asiazlasu 13.12.10, 15:10 wyciagnijcie ich z tego afganistanu, psu na bude takie posuniecia. To nikomu i niczemu nie sluzy. A forsa z budzetu leci. A zdrowie (zycie) zolnierzy tez ...po co ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
starogowienny Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 15:53 Może warto by zrobić jakąś zbiórkę społeczną? smolensk-2010.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 16:07 Zeszłoroczny tekst ? ? ? Już to czytałem w " Gazowni " ! Święta są przecież co roku... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk greges, ty jako już nawet czytałeś teksty z ... 13.12.10, 17:13 ... następnego roku. Tak jak Jarosław Kłamczyński, masz wizje. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 16:16 A czy mnie powinno obchodzić dobrze opłacane wojsko najemne okupujące obcy kraj, z którego strony nie nastąpił wobec Polski żaden akt agresji? To nie są żołnierze, tylko najemnicy. Pojechali tam dla pieniędzy. Nasz kraj nie ma żadnych interesów w Afganistanie. Szlag człowieka trafia jak jeszcze słyszy, że budżet nam sie nie domyka. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk To miedzy innymi dzieki Nim .... 13.12.10, 17:27 ... ten akt agresji wobec nas odczuwalnie nie nastąpił. Kto tego nie rozumie, nie rozumie współczesnego świata, współczesnych zagrożeń i wojny, która trwa i która jest rzeczywiście ś w i a t o w a. Powiedzonko: "nasza chata z kraja" jest tak przestarzałe jak zaścianek. Popieram pacyfizm, ale pacyfizm niezacietrzewiony, tak jak ekologię ale tylko przemyślaną. A naszych chłopaków na froncie to trzeba popierać a nie dołować idiotycznymi opiniami pięknoduchów. Nareszcie załatwiamy też coś za siebie i dla siebie oraz dla innych, bo do tej pory zawsze tylko Amerykanie dupy musieli za nasze pięknoduchostwo i kłótliwość nadstawiać. I nie myślę tu tylko polskiej kłótliwości ale też o europejskiej indolencji. Niech chociaż raz Polak będzie mądry przed szkodą, a nie po niej. -- Pamiętajcie o powodziach! Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_makaronu Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 16:29 "trzeba to wszystko rozwieść do baz Ghazni, Warrior, Giro i Karabagh." ROZWIEŚĆ to się można, jak małżeństwo nie wychodzi. Takich byków naprawdę nie wypada robić, zwłaszcza w takiej gazecie! Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
rhobar Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 16:46 Najlepszygeorge ciekawe czy potrafiłbyś tak wygarnąć komandosowi jednostek desantowo szturmowych po powrocie z akcji w której zlikwidowano obóz talibów podkładających ładunki wybuchowe na targowiskach w pobliżu Ghanzi.Polscy żołnierze wykonują jedynie rozkazy dowództwa polskich Sił Zbrojnych więc nazywanie ich najemnikami uwłacza im a zdziwiłbyś sie jak komandosi takich jednostek jak GROM oraz Formoza potrafią być czuli na punkcie żołnierskiego honoru Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 17:03 Nie mówię o jednostkach, tylko o całym przedsięwzięciu. Jaki mamy w tym interes, że nasi komandosi rozbili obóz Talibów gdzieś w Afganistanie? Dlaczego taki kraj jak Polska, którego nikt nie napadł, pcha się w rejony Bliskiego Wschodu, z którym historycznie ani gospodarczo niewiele łączy? Dodatkowo, jesteśmy krajem średniorozwiniętym, z relatywnie słabym wojskiem, więc po cholerę pchać się na nieswoją pustynię? Płaci ktoś nam za to? Mamy z tego jakieś inne profity? Miały być kontrakty na odbudowę Iraku przecież... A co do uwłaczania, hasło: ja wykonywałem tylko rozkazy, już nie obowiązuje z tego co mi wiadomo. A jeżeli w czyimś interesie prowadzisz działania wojskowe w kraju, który w ogóle Ciebie nie zaatakował, to jesteś najemnikiem mimo iż działasz pod szyldem 'walki z terroryzmem'. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Re: Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 17:36 najlepszygeorge napisał: "Dodatkowo, jesteśmy krajem średniorozwiniętym, z relatywnie słabym wojskiem (...), Mamy z tego jakieś inne profity? " Ani słowa prawdy w tym wywodzie. Zwykłe tchórzostwo i kunktatorstwo. Nie widzisz nic poza skrajem swojej michy która masz przed nosem? Polska już przestała być słabym krajem i średnio rozwiniętym, tylko niektórzy Polacy takimi zostali. Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Re: Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 18:53 Polska bedzie krajem rozwinietym gdy sie bedziesz mogl leczyc bez zagrozenia zycia z powodu zlamanej nogi. I gdy kazdy rencista bedzie mial pieniadze na wykup lekarstw po 40 latach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Operacja Boże Narodzenie 13.12.10, 19:20 Nie rozumiem Twojego wywodu o tym, że zawsze Amerykanie nadstawiali tyłki za innych. Niby kiedy? A Polska wciąż nie należy do krajów wysokorozwiniętych. Do Niemiec, UK czy Japonii jesteśmy we wszystkich dziedzinach opóźnieni o kilka dekad, więc o jakim rozwoju tutaj mowa? To my się cieszymy, że możemy w sezonie na szparagi do Bauera pojechać, a nie na odwrót. No chyba, że porównujesz nas do Somalii, ale wydaje mi się, że to już nie ta liga. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Re: Operacja Boże Narodzenie 15.12.10, 05:13 najlepszygeorge napisał: > Nie rozumiem Twojego wywodu o tym, że zawsze Amerykanie nadstawiali tyłki za in > nych. Niby kiedy? W pierwszej i drugiej wojnie światowej. Na plażach Normandii i w wielu innych miejscach znajdziesz ich groby, które puste nie są. Bo nasza kochana Europka się przed Adolfem wdzięczyła, a my (czyli nasi politycy międzywojenni) pomachiwaliśmy szabelką. > A Polska wciąż nie należy do krajów wysokorozwiniętych. Do Niemiec, UK czy Japo > nii jesteśmy we wszystkich dziedzinach opóźnieni o kilka dekad, więc o jakim ro > zwoju tutaj mowa? Czemu od razu patrzysz na te kraje, one sie zawsze inaczej rządziły i nie miały tyle świat kościelnych co my. Popatrz na Ukrainę, albo na takie kraje unijne jak Łotwa albo Grecja. Od razu się lepiej poczujesz. Jęczenie to nasza specjalność. To my się cieszymy, że możemy w sezonie na szparagi do Bauera > pojechać, a nie na odwrót. Jak będziesz Bauerem a nie drobnym rolnikiem to też do Ciebie przyjadą. Na razie polski rolnik nie ma sam co robić na swoim, to po co mu najemnik. No chyba, że porównujesz nas do Somalii, ale wydaje > mi się, że to już nie ta liga. Do kogo porównywać napisałem wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś