bartosz.klimek 17.08.10, 10:27 Jeśli ktoś oczekuje standardów niemieckich, to niech sobie dopłaci bezpośrednio, a nie przez zwiększoną składkę. Im mniej kasy przepływa przez urzędników, tym lepiej. Proste i oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
acc4 Piecha - załatwiacz. 17.08.10, 11:52 <Dziś dopiero co miałem telefon, żeby załatwić komuś miejsce na kardiologii w Zabrzu.> Piecha bez odrobiny wstydu przyznaje, że załatwia ludziom miejsca w szpitalu. Za darmo? Czy może tak jak w przypadku tej listy leków refundowanych? Tak wygląda równy dostęp do leczenia wg PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Niesprawiedliwy podział kasy z NFZ? 17.08.10, 12:06 Byłam ostatnio na wizycie w bytomskim szpitalu (a więc na Śląsku, gdzie najwięcej chcą obciąć) - w brak tam wszystkiego. Ciepła woda tylko rano, do 9. Na posiłki żal patrzeć (o jedzeniu nie wspomnę). Mydła ni papieru w toaletach nie ma. Lekarzy zresztą przez większą część doby też nie, na niektórych oddziałach. Z czego tu ciąć? Odpowiedz Link Zgłoś
twketman Re: Niesprawiedliwy podział kasy z NFZ? 17.08.10, 12:22 Za tę sytuację w oczywisty sposób odpowiadają pacjenci, którzy powinni leczyć się w miejscu swojego zamieszkania czyli tam gdzie trafiają dla nich pieniądze z NFZ. Należy jak najszybciej wprowadzić nowy przepis na mocy, którego pacjent leczący się poza miejscem swojego zamieszkania poniesie 100% kosztów leczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Dobry pomysł 17.08.10, 12:44 Może tylko nie pacjent a jego odział NFZ płaci 100% za leczenie poza rejonem. Miesiąc temu żona rodziła, miała zagrożoną ciążę. W szpitalu powiedzieli, że przyjęli by ją gdyby tylko mieli miejsce. Ginekolog, która prowadzi żonę powiedziała, że tylko w Warszawie tak odsyłają, gdzie indziej to nie do pomyślenia. Pani Kopacz postara się by było jeszcze gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Niesprawiedliwy podział kasy z NFZ? 17.08.10, 15:01 twketman napisał: > Za tę sytuację w oczywisty sposób odpowiadają pacjenci, którzy powinni leczyć > się w miejscu swojego zamieszkania czyli tam gdzie trafiają dla nich pieniądze > z > NFZ. Należy jak najszybciej wprowadzić nowy przepis na mocy, którego pacjent > leczący się poza miejscem swojego zamieszkania poniesie 100% kosztów leczenia! ### A jeśli w miejscu zamieszkania nie ma możliwości takiego leczenia to dlaczego NFZ nie prześle pieniędzy za pacjentem. Nie potrafią się rozeznać? To opuścić cieple dobrze płatne stołki. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_bywa Niesprawiedliwy podział kasy z NFZ? 17.08.10, 12:57 A ja chcę zapytać dziennikarzy, czy za leczenie pacjentów spoza danego NFZ zapłaci "ich macierzysty" NFZ ? Jest to ogromnie ważna, wręcz zasadnicza, informacja jestem zszokowana jej brakiem w artykule opisującym nowy sposób przydzielania środków na poszczególne NFZ. Jeśli pieniądze "idą" za pacjentem, to logicznie myśląc, wysokospecjalistyczne i inne "dobre" szpitale nie muszą podnosić rwetesu, bo i tak NFZ za swoich pacjentów zapłaci tym szpitalom. Jeśli nigdzie nie ma takiego zapisu, to o taki zapis ustawowy należy robić wręcz awanturę, no i do "jasnej Anielci", kiedy wreszcie zostanie wprowadzony ogólnopolski system informatyczny kart czipowych, żeby każdy nasz grosz był pod kontrolą a nieuczciwi ludzie mieli utrudnione robienie przekrętów - choćby z wpisywaniem nieodbytych wizyt, zabiegów itp. Jestem ciekawa, kto blokuje wprowadzenie tego sprawdzonego na Śląsku i w wielu europejskich krajach systemu. Myślę, że to jest sabotowane, bo zbyt wielu ludziom bajzel w tej kwestii przynosi wymierne zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
kr-ok Re: Niesprawiedliwy podział kasy z NFZ? 17.08.10, 14:36 Popieram Twój głos ,należy wreszcie zrobić porządek z identyfikacją pacjentów.Ja również nie mogę zrozumieć dlaczego w dobie tak daleko posuniętej komputeryzacji w Polsce brak dotychczas jasnego i spójnego programu weryfikacji osób ubezpieczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
twketman Re: Niesprawiedliwy podział kasy z NFZ? 17.08.10, 14:48 Kolczykować!!! Tak samo jak... w każdym razie to sprawdzony system! Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Niesprawiedliwy podział kasy z NFZ? 17.08.10, 15:06 kr-ok napisała: > Popieram Twój głos ,należy wreszcie zrobić porządek z identyfikacją pacjentów.J > a > również nie mogę zrozumieć dlaczego w dobie tak daleko posuniętej komputeryzacj > i > w Polsce brak dotychczas jasnego i spójnego programu weryfikacji osób > ubezpieczonych. ### Na Śląsku działa więc nie powinno być problemu z wprowadzeniem w całej Polsce z ewentualnymi udoskonaleniami. Odpowiedz Link Zgłoś