Dodaj do ulubionych

Do przyszłych nędzarek

10.06.11, 02:20
No, kochane panie, albo leżeć i pacnieć, albo do pracy...
Samiec to też człowiek...tylko myślący!
Obserwuj wątek
    • thegreatmongo Do leniwych kobiet 10.06.11, 04:21
      "Jako kobieta w wieku słusznym popieram prawo kobiet do przechodzenia na emeryturę w wieku 60 lat - nie samą pracą wszak człowiek żyje. Ale jeszcze bardziej jestem za tym, by kobiety dostawały emerytury w podobnej wysokości co mężczyźni.
      "

Co to za wypowiedz!!! Nie sama praca zyje czlowiek? To oszczedzaj i przejdz na emeryture w wieku lat 40....

Kobiety juz sa uprzywilejowane!!! Dlatego, ze sredni wiek liczy sie dla mezczyzn i kobiet tak samo, mimo, ze faceci zyja krocej!!!

Podsumowujac, nie badzicie glupie i nie dajcie sie zepchnac do roli matek Polek, bo bedziecie klepac biede. Kazdy MUSI dbac o siebie, oszczedzac i pracowac. Takie jest zycie.
    • na100procent a buzek smieje sie wam w twarz 10.06.11, 04:34
      a marszalek parlamentu europejskiego, jerzy buzio, autor tej "reformy", zajada sie luksusowym zarciem i popija francuskim winkiem wytrawnym

a polska polroczna prezydencja dla biurokratow, bedzie kosztowala nas pol miliarda

tak elegancko robia was w ch.uuja
      • thegreatmongo Re: a buzek smieje sie wam w twarz 10.06.11, 05:04
        Tylko, ze reforma Buzka miala w zalozeniach zrownanie wieku emerytalnego...

TO, ze mamy populistyczne rzady i nikt tego nie chce klepnac to inna sprawa....

Moim zdaniem powinno byc tak. Srednia dlugosc zycia - 15 lat = wiek emerytalny...

Wtedy nie ma placzow, nie ma negocjacji, co roku sie zmienia i jest dobrze.

Zastanow sie

Kobieta uczy sie do 25 roku zycia.
        Pracuje potem powiedzmy 30 lat (z przerwa na dzieci, zmiany pracy, jakas dodatkowa nauke itp)

I potem zyje kolejne 30 lat!!!

I jaki system to wytrzyma, ze ktos dostaje emeryture tyle lat ile pracuje?
    • terleo Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 05:47
      *Do roboty*! W Danii wobec prawa WSZYSCY SĄ RÓWNI. Wiek emerytalny - 67 lat. W Polsce zaś wymyślono: prawa nabyte, emerytury mundurowe /dla 40-latków/, przywileje dla rolników /narodowa "zrzutka" na KRUS=16 mld zł!/.
      *Polska to Jedno Wielkie Zadupie*. J.Pilch, pisarz polski.
    • polska_baba To manipulacja! Nie dajmy się oszukać! 10.06.11, 08:11
      Próbuje się wmówić kobietom, że to one ciągną ten system w dół, a jednocześnie wypłaca się po 4 tys. 35-letnim agentom Tomkom i dopłaca się miliardy do KRUS-u.
      Najłatwiej odebrać coś kobietom, a mundurowi (prawie sami faceci) niech mają emeryturki od 35 roku życia.

To, że kobiety będą dłużej pracowały i naskładają sobie na wyższą emeryturę, to podłe kłamstwo. Nie będą pracowały do 65 roku życia, bo już dziś połowa kobiet po 50 roku życia nie ma pracy. One po prostu przed emeryturą na 5 lat dłużej niż teraz zostaną bez środków do życia, na łaskawym chlebie rodziny czy opieki społecznej. Podniesienie wieku emerytalnego kobietom wydłuży o 5 lat okres bez pracy i bez środków do życia dla większości z nich!

Tu nie chodzi o to, że kobiety sobie naskładają na wyższą emeryturę, tylko o to, że będą ją 5 lat krócej ją pobierać! A niektóre po prostu jej nie dożyją!

Problem braku pracy dla osób przed emeryturą (także dla mężczyzn) będzie się pogłębiał, bo praca staje się dobrem coraz trudniej dostępnym. Przesuwanie wieku emerytalnego, to skazywanie na nędzę osób, które zdaniem pracodawców są za stare do pracy, a nie osiągnęły jeszcze wieku emerytalnego. Te osoby będą rugowane z rynku pracy (już to się dzieje) i pozbawione nie tylko możliwości naskładania sobie na większą emeryturę, ale w przypadku podniesienia wieku emerytalnego także środków do życia.

W tej chwili średni wiek przechodzenia na emeryturę w Polsce wynosi 59,3 (kobiety w wieku 57 lat, mężczyźni w wieku 61 lat), więc bzdurą jest sugerowanie, że to kobiety ciągną ten system w dół (żeby było jeszcze ciekawiej, to wcześniej różnica faktycznego wieku przechodzących na emeryturę kobiet i mężczyzn była jeszcze mniejsza - w 2007 roku wynosiła 57 lat dla kobiet i 58 dla mężczyzn!).

O co więc tu chodzi? O to, że Platforma nie może sobie pozwolić na ruszenie KRUS-u (bo potrzebuje do rządzenia PSL) ani emerytur mundurowych (bo po wyborach do rządzenia będzie potrzebowała także SLD). Trzeba komuś zabrać, a najłatwiej grupie najsłabszej, której w dodatku nikt nie broni. Zabierze się kobietom, żeby nie zabierać agentom Tomkom i zamożnym rolnikom.

A można by po prostu zacząć wypłacać emerytury zgodnie z ustawowym wiekiem emerytalnym: 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Nabyte wcześniej prawa emerytalne byłyby po prostu zawieszone do momentu osiągnięcia tego wieku.
      No i oczywiście reforma KRUS-u.
      • tomasso3 Re: To manipulacja! Nie dajmy się oszukać! 10.06.11, 08:39
        50-letnia kobieta jest w tak samo trudnym położeniu jak mężczyzna. Nie ma powodu jej faworyzować. Przy czym mężczyźni żyją krócej, więc dużo częściej nie dożywaja emerytury.

Owszem, kobieta ciągnie system w dół bo krócej odkłada na emeryture i dłużej pobiera świadczenia - to nie żaden spisek tylko czysta matematyka.

KRUS można i trzeba reformować, ale wielkich pieniędzy z tego nie będzie. Dopłata do przeciętnego świadczenia z KRUS jest niższa od tego co dopłacamy do ZUS. Krusowskie świadczenia są bardzo niskie. Nawet taki liberał jak Balcerowicz wyliczył ewentualne oszczędności na 1-1,5 mld zł. W skali budżetu to grosze.
        Emerytury mundurowe tez trzeba ruszyć, skandalem jest obecny system (35-letni emeryci, awanse na odchodne) ale opór materii raczej uniemożliwi poważne reformy. Już dziś zapowiada się, że zmiany mają dotyczyć tylko nowo wstępujących - to oznacza, że efekty reformy odczujemy najwcześniej za kilkadziesiąt lat.

Nie da się ot tak po prostu zawiesić nabytych praw emerytalnych - to niekonstytucyjne. Skończyłoby się koniecznością wypłaty świadczeń + koszty sądowe + odsetki.

Generalnie zgadzam się, że należy utrzymać preferencje dla kobiet - krótszy czas pracy i zrekompensować im okresy nieopłacania składek, ale tylko gdy wynika to z wychowania dzieci. Coś w rodzaju: każde dziecko - 2 lata krócej do emerytury. Składanie się na świadczenia dla bezdzietnych kobiet, tylko dlatego, że sa kobietami nie ma uzasadnienia.
        • polska_baba Nie masz racji 10.06.11, 09:19
          Skoro średni wiek mężczyzn przechodzących na emeryturę wynosi 61 lat (dane z 2010 r.), to podniesienie wieku emerytalnego dla kobiet do 65 lat doprowadzi do sytuacji, że kobiety będą przechodziły na emeryturę później(!) niż mężczyźni. Bo to z reguły nie kobiety są tymi wojskowymi, policjantami czy górnikami uprawnionymi do wcześniejszych emerytur.

Jeżeli weźmiesz pod uwagę, że obciążenie kobiet pracą dla rodziny jest nadal dużo większe niż mężczyzn, to wcześniejsze odchodzenie kobiet na emeryturę nie jest żadnym uprzywilejowaniem, a jedynie pewnego rodzaju "wynagrodzeniem" za wieloletnią nieodpłatną pracę, z której społeczeństwo korzysta. I dotyczy to nie tylko kobiet mających dzieci, ale także tych, które nie założyły rodzin, bo one często opiekują się niedołężnymi czy niepełnosprawnymi członkami rodziny (sama znam dwie kobiety, które z takiego powodu zrezygnowały z życia osobistego - jedna przez lata opiekowała się sparaliżowaną po wylewie matką, a druga bratem).

Patrzycie na kobiety jak na jakieś pasożyty, a przecież jest odwrotnie - to głównie my ciężko pracujemy dla swoich rodzin, często nawet rezygnując ze swoich marzeń.
          • maura4 Re: Nie masz racji 10.06.11, 10:09
            Radziłabym młodym dziewczynom, nie liczyć na to, że ktokolwiek doceni ich ciężką pracę na rzecz rodzin. Nie w kraju, w którym uważa się, że to obowiązek kobiet z tej racji, że do tego stworzył je bóg. Wieloletniej, niedopłatnej pracy nie docenia nikt, z państwem włącznie. Świat jest tak urządzony, że liczy się odpłatna praca. Im wyżej odpłatna, tym bardziej się liczy. Kobieta ma tylko jedno życie i ja nie widzę powodu, dla którego ma przeżyć je jako męczennica rezygnująca ze swoich marzeń, po to aby na starość klepać biedę.
            • babcia1947 Re: Nie masz racji 10.06.11, 12:22
              Większość kobiet pracujących czyli zarabiających na swoją emeryturę.
              a) zakłada rodziny i ma dzieci. Niepracująca 60-letnia babcia, jeśli mieszka blisko, BARDZO się tym kobietom przydaje w wypracowywaniu własnej emerytury. Pracująca - już mniej...
              b) czy tego chcą, czy nie, kiedyś będą miały 80 lat (i panowie też). Niepracująca 60-letnia córka jest wtedy bardzo pomocna. Pracująca - już nie.
              Koszt pobytu dziecka w żłobku, lub niedołężnej osoby w domu opieki jest wysoki. Opieka członka rodziny nic nie kosztuje. Nie mówię już o komforcie psychicznym ludzi zdanych na czyjąś opiekę. Myślę, że nie można tego elementu życia społecznego pomijać podwyższając kobietom wiek emerytalny. Na przykład w okresie sprawowania opieki nad małymi dziećmi czy niedołężnymi bliskimi składka emerytalna mogłaby być płacona z budżetu. Politykom i innym zazdroszczącym kobietom wcześniejszej emeytury i dłuższego wieku radziłabym odwiedzić kilka domów tzw "pogodnej starości", żeby zadali sobie pytanie, czy chcieliby w jednym z nich spędzić ostatnie lata życia.
            • gracjadwa Do Maury 10.06.11, 12:55
              Niestety ten sposób myślenia dotyczy także mojego męża. Wiem, że moja emerytura bedzie niewielka, dlatego ubezpieczyłam się w trzecim filarze. Mam nadzieję, że doczekam się tej emerytury. Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe emerytki - G.
          • 2_mirabelka40 Re: Nie masz racji 10.06.11, 11:38
            Nareszcie kobieta napisała, i jak widać z głową na karku.
          • kurkurior Re: Nie masz racji 10.06.11, 12:23
            Szanowna Pani.
            Bardzo elokwentne, cudownie szowinistyczne (ach, te męskie pasożyty..) i we wspaniały sposób ignorujące podstawy matematyki usprawiedliwienie swojego i wielu innych kobiet.. lenistwa.
            Gratuluję.
            • maura4 Re: Nie masz racji 10.06.11, 13:17
              Do kogo piszesz ? Mam nadzieję, że nie do mnie bo ja właśnie cały czas zachęcam siebie i inne zglądające tu dziewczyny, aby nie wczasowały się w chałupach z gromadką dzieci, pokonały wrodzone lenistwo i zajęły się pracą zarobkową.
              • kurkurior Re: Nie masz racji 10.06.11, 13:51
                Nie, to było do polskiej_baby.
                Sorki za brak "@". Po drzewku rzeczywiście kiepsko widać.
            • maciekz70 Re: Nie masz racji 10.06.11, 13:50
              Lenistwa kobiet?Ty nie jesteś nawet głupi.Jesteś zwykłym s....m.Jeśli kobiety to takie nieroby to weź się z którąś zamień,pajacu.
              • kurkurior Re: Nie masz racji 10.06.11, 15:21
                emeryturka w wieku 60 lat? a reszta obowiązków opcjonalna... hmmm... pomyślmy... czemu nie?
                Sądząc po Twoim wpisie masz niezwykle szerokie horyzonty zakładające, że każda kobieta = mąż pijak i leń, 6 dzieciaków, zero czasu dla siebie, zamknięcie się w skorupie Cierpiącej Matki Polki.
                Tak traktujesz swoją żonę? Tak musi biedna zasuwać w domu? Jeśli tak to weź się ogarnij i jej pomóż. Zresztą, takie kobiety na ogół nie marudzą i nie o nich mówię.
                Mówię o tych, które żyją jak pączki w maśle ale przy kawce z koleżankami głównym tematem jest ich ciężki los. O tych, które mają mentalność górników/policjantów/rolników. "Oj, jak mi ciężko a oni chcą mi jeszcze zabrać emeryturę".
                A wyobraź sobie, że są również kobiety które potrafią sobie życie ułożyć inaczej. I te nie marudzą jak to mają ciężko. A mają i dzieci i rodziny i pracę. I czas dla siebie. I emeryturę w wieku 60 lat. I wolałyby pracować dłużej.
                I nie jest tak że im chciałbym to zabrać. Ale zamienić się - czemu nie?
                Masz dla mnie jeszcze jakieś inwektywy? Dawaj, nie ograniczaj się.
                • maciekz70 Re: Nie masz racji 10.06.11, 16:08
                  Tak się składa,że w tym kraiku patriarchatu to w większości zajmują się domem i dziećmi.Pan i władca ma właśnie twoje poglądy na temat kobiet.A jak jej się nie podoba to w ryj,przecież policjant to facet i wie,że babę trzeba skarcić jak się stawia.A na inwektywy pod twoim adresem szkoda mi czasu.I tak nic do ciebie nie dotrze.
                • riki_i Re: Nie masz racji 10.06.11, 20:17
                  kurkurior napisał:

> A mają i dzieci i rodziny i pracę. I czas dla siebie. I emeryturę w wieku 60 lat. I wolałyby
                  > pracować dłużej.

Że co? Znałem tylko kilka Pań, które z bólem rozstawały się z pracą. Większość woli nic nie robić i mieć kasę. Jak 95% ludzi na tym świecie.
          • tomasso3 Re: Nie masz racji 10.06.11, 14:16
            Jeżeli weźmiemy pod uwagę moja mamę i jej rówieśniczki to masz rację. Obciążenie tych kobiet pracą dla rodziny jest większe niż mężczyzn.

Jeśli weźmiemy pod uwagę moje rówieśniczki to racji nie masz. Obciążenie się wyrównało, a niekiedy mężczyźni zajmują się rodziną więcej. Nie przesądzam czy to dobrze czy źle. Tak po prostu jest i do tej sytuacji trzeba dostosować system emerytalny.

Przywileje powinny łączyć się z posiadaniem dzieci, nikt nie zastąpi kobiet w rodzeniu dzieci i opiece. Co innego opieka nad niedołężnymi czy niepełnosprawnymi członakmi rodziny. Tutaj obowiązek spoczywa na całej rodzinie, nierzadko zresztą to mężczyźni poświęcają swoje życie osobiste, albo dodatkowo pracują żeby starczyło na profesjonalną opiekę. Państwo powinno partycypować w jej kosztach jeżeli rodziny nie stać, ale nie mieszajmy do tego systemu emerytalnego.

Mylisz się, nie chodzi o patrzenie na kobiety jak na pasożyty. Chodzi o to, że przywileje muszą wynikać z jakiegoś dodatkowego obciążenia, a nie obejmować wszystkie kobiety tylko dlatego, że są kobietami.
            • ichniomjek Re: Nie masz racji 10.06.11, 20:39
              Niestety, mylisz się. Obciążenie wyrównało się... deklaratywnie. Przeprowadzano badania nad partnerstwem w związkach. Okazało się, że ogromna większość jest i owszem, i jak najbardziej za, ale gdy zaczęto spisywać, jak często faktycznie kobieta i mężczyzna wykonują różne czynności domowe i związane z opieką nad dzieckiem, okazało się, że w większości przypadków ten entuzjazm dla partnerstwa się kończy, bo wciąż to kobieta poświęcała swój czas większości tych zajęć. I choć udział mężczyzn zwiększył się czasowo, to wciąż pozostaje rażąca dysproporcja pomiędzy nieodpłatną pracą mężczyzn i kobiet.

Że nie wspomnę o tym, kto "nie może znieść" przewlekłej, nieuleczalnej choroby dziecka i odchodzi, oraz tego, kto opiekuje się chorującymi członkami rodziny (co wiąże się z urlopami, wypadnięciem z rynku pracy itp.)

A jeśli chodzi o system emerytalny: wydłużenie tu nic nie da, bo, biorąc pod uwagę specyfikę współczesnego rynku pracy, mało kto będzie w stanie sobie tę emeryturę "uskładać", choćby o 10 lat wiek emerytalny przesunięto w górę. Ten system trzeba dostosować do warunków zewnętrznych, bo nie da się świata ustawić tak, żeby ładnie pasował do ZUS-u.
        • riki_i Re: To manipulacja! Nie dajmy się oszukać! 10.06.11, 20:13
          tomasso3 napisał:

> Nie da się ot tak po prostu zawiesić nabytych praw emerytalnych - to niekonstyt
          > ucyjne. Skończyłoby się koniecznością wypłaty świadczeń + koszty sądowe + odset
          > ki.

Tak? A liczenie studiów do emerytury jak załatwili? A likwidację wcześniejszych emerytur jak załatwili? A łączenie emerytury z rentą jak załatwili? itp. itd. Jak chcą to lecą sobie w choooja bez trzymanki. Mundurówki, rolników, sędziów i prokuratorów się po prostu boją ruszyć, bo to jest ich aparat władzy. Konsekwencje protestów tych grup mogłyby zatrząść państwem.
    • maura4 Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 08:52
      "...robimy sobie przerwy na wychowywanie dzieci " Sobie ? Ja myślałam, że to przerwa potrzebna jest dziecku, a nie mamie. To ja poczekam aż państwo tę sprawę uporządkuje, a potem się zastanowię, ewentualnie wyemigruję. Nie da się żyć w takiej paranoi. Matka zła, bo nie chce siedzieć z niemowlakiem w domu, tylko "robi karierę". Kobieta zła, bo robi przerwę w pracy zawodowej i zawala system emerytalny, a na starość będzie żyć w nędzy.
    • drmuras nie będzie grubej kreski .... 10.06.11, 08:54
      Jeżeli tak będzie jak jest napisane to powstanie jakaś kolejna samoobrona i z braku środków urządzi igrzyska z dawnych włodarzy i ich przydupasów z gazet . A zresztą akcje Agory nie starczą na starość ? Adam nie utworzy ośrodka dla zasłużonych utrwalaczy obecnego systemu ? No nie może być ...
    • maura4 Re: Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 09:03
      Przepraszam, a kto wymyślił ten sytem. Kto pakuje nas w biedę ? Nie samce ? No może te samce są myślące, ale inaczej.
      • kurkurior Re: Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 12:26
        Cóż za piękne biologiczne określenie.
        Samce.
        Jakaż w tym empatia dla mojego podłego, nędznego męskiego gatunku.

"Liga rządzi, Liga radzi, Liga nigdy Cię nie zdradzi"
        • maura4 Re: Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 13:19
          Nigdy bym się nie odważyła, ale skoro inkwizytor może tak mówić o swojej płci, to ja chyba też.
          • kurkurior Re: Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 13:59
            No nie, zbyt rozsądnie się tu prezentujesz żebyś dostosowywała swój poziom do poziomu poniżej podłogi, jaki prezentuje ów "inkwizytor" (o ile piszesz o tym oszołomku od bloga, w którym to wspomniany osobnik obnaża swój ciasnawy umysł)
            • kurkurior Re: Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 14:57
              ..ale głupi jestem. Chodziło Ci raczej od tego, który zaliczył pierwszy wpis. Nie załapałem punktu odniesienia.
              Cofam ironię ;))
    • ewa1-23 Powinno być: Do przyszłych nędzarzy: 10.06.11, 09:22
      górników, mundurowych i sędziów! Coś się pani pomyliło! To uprzywilejowani pasożyci nie powinni mieć takiej emerytury, jaką pobierają cudzym kosztem! Troche dziennikarskiej rzetelności!
    • nannek Jakich przyszłych? raczej do 85% obecnych 10.06.11, 09:28
      Zwykłe brednie, za 30lat nie będzie żadnych emerytur.
      Tej chwili większość emerytów to nędzarze więc?
      Zajmijcie się stanem obecnym....

Obecnie emerytura mediana to 1O50zł netto więc już większość ma głodową emeryturę.
      Dodatkowo realna inflacja 20% ,zabiera im z tych 1000zl 15-20%

To kraju w którym utrzymanie mieszkania (WŁASNEGO) już najdrożej w Europie ponad 1000zl średnio, i rośnie lawinowo.
      Ceny żywności przebiły już zachodnie.

media.wp.pl/kat,1022943,wid,12990205,wiadomosc.html
      Najniższa emerytura to (600)650 złotych na rękę, średnia - 1300 zł. - Osoby, które otrzymują świadczenia z ZUS, nie mają złej sytuacji - stwierdziła wczoraj Jolanta Fedak (50 l.), szefowa resortu pracy. Po takiej wypowiedzi pani minister sama powinna trafić na emeryturę!
      • nchyb Re: Jakich przyszłych? raczej do 85% obecnych 12.06.11, 09:15
        > Najniższa emerytura to (600)650 złotych na rękę, średnia - 1300 zł. - Osoby,
        > które otrzymują świadczenia z ZUS, nie mają złej sytuacji - stwierdziła wczora
        > j Jolanta Fedak (50 l.), szefowa resortu pracy. Po takiej wypowiedzi pani minis
        > ter sama powinna trafić na emeryturę!

i to tę najniższą...
    • august.k Pełna zgoda ! 10.06.11, 09:32
      Ale najlepszy byłby mój pomysł (wymyśliłem to już jako 20-latek, czyli wieki temu...), żeby młodzieży DAWAĆ STYPENDIUM NA MIŁOŚĆ, które odpracowywałoby się NA EMERYTURZE. Młodzież mogłaby się wyszumieć a emeryci nabraliby poczucia wartości na starość... Dziś bowiem starych ludzi szanuje się TYLKO W CHINACH... (tak słyszałem, ale czy to prawda? Pani Kruczkowska mogłaby napisać...)
    • miheljas Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 09:49
      Sposob wyliczania emerytur to jedno.
      Wiek przechodzenia na emeryture to drugie.
      Ale trzecia wazna sprawa - trzeba sie wziac do roboty. My nie potrafimy jeszcze sami o sobie dbac tylko czekamy, ze dostaniemy cos za darmo, bo sie nalezy.
      Czesc osob nie idzie do pracy bo... im sie nie oplaca. Wola siedziec w domu a pozniej narzekac na glodowa emeryture....
      Drogie panie, nie oczekujmy cudow tylko bierzmy sprawy w swoje rece.

A panstwo... jakby bylo uprzejme, mogloby sie wziac za KRUS, emerytury mundurowych, gornikow, itd.
    • karan-6 Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 10:12
      Zamiast budować "idealne" rodziny, rodzić bobasy i marnować czas na ich wychowywanie zostaje oszczędzać każdy grosz, inwestować wyłącznie w siebie, zbierać kapitał na stare lata. Nieciekawa perspektywa, ale to państwo nie daje kobietom innej perspektywy z dobrym zakończeniem. I nie dać się zwariować propagandzie "prokreacji" w imię ratowania chorego systemu.
    • uzix Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 10:29
      To ja p... takie wczasy. Najpierw mają pretensje, że korzysta się z urlopu wychowawczego (pracodawcy sami mnie namawiali na wcześniejsze skorzystanie i przeszkolenie następcy), pracy państwo nie gwarantuje, jedynie namawia na zakładanie firmy (niech się ciągną z takimi pomysłami), państwo nie gwarantuje kontroli przestrzegania prawa pracy.
      Jeśli faktycznie zostanę sama z takim bałaganem to najzwyczajniej ukradnę batonika i będę sobie żyła na koszt podatnika przez kilka miesięcy, w końcu stawka żywieniowa w więzieniu jest wyższa niż w szpitalu.
      • karan-6 Re: Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 10:51
        Nie jest to niestety nowy pomysł. W Japonii jest jeden z najwyższych wskaźników przestępstw popełniany przez ludzi w wieku 60+. Nie należą też do rzadkości przestepcy w wieku 80+ odsiadujący karę więzienia za przysłowiowego "batonika". Trafiają do pierdla celowo, zwłaszcza w okresie zimowym, bo nie mają za co żyć, nic im się nie należy od panstwa a rodzina ma ich gdzieś. Kara więzienia dla nich to luksusowe wczasy. Tylko czekać aż w Polsce więzienia zapełnią się wieźniami-emerytami. Koszt utrzymania więźnia to obecnie około 3 tys. zł, nie trzeba pracować i ma się duuuużo czasu na zasłużony wypoczynek.
    • iskram Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 11:21
      Za prace odpowiedzialna płaca,nie walka płci ,Kobieta dziś dziękuje i róbcie sobie panowie to wszystko sami -Zrób to sam,powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!
    • cheyenne20 Do przyszłych nędzarek 10.06.11, 13:34
      Ludzie zamiast tu marudzić - pracujcie, bogaćcie się ,płaćcie wysokie składki ZUS od swoich
      wysokich zarobków, oszczędzajcie jak najwięcej.
      Starość nie musi być biedna - każdy zarabia na nią już dzisiaj.
      Zazdrośnicy niech natychmiast wstępują do wojska i policji !
      • nchyb Re: Do przyszłych nędzarek 12.06.11, 09:19
        > Ludzie zamiast tu marudzić - pracujcie, bogaćcie się ,płaćcie wysokie składki Z
        > US od swoich
        > wysokich zarobków, oszczędzajcie jak najwięcej.

oszczędzajcie tak, ale wysokie składki do ZUS, to już stracone pieniądze, nie do odebrania i wykorzystania...
    • costa3500 Co za sformułowanie; 10.06.11, 19:54

Były prezydent nieudacznik użył by określenia "dziadówki" od "spie...j dziadu"
    • alakyr A w takiej Europie państwo dopłaca kobietom 10.06.11, 21:33
      które wychowały dzieci i w związku z tym nie pracowały. Mogą np. przejść wcześniej na emeryturę nie tracąc jej wysokości w porównaniu z zapracowaną, bezdzietną singielką.
      No ale takie traktowanie rodzicielstwa nie mieści się w głowach Góry czy Balcerowicza a nawet Tuska.
      Tak że drogie panie, gońcie facetów od siebie bo będziecie na starość żałować.
    • red_adidas Taaa.....nędzarki 11.06.11, 06:07
      Każdego mi szkoda,
      jak kto dba tak ma.

Albo jesteś c.... albo c.....
    • tow_rydzyk Wychodzcie za mlodu za nadzianych facetow... 11.06.11, 09:53
      ...zanim wasza uroda ulegnie dewaluacji/deprecjacji...
      Kiedy przestaniecie byc atrakcyjne zawsze moze pomoc Wam ( i Waszym dzieciom) dobry adwokat...
    • noel1 Do przyszłych nędzarek 12.06.11, 07:25
      W Polsce wielu ludzi na ministerialnych stołkach jak i wielu podobnych p. redaktor żyje z wrózenia z fusów i bardzo dobrze na tym wychodzą, szczególnie jeżeli wróżenie dotyczy dalekiej przyszłości ( co będzie jak to będzie, albo inaczej coby było gdyby było).Tracą na tym przede wszystkim różnej maści wróżbici i wróżki.
    • asr1 zaczyna docierać ??? 12.06.11, 08:32
      Pomijając ryżego machera od OFE którym zajmiemy się przy wyborach i mam nadzieję, że młodzi wytną speca od tu i teraz - czas miłe panie zacząć się brać do pracy !!! A na początek matma, "fiza" i polibuda !!!. Później zamiast rżnąć głupa i 3 lata wychodzić z pracy na rzekome karmienie piersią, lub jak zachoruje dziecię to zaangażować mężulka. I jako facet żądam aby nie naliczono emerytury do średniej życia łącznego tylko faceci żyją krócej bo wbrew mitom pracują ciężej i dłużej a później się to uśrednia. Jak zdefiniowana skłądka to i zdefiniowane dożycie. I wtedy będzie równość. A jak która znajdzie faceta co to będzie ją utrzymywał to gratuluję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka