Dodaj do ulubionych

Działka na katar

• tornson Dwie główne przyczyny tej patologii. 08.09.11, 09:19
      1. Sprywatyzowane koncerny farmaceutyczne które nie tworzą leków po to by leczyły ludzi, ale po to by na nich zarabiać.
      2. Zakaz używania nieszkodliwych lekkich narkotyków, przez co wielu poszukuje legalnego w sprzedaży świństwa (wcześniej dopalacze, teraz ta efedryna).
    • jabaal Działka na katar 08.09.11, 09:22
      Apteki, hipermarkety i kioski sprzedają preparaty farmaceutyczne, które są szeroko reklamowane w telewizji. Czy ktoś z Was zwrócił uwagę, jak wygląda taki spot? Bla-bla-bla, pięknie uleczony Pan czy Pani, po czym przez ułamek sekundy pojawia się skład chemiczny preparatu, pokazany w takiej rozdzielczości, żeby nie był możliwy do odczytania na odbiorniku HD >50-calowym, nawet, gdyby ktoś to nagrał i włączył stop-klatkę.
      Różne groźby zajmować muszą 30% powierzchni paczki papierosów.
      Dlaczego skład chemiczny preparatu sprzedawanego jako lek nie może zajmować choćby 20%
      Dlaczego skład chemiczny preparatu nie może być prezentowany w sposób czytelny przez cały czas emisji spotu?
      • liberpal Re: Działka na katar 08.09.11, 10:25
        może właśnie dlatego o czym pisze ten "artykuł"
      • black-emissary Re: Działka na katar 08.09.11, 11:37
        1) Większości widzów skład i tak nic nie powie.
        2) Skład masz wypisany na ulotce w samym leku, przed użyciem możesz przeczytać.
    • rosi26 Metamfetamina jest mniej grozna? 08.09.11, 09:27
      czy dziennikarz nie wie co to jest?!!!!!! to jest najgorszy narkotyk swiata! bardzo szybko uzaleznia i produkuje sie go wlasnie z takich lekow o ktorych mowa w tym artykule, wiec jak moze byc mniej szkodliwa?! co wiecej w USA jest to bardzo duzy problem
      • thegreatmongo Re: Metamfetamina jest mniej grozna? 08.09.11, 10:48
        Nie masz racji Heroina jest okolo 3 razy bardziej uzalezniajaca niz afmetamina i pochodne...
        Alkohol prawie dwa razy!!

en.wikipedia.org/wiki/Substance_dependence
        • szela81 Re: Metamfetamina jest mniej grozna? 08.09.11, 11:25
          ale METAamfetamina to jest syf, masakra, zobacz ryje przećpane podrapane do kości ręce, w USA to jest problem a jeszcze przy gotowaniu może pierdyknąć bo się wodór wydziela a gotują to w domach... uzależnia i wyniszcza w tempie niegorszym od hery i nazywanie jej "mniej groźną" to jak nazywanie atomówki mniej groźną od wodorówki :)
    • i-tyle W Polsce, kraju lekomanów pewnie 08.09.11, 09:28
      większość ludzi po 50 roku życia zaczyna i kończy dzień "krechą" leków przeciwbólowych w myśl zasady "jak po 50stce budzisz się rano i nic cię nie boli, to nie żyjesz". Rząd musi się bardzo mocno zastanowić czy iść na wojnę z tą armią legalnych ćpunów, którzy żrą te leki garściami. W Polsce rocznie 4000 tysiące ludzi (z tego co pamiętam mówił to Balicki) umiera od przeciwbólowców. Oczywiście recepta to najlepsze rozwiązanie. Takie leki powinni brać potrzebujący, a nie banda hipochondryków, którzy sami się leczą, a zamiast iść na spacer i przewierzyć zatłuszczone umysły albo pobiegać by coś wypocić, wolą narkotyzować się pigułami bez umiaru.

