Dodaj do ulubionych

Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedziałku...

14.01.12, 15:24
Czy jest śmieszniejsze państwo? Jakieś umowy z NFZ, jakieś kodeksy które stoją na straży prawa a po co? Wystarczy grupa która postanowi, że ma być tak jak oni chcą i cały aparat państwowy, z podkulonymi ogonami biegnie żeby w mediach ogłosić kolejny sukces.
Obserwuj wątek
    • tuskopalikot Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedziałku... 14.01.12, 16:28
      Odpowiedzialność elit za efektywność rządzeniaTekst linka

Spo­sób, w jakim nasz rząd uprzy­krzył i tak nie łatwe życie spo­łe­czeń­stwu prze­cho­dzi zdol­ność do akcep­ta­cji pol­skiej bru­tal­nej codzien­no­ści nawet u naj­bar­dziej wytrwa­łych ze współ­o­by­wa­teli – zda­wa­łoby się odpor­nych na wszystko eme­ry­tów i ren­ci­stów. Ludzie ci, podob­nie jak reszta spo­łe­czeń­stwa od początku roku są ska­zani na kpiny w żywe oczy – orga­ni­zo­wane przez zawie­dzo­nych na Mini­strze Zdro­wia leka­rzy. Jedna mała pie­czątka na recep­cie ozna­cza dla kogoś próg wydol­no­ści finan­so­wej w aptece i bar­dzo czę­sto rezy­gna­cję z leków.
      • bezspokoju Re: Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedział 15.01.12, 13:35
        Nie generalizuj. Są lekarze i aptekarze SOLIDNI, jest też pokaźna rzesza "wyrobników", którzy pomylili przysięgę Hipokratesa z przysięgą Hipokryta i czołobitnością Mamonie.
        • jwasz1952 Re: Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedział 15.01.12, 19:08
          bezspokoju napisała:

> Nie generalizuj. Są lekarze i aptekarze SOLIDNI, jest też pokaźna rzesza "wyrob
          > ników", którzy pomylili przysięgę Hipokratesa z przysięgą Hipokryta i czołobitn
          > ością Mamonie.
          -doskonale to widać jak jest się obsługiwanym w prywatnej przychodni i finansowanej przez NFZ.
    • m1r4640 Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedziałku... 14.01.12, 17:16
      w całości popieram protest aptekarzy. Konował bedący na garnuszku NFZ chce brac pieniadze bez zadnej odpowiedzialności. Panie Premierze i Panie Ministrze Arłukowicz wezcie sie za tych cwaniakow konowałow.
      • znow_ja do m1r4640 14.01.12, 17:38
        A może tak pod imieniem i nazwiskiem ? I może nie tu, ale w gabinecie lekarza, do którego pędzisz, jak tylko coś ci dolega ? Miej tam odwagę zwrócić się do lekarza per 'konowale', zakompleksiony tchórzu.
        • m1r4640 Re: do m1r4640 14.01.12, 18:53
          1. trzymaj sie tematu.
          2. msciwa pijawko to milo, ze wystarczylo haslo i jest odzew.
          3. jak sie pracuje na garnuszku NFZ.
          4. to do takich jak ty, nie mam czasu chodzic bo jestem ubezpiczony prywatnie.
          Pozdrawiam
        • marek1846 Re: do m1r4640 14.01.12, 19:16
          Mój konował u którego "leczę" się od kilkunastu miesięcy nie podpisał kontraktu z NFZ i nie poinformował ŻADNEGO z pacjentów o tym fakcie. Teraz muszę odczekać kilka miesięcy do następnego. Mam odwagę powiedzieć "swojemu byłemu" tylko musiałbym wcześniej zapłacić mu. Dlatego mogę z czystym sumieniem zaocznie powiedzieć KONOWAŁ. Nie ja jeden i nie jemu jednemu.
        • 1.staraarmata Re: do m1r4640 14.01.12, 20:49
          znow_ja napisała:

> A może tak pod imieniem i nazwiskiem ? I może nie tu, ale w gabinecie lekarza,
          > do którego pędzisz, jak tylko coś ci dolega ? Miej tam odwagę zwrócić się do le
          > karza per 'konowale', zakompleksiony tchórzu.
          A może bohaterze wyjaśnisz nam jak to się dzieje ,że kilkadziesiąt tysięcy lekarzy potrafi wypełniać recepty zgodnie z ustawa refundacyjną.Nawet v-ce przewodniczący OZZL pochwalił się,ze on też daje sobie radę z wymogami ustawy.Dlaczego konował w białym kitlu nie potrafi?
        • cangu Re: do m1r4640 14.01.12, 23:18
          Uważasz, że pacjenci boją się lekarzy? Milcz i cierp, potulnie przyjmując nawet to, co Ci nie odpowiada, co organizm odrzuca? A może tak sądzisz bo sam się boisz?
          Lekarze są dla nas, nie my dla nich - aptekarze też.
      • tymon99 Re: Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedział 14.01.12, 19:23
        a pigularze to na czyim garnuszku są, jeśli nie nfz?
      • znow_ja zbiorowa odpowiedź 14.01.12, 21:39
        Polski sport narodowy - opluwanie na forach innych ludzi z pełną gwarancją bezkarności.
        Tacy jesteście odważni ? To powiedzcie w oczy lekarzowi per 'konowale', policjantowi 'psie', a hydraulikowi 'robolu' - bo tak nazywacie ich na forum.
        Jak w każdym fachu - są dobrzy i źli lekarze, dobrzy i źli nauczyciele, porządni i nieporządni hydraulicy. Ale podciąganie ich pod jeden mianownik i gnojenie zbiorczo na forum jest nie fair i świadczy wg mnie o braku odwagi powiedzenia komuś swoich żalów w oczy i wyłącznym wyładowywaniu frustracji.

@1staraarmata
        Myślę że 99,9999% lekarzy potrafi prawidłowo wypisać receptę w myśl nowych zasad. Problemem było co innego - czy tę receptę można było wystawić bezpiecznie, z gwarancją, że na 4 lata nie zjawi się kontroler, by ukarać za coś, co aktualnie jest niesprawdzalne - ubezpieczenie (przy braku możliwości sprawdzenia) i wskazania rejestracyjne (przy braku jakiejkolwiek bazy danych). Dlatego właśnie lekarze chcieli nowelizacji ustawy.

@marek1846
        Lekarza pierwszego kontaktu możesz zmienić bezpłatnie chyba co 6 miesięcy. Jeśli lekarz nie ma kontraktu z NFZ to wcześniej. Na czym polega ten 'brak kontraktu z NFZ'? Od kilkunastu miesięcy pisze Ci recepty na 100%?

@m1r4640
        Sam rozpocząłeś temat, ja tylko zripostowałem.
        Obawiam się, że jest duże prawdopodobieństwo, że wcześniej czy później do mnie trafisz, choć nie pracuję w poradni. Pamiętaj, żeby zwrócić się do mnie per 'mściwa pijawko'. A na garnuszku NFZ pracuje się różnie - raz lepiej, raz gorzej. Tyle że nie NFZ mi płaci, ale mój zleceniodawca i nie martwię się o NFZ, ale o zdrowie pacjentów.

PS - jeśli ktoś, dyskutujący w cywilizowany sposób i nieobrażający innych poczuł się urażony - przepraszam.
        • m1r4640 Re: zbiorowa odpowiedź 14.01.12, 22:19
          gdybym nie miał powodów to btm tak nie piasal. "lekarze" tak samo jak cala nasza spolecznosc dzieli sie wedlug rozkladu gaussa na madrych i glupich oraz na lepszych i gorszych fachowcowe. Z tym, ze madrych i fachowcow jest znikoma ilosc a biorac pod uwage wariancje tych cech, mardych fachowcow jest pewnie tylu ,ze mozna by ich policzyc na palcach jednej reki!. Dlatego nalezy uswiadomic bezczelnym rozpasanym konowalom, ze nie sa swietymi krowami tylko egzystuja dzieki temu , że sa na garnuszku placacych skladki. Sami sa za glupi i zadufani w sobie aby to sobie uswiadomic.
          • znow_ja Re: zbiorowa odpowiedź 15.01.12, 12:08
            Wiesz, tuż obok jest artykuł o uratowaniu życia i zdrowia Jarosława Wałęsy i zdjęcie lekarzy z oddziału, gdzie przebywał. Jest ich więcej, niż palców jednej ręki. Wałęsa mówi o nich 'cudotwórcy'. Czyżby ci mądrzy fachowcy zostali zebrani w jednym punkcie Polski, w jednym oddziale, skoro potrafili zrobić tak niesamowitą rzecz? A cała pozostała reszta Polski, wszystkie inne poradnie i oddziały to tylko niefachowe głupki, fachowe głupki, niefachowi mądrzy ?
            Myślę, że grubo przesadzasz ze swoją oceną lekarzy i z pogardą do nich. A pisanie o nich per 'bezczelne rozpasane konowały' jest tylko dowodem wylewania frustracji i jakichś kompleksów. Jeśli masz pretensje do konkretnego lekarza - napisz to, ale nie podciągaj wszystkich pod jeden mianownik. Jeszcze niejednemu z Twoich bliskich czy znajomych uratują życie ...
        • maxixxx Re: zbiorowa odpowiedź 15.01.12, 22:14
          1) potwierdzam, że lekarze potrafią wypisywać recepty i wypisywali je przystawiajac pieczątki z powodów podanych przez forumowicza znowu_ja

Czemu część lekarzy przystawiała pieczątki a część nie to nie wiem - jednak ustawa jaka została znowelizowana będzie chronić wszystkich lekarzy więc może na tym to polega, że każdy lekarz osobiście spodziewając się tego co musiało się stać czyli zmiany ustawy sam kalkulował czy chce mu się protestować. Ja przystawiałem pieczątki i żalu do nikogo nie mam.

2) zgadza się, że lekarza pierwszego kontaktu możesz zmienić nie tylko bezpłatnie ale też w kilka chwil jeśli Twój stary lekarz nie odnowił praktyki lekarza rodzinnego - to wersja oficjalna. Jednak przyznaję, że zwłaszcza w mniejszych miejscowościach może to rodzić sporo problemów i tutaj trzeba czekać jednak nie zwalania to lekarza od udzielenia Wam porady w przypadku choroby.

3) na garnuszku NFZ się pracuje bosko i pisze to z pozycji osoby, który został uszczęśliwiony karą przez kontrolę NFZ. Tak naprawdę jednak nie praca lekarza na kontrakcie NFZ ale sam NFZ jest instytucją do głębokiej zmiany ponieważ jest to biurokratyczny moloch zajmujący się głównie przekonywaniem jaki to jest wspaniały i potrzebny

Żeby lepiej zrozumieć to przeczytajcie odrobinę o limitach i o tym, że instytucja która powinna przekazywać wszystkie składki na leczenie pacjentów co roku lokuje potężne środki na lokatach terminowych a pacjenci muszą czekać po kilka miesięcy na wizytę u specjalisty. Tak to działa drodzy pacjenci i nie jest to winą lekarzy ale systemu jaki został całkowicie wypaczony. I niech nikt nie śmie nawet płakać za Kasami Chorych bo to mały pikuś przy NFZ był.

Aha i wszystkim którzy piszą, że są prywatnie ubezpieczeni i tak samo będą leczeni polecam szczegółowe zapoznanie się z warunkami ubezpieczenia ponieważ ja wiem, że 99% polis ubezpieczeniowych gwarantuje Wam tylko szybszą wizytę u lekarza specjalisty ale to jeszcze nie oznacza, że jesteście prywatnie leczeni bo wizyta u specjalisty postawi diagnozę a samo leczenie to hohoho do uznania NFZ lub Waszego ubezpieczyciela i rodzaju polisy więc proszę się tak bardzo nie podniecać swoją niezależnością od systemu NFZ w prywatnej służbie zdrowia.
    • wlekawa Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedziałku... 14.01.12, 17:36
      Rząd reaguje tylko na protest

Coś mi się wydaje, że Tusk traktuje partnerów społecznych tak jak na PIS-owską opozycję w Sejmie. I że cała zabawa polega na tym, kto kogo ogra. Reformy w Polsce to nie mecz piłki nożnej na podwórku w Sopocie. Niech uważa, aby się nie przejechał.
    • alakyr Zdaje się że będzie interwencja WHO. 14.01.12, 17:49
      Nie z powodów ustawy ale ze wzrostu stopnia współfinansowania zakupu leków przez pacjentów. Standard WHO to do 30%, wtedy dostępność leczenia uznawana jest za powszechną, po obecnych zmianach współfinansowanie w Polsce będzie na poziomie 36-38% czyli dla dużej części społeczeństwa leczenie będzie poza zasięgiem ze względów materialnych.
      Zdaje się że rząd z oszczędnościami przegina, życzę Tuskowi żeby został na arenie międzynarodowej napiętnowany za igranie ze zdrowiem swojego społeczeństwa.
      • 1.staraarmata Re: Zdaje się że będzie interwencja WHO. 14.01.12, 20:53
        alakyr napisał:

> Nie z powodów ustawy ale ze wzrostu stopnia współfinansowania zakupu leków prze
        > z pacjentów. Standard WHO to do 30%, wtedy dostępność leczenia uznawana jest za
        > powszechną, po obecnych zmianach współfinansowanie w Polsce będzie na poziomie
        > 36-38% czyli dla dużej części społeczeństwa leczenie będzie poza zasięgiem ze
        > względów materialnych.
        > Zdaje się że rząd z oszczędnościami przegina, życzę Tuskowi żeby został na aren
        > ie międzynarodowej napiętnowany za igranie ze zdrowiem swojego społeczeństwa.
        A kto to zrobi?Masz na myśli dogorywający PiSuar?Ostatnie notowania;PO - 40%,PiSlam -18%.
        • alakyr Re: Nikt nie musi robić. Wystarczy że w .... 14.01.12, 21:51
          statystykach WHO w rankingu dostępności leków znajdziemy się między krajami Afryki, a odpowiednia komisarz ds. zdrowia UE zapyta jak to u nas jest skoro średnia dla Europy wynosi np.25%.
          • royal_pl Re: Nikt nie musi robić. Wystarczy że w .... 15.01.12, 18:25
            Skoro w Indeksie Wolności Gospodarczej POlska znajduje się za takimi POtęgami jak Rwanda, Rumunia, Trynidad i Tombago (www.heritage.org/index/Ranking) to dlaczego nie mielibyśmy mieć adekwatnej dostępności leków?
    • ex.czytelnik.wyborczej Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedziałku... 14.01.12, 21:51
      I już wiadomo czemu Tusku ociągał się z reformami. Ci dyletanci czego się nie dotkną to spieprzą. Jeśli tak ma wyglądać rządzenie przez Peło to ja bardzo proszę, by Tusku wziął urlop, zabrał swoich piłkarzyków na jakiegoś Orlika, albo w Dolomity i nie wracał do URM-u do końca kadencji Sejmu. Może państwo się nie zawali przez ten czas. A zawali się na pewno, jeśli ta dyletancka ekipa będzie próbowała coś dłubać. Tusku na urlop!
    • terleo Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedziałku... 15.01.12, 08:18
      Właściciel apteki ma prawo zamknąć firmę na 1 godzinę, potem, na 3, za tydzień na 6 godzin, a za miesiąc na 8 - aż w końcu na zawsze. Ma TAKIE PRAWO; tylko że jest to *prawo zbójeckie*.
      • marek1846 Re: Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedział 15.01.12, 10:17
        Oczywiście nie masz racji. Apteki mają podpisane UMOWY zgodnie z którymi mają pracować. Można bez trudu wyobrazić sobie taką sytuację, że NFZ w ramach akcji "mam was w dupie" nie refunduje aptekom recept zrealizowanych w godzinach dowolnych określonych przez pana Wacka i panią Jolę. Czym to się różni?
    • sedaluk a moze chinska medycyna??? 15.01.12, 11:12
      Zawsze mnie to fascynowalo-idziesz do chinskiego lekarza-on dlugo bada ci puls i wypisuje
      pare znakow. W tradycyjnej chinskiej aptece namieszaja ci zielska + pare innych irdygencji
      i od razu czujesz sie po tym lepiej..he..he..he.
      Ponad 90% lekarstw w aptekach jest zbyteczna a nawet szkodliwa-mozna uzyskac znacznie
      lepsze rezultaty zmieniajac zycie. Nawet takie proste porzucenie papierosow i gorzaly , zrezygowanie z tych wszystkich wursztow , czipsow i innego junk foodu prawie zawsze wystarczy.
      Tylko ze lekarze maja duzo innych ciekawych funkcji-zwalniaja z pracy, uznaja renty, dokumentuja odszkodowania itp. Ale jak ktos jesz naprawde chory to maja takie specyficzne metody obchodzenia go wielkim kolem...
    • royal_pl Re: Chcieliście socjalizmu to macie... 15.01.12, 18:20
      Drodzy aptekarze!

Przeszkadzały wam leki za 1 gr? Przeszkadzały!

Chcieliście powrotu socjalizmu w handlu lekami? Chcieliście!

A skoro tak to macie. Wszak nie od dziś wiadomo, że socjalizm bohatersko walczy z problemami nieznanymi w żadnym innym ustroju...
    • m1r4640 Re: Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedział 15.01.12, 19:56
      jak widac nawet glab moze stwierdzic, ze nie ma poparcia spolecznego. Mam nadzieje, ze latwe pieniadze ubezpieczonych dla niektorych uslugodawcow, ktorymi dysponuje NFZ juz sie skonczyly lub sie skoncza przy podpisywaniu nastepnych kontraktow!
      • maxixxx Re: Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedział 15.01.12, 22:32
        Ostatnio widziałem w TVP Info wspaniały przykład gdy NFZ podpisał kontrakt na rehabilitację z prywatną firmą mającą siedzibę w kiosku.

Firma prywatna wygrała kontrakt i dopiero będzie szukać sali i personelu do której może kierować chorych a szefostwo łodzkiego NFZ przyznało, że nie kontrolowało placówki z którą podpisało kontrakt

Wiesz jak to się skończy ?? Na mój lekarski nos bo już nie takie przewały widziałem to myślę, że kontrakt z tą firmą zostanie rozwiązany a pieniądze jakie zostały już przekazane wrócą do NFZ i będzie okazja do wypłacenia premi wszak łodzki oddział zanotuje oszczędności wszak przez kilka miesięcy nie będzie zmuszony do opłacania rehabilitacji

Jak piszesz o tym, że skończy się wykorzystywanie pieniędzy ubezpieczonych to masz na myśli takie przypadki czy też chodzi Ci o aptekarzy o których jest artykuł ??
    • iwano19 Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedziałku... 16.01.12, 12:41
      Cały ten zgiełk to kryzys państwa socjalnego.Uprzywilejowane grupy zawodowe,np.lekarze,w starzejącym się społeczeństwie,zarabiają krocie.Teraz także aptekarze zwietrzyli kasę.W..wia mnie,że latami płacąc,niemałe,składki zdrowotne,jestem traktowany jak żebrak czy bezdomny.Sprywatyzujmy to całe bagno,skończmy z przestępstwem o nazwie "darmowa służba zdrowia",każdy z nas, zaoszczędzone,pieniądze zaniesie tam gdzie będzie traktowany jak człowiek a nie pacjent.
      • kmiarek Re: Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedział 16.01.12, 15:36
        Aptekarze zarabiają na sprzedanym leku. Nie sprzedając ich nie zarabiają. Gdzie więc to "zwietrzenie kasy"?
        Może po prostu aptekarze nie chcą być na łasce i niełasce (to drugie znacznie bardziej prawdopodobne) NFZ i rządu? Oni chcą po prostu zagwarantowania, że nie będą musieli dopłacać do pacjenta na refundację, bo kontrolerowi coś się nie podoba (a że każdy kontroler musi się wykazać, to coś znajdzie, chociażby nieczytelne wg niego pismo czy niedokładnie odbita pieczątka). To państwo pobiera składki na ubezpiecenie zdrowotne i to ono powinno refundować leki. Nie lekarz i aptekarz (w postaci kar).

Nasze postsolidarnościowe państwo i ekipy już dawno przejadły cały majątek Polski i nie masz swoich składek. Nie masz zaszczędzonych pieniędzy. Nie ma też pomysłu, co zrobić z "darmową" służbą zdrowia.
        • jkredman to w takim razie musiałbyś zapłacić 100% za leki 16.01.12, 16:27
          a następnie udać się do Oddziału NFZ w mieście wojewódzkim by odebrać refundację, w momencie wypisywania recepty przez lekarza nie będziesz znał ceny leku i poziomu refundacji a więc nie będziesz mógł prosić o wypisania tańszego leku - a jak lekarz źle wypisze receptę lub w robi Cię w lek nie refundowany to dowiesz się o tym gdy nie otrzymasz refundacji - czy myślisz że tak będzie lepiej i bezpiecznej - szczególnie dla pacjentów

jakoś dziennikarze nie próbują ustalić jak to w ubiegłym roku informatyzacją w Ministerstwie Zdrowia było i dlaczego pani Kopacz zablokowała poinformowanie o wykrytych nieprawidłowościach i stracie ponad 700 mln zł
      • jkredman i myślisz że będzie lepiej - nigdy nie miałeś 16.01.12, 16:31
        problemu z odszkodowaniem z tytułu AC lub OC od prywatnych zakładów ubezpieczeniowych, myślisz że te działające w ubezpieczeniach zdrowotnych będą działać na twoją korzyść - nie one będą działać by uzyskać jak największy zysk a nire by sprawiać tobie zadowolenie
    • jkredman przerwa na lunch - taki jest wymiar tego protestu 16.01.12, 16:18
      a podnieconych dziennikarzy prośba - więcej spokoju i postawcie politykom następujące pytania:
      za co będzie odpowiadał i co ma sprawdzić aptekarz:
      czy będzie to prawidłowość sporządzenia recepty, a więc sprawdzenie czy zawiera dane pacjenta, numer Oddziału NFZ, datę sporządzenia oraz dane i podpis lekarza, leki z wykazu refundacyjnego oraz procent odpłatności,
      czy też mają sprawdzać ubezpieczenie pacjenta oraz prawidłowość diagnozy lekarskiej i zaordynowania leków,

mnie i większości rozsądnych ludzi ta przerwa w pracy aptek nie przeszkadza, nawet uważa że powinna być stałym elementem pracy, aptekarz ma godzinę na posiłek i regenerację by przy wydawaniu leków nie popełnić błędów, a spożywanie kanapek w aptece jest niebezpieczne i dla aptekarza i dla pacjenta [na tych kanapach mogą się czaić różne zagrożenia biologiczne]

co do sposoby odpowiedzialności za złe sprawdzenie recepty proponuję wniosek do trybunału konstytucyjnego [media powinny naciskać by został szybko rozpatrzony] - myślę że zastosowane kar administracyjnych w stosunku do jednej grupy zawodowej nie zostanie przychylnie potraktowane przez Trybunał
    • zbyszeko2.pl Protest aptekarzy zaostrza się: od poniedziałku... 16.01.12, 20:18
      NARESZCIE !
      Wróciła przerwa obiadowa .

- My , ze spożywczaka , tych z aptek od 13 do 14 NIE obsługujemy .
      - Których ?
      - Jednych i drugich .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka