sobott Matematyczna panika maturalna 16.03.10, 13:28 miałem styczność uczyć się matematyki u pani Różdżyńskiej (zdawałem rozszerzoną maturę) i muszę powiedzieć, że bez korepetycji i ogromnego wkładu pracy własnej, prawdopodobnie tejże matury bym nie zdał. Tak na prawdę inwestuje się w ilość a nie jakość lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenleo Matematyczna panika maturalna 16.03.10, 13:31 a dlaczego historia nie jest obowiązkowym przedmiotem na maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
m0cna Winni rodzice 16.03.10, 14:01 A nie sądzicie, że winę w dużej mierze ponoszą rodzice? To rodzice żebrzą u nauczycieli, żeby odpuścili, "bo to humanista". To rodzice nie wymagają od swoich dzieci, żeby się uczyły, ale lecą do szkoły z gębą, że ich dziecko jest prześladowane, niezrozumiane, nauczyciel jest złośliwy (bo wymaga) itd. To rodzie załatwiają dziecku papierki o dysleksji, dysortografii i dyskalkuli. Żeby ułatwić życie szkolne (bo w pracy nikogo nie obchodzi, czy masz papierek na swoją dysfunkcję, tylko, czy sprawdzisz się jako pracownik). Może nawet rodzice postępują tak w dobrej wierze, mając niemiłe wspomnienia ze szkoły i chcąc chronić swoje dziecko. De facto krzywdzą w ten sposób swoje dzieci nie pomagając im wyrobić w sobie umiejętności uczenia się, systematycznej pracy, planowania dnia, brania odpowiedzialności, rozwiązywania problemów itd. Bo skąd nagle te liczne korepetycje? Materiał zawarty w programie nauczania (i egzekwowany na egzaminach) jest mocno okrojony w porównaniu do tego sprzed dwudziestu lat. Bardzo przeciętny uczeń, który systematycznie ćwiczy (bo matematykę trzeba po prostu ćwiczyć rozwiązujac zadania), nie pownien mieć żadnych kłopotów z opanowaniem materiału i to bez korepetycji. Gdyby poszukać wśród uczniów te dzieci, które właśnie systematycznie rozwiązywały po kilka-kilkanaście zadań w tygodniu, to przypuszczam, że okazałoby się, że nie mają kłopotów z matmą. m. Odpowiedz Link Zgłoś
olgafur Re: Winni rodzice 16.03.10, 14:23 Zdecydowanie rodzice ponoszą sporą część winy za to, że dzisiejsza młodzież nie chcę i nie potrafi się uczyć. Za dużo swobody, telewizji, rozrywki, a za mało systematycznej pracy, wysiłku, dyscypliny i chęci do przekraczania własnych ograniczeń. Jako dziecko i jako nastolatka byłam zdecydowaną przeciwniczką matematyki na maturze (sama jej nie zdawałam, bo nie była wówczas obowiązkowa), przy czym moi Rodzice są właśnie matematykami, Mama uczyła w liceum, Tata wykłada logikę na uniwerku. Dziś widzę, że ich pomstowanie i ubolewanie nad brakiem obecności "królowej nauk" na egzaminię maturalnym było jak najbardziej słusze i uzasadnione. Matematyka jest właśnie taką nauką, która wyrabia pewnie nawyki, uczy dokładności, precyzji, logicznego myślenia i systematyczności, bo jeżeli pominiemy pewien etap, czy też przeskoczymy jeden czy dwa szczebelki w matematycznej drabince, to to się później odbije negatywnie na stanie naszej wiedzy, nasze braki wyjdą i nie będziemy mogli kontynuować nauki bez uzupełnienia braków. Ja sama miałam dosyć dobre oceny z tego przedmiotu, choć nienawidziłam go szczerze ze względu na rodzinne naciski, uwielbiałam za to historię i języki. Jednakże muszę stwierdzić, że wysiłek, do jakiego zmusiła mnie nauka matematyki, oraz dyscyplina i umiejętność logicznego myślenia, jakie wyrobiła we mnie, bardzo mi się przydały na studiach, na których z przykrością zauważyłam, iż większość moich "humanistycznych" koleżanek i kolegów nie potrafi wyciągać logicznych wniosków, kojarzyć faktów, analizować tekstów oraz starać się uczyć ze zrozumieniem, miast wkuwać na pamięć. Dlatego obecnie przyznaję rację moim Rodzicom, matematyka to podstawa, musi być obecna na maturze, tym bardziej, że przyszłość naszej nauki (i ogólnie światowej) należy do kierunków ścisłych i technicznych, a tam bez matematyki ani rusz. Tak więc, drodzy maturzyści, do roboty, matematyki da się nauczyć, trzeba się tylko do tego przyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
rrosemary Matematyczna panika maturalna 16.03.10, 14:22 Panika wśród uczniów wynika z tego, że czują, że nie są do niej dobrze przygotowani. A są nieprzygotowani, bo taki jest poziom jej nauczania w szkołach. Do tego dochodzi program ukryty - czyli wmawianie uczniom, że jest podział na humanistów i ścisłych (a przy okazji jeszcze wmawianie, że dziewczyny są bardziej humanistki, a chłopaki ściśli). I co z tego, że nauczyciele, którzy nie potrafią nauczyć będą udzielać korepetycji lub zajęć pozalekcyjnych bezpłatnych? Skoro cały czas tłumaczą tak samo? Inna rzecz, że jak mam do czynienia z gimnazjalistami to im się nie chce nawet treści zadania przeczytać, nie potrafią otworzyć książki na tym samym dziale co ćwiczenia, żeby znaleźć wzory do podstawienia, nie wspominając o ich przekształcaniu. Więc myślę, że takie tłuczenie na pałę zadań, jest też potrzebne, żeby wyrobić pewne nawyki. Odpowiedz Link Zgłoś
matmiarz.pl Matematyczna panika maturalna 16.03.10, 14:51 Do wszystkich tegorocznych maturzystów! Sprawdź Tekst linka Filmy z wykładami i rozwiązaniami zadań przygotowujące do egzaminu maturalnego z matematyki. Przygotowane w oparciu o wymagania egzaminu maturalnego 2010. Łatwo, przystępnie i zrozumiale. A wszystko na ogólnodostępnej, darmowej stronie Tekst linka Trzymamy za Was kciuki, nasi maturzyści Odpowiedz Link Zgłoś
matmiarz.pl Matematyczna panika maturalna 16.03.10, 14:54 Do wszystkich tegorocznych maturzystów! Sprawdź matmiarz.pl Filmy z wykładami i rozwiązaniami zadań przygotowujące do egzaminu maturalnego z matematyki. Przygotowane w oparciu o wymagania egzaminu maturalnego 2010. Łatwo, przystępnie i zrozumiale. A wszystko na ogólnodostępnej, darmowej stronie Tekst linka Trzymamy za Was kciuki, nasi maturzyści Odpowiedz Link Zgłoś
ziomal2006 Matematyczna panika maturalna 16.03.10, 18:52 Moim zdaniem warto szukać DARMOWEJ alternatywy dla płatnych korepetycji. Polecam serwis www.e-zadania.pl Jedyny tego rodzaju i dający ogromną pomoc !! Odpowiedz Link Zgłoś
ziomal2006 Matematyczna panika maturalna 16.03.10, 19:05 Podaję link do DARMOWEGO serwisu edukacyjnego przygotowujacego do matury z matematyki: www.e-zadania.pl .Są to filmiki edukacyjne omawiające zadania maturalne krok po kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
wawa-123 Prezentacja maturalna 17.03.10, 11:15 Jeśli ktoś chce dowiedzieć się, jak przygotować prezentację maturalną, tu można znaleźć ciekawy film: www.wsz-pou.edu.pl/strona7.php? l=&strona=prezentacja_maturalna Odpowiedz Link Zgłoś
wawa-123 Re: Prezentacja maturalna 17.03.10, 11:17 cały link: www.wsz-pou.edu.pl/strona7.php?l=&strona=prezentacja_maturalna Odpowiedz Link Zgłoś