Dodaj do ulubionych

Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu...

08.12.11, 11:34
Tak oczywiście, wszyscy czekaliśmy na prowadzenie stanu wojennego! I w listopadzie '81 prawie wszyscy kochaliśmy Ludowe Wojsko Polskie! A ekstremiści z Solidarności byli na usługach tego wstrętnego podżegacza wojennego Reagana i opłacani przez CIA. A polski klecha z Watykanu spotykał się z tym bankrutem politycznym Wałęsą. I dodam jeszcze, że wszyscy kochaliśmy Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich i Tow. Sekretarza Leonida Breżniewa! A tak na poważnie to pan i pana koledzy Kiszczak, Siwicki etc. macie na rękach krew i to krew własnych braci. I żeby prezydent Komorowski 100 razy pana zapraszał i chwalił zasługi to historia Pana oceni. Poeta pamięta.
Obserwuj wątek
    • devinskanovaves Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 11:50
      emeryt bierze czasem i 2000 a wypracował sporo mniej bo ma racje generał, anarchizował państwo i w dupie miał gospodarkę, a wiesz, powiem więcej, pan emeryt ma krew na rękach, krew nienarodzonych z powodów ekonomicznych dzieci, młodzi ludzie obciążani przez starych nie wyrabiają na siebie 12 godzinną pracą nie mówiąc o posiadaniu potomstwa, aha, pan emeryt chwali pewnie że jak to dobrze było przed wojną, nie było komuny ale za jakikolwiek strajk dostałby taki wpie...że nie podniósł by się przez wiele dni - aha i za leczenie by zapłacił, może uważasz że to robol ma decydować ile zarabia i jakie ma mieć warunki w pracy, niech teraz zastrajkuje w markecie, oczywiście że finansowanie buntu było zewnetrzne,
    • ju-li1 Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 11:52
      ...wojennego.
      JA NIE OCZEKIWAŁAM.
      • lungompa Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 13:32
        No cos takiego... Wyobraz sobie, ze mnie ten stan wojenny tez zaskoczyl... :))
        Widocznie bylem w "nioczekujacej mniejszosci"...
        A Generala Jaruzela powinni skazac na pare lat wiezienia - przynajmniej symbolicznie.
    • aussie1inc Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 12:04
      I po co cytowac klamstwa tego sowieckiego generala w polskim mundurze? W 1981 roku prosil Ruskich o "bratnia pomoc" a w 1989 w styczniu zapewnial ze "bedzie bronil socjalizmu do ostatniej kropli krwi". Powinien wisiec, ale w Polsce jak to w Polsce - balagan i bylejakosc.
      A twierdzenie ze "spoleczenstwo oczekiwalo stanu wojennego" to bezczelnosc.
      • cehaem Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 12:40
        Zalozmy, ze komunisci by ustapili. I co po tym? Rzad Solidarnosci, a wiec elektryka, kierowcy MPK i suwnicowej? Po trzech miesiacach zabrakloby nawet octu w sklepach. I do tego "demokracja" po srodku drogi pomiedzy Berlinem Wschodnim i Moskwa? Uklad Warszawski odczekalby jeszcze troche, az wybuchnie anarchia i wtedy wkroczylby. Nastepstwa? Lepiej o nich nie myslec. Wyobrazasz sobie zyc w spoleczenstwie, ktorego czesci jeszcze 30 lat temu do siebie strzelaly?

Jaruzelski nie jest zadnym tragicznym bohaterem, ale stan wojenny byl koniecznoscia
        • m.godwin Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 13:06
          > Jaruzelski nie jest zadnym tragicznym bohaterem, ale stan wojenny byl koniecznoscia

Był czy nie był, to osobna sprawa. Ale z tym oczekiwaniem przez społeczeństwo, to po prostu bezczelne kłamstwo.

• cehaem Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 13:37
            m.godwin napisał:

> > Jaruzelski nie jest zadnym tragicznym bohaterem, ale stan wojenny byl kon
            > iecznoscia
            >
            > Był czy nie był, to osobna sprawa. Ale z tym oczekiwaniem przez społeczeństwo,
            > to po prostu bezczelne kłamstwo.

Nikt nie chcial palowania i represji, tylko spokoju.
            • m.godwin Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 13:48
              > Nikt nie chcial palowania i represji, tylko spokoju.

I nikt nie kojarzył mogącego nastąpić stanu wyjątkowego (tak się nazywało to czego się obawiano) ze spokojem. Jaruzelskiemu wyszła tragifarsa, ale oczekiwano czegoś znacznie gorszego.

• ju-li1 Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 13:57
          cehaem napisał:
          > Jaruzelski nie jest zadnym tragicznym bohaterem, ale stan wojenny byl koniecznością

A z jakiego Ty jesteś rocznika, cehaem? Myślę, że gdybyś przeżył stan wojenny na własnej skórze, mówiłbyś dziś inaczej.
          • sharn1 Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 14:08
            Może przezył tylko że w mundurze LWP, MO lub "skuórzanej" kurtce SBka. Tacy ludzie do dzisiaj zarzekają się że "człowiek honoru" uratował Polskę.
            To się nazywa systemem iluzji i zaprzeń.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 14:12
              sharn1 napisał:

> Może przezył tylko że w mundurze LWP, MO lub "skuórzanej" kurtce SBka.

Najniebezpieczniejsze czasy w mundurze komuszego LWP przeżył Rysio Kukliński. W tym czasie w katowniach ginęli polscy patrioci.
          • cehaem Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 16:10
            Nikt nie gloryfikuje stanu wojennego. Tylko nalezy szczerze zadac sobie pytanie, co by bylo, gdyby obalono rzad. Solidarnosc nie byla w stanie rzadzic. Obsadzono by caly aparat panstwowy swoimi ludzmi, nie majacym kompletnie pojecia o rzadzeniu i zarzadzaniu, czego konsekwencja bylaby anarchia. A na to by ZSRR z sojusznikami tylko czekal. Po paru miesiacach z malej Moskwy wyjechalyby czolgi. A to by grozilo jesli nie wojna domowa, to ostrym konfliktem, wieloma ofiarami i zniszczeniem spoleczenstwa.
            • sharn1 Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 16:47
              Komunisci też nie mieli pojęcia o rzadzeniu bo wiekszość pochodziła z motłochu a rządzili. I mało nie doprowadzili kraju do upadku, utraty niepodległości i wojny domowej.

• cehaem Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 17:11
                Do zarzadzania trzeba miec kadre, ktora wie, jak to dziala. S tej kadry nie miala. Komunisci by sobie poszli, a tu by trzeba bylo nakarmic 30 milionow. Mysle, ze zupa z kory drzewnej ala Kim Ir Sen szybko by zyskala na popularnosci.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 09.12.11, 08:40
                Jarzuelski pochodził z elit więc potrafił rządzić.
      • mandaryna.1 Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 18:53
        Generał był Polakiem z krwi i kości,do tego szlacheckiego pochodzenia.Był mądry,skromny i działał dla dobra Ojczyzny wprowadzając stan wojenny,bo solidaruchy i menele rozszabrowałyby wszystko co możliwe.Co ty o tym wiesz? Zbyt mało.Mógł zniszczyć to wszystko w zarodku,nie byłoby przynajmniej tego co teraz jest.
    • drmuras Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 12:05
      Moja rodzina i znajomi nie oczekiwali...
      Kiedy ten starzec zamilknie na wieki ? mam nadzieję że niebawem ...
    • realizmforte Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 12:25
      A do czego histerycznie dąży, nie od dzisiaj, partia PIS i jej przywódcy, najbardziej krytykujący stan wojenny Jaruzelskiego, jak nie do stanu wojennego , a może i wojny
      Kaczyńskiego !!! Podburzają do braterskich zamieszek, aktywizują największe kibolskie i naziolskie bandziorstwo do swoich celów politycznych, propagują kłamstwa historyczne ( np. o katastrofie smoleńskiej ), osłabiają, ośmieszają Polskę na arenie międzynarodowej !

Ile w przewrotach politycznych zginęło ludzi na Węgrzech, w Czechosłowacji – setki i tysiące !!
      W Przewrocie Piłsudskiego przeszło 400 ofiar ! a Bereza ? Do czego jeszcze posunie się Kaczyński i jego świta aby jego było na wierzchu ?? Na tym tle Jaruzelski jest święty.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 12:38
      Niejaki Witos też ma na rękach krew swoich braci przelaną w grudniu 1923 r. w Krakowie i jakoś historia pozytywnie go ocenia. Nawet Komorowski nie musi go zapraszać.
    • akuiko7 Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 12:40
      Nie wiem ile liczą sobie lat postowicze tego artykułu, może jeszcze i pamiętają jakieś skrawki stanu wojennego... ja pamiętam i przeżywałem sytuację napięcia strajkowego na długo przed wprowadzeniem stanu. Mam w pamięci, wiele absurdów i "terror" jedynie słusznej drogi, ale i "terror" jedynie słusznych metod walki z socjalizmem. I też wołałem o wojnę. O wojnę z Jaruzelami. Dziś patrzę na siebie z tamtego okresu i nie widzę niczego, co przyczyniało by mojej postawie sensu. Popieram stanowisko p. Jaruzelskiego i szczerze mu współczuję. Wybór jakiego dokonał, wiedząc, że łamie Konstytucję i prawo człowieka do życia w wolności, był wyborem koniecznym w ówczesnym anarchistycznym i samobójczym ataku narodu. Naród wówczas kierował się kategoriami tłumu, a w tłumie rządzi zasada myślenia kategoriami najgłupszego w tym tłumie. Mieliśmy już kilka przykładów i po jednej i po drugiej stronie przywództwa liderów tłumu. I obyśmy już tego nie musieli ponownie przerabiać.
      Niewielu z taką odwagą jak Jaruzelski oddaje prawdę tamtego czasu. Chylę czoło, p. Jaruzelski.
      I.K
      • ediee1 Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 13:54
        Dokładnie tak! W owym czasie również byłem największym wrogiem Jaruzelskiego. Bez ograniczeń rzucałem najgorsze epitety pod jego adresem i ostrzegano mnie przed konsekwencjami. To była prawdziwa nienawiść. Mając 25 lat zdominowany byłem mentalnością tłumu. Byłem również przewodniczącym strajku w moim zakładzie, a później aktywnym działaczem "solidarności". Jednak w miarę upływu lat, zdobywając doświadczenie i wiedzę niedostępną w owym czasie, zacząłem spopglądać na problem i osobę Jaruzelskiego z innej perspektywy. Coraz częściej jestem przekonany, że dla dobra kraju, stan wojenny był chyba najlepszym wyjściem. Z kolei przez następne lata zaczęła mi imponować skromność i inteligencja pana Jaruzelskiego. Obecnie nie mam żalu i również szczerze mu współczuję. Jestem przekonany, że w przyszłości już zupełnie niezależni i pozbawieni wszelkich uraz historycy, ocenią należycie jego życie, osobowość i podjęte decyzje.
        I tutaj zacytuję mojego poprzednika, z którym się w 100% zgadzam:
        Niewielu z taką odwagą jak Jaruzelski oddaje prawdę tamtego czasu. Chylę czoło,
        p. Jaruzelski.
        E.K.
        • kochanic.a.francuza Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 15:56
          Mając 25 lat zdominowany byłem
          > mentalnością tłumu. Byłem również przewodniczącym strajku w moim zakładzie, a p
          > óźniej aktywnym działaczem "solidarności". Jednak w miarę upływu lat, zdobywają
          > c doświadczenie i wiedzę niedostępną w owym czasie, zacząłem spopglądać na prob
          > lem i osobę Jaruzelskiego z innej perspektywy.

to tylko dowodzi jak niemadre jest dzisiejsze stawianie na mlodych, "energicznych" szczyli. Bez doswiadczenia zyciowego.
          Ja rowniez uwazam, ze Jaruzelski inteligentnie wybral najbardzej optymalna opcje ruchu, jaki byl wtedy do wykonania. A jego krytykanci, nigdy w swoim ubogim w doswiadczenia zyciu, nie byli postawieni przed tak skomplikowanymi wyborami. Dlatego nigdy nie zrozumieja jego decyzji. General rozumie ich brak "zaplecza" i wybacza pewnie wscieklosc.
          Cieszcie sie, ze wtedy "Rosujskim pacholkiem" byl Jaruzelski a nie np Kaczynski, bo na 16 ofiarach by sie napewno nie skonczylo.
          • maciekz70 Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 16:14
            W pełni popieram.
    • szeregowy_agent Gorzka prawda 08.12.11, 13:16
      Zachęcam do obejrzenia dokumentu BBC History "Generał Jaruzelski"
      • der-chef Re: Gorzka prawda 08.12.11, 13:25
        Dziwnym trafem czekałem na takie rozwiązanie. Mogło być o wiele gorzej. Jedyna rzecz jakiej się obawiałem, to wejścia Czechów i Niemców, oni na to liczyli. Zresztą to co wyprawiali idioci z solidarności wołało o pomstę do nieba. Jeszcze rok, dwa i polsza przestała by istnieć, sami byśmy się nawzajem zeżarli z głodu.
        • czyzyk331 Re: Gorzka prawda 08.12.11, 15:31
          Rosjanie już byli. Wystarczy porozmawiać z mieszkańcami Rembertowa czy Marysina Wawerskiego, aby wiedzieć, ze przy ul. Marsa stacjonowały specjalne jednostki armii ZSRR.
          Czekali na sygnał do jatki. Nawet po stanie wojennym czerwonoarmiści zajęli okoliczne lasy.
          Próba wejścia lasu kończyła się komendą...nie wolno!
          Tylko ograniczony umysłowo działacz panny "S" chciał jatki wykonaniu sojuszników.
    • volim Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 13:20
      Generał Jaruzelski zasługuje na najwyższy szacunek – za odwagę, z jaką wraca do tematu stanu wojennego i za podkreślanie swojej odpowiedzialności za jego wprowadzenie. O mądrości i intencjach generała świadczy to, co nastąpiło później: krok po kroku dokonała się niesamowita, pokojowa transformacja, która prawdopodobnie nie byłaby możliwa bez uprzedniego stanu wojennego. Polska stała się krajem wolności o wiele wcześniej niż w 1989 roku.
      Dziś najbardziej wydają się potępiać wprowadzenie stanu wojennego ci, którzy albo o nim nie mają żadnego pojęcia, albo zmagają się z kompleksami, że represje wobec nich w tamtym okresie okazały się zbyt błahe.
    • stoneborn Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 13:23
      "... oczekiwanie na jakiś przełom, na spokój, na normalne ludzkie bytowanie."
      Oczekiwalem przelomu i spokoju, ale bynajmniej nie stanu wojennego. Po jego wprowadzeniu bytowanie nie stalo sie normalne ani ludzkie. Caly wywod powinien byc ograniczony do "musial", bez demagogii, uzasadnien i upiekszen. Nie ma powodow do pisania ksiazek i tlumaczenia sie, niech pozostanie jedno slowo: musial.
    • erte2 Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 13:46
      Powiem krótko i na temat: Towarzyszu generale - pier dole nie kotka za pomocą młotka !!!
    • sharn1 Chorowitek Jaruzelski nie może iść do sądu 08.12.11, 14:03
      ale książki pisać (i zarabiac grube $$$) może?

Sąd powinien wystąpić o kontrolę przedstawionych badań i nowe badania stanu zdrowia podsadnego Jaruzelskiego.

P.S. Jak widac GW aktywnie włączyła się w promocję książki swojego "człowieka honoru".
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Chorowitek Jaruzelski nie może iść do sądu 08.12.11, 14:10
        Od sprawy zdrowia psychicznego podsądnego Kaczyńskiego wiadomo, że badania lekarskie na zlecenie sądu to walka z opozycją. Tak więc nie postuluj nam tu realizacji tuszczej polityki.
        A skoro GW promowała książkę Cenckiewicza i Gontarczyka to dlaczego nie może promować książki Jaruzelskiego?
      • obraza.uczuc.religijnych Ej, sharn1 08.12.11, 14:14
        Spójrz no jak to rzepa promuje książkę swojego człowieka honoru!
        • czyzyk331 Re: Ej, sharn1 08.12.11, 15:38
          Wielka szkoda, ze nadal nie potrafimy myśleć!!!
          Rosjanie już byli w Warszawie. Wystarczy porozmawiać z mieszkańcami Rembertowa czy Marysina Wawerskiego, aby wiedzieć, ze przy ul. Marsa stacjonowały specjalne jednostki armii ZSRR.
          Czekali na sygnał do jatki. Nawet po stanie wojennym czerwonoarmiści stacjonowali w okolicznych lasach. Próba wejścia lasu kończyła się komendą...nie wolno!
          Widać, ze wielu działaczy panny "S" wolało skończyć jak powstańcy listopadowi czy styczniowi.
          • sharn1 Re: Ej, sharn1 08.12.11, 15:57
            czyzyk331 napisał:

> Wielka szkoda, ze nadal nie potrafimy myśleć!!!
            > Rosjanie już byli w Warszawie. Wystarczy porozmawiać z mieszkańcami Rembertowa
            > czy Marysina Wawerskiego, aby wiedzieć, ze przy ul. Marsa stacjonowały specjaln
            > e jednostki armii ZSRR.
            > Czekali na sygnał do jatki. Nawet po stanie wojennym czerwonoarmiści stacjonowa
            > li w okolicznych lasach. Próba wejścia lasu kończyła się komendą...nie wolno!
            > Widać, ze wielu działaczy panny "S" wolało skończyć jak powstańcy listopadowi c
            > zy styczniowi.

Czy to oficjalne stanowisko partii?
            • czyzyk331 Re: Ej, sharn1 08.12.11, 16:12
              To moje zdanie. Masz prawo mieć inne!
              Byłem i widziałem. Skoro działacze panny "S" chcieli spędzić wakacje na Syberii, to mają obecnie okazję do wyjazdu.
    • mrmouse Tako rzecze Informacja Wojskowa 08.12.11, 14:28
      Oczywiście stan wojenny był dobrodziejstwem. Dla generała, który prosił Sowietów o bratnią interwencję. Człowiek, który szczuł obcych na własny naród, jaką on ma niby wiarygodność. Są dowody na prawdziwe oblicze generała. Zainteresowanych odsyłam do "Moskiewskiego procesu" Bukowskiego. Wracając do generał należy przypomnieć, że od zawsze należał do najbardziej zaufanej grupy ruskich pomagierów. Karierę w Polsce Ludowej zaczynał jako agent Informacji Wojskowej, która wyłapywała Akowców, a w wojsku pilnowała właściwego poziomu umiłowania dla komunizmu.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Tako rzecze Informacja Wojskowa 08.12.11, 14:30
        Kukliński też należał do najbardziej zaufanej grupy ruskich pomagierów i co z tego?
      • jpy1 Re: Tako rzecze Informacja Wojskowa 08.12.11, 14:59
        Załóżmy że Jaruzelski oddaje władzę w 1981 i .... co dalej? Komu miał ją oddać? Oszłomowi Wałęsie? Kto miałby konstruować rząd? Pytam się: kto miałby wtedy rządzić? Jak pokazały poprzednie lata wszystkie rządy związane z Solidarnością były kompletnym nieporozumieniem. Wtedy, w 1981, rządy tych patałachów mogły skończyć się tragedią.
        • piotr7777 Re: Tako rzecze Informacja Wojskowa 09.12.11, 17:10
          > Załóżmy że Jaruzelski oddaje władzę w 1981 i .... co dalej? Komu miał ją oddać?
          > Oszłomowi Wałęsie? Kto miałby konstruować rząd? Pytam się: kto miałby wtedy rz
          > ądzić? Jak pokazały poprzednie lata wszystkie rządy związane z Solidarnością by
          > ły kompletnym nieporozumieniem. Wtedy, w 1981, rządy tych patałachów mogły skoń
          > czyć się tragedią.

Jak rozumiem rządy junty rozwiązały wszystkie problemy i przyniosły dobrobyt.
      • czyzyk331 Re: Tako rzecze Informacja Wojskowa 08.12.11, 15:35
        Młodzi wychowani na propagandowych informacjach z IPN mają ograniczony sposób myślenia.
        Rosjanie już byli w Warszawie. Wystarczy porozmawiać z mieszkańcami Rembertowa czy Marysina Wawerskiego, aby wiedzieć, ze przy ul. Marsa stacjonowały specjalne jednostki armii ZSRR.
        Czekali na sygnał do jatki. Nawet po stanie wojennym czerwonoarmiści stacjonowali w okolicznych lasach.Próba wejścia lasu kończyła się komendą...nie wolno!
        Wielu działaczy panny "S" chciało spędzić resztę życia na Syberii. Wielka szkoda, ze obecnie mając możliwości nie wybierają się w te tereny!
        • czyzyk331 Generał miał rację... 08.12.11, 15:42
          Jak dobrotliwy ojciec dał klapsa nierozumnym dzieciakom. Tym samym uchronił ich przed przymusową wycieczką krajobrazową na Syberię.
          Niech IPN nie mąci młodym w głowach.Rosjanie już byli w Warszawie. Wystarczy porozmawiać z mieszkańcami Rembertowa czy Marysina Wawerskiego, aby wiedzieć, ze przy ul. Marsa stacjonowały specjalne jednostki armii ZSRR.
          Czekali na sygnał do jatki. Nawet po stanie wojennym czerwonoarmiści stacjonowali w okolicznych lasach. Próba wejścia lasu kończyła się komendą...nie wolno!
          Widać, ze wielu działaczy panny "S" wolało skończyć jak powstańcy listopadowi czy styczniowi.
          • sharn1 Re: Generał miał rację... 08.12.11, 15:59
            Myslisz że jak skopiujesz to jeszcze kilka razy to stanie sie to prawdą czy jak?
            • czyzyk331 Re: Generał miał rację... 08.12.11, 16:10
              NIE....ale warto wykonać takie zadanie aby młody człowiek myślał...
    • grba Jaruzelski był: 08.12.11, 15:56
      I Sekretarzem KC PZPR,
      Prezesem Rady Ministrów,
      Ministrem Obrony Narodowej,
      Przewodniczącym Komitetu Obrony Kraju,
      Zwierzchnikiem Sił Zbrojnych,
      Naczelnym Dowódcą Sił Zbrojnych na wypadek wojny,
      Przewodniczącym Rady Państwa...
      stał na czele Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego.

Z taką władzą mógł zrobić naprawdę dużo. Tymczasem zafundował nam
      impas, zapaść...

W 1986 roku w Jugosławii Cyganka skupowała "waluty" demoludów: korony czechosłowackie, marki z NRD, forinty, bułgarskie lewy, a nawet rumuńskie leje. Zapytałem ją, czy kupuje złote. - Daj pane pokukat (Pokaż pan). Pokazałem jej banknot z Mietkiem i Bolkiem. Roześmiała się - Ne pane, ne... I tak spadliśmy na zupełne dno.
      • grba Re: Jaruzelski był: 08.12.11, 16:02
        W 1982 roku byłem na wycieczce szkolnej w jednostce WP. Oficer polityczny rzekł: "Nasza jednostka 13 grudnia zdobywała Warszawę".
      • czyzyk331 Re: Jaruzelski był: 08.12.11, 16:14
        Słaba to Twoja cyganka, skoro nie przewidziała upadku Jugosławii.
        A Polska dzięki generałowi trwa i będzie trwać.
        • ju-li1 Re: Jaruzelski był: 08.12.11, 22:01
          czyzyk331 napisał:

> Słaba to Twoja cyganka, skoro nie przewidziała upadku Jugosławii.
          > A Polska dzięki generałowi trwa i będzie trwać.

Z pewnością nie dzięki generałowi!!!
    • grba Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 17:07
      A skąd wiesz? W Jugosławii już wtedy majątek gromadzono w DM, bo dinar słabował porażony inflacją. Cyganka pewnie zebrała uciułane DM i dała nogę do Szwajcarii.

Wracając do naszego generała. Nic a nic nie znał się na gospodarce. Na dokładkę "kadry, które o wszystkim decydują" dobierał... premierem został księgowy z Katowic...
      • kadzaritachi Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 19:20
        Dzisiaj historyk, dużo lepiej?
    • wrd6611 Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 08.12.11, 18:43
      Wałęsa jaki jest taki jest ale ma racje. Gdyby Jaruzelski został przy władzy to do dzisiaj byłaby komuna w Polsce. Dla pana generała wazniejsze były umowy z Sowietami niz dobro ojczyzny. Robil to czego oczekiwala Moskwa.
    • alakyr Wszystkich przeciwników stanu wojennego.... 08.12.11, 18:44
      zapraszam do dyskusji na temat: jeżeli nie to to co w zamian? Ostrzegam, miałem wtedy prawie trzydzieści lat, pracowałem w dużym przedsiębiorstwie i sporo widziałem i pamiętam.
      • piotr7777 generał od 20 lat mówi to samo 08.12.11, 19:33
        ...i oczywiście ma do tego prawo.
        Tyle, że jego wyjaśnienia nie wytrzymują konfrontacji z innymi materiałami dowodowymi jak protokoły Politbiura KPZR czy informacje przekazywane na bieżąco Amerykanom przez Kuklińskiego. Zresztą jest cały szereg dokumentów stawiających życiorys Jaruzelskiego w (delikatnie mówiąc) niezbyt korzystnym świetle, I to, że ten człowiek z powszechnie znienawidzonego i groźnego dyktatora stał się szanowanym dziadkiem jest być może największym majstersztykiem ostatniego 20-lecia. Tym bardziej, że to za co jest ceniony jest też raczej kreacją niż rzeczywistością.
        • zomozadwa Re: generał od 20 lat mówi to samo 08.12.11, 20:27
          piotrusiu, ten "powszechnie znienawidzony dyktator", do "krwawej roboty" w alejach ujazdowskich, z domu na ikara jeździł 10cio letnim bmw w towarzystwie kierowcy i oficera ochrony podążającego za Nim skrzypiącą wołgą...
          popatrz na orszaki dzisiejszych ulubieńców narodu i policz ich siłę ognia. :-D
          • alakyr Re: Wiedziałem że tak będzie. 10.12.11, 21:46
      • zomozadwa Re: Wszystkich przeciwników stanu wojennego.... 08.12.11, 20:19
        alakyr napisał:

> zapraszam do dyskusji na temat: jeżeli nie to to co w zamian? Ostrzegam, miałem
        > wtedy prawie trzydzieści lat, pracowałem w dużym przedsiębiorstwie i sporo wid
        > ziałem i pamiętam.

no i widzisz jak się dyskutanci w mysie dziury pochowali. ;-)
        pan @piotr777, naładowany ipnowską "wiedzą" dał głos i to wszystko. :-D
    • majs19 Gen. jaruzelski: społeczeństwo spodziewalo sie... 08.12.11, 20:47
      Spoleczenstwo nie oczekiwalo, lecz spodziewalo sie stanu wojennego. OK. 22 listopada bylam obecna sluzbowo w Czestochowie na spotkaniu malopolskiej Solidarnosci z popierajacymi ja partiami chrzescijanskimi z Austrii, Wloch i RFN. O ile Niemcow cechowal umiar, to Austriak i Wloch oferowali publicznie - na forum konferencji, w ktorej uczestniczylo, nie liczac obslugi, ok. 40 osob - pomoc finansowa dla "S" w zamian za obalenie rzadu.
      Wielu sposrod tlumaczy, czyli osob zorientowanych w polityce, w autokarze dawalo wyraz obawom, ze niechybnie COS sie musi zdarzyc. Ze wladza nie pogodzi sie z totalna dekompozycja gospodarki, panstwa i tego typu zakusami zagranicy.
      Co do kadr, to przygotowano w 1981 r. awaryjne struktury nibyrzadowe w postaci komisarzy wojskowych, cieszacych sie pewnym zaufaniem przecietnego obywatela. Zdecydowano sie zapewne wlasnie na stan wojenny, bo wojsko to w pojeciu zwyklych ludzi "synowie narodu".

W 1981 r. tymczasem w widoczny sposob wzrastala od strony Rembertowa aktywnosc wojsk ZSRR. O ile wczesniej na Ostrobramskiej badz Plowieckiej w Warszawie tylko niekiedy pojawialy sie radzieckie "gaziki" wojskowe, to im dalej w 1981 rok, tym ten widok stawal sie czestszy, a "gaziki" rosly do wymiarow ciezarowek i transporterow. Wyraznie bylo widac, ze "sojusznicy" cos szykuja.
      Delegacja zwiazkowcow z NRD, ktorzy odwiedzili Warszawe tuz po upadku muru berlinskiego, mowila o tym, ze zolnierze armii NRD wzdluz wschodniej granicy postawieni byli w stan gotowosci bojowej i spali w butach.
      W wywiadzie w TV RFN z okazji smierci Mieczyslawa Rakowskiego b. kanclerz RFN Helmut Schmidt powiedzial, ze w 1981 r. widzial wywiadowcze zdjecia satelitarne, ukazujace pas czolgow wojsk radzieckich wzdluz polskiej granicy wschodniej. Schmidt wyrazil wdziecznosc Rakowskiemu za uratowanie Polski i Europy przed tragedia.
      A pokrzywdzonym internowaniem w stanie wojennym radze zapoznac sie z losami ofiar zamachu Pinocheta w Chile.
      • potykacz Re: Gen. jaruzelski: społeczeństwo spodziewalo si 08.12.11, 22:04
        I to by było na tyle. Ale 20 lat indoktrynacji zrobiło swoje. Części społeczeństwa nie przekonasz. Oni dalej żyją w innej bajce o "generale na białym koniu" i wszytko co wiąże się z PRL z klucza nienawidzą i pogardzają. Jakoś nie są w stanie dopuścić do siebie rzeczywistości która niestety z bajkami nie ma wiele wspólnego.I nie może dotrzeć do ciasnych głów, że za czasów Lońki B. anarchia w "Polsze" to tak jak niepodległość Czczeni w czasach po "głasnosti". I żadne, powtarzam, żadne mocarstwo nie nadstawiłoby karku za kraj który byli uprzejmi sprzedać ( może na szczęście) w Jałcie. Co do forsy, to nic nie dzieje bez przyczyny.Kanclerz Bismarck powiadał, że "jak się robi parówki i jak się uprawia politykę nie powinno się pokazywać społeczeństwu". Tak więc wielkie idee mieszają się często z brudnymi interesami. Ale żeby to zrozumieć trzeba mieć umysł wykształcony na czym innym niż "Big brother" czy innych kretynizmach importowanych od nowego "Wielkiego Brata" ( ciekawe, że nawet programu czy nowej produkcji telewizyjnej nie jesteśmy w stanie sami wymyślić) oraz na wiadomościach z magla.Zawsze zastanawiam się na rocznicę, co by było gdyby Gen. odpuścił. I zawsze jestem szczęśliwy, że nie miałem okazji tego sprawdzić. Wyjątkowo nie leży mi zdrowe,świeże Syberyjskie powietrze. A wszelkiej maści szczekaczom pragnę przypomnieć, że odwaga strasznie staniała proporcjonalnie do rozumu, a znaczącym osiągnięciem obecnej wolności jest niebywały wzrost chamstwa i patologii społecznych.Ale jak to mówią, ryba zawsze psuje się od głowy. Ale to już inna historia.
    • kobra1956 Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 21:46
      Już historia oceniła pana generała Jaruzelskiego"BOHATER NARODU POLSKIEGO-JEDEN Z WIĘKSZYCH POLAKÓW'....
      • ju-li1 Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 22:04
        kobra1956 napisał:

> Już historia oceniła pana generała Jaruzelskiego"BOHATER NARODU POLSKIEGO-JEDEN
        > Z WIĘKSZYCH POLAKÓW'....
        Historia??? Pewnie jakiś były komuch.......
        • zomozadwa Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 08.12.11, 22:47
          ju-li1 napisała:
          > kobra1956 napisał:
          >
          > > Już historia oceniła pana generała Jaruzelskiego"BOHATER NARODU POLSKIEGO
          > -JEDEN
          > > Z WIĘKSZYCH POLAKÓW'....
          > Historia??? Pewnie jakiś były komuch.......

idź juleczko umyć buzię, to może jutro zamiast ministranta, ciebie proboszcz wymolestuje.
    • popis-zczyk Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało stanu... 09.12.11, 06:27
      he he prawdziwi patrioci odpowidzcie sobie i dla mnie na jedno pytanie : dlaczego wojsko z poboru nie staneło i nie przeszło na strone SOLIDARNOŚCI? Czy to generałowie i pułkownicy siedzieli w czołgach, skotach i pacyfikowali zakłady pracy ?
      • zomozadwa Re: Gen. Jaruzelski: Społeczeństwo oczekiwało sta 10.12.11, 03:25
        to proste.
        komunistyczni oprawcy szantażowali biednych chłopców, że im zgwałcą narzeczone, żony i matki.
        a ci najgorsi, to nawet babcie i dziadków.
        ojców nie, bo ci siedzieli więzieniach i tam gwałcili ich kryminaliści.
    • piotr7777 kicz pojednania 10.12.11, 08:36
      Dziwne jest to, że GW, wywodząca się z opozycji demokratycznej drukuje wynurzenia J. bez jakiejkolwiek polemiki czy refleksji. W końcu skoro społeczeństwo chciało stanu wojennego to znaczy, że odrzuciło Solidarność. A przecież tak nie było. Owszem, nie walczono czynnie z juntą (zwyciężyło poczucie realizmu), ale oporniki w klapie czy hasła "wrona orła nie pokona" były powszechne. I dziwne, że Adam Michnik, w końcu legenda "S" nie powie swojemu dobremu znajomemu "Wojuś, p...lisz" (nawet w prywatnej rozmowie).
      Raczej dominują stwierdzenia w rodzaju: "wtedy nienawidziliśmy generała a dziś dostrzegamy jego racje i dziękujemy Opatrzności, że to był o n a nie ktoś gorszy". Albo "pojednaliśmy się dla dobra Polski, on oddał władzę i to jest najważniejsze a ocenę stanu wojennego zostawmy historykom - oczywiście nie tym z IPN".
      Takie pojednanie nie polega na tym, że obie strony wzajemnie uznają swoje racje. To Michnik, Kuczyński, Bratkowski, Chwin i inni milcząco lub wprost przyznają rację Jaruzelskiemu, łajają jego krytyków a Jaruzelski życzliwie przyjmuje to do wiadomości. I przez gardło mu nie przejdzie, że to strona solidarnościowa stawiała w 1981 r. trafne diagnozy i cieszyła się poparciem społecznym a nie władza komunistyczna. Owszem powie coś w stylu "jeśli kogoś uraziłem stanem wojennym to przepraszam i jestem gotów wziąć na siebie każdą odpowiedzialność" , będąc świadomy, że od 20 lat nikt go nie osądził i to się raczej nie zmieni. Jego postawa jest tylko pozorną skruchą.
      Jaruzelski ma poczucie porażki , ale nie uważa by kiedykolwiek się pomylił. Gdyby wiedział to co wie dziś podjąłby taką samą decyzję.
      Dlatego odrzucam rozważania w stylu "co byś zrobił na miejscu Jaruzelskiego" albo "co w zamian". Nie wiem co by było gdyby nie stan wojenny, wiem, że wyrządził on wiele zła. Nie interesują mnie rozważania, że gdyby nie Jaruzelski to samo robiłby kto inny, wiem, że robił to on. Nie wiem czy Solidarność była gotowa przejąć władzę w 1981 r. wiem, że to junta Jaruzelskiego wpędziła polską gospodarkę w totalną recesję a wyciągnął ją z tej recesji (jak by na to nie patrzeć) plan Balcerowicza.
      Dlatego mogę się zastanawiać jak potomek ziemiańskiej rodziny, wychowanek katolickiego gimnazjum i zesłaniec na Syberię stał się sowieckim okupantem Polski. Bo tak należałoby go określić, jeśli z jakąkolwiek postacią z okresu zaborów można go zestawić to nie z Druckim - Lubeckim, Staszicem czy nawet margrabią Wielopolskim, ale wyłącznie z generałem Zajączkiem, który przynajmniej miał wcześniej zasługi wojskowe. Ale nie widzę powodów by go rozumieć czy rozgrzeszać. Tak jak czytając "Rozmowy z katem" zastanawiamy się nad genezą zła, ale nie odpowiadamy na ptyanie "co byś zrobił na miejscu Stroopa".

I tyle w temacie.
      • 2berber Re: kicz pojednania 10.12.11, 10:06
        piotr7777 napisał:
        > Dziwne jest to, że GW, wywodząca się z opozycji demokratycznej drukuje
        > wynurzenia J. bez jakiejkolwiek polemiki czy refleksji.

Dziwny jesteś Piotrze. Czy nakłady na IPN są zbyt małe by zmusić ludzi
        do uwierzenia że czarne to białe i na odwrót?
        Stoczniowcy w zdecydowanej większości uwierzyli solidarności i gdzie
        dzisiaj są te stocznie? Gdzie dzisiaj jest Polska, producent największej
        ilości statków rybackich na świecie po Japonii.
        Kłania się tutaj przypowieść o drwalu który afiszował się praktyką
        na Saharze.

• zomozadwa Re: kicz pojednania 10.12.11, 22:30
          pietrek dobrze wie, że czarne jest białe i na odwrót. :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka