eva15 Twardy język zwycięzcy 04.05.10, 11:00 Sikorski używa wobec Rosji języka, jakiego używali wobec pokonanych Niemiec alianci. Tylko - jaką wojnę z Rosją wygrał Sikorski? Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Sikorski liczy na "pełną destalinizację" świado... 04.05.10, 11:08 Czemu ta Łubianka tu tak szaleje i bulgocze? Przecież to proste: bez pełnej destalinizacji i m.in. upublicznienia wszystkich ofiar (tak jak stało się z Katyniem) Rosja nie przestanie być postsowieckim imperium, nie stanie się normalnym państwem i nie będą możliwe w pełni normalne z nią stosunki. A pod Putinem-Czekistą destalinizacji nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Sikorski liczy na "pełną destalinizację" świado... 04.05.10, 11:09 O to od 20 lat walczą polscy historycy ramię w ramię z rosyjskimi niezależnymi historykami. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 "Rosyjskie niezalezni historycy" 04.05.10, 13:35 "Rosyjskie niezalezni historycy" to ci kacapskie czy ci z moskalstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: "Rosyjskie niezalezni historycy" 04.05.10, 14:38 Naucz się najpierw pisać po polsku ,a później bierz się za dyskusje dzieciaku :) Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: "Rosyjskie niezalezni historycy" 04.05.10, 16:13 Mam 34 lata i dwojke dzieci. Pisze z bledami po polsku, przepraszam, bo jestem Rosjanka. Bylam ciekawa, po co Ciebie te "niezalezni historicy" i kacapskie podrzeczniki, skoro tak nami gardzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: "Rosyjskie niezalezni historycy" 04.05.10, 16:26 Pisze po polsku z bledami, przepraszam, bo jestem Rosjanka. Bylam ciekawa, czemu piszesz o jakichs niezaleznych historikach i jakichs zmian w podrzecznikach oczekujesz, skoro tak gardzisz tym "moskalstwem". Gdybym tak gardzila innym narodem, byloby mi wszystko jedno, kto tam pisze historie i jaka. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: "Rosyjskie niezalezni historycy" 04.05.10, 18:17 Nie gardzę Rosjanami. Gardzę głupimi Rosjanami ,którzy od małego są karmieni bzdurami historycznymi oraz gardzę Rosjanami ,którzy piszą brednie historyczne i dezinformację na polskojezycznych forach. Niezależnych i b.chwalonych rosyjskich historyków amatorów nie brakuje(np. Sołonin). W wielu filmach dokumentalnych jest pokazane czego rosyjscy nauczyciele "uczą" młodych Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: "Rosyjskie niezalezni historycy" 04.05.10, 18:25 Mysle, ze z rosyjska edukacja nie jest tak zle, jak myslisz, chciaz i nie tak dobrze jak chcialabym. Filmy dokumentalne czasami pokazuja taka stronnicza wersja rzeczywistosci, przeciez zawsze mozna znalesc "odpowiednich" nauczycieli i "nie zauwazyc" mase innych. Poza tym racje drugiej strony w ogole trudno zrozumiec, tu chodzi jednak o inny punkt widzenia, Rosjanie nie moga widziec swoja historie tak samo jak je widza Polacy. W kazdym razie nie sadze ze pogardliwe wyzwiska pod adresem calego narodu sa na miejscu. Nie bardzo to milo, ze ktos moich dzieci nazywa "mlodym moskalstwem" gdyby nawet naprawde nie mialy szansy dowiedziec sie prawdy (i to nie bylaby ich wina). A przeciez tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Witaj Melody10 04.05.10, 19:13 melody_10 napisała: > W kazdym razie nie sadze ze pogardliwe wyzwiska pod adresem calego narodu sa > na miejscu. Nie bardzo to milo, ze ktos moich dzieci nazywa "mlodym > moskalstwem" Nie jest tak źle - bywało gorzej. Assmall otrzymał od GazoWni dyspensę, co może tłumaczyć fakt, iż jego wypowiedzi, stale naruszające zasady obowiązującego Regulaminu, ze strony admina nie wywołują żadnych reakcji. Przypuszcza, że ten facio pełni rolę etatowego forumowego wodzireja, narzucającego innym określony, hołubiony przez redakcję sposób postrzegania rzeczywistości. Dla swoich najnowszych tez dostrzegli te leciwe staruszki z portretami stalina (faktycznie - miejscowy folklor, podobny do naszych moherowych fanatyczek), a także Limonova, obecnie kreowanego na "ojca rosyjskiej demokracji" (coś z Ilfa i Pietrova). Sądząc po używanych przez assmalla wobec Rosjan epitetach to on chyba faktycznie jest chochlem. No cóż jego gorycz można zrozumieć - jego idol przestał być "bohatyrem" trizubow. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: Witaj Melody10 04.05.10, 19:26 "Chochlem" nieladnie, nie podoba mi sie, jest Ukraincem?... Etniczne pochodzenie forumowiczow to nie moja sprawa. Napisalam tylko o tym co ruszylo mi w oczy. Moze ktos to przeczyta i sie zastanowi nad tym ze po innej stornie tez sa ludzie o swoich uczuciach. Co do polityki zespolu redakcyjnego GW, ostatnio jest mila wzgledem Rosji, to doceniam, a doskonalny nikt nie jest. Dlaczego toleruja to na forum, nie rozumiem, wscieka mnie to, ale to polski forum i nie mam tu nic do powiedzienie. Ale rzeczywiscie stalo sie lepiej, az osmielilam sie znow tu cos napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Witaj Melody10 04.05.10, 19:42 melody_10 napisała: > Co do polityki zespolu redakcyjnego GW, ostatnio jest mila wzgledem Rosji, Osobiście nie wierzę by u wacków, którzy do niedawna wychwalali kunszt z jakim wysadzono Niewski Ekspres, nastąpiła jakaś istotna zmiana postrzegania rzeczywistości. Oni chwilowo przycupnęli i za nich brudną robotę muszą odwalać teraz wszelkiej maści assmalle. Co zaś się tyczy pochodzenia tych typków - generalnie jest to dla mnie obojętne. Lecz zastanawiające jest, iż gdy się sprzeciwiasz ich wypowiedziom natychmiast jesteś uznawany za "nie-polaka". Tak jakby debilizm był narodowościowym wyróżnikiem i był przynależny jednej wybranej nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: Witaj Melody10 04.05.10, 19:48 Lecz zastanawiające jest, iż gdy się sprzeciwiasz ich > wypowiedziom natychmiast jesteś uznawany za "nie-polaka". Na rosyjskich forach jest podobne, szybko sie dowiesz ze nie jest sie Rosjaninem tylko innej narodowosci. Co "istotnych zmian postrzegania rzeczywistosci", czy to w Moskwie, czy w Warszawie, nie wiem czy wierzyc. Ale wole dac GW szanse jak daja teraz szanse Rosji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Witaj Melody10 04.05.10, 20:08 melody_10 napisała: > Ale wole dac GW szanse jak daja teraz szanse > Rosji :-) Nie trzeba mieć złudzeń. Jest to prywatny biznes, wyłącznie obliczony na zysk. Teraz nie ma zapotrzebowania politycznego na twórczość wacków i w dodatku ten towar przestaje być chodliwy. Ostatecznie ile można pisać, że w Rosji jest źle. Przy tym sami widocznie zdali sobie sprawę, że solidnie napartaczyli. Z jednej strony współczują ofiarom (adwokatom, dziennikarzom), a z drugiej strony użalają się, że twórcy "listy 500" są prześladowani. Dostrzeganie w nacbolach i bojówkarzach DPNI demokratycznych opozycjonistów jest lekką przesadą. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: Witaj Melody10 05.05.10, 07:20 Nie trzeba miec zludzen tez na temat rosyjskich wladz czy mediow. Jednak cieple slowa i gesty doceniam, sa wazne dla mnie jak Rosjanki i dla stosunkow pol-ros, ktore chcialabym zeby byli lepiej. Nawet gdy to ocieplenie szybko sie skonczy, to i tak zapamietam to dobre co bylo. Co do rosyjskiej opozycji, nie jest to tak proste, warto uniknac przesad w obie storny (czy idealizowania czy demonizacji tej opozycji). Ale opozycja jest potrzebna dla normalnego panstwa, to jest moje zdanie, niedoskonalna lepiej niz zadna. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: A w ogole to powinni zalowac, ze wygrali 2 WS 04.05.10, 11:25 Gdzie dziś jest to państwo ,które wtedy ponoć wygrało ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy A Rosja liczy na "pełną derusofobizacje" 04.05.10, 11:22 partnera z nad Wisly. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: A Rosja liczy na "pełną derusofobizacje" 04.05.10, 11:25 kacap_z_moskwy napisał: > partnera z nad Wisly. Ha, ha. Dokładnie. A zacząć można od polskiego MSZ. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy A na marginesie 04.05.10, 11:53 Bawi mnie tawalka ze stalinem, ktory niby jest wszedzie u nas. Go w dzien nie znalezc, nie mowiac o nocy :) Jakies ciagle perdolenie przepraszam za wyraz) o nic. Bo gdzie ta propaganda stalina? Co to za plakaty miali byc? Choc by napisali o tym. Wylacznie propaganda. I to jeszcze ze jakies naciski z zagranicy... Smiesznie to wszystko wyglada. Nie jestesmy Polska, zeby ktos nam z zagranicy mowil co mamy robic (przepraszam jak obrazam tym, ale to fakt niezaprzeczalny). Nie mamy starszego wojka za oceanem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: A na marginesie 04.05.10, 12:29 Nie przejmuj się tym. Sikorski musi się wykazać kolejnymi sukcesami, więc wziął się za destalinizację Rosji. To polityk ambitny, nie boi się żadnych wyzwań - tak go ciemny lud ma odbierać. A jak go rzeczywiście odbiera widać po komentarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: A Rosja liczy na "pełną derusofobizacje" 04.05.10, 11:26 Delikatna rusofobia w Polsce powoli zanika z powodu nieubłaganej demografii w Rosji :) Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: A Rosja liczy na "pełną derusofobizacje" 04.05.10, 11:53 Co ty matole znow sobie wymysliles? Niestety Polska przy Rosji to nedza demograficzna, miliony mlodych wyjechalo i wyjezdza, kobiety nie chca rodzic dzieci , soleczenstwo sie starzeje, w Rosji 30 tys becikowego demografia na plusie, tylko nie wyjezdzaj mi z muzulmanami bo akurat tutaj wlasciwie Czeczenia wybija sie wysoka rozrodczoscia; prosze o statystyki na twoje glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: A Rosja liczy na "pełną derusofobizacje" 04.05.10, 12:20 Czyli niedlugo zaczniecie gadac po-rosyjsku? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: A Rosja liczy na "pełną derusofobizacje" 04.05.10, 14:41 Polacy dzięki najlepszemu sojusznikowi Hitlera byli przymusowo nauczani j.rosyjskiego. Od 20 lat na szczęście mogą wybierać bardziej cywilizowane języki :) Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: A Rosja liczy na "pełną derusofobizacje" 04.05.10, 14:35 kacap_z_moskwy napisał: > partnera z nad Wisly. Czy mówienie prawdy jest rusofobią? A co niewłaściwego powiedział Sikorski? Przecież Stalin w Rosji cały czas jest wielkim bohaterem a nie mordercą? Dlaczego tak jest, i czy mówienie o tym to rusofobia?? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: A Rosja liczy na "pełną derusofobizacje" 04.05.10, 14:44 Poparcie dla Stalina i Dzierżyńskiego sięga 40-50% . Czyli uprawnionym jest nazywać dzisiejszych Rosjan polonofilami i gruzinofilami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Sikorski liczy na "pełną destalinizację" świado... 04.05.10, 11:31 To ja proponuję Radkowi "mam kilka paszportów" Sikorskiemu wyrobić sobie jeszcze jedno obywatelstwo, rosyjskie, wystartować w wyborach prezydenckich i zostać następcą Miedwiediewa. Wtedy tak odstalinizuje Rosję, że aż wojska USA dostaną za darmo bazy wojskowe w Chabarowsku, na Nowej Ziemi i w Kaliningradzie. Do boju Radku... idioto polityczny i czopku w amerykańskiej d...pie!! Odpowiedz Link Zgłoś
ceoll Sikorski liczy na "pełną destalinizację" świado... 04.05.10, 12:22 Znalazł się nauczyciel historii.....Śmieszny i żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Co tam rosja.... 04.05.10, 13:00 W Polsce przydało by się pełne "odkaczorowienie" Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Destalinizacja "tak", debanderyzacja "nie" 04.05.10, 13:05 Takie oto są standardy naszego MSZ. Kiedy ostatnio odznaczono Stalina. Gdzie w Rosji nazwano ulice Jego imieniem. Gdzie w Rosji nazwano plac imieniem bandytów, których swoja ideologia inspirował. Takie publiczne instrumentalne traktowanie naszych relacji z naszymi sąsiadami nas po prostu ośmiesza wobec rozmówców niezależnie czy to są Amerykanie, Hiszpanie czy Włosi. Typowe nasze traktowanie innych jak głupców jest spuścizną naszego prl-owskiego szerokiego "awansu społecznego" którym ówczesne władze zdobywały sobie licznych popleczników zerując na ich pretensjonalnych aspiracjach do których dopiero dzisiaj widać jak bardzo ci "ambitni" kandydaci nie dorośli. Sikorski liczy na "pełną destalinizację" świado... Odpowiedz Link Zgłoś
terigarden Sikorski liczy na "pełną destalinizację" świado... 04.05.10, 13:07 Sikorski w telewizji PBS wygladal fatalnie.Siedzial sztywno jak uczniak skarcony przez nauczyciela.Odpowiadal jak maszyna.Brak charyzmy i luzu ktory jest widoczny u dyplomatow.Ubrany okropnie.Ktos dal mu te pare minut w telewizji na odczepnego a on nie potrafil tego wykorzystac i dobrze sie zaprezentowac.Nie powiedzial nic ciekawego.Imperializm USA zrobil swoje nie boja sie ze Polska im ucieknie bo gdzie?Im chodzi o dobre stosunki z Rosja.W polityce z USA tylko angielski nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Sikorski następnym "pożytecznym idiotą" ? 04.05.10, 13:11 na to wygląda, a raczej na polityczny koniunkturalizm Odpowiedz Link Zgłoś
s_f_ogorek Nasze zloza gazu sa teraz w rekach Amerykanow 04.05.10, 13:12 my otrzymamy jakies 1% zysku. Kolejny przyklad asertywności wladz Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
blondyn-3 niech przestanie oddawac nasz gaz za darmo 04.05.10, 13:22 sprzedaja koncesje za grosze i co potem mamy wlasny gaz kupowac od amerykanow, takie uklady z Ameryka to ja wale. co ta Ameyka wlasciwie zrobila dla nas dobrego poza falszymywi slowami sympatii, traktuja naszych obywateli przylatujacych odwiedzic rodziny jako kryminalistow, zakuwaja w kajdanki ... Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l A ja czekam na despiłdudczyzację świadomosci 04.05.10, 14:45 polskiej panie Sikorski. Się wspólnie doczekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Sikorski nie budz licha! 04.05.10, 16:11 www.slon.ru/blogs/travin/post/368395/ Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Sikorski liczy na "pełną destalinizację" świado... 04.05.10, 16:22 Test Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego Gruzja a nie Rosja. Chlopiec w krotkich majtkach 04.05.10, 18:21 jak zwykle gada od rzeczy. Ruskim, Gruzin Stalin powiewa. Z wyjątkiem ulubienicy GW, 82 letniej komsomołki biorącej udział w zadymach no i starych komuchów. Takie nasze mohery od rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kangur_01 Radek wyrosl na Radoslawa , ale plecie dalej jak 05.05.10, 04:06 Radek Odpowiedz Link Zgłoś