Dodaj do ulubionych

Funeralna tandeta

26.10.11, 11:10
Niestety, jest coraz głupiej, tandtetniej, plastikowiej.
A w takich świętach zawsze mnie irytowało to, że to są takie dni, w których udajemy innych. A na co dzień polactwo wyzywa, olewa, myśli o sobie. Na święto zmarłych przypomni sobie jak mamusie kochało, na 8 marca nie da w pysk żonce, a na boże narodzenie da samochodzik dziecku na które nie zwraca na co dzień uwagi ...

Pozdrawiam panią Środę. W środę.
Obserwuj wątek
    • aaron_agorenstein Rekwizyty z filmów o Indiana Jonesie? 26.10.11, 11:17
      To znaczy co? Kapelusz? Bat? Arkę Przymierza? Graala? Dlaczego Środowa jak się rozpędzi, to nawet w bla-bla felietonie musi palnąć jakieś głupstwo?
      • mlodaemerytka Re: Rekwizyty z filmów o Indiana Jonesie? 27.10.11, 02:45
        aaron_agorenstein napisał:

> To znaczy co? Kapelusz? Bat? Arkę Przymierza? Graala? Dlaczego Środowa jak się
        > rozpędzi, to nawet w bla-bla felietonie musi palnąć jakieś głupstwo?
        ====================
        Klopoty z mysleniem, jezeli zaamiast o zjawisku kiczu operuje sie nazwiskamii. To wlasnie jest przyklad bl,bla,bla.
        • aaron_agorenstein Bardzo proszę formułować prawidłowe zdania 28.10.11, 20:13
          Bełkotu nie czytam. Co to znaczy "zamiast o zjawisku kiczu operuje się nazwiskami"?
      • milet1 Bożesz! Gdyby dawno "złote maliny" za najsłabsz 27.10.11, 08:38
        y felieton, to pani Środa miałby spore szanse. Oswajamy śmierć w różny sposób. W tym także za pomocą kiczu i coś w tym złego? Większość społeczeństwa to zwyczajni ludzie, którzy potrzebują takich atrybutów jak znicz, msza za zmarłych. Budują na tym relacje społeczne. Chwała pani etyk, że jest ponad to! Ale to nie o tym, a o fotografiach. Dwieście lat tradycji to mało? Zdjęcia zmarłych na porcelanie naszych pradziadków to coś złego? A może bo to tradycja ze Wschodu? Dlaczego ci nasi filozofowie i autorytety medialne nie mogą pojechać na nasz Wschód, na Bliski Wschód, Daleki do Afryki i porozmawiać z ludźmi. Przestałaby pani śnić utopijne wizje świata. Bo w tych felietonach ta nasza zaściankowość aż po oczach bije.
        • lks17 Re: Bożesz! Gdyby dawno "złote maliny" za najsłab 27.10.11, 09:27
          i jeszcze flaszka wódki i będziesz zadowolony zrzędo
        • hirszhahr Re: Bożesz! Gdyby dawno "złote maliny" za najsłab 27.10.11, 12:10
          No, to oswajaj sobie śmierć, ja nijak oswoić się z polskim kałmuctwem nie mogę. Ty piszesz o mechanizmach ze wsi z XIX wieku, czy tego nie widzisz? No tak, za wielki kołtun z ciebie. To może siądź i pomyśl : prędkość światła, ciemna energia, rozpad materii, entropia ...
          • aaron_agorenstein Co to jest ciemna energia? 28.10.11, 20:15
            Popisujesz się swoją ignorancją?
        • malauchatka Re: Bożesz! Gdyby dawno "złote maliny" za najsłab 27.10.11, 15:51
          Właśnie po raz pierwszy i być może jedyny w życiu(jeżeli się uda) odwiedzę grób mojego Ojca - poległego kilkadziesiąt lat temu, prócz symbolicznego znicza chcę zawiesić JEGO zdjęcie na porcelanie.
          Być może dla "mądrych i rozsądnych" narzucających swoje poglądy, będzie to plastikowo-porcelanowa tandeta. Dla mnie to będzie przeżycie i spotkanie z OJCEM, którego nie znałem
          • ar.co Re: Bożesz! Gdyby dawno "złote maliny" za najsłab 31.10.11, 10:02
            I w tym celu musisz powiesić jego zdjęcie? W zamian za to, że dopiero po kilkudziesięciu latach i raz w życiu wybierasz się na jego grób? Gdzie ten grób się znajduje? Na biegunie północnym? W puszczy amazońskiej Bo jakoś trudno wyobrazić sobie miejsce na Ziemi, do którego aż tak trudno byłoby się dostać. Gdyby się naprawdę chciało.
            Ale co tam, najważniejsze że powiesisz zdjęcie.
    • claire.dk Funeralna tandeta 26.10.11, 11:17
      Święte słowa, Pani Magdaleno.
      Te ohydne plaściory na nagrobkach, te znicze w kolorze lampek z Amsterdamu, te kolumienki nagrobkowe, te sztuczne fiu bździu z People`s republic of china albo z powiatowej wytwórni zniczy ... Serce się kraje z obrzydzenia. Kicz, bezguście, tandeta, plaścior i upadek ducha.

Gdzież te znicze w glinianych foremkach proste w formie, gdzie gałązki świerku czy tui zamiast plaściorów ...

Nie kładźcie mi na moim grobie plastiku ....
    • kotek.filemon Re: Funeralna tandeta 26.10.11, 12:01
      Hitem po wsze czasy pozostanie plastikowy znicz z melodyjką "Wstań, powiedz nie jestem sam" oferowany parę lat temu bodajże w Lidlu. FTW!
      • mlodaemerytka Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 02:47
        kotek.filemon napisał:

> Hitem po wsze czasy pozostanie plastikowy znicz z melodyjką "Wstań, powiedz nie
        > jestem sam" oferowany parę lat temu bodajże w Lidlu. FTW!
        >
        ==================
        Glupota ludzka nie zna granic a uwazana jest za "przedsiebiorczosc" na rynku.
        Nie mozna ZABRONIC glupoty niestety.
        • ar.co Re: Funeralna tandeta 31.10.11, 10:04
          Przedsiębiorczość przedsiębiorczością, ale ktoś to musiał kupować. Popyt napędza podaż, gdyby znicze z melodyjką nie znajdowały zachwyconych nabywców, nikt by ich nie produkował.
    • antropoid A ta "funeralna tandeta" to przypadkiem nie... 26.10.11, 12:26
      znak czasów?

"Dziś chodzi głównie o to, by coś kupić, zapalić..."

A to nie zawsze o to chodziło? To, że kiedyś, 50 lat temu nie było zniczy i plastikowych kwiatów chyba nie oznacza, że gdyby były, to ludzie by ich nie kupowali?

"... i oddać naszych kochanych zmarłych w ręce wszechobecnego kiczu"

Pewnie i dawniej nie brakowało takich, którzy w ten sposób do tego podchodzili, a że nie było tyle plastiku...

Zresztą, skoro dziś tanieje i "plastikowieje" już wszystko, nawet "honor", "ojczyzna", "godność", "patriotyzm" i "wiara", to niby dlaczego miałyby nie stanieć i "splastikowieć" znicze i kwiatki? Nie bardzo rozumiem to zdziwienie, wszak kicz wszechobecny jest nie od dziś i nie od wczoraj.

PS - a zdjęcia na nagrobkach, to też już dawno nie jest żadne novum. Były już kilkadziesiąt lat temu - w miastach też.
      • hirszhahr Re: A ta "funeralna tandeta" to przypadkiem nie.. 27.10.11, 12:12
        Co ty porównujesz. Honor, ojczyzna, i te inne tam co piszesz, to są sztuczne konstrukty. W imię tych konstruktów wyżynano miliony. Doucz się.
        • antropoid Re: A ta "funeralna tandeta" to przypadkiem nie.. 27.10.11, 12:25
          Najpierw ty się naucz czytać ze zrozumieniem, a zaraz potem ja się douczę.
    • minstrel515 Zamów sobie zdjęcie. 26.10.11, 14:30
      "Pomyśl o tym wcześniej! Będziesz wyglądał lepiej niż za życia. Technologia laserowa uczyni cię nieśmiertelnym!"
    • maritt.g Re: Funeralna tandeta 26.10.11, 20:13
      Widziałam niedawno grobowce w dużej wsi na Pomorzu. Przyznam, że mnie zaszokowała ich wielkość. Wysokie na metr, szerokie na kilka metrów, tony granitu. Rozumiem, że ludzie chcą uczcić swoich umarłych, ale forma jest okropna.
      Dodam jeszcze, że jesteśmy narodem podobno biednym i brakuje nam mieszkań. Nie znam się na cenach grobowców, ale na oko to połowa ceny mieszkania.
      • r202 Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 06:30
        i tu się mylisz. Nagrobki bardzo staniały, od kiedy zaczęły być importowane z Chin. Nawiasem mówiąc, granitowy nagrobek to gwarancja spokoju na przynajmniej kilkadziesiąt lat. Nie wietrzeje, nie kruszy się, nie rozpuszcza w kwaśnym deszczu. Jedyna niedogodność, że katalogowe nagrobki są dość obrzydliwe w formie, no ale to już kwestia gustu...
    • 52zbigi6 Funeralna tandeta 27.10.11, 02:00
      Droga Pani Profesor,
      nie ma "Dnia Zmarłych". To komunistyczny wymysł. Jest dzień Wszystkich Świętych, który tak naprawdę jest dniem radosnym, gdyż wspomina się wszystkich, którzy żyją wiecznie. I jest dzień zaduszny, który poświęcony jest wspominaniu tych, którzy znajdują się w czyścu, oczekując swojego czasu. Szkoda, że ulega Pani tandecie, której Pani tak nie lubi - a tandetą jest właśnie mówienie o "dniu zmarłych"
      • hirszhahr Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 12:14
        Dzień zmarłych to komunistyczny wymysł

a dzień wszystkich świętych to chrześcijański wymysł

różnica jest gatunkowa - chrześcijanie wymordowali więcej, całe nacje zniknęły z pow. Ziemi.
    • m1r4640 Funeralna tandeta 27.10.11, 06:39
      jak masz czerwona gwiazde i biustonosz wypalony na czole to pierdami go nie zatuszujesz.
      • wolnemiastoursynow Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 14:42
        m1r4640 napisał:

> jak masz czerwona gwiazde i biustonosz wypalony na czole to pierdami go nie zat
        > uszujesz.

Łojezu.. Jaka wypowiedź... co za poziom. :-(
        • m1r4640 Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 18:24
          przestan sie do mnie modlic!
    • qniaczek Do wszystkiego trzeba dorosnąć 27.10.11, 07:42
      Zapomniało się jak było się młodszym. Według zasady "jak trwoga to do Boga". Część dojrzewa ok. 40-ki reszta nigdy. I nie ma tu znaczenia tradycja wyniesiona z domu rodzinnego, w końcu każdy się buntuje w stosunku do "starego".
    • sphinxpinastri 103 27.10.11, 08:04
      I to jest profesor, intelektualista, elita Polski, i to jest reprezentant tej elity: nawet taki dzień wykorzystuje do tego, aby pluć na innych, charkać, warczeć.
      • lks17 Re: 103 27.10.11, 09:33
        zapomniałeś splunąć.
        • sphinxpinastri Re: 103 27.10.11, 10:58
          Nie zapomniałem, telepatycznie wiedziałem, że ty to za mnie zrobisz.
      • frey8b Re: 103 28.10.11, 11:01
        sphinxpinastri napisał:

> I to jest profesor, intelektualista, elita Polski, i to jest reprezentant tej e
        > lity: nawet taki dzień wykorzystuje do tego, aby pluć na innych, charkać, warcz
        > eć.
        >>>>A kim ty jesteś ? Pewno mocherowym beretem, dewotem, ulubieńcem tandety.
    • superbielak ,,Wielka Środa" 27.10.11, 08:06
      Pani ,,Wielka Środa",nie istnieje coś takiego,jak ,,Dzień Zmarłych".Istnieje Dzień Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny.Człowiek wykształcony,nawet niekatolik powinien to wiedzieć lub poszukac, przed tworzeniem artykułu informacji np.w Google(najprostsze wyjście dla leniwych).Co do tandety,owszem,króluje na naszych cmentarzach i nie tylko,ale mimo wszystko ważniejsze jest chyba to,że ludzie w mniej lub bardziej ,,tandetny"sposób honorują pamięć o swoich bliskich.Kto i w jaki sposób,bedzie czcił pamięć o Pani?Po ,,Tandecie"kultury,jaką się Pani popisała w TV,wątpię,czy bedzie to więcej osób niż garstka osób.Można dzielić z Panią,Pani postrzeganie świata (ja w 60% dzielę) ,lub nie,ale sposób w jaki to się robi,świadczy o kulturze.Myśle,że ,,etyk" w Pani wykształceniu,to zwykłe słowo i niestety,nic więcej.P.S.Przykro mi,ale nie trzeba,,filozofa",żeby zauważyć,jak w oczach wielu osób, popsuła sobie Pani wizerunek na który sporo sie Pani przez lata napracowała.Szkoda.
      • gupek-wioskowy Re: ,,Wielka Środa" 27.10.11, 08:26
        sprzedajesz znicze?
      • frey8b Re: ,,Wielka Środa" 28.10.11, 11:28
        superbielak napisał:

> Pani ,,Wielka Środa",nie istnieje coś takiego,jak ,,Dzień Zmarłych".Istnieje Dz
        > ień Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny.Człowiek wykształcony,nawet niekatolik
        > powinien to wiedzieć lub poszukac, przed tworzeniem artykułu informacji np.w G
        > oogle(najprostsze wyjście dla leniwych).Co do tandety,owszem,króluje na naszych
        > cmentarzach i nie tylko,ale mimo wszystko ważniejsze jest chyba to,że ludzie w
        > mniej lub bardziej ,,tandetny"sposób honorują pamięć o swoich bliskich.Kto i w
        > jaki sposób,bedzie czcił pamięć o Pani?Po ,,Tandecie"kultury,jaką się Pani pop
        > isała w TV,wątpię,czy bedzie to więcej osób niż garstka osób.Można dzielić z Pa
        > nią,Pani postrzeganie świata (ja w 60% dzielę) ,lub nie,ale sposób w jaki to si
        > ę robi,świadczy o kulturze.Myśle,że ,,etyk" w Pani wykształceniu,to zwykłe słow
        > o i niestety,nic więcej.P.S.Przykro mi,ale nie trzeba,,filozofa",żeby zauważyć,
        > jak w oczach wielu osób, popsuła sobie Pani wizerunek na który sporo sie Pani p
        > rzez lata napracowała.Szkoda.
        >>>>>>>>>>>>>A mnie jest bardzo przykro że taki bałwan jak ty ubliża komuś,
        >>>>>>>>>>>>>kwestionując wukształcenie i kulturę, czego tobie brak.
    • gupek-wioskowy nowoczesny cmentarz... 27.10.11, 08:20
      modne zdjęcia na grobie? Tandetne znicze i sztuczne kwiatki?
      Pani Profesor, Duch Czasów idzie dalej....

www.welt.de/lifestyle/article1786315/Grabsteine_gibts_auch_mit_Flachbildschirm.html
      www.ksta.de/html/artikel/1225006567898.shtml
      www.photaki.de/picture-fernsehen-auf-dem-friedhof-monitor-fernseher_288724.htm
      www.internet-friedhof.de/modules/userpage/index.php?PHPSESSID=f3i0ho0oc8l2ilf4r2hvbfb9k3&com_mode=thread&com_order=1&page_id=76
    • maczimo Funeralna tandeta 27.10.11, 08:38
      Środa to dopiero jest tandeta, kicz.
      • hirszhahr Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 12:16
        a ty nawet tandeta nie ani kicz tylko coś właściwie czego nawet nie ma
        • maczimo Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 17:10
          Za co ci durniu płacą, jeśli nie umiesz sklecić sensownie jednego zdania?
    • medrek_forumowy A co jest tejmniczego i metafizycznego w śmierci? 27.10.11, 08:44
      nie rozumiem tego? może mi to Środa jakoś wyjaśnić?
    • sphinxpinastri 103 27.10.11, 08:53
      Także polecam Mickiewicza, pani Środzie: autor porządnie straszy rodziców bezstresowo wychowujących dzieci, bogaczy, panny niewychodzące za mąż.

"Dziady" cz. II to w istocie konserwatywny, klerykalny tekst podtrzymujący patriarchalny ład. Totalnie niezgodny z wartościami, jakie krzewi Środa. W dodatku literacka wizja obrządków kompletnie niepojęta dla czytelników współczesnych Mickiewiczowi, więc w przedmowie musiał im wytłumaczyć, o co mu chodzi.
      • maritt.g Re: 103 27.10.11, 13:23
        Dziady to lekko schrystianizowana wersja pogańskiego święta.
        Tępione było przez kościół, bo zachowały się w nim stare wierzenia.
        • sphinxpinastri Re: 103 27.10.11, 15:34
          Moim zdaniem: totalny klerykalizm leciutko przywołujący motywy niechrześcijańskie.
    • ikcort Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 08:54
      "Kto zna kulturowe zaplecze Święta Zmarłych i dawne obrzędy (polecam "Dziadów" część II), ten naprawdę cierpi, widząc, co dzieje się na dzisiejszych cmentarzach."

Bardzo się zgadzam ze spostrzeżeniami Magdaleny Środy, ale dodałbym jeszcze: ten cierpi również, gdy widzi, jak jego rodacy obchodzą amerykańskie święto Halloween.
    • rodzaj_konta Może dla odmiany przez moment po polsku 27.10.11, 09:03
      Funeralna tandeta?? Chodzi ci Madzia o "pogrzebową", a może "cmentarną" tandetę.

Pisz po polsku to nie będzie tak dramatycznie widać kompleksów.
      • bazbaz73 Re: Może dla odmiany przez moment po polsku 27.10.11, 09:57
        sjp.pwn.pl/slownik/2558717/funeralny
        To, że ty nie znasz języka polskiego nie oznacza, że inni są równie niewykształceni.
        • rodzaj_konta Re: Może dla odmiany przez moment po polsku 27.10.11, 13:13
          Tam jest nawet słowo "kompetytywny", którą ktoś zakompleksiony lub któremu brak argumentów, a chce wypaść "naukowo" może stosowac zamiast "konkurencyjny".

Jedno i drugie (kompleksy i brak argumentów) to cała Madzia.
    • kirdan1 Funeralna tandeta 27.10.11, 09:04
      Taaa... akurat Środzie zależy na metafizycznych kontaktach. Diabeł przebrał się w ornat i na mszę dzwoni!
    • kociewiak2 Funeralna tandeta 27.10.11, 09:41
      ..pani profesor Sroda przechodzi zly okres ,moze to ma podloze choroby kobiecej bo coraz czesciej nie da sie czytac tego co pani Sroda wypisuje..
    • hassy Funeralna tandeta 27.10.11, 10:03
      Metafizyczne przeżycia przynależą do bardzo wysokich pięter piramidy potrzeb Maslowa. Znakomita większość obywateli każdego kraju świata gości na jej bardziej przyziemnych poziomach. Płytkość i kiczowatość była, jest i będzie nieodłącznym elementem ludzkiej egzystencji. Jesteśmy w swojej masie z natury leniwymi konsumentami lubiącymi błyskotki niczym plemiona tubylcze kolorowe szklane paciorki przywożone przez pierwszych kolonizatorów. Można pobiadolić, zwalczyć jednak - utopia. Zmienia się jedynie scenografia, dochodzi marketing producentów coraz to wymyślniejszego badziewia. I biznes się kręci.

W przypadku nagrobków dochodzi dodatkowy ważny element: status. Nie, nie zmarłych lecz żywych. Wszak nagrobków nie budujemy dla zmarłych tylko dla siebie (a właściwie -jako komunikat dla innych). Cmentarz jest równie dobrym miejscem, a nagrobek równie dobrym elementem jak dom, samochód, ciuchy, zegarki, prywatna szkoła czy biżuteria, eksponowania swego statusu i prestiżu. Wbrew bowiem mrzonkom fantastów i ideologów (także bliskich Autorce) ludzie nie mieli, nie mają i nie będą mieć równego statusu. A walka o status to jeden z najmocniejszych i najtrwalszych instynktów u gatunków społecznych (w tym Homo sapiens).
    • goral27 Funeralna tandeta 27.10.11, 10:59
      Widze ze Sroda usilnie stara sie o tytul frontowego barana w GW.
    • madame_mage Funeralna tandeta 27.10.11, 11:09
      doprawdy... prawdy objawione - upadek kultury, zalew tandety, bla, bla, bla. Mozna zrobic copy paste i to samo napisac niedlugo o Swietach Bozego Narodzenia, potem Wielkanocy, kiczowatych kroliczkach, itd, itd...
      Swieto obchodzone jak kazde inne w Polsce. Nie zgadzam sie, ze wszyscy tylko ida kiczowate znicze raz do roku postawic na nagrobku.
      Wiele osob calymi rodzinami spotykaja sie na cmentarzu, nagrobek jest wczesniej posprzatany, a i pamieta sie o nim caly rok. Akurat tutaj komentarz Pani Srody nie jest trafiony. Polacy sa jednym z NIELICZNYCH narodow w Europie, ktore tak tlumnie dbaja o nagrobki bliskich. Francuzom do glowy by nie przyszlo jechac setki km by tylko grob odwiedzic na 1 listopada, nawet wlasnych rodzicow (chociaz to tam tez Swieto).
      A tradycja zniczy bardzo mi sie podoba w Polsce. Na Zachodzie tego nie ma, czasami sie kwiaty przynosi, wlasnie od swieta do swieta. U nas jest specificzny klimat.
      • nessuno Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 12:14
        Z tego specyficznego klimatu zostało raczej niewiele. Dziś króluje tandeta,kicz i plastik. I jak słusznie ktos wcześniej zauważył, takie szpanerskie stawianie coraz okazalszych grobowców. Jeszcze patrzeć, a niebawem zaczną piramidy stawiać, a to co obserwujemy teraz już jest piramidalną głupotą.
        Nieboszczykowi jest wszystko jedno,czy nad nim stoi skromny i prosty kopczyk,czy też okazały i wypasiony monumentalny nagrobek. O tym,jak kogoś zmarłego kochaliśmy nie świadczy okazałość i przepych tego,co widzą inni, a nasze własne myśli o tej osobie i zwykły,symboliczny znicz. I pod tym wzgledem jesteśmy bardzo zaściankowi i prymitywni. Widać, nauka czarnych przynosi dziś żniwo im i całej armii wszelkich "specjalistów" w tej dziedzinie począwszy od łapiducha w szpitalnej kostnicy,wytwórcy wypasionych i strojnych trumien na sukienkowym kończąc. Wszyscy kroją łosi ile się da,również sprzedawcy tego wszelkiego plastikowego badziewia.
        Ja z dawnych lat pamiętam moje wyprawy na warszawski cmentarz Bródnowski.Kiedyś była tam faktycznie ta specyficzna atmosfera.Dziś zaskakuje szpaler "handlarzy" wszelkim badziewiem wzdłuż cmentarnego muru. No i dziś coraz rzadziej spotyka się zwykłe, gliniane znicze,które mi tamte czasy bardzo przypominają.

"Na przykład w "alei smoleńskiej" na Cmentarzu Wojskowym, obok naprawdę pięknego pomnika ofiar, na okalających go nagrobkach znalazło się wszystko: i brzoza z krzyżem, i wyrzeźbiony pistolet, i amory"

No tutaj,to już kogoś zupełnie pogięło,szczególnie ta brzoza z krzyżem.Następnym razem pojawi się pewnie tupolew,albo chociażby fragment jego skrzydła. Pojebów nie brakuje w tym dziwnym kraju.
      • hirszhahr Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 12:20
        Bo na zachodzie mniej więcej coś im we łebach świta, że w procesie spalania wytwarzają się gazy cieplarniane, i zanieczyszcza atmosferę, którą potem oddychają. Polactwo ma to w d..., bo jeszcze długo zamiast rozumu będzie ta skarlała wiara i kompleksy i leki społeczne, owocujące żelazną zasadą zastaw się a ... To toksyczne znicze trza nabyć, by uświęcić mamusię i tatusia (których to pewnie do domu starców by się najchętniej oddało), tym samym wspierając najbardziej jedne z najbardziej totalitarnych państw na naszej planecie. Ale co tam, ma się świcić, i jak najwięcej, co by sąsiedzi widzieli.
        • madame_mage Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 12:28
          tak, faktycznie spalanie sie zniczy w Polsce w okolicach 1 listopada ma zapewne katastrofalny wplyw na atmosfere :) proponuje w takim razie zakaz produkcji lampek choinkowych bo to bezsensowne zuzywanie energii
    • margorlik Funeralna tandeta 27.10.11, 12:17
      Pani Profesor Sroda zawsze ma rację i podpisuję się pod artykułem.Takich posłów potrzeba nam w Sejmie ,a nie tych kłamców,jakich do tej pory mamy ,tylko Platforma Obywatelska są na wyższym poziomie.Pozdrawiam Panią profesor
    • grba Funeralna tandeta 27.10.11, 12:20
      Bronek Malinowski musiał pojechać na drugi koniec świata, żeby opisać różne aspekty życia "dzikich". Madzia nie musi bawić się w turystykę, bo znalazła "dzikich" na miejscu. Tanio, praktycznie i popłatnie.

• hassy Re: Funeralna tandeta 27.10.11, 12:33
        Dekoracje inne, miejsce odległe - mechanizm ten sam. Wszak pochodzimy ze wspólnego pnia - albo małpiego, albo drzewa dobrego i złego (w zależności czy kto od Darwina czy różańca).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka