Dodaj do ulubionych

Bagno i rusałki

• altocellist Znowu Bader... 14.09.10, 12:56
      I znowu trzeba się zastanawiać, ile tym razem zmyślił.
    • ulanzalasem Bagno i rusałki 14.09.10, 13:16
      Wiem nawet, jak Jarek wszedł do środka. Na czworaka. Idzie o to, żeby fotokomórka, która jest usytuowana na wysokości pasa, nie zobaczyła go. Pani Reginka, która tam rządzi, ma z chłopakami z pikiety odwieczny układ. Wchodzą, jakby mieli nie wejść, ale jak płacą 2 złote jak każdy, to ona przymyka oczy na to, co tam się wyprawia.

Panią Reginkę wywalić, jak się nie podoba to niech też idzie na dworzec,a dyrektora, ochronę/sokistów wyjeb** na zbity pysk.

• altocellist PS 14.09.10, 13:17
      Wygląda to na popłuczyny po "Lubiewie"... A Bader myśli, że jest drugim Kapuścińskim.
    • boederman Jestem gejem i... 14.09.10, 13:33
      Jestem gejem i to co przedstawil Pan Bader w swoim reportazu jest absolutnym marginesem naszego srodowiska, nie wiem, jak ludzie moga generalizowac zachowania opisane w tym artykule do tego stopnia by wrzucac wszystkich homoseksualistow do jednej zdegeneralizowanej grupy "rusalek" i "pokemonow". Dla waszej wiedzy, zycie wielu homoseksualistow wyglada zdecydowanie inaczej, w wielu przypadkach lepiej niz zycie, zwiazki i kariera osob heteroseksualnych.
      Ponadto ich zachowania seksualne nie sa bezposrednio rezultatem ich orientacji, ale swiadomym wyborem by w ten wlasnie sposob zarobic pieniadze. Co wiecej, te rozne fanaberie seksualne i fetysze istnialy, istnieja i beda istnialy zawsze, niezaleznie od orientacji. Mysle, ze kazdy z nas ma pewne "ulubione" fetysze, ktore stanowia pewna czesc naszego zycia seksualnego i o ktorych sie na pewno wstydzimy mowic. Pomimo tego, ze wiekszosc z tych zachowan (lub jezyk, ktory je tak doslownie opisywal w artykule) budzi wstret, przerazenie i odruch wymiotny, nie nalezy ich oceniac, gdyz sa to indywidualne i osobiste preferencje tych osob.
      Dziwi mnie jednak tylko to, ze pomimo duzych, jak na polskie warunki, pieniedzy, ktore otrzymuja ci prostytuacy sie chlopcy, nadal spia oni w dworcowych latrynach, autobusach i nie stac ich nawet na szczoteczke do zebow.
      Osobiscie wydaje mi sie, ze kazdy z nich (zarowno "rusalek", jak i "pokemonow"), potrzebuje specjalistycznej pomocy psychiatrycznej, ale nie ze wzgledu na ich orientacje seksualna. Oni sami musza w koncu zaakceptowac to kim byli, kim sa i kim chca sie stac w przyszlosci, jaki model rodziny/zwiazku/kariery/zycia chca wybrac i co musza uczynic by to osiagnac. Wielu z nich nie moze pogodzic sie z przeszloscia, ze swoja rodzina. Nie potrafia zaakceptowac swojej orientacji seksualnej i wziac odpowiedzialnosci za swoje wlasne zycie. Cechuje ich brak szacunku i milosci do siebie samych, sami wystawiaja sie pozniej na takie traktowanie.
      • big.michallo Re: Jestem gejem i... 14.09.10, 14:10
        I znowu hugo ściema bader. połowa miejskich legend połowa idealnych cytatów - tata kupił kajdanki specjalnie mniejsze, bił pejczem i gwałcił i był górnikiem, dawcą krwi. litości. jak ten reportaż z bycia bezdomnym ponownie co pana HB zli policjanci zabrali na komisariat który od lat jest zamknięty. KŁAMSTWA I FANTAZYJE.
        • videletz1410 Re: Jestem gejem i... 14.09.10, 14:49
          Jejku, jakie klapy masz na oczach, felieton ( moim zdaniem ) jest podkolorowany, ale wpadnij na central i zerknij. Może Ci się oczy otworzą. Nazywanie tego bajzlem nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ale może się czepiam.
          Pozdrawiam
          Vid
      • alpepe Re: Jestem gejem i... 14.09.10, 14:35
        klasyczna reakcja: uderz w stół?

Nie mogę zrozumieć, czemu się człowieku poczuwasz w obowiązku bronienia tego marginesu, skoro mu nie przynależysz?
        • boederman Re: Jestem gejem i... 14.09.10, 15:15
          Zdecydowanie nie bronie tych ludzi, potepiam ich zachowanie, ale tylko i wylacznie ich zachowanie. Nie moge oczerniac ich jako ludzi. Uwazam, ze kazdy ma mozliwosc naprawy swojego zycia i zmiany zachowania, jesli tylko ma odpowiednia motywacje by to zrobic i fachowa pomoc. Sam mialem kilka bardzo negatywnych doswiadczen osobistych, oczywiscie nikt mnie nie gwalcil czy wykorzystywal seksualnie, ale czesto spotykalem sie z brakiem zrozumienia i akceptacji, rowniez ze strony mojego ojca, glownie za to kim jestem. Mialem tez kilka katastrof w rodzinie, choroby zakonczone smiercia najblizszych mi osob. Okazalo sie jednak, ze potrafilem poradzic sobie z problemami, skonczylem studia na 2 kierunkach, mam bardzo dobra prace, pasje i zyje z moim partnerem, ponadto mam juz dobry kontakt z ojcem i pozostala rodzina, mam wiernych przyjaciol, ktorzy szanuja mnie za to kim naprawde jestem i nie oceniaja mnie z perspektywy mojej orientacji seksualnej. Jest wiec zawsze szansa na stabilne i "normalne" zycie, pomimo przeszlych doswiadczen.
          Nie sadze by czlowiek mogl drugiego czlowieka kiedykolwiek oceniac w kategoriach "dobra" lub "zla". Kto/Co daje Ci prawo do oceniania innych? Wedlug jakich standardow i kryteriow? Twoich? Jakie zachowania uwazasz za "normalne"? Zaloze sie, ze Twoje pojecie "normalnosci" znacznie rozni sie od wiekszosci ludzi. Ponadto zalezy od pojedynczej sytuacji, warunkow itd. Dlatego nie bronie ich za to co robia i czym sie zajmuja, bronie ich, bo sa ludzmi i zasluguja na pomoc oraz wsparcie kimkolwiek sa, szczegolnie jesli tak naprawde nie krzywdza innych tylko siebie samych.
        • altocellist Re: Jestem gejem i... 14.09.10, 22:21
          ale ale...
          jakiego marginesu?

Przecież to wszystko są bajdurzenia Hugo-Badera, który kolejny raz onanizuje się nad swoim wyszukanym kunsztem reportażu i plecie duby wyssane z palca (choć akurat w tym przypadku niekoniecznie z palca).
          Bader na Centralnym najwyżej kupi drożdżówkę, GW i wymysli parę historyjek czekając na pociąg i złorzecząc w myślach, że nie pisał o tym 10-20 lat temu, kiedy naprawdę było o czym pisać.
        • altocellist Re: Jestem gejem i... 14.09.10, 22:21
          ale ale...
          jakiego marginesu?

Przecież to wszystko są bajdurzenia Hugo-Badera, który kolejny raz onanizuje się nad swoim wyszukanym kunsztem reportażu i plecie duby wyssane z palca (choć akurat w tym przypadku niekoniecznie z palca).
          Bader na Centralnym najwyżej kupi drożdżówkę, GW i wymysli parę historyjek czekając na pociąg i złorzecząc w myślach, że nie pisał o tym 10-20 lat temu, kiedy naprawdę było o czym pisać.
      • arturpio Re: Jestem gejem i... 15.09.10, 04:49
        "to co przedstawil Pan Bader w swoim reportazu" nie jest srodowiskiem homo ale hetero ktore zeruje ("zyje"...) na homo....

mylisz pole walki, boderman. to nie ten temat....

• lmblmb Nikt nie generalizuje. 15.09.10, 11:03
        boederman napisał:

> Jestem gejem i to co przedstawil Pan Bader w swoim reportazu jest absolutnym ma
        > rginesem naszego srodowiska, nie wiem, jak ludzie moga generalizowac zachowania
        > opisane w tym artykule do tego stopnia by wrzucac wszystkich homoseksualistow
        > do jednej zdegeneralizowanej grupy "rusalek" i "pokemonow".

Jestem hetero. Wierz mi, nigdy nie byłem na dziwkach. To margines naszego społeczeństwa. A tymi, co generalizują też bym się nie przejmował, to większy odsetek, ale dla normalnych ludzi nadal margines. Mnie nie obchodzi co robisz prywatnie, na codzień jesteś zwykłym gościem, dopóki zaglądasz w legitymację szkolną.
    • martica ale prostaczyna i patologia z tego Daniela 14.09.10, 16:21
      Z czyms takim prostym i wsiowym to nawet za darmo nie chcialabym sie zadawac, a tu jeszcze placic. Straszna patologia i degeneracja...
      • zolza1983 Re: ale prostaczyna i patologia z tego Daniela 22.12.11, 12:00
        Nie sądźcie abyście nie byli sądzeni.
    • jan-marian69 Bagno i rusałki 14.09.10, 17:06
      Słabe to jest, ewidentnie przekoloryzowany życiorys bohatera na potrzeby autokreacji autora. Po prostu profil psychologiczny ni jak się ma do przedstawianej historii. Znam się na tym, bo zarabiam na życie prostując takie historie. Nie mówię, że to się nie wydarzyło czy bohater jest fikcyjny, ale obraz jest przedstawiony tendencyjnie i uwypuklane są fakty dramatyzujące i mitologizujące historię tego człowieka. Dziecko z ulicy w liceum plastycznym :D !!!
      • mig_watch Re: Bagno i rusałki 14.09.10, 17:42
        nie przyszło ci do głowy, że w takim typie tekstu dziennikarskiego sprawdzanie faktów nie jest do końca potrzebne. jeżeli jeden z dworcowych ziomali, któremu jego tryb życia zdrowo już pop.... we łbie, mówi, ze był w liceum plastycznym, to jest to po prostu ilustracja w jaki sposób ci ludzie konfabulują.
        • jan-marian69 Re: Bagno i rusałki 05.10.10, 09:24
          Tak wiele razy czytając artykuły tego marnego autora przekonałem się, że nie sprawdza on faktów wyraźnie dążąc ku artefaktom... Niestety nie robi tego jak Kapuściński, żeby unaocznić problem ale raczej dla zwykłej sensacji i kolorytu. Ja tam tego nie szanuję i kojarzy mi się to z odpustem... To czy ktoś był w liceum plastycznym czy nie może świadczyć o kilku sprawach (nawet pod kątem konfabulacji: jakie ma funkcje, czemu służy etc.)
    • gregoson Bagno i rusałki 14.09.10, 18:06
      Nie wiem dlaczego tak czepiacie się tego artykułu. Po porstu pokazuje on rzeczywistość ludzi, którzy trudnią się męska prostucją. Pewnie w większości miast na świecie znaleźć można takich kolesi z podobnymi odzywkami. Autor cytuje to co oni mówią - do oceny czytelnika pozostawia co z opowieści tych męskich prostytutek jest prawda a co sami wymyslili żeby usprawiedliwiać swoje zajęcie. Nie mam szacunku zarówno do dawskich jak i męskich dziwek ale reportaż przeczytałem i nie doszukuje się w nim niczego więcej oprócz tego co jest w nim napisane. NIe uważam, że takie jest środowisko gejów. Ten obrazek z reportażu dotyczy określonej grupy osób, zdegenerowanej, zacpanej i pozostającej poza nawiasem normalnego społeczeństwa. taki sam reportaż mógłby powstać o dziewczynach pracujących w tej branży.
      Tekst lekko wstrząsający i tyle. Samo życie - można powiedzieć.
    • hetmanwp Bagno i rusałki 14.09.10, 18:29
      Przeczytałem do końca. Artykuł miażdży realizmem, makabryczncyh opisów funkcjonowania tego światka prostytuujących się młodocianych. Ta prawda powala i przygnębia.
      Uważam jednak, że artykuł mógłby przedstawiać i tę drugą stronę - klientów, zwanych przez prostytuujących się "pokemonami". Jak to wygląda z ich strony?
      A może to osobny temat?
    • wawak Bagno i rusałki - dobry tekst 14.09.10, 19:32
      Dobry reportaż, mocny, prawdziwy ale nie szokujący a pokazujący banalne myślenie młodych ludzi o pieniądzach oraz ich zdobywaniu. Bardzo ciekawy jest wątek rzekomego heteroseksualizmu "rusałek". Nienawidzą homoseksualizmu a nawet mimo mizernych stawek uprawiają go. Pytanie więc brzmi: brzydzą się seksem z innym chłopakiem czy chcą być poprawni politycznie i utożsamiać się mentalnie z heteroseksualnymi rówieśnikami poprzez totalną pogardę i nienawiść wobec gejów? Każdy psycholog wie jaka jest odpowiedź...
    • szubidubidu Bagno i rusałki 14.09.10, 20:27
      Przeczytałam reportaż z bardzo dużym zainteresowaniem. Zadanie dziennikarza polega chyba na tym, by zwrócić uwagę na jakieś zjawisko. Analiza przyczyn to zadanie dla socjologów, psychoterapeutów czy psychiatrów. Podkolorowanie, używanie takiego czy innego języka, takich a nie innych zabiegów stylistycznych - to wybór autora. Ważne czy działa. Na mnie tak - skłania mnie to do myślenia o tym, co się dzieje z tymi ludźmi, jakie piekło mają w sobie, że pozwalają się tak używać i poniżać. Zawodowo zajmuję się ludzką psychiką i jej leczeniem, więc wiem, że to nie są tylko kwestie ekonomiczne. Ale to już temat na zupenie inny tekst i na inną formę (raczej nie reportaż).
    • wujeksknerus Bagno i rusałki 14.09.10, 20:31
      Cóż za smutne czasy nastały? Same ćpuny, złodzieje, ku... i pedały.
    • te_rence Bagno i rusałki 14.09.10, 22:37
      co za debile
      abstrahując od tego co robią to są zwykłymi debilami!
      • lukas1492 Re: Bagno i rusałki 15.09.10, 01:08
        Myślisz zbyt prawicowo.
        Prawicowo = każdy jest za siebie odpowiedzialny i nie ma się skarżyć.

Lewicowo = biedni chłopcy, winne jest opresywne społeczeństwo, walka klas, dulszczyzna, kapitalizm, rodzina, mama, tata, kościół katolicki i PiS z prezesem i jego kotem.

Tutaj obowiązuje oczywiście tylko ten drugi punkt widzenia.
    • three-gun-max Promocja pedalstwa w GW 15.09.10, 15:14
      Pedały z centralnego pewnie zwiększą obrót o 1000% dzięki reklamie w GW. Ciekawe czy korzysta z ich usług wielu ludzie "kultury" i mediów ;))
      • ndjamena Kpisz czy o drogę pytasz? 16.09.10, 13:40
        to jest typowa antyreklama
    • marcinszewczyk91 ... 15.09.10, 18:03
      Widzę nowy świetny temat. Najpierw wmówiliście ludziom, że w każdej galerii są tysiące prostytuujących się gimnazjalistek, teraz zaczynacie wmawiać, że wszędzie są tłumy prostytuujących się mężczyzn i homoniewiadomo, którzy chętnie korzystają (w to akurat jestem w stanie uwierzyć, zboczeńcy tak mają ...) ...
    • aniol.milosci Bagno i rusałki 16.09.10, 14:13
      Taak. A potem takie skutki: interia360.pl/artykul/franciszek-kolekcjoner,38784
      kombinowania.
      może lepiej po bożemu?
    • jan1958 Przeciez tak wyglada 80 % polskich facetow! 16.09.10, 14:20
      "Zwyczajni jak bitki wołowe z mizerią. Szare polo i sandały na skarpetkach albo krótkie portki i cieliste podkolanówki na żylaki. I przeciwsłoneczne okulary jak u Zdzisia Maklakiewicza w "Rejsie". Koniecznie zawieszone pod szyją na podkoszulku w serek, który starannie wsadzają w spodnie i ściągają paskiem. I wąsy. O, tak! Wąsy bardzo często. Łysina. Pomyślałbyś: taksiarz wyszedł rozprostować kości albo kierowca nocnego autobusu, co zaraz obok ma pętlę"

Na szczescie nie mieszkam w PL, ale gdy zjezdzam do kraju na cokilkuletnie wakacje, to taki widze dokladnie obraz. Z tego tlumy wybijaja sie biznesiaki w gajerkach czy studenci albo czasem dresiarze ( na minus wrecz). Poza tym? Jak wyzej. Podobnie zreszta stroi sie Polak za granica, podbnie wyglada polska wycieczka do Wloch , Francji czy gdziekolwiek.
      Zdecydowanie epiej jest z kobietami, % dobrze ubranych skacze do powiedzmy 40, ale dobrze ubranych wfacetow w Polsce naprawde trudno szukac....bo w koncu mlody chlopak ubrany w dzinsy i szary sweter tez nie jest ubrany ani dobrze, ani ciekawie. Ani gosciu w pomietym jasnym garniturku i popielatych mrowkojadach takze nie.
    • nupik Bagno i rusałki 23.09.10, 09:56
      szokujące jest to, że dla większosci z was język tego reportażu jest wulgarny. A wy myslicie, że ci ludzie z bajzla zwracaja się do siebie jak? "Przepraszam, czy zechciałby pan odbyć ze mną stosunek seksualny w zamian za gratyfikacje finansową? -"bardzo chętnie, będę zaszczycony". Przejdzcie się ludzie po ulicach, wyjdzcie z korporacji,garaży , prywatnych szkół , galerii handlowych, szklanych pułapek i zobaczcie jak żyją ludzie NAPRAWDĘ. Poelcam to równiez politykom, którzy juz kompletnie od rzeczywistości sie oderwali i debatują gdzie jakiś krzyż postawić.
    • viktoria-on-line Bagno i rusałki 24.09.10, 13:49
      Dziwi mnie, że ci prostytuujacy się chłopcy, skoro już zdecydowali się parać tym zawodem, nie zatrudnią się w agencji towarzyskiej. Chyba istnieją takowe dla gejów? Wydaje mi się, że tam mieliby zapewnione przynajmniej jakieś bardziej humanitarne warunki egzystencji.

Artykuł momentami szokujący, ale nie słownictwem (bo kto chodzi po ulicach, nie takie rzezcy słyszy :-), ale bezmyślnością opisanych bohaterów. Wierzę, że w większości wypadków to, że trafili na dworzec jest wynikiem ich trudnego dzieciństwa, ale wygląda też na to, że nie starają się zrobić zupełnie NIC aby zmienić swoje życie. Bierność, bezmyślność, swoista "rozlazłość" umysłów, przepuszczanie pieniędzy na narkotyki i hazard, pogarda do towarzyszy niedoli, klientów...jakoś mało sympatyczny ten obraz...
    • competent Dawno nie czytalem tak sensownej dyskusji na forum 08.04.11, 14:25
      A tekst Hugo - znakomity...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka