Dodaj do ulubionych

Zdrowie ekstra opłacone

21.10.10, 20:33
Szpitale są obłożone w 60-70% bo NFZ nie płaci, Polacy wydają ciężkie pieniądze na prywatne leczenie a jednocześnie szpitalom NIE WOLNO zarabiać poza kontraktami z NFZtem.
Czy to nie aby świadome działanie żeby ten system padł /bo musi/ a Kopacz potem go odbuduje ale za ciężką kasę /naszą oczywiście/ przy okazji dając zarobić np. prywatnym ubezpieczycielom.
Przecież to śmierdzi z daleka. Maszynka prawie jak OFE.
Obserwuj wątek
    • henryk-sikora odpowiedż dla "alakyr" 21.10.10, 22:15
      Panie "alakyr" przykro mi ale Pan nic nie rozumie, Pan nie może się uwolnic od swoich dogmatów lewackich. Mógłbym Panu napisać obszerne racjonalne uzasadnienie dla wprowadzenia systemu dodatkowych ubezpieczeń, ale obawiam się, że Pan nie odpowie merytorycznie, tylko jak zwykle ideologicznie
      W końcu, po ponad 20 latach zaczyna coś się dziać sensownego. Takie ubezpieczenia powinny już funkcjonować od lat 90-tych.
      • beckett Re: odpowiedż dla "alakyr" 22.10.10, 00:35
        @henryk-sikora

To ja też mam lewackie poglądy z których nie mogę się uwolnić, choć moja rodzina z bronią w ręku z komunizmem walczyła.

1) Dług publiczny, daleko większy, można ukryć zadłużając faktycznie państwowe instytucje albo niedoszacowując wydatków związanych z utrzymaniem ich infrastruktury. Dodatkowo, taka operacja ukrywania długu to metoda na wyprowadzanie pieniędzy z budżetu do kieszeni prywatnych kilku nieuczciwych cwaniaczków, działających jednak zgodnie z prawem.
        2) Najbardziej dochodowa dla Państwa klasa średnia, MSP, jest szczególnie nękana podatkiem zdrowotnym. Np. pracując na etacie i prowadząc dodatkowo własną działalność trzeba płacić dwie składki. A służba zdrowia w zamian oferuje dostęp do podstawowych specjalistów za ok pół roku. Więc większość pieniążków i tak idzie na wykupienie dodatkowej polisy i korzystanie z prywatnej służby zdrowia.

jacekkotowski.blogspot.com
    • ilpalazzo Zdrowie ekstra opłacone 21.10.10, 22:24
      To jest prawdziwy dramat - podążanie za wzorcami amerykańskimi w organizacji służby zdrowia. To co teraz zepsujemy może być już nie do naprawy przez długie lata i kosztować wiele żyć ludzkich. Mam nadzieję że ktoś wreszcie walnie się w łeb i weźmie przykład z krajów Europy Zachodniej i Skandynawii, bo inaczej czeka nas czas barbarzyński.
    • ilpalazzo Re: Zdrowie ekstra opłacone 21.10.10, 22:32
      No więc właśnie to jest problem, wszyscy są otumanieni prywatyzacją balcerowicza i nikt tego nie widzi. Prywatne ZOZy i ubezpieczalnie przejmują tanie zabiegi na których można dużo przyciąć i zarobić, państwowa służba zostaje z drogimi zabiegami ratującymi życie - a potem wszyscy się dziwią że brakuje im pieniędzy. Czasem jeszcze się zlitują i przyjmą ludzi poza limitem (za komuny nie było żadnych limitów) - stąd długi, bo kasa z NFZ kończy się w sierpniu. U prywaciarza pocałujesz klamkę i zdechniesz. Przez prywaciarza Kasa z budżetu jest wyprowadzana do banków z Wall St i Londynu, bo akcjonariusze z ubezpieczalni muszą swoje zarobić... Ech, daliśmy się wkręcić jak dzieci.
      • bartosz.klimek Re: Zdrowie ekstra opłacone 22.10.10, 08:53
        Jak czytam takie wypowiedzi, to zaczyna mnie trząść. Co to za brednie? Czyli to, że idę do prywaciarza i płacę za zabieg, uderza w publiczną służbę zdrowia? To jakiś kretynizm! Przecież w ten sposób moje wysokie składki zdrowotne (bo dobrze zarabiam na etat) wpadają w system i korzysta z tego ktoś inny - ja dobrowolnie z tego rezygnuję. Won od prywatnej służby zdrowia!
    • rexus.bis Zdrowie ekstra opłacone 21.10.10, 23:06
      No przeciez poslanka Sawicka zapewniala agenta Tomka, ze majstrowanie przy reformie sluzby zdrowia to "krecenie lodow". Zgadza sie?
      • dmuchawiec6 Re: Zdrowie ekstra opłacone 22.10.10, 00:05
        Czy to komercjalizacja, czy prywatyzacja? Nie pojmuję, czym jedno ma się różnić od drugiego, za komuny były np. sklepy komercyjne i korzystajacy z nich komercjusze (komercjuszki?), no ale może jak będzie prywata w szpitalach to wreszcie usługi niedostępne bo limitowane przez monopol (NFZ itd) staną się wreszcie dostępne :), tylko za jaką lichwiarską cenę??? JUż teraz popatrzcie sobie na ceny u niektórych prywaciarzy-mogliby spuścić o połowę, i pewnie jeszcze mieliby zysk na pacjentach. Tzn - nie popatrzcie, bo oni nie podają cenników w Internecie, żeby było "kawa na ławę", co najwyżej mozna zadzwonić i popytac o ceny, albo udać się do takiego prywaciarza osobiście (lepiej, bo na infolinii często długo się czeka i tez nie wiadomo, ile to czekanie kosztuje :)))
    • ulanzalasem Zdrowie ekstra opłacone 22.10.10, 00:03
      henryk-sikora napisał:

> Panie "alakyr" przykro mi ale Pan nic nie rozumie,

To gdzie na świecie jest taka super służba zdrowia która jest jednocześnie dostępna dla wszystkich i nie jest horrendalnie droga ?
    • strangeday Re: Zdrowie ekstra opłacone 22.10.10, 00:21
      "Argumentują, że tylko 60 proc. możliwości szpitali jest wykorzystywanych, a 40 proc. - z braku pieniędzy NFZ - się marnuje."

Zaraz, zaraz!

To rozwiązanie jest chyba proste: należy ZAMKNĄĆ te szpitale, na które nie ma pieniędzy - żeby zmniejszyć koszty stałe - a te pieniądze przeznaczyć na leczenie ludzi w pozostałych!

Ten plan śmierdiz przekrętem - państwo (czyli my - podatnicy) ma ponosić wielkie koszty stałe utrzymania szpitali i sprzętu, natomiast kasę na tym mają zarabiać prywatni ubezpieczyciele.

Skoro tak bardzo chcą - to proszę bardzo - niech założą prywatny szpital, kupią sprzęt i zapewnią lekarzy na poziomie.

Tymczasem chętnych na to prawie brak, a wszyscy kombinują, jak to wszystko przjąć za darmochę i uwłaszczyć się na państwowym. Trzeba tu wszystkim patrzeć na ręce.
      • renatamagda Re: Zdrowie ekstra opłacone 22.10.10, 00:28
        Moi drodzy, ja pracuję na etacie, dodatkowo w ramach pracy dodatkowej, płace DODATKOWO 232 zł i kilka groszy z tytułu obowiązku, taki mam haracz za to samo, nic więcej w zamian......
        Przydałby się Janosik, on może by oddał.
        U kogo my żyjemy, dla kogo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka