Dodaj do ulubionych

Żałujcie, że nie przyszliście

15.11.11, 03:17
Oj coś się dzieje. Epigoni "obrońców czci tw. Wolskiego " płci obojga wyją ponad miarę o swych szlachetnych celach w prasie, TV i na necie. K.... co się dzieje. Zazwyczaj zbywali zarzuty wyniosłym powołaniem się na swój kombatancki rodowód i świadectwem bohaterstwa wystawionym przez kumpli. Teraz wręcz się tłumaczą. Nie żebym podważał rodowód i bohaterstwo, ale skowyt trąci z lekka strachem, że publika gadek o faszyzmie nie łyknie. Może jednak ludzie pomimo wzrastających cen frutti de mare pamiętają o czasach kiedy chodzących z polską flagą obywateli, nazywano elementami antyspołecznymi. Ktoś powie że Pan Pacewicz też paradował z biało - czerwoną. Czy ktokolwiek nazwał go wtedy faszystą, może jakiś publicysta reżimowy?
Obserwuj wątek
    • witaschek zdelegalizowac ONR i Gazete Wyborcza! 15.11.11, 06:20
      Te same szuje, chuliganie i niszczyciele mienia. Niech se Pacewicz birdel robi w domu. Chyba ma jakies meble, moze je sobie rabac ile wlezie. Jesli Pacewicz uwaza, ze ONR propaguje faszyzm to niech wynajmnie prawnikow, ktorzy beda zabiegac o zdelegalizowanie ONR. A tak to co gada Pacewicz, ze prawo w Polsce nie dziala czy jest kulawe. Bo jak prawo jest kulawe to to tylko zasluga Pacewicza i jego kamratow z Wybiorczej.
      Czasami sobie mysle, ze lewaki potrzebuja faszystow, aby moec ubaw. Tylko prosze zie nie bawic kosztem obywateli. ONR, Gazeta Wyborcza, Mlodziez Wschechpolska, Rydzyk, Blumsztajn, krytyka Polityczna to wszystko jedna wiocha, te same glupole. Zdelegalizowac i bedzie spokoj.
      • citaobscura ***..."Widziałem naziola"...*** 16.11.11, 01:27
        www.youtube.com/watch?v=4iSwjKupCO0&feature=player_embedded
    • saint_just W czasie wojny domowej 15.11.11, 06:54
      w Hiszpanii republikanie mierzyli - na zasadzie rozrywki i współzawodnictwa - w genitalia męskich chłopców z falangi oraz katolickich kapłanów - kolaborantów. Po strzale uwieńczonym sukcesem nie dobijano ich z llitości, zwłaszcza wobec marnych (techniczno - biologicznych) perspektyw dalszego rozrodu prawicowo zdegenerowanej linii rodu. Taka litość jest uzasadniona i ze wszech miar wskazana ze względów zarówno humanitarnych, jak i pedagogicznych biorać pod uwagę mozliwość zrozumienia błędów przez tych nieszczęsnych, zagubionych ludzi pozabawionych wszelkich wartości, mamionych zaś występnie ideą abstrakcyjnego bóstwa wynagradzjącego hojnie w zaświatach w zamian za ślepe posłuszeństwo wobec kapłanów.Dajmy im szansę zrozumienia swoich błędów i powrotu z drogi występku i dewiacji.
      • stilonek Re: W czasie wojny domowej 15.11.11, 07:10
        lecz się świrusie
      • alfalfa Re: W czasie wojny domowej 15.11.11, 17:14
        zapomniałeś psycholu opowiedzieć, jak lewica finansowana przez stalina rozstrzeliwała anarchistów. też ciekawy rozdział historii.
        A.
      • dust-on-the-wind Re: W czasie wojny domowej 15.11.11, 19:40
        przestań bredzić wielebny - ślinisz się na myśl o tych młodzieńczych genitaliach rozstrzelanych przez wrażych komuchów? I nie pij tyle mszalnego wieczorkiem...
    • ab_extra Naprawdę żałuję, że nie przyszedłem 15.11.11, 07:30
      Ale w przyszłym roku na pewno pójdę w Marszu Niepodległości. Przekonał mnie pan Pacewicz. Teraz widzę, że czynne przeciwstawienie sie lewackiemu zidioceniu jest konieczne dla przetrwania państwa.
      • b2 Re: Naprawdę żałuję, że nie przyszedłem 16.11.11, 10:19
        ab_extra napisał:

> Ale w przyszłym roku na pewno pójdę w Marszu Niepodległości. Przekonał mnie pan
        > Pacewicz. Teraz widzę, że czynne przeciwstawienie sie lewackiemu zidioceniu je
        > st konieczne dla przetrwania państwa.

bądź ostrożny, miły Panie, bo za cytowanie jakiegoś ruska o nazwisku Tołstoj kiedyś i w Ciebie trafi sprawiedliwa, patriotyczna, narodowo-radykalna piącha.
    • sphinxpinastri 244 15.11.11, 07:51
      Jaskiniowcy: cofają cywilizację do ery kamienia. Ani jedni, ani drudzy nie mają prawa blokować, zatrzymywać kogokolwiek. Od tego jest policja, sąd i inne uprawnione organa państwowe.

Ale tu nie działa państwo prawa, bo inaczej każdemu blokującemu policja była dała manto pałą, gazem, wodą. W takim razie pozostaje im prawo samosądu. To robią i jeszcze się tym chlubią. Gdzie jest Tusk, czemu pozwala na stosowanie samosądu?
    • vibhisana Re: Żałujcie, że nie przyszliście 15.11.11, 09:32
      Chory z nienawisci oszołomie! Czy nie zauważyłeś, że organizatorzy Marszu Niepodległości to współcześni faszyści? Deklaracja ideowa Młodzieży Wszechpolskiej pełna jest słów o narodzie,Kościele i walce ze zdradą. Gdzie są owoce tego ewangelicznego przywiazania do miłości bliźniego? Pobici policjanci,przechodnie,zniszczone samochody? Za rok gwarantuję, że już rodzin z dziećmi tam nie bedzie. Zastąpią je kibole w kominiarkach.
      • ab_extra Ty za to ziejesz miłością... 15.11.11, 09:45
        i tolerancją :)
        • rs_gazeta_forum Re: Ty za to ziejesz miłością... 15.11.11, 11:29
          ab_extra napisał:
          > Ty za to ziejesz miłością i tolerancją :)

Kochać faszystów? To trudne, ale tobie się to udaje, tak?
          • ab_extra Dobra, zabawmy się w tę grę... 15.11.11, 12:02
            choć to dobre tylko dla metrykalnych lub mentalnych gó...arzy. Ale co tam. Zniżę się:

rs, ty parszywy faszysto!

A teraz udowodnij, że nie jesteś faszystą, ty nazistowska świnio! Nie ma prawa cię tu być! :)
            • rs_gazeta_forum Re: Dobra, zabawmy się w tę grę... 15.11.11, 16:30
              Przyznam, że nie bardzo rozumiem, po co się tak poniżałeś. Z tych okrzyków wychodzi, że nie kochasz faszystów, ale tym bardziej dziwne jest jest, że zarzucasz innym brak zionięcia do nich miłością. Zaryzykuję kolejną możliwość - jesteś politykiem?
              • alfalfa Re: Dobra, zabawmy się w tę grę... 15.11.11, 17:16
                miałeś udowodnić, że nie jesteś faszystą a nie kombinować o politykach.
                A.
                • rs_gazeta_forum Re: Dobra, zabawmy się w tę grę... 15.11.11, 18:29
                  Miałem? Naprawdę? Chyba musisz poszukać realizatorów takich poleceń wśród swoich.
              • ab_extra Re: Dobra, zabawmy się w tę grę... 15.11.11, 17:29
                Nie o to chodzi, czy ja kocham faszystów, tylko o to, czy ty jesteś idiotą.
                • rs_gazeta_forum Re: Dobra, zabawmy się w tę grę... 15.11.11, 18:29
                  Ty jesteś, to wystarczy za nas dwóch.
    • martwalitera Nie ma czego załować 15.11.11, 10:58
      Gazetę Wyborczą od czasu tragedii smoleńskiej ogarnęła choroba "prawdy" Współczesność medialna Europy Zachodniej i USA którą można nazwać wzorową doskonale rozumie że informacja polityczna ,społeczna czy ekonomiczna nie ma i może mieć charakteru debaty na temat racji tej czy innej, słuszności tej czy innej polityki bowiem tak czy inaczej kondycja gospodarcza czy polityczna każdego państwa i człowieka jest jasno określona ambicjami bezpieczeństwa i dobrobytu czy kariery. Ideologie się skończyły. Każdy jest egoistą i każdy ma do tego prawo. To świat konkurencji którą należy uczynić racjonalną, którą należy zdyscyplinować. To rodzaj wojny powszechnej od której nie ma odwrotu ,którą należy pozbawić zaplecza ideologicznego. Ona sama jest wartością i rodzajem uczestnictwa. Nie ma w niej prawdy o tym dlaczego jednemu się powodzi a drugiemu nie. Każdy człowiek może robić karierę w dowolnym wymiarze życia społecznego i zmieniać swoje motywacje liryczne jak rękawiczki. Dziś być wierzącym jutro ateista,pojutrze cynikiem a popojutrze romantykiem, prospołecznym, narodowcem, czy internacjonalistą, socjalistą czy liberałem. Uzasadnienie liryczne nie ma żadnego znaczenia liczy się konstruktywność i skuteczność a przede wszystkim świadomość uczestnictwa we własnej przygodzie. Każdy gra o siebie ,a nie o Polskę , wiarę czy prawdę. lub sens. W wymiarze medialnym jest to przestrzeń wirtualna indywidualnego rozumienia symbolów i znaków w zdarzeniu dnia dzisiejszego którego się nie rozpamiętuje , nie miele i nie przeżywa. Było stało się. Jutro będzie lepiej, będą nowe wezwania i nowe zmagania w których najistotniejszą rzeczą nie jest myśl przewodnia czy ideał ale szansa dla samego siebie. Nowe zmagania. Koniec ze światem pokojowej egzystencji wkraczamy w erę cywilizowanej wojny o samego siebie. W przygodę życia w jednostkową tożsamość, która nieustannie siebie poszukuje. W świat dynamicznej bezideowości , w świat wolny od racji ideowych. W świat egoistycznych potrzeb i ich realizacji oraz nieustannych zmagań. Życie jest walką w jednostkowej przygodzie wielu wymiarów a nie ideowym programem.

Medialnym adresatem nie jest społeczność ale aktualność zdarzenia medialnego w jednostkowym doświadczeniu jako trening wyobraźni. To rodzaj kontrowersyjnego filmu krótkiej fabuły mającej na celu ryzykowne obstawianie różnorodnych wątków gry i akcji.

Media maja uczyć i przyzwyczajać do gry ,obstawiania pozycji , prowadzenia rozgrywki, mają uczyć przegrywania i motywować jednostkę w jej ambicji osobowej, nie zaś prowadzić bezwolne masy ku słusznej sprawie.

Prawda nie istnieje Istnieje tylko życie i jednostkowa przygoda każdego z nas. Czas już zejść na ziemie Gazeto i przestać kreować społeczną osobowość motłochu słusznej racji. Komunizm się skończył dwadzieścia lat temu. Trybuna Ludu w wydaniu Gazety Wyborczej bazująca na sentymentach medialnej "prawdy" w dywagacji kto co powinien i dlaczego kto ma racje i kto kogo skrzywdził, produkująca nawiedzonych zbawicieli i ideologicznych politruków, w gruncie rzeczy nie różni się od Radia Maryja a jej felietony od kazań ks. Natanka. Czas się opamiętać.

• sewa1 Żałujcie, że nie przyszliście 15.11.11, 11:19

"Jestem zwolennikiem takich starć kultur z użyciem ironii, fechtunku na słowa, skandowane hasła i epitety. Nie mam zaufania do zaklęć, byśmy szanowali nawzajem swoje patriotyzmy, bo mamy jedną ojczyznę."

Wreszcie sensowana opinia nt tego co sie wydarzylo 11go listopada! Nie zgadzam sie z prezydentem Komorowskim wedlug ktorego swieto niepodleglosci trzeba obchodzic na bacznosc i na galowo. Nie ma jednej slusznej wizji patriotyzmu. One sa rozne i w spoleczenstwie demokratycznym powinny sie scierac. 11 listopada to okazja w sam raz.

W tym sensie brak mi slow na ponure i histeryczne komentarze TVN. Zamiat bronic wolnosci slowa dziennikarze dociekaja jak tu kogos prewencyjnie zamknac dla swietego spokoju. Biedacy stracili samochod...

• kirdan1 Ten tekst to jakieś kompletne kuriozum! 15.11.11, 11:27
      To chyba najbardziej zbzikowany, ekstremalny i oderwany od faktów artykuł Pacewicza jaki kiedykolwiek czytałem. Można powiedzieć, że gość przebił samego siebie, a nie było to łatwe.

Właściwie szkoda czasu na polemikę z czymś tak żałosnym. Zwrócę jedynie uwagę, że red.Pacewicz zaprzecza sam sobie. Z jednej strony domaga się aby głos jego ideowego środowiska był słyszalny i pochwala walkę "na epitety" - cóż za demokrata! Kawałek dalej bez żenady ODMAWIA prawa swobodnej artykulacji dla zwolenników ideowych Romana Dmowskiego. Typowe "moja racja jest najmojsza".
      Cóż tu komentować. Totalny upadek, ideowa łopatologia, żadnej próby jakiegoś zdystansowanego spojrzenia, prymitywne argumenty zza ulicznej barykady. Nic dziwnego, że "GW" wciąż traci czytelników (szczególnie tych umiarkowanych, ze środka sceny).

A najlepsze jest to:

A poza tym obywatele, żałujcie, że nie przyszliście. Sześć godzin, jakie spędziliśmy na Marszałkowskiej, zarazem zamknięci i chronieni przez policyjne szpalery, były wyjątkowo fajne.

Tak jakby red. Pacewicz w ogóle NIE DOPUSZCZAŁ do swej łepetyny myśli, że dla większości jednak czas w takim towarzystwie nie jest fajny a dla sporej części (co sam przyznaje) fajniejszy był jednak Marsz Niepodległości. Z polskimi flagami a nie piłeczkami plażowymi.
      • rs_gazeta_forum Re: Ten tekst to jakieś kompletne kuriozum! 15.11.11, 11:32
        kirdan1 napisał:
        > Tak jakby red. Pacewicz w ogóle NIE DOPUSZCZAŁ do swej łepetyny myśli, że dla większości
        > jednak czas w takim towarzystwie nie jest fajny a dla sporej części (co sam przyznaje)
        > fajniejszy był jednak Marsz Niepodległości. Z polskimi flagami a nie piłeczkami plażowymi.

No to "nie dopuszczał" czy "sam przyznaje"?

• kirdan1 Re: Ten tekst to jakieś kompletne kuriozum! 15.11.11, 11:49
          Czytaj uważnie:
          -przyznaje, że dla kilkudziesięciu tysięcy osób biorących udział w Marszu fajniejszy był ów Marsz niż Kolorowa
          -nie dopuszcza myśli, że miliony, które zostały w domach również mają w nosie Kolorową (Marsz również - swoją drogą). On sądzi, że popieranie Kolorowej jest naturalnym odruchem każdego szlachetnego człowieka. I dlatego zżyma się na tych leniuchów, którzy mimo to zostali w domach, choć mogli spędzić fascynujący czas z posłem Biedroniem i Kazią Szczuką.
          • rs_gazeta_forum Re: Ten tekst to jakieś kompletne kuriozum! 15.11.11, 16:47
            Nawiązując do pierwszego posta - piszesz "najlepsze' a są to tylko twoje niczym nie poparte spekulacje. Skoro Pacewicz przyznaje, że więcej osób zjawiło się na MN, to nijak stąd nie wynika, że nie rozumie, że ci którzy pozostali w domach olali jedno i drugie.
            Natomiast kieruje do olewających apel - może z tych milionów kilku przekona, może nie, ale o jego braku wyobraźni to nie świadczy, po prostu taką ma opinię.
            Ale interpretuj sobie jak tam chcesz.
            Co do jednego tylko mylisz się ewidentnie - na MN było nie "kilkadziesiąt tysięcy osób", ale kilkaset tysięcy osób.
    • old_lodzer red. Pacewicz, czy Polska to państwo prawa .... 15.11.11, 12:00
      czy państwo, w którym prawo obowiązuje częściowo i nie wszystkich? Czy Marsz Niepodległości był legalny na całej trasie, czy tylko na tej na którą zgodzili się organizatorzy Kolorowej Niepodległej? Ja też nie chcę wołać " Roman Dmowski patron Polski " ale też nie mam zamiaru zabraniać tego tym, którym prawo na to zezwala. Zastanawiam się, po co organizatorzy wiecu narażają zdrowie i bezpieczeństwo młodych jego uczestników, bo przecież, bez złudzeń, to zdrowie i bezpieczeństwo jest narażane. Oglądałem w programie Lisa " występy" politycznej celebrytki Kazimiery Szczuki i powiem tak: jeśli ta kobieta ma wyznaczać kanony dyskusji politycznej i demokracji w Polsce, to ja się na to nie zgadzam. Uczycie anarchii i lekceważenia porządku prawnego i tyle ...
    • kaszub102 belkotliwy szaman palkarzy pacewicz 15.11.11, 14:06
      doznal nieopisanych wzruszen otoczony pstrokatami cadykami, bilgorajskimi transwestytami, zerujacymi na naszych podatkach emigrantami i podobnie czarnokolorowa mlodzia rewolucyjna. wyrozumialy facet jestem, o wolna Polske walczylismy takze dla milosnikow tego typu pokreconej menazerii, ale pytam z nadzieja na opamietanie czy co roku musisz pan koniecznie stawic swoj cyrk i swoje malpy koniecznie na drodze tym ktorzy chca godnie obejsc to Swieto? malo jest miejsca w Warszawie?
    • poncjusz.pilat Ostateczna kompromitacja Piotra Pacewicza. 15.11.11, 14:43
      Świetny tekst. Wreszcie ktoś z Kolorowej uczciwie przyznał, że nie chodzi o żadnych faszystów, ani nawet o kiboli, ale o wyrażenie sprzeciwu wobec modelu państwowości, który się szanownym lewakom nie podoba.

Bo taka to jest ta lewacka demokracja - każdy może mówić co mu się podoba, pod warunkiem, że jest to zgodne z tym co myśli szeroko pojęta Kolorowa. Jeśli się nie zgadza to nie cofniemy się nawet przed posłaniem na niego bandytów z kijami.

Od dziś będę kopiował ten tekst i rozsyłał po wszystkich prawicowych serwisach. Zawsze robi się ciepło na sercu, gdy widzi się takie strzały w stopę.
    • three-gun-max Maleszka pisze pod pseudonimem? 15.11.11, 15:42
      Niech redakcja GW zrobi u siebie wystawę pał, kastetów i siekier porzuconych przez swoich idoli.
    • ludwikpp Żałujcie, że nie przyszliście 15.11.11, 16:39
      Dziękuję panu Piotrowi Pacewiczowi za mądry i poruszający komentarz. Podzielam pogląd, że blokada Marszu Niepodległości była potrzebna i konieczna. Wzbiera bowiem brunatna fala ciasnego szowinizmu pod hasłami narodowo-katolickimi. Jest wspierana przez miernoty spod znaku PiS oraz chuliganów, bandytów i kiboli. Nie zdały egzaminu media, pokazując awantury, bijatyki z policją, podpalanie samochodów. Nie było relacji jak przebiegała manifestacja kolorowej, niepodległej. Wielka szkoda...
    • garkuchta Żałujcie, że nie przyszliście 15.11.11, 17:36
      Panie redaktorze Pacewicz,
      nie jestem z prawicy. Nie lestem lewakiem ani z lewicy. Jestem osobą o umiarkowanych poglądach. Gorąco polecam tekst redaktora Maziarskiego z ostatniego Newsweeka - podpisuję się pod nim rękami i nogami.
      Po to ganiałam się kiedyś z milicją po Krakowskim i nosiłam ulotki, żeby każdy mógł w ramach prawa głosić swoje poglądy, choćby najbardziej mi nienawistne. Tym bardziej mi przykro i tym bardziej czuję się zawiedziona, że Wyborcza pochwala łamanie prawa.
    • kibic_rudego propagandzista korporacyjnych mediów Pacewicz 15.11.11, 20:48
      wcale nie rożni się od faszystów
      tak samo jak oni chce nam mózgi wyprać i zamknąć gęby
    • indris Blokada to głupota 16.11.11, 02:21
      Zupełnie niepotrzebnie napędziła sympatyków "marszowi niepodległości". Bo jeżeli 'nie wszyscy chcemy wołać: "Ro-man Dmo-wski pa-tron Pol-ski"', to niech nie wołają, ale niech nie przeszkadzają wołać tym którzy chcą tak wołać. Na tym polega wolność.
      Koncepcja "blokady" jest też objawem intelektualnego lenistwa. Bo jeeli ktoś uważa, że idee skrajnej prawicy trzeba zwalczać (a ja sam jako lewicowiec tak uważam), to niech wysili szare komórki i zwalcza idee ideami a nie fizyczną blokadą.
      • kaszub102 wytlumacz to red."Palkiewiczowi" 16.11.11, 14:39
        on najwyrazniej upaja sie paranoiczna walka z urojonym "faszyzmem", praktycznie nie moze bez tej drugiej strony zyc, ona najwyrazniej nadaje sens jego zyciu i pisaninie..
    • lechu733 Ustalcie zeznania 16.11.11, 08:30
      "Wielu bliskich mi ideowo ludzi, w tym Blumsztajn, uważa, że blokada to zły pomysł"
      Wielowiejska i nie tylko pisała, że się nie zgadza z Blumsztajnem, że blokada to dobry pomysł. Potem Blumsztajn odpowiada Newsweekowi i broni pomysłu na blokadę. Ustalcie najpierw kto za czym jest

• fedorczyk4 Żałujcie, że nie przyszliście 16.11.11, 09:10
      Ja przyszłam. Do lewicowych pogladów jest mi równie blisko jak do księżyca, gdyby w Polsce istniała partia centrowa to to na taką bym głosowała. Wiekowo też bliżej mi do Pacewicza niż do chłopców z antify. Ale byłam i w przyszłym roku też będę jeśli manifestecja będzie legalna. Piłeczkami się nie bawię, w bębny nie bębnię, raczej też nie wrzeszczę. Po prostu jestem dodatkową liczbą w tłumku ludzi którzy w tej sprawie nie chcą oddać głosu i wszystkich praw do wyrażania patryiotyzmu skrajnej prawicy spod sztandaru NOPu, ONRu, Wszechpolaków.
      Rzeczywiście szkoda, że media olały Kolorową i zajeły się wyłącznie Marszem bo może wreszcie przestano by porównywać jednych z drugimi, bo to jest wręcz śmieszne. I szkoda że nie było nas więcej.
      Bardzo dobry tekst pana Pacewicza:-)
      • kaszub102 zal mi pani ze dala sie tak zmanipulowac 16.11.11, 14:44
        zakladam ze mogl powodowac pania uczciwy odruch ale zostal on wykorzystany w brudnej wojnie prowadzonej przez GW, prosze zobaczyc sobie tych "faszystow" ktorych mialaby pani jakoby zwalczac. byc moze sasiedzi, znajomi ktorzy chcieli cieszyc sie ta wzniosla rocznica:
        www.youtube.com/watch?v=8FUFPnFpnJY
      • piotr7777 Re: Żałujcie, że nie przyszliście 16.11.11, 17:31
        fedorczyk4 napisała:

> Ja przyszłam. Do lewicowych pogladów jest mi równie blisko jak do księżyca, gdy
        > by w Polsce istniała partia centrowa to to na taką bym głosowała. Wiekowo też b
        > liżej mi do Pacewicza niż do chłopców z antify. Ale byłam i w przyszłym roku te
        > ż będę jeśli manifestecja będzie legalna. Piłeczkami się nie bawię, w bębny nie
        > bębnię, raczej też nie wrzeszczę. Po prostu jestem dodatkową liczbą w tłumku l
        > udzi którzy w tej sprawie nie chcą oddać głosu i wszystkich praw do wyrażania p
        > atryiotyzmu skrajnej prawicy spod sztandaru NOPu, ONRu, Wszechpolaków.

Ależ Wy nie tylko nie oddajecie "wszystkich" praw ale w ogóle żadnych praw tym osobom. A one korzystają z tej samej wolności co Wy. Swoimi manifestacjami spychacie ich do narożnika, chyba że właśnie o to Wam chodzi.
        Poza tym dlaczego nie zrobiliście manifestacji np. dzisiaj, w Międzynarodowy Dzień Tolerancji (jedno z tych nowomodnych świąt europejskich)? W końcu dla tak ważnej sprawy warto nawet na jeden dzień zwolnić się z pracy.
        Wy nie odwołujecie się do tradycji przedwojennej PPS czy w ogóle jakiejkolwiek. Wy po prostu walczycie z każdą formą patriotyzmu, bo dla Was powiedzenie, że ktoś jest dumny z bycia Polakiem to już nacjonalizm.
    • jur56 Żałujcie, że nie przyszliście 18.11.11, 09:48
      Ciekawe dlaczego prawdziwi Polacy i patrioci mówią tylko o zasługach Dmowskiego i Piłsudskiego w budowie państwa polskiego w i po1918r , natomiast w całkowite zapomnienie spychają innego wielkiego Polaka tego czasu - Paderewskiego . Przecież z tego szanownego towarzystwa to właśnie Paderewski był w Europie i USA rozpoznawalnym symbolem Polski i polskości . Dwaj pozostali byli tylko nieznanymi regionalnymi politykami działającymi na peryferiach Europy i Świata .
      • abdank27 Re: Żałujcie, że nie przyszliście 06.12.11, 22:14
        jur56 napisał:

> Ciekawe dlaczego prawdziwi Polacy i patrioci mówią tylko o zasługach Dmowskieg
        > o i Piłsudskiego w budowie państwa polskiego w i po1918r

Zapewne na tej samej zasadzie, na jakiej największymi patriotami wszech czasów są dla nich bracia Kaczyński, a rozpoznawalny przez większość świata Wałęsa - zdrajcą :)))
    • wojtek_2000 Żałujcie, że nie przyszliście 18.11.11, 10:57
      zaiste, żałujcie że nie przyszliście!!

www.youtube.com/watch?v=8zDBR-ikjIA&feature=player_embedded#

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka