Dodaj do ulubionych

Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna...

• princealbert strata obywatelstwa slowackiego? i co z tego? 04.06.10, 16:56
      Nie rozumiem, to maja niby byc szykany? Jako obywatel innego kraju
      UE (np. Wegier) mam na Slowacji prawie tyle samo praw co obywatel
      Slowacji. Oprocz praw wyborczych i niektorych swiadczen socjalnych -
      ale to chyba nie jest w zyciu najwazniejsze.
      • pako19 Re: strata obywatelstwa slowackiego? i co z tego? 04.06.10, 17:03
        Jeśli słowacy odbiorą im obywatelstwo, Węgrzy z południowej słowacji będą mieli
        pełne prawo płacić podatki Budapesztowi a nie Bratysławie
    • preminger Słowacja jest O.K. 04.06.10, 17:04
      ... ale ludzie nie mają tam szczęścia do polityków
    • princealbert Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 17:07
      dokladnie. Nie wiem co Slowacy chca tym osiagnac.
      • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:13
        my?? zeby slowacja byla slowacja... nie wegrami...
    • bartlomiej4 Nacjonalizm narzędziem panujących! 04.06.10, 17:14
      Ludzie pracy mają wspólne interesy niezależnie od tego, czy mieszkają na
      Słowacji, na Węgrzech, czy mówią po cygańsku, polsku czy serbsku. W dobie
      kryzysu ekonomicznego, klasa panująca obawia się jedności ludzi ponad
      granicami i dlatego sieje przeróżne zamęty nacjonalistyczne, rasistowskie,
      homofobiczne.

Żaden słowacki ani węgierski robotnik nie jest zainteresowany walką z drugim.
      Skłócić ich chcą panujący, ich partie polityczne i ich psy łańcuchowe, takie
      jak faszystowska Jobbik. A przeciwstawić się temu należy tak jak to robią
      ludzie w Grecji. Na ataki kapitalistów odpowiadać kontratakiem międzynarodowej
      klasy pracującej, strajkami i zacieśnianiem współpracy międzynarodowej, ponad
      szwindlami europejskiej burżuazji.
    • bpong Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 18:06
      owszem jest, jesli ktos ma w kraju inwestycje(dom, biznes).dobrze
      miec jest wplyw na rzadzacych (zmiana podatkow itp), ubezpieczenie i
      emerytura jest tez wazna..chyba, ze ma sie 20 lat i jest sie na
      kontrakcie..
    • slovan111 Bratia Poliaci pomozte! 05.06.10, 19:56
      Bratia Poliaci pomozte!

V Madarsku sa deju veci podobne ako v Nemecku v roku 1939.

Orban = Hitler 2

www.youtube.com/watch?v=IdRScJ0c0-Y&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=l-fDgvrkCtI&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=PQv9RNykxU0&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=SlwrgZ-87rQ
      • slovan_ssf Re: Bratia Poliaci pomozte! 06.06.10, 10:27
        Tak tak začalo sa Slovenské Kosovo... :(
        len mám obavy či nám "bratia" podľa toho čo tu čítam aj pomôžu v tom
        najhoršom. či sa nebudú len prizerať...
        • krzysiozboj Re: Bratia Poliaci pomozte! 06.06.10, 13:16
          Albo czy nie pomogą Wam jak bracia Słowacy pomogli nam w 39 a później zapanuje
          spokój an granicy polsko-węgierskiej ;)
          Z moich obserwacji wynika że czasem sami Słowacy prowokują niektóre zachowania,
          czasem może lepiej rozmawiać z umiarkowanymi by skrajne poglądy nie dochodziły
          do głosu. Węgrzy setki lat tam mieszkali, jest ich sporo w pasie południowym,
          tego nie da rady wykreślić.
          • slovan111 Re: Alo no! 06.06.10, 15:02
            O com tu neustale hudies.
            Slovaci (Slovania) zili na tom uzemi uz pred Madarmi. Existovala tam
            uz predtym Slovanska krajina "Velka Morava". Tito kocovnici rozbili
            tuto krajinu, usadili sa tam a zacali pomadarcovat obyvatelstvo.
            Povodni Madari ziju uz iba na puszte v strednom Madarsku. Originalni
            Madari vyzeraju ako Romovia. Vsetci Ti "blondati Madari" su
            potomkovia Slovanov, alebo Nemcov.
            Pozrel si filmy z neofasizmu v Madarsku? Robia tu istu politiku ako
            robilo Nemecko z Hitlerom pred rokom 1939. A Poliaci by to mali
            najlepsie vediet.
            Zda sa vsak, ze Ty nie si vsak Poliak, ale jeden z tych Madarskych
            Nackov.
            Co sa tyka 1939. Vies kto napadol ako prvy Ceskoslovensko -
            Slovensko? Vsak to vies, alebo ako spravny manipulator nehra ti to
            do karat.
            Moj osobny dojem z Teba a pako je ze ste obidvaja vymlete Madarske
            fasisticke svine, lebo ziaden Poliak (a to ich poznam mnoho) by
            nenapisal take klamstva.

Srdecny pozdrav do bratskeho Polska zasiela
            • krzysiozboj Re: Alo no! 06.06.10, 17:15
              cyt
              > Zda sa vsak, ze Ty nie si vsak Poliak, ale jeden z tych Madarskych
              > Nackov

> Moj osobny dojem z Teba a pako je ze ste obidvaja vymlete Madarske
              > fasisticke svine, lebo ziaden Poliak (a to ich poznam mnoho) by
              > nenapisal take klamstva.

No teraz dałeś popis elokwencji :)) A później chciałbyś by poważnie czytano to
              co piszesz :)) Jesteś zwyczajnym nacjonalistą jakich trzeba unikać a każdy kto
              inaczej myśli niż Ty to "madziarska faszystowska świnia".
              Wiesz może kto to był Tiso? Jak wygląda historia górnej Orawy i Spisza? czy też
              mi napiszesz że te tereny odwiecznie słowackie były?
              A ja Ci napiszę, takie postawy jak Twoja są mocno prowokacyjne, ubliżają i
              Madziarom i Polakom.
              Napiszę Ci coś jeszcze, pochodzę z Orawy, mam sporo rodziny na Słowacji i
              jednego kuzyna zatłukli mi u Was w wojsku Słowacy tylko dlatego że miał polskie
              nazwisko. Ciekaw jestem czy tamten byłby dla Ciebie polską faszystowską świnią
              czy madziarską faszystowską świnią.
              • slovan111 Re: Alo no! 06.06.10, 18:06
                Ale mlady muz krot sa. Naisto nie si Poliak.
                Trochu by si si mal zobrat pohlad aj z inej strany. Napisal si toto?
                "Albo czy nie pomogą Wam jak bracia Słowacy pomogli nam w 39 a
                później zapanuje spokój an granicy polsko-węgierskiej ;)"
                Velmi ma to urazilo. Ako by si sa citil, keby som napisal na severe
                bude dobre az ked tam bude Nemecko a Rusko.
                Nikde som nenapisal "polską faszystowską świnią" napisal
                som "madziarską faszystowską świnią". Nedavaj hrusky a jablka
                dohromady. Na filmoch, na ktore som dal link som chcel ukazat co sa
                momentalne deje v Madarsku. Zda sa ak si to videl s nimi suhlasis.
                Ak si Poliak mal by si to tvrdo odsudit, pretoze podobne praktiky
                urobili Nemci s Poliakmi, alebo si mam mysliet podla Teba, ze 2 SW
                vyprovokovali Poliaci?
                Orava a Spis bola vymenena za Tesinsko, ktore je teraz castou Ceska.
                Poznam ludi z Polska, ktori zili na Orave a Spisi z Polska a ktori
                mi povedali ako Poliaci tam zabijali a vyhanali povodnych
                obyvatelov. Ti ludia sa este aj teraz triasli, ked si spomenuli na
                tie udalosti.
                Fasizmus a nacionalizmus je zly. Ludia na Slovensku sa s tym
                vysporiadali. V odkaze na linky si pozri ako to momentalne 55 rokov
                od vojny vyzera v Madarsku. To je vyzva do buducnosti. Verim, ze uz
                tiez nechces aby sa toto sialenstvo opakovalo.
                Vela stastia!
                • krzysiozboj Re: Alo no! 06.06.10, 20:39

> Poznam ludi z Polska, ktori zili na Orave a Spisi z Polska a ktori
                  > mi povedali ako Poliaci tam zabijali a vyhanali povodnych
                  > obyvatelov. Ti ludia sa este aj teraz triasli, ked si spomenuli na
                  > tie udalosti.

Nie pisz takich bzdur.
                  za wiki:
                  We wrześniu 1939 Republika Słowacka dokonała agresji na Polskę. Gorliwość
                  Słowaków została nagrodzona – w listopadzie 1939 na rozkaz Hitlera kilkanaście
                  wiosek w północnej części Spisza i Orawy zostało włączonych w skład Słowacji. O
                  nowych nabytkach ks. Tiso miał odpowiedzieć Hitlerowi, że tam nežijú Slováci a
                  táto oblasť nikdy nepatrila Slovensku ("tam nie mieszkają Słowacy, a tamta
                  okolica nigdy nie należała do Słowacji").

O tej Orawie i Spiszu mówisz? Ty wiesz ile wiosek Orawy jest w granicach Polski
                  a ile uznawało się za zamieszkiwaną w większości przez ludność polską? Umiesz
                  podać źródła które potwierdzą ze Polacy znęcali się nad Słowakami na terenach
                  Orawy i Słowacji czy tylko będziesz pisał że ktoś Ci coś powiedział? Ja z dziada
                  pradziada tu żyję, co nieco wiem jak to wyglądało jeśli chodzi o ludność
                  miejscową i Twoje kłamstwa niczego ciekawego tu nie wniosą.
                  • slovan111 Re: Alo no! 06.06.10, 21:52
                    Mlady muz ja nezvyknem klamat. Tie osoby, ktore zili na Hornej Orave
                    a Hornom Spisi boli vysidleni do Varsavy a na ich povodne miesto ako
                    mi tieto osoby povedali zaujali lojalni Poliaci z inych oblasti
                    Polska. Povedali mi tiez ze boli prenasledovani a mnoho ludi najma
                    slovenskych muzov bolo zabitich len preto, ze boli Slovaci. Toto
                    vsetko dialo sa to po skonceni vojny.
                    Skoda, ze necitas co som uz napisal. Na odpoved si vyberas, len co
                    sa ti hodi.
                    Mimochodom, zijes v oblasti (Oravy, alebo Spisa), ktore do roku 1918
                    nepatrilo Polsku?

Vela clankov o Orave a Spisi mozno najst aj na Internete:
                    www.theabandonedones.com/
                    cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensko-polsk%C3%BD_spor_o_Oravu_a_Spi%C5%A1

althistory.wikia.com/wiki/Zaolzie_Campaign_(Fall_Gr%C3%BCn)
                    Prosim prestuduj si historiu svojho kraju.

Prijemny vecer zela

Informaciu o ktorej som Ti napisal mam vsak z prvej ruky.

• krzysiozboj Re: Alo no! 06.06.10, 23:31
                      Mój dziadek jeden czuł się Polakiem a drugi bardziej Słowakiem, jeden i drugi
                      całe życie przeżyli w Lipnicy Wielkiej i nie opowiadaj mi bajek o
                      prześladowaniach tutaj niby Słowaków, to są zwyczajne kłamstwa, tu wyrośli
                      wszyscy moi przodkowie i nie było czegoś takiego jak starasz się wciskać.
                      Jeśli głupio pytasz do kogo należała górna Orawa do 1918 to ja Ci odpowiem - do
                      Madziarów, tam gdzie i cała małopolska.
                      Nie pisz bym się uczył historii jeśli płaczesz jakie to faszystowskie świnie z
                      Madziarów a słowa nie powiesz o Tiso. Kim był Tiso? Co robił? jaką politykę
                      wobec Orawy i Spisza tam gdzie Polacy mieszkali prowadził? Potrafisz to napisać?
                      czy o zatargach z Czechami i wyssanych z palcach historiach będziesz opowiadał?
                      Daj źródła do tych zabitych bo ja Tobie bez problemu mogę wskazać miejsce gdzie
                      Czesi pojmanych polskich jeńców zabili.
                      W zatargach z Węgrami nie mniej Waszej winy niż ich bo i u Was niemało faszyzmy
                      czy nacjonalizmu i głupi byłby ten kto wchodziłby tam jako rozjemca stając po
                      jednej ze stron.
                      A historię swojego kraju - widzisz, ja ją mam i z grubsza znam, wraz z symbolami
                      narodowymi i tradycjami, Ty natomiast starasz się opowiadać jak to wszyscy w
                      koło Was uciskają. I Madziarzy od południa i Polacy mordują tych co za Słowaków
                      się mają, i Czesi Was strasznie krzywdzili że Czechosłowacja musiała się rozpaść
                      na Wasze roszczenia, Niemcy też byli źli a trochę u Was ich było. Skoro wszyscy
                      źli łącznie z Polakami to po co biadolisz tutaj?
                      • slovan111 Re: Alo no! 07.06.10, 01:48
                        Lutujem. Myslim, ze skoncim debatu s Tebou. Na vsetko co sa pytas
                        uz som Ti dal internetove stranky. Pozrel si si ich? To ta ani
                        nenapadlo. Ak budes mat cas v buducnosti prosim pozri si ich. Nemam
                        rad ked niekto dookola omiela stale tie iste frazy.
                        Z Bohom
          • slovan_ssf Re: Bratia Poliaci pomozte! 06.06.10, 15:11
            slovensko je malý národ na to aby pomáhal v boji proti takej veľmoci
            aká bola nemecká ríša... a po ďalšie vtedy boli pri moci iní ľudia
            ako teraz.. nemôžeš súdiť terajšiu generáciu za to čo sa stalo pred
            60 rokmi... a ako prosím ťa môže slovensko provokovať... ano jasné
            my vytvárame polovojenské gardy, my žiadame o revitovanie hraníc
            spred trianonu.. tak potom prepáč, že vás vôbec s tým obťažujeme...
            najradšej by ste boli keby juh slovenska zabralo maďarsko a sever
            spolu s tatrami ste si vzali vy.. nie?? ... hovorí ti niečo
            slovanská jednota... asi nie.. ako mohli stovky rokov tuto bývať keď
            sme tu bývali mi... ak nepoznáš fakty tak tu prosém nekomentuj... a
            ešte taký jeden fakt.. ľudia maďarskej národnosti žijúci na
            slovensku nechcú ani nepožadujú udelenie maďarského občianstva..
            chcu to slovenské.. na pílu lačí len budapešť, pretože chcú mať
            dosah na 15 miliónov voličov.. toto sú fakty...
            • krzysiozboj Re: Bratia Poliaci pomozte! 06.06.10, 17:35
              Pytasz się mnie jak możecie prowokować, napiszę Ci - czytaj post swojego
              krajana, każdy kto myśli inaczej to madziarska, faszystowska świnia i tak często
              jest. Znasz może takie powiedzenie u Was "Sprostyś jako madziar"? To takie Wsze
              fajne słowackie powiedzonko jest. Jeśli ktoś od tego zaczyna jako od podstawy to
              o czym mówić?
              Nie wybielaj tak Słowaków, Wasze problemy z Węgrami są Waszymi i za słabo mi
              znanymi by mi się wypowiadać na nie. Ale znam i historię i problemy Orawy. Po
              polskiej stronie były napisy dwujęzyczne, nauka słowackiego w szkole średniej w
              Jabłonce dla tych co chcieli, msze w języku słowackim na które jakoś nikt nie
              chciał chodzić, dwujęzyczne napisy a ludność u nas taka sama jak np w Polhorze,
              Tyrstynie, Rabcycach, Bobrowie i innych na górnej Orawie. W tych wsiach było
              podobnie jak u nas jeśli chodzi o język polski czy nie? Chyba ze mi tu napiszesz
              że tereny górnej Orawy i Spisza były czysto słowackie.
              A faszyści i nacjonaliści są tak samo u Was jak i w każdym innym narodzie
              • peter.szabo Re: Bratia Poliaci pomozte! 02.08.10, 22:55
                Uprasza się rodziców kolegi "wielkosłowaka" o zmianę pieluchy (bo
                pewnie z nadęcia narobił weń cosik) i zaserwowanie soczku
                winogronowego z melisą w celu uspokojenia.

Młody organizm bobasa potrzebuje odpoczynku :-)
    • rijselman12.0 Poprawnosc polityczna... 06.06.10, 14:24
      Jakie to "europejskie" , jakie cywilizowane i postepowe...-Kto nie
      podziela czyjegos zdania , to -lubudu! -Od faszystow ,badz nazistow
      powyzywac wypada.-Ciekawe ,ze znakomita wiekszosc ludzi ,uzywajaca
      pojecia "faszyzm",nie ma o nim zielonego pojecia...smutne.
    • meerkat1 :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 06.06.10, 15:28
      "Istnieje konflikt wartości między Słowacją, wierną głęboko
      antyfaszystowskim tradycjom"

Hlinka sie w grobie przewraca! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • rijselman12.0 Re: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 06.06.10, 18:25
        ...W grobie przewraca ? -On tam wiatrakiem za air conditionner
        robi,he,he.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka