cillian1 Re: Molestowanie w niemieckim Kościele: minister 23.02.10, 21:40 > Czy jest jakieś miejsce na świecie podobno tylko jezus odszedł jako dziewica z tyłu :) O marii nie wspominam! chyba z szacunku faktu dla porodu! Jakby duch św. nie mógł wyjąć bez cierpienia! więc jakieś tam miejsce jest :D Odpowiedz Link Zgłoś
pssz Co się czepiają 23.02.10, 21:41 Ich dotyczy jedynie sąd ostateczny, a nie doczesny.;) Odpowiedz Link Zgłoś
nicram112 a z kasa jest odwrotnie 23.02.10, 21:57 jakos interesuje ich jedynie doczesna. Odpowiedz Link Zgłoś
gugula Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 21:42 Nie tylko polski kościół sądzi, że jest ponad prawem. Szkoda, że u nas nie ma dość prawoworządnych ministrów. Odpowiedz Link Zgłoś
4752434g Precz z konkodatem ,precz z chodowlą pedofili 23.02.10, 21:44 zło przypudrowane dodrocią to k.k Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Precz z bykami ortograficznymi... 23.02.10, 21:50 oraz z ich zboczonymi intelektualnie twórcami, molestującymi nimi publicznie przyzwoitych ludzi. Na pal! Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Precz z bykami ortograficznymi... 23.02.10, 21:52 Precz z rydzykową hołotą! Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Sprawiedliwość zbliża się do RP. Xionce w lęku... 23.02.10, 23:01 "-stwierdzając doniosły wkład Kościoła w rozwój osoby ludzkiej i umacnianie moralności; (...) -uznając, że fundamentem rozwoju wolnego i demokratycznego społeczeństwa jest poszanowanie godności osoby ludzkiej i jej praw;" z tekstu Konkordatu. Artykuł 5 Przestrzegając prawa do wolności religijnej, Państwo zapewnia Kościołowi katolickiemu, bez względu na obrządek, swobodne i publiczne pełnienie jego misji, łącznie z wykonywaniem jurysdykcji oraz zarządzaniem i administrowaniem jego sprawami na podstawie prawa kanonicznego. Doniosły wkład? Jeszcze sobie żarty stroili... Skubiszewski z towarzyszami watykańskimi. Ale te zapiski nie uratują klechów. Gdy się ludzie zwiedzą jak to onegdaj bywało, to się będzie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Szczególnie jak się dowiedzą... 23.02.10, 23:46 jak to drzewiej bywało w takim bezbożniczych krajach jak Francja okresu rewolucji, Sowiety, Meksyk, Hiszpania, Niemcy za Adolfa, Kampucza itp. To przykłady do jakiego zezwierzęcenia prowadzi ateizm i bezbożnictwo programowe. Teraz też nadciąga nowa fala despotyzmu, terroryzmu i bezbożnictwa. Unia Europejska się nazywa. Myślą że przetrwają tysiąc lat... No i nie popisuj się swoją ignorancją, bo tylko śmieszniejszy mi się wydajesz. _________________________ Dość bluźnierstw! Dość traktowania wiary katolickiej jako wolnej zwierzyny łownej na którą zapolować może bezkarnie byle pismak gazetowy i byle siksa udająca artystkę! Dość również takich władz państwowych które za parawanem swojej rzekomej niezawisłości i światopoglądowej neutralności wspierają i forują antychrześcijańskie lewactwo i bezbożnictwo... [prof. dr hab. B.Wolniewicz] Z tego, że nie wierzysz w Boga, nie wynika jeszcze, że on w Ciebie nie wierzy. [P. Johnson] art. 18 Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka: „Każdy człowiek mam prawo do wolności myśli sumienia i religii. Prawo to obejmuje wolność głoszenia swojej religii lub wiary bądź indywidualnie, bądź wespół z innymi ludźmi publicznie lub prywatnie poprzez nauczanie, praktykowanie, uprawianie kultu i praktyk religijnych”. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Szczególnie jak się dowiedzą... 24.02.10, 00:47 gdyby nie rewolucja francuska to być tu swwoich dud smalonych nie mógł wypisywać, bo dalej byś pańszczyznę odrabiał... Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb być tu swwoich dud smalonych... 24.02.10, 05:53 a Ty dalej na Syberii polowałbyś na białe niedźwiedzie i za inteligenta robić byś tu nie musiał. O rewolucji francuskiej to zielonego pojęcia nie masz analfabeto skończony. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Gwałciciele zawsze górą 23.02.10, 21:45 Mataczenie kościoła, to wiara, a mówienie tak oczywistej prawdy, to atak na kościół. My to już skądś znamy: krytyka partiiteż była atakiem na partię, ale tak to już jest z każdym totalitaryzmem. Brawo pani minister- kiedy u nas będą tacy ministrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
syn_wojtyly tylko deviant lub pedofil zostaje księdziem 23.02.10, 21:47 zwyrodnialcy w sukienkach czaja sie w agencjach towarzyskich Odpowiedz Link Zgłoś
mk.i Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 21:48 Niemcy znaleźli temat zastępczy , zamiast podnieść podatek kościelny wynikający z konkordatu to wyciągają brudy bronią się . Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Nic dziwnego, że ludzie odchodzą od takiego Koś.. 23.02.10, 21:51 Nie na Kościół tylko na niektórych pracowników Pana Boga. Skąd to komuniści wpadli na pomysł, że atakując jakiegoś aparatczyka jest sie przeciwko partii, Socjalizmowi, ZSRR i wszystkim świętym. Dziennikarze tez taki numer stosują, krzycząc o wolności głoszenia opinii, gdy jest sprawa członka ich korporacji oskarżonego o kłamstwo czy inna działalność aferalną, lub przestępczą np. Zientarskiego. Nic dziwnego, że ludzie odchodzą od takiego Kościoła i takich Pasterzy> Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 21:57 A to bezczelny klecha z niemieckim krzyżem na piersiach! Zamiast się ukorzyć i prosić Boga o wybaczenie za niecne postępki swoich kolesiów jeszcze bezczelnie pyskuje! DELEGALIZACJA KOSCIOŁA TO JEDYNY SPOSÓB NA ZASTOPOWANIE TYCH ZBOKÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
michalcolo Re: Molestowanie w niemieckim Kościele: minister 23.02.10, 21:59 tak jest pelno takich miejsc.kosciol to my wszyscy my grzesznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 22:08 koloratka=pedofilia!Enter! Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 22:10 koloratka=pedofilia!Enter!kurfaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
szkaplerzyk Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 22:11 pedalskie qrwy w czarnych kieckach wszędzie się panoszą.Tą zarazę tylko ogniem i mieczem należałoby wyplenic! Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Śpieszno do Islamu? 23.02.10, 22:22 Śpieszno Ci do Islamu? Dzisiejsi spedaleni unioeurupejczycy nie są w stanie bronić nawet WŁASNYCH chorych przekonań ulegając muzułmanom i skazując kontynent na zatracenie. www.youtube.com/watch?gl=PL&v=6-3X5hIFXYU Na Twoim miejscu "z dwojga złego" wybrałbym chrześcijaństwo- ono potrafiło bronić swoich wartości póki nie zaczęto z nim zajadle walczyć nawet w jego kolebkach. No chyba że lubisz prawo szariatu. Inna sprawa że pedofile powinni być osądzeni czy są w kieckach czy nie. Twój post ma jednak szerszy zakres. Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: Śpieszno do Islamu? 23.02.10, 22:52 tu nie ma mniejszego zła, to wybór między dżumą a cholerą Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Re: Śpieszno do Islamu? 23.02.10, 23:03 Wolisz ew. słuchania kościelnych dzwonów co parę godzin i NIC więcej (jeśli jesteś ateistą) czy całkowitego podporządkowania życia prawu szariatu czy tego chcesz czy nie? Człowieku obudź się! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Śpieszno do Islamu? 24.02.10, 11:00 ty za to wolisz nienawidzieć wszystkich muzeumanów? Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Re: Śpieszno do Islamu? 24.02.10, 12:34 Nienawidzić to za duże słowo. Co najwyżej niechęć. Tyle że nie do konkretnego człowieka tylko islamu w ogóle. Wolę to niż stać się muzułmaninem z przymusu. Era tolerancji i wpuszczania wszystkich do kraju jak leci pokazała na zachodzie Europy do czego prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Śpieszno do Islamu? 24.02.10, 00:52 mało wiesz o islamie. i to podsyłanie linków do neonazistowskich filmików też nieładnie wygląda. pewnie uważasz, ze setki milionów ludzi wierzących w allaha to mordercy i zwyrodnialcy czyhający tylko by zniszczyć resztę świata. smutne to trochę. i chyba mało chrześcijańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Re: Śpieszno do Islamu? 25.02.10, 13:27 Neonazistowskie filmiki? To są fakty nie żadne nazistowskie brednie człowieku!! Prawda w oczy kole? Gdzie ja napisałem że wszyscy wierzący w Allaha to mordercy i zwyrodnialcy??! Chodzi mi o to, że przy obecnym stanie rzeczy za najdalej kilkadziesiąt lat kultura europejska przestanie istnieć- zostanie zastąpiona przez obcą nam kulturę islamu. Czytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 22:18 W Polsce nasi bardo mądrzy decydenci dopuścili bez żadnej kontroli kościół do kształtowania moralnej postawy naszej młodzieży. Te potencjonalni pedofile nauczają nasze dzieci, co z tego wyrośnie nikt nie wie nawet nasi decydenci nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
janatur Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 22:18 Myślę że trzeba współczuć duchownym,obowiązuje ich celibat i to jest przyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambickieczworaczki Re: Molestowanie w niemieckim Kościele: minister 24.02.10, 01:00 janatur napisał: > Myślę że trzeba współczuć duchownym,obowiązuje ich celibat i to jest > przyczyna. \ nie widze powodow do wspolczucia tym czarnym qrwom ,,,niech sobie zjedzie na recznym jeden z drugim katabas albo idzie na qrwy... stac go smiecia z tacy na dziwki. Przyczyna to psychopaci i zryci emo geje w szeregach krk poczawszy od samej gory i ober pedzia benka szeroki odbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
mielis Niemcy wyżej stoją od Polaków 23.02.10, 22:27 Tam nie ma świętej wiary w papierza Niemca. Prawo równe dla każdego. W Katolandzie ukręcono by łeb sprawie i pod dywan. Kto by o tym wspomniał to skazano by go za obrazę uczuć religijnych. Tak wyglądają Wartości Chrześcijańskie ! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 22:40 Cos mi tu "nie klapuje". W ostatniej dekadzie mamy istny pomor na molestowanie w KK. Byly USA, Polska, Irlandia ... a teraz Niemcy. Wszystkie przypadki owego molestowania mialy zwykle miejsce przed 30- 40 laty. Dlaczego nie zglaszano tego wtedy???! To wszystko podsmiarduje jak trzeba i wyraznie wyglada na prawieze jawnie zorganizowana akcje. PS - Dziwnym trafem przypadki molestowania w innych wyznaniach (a wiemy, ze bylo ich od groma - sam widzialem stosy kartotek molestowania wsrod swiadkow jechowy!) chrzescijanskich oraz judaizmie szybciutko zamiata sie pod dywan lub mod razu ukreca sie im leb! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Molestowanie w niemieckim Kościele: minister 23.02.10, 22:54 wiesz wet3, kiedyś nie było Internetu (email, forum, gg, skype, ukrytych kamer) - generalnie wolnych mediów. Teraz co innego, choć to też już Kk się zaczyna nie podobać :) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: cillian1 23.02.10, 23:57 cillian1 napisał: > wiesz wet3, kiedyś nie było Internetu (email, forum, gg, skype, ukrytych kamer) > - generalnie wolnych mediów. Teraz co innego, choć to też już Kk się zaczyna nie podobać :) Czlowieku, pomysl na chwilke. Dlaczego tylko oskarzaja KK???! Przeciez, jak wspomnialem powyzej, jest od groma tych przypadkow w innych denominacjach chrzescijanskich i judaizmie. Jak powiedzialem wyzej widzialem na wlasne oczy kartoteki takich przypadkow. Dlaczego niczepiaja sie rowniez ich???! PS - Media, kamery, czy inetrnet sa ooczywiscie bardzo pomocne w wykrywaniu takich przestepstw. Ale powiedz mi dlaczego ciagle te oskarzenia dotycza zajsc jakie mialy miejsce 30-40 lat temu???! Czy to na prawde nie daje Ci nic do myslenia? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Masz racje Wet3 trzeba stanąć w ich obronie!!! 23.02.10, 23:00 > PS - Dziwnym trafem przypadki molestowania w innych wyznaniach (a > wiemy, ze bylo ich od groma - sam widzialem stosy kartotek > molestowania wsrod swiadkow jechowy!) chrzescijanskich oraz > judaizmie szybciutko zamiata sie pod dywan lub mod razu ukreca sie > im leb! Każdy wie, że w Polsce w większości miast jest co najmniej jedna szkoła żydowska, w niektórych jest ich po kilka. Szkół prowadzonych przez Świadków Jehowy jest jeszcze więcej!!! Należy się im przyjrzeć. Tam nie do takich molestowań dochodzi jak w szkołach katolickich. Tyle, że wszystko jest pilnie maskowane przez Wiadome Siły! Ci perfidni są tak sprytni, że nawet zamaskowali istnienie tych szkół, żeby ich kontrola ni objęła. No ale My wiemy, że one istnieją!!! Inaczej fakt pisania o molestowaniu przez Żydów czy Świadków Jehowy w szkołach wyznaniowych był by dowodem na szaleństwo. No ale chyba nikt nie powie, że ze mną i Wet3 jest coś nie w porządku, skoro zajęliśmy się tym tematem? PS. Wet3 - gdzie oglądałeś te kartoteki? Na Policji? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: maaac 24.02.10, 00:13 Przeciez w tej chwili nie mowimy o Polsce. Mowimy Niemczech, a ogolnie mowimy o tej "modzie" na oskarzenia" (w ciagu m niej wiecej ostatnich 10 lat) na calym swiecie. Mowi sie prawie zawsze o przypadkach sprzed 30-40 lat. Ale oczywiscie to nie dociera do ciebie!!! Teczki widzialem, ale nie w Polsce i o Polsce sie nie wypowiadam a tylko o atakach na KK na swiecie. PS - Do KK nastawiony jestem bardzo krytycznie. Jestem bardzo daleko od poblazania zboczeniom seksualnym. Ty wykazujesz tu (twe wypowiedzi na tym forum) znacznie wieksza tolerancje ode mnie, szczegolnie do homoseksualitow. Obys byl tak samo obiektywny w stosunku do KK! Mnie to wszystko sie zdecydowanie nie podoba. Wyglada to na misternie zorganizowana akcje tylko przeciw KK. Gdyby z taka sama gorliwoscia zajeto sie tymi przypadkami w innych denominacjach chrzescijanskich orzaz judaizmie to slowka bym nie pisnal! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: maaac 24.02.10, 06:54 Wybacz Wet3 ja zawsze myślałem że jesteś Polakiem, piszesz z Polski i o Polsce. Czyżbym się mylił? Jeżeli twoje dane dotyczą innego kraju to zdradź, który jest Twoją ojczyzną? O dzieci jakiego kraju się tak martwisz? Gdzie pokazywano ci te kartoteki? Na podstawie jakich uprawnień? Jesteś policjantem? Prokuratorem? Lekarzem? Należysz do jakiejś państwowej organizacji zajmującej się opieką nad dziećmi? > PS - Do KK nastawiony jestem bardzo krytycznie. Jestem bardzo > daleko od poblazania zboczeniom seksualnym. Ty wykazujesz tu (twe > wypowiedzi na tym forum) znacznie wieksza tolerancje ode mnie, > szczegolnie do homoseksualitow. Obys byl tak samo obiektywny w > stosunku do KK! Mnie to wszystko sie zdecydowanie nie podoba. Gdzie ty widzisz tu miejsce na "tolerancje"? I jak możesz porównywać homoseksualistów z Kościołem? No wybacz - ale dla mnie z definicji Kościół powinien być 10 razy lepszy od jakiegoś tam homo. Nie mogę traktować tak samo zwykłego grzesznego człowieka jak organizacji, która twierdzi że jest "przedstawicielem" Boga na ziemi. Kościół powinien wręcz świecić przykładem. Księża na ile to jest możliwe powinni się wyróżniać od innych ludzi bogobojnością i wynikającymi z niej przymiotów takimi jak kultura, chęć niesienia innym pomocy, usłużność innym ludziom. No w ostateczności mogą się "nie wyróżniać". Jak jednak traktować organizację mającą nauczać innych walki z grzechem, która zamiast tego wręcz te grzechy w sposób instytucjonalny ukrywa? Grzesznicy pojawiają się wszędzie - o to nie można mieć pretensji. Jednak wszędzie powinno być wszystko robione by zapobiec ich działaniu, a jak się to nie uda ich przykładnie ukarać. Dzieje się to w Kościele? Następna sprawa - nie porównuj Kościoła Katolickiego do innych wyznań bo się nie da na poziomie instytucjonalnym. Nie ma innego wyznania, które miał by kler tak z hierarchizowany, z obowiązkiem posłuszeństwa, wymaganiem składania wyjaśnień, informowania, możliwością wydawania poleceń. No może Świadkowie Jehowy im dorównują. Także jak jakiś ksiądz katolicki coś przeskrobie to jest nie tylko jego wina ale i do pewnego stopnia całej instytucji go nadzorującej. Dokładnie tak samo jak w Policji - jeżeli jakiś policjant molestował na posterunku aresztowane kobiety czy dzieci - to prócz jego winy jest i wina instytucji. Stąd też sprawy molestowań w przypadku innych religii są zawsze sprawami lokalnymi a nie ogólnokrajowymi, czy nawet ogólnoświatowymi. Nie ma tych organizacji tak silnie wiążących kler. Jeszcze inne kościoły chrześcijańskie mają pewne struktury hierarchiczne, ale już Żydzi czy Muzułmanie mają naprawdę bardzo luźne powiązania pomiędzy poszczególnymi grupami wyznawców i ich kapłanami/nauczycielami - liderami religijnymi. Jak jakiś rabin coś przeskrobie to można mówić o winie jego... nie wiem jak się to nazywa zgromadzenia? Parafii? Ale nie wszyscy Żydzi w danym kraju. Chyba, że tylko na tej samej zasadzie jak Polacy w Anglii powinni się wstydzić za Tomaczaka. Jeszcze jedna sprawa. Stopień dewiacji seksualnych na 1000 członków będzie zawsze większy we wszelkich organizacjach, które z definicji nakazują abstynencję seksualną lub ją wymuszają. To nie jest naturalna sprawa. Sporo osób potrafi sobie dać radę z tym, ale nie wszyscy. Stąd np gwałty/molestowania w więzieniach, koszarach no i niestety wśród księży katolickich (inne wyznania nie mają aż tak obowiązkowego celibatu). Ja rozumiem, że celibat pozwala księżom być bardziej dyspozycyjnym wobec wiernych i przełożonych - jednak czy cena płacona przez ich ofiary nie jest za wysoka by dalej upierać się przy nim? Zwłaszcza, że nie jest to nakaz religijny - pochodzący od Boga, w Biblii wręcz pisze że biskup ma mieć żonę. Kościół przez długi czas w historii też go nie nakazywał, a w szczególnych wypadkach i dziś na małżonki się zgadza. Widzisz Wet3 - to nie problem ataku na Kościół tylko troski o to co on robi. Bo wygląda na to, że zamiast zastanawiać się co zrobić ze złem woli go ukrywać i walczyć z tymi co go wytykają. Spotkałeś się z czymś takim gdzie indziej? W innej religii? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: maaac 24.02.10, 14:07 Ty, jak zwykle, potrafisz tylko paplac bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: maaac 24.02.10, 18:22 Nie wet3. Problem nie jest ze mną. Problem jest z tobą. Póki wymieniamy się truizmami to wszystko jest ok. Ja piszę swoje "prawdy" ty "swoje". Moja prawda jest tak samo prawdziwa jak twoja. Problem się zaczyna jak się spotykasz z twardymi faktami. Nie możesz zaprzeczyć temu co napisałem, jak również wnioskom z tego wypływającym. Więc skoro dyskusja merytoryczna na fakty jest nie możliwa. Bo musiałbyś przyznać, że jednak przynajmniej częściowo mam rację to uciekasz w takie hasła jak wyżej. Lepsi od ciebie próbują czepiając się drobnostek sprowadzić dyskusję na manowce - mistrzem w tym jest niejaki l***e. Do tego jeszcze doszły nieprzyjemne pytania o to dlaczego nie piszesz z perspektywy Polaka i gdzieś to widział tą dokumentację i jakim prawem. Wyraźnie odpowiedź na te pytania była by dla Ciebie bardzo nie miła. A tak dla przemyślenia. Odpowiedz sobie na pytanie. Kto według ciebie byłby lepszym przyjacielem? Ten co ci prosto w oczy mówi co robisz złego? Czy ten co będzie cię mamił i mimo, że źle czynisz będzie ci wmawiał, że jesteś cudowny? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: maaac 25.02.10, 13:24 wet3 napisał: Do KK nastawiony jestem bardzo krytycznie. Jestem bardzo daleko > od poblazania zboczeniom seksualnym. Ty wykazujesz tu (twe > wypowiedzi na tym forum) znacznie wieksza tolerancje ode mnie, > szczegolnie do homoseksualitow. Obys byl tak samo obiektywny w > stosunku do KK! Mnie to wszystko sie zdecydowanie nie podoba. > Wyglada to na misternie zorganizowana akcje tylko przeciw KK. ------------------ Wybitny katolik wet3 dal glos... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Molestowanie w niemieckim Kościele: minister 24.02.10, 00:23 Jest to wybiórcze szukanie prawiedliwości i jak każde wybiórcze staje się niewiarygodne. Ale to trzeba najpierw pojąć a nie ulegać mediom. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 A czym się mają zajmować seminaria dupowne? 23.02.10, 22:41 Szukaniem tam dupcha świętego! www.youtube.com/watch?v=lI42mVK3kzEAmen. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Re: A czym się mają zajmować seminaria dupowne? 23.02.10, 22:52 Poprawka. www.youtube.com/watch?v=lI42mVK3kzE Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Kto atakuje pedofilów ten atakuje kościół 23.02.10, 22:50 ale się k... porobiło :) Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Nic nowego. Katolicka moralność. 23.02.10, 22:51 "-stwierdzając doniosły wkład Kościoła w rozwój osoby ludzkiej i umacnianie moralności; (...) -uznając, że fundamentem rozwoju wolnego i demokratycznego społeczeństwa jest poszanowanie godności osoby ludzkiej i jej praw;" z tekstu Konkordatu. Artykuł 5 Przestrzegając prawa do wolności religijnej, Państwo zapewnia Kościołowi katolickiemu, bez względu na obrządek, swobodne i publiczne pełnienie jego misji, łącznie z wykonywaniem jurysdykcji oraz zarządzaniem i administrowaniem jego sprawami na podstawie prawa kanonicznego. Śmierdzące jajo nam Skubiszewski podrzucił... Świeć panie nad jego duszą... ]:) Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb A co tam słychać z atakami na nauczycieli... 23.02.10, 22:51 - pedofili w Polsce. Czy ministerstwo jest odpowiednio indagowane i naciskane w tej kwestii? Mam też pewne wątpliwości co do lekarzy, prawników, a także do innych przedstawicieli rozlicznych zawodów wykonywanych w Polsce w tym ślusarzy, restauratorów czy redaktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 22:52 Wcześniej: "Zollitsch przeprosił na nim ofiary molestowania, dodając, że jest ono "ohydna zbrodnią". - Zawsze, gdy zaistnieje podejrzenie, że doszło do molestowania, należy je wyjaśnić w sposób wyczerpujący i absolutnie przejrzysty - dodał abp Zollitsch, przypominając, że odpowiednie wytyczne postępowania w takich sytuacjach Kościół katolicki przyjął osiem lat temu." Wczoraj: "minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP). W wywiadzie telewizyjnym pani minister skrytykowała postawę Kościoła wobec przypadków molestowania seksualnego w katolickich szkołach. Jak powiedziała, przedstawiciele Kościoła nie stwarzali do tej pory wrażenia, że zależy im na wyjaśnieniu sprawy" Dzisiaj: "Przewodniczący niemieckiego episkopatu zarzucił minister sprawiedliwości atakowanie Kościoła." Ci ludzie kompletnie nie umieją ze sobą rozmawiać !!! Z prostego zestawienia wypowiedzi wnioskuję ,że Kościół zaoferował pomoc w wyjaśnieniu sprawy a pani minister tą pomoc odrzuciła bez podania powodów (wygląda wręcz na to ,że pomoc ze strony Kościoła się jej nie podoba) . Prawda oczywiście może być inna (nie znam sprawy zbyt dobrze). To dość ciekawa sprawa dla Angeli Merkel (czy zdoła pogodzić obie zwaśnione strony czy może rozpocznie się walka która może nie być w ani w interesie pani polityk ani Kościoła) Pozdrawiam V Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Klechy maja w Niemczech minimalne poparcie. 23.02.10, 23:25 Konfrontacja z Merkel, to koniec katolstwa nad Renem. I oby jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba To nie klechy będą ustalać zasady postępowania. 23.02.10, 23:44 Jakie osiem lat temu? Na terenie Republiki Federalnej obowiązuje PRAWO i swoje ustalenia mogą sobie klechy w d'py powsadzać nawzajem. Ich psim obowiązkiem było powiadomić odpowiednie służby a nie tuszowac sprawy. To postawienie sprawy wprost tak rozsierdziło Oberklechę. Dlaczego? Hmmm... może z lęku, że tym razem na poważnie się za nich wezmą. Maja przykład USA i Irlandii jak to się skończyło. Odszkodowania dla ofiar już są na horyzoncie. A pamiętajmy, że finansowanie kościołów w Niemczech odbywa się za pośrednictwem organów podatkowych państwa. I za dużo tu klechy nie zamataczą. ]:) Odpowiedz Link Zgłoś
voiceinthedesert Molestowanie w niemieckim Kościele: minister kr... 23.02.10, 22:53 Jest to sprawa nieprzyjemna do komentowania, ale czynię to ze względu na Boga. Bóg dał mi do zrozumienia, że Kosciół jest niesprawiedliwie atakowany przez moce szatańskie i że powinien się bronić. Jak to jest możliwe? Otóż dzieje się następujące przeistoczenie dobra w zło na skalę światową: oto ludzie pracujący dla szatana podszywają sie pod płaszczyk "obrońców niewinnych dzieci", zamydlajac oczy milionom uczciwych ludzi na świecie, że wypadki dyscyplinowania dzieci przez jezuitów przez kary cielesne, to w rzeczywistości "akty pedofilii". Zło te jest tym bardziej przewrotne i szkodliwe, ponieważ w dzisiejszym świecie coraz więcej ludzi jest przekonane, że kary cielesne to "gwałt na dzieciach". Uważam, że jest ogromną niesprawiedliwością oskarżać setki a czasem tysiące świętych i niewinnych księży i zakonników o "straszliwe moralne zbrodnie", gdy w rzeczywistości nie robili oni nic innego, niż to, co w świecie robiono przez lat tysiące, by dobrze wychować dzieci! Uważam też, że władze Kościoła winne żądać odszkodowania za te niesprawiedliwe przeistaczanie kar cielesnych w pedofilię, tak dziś rozpowszechnione na świecie, i tak niszczące dobre imię Kościoła i dobre imię niewinnych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Molestowanie w niemieckim Kościele: minister 23.02.10, 23:00 > Jest to sprawa nieprzyjemna do komentowania, ty masz rację, szatan już wszystkimi ludźmi rządzi :D. No nic, trza się wyrzec jezusa malutkiego :D może znów uda się przetrwać 100 mln lat. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
jungleman Re: Molestowanie w niemieckim Kościele: minister 23.02.10, 23:34 voiceinthedesert napisał: > przeistaczanie kar cielesnych w pedofilię, tak > dziś rozpowszechnione na świecie, i tak niszczące dobre imię > Kościoła Buhahahahaha! Jak można zniszczyć coś, czego nie ma??? Odpowiedz Link Zgłoś