princealbert strata obywatelstwa slowackiego? i co z tego? 04.06.10, 16:56 Nie rozumiem, to maja niby byc szykany? Jako obywatel innego kraju UE (np. Wegier) mam na Slowacji prawie tyle samo praw co obywatel Slowacji. Oprocz praw wyborczych i niektorych swiadczen socjalnych - ale to chyba nie jest w zyciu najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Re: strata obywatelstwa slowackiego? i co z tego? 04.06.10, 17:03 Jeśli słowacy odbiorą im obywatelstwo, Węgrzy z południowej słowacji będą mieli pełne prawo płacić podatki Budapesztowi a nie Bratysławie Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Słowacja jest O.K. 04.06.10, 17:04 ... ale ludzie nie mają tam szczęścia do polityków Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 17:07 dokladnie. Nie wiem co Slowacy chca tym osiagnac. Odpowiedz Link Zgłoś
slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:13 my?? zeby slowacja byla slowacja... nie wegrami... Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej4 Nacjonalizm narzędziem panujących! 04.06.10, 17:14 Ludzie pracy mają wspólne interesy niezależnie od tego, czy mieszkają na Słowacji, na Węgrzech, czy mówią po cygańsku, polsku czy serbsku. W dobie kryzysu ekonomicznego, klasa panująca obawia się jedności ludzi ponad granicami i dlatego sieje przeróżne zamęty nacjonalistyczne, rasistowskie, homofobiczne. Żaden słowacki ani węgierski robotnik nie jest zainteresowany walką z drugim. Skłócić ich chcą panujący, ich partie polityczne i ich psy łańcuchowe, takie jak faszystowska Jobbik. A przeciwstawić się temu należy tak jak to robią ludzie w Grecji. Na ataki kapitalistów odpowiadać kontratakiem międzynarodowej klasy pracującej, strajkami i zacieśnianiem współpracy międzynarodowej, ponad szwindlami europejskiej burżuazji. Odpowiedz Link Zgłoś
bpong Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 18:06 owszem jest, jesli ktos ma w kraju inwestycje(dom, biznes).dobrze miec jest wplyw na rzadzacych (zmiana podatkow itp), ubezpieczenie i emerytura jest tez wazna..chyba, ze ma sie 20 lat i jest sie na kontrakcie.. Odpowiedz Link Zgłoś
slovan111 Bratia Poliaci pomozte! 05.06.10, 19:56 Bratia Poliaci pomozte! V Madarsku sa deju veci podobne ako v Nemecku v roku 1939. Orban = Hitler 2 www.youtube.com/watch?v=IdRScJ0c0-Y&feature=related www.youtube.com/watch?v=l-fDgvrkCtI&feature=related www.youtube.com/watch?v=PQv9RNykxU0&feature=related www.youtube.com/watch?v=SlwrgZ-87rQ Odpowiedz Link Zgłoś
slovan_ssf Re: Bratia Poliaci pomozte! 06.06.10, 10:27 Tak tak začalo sa Slovenské Kosovo... :( len mám obavy či nám "bratia" podľa toho čo tu čítam aj pomôžu v tom najhoršom. či sa nebudú len prizerať... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Bratia Poliaci pomozte! 06.06.10, 13:16 Albo czy nie pomogą Wam jak bracia Słowacy pomogli nam w 39 a później zapanuje spokój an granicy polsko-węgierskiej ;) Z moich obserwacji wynika że czasem sami Słowacy prowokują niektóre zachowania, czasem może lepiej rozmawiać z umiarkowanymi by skrajne poglądy nie dochodziły do głosu. Węgrzy setki lat tam mieszkali, jest ich sporo w pasie południowym, tego nie da rady wykreślić. Odpowiedz Link Zgłoś
slovan111 Re: Alo no! 06.06.10, 15:02 O com tu neustale hudies. Slovaci (Slovania) zili na tom uzemi uz pred Madarmi. Existovala tam uz predtym Slovanska krajina "Velka Morava". Tito kocovnici rozbili tuto krajinu, usadili sa tam a zacali pomadarcovat obyvatelstvo. Povodni Madari ziju uz iba na puszte v strednom Madarsku. Originalni Madari vyzeraju ako Romovia. Vsetci Ti "blondati Madari" su potomkovia Slovanov, alebo Nemcov. Pozrel si filmy z neofasizmu v Madarsku? Robia tu istu politiku ako robilo Nemecko z Hitlerom pred rokom 1939. A Poliaci by to mali najlepsie vediet. Zda sa vsak, ze Ty nie si vsak Poliak, ale jeden z tych Madarskych Nackov. Co sa tyka 1939. Vies kto napadol ako prvy Ceskoslovensko - Slovensko? Vsak to vies, alebo ako spravny manipulator nehra ti to do karat. Moj osobny dojem z Teba a pako je ze ste obidvaja vymlete Madarske fasisticke svine, lebo ziaden Poliak (a to ich poznam mnoho) by nenapisal take klamstva. Srdecny pozdrav do bratskeho Polska zasiela Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Alo no! 06.06.10, 17:15 cyt > Zda sa vsak, ze Ty nie si vsak Poliak, ale jeden z tych Madarskych > Nackov > Moj osobny dojem z Teba a pako je ze ste obidvaja vymlete Madarske > fasisticke svine, lebo ziaden Poliak (a to ich poznam mnoho) by > nenapisal take klamstva. No teraz dałeś popis elokwencji :)) A później chciałbyś by poważnie czytano to co piszesz :)) Jesteś zwyczajnym nacjonalistą jakich trzeba unikać a każdy kto inaczej myśli niż Ty to "madziarska faszystowska świnia". Wiesz może kto to był Tiso? Jak wygląda historia górnej Orawy i Spisza? czy też mi napiszesz że te tereny odwiecznie słowackie były? A ja Ci napiszę, takie postawy jak Twoja są mocno prowokacyjne, ubliżają i Madziarom i Polakom. Napiszę Ci coś jeszcze, pochodzę z Orawy, mam sporo rodziny na Słowacji i jednego kuzyna zatłukli mi u Was w wojsku Słowacy tylko dlatego że miał polskie nazwisko. Ciekaw jestem czy tamten byłby dla Ciebie polską faszystowską świnią czy madziarską faszystowską świnią. Odpowiedz Link Zgłoś
slovan111 Re: Alo no! 06.06.10, 18:06 Ale mlady muz krot sa. Naisto nie si Poliak. Trochu by si si mal zobrat pohlad aj z inej strany. Napisal si toto? "Albo czy nie pomogą Wam jak bracia Słowacy pomogli nam w 39 a później zapanuje spokój an granicy polsko-węgierskiej ;)" Velmi ma to urazilo. Ako by si sa citil, keby som napisal na severe bude dobre az ked tam bude Nemecko a Rusko. Nikde som nenapisal "polską faszystowską świnią" napisal som "madziarską faszystowską świnią". Nedavaj hrusky a jablka dohromady. Na filmoch, na ktore som dal link som chcel ukazat co sa momentalne deje v Madarsku. Zda sa ak si to videl s nimi suhlasis. Ak si Poliak mal by si to tvrdo odsudit, pretoze podobne praktiky urobili Nemci s Poliakmi, alebo si mam mysliet podla Teba, ze 2 SW vyprovokovali Poliaci? Orava a Spis bola vymenena za Tesinsko, ktore je teraz castou Ceska. Poznam ludi z Polska, ktori zili na Orave a Spisi z Polska a ktori mi povedali ako Poliaci tam zabijali a vyhanali povodnych obyvatelov. Ti ludia sa este aj teraz triasli, ked si spomenuli na tie udalosti. Fasizmus a nacionalizmus je zly. Ludia na Slovensku sa s tym vysporiadali. V odkaze na linky si pozri ako to momentalne 55 rokov od vojny vyzera v Madarsku. To je vyzva do buducnosti. Verim, ze uz tiez nechces aby sa toto sialenstvo opakovalo. Vela stastia! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Alo no! 06.06.10, 20:39 > Poznam ludi z Polska, ktori zili na Orave a Spisi z Polska a ktori > mi povedali ako Poliaci tam zabijali a vyhanali povodnych > obyvatelov. Ti ludia sa este aj teraz triasli, ked si spomenuli na > tie udalosti. Nie pisz takich bzdur. za wiki: We wrześniu 1939 Republika Słowacka dokonała agresji na Polskę. Gorliwość Słowaków została nagrodzona – w listopadzie 1939 na rozkaz Hitlera kilkanaście wiosek w północnej części Spisza i Orawy zostało włączonych w skład Słowacji. O nowych nabytkach ks. Tiso miał odpowiedzieć Hitlerowi, że tam nežijú Slováci a táto oblasť nikdy nepatrila Slovensku ("tam nie mieszkają Słowacy, a tamta okolica nigdy nie należała do Słowacji"). O tej Orawie i Spiszu mówisz? Ty wiesz ile wiosek Orawy jest w granicach Polski a ile uznawało się za zamieszkiwaną w większości przez ludność polską? Umiesz podać źródła które potwierdzą ze Polacy znęcali się nad Słowakami na terenach Orawy i Słowacji czy tylko będziesz pisał że ktoś Ci coś powiedział? Ja z dziada pradziada tu żyję, co nieco wiem jak to wyglądało jeśli chodzi o ludność miejscową i Twoje kłamstwa niczego ciekawego tu nie wniosą. Odpowiedz Link Zgłoś
slovan111 Re: Alo no! 06.06.10, 21:52 Mlady muz ja nezvyknem klamat. Tie osoby, ktore zili na Hornej Orave a Hornom Spisi boli vysidleni do Varsavy a na ich povodne miesto ako mi tieto osoby povedali zaujali lojalni Poliaci z inych oblasti Polska. Povedali mi tiez ze boli prenasledovani a mnoho ludi najma slovenskych muzov bolo zabitich len preto, ze boli Slovaci. Toto vsetko dialo sa to po skonceni vojny. Skoda, ze necitas co som uz napisal. Na odpoved si vyberas, len co sa ti hodi. Mimochodom, zijes v oblasti (Oravy, alebo Spisa), ktore do roku 1918 nepatrilo Polsku? Vela clankov o Orave a Spisi mozno najst aj na Internete: www.theabandonedones.com/ cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensko-polsk%C3%BD_spor_o_Oravu_a_Spi%C5%A1 althistory.wikia.com/wiki/Zaolzie_Campaign_(Fall_Gr%C3%BCn) Prosim prestuduj si historiu svojho kraju. Prijemny vecer zela Informaciu o ktorej som Ti napisal mam vsak z prvej ruky. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Alo no! 06.06.10, 23:31 Mój dziadek jeden czuł się Polakiem a drugi bardziej Słowakiem, jeden i drugi całe życie przeżyli w Lipnicy Wielkiej i nie opowiadaj mi bajek o prześladowaniach tutaj niby Słowaków, to są zwyczajne kłamstwa, tu wyrośli wszyscy moi przodkowie i nie było czegoś takiego jak starasz się wciskać. Jeśli głupio pytasz do kogo należała górna Orawa do 1918 to ja Ci odpowiem - do Madziarów, tam gdzie i cała małopolska. Nie pisz bym się uczył historii jeśli płaczesz jakie to faszystowskie świnie z Madziarów a słowa nie powiesz o Tiso. Kim był Tiso? Co robił? jaką politykę wobec Orawy i Spisza tam gdzie Polacy mieszkali prowadził? Potrafisz to napisać? czy o zatargach z Czechami i wyssanych z palcach historiach będziesz opowiadał? Daj źródła do tych zabitych bo ja Tobie bez problemu mogę wskazać miejsce gdzie Czesi pojmanych polskich jeńców zabili. W zatargach z Węgrami nie mniej Waszej winy niż ich bo i u Was niemało faszyzmy czy nacjonalizmu i głupi byłby ten kto wchodziłby tam jako rozjemca stając po jednej ze stron. A historię swojego kraju - widzisz, ja ją mam i z grubsza znam, wraz z symbolami narodowymi i tradycjami, Ty natomiast starasz się opowiadać jak to wszyscy w koło Was uciskają. I Madziarzy od południa i Polacy mordują tych co za Słowaków się mają, i Czesi Was strasznie krzywdzili że Czechosłowacja musiała się rozpaść na Wasze roszczenia, Niemcy też byli źli a trochę u Was ich było. Skoro wszyscy źli łącznie z Polakami to po co biadolisz tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
slovan111 Re: Alo no! 07.06.10, 01:48 Lutujem. Myslim, ze skoncim debatu s Tebou. Na vsetko co sa pytas uz som Ti dal internetove stranky. Pozrel si si ich? To ta ani nenapadlo. Ak budes mat cas v buducnosti prosim pozri si ich. Nemam rad ked niekto dookola omiela stale tie iste frazy. Z Bohom Odpowiedz Link Zgłoś
slovan_ssf Re: Bratia Poliaci pomozte! 06.06.10, 15:11 slovensko je malý národ na to aby pomáhal v boji proti takej veľmoci aká bola nemecká ríša... a po ďalšie vtedy boli pri moci iní ľudia ako teraz.. nemôžeš súdiť terajšiu generáciu za to čo sa stalo pred 60 rokmi... a ako prosím ťa môže slovensko provokovať... ano jasné my vytvárame polovojenské gardy, my žiadame o revitovanie hraníc spred trianonu.. tak potom prepáč, že vás vôbec s tým obťažujeme... najradšej by ste boli keby juh slovenska zabralo maďarsko a sever spolu s tatrami ste si vzali vy.. nie?? ... hovorí ti niečo slovanská jednota... asi nie.. ako mohli stovky rokov tuto bývať keď sme tu bývali mi... ak nepoznáš fakty tak tu prosém nekomentuj... a ešte taký jeden fakt.. ľudia maďarskej národnosti žijúci na slovensku nechcú ani nepožadujú udelenie maďarského občianstva.. chcu to slovenské.. na pílu lačí len budapešť, pretože chcú mať dosah na 15 miliónov voličov.. toto sú fakty... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Bratia Poliaci pomozte! 06.06.10, 17:35 Pytasz się mnie jak możecie prowokować, napiszę Ci - czytaj post swojego krajana, każdy kto myśli inaczej to madziarska, faszystowska świnia i tak często jest. Znasz może takie powiedzenie u Was "Sprostyś jako madziar"? To takie Wsze fajne słowackie powiedzonko jest. Jeśli ktoś od tego zaczyna jako od podstawy to o czym mówić? Nie wybielaj tak Słowaków, Wasze problemy z Węgrami są Waszymi i za słabo mi znanymi by mi się wypowiadać na nie. Ale znam i historię i problemy Orawy. Po polskiej stronie były napisy dwujęzyczne, nauka słowackiego w szkole średniej w Jabłonce dla tych co chcieli, msze w języku słowackim na które jakoś nikt nie chciał chodzić, dwujęzyczne napisy a ludność u nas taka sama jak np w Polhorze, Tyrstynie, Rabcycach, Bobrowie i innych na górnej Orawie. W tych wsiach było podobnie jak u nas jeśli chodzi o język polski czy nie? Chyba ze mi tu napiszesz że tereny górnej Orawy i Spisza były czysto słowackie. A faszyści i nacjonaliści są tak samo u Was jak i w każdym innym narodzie Odpowiedz Link Zgłoś
peter.szabo Re: Bratia Poliaci pomozte! 02.08.10, 22:55 Uprasza się rodziców kolegi "wielkosłowaka" o zmianę pieluchy (bo pewnie z nadęcia narobił weń cosik) i zaserwowanie soczku winogronowego z melisą w celu uspokojenia. Młody organizm bobasa potrzebuje odpoczynku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Poprawnosc polityczna... 06.06.10, 14:24 Jakie to "europejskie" , jakie cywilizowane i postepowe...-Kto nie podziela czyjegos zdania , to -lubudu! -Od faszystow ,badz nazistow powyzywac wypada.-Ciekawe ,ze znakomita wiekszosc ludzi ,uzywajaca pojecia "faszyzm",nie ma o nim zielonego pojecia...smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 06.06.10, 15:28 "Istnieje konflikt wartości między Słowacją, wierną głęboko antyfaszystowskim tradycjom" Hlinka sie w grobie przewraca! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 06.06.10, 18:25 ...W grobie przewraca ? -On tam wiatrakiem za air conditionner robi,he,he. Odpowiedz Link Zgłoś