Dodaj do ulubionych

OT - Resorki

27.12.21, 19:14
Z racji posiadania potomka płci męskiej mogę sobie pozwolić na kupowanie sporej liczby resorków, marzenie z czasów gówniarza... no i jest Zonk.
Z racji tego, że młody ma 3 lata z drobnym hakiem nie mogę sobie na razie pozwolić jedynie na to, co jest najbardziej pancerne. BMW X5 w 1:24 przetrwało w rękach młodego dwa tygodnie, więc to nie jest jeszcze czas na duże, wierne zabawki.

I tak na temat "wielkiej trójcy" mojego dzieciństwa wyrobiłem sobie już mniemanie.
Hot Wheels - mają ciekawe modele, ale trzeba przejrzeć nierzadko sto na regale, żeby coś sobie znaleźć. Jakość wykonania średnia.
Matchbox - zupełne dno, "król królów" mojego podwórka z lat 80-tych teraz to 3. liga, chińska tandeta.

I największe zaskoczenie - Majorette - kiedyś underdog, "ta trzecia marka, której nikt nie zbiera i nie pożąda" dziś "to" - najlepsze resory, fajna seria Vintage, najlepsze kółka - najlepszy (czyt. wytrzymującego młodego) montaż.

Kupuję tego sporo (bo młody ma ksywę "Smerf Demolka") i zastanawiam się, czy nie ma czegoś "jeszcze lepszego"... a przy tym nie kosztującego majątku?

Odpada niemiecka marka SIKU - świetne maszyny rolnicze, ale samochody to tragedia.

Jakieś pomysły?
Na zachętę macie Skyline GT od Hot Wheels ;)
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: OT - Resorki 27.12.21, 19:29
      Jakies pomysly? Zacznij od poprawnej nazwy, resoraki:)
      • qqbek Re: OT - Resorki 27.12.21, 20:01
        waga173 napisał:

> Jakies pomysly? Zacznij od poprawnej nazwy, resoraki:)

O pardon - rzeczywiście PWN podaje jako jedyną poprawną "resorak".
        U nas mówiło się "resorki", ale to może taki sam regionalizm jak "brejdak", "kajtnąć się" czy "paczka" (w odniesieniu do pieniędzy).
        • waga173 Re: OT - Resorki 27.12.21, 21:50
          Bywalem w miejscach gdzie mowili "daj kotoju mlika". A kajtnac sie znane bylo "u nasz w stolycy", a paczka oznaczala stare 500 zlotych, takie brazowe, wtedy najwyzszy nominal, z wizerunkiem gornika. Niektorzy na to mowili "goral" ciekawe dlaczego. Moze pamietali banknoty przedwojenne?
          • waga173 Re: OT - Resorki 27.12.21, 22:00
            pl.wikipedia.org/wiki/M%C5%82ynarki

No to juz wiesz co to byl "goral".
            A co znaczylo "mlynarka" to se juz poszukaj sam:)
          • qqbek Re: OT - Resorki 27.12.21, 22:09
            waga173 napisał:

> a paczka oznaczala stare 500 zlotych, takie brazowe, wtedy n
            > ajwyzszy nominal, z wizerunkiem gornika. Niektorzy na to mowili "goral" ciekawe
            > dlaczego. Moze pamietali banknoty przedwojenne?

Paczka to było sto u nas :)
            A "góral" się wziął z czasów okupacji.

Przed wojną "500" był tylko "Kościuszko" z pierwszej emisji (1919 rok, do obiegu weszły po reformie Grabskiego, w 1924 roku)... ale prawie wszystkie banknoty pierwszej emisji (za wyjątkiem "piątki" z Poniatowskim) były z Kościuszką, więc niczym szczególnym się tu nie wyróżniał :)

A ten z "górnikiem" z PRL... to był czwarty banknot 500 złotych od 1944.
            • waga173 Re: OT - Resorki 27.12.21, 22:39
              Reforma Grabskiego...
              Kolega dawno temu pokazal mi egzemplarz pisma satyrycznego "Mucha" z bodajze 1923, gdzie byl obrazek urzednika panstwowego w dniu wyplaty. Siedzial nieborak na schodach otoczony sterta workow z ktorych usypywaly sie banknoty, drapal po glowie bo mial dylemat:
              Mam za duzo pieniedzy zeby pojechac do domu tramwajem, ale za malo zeby wziac dorozke.
    • nousecomplaining Re: OT - Resorki 27.12.21, 19:37
      > Matchbox - zupełne dno, "król królów" mojego podwórka z lat 80-tych teraz to 3. liga, chińska tandeta. I największe zaskoczenie - Majorette
      No cóż, na moim „placu” (bo Górny Śląsk), maczboksy to był hicior, a majoretki to gówno było - jak ktoś takie coś przyniósł na plac, to był od razu zjebany ze wszystkich stron.
      • qqbek Re: OT - Resorki 27.12.21, 19:49
        nousecomplaining napisał(a):

> No cóż, na moim „placu” (bo Górny Śląsk), maczboksy to był hicior, a majoretki
        > to gówno było - jak ktoś takie coś przyniósł na plac, to był od razu zjebany ze
        > wszystkich stron.

No to właśnie to piszę - Majorette to było "dwie ligi niżej", niż Matchbox.
        A teraz Matchbox to straszna tandeta, a Majorette ma ciekawe modele.
      • marekggg Re: OT - Resorki 27.12.21, 21:46
        Matchbox zostal wykupiony przez Hot Wheels...
        tez mialem wiekszosc Matchboxow, pare majoretek. najwiekszym terminatorem to byla moja mama, jak niezauwazyla samochodzik i nadepnela
        • x4x9x Re: OT - Resorki 27.12.21, 22:54
          Ja też w szkole kiedyś nadepnęłam na takie autko, ale się nie rozleciało. Ja też w całości:-)
          • bwv1080 Re: OT - Resorki 27.12.21, 23:33
            x4x9x napisała:

> kiedyś nadepnęłam na takie autko, ale się nie rozleciało.

Niemniej można założyć, ze osie są po tym zdarzeniu mocno zgięte. Ergo zabawka poważnie uszkodzona.
            • marekggg Re: OT - Resorki 28.12.21, 05:21
              osie pol biedy, ale potrafila caly dach wgniesc
            • x4x9x Re: OT - Resorki 28.12.21, 07:53
              Nie wiem, ale jeździ nadal.
    • hukers Re: OT - Resorki 27.12.21, 19:37
      W kwestii resoraków nie pomogę, doktoryzowalem się jedynie w Petshopach.
      Ze 100 figurek leży na strychu, obok statku, samolotu, lodziarni, kawiarni, domku i chuj wie czego jeszcze te figurki potrzebowały do życia...
      • qqbek Re: OT - Resorki 27.12.21, 19:51
        Młoda miała jazdę z Lego Friends na całe szczęście.
        Po domieszaniu kilku zestawów Lego Basics bawi się tym teraz młody, bo młoda już wyrasta.
    • bwv1080 Re: OT - Resorki 27.12.21, 20:14
      qqbek napisał:

> Kupuję tego sporo (bo młody ma ksywę "Smerf Demolka") i zastanawiam się, czy ni
      > e ma czegoś "jeszcze lepszego"... a przy tym nie kosztującego majątku?

IMHO antykwaryczne modele Matchboxa z lat siedemdziesiątych. Aczkolwiek wydawać dopiero, jak faza destrukcyjna nieco przejdzie. Albo nie wydawać wcale i samemu się nimi cieszyć :-)
    • frequenter.light Re: OT - Resorki 27.12.21, 20:26
      Majorette kiedyś underdog? Otóż moje najlepsze resoraki w dzieciństwie to były Majorette. Przysłane z Francji.
      • bwv1080 Re: OT - Resorki 27.12.21, 20:32
        frequenter.light napisał:
        > moje najlepsze resoraki w dzieciństwie to były Majorette

Jedno nie przeczy drugiemu. Widocznie nie miałeś lepszych.
        • frequenter.light Re: OT - Resorki 27.12.21, 20:33
          ja je dostałem kiedy były tylko Matchboxy : w Peweksie. Nie było ich tak o na rynku.
          • qqbek Re: OT - Resorki 27.12.21, 21:20
            frequenter.light napisał:

> ja je dostałem kiedy były tylko Matchboxy : w Peweksie. Nie było ich tak o na r
            > ynku.

A to dziwne, bo wszędzie było tego zatrzęsienie.
            Ja miałem Renault 4 z otwartym dachem z jakiejś wymiany na Burago (tego też nie było w handlu, ale ja mogłem liczyć na "zrzuty z Niemiec"), kolega miał granatowego Renault 5 Turbo - było tego trochę - choć to Matchbox-y były w Pewex-ie, to zdarzały się też Hot Wheels z Baltony, albo... ze sklepów górniczych (może to śmiesznie zabrzmi, ale w Lublinie było sporo górników, dojeżdżających do pracy w Bogdance i rarytasy ze sklepów "dla uprzywilejowanych" nie były na podwórku rzadkością).
            • carnivore69 Re: OT - Resorki 28.12.21, 11:31
              qqbek napisał:

> Ja miałem Renault 4 z otwartym dachem z jakiejś wymiany na Burago (tego też nie
              > było w handlu,

Burago w Peweksie były. Np. Rolls-Royce Silver Shadow II 1:24 za całe 5,25 ;-)

Pzdr.
            • trypel Re: OT - Resorki 28.12.21, 12:11
              Ja miałem to renault 4 z otwieranym dachem w realu
              Ostatni francuski wypust chyba rok 86
              Już z silnikiem od R5 (45 zamiast 34 km) z tarczami z przodu i ręcznym ma tyl.
              Niebieski metalic
              Kupiony na szrocie w Bad Berneck
              Za chyba 150 DEM
              Żałuję że sprzedałem
    • bigzaganiacz Re: OT - Resorki 27.12.21, 20:46
      images.app.goo.gl/FnXZPjHJP19dHVzZ6
      To moj ulubiony , a hot wheels kosztuja euro czy dwa ich wytrzymalosc nie ma znaczenia
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Resorki 28.12.21, 05:09
      Resoraki, stare czasy. Hitem był piętrowy garaż- zjeżdżalnia. Łap okazję: www.amazon.pl/Majorette-212053171-Zestaw-Porsche-Szt/dp/B07DH6XRT3?tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=298023517
    • marekggg Matchbox 28.12.21, 05:33
      poszperalem troche po internecie i znalazlem ten katalog:
      List of 1980 Matchbox

no i znalazlem pare ktore modele ktore mielismy z bratem:
      Generalnie z serii Super Kings:
      K-1
      K-2
      K-4
      K-5
      K-6
      K-7
      K-8
      K-9
      K-10
      K--12
      K-13
      K-16/4
      K-17
      K-18/3
      K-20
      K-23
      K-27
      K-31/2
      K-33
      K-65
      K-78

i do tego pare mniejszych, z serii super fast.
      • waga173 Re: Matchbox 28.12.21, 11:57
        Jaki Wy tam kurwa voltage macie ze Cie az tak pobzykalo zeby takie cos, chuj tam wyslac, ale kurwa napisac!
        Zapomniales o 3, 11, 14, 15, 16, , 19, 21 i chuj wie ile jeszcze co drugich bez znaczenia numerkow a jeszcze poprzedzanych literkami. Chodz w helmiku foliowym pod czapka, To z piorunow pominie Cie pare mniejszych z serii super fast ale uwazaj bo jeszcze przyjdzie taki co Cie zajebie a potem sie powstydzi bo zajebal debila.
    • carnivore69 Re: OT - Resorki 28.12.21, 11:39
      No nie wiem.

Sam parę lat temu byłem w podobnej sytuacji i to co było dostępne na rynku (czyli to co zostało z Matchboksa czy Majorette) nie zachęciło. Skończyło się ty, że młody miał trochę samochodów Hot Wheels (ale nie modeli istniejących aut), ale tak naprawdę bakcyla nie złapał.

Fakt, że z entuzjazmem bawił się podczas wizyt w PL moimi starymi resorakami, ale jakoś nigdy nie zmobilizowałem się do ich wywiezienia za Kanał.

Pzdr.
    • gzesiolek Re: OT - Resorki 28.12.21, 12:33
      Za dużo resoraków nie miałem... To było jedna z tych rzeczy obok klocków lego która wyróżniała na blokowisku w latach 80tych dzieciaki z rodziną zagranicą od tych bez takowej...
      Ja pamiętam jednego resoraka, dostałem od śp. wyjaszka (jeździł na TIRach zwykle Trójmiasto - południe, ale zdarzały się i zagraniczne) na gwiazdkę, gdzieś ok 1987-1988
      Matchbox, ale taki większy... Zółty Jeep na nieco większych kołach, wygrywał wszelkie wyścigi z górek z innymi resorakami... Nie wiem czy to był już Wrangler czy nie... Ktoś w pewnym momencie się nie bał i mi go po prostu zaj...ł... Szukałem go z tydzień i nic... Ale jako, że to był to już okres (ok 1990) gdy przeszedłem w tryb książkowo-komputerowy to jakoś przeżyłem... Ale wymiatacza do dziś pamiętam...
      • qqbek Re: OT - Resorki 28.12.21, 12:39
        Ja miałem takiego Escrota XR3 (Mk. III) z Burago - nie dość, że 1/24, to jeszcze się drzwi otwierały i przednie koła można było kierownicą skręcać.
        Też się ktoś nie bał...
    • bimota Re: OT - Resorki 28.12.21, 14:12
      Wrzucilem na gwiazdke pelna wersje gry resorkowej:)

robosy.itch.io/rokart

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka