoj los z Polska. Tak wiec nie jest to kobieta co wypadla sroce spod ogona i nie popelnil Sikorski jakiegos mezaliansu ale sie zalapal na co najmniej rowna sobie partnerke. Skad problem, ktory sobie wlasnie debatujemy: jak ma sie zachowac niezalezna intelektualnie Autorka. Psy na nia wyzej szczekaja, swinskie ryje w Polsce zawistnie chrumkaja a ona wie, ze wystarczy tylko podniesc telefon a juz ktos wazny podniesie sluchawke w samym Waszyngtonie. Moja recepta na bycie Dama No 1 w Polsce jest taka: nie podlizywac sie publice ani brac udzial w paradach pieknosci. Odstapic za meza, zamknac sie jako obserwator biezacych politycznych wydarzen. Zle nie dac sie stlamsic i zahukac, zaczac znowu pisac ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Komentarze n/t Anne Applebaum 11.02.10, 18:17 Widac wyraznie jaki jest poziom oczytania wiekszosci tutejszych forumowiczow. Bowiem zapoznawszy sie z pisarstwem Anne Applebaum nawet zdeklarowany antysemita przyznalby, ze to i fachowiec i osoba przyjazna Polsce. Stereotyp "Polaka" wypada i dzis zenujaco zle: pelen uprzedzen rasowych/etnicznych ignorant, ktory na kazde pytanie ma z gory gotowa odpowiedz i juz wie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Ale jakie pisarstow? 1 ksiazka ?? 11.02.10, 21:20 Facet, ona napisala JEDNA ksiazke. Poczytaj anglojezyczne recencje gosciu, po tej ksiazce historycy sie tak przejechali, ze nei zostalo tam suchej nitki. Przestancie snic i zwalac tu wine na uprzedzenie, nie ma uprzedzen, jest marny pismak i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Sprawdz fakty 11.02.10, 23:12 Wydala dwie ksiazki, nie jedna. "Gulag" (2003) oraz "Miedzy Wschodem i Zachodem" (1995). Za "Gulag" dostala nagrode Pulitzera. Zle recenzje - pokaz przyklady. A rad "dobrych" mi nie dawaj. "Gulag" znam, czytalem, recenzje tez. A ty nie bo nawet nie wiesz, ze taka jest. Tak, tak, kolego - znajdzie sie grupa Rusofilow o pro-komunistycznej prowenencji. Ci to nienawidza Applebaum i jej pisarstwa. Najwyrazniej sam sie zaliczasz do milosnikow stalinizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Pomylilem sie to fakt 12.02.10, 18:26 Prawda ! Pomylilem sie i to o cale 100 %. Anne napisala w swej karierze DWIE ksiazki. To tak jak z ta fabryka gwozdzi w Bundustanie, byla jedna , potem zbudowano druga , wiec w ciagu roku produkcja przemyslowa Bundustanu wzrosla o 100 %. I dochod narodowy tez. Jak na dorobek tworczy "pisarki" w wieku 4o+ lat to rzeczywiscie 2 ksiazki imponuja.....nawiasem mowiac, tej pierwszej nie ma na rynku :) wydana nakladem taty Anne, jakims cudem rozeszla sie a wznowienia nie bylo. Ciekawe, jaki byl ten pierwszy naklad :) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Pomylilem sie to fakt 12.02.10, 20:52 Tak rzeczywiscie pomyliles sie, i to niejednokrotnie. Ksiazka "Between East and West. Across the Borderlands of Europe" zostala wydana w 1994 r. przez wydawnictwo Pantheon Books. Pantheon Books to jedna z "imprints" (mniej wiecej wydawniczy odpowiednik angielskiego slowa "brand", czyli po polsku moze "marka"), renomowanego wydawnictwa Doubleday. Byla tez wydana w 1995 r. przez renomowane brytyjskie wydawnictwo Pan Macmillan ("imprint": Paper Mac). Wydana byla jakies 15 lat temu, wiec nic dziwnego ze ja teraz trudno znalezc. Czy masz jakies szczegoly o tym w jaki sposob jej tato ma cos wspolnego z tymi wydawnictwami? Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: Pomylilem sie to fakt 13.02.10, 02:49 "Powrozowy" raczyl nie zwrocic uwagi na jeszcze inna okolicznosc faktyczna: Anne Applebaum jest w pierwszej kolejnosci dziennikarka. Pisarzem, autorem ksiazek, dopiero w drugiej kolejnosci. Ile, jak czesto pisze, kazdy moze sie sam przekonac za posrednictwem "linku" wskazanego przez samego krytyka. Owe dwie ksiazki, kazda znakomita, to tylko dodatek na okrase. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Pomylilem sie to fakt 13.02.10, 22:25 smierdzielu ty polski. Rozeszla sie ta ksiazka bo byla w swoim czasie reklamowana m.inn. w the Evenenig Standard, inteligentnej londynskiej popoludniowce. Ja to przeczytalem i ksiazke kupilem. Przeczytalem i chwale. Moze cie to i boli ale ja to olewam sikiem prostym. Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Re: Sprawdz fakty 13.02.10, 19:00 Argumnetacja w styl włąsnie polemiki staninowskiej. Nic wiecej nie potrafisz wydumac? Az tudno uwierzyc ze umiesz czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: Sprawdz fakty 16.02.10, 03:17 Tego rodzaju uwagi pod inny adres winen-zes kierowac. Gdzie u mnie blad, gdzie niescislosc? A i nie zamierzam wszystkiego wykladac kawa na lawe bo kiedy ktos zamierza wyglaszac opinie na temat innych osob, zwlaszcza opinie kategoryczne, autorytatywne, sam wpierw ma obowiazek dobrze sie zapoznac z tematem dyskusji. Nie wystarczy sama informacja, ze Anne Applebaum ma na nazwisko Applebaum. To sa elementarne wymogi wszelkiego dyskursu. Kto tego nie wie ten glupiec i tyle (delikatnie rzecz ujmujac). Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: książka tej Pani o kresach 12.02.10, 09:36 dla kogoś z ambicjami, a co ważne z talentem, "schować się za mężem" (i to nawet na 10 lat) to tragedia. Jest to jednak (dla AA) ogromne wyzwanie. A jaki materiał poznawczy !!? Korci mnie, a właściwie "kręci" aby została Pierwszą. Tylko ten "mąż" z osobowością serwilanta, oddany USA, a i być może, wszechmocnemu lobby zydowskiemu nie wydaje się być dobrym kandydatem na prezydenta RP. Oczywiście, że byłby od poprzednika lepszy. Ale chyba zasłużyliśmy na "cuś" lepszego.Obym się mylił. Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re: Wystarczy, że powstrzyma się od komentowania 11.02.10, 20:57 To oczywiste; zresztą sama to ostatnio wprost (choć ustami męża ;) zadeklarowała. Kto jak kto, ale akurat ona nie jest skazana na zajmowanie się bieżączką za wierszówkę - kolejnych parę lat może spokojnie poświęcić np. na pracę nad kolejną większą książką (a i Washington Post chętnie poczeka na panią ex-prezydentową ;) Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Typek z obcym paszportem i z zagraniczną żoną 11.02.10, 13:13 Idealny kandydat PO na prezydenta Polski. Nawet Stalin do czegoś takiego się nie posunął. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Pani Anno, odpusc sobie Pani Waszyngton Post 11.02.10, 13:36 Pomroczna jest pelna tajemnic, Swinskie Ryje fascynuja swoim chrumkaniem. Wystarczy poczytac co oni tu pisza wyzej. Intelektualistka Pani kalibru nie moze oczywiscie siedziec z zalozonymi rekami. Ksiazki pisac- ot co! Komedie, Kryminaly z kluczykiem, Moralitety dla Ubogich Duchem. Do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Typek z obcym paszportem i z zagraniczną żoną 11.02.10, 13:44 "Ich will ?" Stalin, takich jak ty "patriotów" dawał na najwyższe stanowiska. On zawsze był zdania, że każda swołocz najlepiej służy ! Odpowiedz Link Zgłoś
gejowy.kaczucha Re: Typek z zagraniczną żoną 11.02.10, 15:33 Towarzyszu - a gdzie Wasz internacjonalizm?! ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
takinie3 Sikorski ro "nasz" Saakaszwili czy Juszcenko, czyl 11.02.10, 16:51 obcy kret. Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Applebaum przestanie pisać, jeśli Sikorski zost... 11.02.10, 13:32 "Radosław Sikorski ujawnił wczoraj wieczorem w Polsat News, że jego żona przestanie pisać do "Washington Post", jeśli zostanie on wybrany prezydentem." Dobry żart wysublimowany i taki trochę w stylu Monty Pytona. Może zagłosuję na Sikorskiego :). Pozdrawiam V Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Applebaum przestanie pisać, jeśli Sikorski zost... 11.02.10, 16:27 Nie powinniśmy pozbawiać "Washington Post" tak znakomitej publicystki. Odpowiedz Link Zgłoś
takinie3 Sikorski NIE zostanie wybrany prezydentem 11.02.10, 16:49 bo Polacy nie sa samobojcami i wiedza, ze on sluzy obncym mafiozom neokonsom. To Polski Saakaszwili czu Juszczenko. On bedzie gnoil i coraz bardziej zniewalal Polske. p. Appelbaum moze sobie nadal pisac gdzie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Polskij dla innostrancew? 11.02.10, 16:55 Nieźle, Wania, nieźle ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Polskij dla innostrancew? 11.02.10, 18:15 Kostek Rokossowski, ten dzielny syn polskiego robotnika, pewnie sie dzis w murze kremlowskim ze zlosci obraca. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Ale to nie Anne idzie 11.02.10, 20:26 ma talent, czasem watpilwy, niech pisze. Nikt nie powinien jej zabraniac. Chodzi o Radzia, wychowanego na piersi neokonow Odpowiedz Link Zgłoś
euro-pa Re: Ale to nie Anne idzie 11.02.10, 20:29 o to wlasnie idzie, zeby z Polski zrobic Ukraine Juszczenki i Gruzje Saakaszwili - czyli kolonie mafijnego kryminalnego neokonstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Re: Polskij dla innostrancew? 13.02.10, 19:10 On, Kostek szlachcić, nie musiał sobie dworków budowac,w podejrzany sposób i nie miał węża w kieszni. Toż Radek Prezydent bedzie utrzymywał z naszej kasy swą wielka rodzinę i dwór osobowy i matarialny, płacąć "kartą" panstwową.Wolę juz Palikota niż tego skąpca.Może by pokazał wreszcie swój dyplom brytjski i wyjasnił w pełni powstanie i rozwój swej posiadłości???? Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Kim jest Applebaum w Washington Post? 11.02.10, 20:34 no, poklikajmy: projects.washingtonpost.com/staff/email/ otoz, nikim. To znaczy jest jedna z 779 staff writer, piszaca i oplacana od strony tekstu. Kilkudziesieciu innych staff writers ma bardziej znaczace nagrody za dzialanosc, kilkunastu Pulitzera. W Polsce zas Anne swieci z tylka slonce, bo niegramotnym w angielskim polakom wydaje sie ze ona jest w USA kims. Smieszna ta polska zasciankowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
3maj.sie Re: Kim jest Applebaum w Washington Post? 11.02.10, 20:38 ona i jej maz sa przyczolkiem amerykanskiego (zydowskiego) gansterskiego neokonstwa. Im biega o to, zeby ich wsadzic na stolec Polski, zeby mogli rozsadzac UE od srodka i zniewalac Polske. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Kim jest Applebaum w Washington Post? 12.02.10, 09:47 Musisz zrozumiec, Swinski Ryju, ze Sikorski o twoj glos ubiegac sie nie bedzie. Ty zaglosujesz tak jak PiS kaze bo jestes malym klonem Kaczynskich i Rydzykowa: polskim kato-faszysta. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Powrozowy klikacz 11.02.10, 21:00 Malos sie, kolego, naklikal w tym Washington Post, jeszcze mniej dowiedzial. Otoz Anne Applebaum jest... skoro sugerujesz znajomosc j. angielskiego: *** Editorial writer, columnist | Anne Applebaum is a weekly columnist for The Post, writing on foreign affairs. Her column appears on Tuesdays. Applebaum was a member of The Post’s editorial board from 2002 to 2006. She began working as a journalist in 1988, when she moved to Poland to become the Warsaw correspondent for The Economist. Later, she became the Foreign Editor, and then Deputy Editor, of the Spectator magazine in London. She was the Evening Standard's political editor for the 1997 British election campaign. For several years, she wrote the "Foreigners" column in Slate magazine. She is the author of “Gulag: A History” (2003) and “Between East and West: Across the Borderlands of Europe” (1995). In 1992, Applebaum won the Charles Douglas-Home Memorial Trust award for journalism in the ex-Soviet Union. She was awarded the 2004 Pulitzer Prize for Non-fiction for “Gulag.” *** A zatem, nie jest li tylko "staff writer", jest "editorial writer", co mozna, jak mniemam, przetlumaczyc na polskie "redaktor". Co wiecej, ma stala cotygodniowa kolumne w gazecie. Jesli chodzi o nagrody dziennikarskie - nie ma wyzszej nagrody od Pulitzera, a teze otrzymala w 2004 za ksiazke p.t. "Gulag". Prozne marzenia, "powrozowy". Anne Applebaum nalezy do scislej czolowki dziennikarzy amerykanskich. powrozowy napisał: > Kim jest Anne Applebaum? > no, poklikajmy: > > otoz, nikim. To znaczy jest jedna z 779 staff writer, piszaca i > oplacana od strony tekstu. Kilkudziesieciu innych staff writers ma > bardziej znaczace nagrody za dzialanosc, kilkunastu Pulitzera. Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Boli ? 11.02.10, 21:13 Staff member, kliknij na moj link, staff member, ok? Ja rozumiem, ze dla polskich prowincjuszy super byloby, gdyby kandydatka na I polska przyszla-niedoszla dame byla raczej kims niz nikim . No w koncu to jasne. Lepeij, gdyby byla wlascicielka Washington Post niz szeregowym pismakiem, coz to dziwnego? Nic. Szkoda tylko ze tak nie jest. Tak samo jak z tym Pulitzerem...heca. W 2008 z samego tylko WP 6 ( szesci) dziennikarzy wzielo Pulitzera. I co z tego? Te nagrode mozna dostac za JEDNO dobre reporterskie zdjecie. Takze dream on ...o waszej Wielkeij Annie. Szkoda, realia sa zupelnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: Boli ? 11.02.10, 21:36 Zwrot "staff member" znaczy tyle co "(Lista) czlonkow zespolu" albo "Spis pracownikow". W tym znaczeniu pracownikiem przedsiebiorstwa jest zarowno "mlodszy referent d/s kopiowania" jak i dyrektor naczelny. Podobnie w gazecie: do kategorii "staff member" (albo "member of the staff) nalezy tak redaktor naczelny gazety jak i kazdy inny pracownik (dziennikarz) etatowy. Gdybys zadal sobie trud i "kliknal" tam gdzie jest wyszczegolniona osoba pani Anne Applebaum to dowiedzialbys sie nieco wiecej na temat stanowiska i rangi tej osoby w strukturze gazety The Washington Post. Pomoge. Oto link: <http://projects.washingtonpost.com/staff/articles/anne+applebaum/> Polecam uwadze rowniez encyklopedie Wikipedia. *** Zasciankiem tos sie wasc tu sam okazal. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Bedzie to kampania o dusze Polski 12.02.10, 10:26 Juz widac zarysowujace sie fronty: Lech Kaczynski, dzis skompromitowany dotychczasowa prezydentura swojej formacji co to miala dokonac sanacji panstwa a usilowala je zdemolowac. Chcac nie chcac, wpadnie w sidla panow Kurskich i Jaroslawa. Zagra karta zydowska, zagra na polskich atawizmach. Marszalek, hrabia Komorowski. Poczciwiec, nie bedzie sobie chcial rak ubrudzic, wszak noblesse oblige ale przypomni sie mu krewniaka, Bora- Komorowskiego co pomogl wyrwac zywcem serce Polski. Glupota jest zapisana w genach arystokracji, Panie Komorowski. Sikorski/Applebaum- patrz wyzej na setke postow. Spotkalem czlowieka osobiscie. Czy sie przebije poprzez polskie bagno co szybko zasysa i niszczy? Zobaczymy wkrotce. Ekscytujace! aha, inni kandydaci sie nie licza. Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Do NYT to ona jest 4 razy za slaba 11.02.10, 21:27 NYT starannie dobiera staff writers. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Do NYT to ona jest 4 razy za slaba 11.02.10, 21:55 powrozowy napisał: > NYT starannie dobiera staff writers. Czyzby ta starnosc byla winna przyjecia neokonskiego pismaka czesto miajajcego sie z faktami Kristola w swoje szeregi? topics.nytimes.com/topics/reference/timestopics/people/k/william_kristol/index.html Ze nie wspomne o niejakiej Judith Miller, swego czasu rzetelnie stengrafujacej "zrodlowe" przecieki "stron" zaintersowanych w ataku na Irak. www.msnbc.msn.com/id/16888276/ Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Do NYT to ona jest 4 razy za slaba 12.02.10, 09:56 NYT i Washington Post to dwie z bodajze 6-ciu najwazniejszych gazet na swiecie. Inne to The Times, Asahi Shimbun, Le Monde i bodajze Frankfurter Allgemeine Zeitung(ale tu nie jestem taki pewny). Jest rzecza smieszna i smierdzi to polska prowincja by tutaj jakis gnojek wytykal Pani Applebaum, ze jest nie tak wazna w WP jak sie ludziom wydaje. Krytyk zapewne pisma nawet w zyciu w reku nie trzymal a sra wyzej niz dupe ma, jak mowi dobre przyslowie. Obie te gazety reprezentuja dwa rozne nurty w demokracji amerykanskiej, wcale sie nie wykluczajace nawzajem. NYT, z grubsza liberalny i faworyzujacy element etniczny, czesto zydowski. WP sklania sie ku neo-nonservatists, republikanom z natury. Ale oba te nurty wspolgraja w harmonii demokracji amerykanskiej. To ten to drugi glos zyskuje przewage ale to nie Polska Kaczorow, gdzie zdobyc wladze to znaczy rzucic sie do gardla pokonanym. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnygrom333 Re: NJT_specjalizuje się w polskich obozach konce 12.02.10, 00:18 Zapewne bazuja na danych od Salci Apelbaun. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: NJT_specjalizuje się w polskich obozach konce 12.02.10, 21:00 Pomylily ci sie gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Predzej pieklo zamarznie zanim Applebaumowa 12.02.10, 07:37 przestanie pisac. Bedzie pisac pod innym pseudonimem... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Prezydentowa_Jest_Dużo_Sympatyczniejsza_!:) 12.02.10, 20:12 Zna tez biegle, poza angielskim, francuski, polski i rosyjski. A ile jezykow znasz ty? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Pani_Prezydentowa_Jest_Dużo_Sympatyczniejsza_ 12.02.10, 20:57 Zna tez biegle, poza angielskim, francuski, polski i rosyjski. A ile jezykow znasz ty? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Pani_Prezydentowa_Jest_Dużo_Sympatyczniejsza_ 12.02.10, 20:59 Zna tez biegle, poza angielskim, francuski, polski i rosyjski. A ile jezykow znasz ty? Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Applebaum przestanie pisać, jeśli Sikorski zost... 13.02.10, 18:56 Jarek też obiecywał, że jak brat zostanie przseydenem, to on nie zostanie premierem. I co?????????? Długo to buło aktualne??? Odpowiedz Link Zgłoś
karol-61 Applebaum przestanie pisać, jeśli Sikorski zost... 13.02.10, 19:11 40 milionów Polaków a media lansują Sikorskiego jakby brakowało porządnych kandydatów. A może oni nie chcą reprezentować PO. Odpowiedz Link Zgłoś