1zorro-bis 06.12.10, 10:35 gorole dupami trzesa? Najwyzszy czas! Bo Slask to nie jest taka "dojna krowa", co to mleko daje i jeszcze na "bewsztyczka" miesa mialo by straczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zenonczyk Żadne strachy. 06.12.10, 11:07 Polska jest zbyt małym krajem żeby ją jeszcze dzielić. Był kiedyś taki książe Krzywousty, który to zrobił skończyło się fatalnie. Samorządności też powinna mieć swoje granice Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Żadne strachy. 06.12.10, 11:21 Jest wiele państw w Europie o porównywalnej lub mniejszej powierzchni, będące federacjami lub unitarnymi państwami regionalnymi. Wielkość to nie argument. Liczy się efektywne zarządzanie i szacunek dla wspólnot regionalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wyobcowany Re: Żadne strachy. 06.12.10, 11:33 O tym kto porządzi na Śląsku nie wolno decydować w Warszawie. Na tym polega samorządność. Jeśli PO na Śląsku chce współpracować z RAŚ, nie widzę problemu. Gdyby współpracowało z PIS, też byłoby dobrze. RAŚ to nie Erika Steinbach, więc reszcie Polski nic do tego. P.S. Nie głosowałem na RAŚ, wraz z rodziną zaangażowałem się w kampanię innej partii (i miałem udział w sukcesie wyborczym) ale w następnych wyborach wraz z rodziną i znajomymi możemy poprzeć RAŚ, jeżeli znowu samorządność będzie wypaczana - tym razem przez władze PO. I wielu Ślązaków tak postąpi. Nie idźcie dalej tą drogą Polacy, dobrze Wam radzę. To najprostsza droga do nasilenia nastrojów separatystycznych. Na razie mocnej autonomii chce znikomy margines mieszkańców Śląska. Nie chciałbym zmiany w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Żadne strachy. 10.12.10, 00:55 Rozkracz się, pochyl się i cmoknij w swoja rzyć. I nie strosz tak troskliwie, bo się przy tej okazji zesrosz - a następnie udławisz, RAŚ-istowski wieprzku kłamliwy... Parafrazując Kutza myśli tombakowe - reprezentujecie "kulturę" o najbardziej ciulatej proweniencji na Górnym Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Żadne strachy. 06.12.10, 21:23 > Polska jest zbyt małym krajem żeby ją jeszcze dzielić. Był kiedyś taki książe K > rzywousty, który to zrobił skończyło się fatalnie. Samorządności też powinna mi > eć swoje granice Slask Polska sobie przygarnela w 1918. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 11:18 Politycy żyją jeszcze tak, jak byśmy mieli XX wiek. Niemcy przygarnęły do siebie landy wschodnie płacąc za to dużą cenę. Nie ma najmniejszych obaw,że zechcą przygarnąć Śląsk. W dobie globalizacji bezpośrednie zwierzchnictwo nad jakimiś ziemiami nie jest potrzebne by mieć tam wpływy. Liczy się wolna gospodarka,jej siła. Kiedy wreszcie to do naszych farbowanych kapitalistów politycznych dotrze? Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Gorzelik a ZLNŚ 06.12.10, 11:24 Co do Gorzelika to właśnie on do 2004 prowadził działalność w celu rejestracji tzw. "Narodowości Śląskiej", po czym skoncentrował się na RAŚ, a kwestię nowego "narodu" zostawił swoim kolegom Roczniokowi i Jerczyńskiemu (to Ci od listu do UNESCO w sprawie "polskich obozów koncentracyjnych"). Gorzelik w RAŚ zaczął z kolei działalność polegającą na przekonywaniu, że dialekt śląski to "język śląski", opowiadając że chodzi tylko o zachowywanie tożsamości regionalnej. Jasne... Gdyby Gorzelik nie znalazł sojuszników w postaci katowickiej Gazety Wyborczej gdzie co tydzień piszą felietony zwolennicy ZLNŚ i RAŚ czyli Kazimierz Kutz i Smolorz wraz z grupą entuzjastycznie nastawionych do RAŚ dziennikarzy (Krzyk, Klich i kiedyś Wieliński) to pies z kulawą noga by się nimi nie interesował. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Gorzelik a ZLNŚ 06.12.10, 13:11 Narodowości się nie rejestruje, więc nie pisz bzdur. Ponad 173.000 obywateli polskich narodowości śląskiej to fakt, bo narodowość jest deklaratywna, z czego powszechnie korzystano podczas spisu powszechnego w 2002 roku. Status języka również zależeć powinien wyłącznie od jego użytkowników, tak jak to miało miejsce z językiem chorwackim i serbskim, które są identyczne, jednak mają status odrębnych języków. Dzięki działaniom promującym śląszczyznę używanie tej mowy nie jest już piętnowane ani postrzegane jako obciach. Choć ludzie twojego pokroju nazywają ten język mianem bełkotu czy grypsery. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Gorzelik a ZLNŚ 10.12.10, 01:24 Do listy z bardzo trafnego postu hierowskiego należy dodać m.in. widocznego tutaj jak na dłoni forumowicza settembrini oraz kilku innych, którzy nadzwyczaj pracowicie rozciągają swą ustawiczną, niezmiernie troskliwą opiekę nad forum katowickim GW. Starając się zapełnić je bez reszty, nie siląc się nawet specjalnie na oryginalność. Liczy się ilość tego oraz powtarzalność, liczba obrotów wirówki odsączającej poszczególne frakcje. Ociec, prać? Prać! pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Egypt.Mythology.Set.jpg&filetimestamp=20050503003527 Kto tam sprawdzać będzie, czy te czołgi są tekturowe. Armia już nie tyle Palikotowa (bo Palikot nie wypalił, spalił na panewce, zbyt często wcześniej paląc głupa) - co terakotowa. "Nogi każdej z rzeźb są pełne, natomiast korpus i głowa puste w środku..." pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Terakotowa_Armia_1.jpg&filetimestamp=20091205072354 pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Emperor_Clothes_01.jpg&filetimestamp=20080512195315 Odpowiedz Link Zgłoś
tak_bywa Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 11:28 Trzeba przyznać, że PZPR-owi jedna rzecz się w 100% udała - co najmniej 3-4 pokoleniom Polaków zrobić pranie mózgów i to do tego stopnia, że cokolwiek się dzieje na Śląsku, podnosi się wrzask, że "ktoś" chce Śląsk oderwać od Polski i nadal straszy się ziomkostwami i oderwaniem Śląska od macierzy. Ciekawe co na wypowiedzi naszego Prezydenta powiedziałby mój wujek oraz Jego towarzysze broni, którzy stracili życie w 3 powstaniach śląskich ? Nie mówiąc już o tych, którzy byli likwidowani przez hitlerowców a potem przez "wyzwolicieli" wywożeni do kopalń za Ural. Dziękuję wszystkim Polakom za takie traktowanie powstańców śląskich i wielu pokoleń Ślązaków, którzy walczyli i cierpieli aby przyłączyć Śląsk do macierzy i takie dostają podziękowanie. Jak długo będziecie traktować Ślązaków jak Niemców ? Całe dzieciństwo słyszałam, że jestem niemrą i zdawało mi się, że te czasy już się skończyły a tu nie dość, że obraża mnie Prezydent, to jeszcze dołączył do Niego prof. Buzek. Wstyd i hańba !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 11:43 Podaję małą próbkę publicystyki z "Jaskółki Śląskiej" - organu prasowego Ruchu Autonomii Śląska: "A co nas czeka dziś, naszą młodzież, oto pytanie! Odpowiedź jest jedna! tylko SUWERENNOŚĆ ŚLĄSKA" albo "Na tle dotychczasowej tragicznej historii Śląska, jego Ziemi i Ślązaków, weder Schlesier, jedyną właściwą wartością jest: nasza Ziemia, Odrębność Etniczna i Kulturowa oraz wciąż brakujące ogniwo do całości Śląskiego Jestestwa, to jest SUWERENNNOŚĆ!" Źródło: web.archive.org/web/20080224224605/http://www.zpka.org.pl/bk_16slaska.html Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 13:04 Teksty sprzed 10 lat, jeśli w ogóle nie są wymyślone. Pokaż mi to na stronie jaskolkaslaska.eu Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 13:28 settembrini napisał: > Teksty sprzed 10 lat, jeśli w ogóle nie są wymyślone. Pokaż mi to na stronie ja > skolkaslaska.eu To zmienia postać rzeczy jeśli nawet są sprzed 10 lat? "Język śląski" (wymyślany przy biurku na bazie dialektu) + "naród śląski" (do deklarowania którego nawołuje RAŚ w spisie powszechnym) + autonomia - i co dalej? I wypraszam sobie żeby redaktorzy Gazety Wyborczej opisywali tych ludzi jako reprezentantów "Ślązaków" i że gdy RAŚ coś głosi to, że deklarują to Ślązacy. To tak jakbyście pisali po konferencji Leppera, że "Polacy coś deklarują". Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 16:14 Napisałem, że sprzed 10 lat lub całkowicie zmyślone. Nie jestem w stanie tego zweryfikować, natomiast osoba spod nicka "hierowski" jest znana z bardzo swobodnego podejścia do prawdy i rzetelności. 10 lat ma znaczenie, bo w tym czasie doszło do pokoleniowej zmiany z RAŚ, który z tamtą organizacją ma stosunkowo niewiele wspólnego. Jako zajadły przeciwnik oczywiście tego nie dostrzeżesz, bo to nie na rękę. Łatwiej straszyć bredniami niż poważnie podejść do krytyki. Jeśli podasz mi jedną obowiązującą i nie budzącą kontrowersji definicję dialektu, gwary i języka, to winszuję. Tylko daruj sobie wiki. Redaktorzy GW mają rację, w górnośląskich okręgach sejmokowych RAŚ uzyskał 15-17% poparcia, w powiecie rybnickim 25%, w wielu gminach nawet 40% poparcia. To chyba wystarczy, aby móc tak stwierdzić. Mieszkaniec woj. śląskiego to nie Ślązacy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Śląskie strachy na Lachy 10.12.10, 01:48 Zmiana pokoleniowa?...:))) Rozumiem, że Gorzelik już nie tyle zmienia wcielenia - co pokolenia! :))) Wybory do sejmiku. Okręg nr 3 (Racibórz-Rybnik-Orzesze) PO - 34,45% PiS - 22,34% RAŚ - 14,57% Przykładowe nazwiska kandydatów zwycięzców tych wyborów (PO-PiS): Zienc, Skura, Huda, Weczerek, Grzonka... Przykładowe nazwiska Echte Schloonzokuf z listy RAŚ w tym okręgu: Buczyński, Barchański, Polak, Polok... Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Śląskie strachy na Lachy 10.12.10, 01:52 Źródło zapomniałem dodać: wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/240000/240000-o-240000-RDA-3.html?wyniki=1 Odpowiedz Link Zgłoś
freitag23 Re: Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 17:24 Jako, z dziada pradziada ślonzok - nie mylić ze ślunzokiem lub szlonzokiem ( widziałem nawet ślunsk z czeskim koliczkiem nad "u ) , proszę wszystkich, przekonanych o tym, że śląski jest językiem a nie gwarą ( ja rozróżniam ich pięć ) aby swoje zdanie na ten temat napisali po śląsku, tak, aby można to było zrozumieć i płynnie przeczytać. Jo sie moga pogodać z kożdym ślonzokiem przy piwie w szynku, abo u tanty Hildy na geburstaku jak latoś na działkach łobrodziła oberiba i blumkołl, ale nigdy nie podejmę się napisania poważnego artykułu lub np pracy magisterkiej . Nie udało się to nawet takiemu ślązakowi jak Panu Kutzowi w jego książce biograficznej " Piąta strona świata" w której jak ognia unika ślońskich ausdrukow. Z pokorą i ciekawością czekam na odzew. Pierona, jak to bydzie po śląsku "odzew"? Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 11:54 pl.wikipedia.org/wiki/RA%C5%9A#Wypowiedzi_Jerzego_Gorzelika "Jestem Ślązakiem, nie Polakiem. Moja ojczyzna to Górny Śląsk. Nic Polsce nie przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem. Państwo zwane Rzeczpospolita Polska, którego jestem obywatelem, odmówiło mi i moim kolegom prawa do samookreślenia i dlatego nie czuje się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa" Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Debilizm i nieuctwo 06.12.10, 11:54 Dla prawicy i krypto-prawicy - PO, Polska to jeden naród, jeden Bóg, jedna tożsamość, dla lewicy - Polska to model PRL - wszystko podporządkowane interesom centralnego rządu. Nie tak teraz wygląda Europa. Śląsk jest szczególnym obszarem geograficznym, historycznym i kulturowym. Jeśli jego mieszkańcy chcą pielęgnować swoją tożsamość, w tym mieć wpływ na wydatkowanie płaconych przez siebie podatków, to należy to wspierać i promować. Wspólnoty lokalne to najważniejszy czynnik budowy społeczeństwa obywatelskiego. A że Komorowski nie jest do końca rozgarnięty, to nie od dziś wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
chimek RAS to separatysci nienawidzacy Polski i Polakow 06.12.10, 12:04 Wystraczy przesledzic fora internetowe. Niby udaja ostatnio bardziej ucywilizowanych, ale nienawisci nie moga ukryc. To co oni uprawija to najgorszy rodzaj nacjonalizmu. Buduja roznice narodowosciowe na wszystkie sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Nie bredź 06.12.10, 13:14 Gdybym wyciągał wnioski o PO czy PiS na podstawie tego, co piszą internauci podający się za sympatyków tych partii, doszedłbym do tragicznych wniosków o kondycji intelektualnej tych partii. Jednak takie wnioskowanie jest z gruntu fałszywe. Myśl, a nie łykaj bredni jak pelikan. Odpowiedz Link Zgłoś
warol.5 Re: Nie bredź 06.12.10, 14:42 wszytko to co napisał to prawda! Raś to szowiniści nienawidzących Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Nie bredź 06.12.10, 16:19 Jestem dosyć blisko RAŚ, więc mogę spokojnie zalecić ci spożycie jakiegoś barbiturana bo melisa nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Nie bredź 10.12.10, 01:55 pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Egypt.Mythology.Set.jpg&filetimestamp=20050503003527 Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Ja gdybym mieszkał na Sląsku to wolałbym 06.12.10, 12:10 przyłączyć się co Czech czy Niemiec niż gnić w Grajdole. Ale nie wiem czemu oni tak panikują, RAŚ mówi o autonomii a nie o separacji, przed wojną Śląsk był przecież autonomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Ja gdybym mieszkał na Sląsku to wolałbym 06.12.10, 12:20 tornson napisał: > przyłączyć się co Czech czy Niemiec niż gnić w Grajdole. > Ale nie wiem czemu oni tak panikują, RAŚ mówi o autonomii a nie o separacji, pr > zed wojną Śląsk był przecież autonomiczny. ---- Autonomia a głoszenie istnienia odrębnego narodu to dwie różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Ja gdybym mieszkał na Sląsku to wolałbym 10.12.10, 01:56 W takim razie ogromnie cieszę się, że tu nie mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
milo32 Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 12:55 i tak oto mamy temat zastepczy. nie gospodarka, dlug publiczny, zapasc sluzby zdrowia, fundusze emerytalne, z ktorych dostaniemy grosze, czy tez inne, ktorych dotad zadnemu z polskich rzadow nie udalo sie optymalnie uregulowac - a slaski autonomizm stana sie najwazniejszym zagadnieniem polskich narodowcow przynajmniej do kolejnych wyborow parlamentarnych. a i potem bedzie ten temat wyciagany z szafy przy kazdej potrzebie, tak jak komunisci pokazywali zdjecie adenauera w krzyzackim plaszczu, aby odgrzac nastroje patriotyczne. dopoki polska kultura polityczna pozostaje niedojrzala a polska krajem transformujacym sie, dopoty wszelkie dazenia autonomiczne nie maja szans na urzeczywistnienie. a mowienie o slaskiej narodowosci jest tylko oliwieniem polskiego nacjonalizmu i szkodzi slazakom, i innym grupom narodowym i etnicznym w polsce. polacy nie chca autonomicznego slaska zamieszkalego przez slaska grupe etniczna, tylko kraine geograficzna zwana slask, zamieszkala przez ludnosc okreslajaca sie jako polska. i to wie kazdy szlonzok od dziecka, co dostal po pysku za mowienie po szlonsku poza domem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Śląskie strachy na Lachy 10.12.10, 02:08 Naucz się używać znaków interpunkcyjnych, reguł pisowni wielkich liter oraz polskich znaków diakrytycznych - zanim zaczniesz robić wykłady na temat polskiej kultury politycznej, gospodarki i historii, nacjonalizmu i oliwy. Nie tylko Polsce, ale mnie osobiście - Górnoślązakowi po mieczu i kądzieli (i tu i tam co najmniej od XVIII wieku) - tym postem dałeś w twarz! To jest pysk: en.wikipedia.org/wiki/File:Set.svg Odpowiedz Link Zgłoś
milo32 Re: Śląskie strachy na Lachy 21.03.11, 17:42 jacggg napisał: > Naucz się używać znaków interpunkcyjnych, reguł pisowni wielkich liter oraz pol > skich znaków diakrytycznych - zanim zaczniesz robić wykłady na temat polskiej k > ultury politycznej, gospodarki i historii, nacjonalizmu i oliwy. Nie tylko Pols > ce, ale mnie osobiście - Górnoślązakowi po mieczu i kądzieli (i tu i tam co naj > mniej od XVIII wieku) - tym postem dałeś w twarz! > > To jest pysk: en.wikipedia.org/wiki/File:Set.svg otoz szanowny panie szlonzoku po mieczu i kadzieli, kultura polityczna wymaga okreslonego poziomu merytorycznego przy podejmowaniu dyskusji. jesli jednak tylko z tego powodu, ze uzywam innej formy stylistycznej anizeli pan, czy tez nie uzywam polskich znakow literowych, atakuje mnie pan, jest dowodem na to, ze w polsce i na slasku kultura polityczna ma jeszcze duzo do nadrobienia. uprzejmie pozdrawiam, szlonzok z wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie lęki, a nadzieje 06.12.10, 13:03 "Przegrali, ale ich sprawa podsyciła w Polsce lęki, że Śląsk może się kiedyś oderwać." W Wielkopolsce z uwagą patrzy się na rozwój wypadków. Wielkopolska od dawna jest dojną krową, ale nie ma przywódcy, który doprowadziłby do odłączenia od Polski, lub przynajmniej federalizacji. Mam nadzieję, że przykład Śląska w końcu doprowadzi do politycznych zmian w Polsce. Francja rówież przestała pompować pieniądze w biedne regiony (np. Limousine) kosztem bogatszych. Odpowiedz Link Zgłoś
finrod_cz Brawo! 06.12.10, 13:10 Do przodu, nasi śląscy przyjaciele! Czechy są z Wami! Cieszymy się na nowego, porządnego i miłego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Brawo! 21.03.11, 17:59 finrod_cz napisał: > Do przodu, nasi śląscy przyjaciele! Czechy są z Wami! Cieszymy się na nowego, p > orządnego i miłego sąsiada. Czyżby polskie sąsiedztwo nie było porządne i miłe??? Zawsze odnosiłem inne wrażenie. Polacy i szanują i lubią Czechów, ja również, nawet jeżeli nie ma wzajemności. Niemniej jednak powinniście to - Wy Czesi - trochę uszanować. Jesteście najbardziej lubianym przez Polaków narodem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Chcę Polski federalnej! 06.12.10, 13:18 Autonomia dla Górnego Śląska? NIE! Autonomia dla wszystkich regionów / województw? TAK! Trzeba tylko wspomnieć o nieszczęśliwym nadaniu nazw dwóm województwom: śląskiemu i pomorskiemu. Przywrócono im w 1999 r. przedwojenne nazwy nie zważając na to, że w dzisiejszych granicach RP nie mają one za bardzo sensu. Województwo pomorskie, to nie całe Pomorze, a województwo śląskie, to nie cały Śląsk, a nawet nie cały Górny Śląsk. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paschen Re: Chcę Polski federalnej! 06.12.10, 18:52 Witam :) A dlaczego Autonomia dla Górnego Śląska NIE a dla wszystkich TAK? To właśnie myślenie centralistyczne :) Dlaczego RAŚ ma "walczyć" o autonomię dla innych regionów? Owszem, jestem za autonomią dla innych regionów, ale niech same decydują za siebie! Na tym właśnie polega samorządność (Autonomia). Jeżeli powstaną organizacje autonomiczne w innych regionach RAŚ pewnie podejmie z nimi współpracę, ale nie będzie decydował o autonomii np. Wielkopolski... Pozdrawiam... Pamiętaj, musisz sam o siebie zadbać, nikt nie zrobi tego za Ciebie :) (to jest samorządność) :) Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Chcę Polski federalnej! 07.12.10, 09:10 paschen napisał: > Witam :) > A dlaczego Autonomia dla Górnego Śląska NIE a dla wszystkich TAK? To właśnie my > ślenie centralistyczne :) > Dlaczego RAŚ ma "walczyć" o autonomię dla innych regionów? Bo tak łatwiej. Zabiera się wtedy najważniejszy argument o tym, że za wszystkim stoją Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Chcę Polski federalnej! 10.12.10, 02:16 Was raczej interesuje CO NAJWYŻEJ współpraca z Morawami w ramach Rzeszy Wielkomorawskiej!...:))) Niech żyje ZJEDNOCZONA Europa Stu Flag, Zaginionych Królestw! To będzie prawdziwa WSPÓLNOTA serc, w duchu nowoczesnego regionalizmu! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vis-itor Populistyczne strachy na Lachy 06.12.10, 13:25 Nic tak nie łączy naszych polityków jak strach przed utratą władzy i dojścia do koryta. Nagle rozmyły się wszystkie podziały na lewicę i prawicę, "moherów" i "poskomunę"... wszyscy razem jak jeden mąż biją na alarm, bo o to w jednym z regionów lokalna społeczność w wyborach samorządowych pokazała czerwoną kartkę politykom głosując na prawdziwych społeczników. Brawo! Ślązacy pokazali co to społeczeństwo obywatelskie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Populistyczne strachy na Lachy 10.12.10, 02:29 Jak na razie, to co najwyżej bardzo nACHalnie mACHacie swoimi żółtymi papierami tam i sam. Mimo dwudziestoletniego hodowania was, niczym brojlery - przez raptem jednego, bardzo chamskiego reżysera wraz z dosyć wąskim gronem sympatyków tego króliczka. Nie macie też absolutnie nic wspólnego z ruchem obywatelskim. Jesteście jego zaprzeczeniem. Odwołujecie się do ethnos (=gr. RASa), a nie do - cives (łac. obywatele). Odpowiedz Link Zgłoś
fractale Re: Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 14:27 Nikt tak nie napędza klienteli Gorzelikowi (którego nadal ciężko traktować serio) jak "poważni patrioci warszawscy", przypominający sobie o regionach (bo to nie tylko o Górny Śląsk idzie) ino w czasie wyborów. A PiS niech się zamknie, nie ruszałby dziadka z Wehrmachtu, RAŚ mógłby nie być w sejmiku. Ale hanysy! Nie dajmy sobie narzucać mitów sprzed blisko stulecia, nieważne czy pro- czy anty-. Skansen, choćby modernizowany, pozostanie skansenem. Odpowiedz Link Zgłoś
chimek Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 14:31 Skad idzie kasa na separatyzm slaski to widac na tym rosyjskim filmie: rt.com/news/poles-apart-silesians-realize-themselves-as-a-nation/ Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Śląskie strachy na Lachy 10.12.10, 03:36 Gorzelik żyje na koszt NASZEGO państwa, niestety!... Na marginesie: zaprezentował w tym filmiku wyjątkowo nędzną fonetycznie angielszczyznę. Masz pan bardzo kiepskie ucho, jak na ochotniczego dyrygenta czy choćby kontra-basistę (wcześniej zegarmistrza) - przywracającego subtelności i odcienie, bemole i krzyżyki na mapie językowej naszego kraju, panie G.! Nawet kontra-bas ma zbyt wiele strun dla pana! O jakieś trzy. www.google.pl/images?hl=pl&biw=1024&bih=608&q=kontrabasista&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=MYcBTe6pNIGi8QP_lqCeCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=5&ved=0CEkQsAQwBA Może bałałajki niech pan spróbuje? W pierwotnej wersji (mongolskiej) - z dwiema strunami? Może z czasem nawet i takiej, trzystrunowej?: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:TenorBalalaika1.jpg&filetimestamp=20050809191037 Ale dla pana G. najlepsza chyba będzie drumla! "Drumla (ze średniogórnoniem. Trumel = BĘBEN) – ludowy instrument muzyczny z grupy IDIOFONÓW SZARPANYCH..." pl.wikipedia.org/wiki/Drumla en.wikipedia.org/wiki/File:JewsHarpCivilWar.jpg www.youtube.com/watch?v=KzJvVePDOFQ Odpowiedz Link Zgłoś
madam81w Gorzelnik to szwabski agent 06.12.10, 15:51 Może ktoś w z GW-na wreszcie wysiliłby się i napisał RZETELNY tekst o prawdziwych intencjach ras-istów? Dlaczego nikt się nawet nie zajaknie o tym, że ras-iści są współfinansowani przez "Zwiazek wypędzonych" E. Steinbach? Dlaczego nie wspomina się o kontaktach ras-istów z ETA i IRA? Dlaczego wreszcie podobno "polska" partia, PO zawiązuje koalicję z separatystami śląskimi, mając do wyboru Polskie partie takie jak PiS i SLD? To wszystko wygląda bardzo dziwnie i niepokojąca, a jeśli dodamy do tego naciski Merkel na Tuska i Tuska na Opolszczyznę by stworzyć koalicję z mniejszością niemiecką w tej dzielnicy i ostatnio - "gospodarską" wizytę Miedwiediewa w Polsce połączoną z przeglądem wojsk to można zacząć się na poważnie zastanawiać czy aby na pewno żyjemy w suwerennym kraju rządzonym przez Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
condor-2 Re: Gorzelnik to szwabski agent 06.12.10, 16:01 Jesteś głupi jak mój lewy but. Odpowiedz Link Zgłoś
operon99 Re: Gorzelnik to szwabski agent 06.12.10, 16:03 Myślisz Lutostański, że kogoś obchodzą twoje wypociny ? Idz sie wyżal twojemu narzeczonemu Piotrusiowi Spyrze. Wsumie pasujecie do siebie, takiej pary z tak obleśnymi gębami to ze świeczką szukać :) Odpowiedz Link Zgłoś
paschen Re: Gorzelnik to szwabski agent 06.12.10, 19:03 Trzeba przyznać, że ktoś tak świetnie wcielił się w "naszego" Adaśka, że niekierzy sie nie pokapowali :) Brawo :) (to nie adam ale madam :)) I wleź se na linki, bo są niezłe :) Odpowiedz Link Zgłoś
boguschitz Re: Gorzelnik to szwabski agent 06.12.10, 18:45 Chopie, ciebie już nic niy pomoże ! Ponoć gupota jest wieczno. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Gorzelnik to szwabski agent 10.12.10, 03:47 www.youtube.com/watch?v=tsJcmczx2gw&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Strachy na Lachy? Śląsk się zbroi i planuje agresję na Polskę 06.12.10, 17:53 Planem Ślązaków jest agresja na Polskę a później na Czechy. Prezydent Polski, Parlament Europejski i inne zbiorowiska lewicy , dowiedziały się o tajnych działaniach Ślązaków, zwłaszcza tego Ślązaka co mieszka i obcuje, za wsią na górce z owcami. Owcze mięso przyczyną powstań u Basków, Korsów i Tyrolów. Całkowity "Zakaz" konsumpcji baraniny, jedynym rozwiązaniem Europejskich problemów, zwłaszcza tych w Polskim Rządzie. Kanibalizm; Rządowy baran je baraninę. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Strachy na Lachy? Śląsk się zbroi i planuje a 10.12.10, 03:54 www.youtube.com/watch?v=-1ezqv1MDYo&NR=1&feature=fvwp Odpowiedz Link Zgłoś
bd-75 Przenieść stolicę Polski do Opola... 06.12.10, 20:09 ...a wilk będzie syty i owca cała ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
geruzja Śląskie strachy na Lachy 06.12.10, 20:55 Jerzy Gorzelik powołując się na wypowiedź Davida Lloyda George'a ,stawia siebie w nie najlepszym świetle.Przecież ten angielski polityk miał blade pojęcie o ziemiach polskich i historii naszych ziem.Co do powstań śląskich,to walczyli w nich nie tylko Ślązacy.Mój wuj walczył w powstaniu śląskim, chociaż mieszkał w Kongresówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Śląskie strachy na Lachy 07.12.10, 03:37 geruzja napisała: > Jerzy Gorzelik powołując się na wypowiedź Davida Lloyda George'a ,stawia siebie > w nie najlepszym świetle.Przecież ten angielski polityk miał blade pojęcie o z > iemiach polskich i historii naszych ziem. Co do Śląska się nie pomylił... > Co do powstań śląskich,to walczyli w n > ich nie tylko Ślązacy.Mój wuj walczył w powstaniu śląskim, chociaż mieszkał w K > ongresówce. I właśnie dlatego nie były „powstaniami śląskimi” - nazywanie ich tak jest bardzo grubym nadużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
chimek niemiecka malpa: oberszlesier 07.12.10, 05:21 Wczasie plebiscytow na slasku popularny by zart, ze niemcy szkola malpe o nzawie Oberszlesier, aby szafowac nia Slazakow. Gorzelik to taka malpa. Odpowiedz Link Zgłoś
86644ll Gorzelik nie ma prawa dostać polityki edukacyjnej 07.12.10, 05:42 i kulturalnej. Powierzenie wicemarszałkowi z RAŚ spraw edukacji będzie działaniem przeciw Polsce. RAŚ za pośrednictwem szkół będzie chciał upowszechniać swoją ideologię narodu śląskiego. RAŚ od lat usiłuje przekonywać, zwłaszcza młodych ludzi na Śląsku, że Śląsk to coś lepszego niż Polska i że być narodowości śląskiej to coś lepszego niż być Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
euqigart Kłamstwem jest 07.12.10, 11:17 twierdzenie, że RAŚ nawiązuje do autonomii z II RP. RAŚ chce dużo więcej np. rządu śląskiego. RAŚ to organizacja antypolska. Odpowiedz Link Zgłoś
lepus42 Śląskie strachy na Lachy 07.12.10, 13:43 Czy ja dobrze rozumuję? Skoro autonomiczne woj śląskie wyglądało tak: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Autonomiczne_wojew%C3%B3dztwo_%C5%9Bl%C4%85skie.svg&filetimestamp=20080419114425 To RAŚ chce właśnie takiego Śląska? A jeżeli chce również Wrocławia i Opola to właściwie jakim prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
operon99 Re: Śląskie strachy na Lachy 07.12.10, 18:06 Gdybyś zapoznal się z programem RAŚu to byś wiedział. RAŚ postuluje przywrócenie autonomii Górnego Śląska w jego historycznych granicach. Oczywiście dla tych ziem, które obecnie znajdują sie w granicach Państwa Polskiego, bo jak wiadomo część Górnego Śląska leży także w Republice Czeskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Śląskie strachy na Lachy 10.12.10, 04:01 www.google.pl/images?hl=pl&q=g%C3%B3rny+%C5%9Bl%C4%85sk&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=mZcBTZHgBofKswbbgsCQBQ&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=2&ved=0CDMQsAQwAQ&biw=1024&bih=608 Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Precz z RAŚ-izmem, Kłamstwem I CHAMstwem! 10.12.10, 00:46 "Ślązacy - jak mówi Kutz - pokazali, że mają tego dość. Postawili na młodych, wykształconych ludzi z RAŚ, którzy pokazywali swoje związki z regionem." Kolejni "młodzi, wykształceni"... Ta płyta już jest zdarta, jak zole w szkarbołach starego mohera! Co za rozpaczliwy banał i kolejne, ordynarne KŁAMSTWO, szewską dratwą szyte! Wybory samorządowe do sejmiku bezapelacyjnie wygrały partie: PO, PiS oraz niestety SLD. Niżej - samorządowcy nie związani ani z tymi partiami, ani z RAŚ - kanapową partyjką, działającą od 20 lat pod płaszczykiem stowarzyszenia (mniejsze wymogi formalne) - co jest obchodzeniem prawa zresztą. Kutz nieco inaczej swój propagandowy stek insynuacji sformułował! W charakterystyczny dla siebie sposób pisząc o GŚ w dziedzinie KULTURY "zdegradowanym do prowincjonalizmu o CIULATEJ proweniencji": "...wszystkie stowarzyszenia i organizacje pozarządowe Ślązaków powinny konfederować się pod jednym szyldem, na przykład w Ruchach Jedności Ślązaków pod egidą RAŚ, aby we wszystkich wyborach konsultować się i tworzyć jednolity front działań w sprawach dotyczących całego województwa. I nie tylko." Jednocześnie nie pierwszy już raz atakuje Buzka (wiadomo! trzeba uważać na, cytuję jedną ze starszych gadzinowych publikacji Kutza: "Kurwenreiche Strecke za Cieszynem"!...), albowiem Buzek "komisarycznym, banerowym" Ślązakiem jest. "Wyalienowanym z rodzimości śląskiej", podobnie jak: "Maria Pańczyk, Dorota Simonides, Jan Miodek czy Helena Synowiec"... Pisze dalej Kutz, we wręcz odrażający i tradycyjnie finezyjny (wiadomo: najwybitniejszy przedstawiciel kultury naszego regionu, chwilowo tylko "ciulatej" - ma ŁEB ten KUTZ i nie od parady tyle lat żarł siano państwowe, moszcząc się w Zatoce Czerwonych Świń oraz PRL-owskie ordery zbierając!...) sposób wylewając krokodyle łzy nad tymi, których przed chwilą nie pierwszy raz starał się zdyskredytować. "Zwieszam łeb, ubolewam nad tym i gdy obudzę się w nocy, może wyleję parę łez rozpaczy (a nawiedza mnie dość często) nad naszą zidiociałą ojczyzną i naszymi wybitnymi Ślązakami, którzy ugrzęźli w historycznych opłotkach fałszywego, bo narzuconego patriotyzmu z lat II RP. (...) Dziś każda wieś ma taką elitę, jaką ma i nic na to nie poradzimy. Żyjemy w czasach dewaluacji i upadku moralnego autorytetów."!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,8779855,Kazimierz_Kutz__Niepokojaca_innosc_mieszkancow_Slaska.html PO Tuska i Schetyny nie cofnie się przed niczym, żeby opanować kolejne przestrzenie życia społecznego oraz zachować dotychczasowe zdobycze. Niby Tomczykiewicz wielce zaczął forsować koalicję z RAŚ (hłe hłe)... A ja sobie myślę, że chodzi o czysto populistyczną podbudowę bliskiej zeru wiarygodności Tomczykiewicza, jako polityka, który niby ma coś w PO do powiedzenia - tak, by PO zebrało u nas swoje żniwo w przyszłorocznych wyborach. Interes Partii interesem Narodu! I mam nadzieję, że tu się przeliczysz, Don Tusku - boś najwyraźniej zwykły PLATFUS, a nie żaden mąż stanu, czy nawet wiarygodny polityk! Wkrótce przyjdzie czas na podsumowanie dorobku PO w dziedzinie rządzenia państwem polskim. Będzie koniec tego robienia nas ZA BŁOZNA! Zostaną zbadane FAKTY I obalone MITY. Naświetlające pogadanki pana Szczepańskiego są w tym kontekście NIC WERT! Zresztą taki z niego Ślązak, jak ze mnie biskup kielecki - więc niech pan Szczepański nad nami tak troskliwie się nie pochyla, bo jeszcze mu w krzyżu szczeli i bydzie z puklem lotoł! Importowanych adwokatów Ślązacy na pewno nie potrzebują! Istna amnezja wobec Gorzelika nastąpiła... I to w obliczu ewidentnej socjotechniki, populizmu i przekłamań, jakimi RAŚ-iści co i rusz częstują publikę. Podawajcie sobie cegły i wznoście wasze prowincjonalne familoki poza Górnym Śląskiem, towarzysze przodownicy Europy Stu Flag! Odpieprzcie się od naszego regionu, hodujcie swoje ślimaki gdzieś indziej, albo zostaniecie grzecznie acz stanowczo wyproszeni! My tu mamy dosyć surowe charaktery, wbrew kutzologii manipulowanej! Poniały, Komaraden? TU AŻ TAK DUPOWATE CIELĘTA NIE MIESZKAJĄ, JAK WAM SIĘ WYDAJE!!! Odpowiedz Link Zgłoś