Ale jak im zabrać leki, to zaraz zaczną w ramach obywatelskiego protestu kombinacje alpejskie takie, że odechce się rządowi dbać o ich zdrowie.

Oczywiście jedynym wyjściem o którym rząd zamordystów może realnie myśleć, to rozszerzyć uprawnienia policji. A najlepiej każdemu Polakowi wszczepić do organizmu czytnik, który zaalarmuje na bieżąco, że źre coś innego niż hamburgera i zapija czym innym niż cola.

Co ciekawe w Polsce za woreczek z pyłem do trawce można iść na 3 lata do paki, ale za to tonami można kupować przeciwbólowce. W Czechach trawkę można posiadać bez większych nieprzyjemności, ale w apcete nie kupi się większej ilości legalnych leków. Rząd może więc zaproponuje rozwiązanie kompleksowe :))) zachęcony sukcesami w dziedzinie polityki narkotykowej, czyli "co tam inne kraje, my wiemy lepiej, zakaz posiadania trawki rozwiązał problemy z trawką, to teraz weźmiemy się za przeciwbólowce KOMPLEKSOWO i ostatecznie" :)))

"Ten farmaceuta będzie siedział" :))))
      • poborowy102 Re: W Polsce, kraju lekomanów pewnie 08.09.11, 09:33
        > większość ludzi po 50 roku życia zaczyna i kończy dzień "krechą" leków przeciwb
        > ólowych w myśl zasady "jak po 50stce budzisz się rano i nic cię nie boli, to ni
        > e żyjesz".

a w czym ci to przeszkadza? Ich życie, ich sprawa. Zajmij się swoim.
        • i-tyle Re: W Polsce, kraju lekomanów pewnie 08.09.11, 09:47
          "a w czym ci to przeszkadza? Ich życie, ich sprawa. Zajmij się swoim."

Stwiedzam tylko fakt, nie piszę, że mi to przeszkadza.

Zdrowie powinno się promować, a nie wymuszać. To samo się tyczy narkotyków. Jak ktoś dorosły, to niech się odurza. Nic mi do tego.
        • i-tyle Dodam jeszcze, ze może czas 08.09.11, 10:02
          żeby debilna ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii zaczęła obejmować również zramoloałych PISowców, a nie w większości młodych ludzi. Jaka jest różnica między studenciakiem na kwasie, a moherowym beretem na pigułkach z :)) krzyżykiem? W sumie duża, taki student może zrozumieć o wiele więcej z "jazdy" niż "baba na rowerze" z beretem..

Trochę to dziwne, że stare pierniki, które żrą tonami leki to zapewne w 99% zwolennicy prohibicji narkotykowej. Taki ramol będzie zachwycony jak mnie wsadzą do paki za skręta. Nic to, ze wciągnął właśnie 10 piguł. Zmieni mu się optyka, jak mu policja będzie pantalony pyrać w poszukiwaniu prochów:)))

Jakich sprzymierzeńców otrzymaliby zwolennicy racjonalizacji polityki narkotykowej, a jakie argumenty.. można tylko pomarzyć. Byłoby pewnie o zdradzie, próbie mordu poprzez zabranie leków, o przymierzu z Putinem i Merkel, kondominium.... A nie te nudy naukowe, którymi teraz żyje świat racjonalizacji. To byłyby prawdziwe armaty!
      • oyabun kolejny maturzysta Giertycha 08.09.11, 09:55
        i-tyle napisał:
        ...W Polsce rocznie 4000 tysiące ludzi...

Po pierwsze to 4000 tysięcy a nie tysiące, a po drugie liczba którą
        podałeś to 4 miliony czyli ok 10% populacji tego kraju. Dalej nie
        czytam twojego wywodu, bo szkoda mojego czasu
        • i-tyle oczywiście przepraszam za pomyłkę 08.09.11, 10:06
          ale to chyba częsty błąd, nie zamierzony (wynikający z szybkiego pisania). Żeby dodac smaczku i całkiem pogrążyć nasz system szkol(d)nictwa dodam, ze jestem magistrem... matematyki. Mozecie teraz zaczac lament... ;)
    • aniabajk Re: Działka na katar 08.09.11, 09:32
      Temat stary jak świat...
    • pitt8201 Działka na katar 08.09.11, 09:36
      czy celowo mylicie nazwy środków??? pozdrawiam redaktora
      • drzejms-buond nóż a sprawa polska 08.09.11, 09:51
        czy wy wiecie ze nożem można zabic człowieka?
        ZAKAZAĆ SPRZEDAŻY NOŻY!!!

Przecież wyraźnie jest napisane, nie sama efedryna ale mieszanka z drugą substancją!
        Nie sam cirrus, nie acatar... tylko łącznie z drugą, PRZERABIANĄ substancją.
        No i trzeba jeszcze to łykać przez dłuższy czas żeby sobie trwale zaszkodzić.
        Jakby marycha była legalna to by ludzie acatara nie niuchali.
        Najprościej jest w naszym kraju ZAKAZAĆ.
        A czemu to naród polski chce wąchać i łykać cokolwiek? Może od tego należy zacząć?
        • ben-oni Re: nóż a sprawa polska 08.09.11, 10:18
          "A czemu to naród polski chce wąchać i łykać cokolwiek?" - i to jest najważniejsze pytanie. Można je nawet rozszerzyć: dlaczego np w USA, tym raju na ziemi, ludzie tak ćpają (5% ludności świata zużywa 60% światowej produkcji narkotyków!!!!)? Czyżby chcieli uwolnić się od "american dream"? Czyżby w Polsce, żeby Zielona Wyspa była do strawienia trzeba było się nawalić do nieprzytomności?
          • norbertrabarbar Re: nóż a sprawa polska 08.09.11, 10:44
            Bo ludzie niezależnie od sytuacji politycznej mają ochotę się zabawić. No chyba, że uważasz, że to przez rząd ludzie biorą, przez polityków i biedę, w której muszą żyć. Dlatego chodzą do klubów, wciągają kreskę i płacą po stówie za drinka
            • ben-oni Re: nóż a sprawa polska 08.09.11, 10:51
              Dotychczas świetnie "się bawili" pijąc wódkę.
              • liberpal Re: nóż a sprawa polska 08.09.11, 11:06
                a co to za świetna zabawa? Rzyganie, kac, zataczanie się, obesranie się, tracenie świadomości i robienie głupot, których potem się wstydzili, agresja, kac moralny. Durna zabawa. Poza tym to pokolenie juz zanika - marskość wątroby ich kasuje, a młodsi widząc takich obesrańców zataczających się nie zawsze uważają, ze to fajna zabawa i niekopniecznie dla ludzi na poziomie, raczej dobra dla wieśniaków i tępoli.
                • sybir Re: nóż a sprawa polska 08.09.11, 11:12
                  Wiesz chłopie (babo) o czym piszesz?
                  jak nie wiesz to cicho siedź
                • ben-oni Re: nóż a sprawa polska 08.09.11, 13:21
                  jeśli u ciebie każde picie alkoholu kończy się obsraniem, rzyganiem i agresją, to współczuję i doradzam leczenie. Chyba że wolisz mętny wzrok ogłupionego chemikaliami ćpuna i taka "zabawa" bardziej ci odpowiada... wolna wola. Pozwolisz, że ja jednak zostanę przy alkoholu.
    • kotek.filemon Re: Działka na katar 08.09.11, 09:39
      Ciekawe kiedy zakażą Tantum Rosa?
    • wrednyanonim Ja nigdy ... 08.09.11, 09:42
      Ja nigdy o żadnym efedronie nie słyszałem - czy to oznacza, ze ten portal promuje narkotyki?
    • k.osiara Alergia 08.09.11, 09:43
      Fajnie. Tylko, że ja potrzebuję CZASEM takich leków, bo mam alergię. Nie będę przecież chodził do lekarza za każdym razem po receptę. Jak ktoś jest idiotą i chce ćpać, to niech sobie ćpa. Do szpitala takich nie przyjmować w ogóle albo obciążyć CAŁYMI kosztami leczenia. I tyle.
      • liberpal Re: Alergia 08.09.11, 10:00
        a co wy tak zaraz z tymi szpitalami? Wypróbowałem wielu narkotyków, ani razu w żadnym szpitalu nie byłem. Teraz nie używam, bo już nie te lata, nie imprezuje się jak kiedyś. Jeśli trafie do szpitala to chyba wtedy gdy mi wątroba strzeli od piwska, bo wstrętne ostatnio produkują.
        A poza tym - wolny rynek decyduje co kto i gdzie. Jest schengen, narkotyków się nie wyeliminuje z rynku. . A że to rynek podziemny? A trudno, to już jest wybór państwa.
    • uh-m usunac pseudoefedryne ze wszystkich lekow 08.09.11, 09:45
      Jest zupelnie zbedna i farmakologia doskonale sie bez niej obejdzie.
      • drzejms-buond Re: usunac pseudoefedryne ze wszystkich lekow 08.09.11, 09:53
        może i zbędna, jak alkohol...ale jaka przyjemna
        ;-]
      • tymon99 Re: usunac pseudoefedryne ze wszystkich lekow 08.09.11, 09:55
        farmakologia, być może, tak. ale co byś proponował w zamian pacjentom, jeśli wolno spytać?
        • uh-m Re: usunac pseudoefedryne ze wszystkich lekow 08.09.11, 10:00
          pacjentom proponuje zapas chusteczek do nosa i ciepla herbate z sokiem malinowym np. Ja NIGDY nie uzywam zadnych chemicznych trucizn na przeziebienia, bo wiem, ze w zaden sposob nie lecza, i mam sie doskonale.
          • il_pino niestety ale nie masz racji - pesudoefedryna jest 08.09.11, 10:12
            potrzebna. Przeziębienie to jedna sprawa - tutaj pseudoefedryna jest typowym działaniem na objaw (obfita wydzielina z nosa) bez wpływu na długość choroby, ale pseudoefdrynę wraz z lekiem antyhistaminowym lub samą stosuje sie też w różnego rodzaju nieżytach górnych dróg oddechowych - wykorzystuje sie tutaj efekt zmniejszenia obrzęku śluzówki jamy nosowej co powoduje otwarcie ujść zatok przynosowych i ułatwienie spływania wydzieliny tam nagromadzonej - szczególnie laryngolodzy stosują tę metodę. Pseudoefedryna sie więc przydaje i powinna być na receptę a jak ktoś chce zmniejszyć katar to wystarczą krople - aczkolwiek stosowanie ich długo i w dużych ilościach może wywołać martwice śluzówki nosa
            • uh-m Re: niestety ale nie masz racji - pesudoefedryna 08.09.11, 10:22
              stoje przy swoim, ze kataru sie nie leczy, tylko sie go przechodzi. Obfita wydzielina z nosa jest potrzebna, bo usuwa wirusy, tak jak goraczka jest potrzebna , bo pomaga organizmowi zwalczyc infekcje. Trzeba byc durniem, zeby sie truc z powodu kataru, ale durni nie brak w naszym kraju lekomanow . zabronic wszelkich reklam lekow w mediach!
              • rlnd Re: niestety ale nie masz racji - pesudoefedryna 08.09.11, 10:34
                Obfita wydzielina, ktora pozostaje zablokowana w nosie ?
                • uh-m Re: niestety ale nie masz racji - pesudoefedryna 08.09.11, 10:54
                  te wydzieline trzeba rozcienczac pijac duze ilosci cieplych plynow. nalezy przy tym jesc czosnek, mozna sobie pomoc chrzanem i zazywac oregano (oczyszcza nos). katar nieleczony trwa tydzien, a "leczony" 7 dni. Leczenie kataru to tylko nabijanie kasy firmom farmaceutycznym i zatruwanie swego organizmu
                  • liberpal Re: niestety ale nie masz racji - pesudoefedryna 08.09.11, 11:10
                    czosnek może powodować nadkwasotę... To juz lepiej inhalacja jakaś ziołowa. Regularne wycieczki nad morze też mogą byc dobre. Albo fontanna solankowa, grota solna, albo od razu Bochnia n.p.
              • norbertrabarbar Re: niestety ale nie masz racji - pesudoefedryna 08.09.11, 10:35
                Twoja wypowiedź zaprzecza nauce, ale jako Polak znasz się z pewnością na leczeniu lepiej od lekarzy bo jak napisałeś "durni nie brak w naszym kraju".
              • il_pino chetnie skomentuję zwłaszcza że sugerujesz iż 08.09.11, 11:15
                jestem durniem.
                1. napisałem właśnie w swoim poscie że pseudoefedryna w przeziębieniu zwalcza tylko objaw i nie skraca czasu leczenia, natomiast nie wiem skąd masz informacje że wirusy spływają z wydzieliną i to właśnie jest główna droga wyleczenia - oczywiście wirusy zapewne można wykryć w wydzielinie - ale główną droga eliminacji drobnoustrojów to układ immunologiczny (wirusy te to Rhinovirusy, ktore wnikają do komórek nabłonka śluzówki nosa a uszkadzając je wywołują szereg reakcji zapalanych itd..).
                2. w dalszej części napisałem iż niektóre przewlekłe zapalenia zwłaszcza zatok (z zablokowaniem odpływu wydzieliny) moga wymagać pseudoefedryny celem zmniejszenia obrzeku i przekrwienia aby odblokować ujścia zatok .
                PS. warto odpowiadając na czyjś post przeczytac go dokładnie i 2 razy
          • tymon99 Re: usunac pseudoefedryne ze wszystkich lekow 08.09.11, 15:13
            w jaki sposób ciepła herbata z sokiem malinowym ma mi pomóc przy alergii?
            • rlnd Re: usunac pseudoefedryne ze wszystkich lekow 08.09.11, 17:24
              Herbate wstrzykujesz, a malinami smarujesz stopy. Przeciez to jasne ...
              • tymon99 Re: usunac pseudoefedryne ze wszystkich lekow 08.09.11, 19:35
                ok, dzięki. a skąd mam ten sok malinowy brać?
          • 4g63 Re: usunac pseudoefedryne ze wszystkich lekow 09.09.11, 10:24
            dokładnie, od kiedy przestałem się leczyć lekami itp to moja choroba trwa najwyżej jeden czasem dwa dni, organizm natychmiast reaguje i się broni.. leki powodują upośledzenie funkcji obronnych organizmu itp... a już te wszystkie leki na ból głowy ech..
            • il_pino nie ma takich danych żeby te leki uposledzały 09.09.11, 10:49
              funkcje układu immunologicznego. musiałby hamować migrację granulocytów i produkcje przeciwciał - a nie robią tego. Może warto nie powielać obiegowych opinii - faktem bezsprzecznym jest to ze te leki nie skracają czasu trwania przeziębienia bo nie działają na przyczynę czyli na Rhinowirusa ale nie upośledzają funkcji ukł. immunologicznego (to nie sterydy).
    • mark014 Re: Działka na katar 08.09.11, 09:48
      Polacy biorą dragi ("leki") na potęga, a tymczasem toczy się duży sprzeciw przeciwko GMO, bo my chcemy żyć tak ekologicznie... Pigułki to też efekt działania inżynierii genetycznej lub biotechnologii. Gdzie tu konsekwencja? Zdrowotna hipokryzja...
      • 4g63 Re: Działka na katar 09.09.11, 10:28
        bo ludzie ogólnie rzecz biorąc są głupi, pani w reklamie uśmiechnięta zadowolona i zdrowa, ja nie winię ludzi że są głupi tylko państwo i koncerny że ich ogłupiają..
        nie każdy jest chemikiem i filozofem, żeby zdać sobie sprawę z konsekwencji przyjmowanych leków wymyślonych przez ludzi którzy sami w sumie nie będąc bogami nie są w stanie na dłuższą metę przewidzieć wszystkich konsekwencji choćby nie wiem jak genialni byli. A skoro twórcy tego shajzu nie są w stanie przewidzieć to jak szary człowiek atakowany z każdej strony uśmiechniętą gębą ma to przewidzieć?
    • uh-m leki "na przeziebienie" to jest wudu medycyna 08.09.11, 09:55
      przeziebienie to infekcja wirusowa, ktora trzeba zwyczajnie przejsc, kupujac sobie tylko chusteczki do nosa. Tylko debile faszeruja sie truciznami "na przeziebienie".
      • liberpal Re: leki "na przeziebienie" to jest wudu medycyna 08.09.11, 10:04
        dobre piwo (o co trudno w PL) + miód, czyli grzaniec- i do wyra.
        • uh-m Re: leki "na przeziebienie" to jest wudu medycyna 08.09.11, 10:17
          to jeszcze lepsze, ale wyro na co najmniej jeden dzien koniczne + zapas dobrych ksiazek.;)
      • kotek.filemon Re: leki "na przeziebienie" to jest wudu medycyna 08.09.11, 10:21
        Ale pseudoefedryna jest używana też w alergiach...
        • uh-m Re: leki "na przeziebienie" to jest wudu medycyna 08.09.11, 10:25
          jest tez wiele innych lekow przeciw alergicznych, wiec nie jest ona konieczna,. W USA np. zakazano stosowania pseudoefedryny i rynek farmaceutuczny tam bynajmniej nie padl. Kazdy lek ma dziesiatki zastepnikow.
          • sybir Re: leki "na przeziebienie" to jest wudu medycyna 08.09.11, 11:18
            pseudoefedryna nie jest lekiem przeciw alergi.
            W USA zakazali a i tak ćpuny sobie jakoś radzą i fetę da się kupić
            uh-m napisała:

> jest tez wiele innych lekow przeciw alergicznych, wiec nie jest ona konieczna,.
            > W USA np. zakazano stosowania pseudoefedryny i rynek farmaceutuczny tam bynajm
            > niej nie padl. Kazdy lek ma dziesiatki zastepnikow.
          • tymon99 Re: leki "na przeziebienie" to jest wudu medycyna 08.09.11, 19:42
            wymień więc jeden zamiennik pseudoefedryny.
    • sharanchia zalegalizowaliby marihuanę to by nie było problemu 08.09.11, 10:00
      Ludzie szukają jakichś beznadziejnych trucizn, żeby się odurzyć. Trucizny są legalne, a marihuana nie. Łatwiej sięgnąc po legalne

www.luc.blox.pl
    • annubis74 Działka na katar 08.09.11, 10:03
      Brawo Gazeta, te małolaty, które do tej pory nie wiedziały co mają łyknąć zamiast dopalaczy już wiedzą:)
      • kotek.filemon Re: Działka na katar 08.09.11, 10:22
        > Brawo Gazeta, te małolaty, które do tej pory nie wiedziały co mają łyknąć zamia
        > st dopalaczy już wiedzą:)

Już dawno wiedzą. Poza tym samo łykanie pseudoefedryny nic nie da, trzeba się trochę pobawić w małego farmaceutę.
    • zuzica Działka na katar 08.09.11, 10:05
      gdy chodziło o dopalacze pan premier działał szybko i niezgodnie z prawem, bo "chodziło o ludzkie życie". Teraz można by zadziałać tak samo skutecznie, tyle że recept nie pozwoli wprowadzić lobby firm farmaceutycznych, zaniepokojonych o swoje zyski. O to by marihuana była nielegalna dba z kolei mafia. Ot, gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości, czy rządom faktycznie chodzi o "nasze dobro" czy o dobro potężnych karteli i korporacji.
      • uh-m kazdy rząd czerpie wielkie zyski 08.09.11, 10:29
        z nierządu oraz handlu narkotykami i trujacymi lekami. Wszedzie ludze sa tylko nawozem dla polityków i korporacyjnych mafiozów.
        • norbertrabarbar Re: kazdy rząd czerpie wielkie zyski 08.09.11, 10:38
          Wytłumacz mi w jaki sposób rząd czerpie zyski z handlu narkotykami? Masz jakieś sensowne argumenty czy głupie pierd* odziedziczyłeś po przodkach?
          • derfidel Re: kazdy rząd czerpie wielkie zyski 08.09.11, 10:53
            korzyść: łapówka, posada po zakończeniu kadencji. gdzie ty się urodziłeś? takie same korzyści jak z koncesji hazardowych czy innych lobby. nie ma różnicy. co myślisz że oficjalnie to się dzieje? przecież do polityka nie przychodzi pan prezes mafii pruszkowskiej i nie skłąda oferty. tym ludziom zależy by nikt o tym sie nie dowiedział no i się nie dowiedziałeś więc teraz wątpisz? wszędzie gdzioe są pieniądze i możliwośc ogromnych zysków będzie przestępczość! nie wciskaj ludziom kitu!!!!!!!!!
    • ben-oni Działka na katar 08.09.11, 10:07
      Jeśli człowiek chce to naćpać się może na tysiące sposobów. Kleje, farby, rozpuszczalniki, rośliny powszechnie rosnące na łąkach, owoce z drzew (np gnijące jabłka...). Jeśli ktoś się postara to uzależni się nawet od farby drukarskiej!
      Durnie uważają, że z narkomania da się walczyć zakazami. Typowe myślenie totalitarne. USA walczy z narkotykami wydając miliardy dolarów rocznie a efekty sa mniej niż marne. Ludzi jak ćpali tak cpają.
      TO SPOŁECZEŃSTWO TRZEBA UZDRAWIAĆ a nie walczyć z narkotykami.
      • liberpal Re: Działka na katar 08.09.11, 10:21
        a ja mam propozycję - chce ktoś, zeby płacili mu za nieustanne wdychanie rozpuszczalnika? Niech się zatrudni w sitodruku - zawiesina całą dobę jest w takim zakładzie, a jeśli nie ma wentylacji, a przecież często nie ma, to bania na maksa.
        • ben-oni Re: Działka na katar 08.09.11, 10:43
          Znałem kolesia, który pracował przy renowacji mebli: lakiery, terpentyna, politura, farby. Po robocie musiał się napić wódki żeby wytrzeźwieć.
    • sajder86 Re: Działka na katar 08.09.11, 10:19
      Chyba rozsadniej by bylo zlikwidowac przyczyny cpania
    • ulanzalasem Działka na katar 08.09.11, 10:26
      Skoro tak źle ćpunom to czemu nie wykupią sobie jakiejś wyspy/ nie wyniosą się na łono natury i tam będą żyli z nią w zgodzie żywiąc się jej owocami.
    • coffeecoder1982 Ojej, ojej - co za sensacja! 08.09.11, 10:33
      O pseudoefydrynie w popularnym syropie na kaszel słyszałem przynajmniej 10 lat temu. 20. A oni robią aferę jakby dopiero wczoraj ją odkryli. No ale wielkie głowy przed wyborami będą chciały zasłynąć "troską" o życie i zdrowie obywateli. Żałosne.
      • il_pino ale 10 lat temu nikt nie pisał o tym że jest to 08.09.11, 11:40
        chemicznie zmieniane w jakąś pochodna która wywołuje objawy parkinsonowskie tylko że syrop Tussipect wypity w większej ilości redukuje zmęczenie i senność co pomagało dłużej zakuwać w sesji. Wygląda na to ze na pomysł modyfikacj pseudoefedryny wpadł ktoś ostatnio i jest to jednak pewna nowość
        • tymon99 Re: ale 10 lat temu nikt nie pisał o tym że jest 08.09.11, 19:37
          w 1928 roku, więc już nie taka nowość.
    • gelbigel no tak 08.09.11, 10:36
      jak pójdę do apteki po kropelki to zaraz będą na mnie patrzyli jak na ćpuna
    • gregviii Działka na katar 08.09.11, 10:46
      Zara chwila
      skoro ten "lek" może mieć działanie narkotyzujące to czemu w trybie pilnym substancji tej "pseudoefedryny" nie wciągnie się na listę substancji zakazanych jak np. składników 'dopalaczy'?
      Co to podwójna moralność naglę się pojawiła?
      Albo tylko na receptę? Co to jest to jedyna działająca substancja na katar?!

Ministerstwo zdrowia śpi? został miesiąc na ruszenie doopy i przygotowanie papierków w tej sprawie. Wypłatę przecież wezmą za ten miesiąc czyż nie?
      • ben-oni Re: Działka na katar 08.09.11, 10:55
        Zapominasz o pewnej "drobnostce" - leki na katar to wielki biznes wielkich firm farmaceutycznych. Uważasz, że jakikolwiek rząd w Polsce ma na tyle odwagi żeby walczyć z koncernami i ich lobbingiem? Firmy farmaceutyczne są potężniejsze od państw a ich "datki na kampanie wyborcze" tez nie są do zignorowania.
    • showmessage Jedyne co umieją... 08.09.11, 10:52
      ...w tym kraju zrobić to kolejne ograniczenia, utrudnienia, zakazy co za parszywe podejście. Jak ktoś chce ćpać to i tak będzie ćpał, jego sprawa.
    • spieprzajacy_dziad ciekawa argumentacja expertuf: 08.09.11, 10:55
      ograniczenie sprzedaży nic nie da, bo przecież można kupić to sobie częsciej w innych aptekach. no niby racja, ale jak ma się do tego zakaz sprzedaży alkoholu w pobliżu szkół, czy prohibicja podczas jakichś uroczystości? przeciweż flaszkę moge kupić wcześniej, lub znaleźć sklep w odległości 500m od szkoły?
      jak widać uzasadnienie zawsze może pasować, zależy co chemy udowodnić...

• allerune Efedryna - amfetamina, ciekawostka :) 08.09.11, 10:57
      nie wiem czy wiecie, ale Efedryna (wyciąg z korzenia rośliny rosnącej gdzieś w Indiach - pseudoefedryna to jej sztuczny odpowiednik) była używana od paru tysięcy lat, stwierdzono jednak, że mocno uzależnia oraz przestaje być skuteczna (trzeba zwiększać dawki).

Naukowcy dostali więc zadanie - opracować bezpieczniejszy i mniej uzależniający odpowiednik, o podobnym działaniu. Inteligentniejsi już się zorientowali... dostaliśmy Amfetaminę :)

PS. następny rozdział w książce, którą znajomy medyk mi cytował gdy pytałem o szkodliwość efedryny to rozdział o schizofrenii :P

PS2. gdyby rozluźnić przepisy (trawka), ludzie nie eksperymentowaliby z gównem...
    • uh-m jednak najwazniejsze, jest zajecie sie dealerami 08.09.11, 10:58
      narkotykow i dopalaczy na powaznie. W poblizu wszystkich szkol grasuja calkiem jawnie bandy dealerow , a policja omija ich wielkim lukiem. Czyzby miala z nimi uklady?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka