Dodaj do ulubionych

Kościół zniechęca do kremacji

• bezpocztyonline Aha. A stosy za inkwizycji to był wyraz chrześcija 18.10.11, 11:36
      Aha. A stosy za inkwizycji to był wyraz chrześcijańskiej miłości bliźniego.
      • ekiwok Czepiasz się inkwizycji - inne czasy były 18.10.11, 12:05
        jak za sto lat wszystkich będą kremować to o współczesności powiedzą - inne czasy były
    • apatryda_ateista Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 11:36
      Widać poganie mieli więcej rozumu od czarnych pasożytów.
    • morowy O ile się nie mylę to Chrystus pochowany był w 18.10.11, 11:38
      grobowcu a nie w piachu. Obecnie księża odpowiedzialni za cmentarze zabraniają budowania grobowców, a poza tym kogo na grobowiec stać ? Uważam, że kremacja jest bardziej ekologiczna.
    • bergman1 bieda tu piszczy a tu mają problem z pochówkiem. 18.10.11, 11:39
      to z nudy chyba.
    • 31337b Szamani zagniewani 18.10.11, 11:40
      Szamani nie dostać kasa. Bóg się gniewać.
    • jerzy30 czarnej mafii skok na kase - groby sa drozsze 18.10.11, 11:42
      od malej urny i miejsca na nia
      bedzie wiecej swieckich pochowkow
    • sekswa Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 11:45
      Jak to dobrze że ja już odsunąłem się od tego szatańskiego kościoła. Teraz dopiero czuje że mam Boga w sercu.
    • scuk "Urny były pozostałością kultur pogańskich." 18.10.11, 11:47
      Pozostałości religii naszych ojców można chyba nazwać tradycją, prawda? Czyżby KK wybierał jedyne słuszne elementy naszej kultury i decydował, czy można je zaliczać do tradycji, czy nie?
    • endriu666 Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 11:47
      I tu pojawia się dość oczywiste pytanie, czy Jezus miał chrześcijański pochówek...
    • em-eryt Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 11:48
      A jeszcze "tak niedawno" Kosciól, zwany Katolickim, sam palil ludzi na stosach ...
      .
      Sukienkowi szukaja zródel dochodu gdzie sie da ...
    • zebu43 Gądecki, ty... 18.10.11, 11:50
      Poznaniowi "gratuluję" metropolity - i intelekt, i sumienie pana Gądeckiego dawno temu stoczyły robaki, by pozostać przy cmentarnych skojarzeniach...
    • mediat Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 11:51
      Ja proponuję zbojkotować.13 listopada nie pójść do kościoła.To bylby protest przeciwko złym rządom władz koscielnych.Nie przeciw Bogu.Przecież z nami walczą,dlaczego sie poddawać.
    • smuff Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 11:54
      Nawet z MOIM ciałem nie pozwalają mi robić co chcę. Są pewne ograniczenia, zgadzam się z nimi. Ale chce być przy rodzinie. Ksiądz do szczęścia już ''po'' jest mi tak potrzebny, jak..., Na pewno będzie mi wszystko jedno. Tego akurat JESTEM pewien!
    • flat-ower Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 11:56
      te pieprzone klechy mają chyba wodogłowie. Takie sztuczki to można robić jakby w każdym mieście było krematorium. A nie jest i długo nie będzie. To co do cholery mają zrobić ci co chcą szczątki pochować w rodzinnym grobie, nie murowanym ? Urna jest najwygodniejsza ! Gadki o tym jak chowano Chrystusa są z innej bajki - może ja też się mam kazać w takim razie w całun zawinąć ? I do pieczary przykryty kamieniem mam się rozkładać? Strasznie prymitywna jest ta hierarchia, nic się nie nauczyli z tego świata
    • lukasiklukasik KTO to wymyślił? 18.10.11, 11:56
      Chyba w wątku ten temat się nie pojawił, ale zdaje się B16 łaskawie zaakceptował w tej sprawie postulat polskiego Episkopatu. Choć, z racji tego, że i tak dostanie % od transakcji, nie miał powodu, żeby odmawiać 'polskim braciom w wierze'.
    • elbertson dobrze ze nie musimy sie krzyżować jak Jezus , 18.10.11, 11:56
      argumenty istotnie mozce .
    • readme.txt Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 11:57
      Kościół to żydowska plaga. Chystus nie był ani Polakiem ani rewolucjonistą. Był poganinem i wywrotowcem w swoim kraju. W dodatku dzieckiem z nieślubnego łoża, ale to nie jego wina. Przyjmowanie za normę rodzaj pochówku "bo Chrystus tak był pochowany", przyjmijmy też za normę rodzaj zadawania śmierci przez ukrzyżowanie. Kościół chce oddziaływac na wyobraźnię "łatwowiernych" wmawiając tym upośledzonym na wyobraźni ludziom, że trupy, zwłoki, itp. - ożywają. Kościół to ZARAZA i KANALIA w jednym! Brak zgody na sterowanie życiem europejczyków przez jakies azjatyckie mitologie i obrządki - które i tak w większości zostały zawłaszczone z polskich i innych lokalnych rytułałów pogardliwie nazywanych "pogańskimi"! Tfu!
    • emilly_davisson Zadośćuczynienie finansowe od Kościoła 18.10.11, 11:57
      Kochani ! Wiadomo, o co chodzi. Chodzi o to, że w mniejszych miejscowościach, a nawet w większych, zrozpaczona rodzina tuż przed pogrzebem nie będzie się wykłócać z proboszczem, bo 1. nie ma na to siły 2. podświadome uważa się, że to uwłacza pamięci zmarłego.
      Więc zrobi, to, co proboszcz będzie kazał, i zapłaci tyle, ile proboszcz podyktuje.

Najlepiej wziąć sobie pełnomocnika, nawet kogoś z dalszej rodziny, dyktafon, i już po fakcie pozwać proboszcza/parafię o naruszenie dóbr osobistych. Oraz zażądać finansowego zadośćuczynienia a także odszkodowania (szkoda w postaci wydatków na pogrzeb w kwocie większej niż przy pogrzebie z urną, koszty ponownej podróży krewnych, koszty pobytu przybyłych krewnych, które ponieśliśmy). Pieniędzy w ramach zadośćuczynienia nie musimy żądać dla siebie: można wskazać organizację pozarządową, na rzecz której ma być wypłacone odszkodowanie (PAH, Ruch Poparcia Palikota, PCK itp.). Rodzina zmarłego udziela pełnomocnikowi pełnomocnictwa do prowadzenia sprawy sądowej, i na tym etapie kończy się jej kontakt z proboszczem: nie musi chodzić do sądu i patrzeć na niego.

Nic tak skutecznie nie otrzeźwia jak konieczność naprawienia wyrządzonych szkód, czyli KASA, którą trzeba zapłacić poszkodowanym. Myślę, że to jest skuteczny w dzisiejszych czasach środek do walki z ludźmi, którzy nas poniżają.
    • cyklista Kościół wraca do PRL 18.10.11, 12:02
      "... o powrocie do przepisów, które obowiązywały od 1977 r" , to były czasy, ksiądz był w powiecie ważniejszy od towarzysza sekretarza. Ważniejszy, bo każdy sekretarz PZPR musiał przecież dzieci ochrzcić.

Swoją drogą, w końcu kościelni przyznali, że chrześcijaństwo jest na naszych ziemiach cywilizacji obcą. Rozpanoszyli się po zniszczeniu kultury lokalnej.
    • ekiwok Katolicy jak zwykle zdziwieni swoją wiarą 18.10.11, 12:03
      To świadczy tylko o tym jaką wagę przykładają do swojej wiary.
    • szczerbathy Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 12:07
      Jak to się ma do słów wypowiadanych podczas każdego pogrzebu z prochu powstałeś i w proch się obrócisz
    • cyklista Antykoncepcja, pogrzeby, co dalej? 18.10.11, 12:08
      Najpierw ogłosili jak kobieta ma postępować ze swoim ciałem (antykoncepcja, aborcja). A teraz mi mówią, że wiedzą lepiej jak traktować moje zwłoki. Mają prawo, bo przecież krzyż wisi w sejmie. :-(
    • kruk51 Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 12:08
      Wiadomo chodzi o kasę ! Kościół zaś kręci palcem w dupie narodowi ! Już czas na świeckie
      obrządki ! Powrót cmentarzy komunalnych. Wyzwolenie narodu z pod jarzma kleru ! Z tym, że
      to Państwo ma nas wolnych ludzi w dupie ! Wszystko dali Kościołowi a teraz nie ma jak odebrać.
      Jedyna nadzieja na unormowanie spraw w Ruchu Palikota. Widzi mi się że nas naród znowu
      duchowni wyciulają z tym jednym procentem od PiT . Kto stanie w naszej obronie skoro cała wła
      dza w rękach hipokrytów katolickich ? Jakoś bliżej mi do spalania ciała, tradycji pogańskich
      słowian niż do obrządków duchownych kk.
    • tomasz_5_2010 Poziom polskich biskupów to dno intelektualne , 18.10.11, 12:11
      moralne i etyczne! Przerażający jest poziom znajomości Biblii, teologii i filozofii ! Nic też dziwnego ,że pod takim przywództwem kościół katolicki chyli się ku upadkowi!
    • lotson1 Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 12:11
      jest super po prostu super jeszcze jeden gol do własnej bramki dla drużyny chrystusa bo tak naprawdę koscół sie ma tak do jego nauczań jak swinia do nieba
      • maryshaa Re: Kościół zniechęca do kremacji 18.10.11, 12:20
        I właśnie dlatego składam w tym roku wniosek o apostazję. Mam dość dojenia na każdym kroku przez księży. Na pewno nie takiego kościoła chcieli jego założyciele... ten obecny to farsa i zaprzeczenie ideom z Nowego Testamnentu - teraz liczy się tylko kasa, kasa, kasa a resztę dopasowuje sie pod widzimisię księży. Nie chcę być cześcią tej obłudnej instytucji ani roku dłużej. Będę skremowana i nie mam ochoty, żeby ksiądz mający więcej na sumieniu niż ja odprawiał nad moim grobem obłudne rytuały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka